Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Nivelacija
#50776 Re: Zeničani
Zenica čezne za obnovom i projektima tipa ovog poput petlje..izgleda sada kao ulazak u Bern a ne kao do sada ulazak u poslijeratni Grozni.
Nista ni od kantona ni od Fude.
Eto ko kanton ce se moci pohvaliti da su bolnicu gasificirali i obnovili za 25 mil KM ali to je sve slabo, preslabo..
A Fudo ko Fudo djeca ce krenuti u skolu iduce godine rodjena u njegovom mandatu a on jos slika 200 metara asfalta od 3 cm debljine za Poljice i solarnu klupu od 3000 KM. Nestale zicare, bazeni, trgovi?
Ima li kakvih radova ima li ista pa makar privatna investicija, sta je sa antenom gore gdje su investitori, kakva je ovo apatija zavladala.
Lagano je biti vlast ovakom narodu...
Eto ko kanton ce se moci pohvaliti da su bolnicu gasificirali i obnovili za 25 mil KM ali to je sve slabo, preslabo..
A Fudo ko Fudo djeca ce krenuti u skolu iduce godine rodjena u njegovom mandatu a on jos slika 200 metara asfalta od 3 cm debljine za Poljice i solarnu klupu od 3000 KM. Nestale zicare, bazeni, trgovi?
Ima li kakvih radova ima li ista pa makar privatna investicija, sta je sa antenom gore gdje su investitori, kakva je ovo apatija zavladala.
- Kikibombona
#50777 Re: Zeničani
Taman da Zenica izgleda kao Monako, nece biti srece u ovom gradu dok ne bude finansijske sigurnosti za vecinu gradjana. Jebes beton i zgrade, bitni su ljudi - ljudi su grad.Nivelacija wrote: ↑25/04/2021 00:55 Zenica čezne za obnovom i projektima tipa ovog poput petlje..izgleda sada kao ulazak u Bern a ne kao do sada ulazak u poslijeratni Grozni.
Veliki broj nasih sugradjana nije zaposlen ili nije osiguran. Veliki broj ima male plate. Veliki broj zaposlenih zivi u strahu da ce ostati bez posla i nakon toga tesko naci novo zaposlenje. Veliki broj mladih razmislja o odlasku.
A zamisli da se spojimo autoputem i zeljeznicom sa Srbijom, Hrvatskom, sa lukom Ploce. Zenica ima ogroman potencijal da privuče velike investitore, da zaposlimo hiljade ljudi.
Zamisli zaposlimo 10 000, sa prosjecnom platom makar 1k. To je 12 miliona mjesecno, 120 miliona godisnje, duplo vise od gradskog budzeta. To bi sve promijenilo. Ovo sada je mrcvarenje i patnja.
Nijedan gradonacelnik ne moze promijeniti zivot nabolje. Svaki grad u BiH je kurac. Promjene mogu donijeti samo i samo drzavni i entitetski nivo.
- Casual's
#50778 Re: Zeničani
Onda tom "siromašnom" Zeničaninu stavi najskuplji parking u državi (ako izuzmemo Sarajevo).Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 09:41
Taman da Zenica izgleda kao Monako, nece biti srece u ovom gradu dok ne bude finansijske sigurnosti za vecinu gradjana. Jebes beton i zgrade, bitni su ljudi - ljudi su grad.
Veliki broj nasih sugradjana nije zaposlen ili nije osiguran. Veliki broj ima male plate. Veliki broj zaposlenih zivi u strahu da ce ostati bez posla i nakon toga tesko naci novo zaposlenje. Veliki broj mladih razmislja o odlasku.
A zamisli da se spojimo autoputem i zeljeznicom sa Srbijom, Hrvatskom, sa lukom Ploce. Zenica ima ogroman potencijal da privuče velike investitore, da zaposlimo hiljade ljudi.
Zamisli zaposlimo 10 000, sa prosjecnom platom makar 1k. To je 12 miliona mjesecno, 120 miliona godisnje, duplo vise od gradskog budzeta. To bi sve promijenilo. Ovo sada je mrcvarenje i patnja.
Nijedan gradonacelnik ne moze promijeniti zivot nabolje. Svaki grad u BiH je kurac. Promjene mogu donijeti samo i samo drzavni i entitetski nivo.
Onda mu naplati grijanje iako ga mjesec dana ili nema ili je minimalno.
Naplati mu svaku ovjeru u općini.
Naplati mu KGZ.
Onda mjesecima drži rupe na cesti da siromašni Zeničanin mora mijenjati dijelove na svom siromašnom autu.
Nek' se mrcvari i pati.
- Kikibombona
#50779 Re: Zeničani
A kako cemo izaci iz siromastva, meni je to kljucno pitanje. Ne mogu se vise trositi na sitnice. I ja imam nekretninu u gradu ispred koje se stvori blatna kaljuza. Jebat je, isprljam patike par puta godišnje. Vise me boli odlazak moja tri dobra druga iz grada u proteklih par godina. To me pogadja vise nego bilo koja rupa u gradu.Casual's wrote: ↑26/04/2021 09:48Onda tom "siromašnom" Zeničaninu stavi najskuplji parking u državi (ako izuzmemo Sarajevo).
Onda mu naplati grijanje iako ga mjesec dana ili nema ili je minimalno.
Naplati mu svaku ovjeru u općini.
Naplati mu KGZ.
Onda mjesecima drži rupe na cesti da siromašni Zeničanin mora mijenjati dijelove na svom siromašnom autu.
Nek' se mrcvari i pati.
Kako cemo privuci strane investitore koji ocekuju visemilinske subvencije i druge pogodnosti?
- Casual's
#50780 Re: Zeničani
Ne očekuju investitori subvencije, očekuju zdravu i fleksibilnu administraciju.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 10:17 A kako cemo izaci iz siromastva, meni je to kljucno pitanje. Ne mogu se vise trositi na sitnice. I ja imam nekretninu u gradu ispred koje se stvori blatna kaljuza. Jebat je, isprljam patike par puta godišnje. Vise me boli odlazak moja tri dobra druga iz grada u proteklih par godina. To me pogadja vise nego bilo koja rupa u gradu.
Kako cemo privuci strane investitore koji ocekuju visemilinske subvencije i druge pogodnosti?
Evo moj primjer, već 4 mjeseca čekam da mi kažu da li mogu ići u traženje dozvole za jedan projekt (dakle, ne za dozvolu, nego za traženje). Kao godišnji odmori, pa korona, pa nema ko potpisati, pa nema ko na teren izaći. Koga privući tako?
Kažu, Lidl želi u Zenici distributivni centar, i onda ih vele nije imao ko primiti.
-
skoronikako
#50781 Re: Zeničani
Ono sto se u drugim opcinama ZDK dobije za dan, kod nas treba 15 dana i brdo papirologije.
Zbog rada nase Opcine, kolege prosvjetni radnici idu u druge gradove da ovjeravaju svoje dokumente.
Zbog rada nase Opcine, kolege prosvjetni radnici idu u druge gradove da ovjeravaju svoje dokumente.
- Kikibombona
#50782 Re: Zeničani
Pa jarane, nije to samo Zenica, nema investitora nigdje u BiH. Pogledaj na primjer Srbije, SVAKI investitor je dobio zncajne subvencije i svaki pregovara direktno sa premijerom/predsjednikom, na najvisem nivou.Casual's wrote: ↑26/04/2021 10:21Ne očekuju investitori subvencije, očekuju zdravu i fleksibilnu administraciju.
Evo moj primjer, već 4 mjeseca čekam da mi kažu da li mogu ići u traženje dozvole za jedan projekt (dakle, ne za dozvolu, nego za traženje). Kao godišnji odmori, pa korona, pa nema ko potpisati, pa nema ko na teren izaći. Koga privući tako?
Kažu, Lidl želi u Zenici distributivni centar, i onda ih vele nije imao ko primiti.

Ovakve subvencije ne moze davati grad, moze samo entitet.
-
ChMar
#50783 Re: Zeničani
A kad se sjetim kad je KF dosao na celo opstine, zabranio im da hodaju mimo pauze kao, stroge kontrole. Govorio da ce da rijesi pola starog korumpiranog kadra i da postavi ljude koje ce raditi, ali i da znacajno smanji gradsku administraciju.skoronikako wrote: ↑26/04/2021 10:41 Ono sto se u drugim opcinama ZDK dobije za dan, kod nas treba 15 dana i brdo papirologije.
Sta je na kraju uradjeno, u opstini je bilo nula otkaza, primio je 30 savjetnika (citaj poltrona), a stari uhljebi sad jos vise hodaju po gradu sa cekerima u radnom vremenu.
- notsure
#50784 Re: Zeničani
Jedan od načina je da im imaš šta ponuditi.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 10:17 Kako cemo privuci strane investitore koji ocekuju visemilinske subvencije i druge pogodnosti?
Jedni od rijetkih koji rade na tome su Zeforge i ekipa s Politehnike:
https://zenicainfo.ba/2021/04/26/studen ... kcinacije/
- Casual's
#50785 Re: Zeničani
https://www.zenit.ba/psi-lutalice-u-zen ... ezdo-foto/
Evo privukli su investitora, "Happy dogs" Stranjani.
- Casual's
#50786 Re: Zeničani
Znaci, debil Fudo je Šapi dao upravljanje azilom, samo se registrovali. Majko draga šta rade. Opet ove cuke prodaju preko PayPal i mole za donacije.
-
Nivelacija
#50787 Re: Zeničani
Nije bitno sto čopori ponovo osvajaju grad, bitno je ko je na celu entiteta i subvencija, nece ti copor donijeti radno mjesto, nek divljaju ujedaju valjda privuku investitora.
- Kikibombona
#50788 Re: Zeničani
Mora se posloziti nekoliko faktora, a tri kljucna su: subvencije drzave/entiteta, putna komunikacija i kvalitetna radna snaga. Nista ne mozes ispuniti bez velikih ulaganja.notsure wrote: ↑26/04/2021 15:43Jedan od načina je da im imaš šta ponuditi.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 10:17 Kako cemo privuci strane investitore koji ocekuju visemilinske subvencije i druge pogodnosti?
Jedni od rijetkih koji rade na tome su Zeforge i ekipa s Politehnike:
https://zenicainfo.ba/2021/04/26/studen ... kcinacije/
Nama su potrebne velike investicije, fabrike koje ce zaposliti vise stotina i hiljada ljudi. Ovo sada je mrcvarenje i puzev napredak. Mladi vise ne zele cekati.
Ljudi negoduju protiv Mitala, ali to je praktično jedina ozbiljna kompanija koja donosi novce u grad. Radnici Mitala dobiju 3 miliona maraka mjesecno, a vecina tih novaca zavrsi u zenickim prodavnicama. Svake godine, samo na racun plata svojih, upumpjaju oko 40 miliona, sto je 2/3 gradskog budzeta. A gdje su mnogobrojne eksterne firme? Da ode Mital propala bi makar jedna mala zenicka stamparija i ko zna jos koliko malih obrtnika. Male piljare kod Celicnog bi se odmah mogle zatvoriti jer 80% prometa prave radnici Mitala.
Kada bi doveli pet kompanija duplo ili troduplo slabijih od Mitala, Zenica bi izgledala potpuno drugacije. Svi bi bili bogatiji.
A u nekoj dugorocnoj perspektivi, kada se razvijemo, svakako treba postaviti dvije opcije Mitalu: cist zrak ili odjebaus.
- Ja_Ja
#50789 Re: Zeničani
Dobro sad, ne mozemo ljudima isporuciti racun za nesto sto su tek preuzeli. Treba im dati sansu da urade ono za sto su placeni da rade. Reci da je ovaj napad do njih, ili povecanje broja lutalica mi vise izgleda kao namjerni napad onih koji nisu dobili azil na upravljanje.Casual's wrote: ↑26/04/2021 16:35 https://www.zenit.ba/psi-lutalice-u-zen ... ezdo-foto/
Nesto ranije smo pisali o "ljudotinjama" koje ubise mladuncad labudova iz Blatuse i kostase krila jednom od njih, kome to da pripisujemo?
- Ja_Ja
#50790 Re: Zeničani
Mi nismo u stanju zdrave temelje da postavimo. Da se javna uprava reformira, da se javna potrosnja u red dovede, onda bi imali i novca da privucemo talent koji bi radio na izradi i provedbi kvalitetnog plana privlacenja investicija. Mi imamo i prostor, i znanje da privucemo gomilu malih preduzeca i da uradimo diverzifikaciju privrede bez koje ce ovaj grad da umre.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 17:19
Mora se posloziti nekoliko faktora, a tri kljucna su: subvencije drzave/entiteta, putna komunikacija i kvalitetna radna snaga. Nista ne mozes ispuniti bez velikih ulaganja.
Nama su potrebne velike investicije, fabrike koje ce zaposliti vise stotina i hiljada ljudi. Ovo sada je mrcvarenje i puzev napredak. Mladi vise ne zele cekati.
Ljudi negoduju protiv Mitala, ali to je praktično jedina ozbiljna kompanija koja donosi novce u grad. Radnici Mitala dobiju 3 miliona maraka mjesecno, a vecina tih novaca zavrsi u zenickim prodavnicama. Svake godine, samo na racun plata svojih, upumpjaju oko 40 miliona, sto je 2/3 gradskog budzeta. A gdje su mnogobrojne eksterne firme? Da ode Mital propala bi makar jedna mala zenicka stamparija i ko zna jos koliko malih obrtnika. Male piljare kod Celicnog bi se odmah mogle zatvoriti jer 80% prometa prave radnici Mitala.
Kada bi doveli pet kompanija duplo ili troduplo slabijih od Mitala, Zenica bi izgledala potpuno drugacije. Svi bi bili bogatiji.
A u nekoj dugorocnoj perspektivi, kada se razvijemo, svakako treba postaviti dvije opcije Mitalu: cist zrak ili odjebaus.
Ne znam koliko pratite poslovne vijesti iz BiH ali gomila firmi dolazi u BiH non stop, postrojenja se prave, investicije dolaze, i sve to ide svojim tokom, sa jednom iznimkom, Zenica ne vidi nekog hajra od toga. Ogromnim dijelom je to zbog nas tj. nesposobne gradske uprave.
- Kikibombona
#50791 Re: Zeničani
Sve je to kita. Nesto malo firmica se otvori, a nesto zatvori. Kada vratis vrijeme unazad 5 ili 10 godina, to je jadan napredak. Prejadan.Ja_Ja wrote: ↑26/04/2021 18:34Mi nismo u stanju zdrave temelje da postavimo. Da se javna uprava reformira, da se javna potrosnja u red dovede, onda bi imali i novca da privucemo talent koji bi radio na izradi i provedbi kvalitetnog plana privlacenja investicija. Mi imamo i prostor, i znanje da privucemo gomilu malih preduzeca i da uradimo diverzifikaciju privrede bez koje ce ovaj grad da umre.
Ne znam koliko pratite poslovne vijesti iz BiH ali gomila firmi dolazi u BiH non stop, postrojenja se prave, investicije dolaze, i sve to ide svojim tokom, sa jednom iznimkom, Zenica ne vidi nekog hajra od toga. Ogromnim dijelom je to zbog nas tj. nesposobne gradske uprave.
Sami ne mozemo nista postici. Nemamo znanje, nemamo tehnologiju, nemamo novac.
Zenicu mogu oziviti samo veliki strani investitori koji ce zaposliti 5 ili 10 000 ljudi. Na to bi se vezalo gomilu domacih malih i srednjih preduzeća.
Tu grad ne moze nista napraviti. Velike firme pregovaraju sa premijerom i traze velike subvencije i olaksice koje grad ne moze ponuditi.
Dovoljno je kao primjer uzeti Srbiju u koju dolaze firme iz Njemacke, Japana, Koreje, Francuske itd., zaposljavaju hiljade radnika. Drzava daje velike subvencije sto je glavni razlog da investitor izabere Srbiju a ne Slovacku, Madjarsku ili Poljsku.
Danas je EU odobrila Srbiji grant za brzu prugu Beograd - Nis - makedonska granica. EU finansira 35% projekta. To su milijarde. Zamisli, picis od Nisa do Subotice 200 km/h, a sta to tek znaci za kargo saobraćaj, za potencijalne investitore.
Zenica je, kao i cijela BiH, slijepo crijevo Evrope. Sta bi za nas grad znacilo da imamo autoput i zeljeznicku prugu prema Hrvatskoj i Srbiji? Tek onda mozes razmisljati o napretku grada. Sve do tada mi cemo se mrcvariti.
I taj nas gradski, bjednicki budzet je goli kurac.
- Casual's
#50792 Re: Zeničani
Nemoj ovome ovo, nemoj ovome ono. De ba. Kome onda pripisivati? Ljudi su dobili prije dva mjeseca na upravljanje azil, cilj azila je da smanji broj lutalica na ulicama a ne da se grle, maze i prodaju putem PayPal-a.Ja_Ja wrote: ↑26/04/2021 18:23
Dobro sad, ne mozemo ljudima isporuciti racun za nesto sto su tek preuzeli. Treba im dati sansu da urade ono za sto su placeni da rade. Reci da je ovaj napad do njih, ili povecanje broja lutalica mi vise izgleda kao namjerni napad onih koji nisu dobili azil na upravljanje.
Nesto ranije smo pisali o "ljudotinjama" koje ubise mladuncad labudova iz Blatuse i kostase krila jednom od njih, kome to da pripisujemo?
Lutalica je sve više na ulicama, i u svakoj mahali. Opet je postalo sranje voziti biciklo.
-
skoronikako
#50793 Re: Zeničani
Kuca se ne pravi od krova, a ni drzava od predsjednika. Sredimo grad, pa kanton, pa federaciju pa drzavu. Ne mozemo osigurati da su nam ulice ciste, bez pasa, bez rupa. Cak stavise, nema nam nista draze nego isjeci novi asfalt. Toliko o planiranju.
A ti Kiki opleti kako ne valja ovo ili ono.
- avenija
#50794 Re: Zeničani
moji dobri zenicani sugradjani nema sikirancije rekao sam zenica ovaj rezim kf nece preziviti 8 godina, bilo je sanse vise nema nakon jos 4 godine.
hvala i prijatno
hvala i prijatno
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- kamberovica polje
#50796 Re: Zeničani
Željeznice imaju smisla kad imaš jaku industriju koja će pokrivat troškove održavanja. Kad se podvuče crta, željeznički putnički saobraćaj je uvijek u minusu dok ga u industrijski jakim državama kargo dio izvlači.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 18:56Sve je to kita. Nesto malo firmica se otvori, a nesto zatvori. Kada vratis vrijeme unazad 5 ili 10 godina, to je jadan napredak. Prejadan.Ja_Ja wrote: ↑26/04/2021 18:34Mi nismo u stanju zdrave temelje da postavimo. Da se javna uprava reformira, da se javna potrosnja u red dovede, onda bi imali i novca da privucemo talent koji bi radio na izradi i provedbi kvalitetnog plana privlacenja investicija. Mi imamo i prostor, i znanje da privucemo gomilu malih preduzeca i da uradimo diverzifikaciju privrede bez koje ce ovaj grad da umre.
Sami ne mozemo nista postici. Nemamo znanje, nemamo tehnologiju, nemamo novac.
Zenicu mogu oziviti samo veliki strani investitori koji ce zaposliti 5 ili 10 000 ljudi. Na to bi se vezalo gomilu domacih malih i srednjih preduzeća.
Tu grad ne moze nista napraviti. Velike firme pregovaraju sa premijerom i traze velike subvencije i olaksice koje grad ne moze ponuditi.
Dovoljno je kao primjer uzeti Srbiju u koju dolaze firme iz Njemacke, Japana, Koreje, Francuske itd., zaposljavaju hiljade radnika. Drzava daje velike subvencije sto je glavni razlog da investitor izabere Srbiju a ne Slovacku, Madjarsku ili Poljsku.
Danas je EU odobrila Srbiji grant za brzu prugu Beograd - Nis - makedonska granica. EU finansira 35% projekta. To su milijarde. Zamisli, picis od Nisa do Subotice 200 km/h, a sta to tek znaci za kargo saobraćaj, za potencijalne investitore.
Zenica je, kao i cijela BiH, slijepo crijevo Evrope. Sta bi za nas grad znacilo da imamo autoput i zeljeznicku prugu prema Hrvatskoj i Srbiji? Tek onda mozes razmisljati o napretku grada. Sve do tada mi cemo se mrcvariti.
I taj nas gradski, bjednicki budzet je goli kurac.
Koliko god brza pruga Zenica-Sarajevo, Zenica-B. Luka-Zagreb ili Zenica-Tuzle-Beograd zvuči primamljivo, ona bi nas dugoročno kao državu ekonomski uništila jer nemamo pokriće za nju. Isto tako, teretni vozovi rijetko kad idu preko 80 km/h, bez obzira na kvalitet pruge.
- Kikibombona
#50797 Re: Zeničani
Da su tako razmisljali Slovaci, Finci, Poljaci ili Estonci, gdje bi danas bili? Jedna Rumunija, koja je za nas bila bijeda prije 30 godina danas odlicno napreduje. Za 5 godina se mogu uraditi velike stvari ako je vlast iole normalna. Prosjecna plata u Rumuniji je blizu 700e uz nezaposlenost od 4%. 2015. je prosjecna plata bila 400e, a nezaposlenost 7%. Dakle, za 5 godina ogroman napredak. Prije 5 godina su imali manju prosjecnu platu od nas a sada imaju drasticno vecu. Za 4-5 godina ce doci na 1000e prosjecne plate, a gdje cemo biti mi? Na istom?skoronikako wrote: ↑26/04/2021 19:50 Kuca se ne pravi od krova, a ni drzava od predsjednika. Sredimo grad, pa kanton, pa federaciju pa drzavu. Ne mozemo osigurati da su nam ulice ciste, bez pasa, bez rupa. Cak stavise, nema nam nista draze nego isjeci novi asfalt. Toliko o planiranju.
...
Temelj drzave je pravosudje, institucije. Dok taj temelj ne napravimo, nikada necemo POCETI zidati kucu.
Mladi nemaju strpljenja nista cekati. Rapidno gubimo stanovnistvo a to je nenadoknadiva steta. Imamo milijardu puta vece probleme od rupe u asfaltu. Treba i o tome govoriti, ali ne mogu shvatiti da je neko spreman napisati 100 komentara o rupi u asfaltu i nijedan o mafiji u pravosudju.
-
Nivelacija
#50798 Re: Zeničani
Sarajevo a samim time i Zenica moraju se probiti i autoputem i brzom zeljeznicom gore do spoja na evropske putne koridore u Hrvatskoj.
Sve se tada smijesno je pricati o jakim investicijama i ozbiljnoj drzavi..mi smo u izolaciji.
Jedan Vučić bi to zavrsio do 2025 sve u kompletu.
Sve se tada smijesno je pricati o jakim investicijama i ozbiljnoj drzavi..mi smo u izolaciji.
Jedan Vučić bi to zavrsio do 2025 sve u kompletu.
- Kikibombona
#50799 Re: Zeničani
Vucko kaze da ce kargo voz u Srbiji ici 140 km/h. Kinezi su napravili teretnjak koji ide 350 km/h.kamberovica polje wrote: ↑26/04/2021 20:36Željeznice imaju smisla kad imaš jaku industriju koja će pokrivat troškove održavanja. Kad se podvuče crta, željeznički putnički saobraćaj je uvijek u minusu dok ga u industrijski jakim državama kargo dio izvlači.
Koliko god brza pruga Zenica-Sarajevo, Zenica-B. Luka-Zagreb ili Zenica-Tuzle-Beograd zvuči primamljivo, ona bi nas dugoročno kao državu ekonomski uništila jer nemamo pokriće za nju. Isto tako, teretni vozovi rijetko kad idu preko 80 km/h, bez obzira na kvalitet pruge.
Italijanski teretni vozovi idu 180 km/h.
Naravno, dosta zavisi od konfiguracije terena. Kada bi mi imali putnicki od 120-140 km/h i teretni od 80 km/h, to bi bila drama.
...
Ulaganje u zeljeznicu nikako ne moze biti bacanje para. Mi smo Evropa, ne mozemo ostati slijepo crijevo i izolovani od svih. Zeljeznica ne moze samu sebe otplaćivati, kao sto ne moze ni autoput, ali sta ako ti projekti podstaknu investicije teske 20 milijardi eura za recimo 10 godina? Kako bi se moderna zeljeznica mogla odraziti na turizam, narocito zimski? Takvim projektima otvaras more mogucnosti a samom gradnjom pumpas GDP i zaposljavas ljude.
...
Umjesto zeljeznice mi pare bacamo na kriminal, korupciju i ogromnu uhljebsku mrezu. Koliko smo na taj način sprzili para mogli smo imati najbolju putnu infrastrukturu na Balkanu.
- kamberovica polje
#50800 Re: Zeničani
Mislim da Vučko sere, a ovo za Talijane iskreno prvi put čujem. S boldanim se slažem, ali pričamo o bajkama realno.Kikibombona wrote: ↑26/04/2021 21:08Vucko kaze da ce kargo voz u Srbiji ici 140 km/h. Kinezi su napravili teretnjak koji ide 350 km/h.kamberovica polje wrote: ↑26/04/2021 20:36Željeznice imaju smisla kad imaš jaku industriju koja će pokrivat troškove održavanja. Kad se podvuče crta, željeznički putnički saobraćaj je uvijek u minusu dok ga u industrijski jakim državama kargo dio izvlači.
Italijanski teretni vozovi idu 180 km/h.
Naravno, dosta zavisi od konfiguracije terena. Kada bi mi imali putnicki od 120-140 km/h i teretni od 80 km/h, to bi bila drama.
...
Ulaganje u zeljeznicu nikako ne moze biti bacanje para. Mi smo Evropa, ne mozemo ostati slijepo crijevo i izolovani od svih. Zeljeznica ne moze samu sebe otplaćivati, kao sto ne moze ni autoput, ali sta ako ti projekti podstaknu investicije teske 20 milijardi eura za recimo 10 godina? Kako bi se moderna zeljeznica mogla odraziti na turizam, narocito zimski? Takvim projektima otvaras more mogucnosti a samom gradnjom pumpas GDP i zaposljavas ljude.
...
Umjesto zeljeznice mi pare bacamo na kriminal, korupciju i ogromnu uhljebsku mrezu. Koliko smo na taj način sprzili para mogli smo imati najbolju putnu infrastrukturu na Balkanu.