Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#5076 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Hajvan wrote: 09/01/2020 17:17 Vrtovi Riverine odskacu kvalitetom, cini mi se.
na ovoj poslednjoj zgradi su ugradjivali materijale iz gornjeg cijenovnog razreda..
Cak je i fasada vise klase.
Vrtovi Riverine odnosno te dole zgrade Mak ili kako vec. Ali cijena...hm.. Ako se ne varam 2100, 2150...previse. Brza cesta, haman autoput ti pred nosom, pruga isto tako + avioni se isto cuju, uvezanost sa Ilidzom nikakva pjeske ne mozes nigdje. Sadrzaj okolo nikakav. Osnovna škola je gdje najbliža u Otesu i na Ilidzi? Vrtić vjerovatno isto tako...

Ova cijena bi bila ok da ima sadržaja, da imaš šetalište do Ilidže, da ima dobar javni prevoz itd.

Tako da mi nije jasno ko uopšte uzima tamo stanove. :-?
Haris.ba

#5077 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Pa uzima kome odgovara. Ima setnica do Ilidze. Ne bas citavom duzinom reprezentativna, ali svakako se i ne seta. Nije ni zdravo setati.

Ima privatna skola 5 minuta autom, srednje skole i fakulteti. Nije brza cesta tako ni blizu da smeta. Avioni se i ne cuju nesta znacajno, pruga ide uz brzu cestu, ali ne smeta zvuk od kompozicije, samo sirena. Ne ide uz zgrade pa da smeta.

Naravno da naselje nije sto je obecavano. Jedan od najljepsih dijelova u Sarajevskom polju je upropasten izgradnjom privatnih kuca tik uz obalu Bosne. A to je sto je moglo to naselje uciniti fantasticnim.
Svicko

#5078 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Jadan li je onaj koji ovdje savjet traži o kupovini stana. Sama struktura stručnih komentatora samo takva, u sve se razumiju i sve osim svoje poseravaju.

BTW na ovom istom forumu sam čuo prije 7-8 godina pametovanje da Tibra ne valja, pa sam sreća, slušajući zdrav razum, kupio stan. I nakon 6 godina ga prodao sa čiste 33% zarade.

Ali eto, vi znate bolje, kao i onda. :)
Qler

#5079 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

To sto si ga prodao sa zaradom ne znaci da valja :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#5080 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Matijevic_Vlado »

Qler wrote: 13/01/2020 10:35 To sto si ga prodao sa zaradom ne znaci da valja :D
Pa i prodao ga je zato sto mu je valjao :mrgreen:
Svicko

#5081 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

Matijevic_Vlado wrote: 13/01/2020 10:47
Qler wrote: 13/01/2020 10:35 To sto si ga prodao sa zaradom ne znaci da valja :D
Klasika. :)

Bolje postavi sebi pitanje, ako nešto ne vrijedi (a po vama ne vrijedi, jel), kako se može prodati za takve pare?
I da dodam, vrlo brzo i lako. Interesanata je bilo više.
VladaFBiH

#5082 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VladaFBiH »

Svicko wrote: 13/01/2020 22:05
Matijevic_Vlado wrote: 13/01/2020 10:47
Klasika. :)

Bolje postavi sebi pitanje, ako nešto ne vrijedi (a po vama ne vrijedi, jel), kako se može prodati za takve pare?
rast vrijednosti je u ovom slučaju isključivo vezan za veliki porast cijena nekretnina u posljednjih par godina - isto bi zaradio pa možda i više da si negdje drugo kupio i sada prodao
rocco_siffredi

#5083 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rocco_siffredi »

Nije do tebe ili da si nešto pametan, nego do trzista.
Zato sto su sve cijene stanova otisle gore.
Ja sam na svom stanu skoro popeglao kamatu koju sam platio.
Opet ostaje konstatacija. Tibra ku.rcu ne valja, ni kao gradnja, ni kao pristupne ceste, ulice okolo, ni kao naselje, ni parking okolo, ni kao sadržaji u istom, ukratko ne valja nista. To sto šabani kupuju, njihov problem.
Last edited by rocco_siffredi on 14/01/2020 11:00, edited 1 time in total.
Haris.ba

#5084 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ovo je šupa koja se u Londonu izdaje za 1000 funti mjesečno. Ali, i dalje je šupa.

Image

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... ondon.html
Sunculish

#5085 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Sunculish »

[/quote]

Nisam čitala predhodne postove pa ne znam o kojoj nekretnini se radi, kao ni lokaciji.
Cijena i vrijednost nikako nije isto. Tražnja je ta koja odlučuje visinu cijene, iako je vrijednost diskutabilna. Ono sto je prodavcu vrijednu-kupcu ne mora biti iz više faktora. Ne znam kakva je situacija trenutno na tržištu što se potražnje za nekretninama tiče, dok je ponuda strahobalna u smislu vrijednosti nekretnine naspram cijene.
Haris.ba

#5086 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Ilidžanski Pekam. :run:

Image
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5087 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Image
Image
Image
:D
todd_smith

#5088 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by todd_smith »

ko je god dobio dozvolu za tibra zgrade, je napravio pljacku stoljeca u ovoj drzavi

i to mnogo govori
pepeljara

#5089 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Moze, i prolazit ce jos godinama ovakav tip gradnji dokle god podobni a ne sposobni rade.
sumirprimus

#5090 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sumirprimus »

podsjeca malo na raniji kineski stil..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5091 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mk ultra »

pepeljara wrote: 14/01/2020 14:20 Moze, i prolazit ce jos godinama ovakav tip gradnji dokle god podobni a ne sposobni rade.
To neko kupi. Dovoljan razlog da prave tako...
suit_up

#5092 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

maxell_sarajevo wrote: 08/01/2020 09:56
Frutek wrote: 07/01/2020 16:03 Pozdrav,

Šta je za preporučiti od trenutne novogradnje? Pouzdan investitor, kvalitet gradnje, materijali itd? Ima svega a ne kupuje se svaki dan :-) Ako još ima neko iskustava iz prve ruke, još bolje :) Hvala.
Bulevar Stup
Potpisujem. :thumbup:
noviclan

#5093 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by noviclan »

todd_smith wrote: 14/01/2020 14:15 ko je god dobio dozvolu za tibra zgrade, je napravio pljacku stoljeca u ovoj drzavi

i to mnogo govori
Najgore je to sto nitko nece odgovarati, kako rece jednom uvazeni ministar i premijer sve po zakonu
maxell_sarajevo

#5094 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

sime_cipol wrote: 09/01/2020 01:04 Tibra i Bulevar isti vlasnik. Mislite da ce Brajković odustati od svog nacina gradnje i kvaliteta. Da ga je pocela gristi savjest i da je sada bolje? :D
A Brajković napravi trotoar i biciklisticku stazu kod Bulevara(prije zemljani puteljak bio, hodalo se cestom), Brajković "polozi temelje" 13 transferzale...
nekome

#5095 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

Je li se ono gradi jos jedna zgrada pored bulevara, a i jos jedna iza?
suit_up

#5096 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

nekome wrote: 14/01/2020 23:29 Je li se ono gradi jos jedna zgrada pored bulevara, a i jos jedna iza?
Da, ona zgrada što je T/O predstavlja lamele B1/B2/B3, dok je ona što je došla do prvog sprata C1/C6 i posljednja je zgrada u naselju.

Inače, ovako bi to trebalo da izgleda, sad za sad se pridržavaju planiranog izgleda naselja.

Image
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5097 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

maxell_sarajevo wrote: 14/01/2020 23:12
sime_cipol wrote: 09/01/2020 01:04 Tibra i Bulevar isti vlasnik. Mislite da ce Brajković odustati od svog nacina gradnje i kvaliteta. Da ga je pocela gristi savjest i da je sada bolje? :D
A Brajković napravi trotoar i biciklisticku stazu kod Bulevara(prije zemljani puteljak bio, hodalo se cestom), Brajković "polozi temelje" 13 transferzale...
Na renderima 4 trake, sve transferzale u gradu imaju 4 trake, samo ona 13ta, Brajkoviceva, 2 trake 😂
Svicko

#5098 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Svicko »

rocco_siffredi wrote: 14/01/2020 09:35 Nije do tebe ili da si nešto pametan, nego do trzista.
Zato sto su sve cijene stanova otisle gore.
Ja sam na svom stanu skoro popeglao kamatu koju sam platio.
Opet ostaje konstatacija. Tibra ku.rcu ne valja, ni kao gradnja, ni kao pristupne ceste, ulice okolo, ni kao naselje, ni parking okolo, ni kao sadržaji u istom, ukratko ne valja nista. To sto šabani kupuju, njihov problem.
Vidite ljudi. Živio sam u 5-6 naselja u Sarajevu, u različitim stanovima i gradnjama.
Nemojmo praviti sada ovdje sataraš. Kvaliteta stanova je jedno, a sami izgled zgrade, orijentacija da li imaš otvoren pogled ili komšijski prozor na par metara, okolica, pristupni putevi, to je drugo.
Tibra II je fakat najkvalitetnije od svega toga bilo što se tiče samoga stana. Znači izolacija je odlična, grijanje se plaćalo po potrošnji i dolazilo je jeftino, parket jako kvalitetan, izolacija dobra, unutrašnja stolarija odlična, a i vanjska solidna, pvc. Stan jako osvijetljen, francuski prozori do poda, što je meni jako bitno. Balkoni prostrani. Orijentacija mog stana bila je odlična, sunce prijepodne i poslije podne, pogled prema Ilidži, otvoren, ja sam na to pazio. Znači sami stan je bio fantazija, zato sam i znao da će se lagano kad tad prodati.

E sad, kada pričamo o okolini, to je druga stvar. Nema parka, nema zelenila. Parkinga ima, to se nađe. Pristupni put realno loš. Međutim tehnički sadržaji oko zgrada tu su jako dobri - imaš Bingo, pekare, apoteku, malu trgovinu, par voćara, Mujanić, vrtić. Sve apsolutno ima. Samo što je ružno naselje za pogledat, i iskreno, ni meni nije jasno kako ljudi mogu kupiti one stanove sa unutrašnje strane gdje sunce ne vidiš, nego samo komšijske prozore. Ali to je njihov problem, a jbg i onoga ko dopusti da se tako radi. U zadnje vrijeme sve je više ovih primjera, ne samo u Tibri čak.

A komšije ko komšije, gdje god sam živio ima dobrih i loših primjera.
suit_up

#5099 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by suit_up »

Sve si to lijepo argumentirao iz prve ruke, ali opet se većina neće složiti. Ja se naprimjer potpuno slažem, ulazio sam u stan orijentacije prema Energopetrolu i Lukavici, pogled oduzima dah, liftovi, stepeništa, hodnici, sve je na vrhunskom nivou što se kvaliteta, mirisa i čistoće tiče, ali džaba govoriti. Ne znam kako je živjeti, mogu pretpostaviti ali je to nebitno, meni je stan ionako spavaona bez pretjerano zanimljivog sadržaja osim možda kafe na balkonu ako imaš lijep pogled i to je to. Ja znam gdje sam ja stanovao kad sam bio student, zgrada na Breci, lafo sinonim za kvalitetno naselje, ako je ono kvalitet onda ja ne znam šta da kažem. A problem parkiranja ionako rješava jeftini mjesečni najam garažnog mjesta koji košta kao 10 kutija cigareta.

Kad neko kaže da je kvalitet u Bulevaru loš, pardon jako loš kao što neko reče, a ono Kolo i Geberit sanitarije, troslojna stakla na stolariji, Gree klima sa inverterom, hrastov parket... Pa pitam se šta je za nekog standard onda. Umjesto da odu i vide kako nešto izgleda na licu mjesta, uđu u neki od stanova, pogledaju udaljenost između zgrada i zaključe na realan način, ali ne, vidim ja na slikama. Još ako realiziraju kroz projekat ovaj sistem zbrinjavanja otpada bez kontejnera, biće ekstra, ma šta neki dežurni pljuvač na sve to rekao.
rocco_siffredi

#5100 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rocco_siffredi »

Stan u kojem zivis je samo jedan mikro-svijet, jedna puzla u slagalici. Nije stan cijeli svijet. Zivot cini sve okolo.
Kupis stan npr na Dobrinji. 60 kvadrata.
Platis po 1500 KM/m².
Imas jos 30 000 da potrosis u njega, da bi dosao na cijenu stana u Tibra Horor zgradama.
Mislite da se Brajković zavalio 30 000 po stanu u sredjivanje :D
Pored stana imas parking, imas trolejbus, imas autobus, imas setaliste, parkove, igraliste, 3 OŠ za dijete ti je 300m od kuce, 2 gimnazije 200m od kuce, Dom Zdravlja ti 200m od kuce, pošta, banke, razne prodavnice, policijska stanica, naselje ima multifunkcionalnu dvoranu...
Tibra, Bulevar, kurac palac, nema nista osim te jedne puzle, stana, sumnjivog kvaliteta.
Samo navalite :thumbup:
Post Reply