Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
-
hali gali halid
#5076 Re: Mrsanje - nacini ?
Znaci isti je prirodni secer iz voca i preradjeni industrijski secer?
- Bluemore
#5078 Re: Mrsanje - nacini ?
Hranjiva vrijednost voca i industrijskog secera
Ni slicna
Ni slicna
- fortaleza
#5079 Re: Mrsanje - nacini ?
Znači ako ćemo jesti šećer onda je bolje konzumirati onaj prerađeni industrijski jer je svakako jeftiniji od onog iz voća.jOFLA wrote:Kalorijski - apsolutno isto. Djelovanjem na pankreas odnosno lucenje insulina, takodjer isto. Kvarenje zuba, bez razlike.hali gali halid wrote:Znaci isti je prirodni secer iz voca i preradjeni industrijski secer?
-
dzipalo
#5082 Re: Mrsanje - nacini ?
Slobodno, nije losa stvar uopste, nakon nekog vremena ces vidjeti da li kod tebe daje rezultate:ozdrlje_donje wrote:U posljednje vrijeme istrazujem malo u `intermittent fasting` i imam namjeru da pokusam i u vedem to na dnevnoj bazi. Da li je neko jos citao o tome, ili mozda pokusao?
https://www.youtube.com/watch?v=JxjMdqevE88
Sto se rasprave o seceru tice, ljudi ne poznaju osnove, isto da kakvog dedu slusas kad kaze samo jedi voce to je prirodni secer. Tipican primjer nepoznavanja materije nego lupanja napamet. Kad bi se voce jelo samo zbog secera ne bi se ni jelo. Kad iscjedis sok iz voca iscjedio si zasecerenu vodu i ustvari dobio si najgori dio iz voca, sve ono sto valja ti je ostalo u onom dijelu koji bi inace pojeo kad pojedes citavu vocku.
-
hali gali halid
#5083 Re: Mrsanje - nacini ?
Znaci cijedjeni sok zdra'o!
- Nisrin
#5084 Re: Mrsanje - nacini ?
Jedno zapazanje...
Sta je interesantno otkako se hranim zdravije----vise mi odredjene stvari ne padaju napamet, niti imam zelju za njima...Ono ako mi je nesto ceif, uzmem..jutros iako sam na postu 8-16h, sam uzela 3 komadica Schogetten cokolade, a danima prije nisam...
Ali sad da imam ludu potrebu za slatkisima, sokovima, grickalicama, hljebom - nemam...ne osjecam vise da to moram, da je to preukusno...
Prije mi bilo zao ne pojesti palacinak jer znam "koliko je ukusan"...a sad napravim i ne pojedem ni jedan ...ili tortu ili sta bilo drugo
Sta je interesantno otkako se hranim zdravije----vise mi odredjene stvari ne padaju napamet, niti imam zelju za njima...Ono ako mi je nesto ceif, uzmem..jutros iako sam na postu 8-16h, sam uzela 3 komadica Schogetten cokolade, a danima prije nisam...
Ali sad da imam ludu potrebu za slatkisima, sokovima, grickalicama, hljebom - nemam...ne osjecam vise da to moram, da je to preukusno...
Prije mi bilo zao ne pojesti palacinak jer znam "koliko je ukusan"...a sad napravim i ne pojedem ni jedan ...ili tortu ili sta bilo drugo
- Yenna
#5085 Re: Mrsanje - nacini ?
Prodje neki krizni period i onda je sve lakse..Nisrin wrote:Jedno zapazanje...
To najbolje vidim za vrijeme Ramazana, i definitivno se slažem s tobom, al valja proći krizu
-
hali gali halid
#5086 Re: Mrsanje - nacini ?
Ako je baš kriza kockicu dvije crne čokolade 
- Nisrin
#5087 Re: Mrsanje - nacini ?
I to one 75-85% kakaa...ima dobra njemacka u Bingu 
-
hali gali halid
#5088 Re: Mrsanje - nacini ?
Ima li sa jos vecim procentom? 
- Bluemore
#5089 Re: Mrsanje - nacini ?
Sve u cilju ignorisanja znacenja nutrienata iz hrane i zdravlja i stavljanje jedinog fokusa na bezbeli kalorijejOFLA wrote:Samo ne govorimo opcenito o hranljivoj vrijednosti voca, nego uporedjujemo djelovanje vocnog i kuhinjskog secera, ponajvise kalorijsku vrijednost jednog i drugog.Bluemore wrote:Hranjiva vrijednost voca i industrijskog secera
Ni slicna
Voce sadrzi i Vlakna
- mgogic
#5090 Re: Mrsanje - nacini ?
Povremeni post 16/8 tj. intermittent fasting na engleskom. 16 sati ne jedes a 8 jedes u toku dana. Ja sam poceo sa tim nekako posle godisnjeg odmora, i za mjesec dana sletio 5 kg. Naravno uz brojanje kalorija (koristio My Fitness Pal aplikaciju).
Ima na Redditu puno o tome.
https://www.reddit.com/r/intermittentfasting/
Sretno
Sretno
- pizarro
#5091 Re: Mrsanje - nacini ?
ima od lindta 99%.hali gali halid wrote:Ima li sa jos vecim procentom?
- Yenna
#5093 Re: Mrsanje - nacini ?
Ili tzv.dijeta 8hmgogic wrote:Povremeni post 16/8 tj. intermittent fasting na engleskom. 16 sati ne jedes a 8 jedes u toku dana. Ja sam poceo sa tim nekako posle godisnjeg odmora, i za mjesec dana sletio 5 kg. Naravno uz brojanje kalorija (koristio My Fitness Pal aplikaciju).![]()
Sretno
Ipak brojis kalorije?
- Bluemore
#5094 Re: Mrsanje - nacini ?
I Ko jede dovoljno povrca?jOFLA wrote:Sve neophodne vitamine, minerale i obilje prehranbenih vlakana možemo dobiti iz raznovrsnog povrća koje je daleko manje kalorično od voća. Voće za čovjekov život i zdravlje uopšte nije neophodno pored povrća, a šećer koji voće sadrži je fruktoza, monosaharid, ili što se na našem jeziku kaže - jednostavni šećer, onaj najgori u ishrani.Bluemore wrote:Sve u cilju ignorisanja znacenja nutrienata iz hrane i zdravlja i stavljanje jedinog fokusa na bezbeli kalorijejOFLA wrote: Samo ne govorimo opcenito o hranljivoj vrijednosti voca, nego uporedjujemo djelovanje vocnog i kuhinjskog secera, ponajvise kalorijsku vrijednost jednog i drugog.![]()
Voce sadrzi i Vlakna
- Nisrin
#5096 Re: Mrsanje - nacini ?
Samo se mora priznati da je zdrava ishrana jedno 60% skuplja od nezdrave...smijesna mi rasprava po FB kad kazu jeftinija zdrava...ne kupujemo slatkise, grickalice, aha jeste vraga...
Meni 3 ulja 50 i nesto KM..
- dobar osjecaj
#5097 Re: Mrsanje - nacini ?
To sa zdravom hranom i ishranom je kao dugoročno ulaganje, mali procenat ljudi ima disciplinu i volju za tim, a i ko zna ko će dočekati starost da vidi koliko će i kako biti zdrav. Daj mi sada brzo, povoljno i što više. Mljac.Nisrin wrote:Samo se mora priznati da je zdrava ishrana jedno 60% skuplja od nezdrave...smijesna mi rasprava po FB kad kazu jeftinija zdrava...ne kupujemo slatkise, grickalice, aha jeste vraga...
S jeftinom, lakodostupnom hranom prividno potrošiš manje novca. Ljudi kupuju puno veće i bespotrebne količina toga što se predstavlja kao povoljno pa shodno tome ljudi i žderu više nego što im uopšte treba po bilo kom osnovu za funkcionisanje organizma.
Kupovina zdrave hrane i ishrana na zdrav način bi podrazumijevali zdrave i umjerene obroke pa to i ne bi nužno moralo biti toliko skuplje.
U loše organizovanim životima prva varijanta sa smećem od hrane je uvijek bolja i lakša opcija.
- Nisrin
#5098 Re: Mrsanje - nacini ?
mene zaista duplo vise izadje "zdrava ishrana"...vise mesa kupujem, vise povrca, zdrava ulja- bucino, cisto maslinovo, kikiriki, ulje sjemenki grozdja, maslac, WASU, kvalitetnije sireve, domace proizvode- jaja, mladi sir, tjesteninu od spelte i sta znam...dodaci ishrani u vidu vitamina!
-
dzipalo
#5099 Re: Mrsanje - nacini ?
To je tacno i to je jedan od razloga zasto ljudi jedu nezdravu hranu. Kesa cipsa ili smokia 1-2KM, a kesica ljesnjaka 3-4KM.
- dobar osjecaj
#5100 Re: Mrsanje - nacini ?
To je sve opet dijelom prividno. Bočica bučinog ulja koje košta desetak maraka nije nešto što nužno ikada više moram kupiti da bi se hranila zdravo. Lijep je detalj na polici u kuhinji i može učiniti da se osjećam fensi dok ga kupujem ili sipam po salati stavljenoj u divan skupi tanjir prepun egzotičnih namirnica za koje su mi rekli da su na listi superhrane sa super moćima.
Ja više na umu imam običnu hranu koja se dosad proizvodila na običnim BiH njivama. Razno povrće u sezoni, voće, jaja, meso i mliječne prerađevine od stvarnog mlijeka bez hemije i raznih dodataka za pojačavanje okusa. Kad bi se uzgajala ili kupovala i jela takva hrana raznovrsno i umjereno ne bi to dugoročno bilo toliko skuplje ali jasno mi je da se danas nema uslova za takvu organizaciju života.
Ili plati skupo nadri ili stvarno kvalitetnu hranu ili se tovi i odvajaj novac za oboljenja koja sebi navlačiš.
Ja više na umu imam običnu hranu koja se dosad proizvodila na običnim BiH njivama. Razno povrće u sezoni, voće, jaja, meso i mliječne prerađevine od stvarnog mlijeka bez hemije i raznih dodataka za pojačavanje okusa. Kad bi se uzgajala ili kupovala i jela takva hrana raznovrsno i umjereno ne bi to dugoročno bilo toliko skuplje ali jasno mi je da se danas nema uslova za takvu organizaciju života.
Ili plati skupo nadri ili stvarno kvalitetnu hranu ili se tovi i odvajaj novac za oboljenja koja sebi navlačiš.