Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
citroen xm wrote: ↑23/12/2020 14:16
Prvo, priča da Sandero nije za duže ture od 150 km je smiješna. Obični Sandero, 1.0 SCE prevali godišnje oko 40000 km i to na plin. To je taj u čijem sam izboru učestvovao pri kupovini novog auta iz znam mu sve detalje. Vlasnik se nikada nije požalio na auto, na udobnost ni najmanje a prije toga je vozio za broj veći Reno koji važi za udobno auto.
Tipo je što neko reče za broj veće auto od Sandera i ne koštaju ni približno isto. Osnovni Sandero ima opreme kao i osnovni Tipo, dok se ne krene u neko napucavanje nema razlike. Osnovni Sandero košta 16500 KM, osnovni Tipo 20000 KM. Oba atmosferci. Stepway je opet jeftiniji od Tipa i košta 18000 KM takođe u baznom paketu sa 1.0 motorom bez turba.
Dalje oba auta možeš po želji napucavati sa motorima i opremom, ali tada takva auta za mene gube smisao. Možeš ti napucati Stepway-a na preko 25000 KM, u osnovi je to ipak low kost od 18000 KM sa nekom dodatnom jeftinom opremom i boljim motorom. Ima i Tipo od 33000+ KM, meni je to besmisleno.
ne znam jeli do mene i moje visine i konstrukcije, ali je to najneudobniji auto koji sam ikad vozio, a vozim i ja tih 30-40k godišnje
danas uzeo opel combo/doblo 1.6 astronomska udobnost naspram logana/sandera
jbt u golfu 3 se udobnije sjedi nego u ovom autu, da ne poredim dalje (barem mogu podesiti sjedište visinom da mi ventilacija od vjetrobranskog stakla ne puše u oči pa za sat vožnje crvene oči ko da sam vario 8h)
sve ostalo, održavanje, izdržljivost, to potpisujem...
Mislim da je citros pogodio sustinu. I Sandero i Stepway i Tipo kao nova auta imaju smisla do odredjenog cjenovnog ranga.
Za cca 20 milki Stepway je medju najboljim opcijama za novo auto, Tipo za iznos do 25 itd... itd... a davati 25 milki za Stepway ili 30 za Tipo meni licno i nema nekog smisla, ali svako ima svoju racunicu naravno.
Sto se tice Tipa, ja ga nisam imao, ali se jesam vozio i skoro odmah se vidi da je auto jefitno. Sto na P 308 nije slucaj.
Imam 308 prve generacije, a prošle sedmice sam 7 dana vozio Tipa Sedan/EAgea 1.6 JTD DSG.
Što se tiče enterijera, malo je ljepši u 308, ali osjećaj kvaliteta je isti. Peugeot ima tvrdu plastiku na centralnoj konzoli, Tipo takodje. Gornji dio instrument table je gumiran kod oba modela. Obloge vrata tvrde na oba modela, izuzev manjeg dijela kod 308 koji je tkaneni, ali nije izdržljiv na habanje. Rukohvati vrata na 308 krckaju, na Tipu ne. Obloga ključa kod 308 se raspada nakon 4-5 godina, kod Tipa se vidi da je puno kvalitetnija.
Tipo je tvrdji i puno se lakše vozi u zavojima u odnosu na stari 308 koji se ljulja kao barka.
DSG mjenjač na Tipu nije kao VW, osjeti se trzanje i grubost pri mijenjanju brzina, ali ručni mjenjač kod Peugeota je sve samo ne za pohvalu.
citroen xm wrote: ↑23/12/2020 14:16
Prvo, priča da Sandero nije za duže ture od 150 km je smiješna. Obični Sandero, 1.0 SCE prevali godišnje oko 40000 km i to na plin. To je taj u čijem sam izboru učestvovao pri kupovini novog auta iz znam mu sve detalje. Vlasnik se nikada nije požalio na auto, na udobnost ni najmanje a prije toga je vozio za broj veći Reno koji važi za udobno auto.
Tipo je što neko reče za broj veće auto od Sandera i ne koštaju ni približno isto. Osnovni Sandero ima opreme kao i osnovni Tipo, dok se ne krene u neko napucavanje nema razlike. Osnovni Sandero košta 16500 KM, osnovni Tipo 20000 KM. Oba atmosferci. Stepway je opet jeftiniji od Tipa i košta 18000 KM takođe u baznom paketu sa 1.0 motorom bez turba.
Dalje oba auta možeš po želji napucavati sa motorima i opremom, ali tada takva auta za mene gube smisao. Možeš ti napucati Stepway-a na preko 25000 KM, u osnovi je to ipak low kost od 18000 KM sa nekom dodatnom jeftinom opremom i boljim motorom. Ima i Tipo od 33000+ KM, meni je to besmisleno.
ne znam jeli do mene i moje visine i konstrukcije, ali je to najneudobniji auto koji sam ikad vozio, a vozim i ja tih 30-40k godišnje
danas uzeo opel combo/doblo 1.6 astronomska udobnost naspram logana/sandera
jbt u golfu 3 se udobnije sjedi nego u ovom autu, da ne poredim dalje (barem mogu podesiti sjedište visinom da mi ventilacija od vjetrobranskog stakla ne puše u oči pa za sat vožnje crvene oči ko da sam vario 8h)
sve ostalo, održavanje, izdržljivost, to potpisujem...
Sandero jeste mekan auto (ovjes) ali to nikakve veze nema sa udobnoscu. Sjediste kod kojeg ne mozes podesiti visinu je uzasno za vozaca, bez obzira jesi li 170 ili 190 cm...
E ne znam, vjerovatno zavisi od visine. Ono što sam primjetio jeste da mu je sjedalni dio kraći možda nego što bi trebalo. Sa 1.87 cm nisam neki košarkaš, a ni nizak, znači sredina i meni je bilo ok za 400 km u danu iz dva puta. Znači po 200 tamo i nazad sa naravno dužom pauzom od vožnje između.
citroen xm wrote: ↑23/12/2020 15:46
E ne znam, vjerovatno zavisi od visine. Ono što sam primjetio jeste da mu je sjedalni dio kraći možda nego što bi trebalo. Sa 1.87 cm nisam neki košarkaš, a ni nizak, znači sredina i meni je bilo ok za 400 km u danu iz dva puta. Znači po 200 tamo i nazad sa naravno dužom pauzom od vožnje između.
Dobro si primijetio
Isto ko da na maloj stolici sjedis, nema nista noge da drzi, vremenom bole leđa, koljena, gornja leđa jer ni naslon ne mozes posteno namjestiti
Jednom mjesecno 300-400km u komadu nije problem, izdrzi se, ali vremenom taj auto izbi plombu
Posto je tema fiat, samo da se tuspasim da sam polskim fiatom 126 sa 24 KS i 650 ccm znao u danu odletit' do Pecuha i nazad po sir, puter i vajkrem.
HrDzavu qrcu i dlake smetaju.
Renault nije tema, al' kad moze Dacia u pricu moze i renault, cetvorka isla do Trsta i nazad za nekih malo jace od 24h.
Stojadinom se stizalo i do Krakowa.
A sad se ne moze vise od 150 km u danu.
NediM17 wrote: ↑23/12/2020 16:01
Posto je tema fiat, samo da se tuspasim da sam polskim fiatom 126 sa 24 KS i 650 ccm znao u danu odletit' do Pecuha i nazad po sir, puter i vajkrem.
HrDzavu qrcu i dlake smetaju.
Renault nije tema, al' kad moze Dacia u pricu moze i renault, cetvorka isla do Trsta i nazad za nekih malo jace od 24h.
Stojadinom se stizalo i do Krakowa.
A sad se ne moze vise od 150 km u danu.
Mogao si dok si imao 20, sad bi se raspao da prostiš na izrazu..
mk ultra wrote: ↑23/12/2020 16:01
Dobro si primijetio
Isto ko da na maloj stolici sjedis, nema nista noge da drzi, vremenom bole leđa, koljena, gornja leđa jer ni naslon ne mozes posteno namjestiti
Jednom mjesecno 300-400km u komadu nije problem, izdrzi se, ali vremenom taj auto izbi plombu
Opet zavisi koliko si visok. Do 1,80 možeš na mjesec sa njim. Takođe većina naših ljudi sa privatnim autom otvorenu cestu vide jednom mjesečno. Ostalo je gradska vožnja.
WARSAW, Dec 29 (Reuters) - Italian-American automaker Fiat Chrysler will invest 2 billion euros ($2.45 billion) in its plant in Tychy, Poland, Deputy Prime Minister Jaroslaw Gowin said on Tuesday, in a move that will see new hybrid and electric models produced at the factory.
The investment comes as a boost to emerging Europe’s largest economy, which is hoping a switch to electric vehicles can help its auto sector catch up with regional rivals including the Czech Republic and Slovakia.
“Modern, hybrid and electric cars of the Jeep, Fiat and Alfa Romeo brands will start to leave the factory in Tychy in 2022,” Gowin wrote on Twitter.
Fiat Chrysler, which is planning a $38 billion merger with French rival PSA to create the world’s No.4 carmaker, said in a statement the early preparations for the expansion and modernisation of the plant started in late 2020.
The plant in Poland’s industrial southern region of Silesia is one of the company’s largest and currently employs around 2,500 people.
Fiat Chrysler confirmed that new hybrid and electric Jeep, Fiat and Alfa Romeo models would be built in Tychy.
It said the aim was to start mass production of the first of the three new passenger car models for the group’s brands in the second half of 2022.
In its 2018-2022 plan, FCA pledged to invest 9 billion euros in electrification as part of investment plans totalling 45 billion.
Evo i službenog FCA videa gdje su objavili ovu vijest:
FCA e-Mini Wide bi bila ova od novog 500 samo produžena i dodatno proširena. Ona bi omogućila AWD. Omogućila bi i PHEV i BEV rješenja. Najveći motor novi 1.5 turbo koji ide u proizvodnju malo prije ljeta. Ne vjerujem da 2.0 stanje no to i nije cilj na malim autima u doba elektrifikacije. Ovo bi bilo oko 200, možda nešto preko KS.
Sa druge strane PSA CMP je ćorak. Isključivo je FWD. Motor se uglavnom zaustavljaju na 130 KS za 1.2 trocilindraš odnosno na 136 KS za elektriku.
Meni se čini da bi oni mogli jos jednu generaciju modela gurati svako na svojoj platformi, da bi neku zajednicku mogli vidjeti tek za 5 godina. Ne kažem da ne bi mogli za neke modele posuditi jedni drugima platforme koje sada imaju.
Mislim da je cilj postići što jeftiniju i jednostavniju proizvodnju. A PSA je to doktorirao.
Nema potrebe za komplikovanim i skupim rješenjima kada ograničenja postaju sve strožija (Brisel 30 km/h u pojedinim dijelovima, njemačli gradovi 50 km/h...).
Vidjeli smo da je VW pojednostavio platformu Golfa 5 za 6. Golf 7 je išao i bez multilinka. Isto kao i novi Focus.
Kupci danas hoće brdo tehnološke opreme i moderan dizajn. A motor, pa može 1.0 - 1.2 tri klipa sa 100tinjak KS, crossover oblik, automatski mjenjač po prihvatljivoj cijeni. Sve ostalo je manje bitno.
Ovo u Njemackoj apsolutno ne pije vode. Ogranicenja u gradovima su uvijek bila 50, ali su isto tako autoputevi uvijek bili bez ogranicenja. Auto kojim ces se vuci po autoputu rijetko ko hoce, a da se napravi auto da je ugodno i udobno u brzoj voznji je kunst. Slabiji modeli nemaju multilink jer su skontali da ih mogu napraviti bez njega a usteda je. Apsolutno nema veze s smanjenim zahtjevima jer zahjevi su ako nista povecani. Danas ljudi hoce da s Golfom sparas autoputem po 400 km brzinom 160-180, cak i kad je guzva. A tako nesto ne moze jeftino.
ElRe wrote: ↑05/01/2021 14:49
Mislim da je cilj postići što jeftiniju i jednostavniju proizvodnju. A PSA je to doktorirao.
Nema potrebe za komplikovanim i skupim rješenjima kada ograničenja postaju sve strožija (Brisel 30 km/h u pojedinim dijelovima, njemačli gradovi 50 km/h...).
Vidjeli smo da je VW pojednostavio platformu Golfa 5 za 6. Golf 7 je išao i bez multilinka. Isto kao i novi Focus.
Kupci danas hoće brdo tehnološke opreme i moderan dizajn. A motor, pa može 1.0 - 1.2 tri klipa sa 100tinjak KS, crossover oblik, automatski mjenjač po prihvatljivoj cijeni. Sve ostalo je manje bitno.
Da, ako hoce profit, fiat treba samo da se prepusti PSA....