IRAN

Post Reply
kratak_spoj

#5076 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

zambaklija wrote:
kratak_spoj wrote:
severin wrote:sto niko ne pise da je zapad za vrijeme saha koji je vladao iranom 1974 sklopi ugovor za pravljenje i pustanje u pogon 20 nuklearnih elektrana? i sad nasli nesto pricati i srati...
šah je bio fin i davao naftu za džabalama, dovoljno je bilo da se pune njegove vlastite sehare i hazne, narod ko jebe.. :-)
zato je bio dobar...
ma ja,zato po svijetu imaju milioni Perzijaca koji se nedaju nazivati Irancima,izbjegli su nako,čisto radi promjene klime.....
pa to su upravo šahovi poštovaoci njegovog kulta, bivši izrabljivači naroda Irana, izrabljivači običnog čovjeka, oni koji se ne slažu sa trenutnom vlašću u Iranu..no ima ih 1 % i s obzirom da ne mogu ništa promijeniti izborima i demokratskim metodama, a trenutna islamska vlast im je mrska, onda logično da su se i iselili..ako im ne paše, nek se sele..migracije ljudi su oduvijek postojale,oni kojima kojima nije odgovarala ekonomska, politička ili neka druga situacija su se selili i to je pojava u svako0m društvu i državi,nije specifično samo za Iran..
liberty02

#5077 Re: IRAN

Post by liberty02 »

evo zidovski parlamentarac u iranskim parlamentu Siamak Morsadegh, to nam naravno zapadne novine kriju i da zidova ima koji zive u iranu ja mislim da ih ima oko 60000.

Image

Image
jeza u ledja

#5078 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

liberty02 wrote:evo zidovski parlamentarac u iranskim parlamentu Siamak Morsadegh, to nam naravno zapadne novine kriju i da zidova ima koji zive u iranu ja mislim da ih ima oko 60000.

Image

Image

Jevreja u Iranu nema vise od 30000.

A ovu sliku sam vidio bar jedno deset puta.

Kad shvatis da je ideja o tajnama koje nece da nam iznesu zapadni mediji u stvari proizvod fobije ljudi koji ne citaju dovoljno novine ili bilo sta drugo, pa stoga nemaju razvijenu svijest da razluce u glavi prostu nelogicnost svojih tvrdnji - tada ces znati koliko ovo sto si gore napisao zvuci besmisleno.

Do tada, sa srecom.

PS: Slike koje si gore postavio su postavljene na stranicama zapadnih medija. :D
vodoprovodčik

#5079 Re: IRAN

Post by vodoprovodčik »

Meni je najžalosnije što mnogi ljudi apriorno zapadne medije smatraju "istim", kao da hiljade i hiljade različitih medija odgovaraju jednom ideološkom centru.
liberty02

#5080 Re: IRAN

Post by liberty02 »

jeza u ledja wrote:
liberty02 wrote:evo zidovski parlamentarac u iranskim parlamentu Siamak Morsadegh, to nam naravno zapadne novine kriju i da zidova ima koji zive u iranu ja mislim da ih ima oko 60000.

Image

Image

Jevreja u Iranu nema vise od 30000.

A ovu sliku sam vidio bar jedno deset puta.

Kad shvatis da je ideja o tajnama koje nece da nam iznesu zapadni mediji u stvari proizvod fobije ljudi koji ne citaju dovoljno novine ili bilo sta drugo, pa stoga nemaju razvijenu svijest da razluce u glavi prostu nelogicnost svojih tvrdnji - tada ces znati koliko ovo sto si gore napisao zvuci besmisleno.

Do tada, sa srecom.

PS: Slike koje si gore postavio su postavljene na stranicama zapadnih medija. :D
nevazno odakle sam ja slike postavio nego je poruka vaznija.. :D
Obskurni

#5081 Re: IRAN

Post by Obskurni »

vodoprovodčik wrote:Meni je najžalosnije što mnogi ljudi apriorno zapadne medije smatraju "istim", kao da hiljade i hiljade različitih medija odgovaraju jednom ideološkom centru.
Meni je žalosnije što se dosta njih podsmijava i prozire manipulacije "zapadnih" medija a oni se sami hvataju za bilo kakvu kontru tome. Šta god da se objavi iskopace se negdje iz dubine interneta neki clanak koji govori istinu. Sami nasjedaju na "istocnjacku" propagandu jel :D
Teško je zaista znati šta se dešava, ali se ne treba hvatati za sve nezavisno sa koje strane dolazi.
zahvalan

#5082 Re: IRAN

Post by zahvalan »

Video koji vrijedi Pogledat :-D
AlienBiH

#5083 Re: IRAN

Post by AlienBiH »

Sean Stone, poznati glumac i sin jos poznatijeg holivudskog redatelja Olivera Stone.

Interesantan intervju...
insomnija

#5084 Re: IRAN

Post by insomnija »

CIA sumnja u teheransku težnju za atomskim oružjem

Koliko je stvarna prijetnja od iranske nuklearne bombe? Radi li ta zemlja na tome ili su sva uznemirujuća izvješća ništa drugo nego zveckanje sabljom? Američke obavještajne službe su, prema medijskim izvještajima i dalje opuštene: Prema njihovim nalazima, Teheran je zaustavio svoj program nuklearnog naoružanja prije nekoliko godina godina - i do sada ga nije nastavio.

Američke obavještajne službe vjeruju da, unatoč uznemirujućim izvještajima iz Teherana, Iran ne razvija nuklearnu bombu. Nema jasnih dokaza da je Teheran odlučio izgraditi bombu, izvijestio je New York Times (NYT). On se poziva na obavještajne izvore i izvještaje državnih namještenika. Novi nalazi CIA-e i drugih obavještajnih službi u zemlji potvrđuju obavještajnu procjenu da je Iran 2007. zaustavio svoj program nuklearnog naoružanja. Direktor am. obavještajne službe James Clapper je krajem januara izjavio da Iran drži sve opcije otvorenim. No, ne postoje dokazi da je Teheran donio odluku za početak gradnje atomske bombe.

Prethodnog dana je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila da je došlo do povećanja aktivnosti na obogaćivanju urana. Zemlja je utrostručila svoje kapacitete za visokoprocentno obogaćivanje urana, navodi se u izvješću objavljenom u petak u Beču. Sposobnost Irana za obogaćivanje urana do 20 posto izazvalo je zabrinutost u zapadnom svijetu, jer to povećava mogućnost proizvodnje urana koji se može upotrijebiti kao oružje.

Prema Timesu, obavještajnim agencijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i europskim državama, nema sumnje da Iran obogaćuje nuklearni materijal i razvija elemente infrastrukture koji su potrebni da bude nuklearna sila. Iran, po mišljenju američkih obavještajnih službi, nije odlučio hoće li paralelno aktivirati program za razvoj N-bojevih glava, koji je zaustavljen 2003. godine.

Mogući iranski cilj je, obogaćivanjem urana postići "stratešku dvosmislenost". Tako bi Iran mogao dobiti utjecaj na Bliskom istoku pri čemu bi svijet ostavio u dilemi, koje stvarne ciljeve ima nuklerani program.

http://www.sueddeutsche.de/politik/atom ... -1.1293299
Nebitan32

#5085 Re: IRAN

Post by Nebitan32 »

Kakav bi uticaj na Afganistan mogla imati eskalacija sukoba u Iranu.

Broj poginulih NATO trupa u Afganistanu. Vidi se povecanje iz godine u godinu. Mislim da bi on znatno skocio kad bi napali Iran. Iran bi mogao naoruzavati razne frakcije u Afganistanu (iako to nikad nije radio) ili direktno slati svoje trupe u Afganistan u cilju napada NATO trupa.

http://icasualties.org/OEF/ByMonth.aspx
simpozijum delirijum

#5086 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Nebitan32 wrote:Kakav bi uticaj na Afganistan mogla imati eskalacija sukoba u Iranu.

Broj poginulih NATO trupa u Afganistanu. Vidi se povecanje iz godine u godinu. Mislim da bi on znatno skocio kad bi napali Iran. Iran bi mogao naoruzavati razne frakcije u Afganistanu (iako to nikad nije radio) ili direktno slati svoje trupe u Afganistan u cilju napada NATO trupa.

http://icasualties.org/OEF/ByMonth.aspx

Talibani i Iranci se ne podnose medjusobno, ali ? ali imaju zajednickoga neprijatelja
Iranske trupe su vrsile manevre uz granicu sa Afganistanom , vjezbaju brzi upad kopnenih jedinica u Afganistan
to im je opcija ako ih napadnu , nema sumnje da ce Iran napasti USA - NATO trupe u Afganistanu svim raspolozivim sredstvima
jednom rijecju ?
moze biti pravi haos , nevidjen od II svjetskoga rata i za USA i NATO trupe uz ogromne gubitke na svim stranama i najvise civila
i zato ?
PEACE !
jeza u ledja

#5087 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

insomnija wrote:CIA sumnja u teheransku težnju za atomskim oružjem

Koliko je stvarna prijetnja od iranske nuklearne bombe? Radi li ta zemlja na tome ili su sva uznemirujuća izvješća ništa drugo nego zveckanje sabljom? Američke obavještajne službe su, prema medijskim izvještajima i dalje opuštene: Prema njihovim nalazima, Teheran je zaustavio svoj program nuklearnog naoružanja prije nekoliko godina godina - i do sada ga nije nastavio.

Američke obavještajne službe vjeruju da, unatoč uznemirujućim izvještajima iz Teherana, Iran ne razvija nuklearnu bombu. Nema jasnih dokaza da je Teheran odlučio izgraditi bombu, izvijestio je New York Times (NYT). On se poziva na obavještajne izvore i izvještaje državnih namještenika. Novi nalazi CIA-e i drugih obavještajnih službi u zemlji potvrđuju obavještajnu procjenu da je Iran 2007. zaustavio svoj program nuklearnog naoružanja. Direktor am. obavještajne službe James Clapper je krajem januara izjavio da Iran drži sve opcije otvorenim. No, ne postoje dokazi da je Teheran donio odluku za početak gradnje atomske bombe.

Prethodnog dana je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila da je došlo do povećanja aktivnosti na obogaćivanju urana. Zemlja je utrostručila svoje kapacitete za visokoprocentno obogaćivanje urana, navodi se u izvješću objavljenom u petak u Beču. Sposobnost Irana za obogaćivanje urana do 20 posto izazvalo je zabrinutost u zapadnom svijetu, jer to povećava mogućnost proizvodnje urana koji se može upotrijebiti kao oružje.

Prema Timesu, obavještajnim agencijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i europskim državama, nema sumnje da Iran obogaćuje nuklearni materijal i razvija elemente infrastrukture koji su potrebni da bude nuklearna sila. Iran, po mišljenju američkih obavještajnih službi, nije odlučio hoće li paralelno aktivirati program za razvoj N-bojevih glava, koji je zaustavljen 2003. godine.

Mogući iranski cilj je, obogaćivanjem urana postići "stratešku dvosmislenost". Tako bi Iran mogao dobiti utjecaj na Bliskom istoku pri čemu bi svijet ostavio u dilemi, koje stvarne ciljeve ima nuklerani program.

Ako se ne varam. Nedavno je bilo neko saslusanje u nekom komitetu u Senatu gdje je ministar odbrane Leon Panetta (prije bio direktor CIAe) izjavio da ne misli da je Iran blizu razvijanja nuklearnog oruzja, u stvari rekao je nesto tipa da misli da Iranci jos nisu sigurni da li da krenu sa pravljenjem istog.
tesanj

#5088 Re: IRAN

Post by tesanj »

Mislim da se ovdje ne radi o atomskom naoruzanju zapad zeli da sprijeci zamah tehnoloskog napretka Irana. Strah je da Iran jednog dana ne postane mocan i da se oko njega nebi pocele okupljati i ostale zemlje regiona u neku vrstu ekonomske ili vojne unije.
insomnija

#5089 Re: IRAN

Post by insomnija »

jeza u ledja wrote:
insomnija wrote:CIA sumnja u teheransku težnju za atomskim oružjem

Ako se ne varam. Nedavno je bilo neko saslusanje u nekom komitetu u Senatu gdje je ministar odbrane Leon Panetta (prije bio direktor CIAe) izjavio da ne misli da je Iran blizu razvijanja nuklearnog oruzja, u stvari rekao je nesto tipa da misli da Iranci jos nisu sigurni da li da krenu sa pravljenjem istog.
To i ja mislim, iz svoje žablje perspektive. Već je dovoljna prijetnja da imaju dalekometne rakete i radioaktivni materijal, koji mogu natrpati u raketu i tako napraviti, ako ne atomsku, ono barem "prljavu" bombu. Vjerovatno će kopirati Izraelce, koji zvanično niti potvrđuju niti demantuju da imaju A oružje. Nek svijet nagađa.
Korisničkoime

#5090 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

tesanj wrote:Mislim da se ovdje ne radi o atomskom naoruzanju zapad zeli da sprijeci zamah tehnoloskog napretka Irana. Strah je da Iran jednog dana ne postane mocan i da se oko njega nebi pocele okupljati i ostale zemlje regiona u neku vrstu ekonomske ili vojne unije.
Na koji tačno zamah u tehnološkom smislu misliš. Često se na ovoj temi o tome piše ali niko to ne precizira.
kratak_spoj

#5091 Re: IRAN

Post by kratak_spoj »

Press TV objavio dokumentarni film o terorističkim napadima na iranske znanstvenike

http://www.advance.hr/vijesti/press-tv- ... nstvenike/

Rep. kandidat za predsjednika Rick Santorum o ubijenim iranskim znanstvenicima: "to je nešto predivno''

http://www.advance.hr/vijesti/rep-kandi ... -predivno/

:-) :-) :-)
kiky

#5092 Re: IRAN

Post by kiky »

republikanci če sigurno dobiti sljedeče izbore što je otvaranje puta napadu na iran ...
i iran ubrzano traži nove saveznike u regionu ali nema više niko ko imalo predstavlja prijetnju izraelu ...
iran je praktično sam ...
jedina nada mu je da napravi prevrat u državama oko s. arabije ili u samoj arabiji što je nemoguče ...
nažalost po iranski narod, stvari im baš neidu na ruku ...
trenutno ...
jeza u ledja

#5093 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

kiky wrote:republikanci če sigurno dobiti sljedeče izbore
ma kakvi...
simpozijum delirijum

#5094 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

kratak_spoj wrote:Press TV objavio dokumentarni film o terorističkim napadima na iranske znanstvenike

http://www.advance.hr/vijesti/press-tv- ... nstvenike/

Rep. kandidat za predsjednika Rick Santorum o ubijenim iranskim znanstvenicima: "to je nešto predivno''

http://www.advance.hr/vijesti/rep-kandi ... -predivno/

:-) :-) :-)
da dodam da je Santorum uz Gingricha napao Obamu zato sto se izvinuo Afganistancima za paljenje Ku'rana
ne cudi ako procitate ovaj text o "nebeskom narodu " ne nisu u pitanju Srpski nacionalisti vec ko zna koliko miliona Amerikanaca koji vjeruju u sudnji dan i Armagedon gdje ce probrani i pravi vjernici prezivjeti i njihovi predstavnici pozivaju na krstaski rat i unistenje Irana ( totalno , dakle i nuklearnim oruzjem ) za to sto je "zao "
budala na svim stranama a vjerski fanatizam ocigledno nije stran niti Krscanima ,i to samoubilacki :roll:
i sto je najgore imaju i predsjednicke kandidate u utrci i snazan lobi
jah zescih budala ;
http://www.washingtonsblog.com/2012/02/ ... -evil.html
snaga_znanja

#5095 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

Vece sanse ja imam protiv Obame nego ona 3-4 maloumnika.
tesanj

#5096 Re: IRAN

Post by tesanj »

Korisničkoime wrote:
tesanj wrote:Mislim da se ovdje ne radi o atomskom naoruzanju zapad zeli da sprijeci zamah tehnoloskog napretka Irana. Strah je da Iran jednog dana ne postane mocan i da se oko njega nebi pocele okupljati i ostale zemlje regiona u neku vrstu ekonomske ili vojne unije.
Na koji tačno zamah u tehnološkom smislu misliš. Često se na ovoj temi o tome piše ali niko to ne precizira.
U Iranu 67% stanovnistva zivi u gradovima sto je zapadni prosjek, dvije trecine stanovnistva je mladji od 30g a jedna cetvrtina je mladja od 15g, sto ih cini naj mladjom nacijom na svijetu. Sto se tice razvoja Irana imas ovdje.http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... nd_Defense
alibegoa

#5097 Re: IRAN

Post by alibegoa »

snaga_znanja wrote:
Vece sanse ja imam protiv Obame nego ona 3-4 maloumnika.
Pa ne znam baš za maloumnike, Gingrich profesor i autor/koautor preko 30000 naslova, a koliko si ti napisao?
Korisničkoime

#5098 Re: IRAN

Post by Korisničkoime »

tesanj wrote:
Korisničkoime wrote:
U Iranu 67% stanovnistva zivi u gradovima sto je zapadni prosjek, dvije trecine stanovnistva je mladji od 30g a jedna cetvrtina je mladja od 15g, sto ih cini naj mladjom nacijom na svijetu. Sto se tice razvoja Irana imas ovdje.http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... nd_Defense
Pazi neki od najvećih urbanih sredina u svijetu su najočiti primjer siromaštva Sao Paolo, Rio de Janeiro, New Dehli, Bombai itd. tako da veliki procenat stanovništva kao ni veliki priraštaj ne osiguravaju neki razvoj.
Tehnološki razvoj u biti podrazumijeva samostalnu proizvodnju raznoraznih dobara, što je proces proizvodnje tih dobara tehnološki zahtjevniji to je stepen tehnološkog razvoja jednog društva veći, što su inovacije u proizvodnji i općenito u privredi veće to je veći tehnološki standard kao i napredak jednog društva. Od ranih 90-tih godina i tzv. prvog petogodišnjeg razvojnog plana Iran se potiče razvoj industrije i očit je napor industrijalizacije zemlje i tom pokušaju imao je uspjeha i znatnih pomicaja međutim još su realno gledajući daleko od vojne i ekonomske velesile koja bi bila predvodnica nekoga moćnog saveza. Sama činjenica da se nalaze u dobu industrijalizacije a zapad u dobu IT tehnologije te da je industrijalizacija zapada dosegla davno vrhunac dovoljno govori o tom raskoraku koji još uvijek postoji. Nadalje i samom zapadu razvijen Iran je u interesu evo da se klonimo teorije očit primjer toga je francuska autoindustrije koja ima odličnu poslovnu saradnju sa Iranom od koje i jedni i drugi imaju velike koristi. Veličina same zemlje te veličina tržišta ne samo Irana nego i regiona zanimljiva je zapadu ali samo ako Iran tj. stanovništvo ima odgovarajuću kupovnu moć a to podrazumijeva razvijen Iran. Jednostavnije razvijen Iran - velika kupovna moć - dobro tržište - dobra zarada.
Još nešto se stalno provlači kroz ovu temu a to je teza Irana kao nekog predvodnika muslimana i država u regionu pa i šire kroz neki vid saveza što je kod ovakvog Irana kakav je sada apsurd i zapravo zasnovano na našem nepoznavanju odnosa u tom regionu. Osim Sirije i Libanona (kojeg niko zapravo ništa i ne pita) ne vidim potencijalnih dugoročnih saveznika Irana u regionu. Osim toga sama Sirija se sukobljavala sa Iranom u Libanonu u borbi nad prevlašću nad tom zemljom. Irak neće vječno ostati što je sada za nekih 15-20 godina mislim da možemo očekivati prilično razvijen Irak sa tendencijom još većeg razvoja. Bilo bi zaista lijepo da se Iran postavi kao neka vrsta predvodnika prije svega u ekonomskom razvoju regiona ali za neke uže veze trebali bi se odreći jednog od najvažnijih ciljeva islamske revolucije a to je izvoz te revolucije i u ostale zemlje.
tesanj

#5099 Re: IRAN

Post by tesanj »

Niko ne spori da je Iran u tehnoloskom razvoju iza zapadnih zemalja ali je daleko ispred zemalja regiona ne racunajuci Tursku koja je imala jaku podrsku od tih istih zemalja koje su nametnule sankcije Iranu. A to da zapadu odgovara tehnoloski razvijen Iran si fulo
jeza u ledja

#5100 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

A Saudija i zaljevske zemlje tehnoloski zaostaju za Iranom?? :-)

@ Korisnickoime, ako govoris o mogucim buducim sljedbenicima Irana po nekoj siitskoj liniji, onda svakako moras uracunati i Irak. Jebo Siriju i Liban. Tu je jos i Bahrein.
No, mnogi zaboravljaju da se Iranci i vecina ostalih u regionu ne razlikuju samo po vjeri, vec i po etnickoj pripadnosti.
Post Reply