Mi danas otresli petrovaču, samljeli je i ostavili za sirće. Rezdelije oliti džanarke kod nas još nisu ni blizu zrele. Kako si pravila sok? Ja sam nekad ranije iskuhavala džanarike pa odvajala sok a onda sam ga u parni sokovnik. Ni u jednom ni u drugom slučaju mi nije ostajalo nešto puno tropa.kerima1 wrote:
Safranko juce sam pravila sok od rezdelija i od tropa đema skuhala uhhh kkao je fin,kiselast dobro se slaze u mazanju preko maslaca pa taj đem.preporucujem gaAko ko ima ranih jabuka isto moze sok napraviti ja dodala malo rezdelija extra kombinacija.Inace od istih kuham kompot jer nece ih niko da jede pa da ne propadnu.
Bášča
Moderator: anex
-
safran
#5076 Re: Bášča
-
safran
#5077 Re: Bášča
Nemoj zezatiMu'min wrote:U nas preko mjesec dana nije pala kiša.safran wrote:Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći.
Ja danas ubrala pregršt paradajza, sitan, nešto krupniji od cherry. Ja takav sijala nisam. I sad se postavlja pitanje: gdje je moj čoek našao naki paradajz? Da nije negdje u zijanu bio?
Pogledam šta se dešava sa buranijom koja se teško može raspoznati među travuljagom kad ona jadnica rodila - može se fino brati. Odoh sutra poslije posla da je oberem i da je malo trave oslobodim. Zaslužila je.
Emirolini
-
kerima1
#5078 Re: Bášča
Pa ne ostane puno tropa ni na ovaj mon nacin,nesto malo za đema.Pravim isto kao i druge sokove,naspem vode samo da prekrije voce u serpi.Kad se skuha procijedim sok i dodam na 5 L tog soka 2,5 kg.secera,moze i vise secara,ali ja necu hocu zdraviji sok.Napomena ćem se mora malo bolje poseceriti jer je pokisal.Kakve su tvoje rezdelije kad uzru jel zute ili ljubicasto-place? Meni od zutih ne valja sok.safran wrote:Mi danas otresli petrovaču, samljeli je i ostavili za sirće. Rezdelije oliti džanarke kod nas još nisu ni blizu zrele. Kako si pravila sok? Ja sam nekad ranije iskuhavala džanarike pa odvajala sok a onda sam ga u parni sokovnik. Ni u jednom ni u drugom slučaju mi nije ostajalo nešto puno tropa.kerima1 wrote:
Safranko juce sam pravila sok od rezdelija i od tropa đema skuhala uhhh kkao je fin,kiselast dobro se slaze u mazanju preko maslaca pa taj đem.preporucujem gaAko ko ima ranih jabuka isto moze sok napraviti ja dodala malo rezdelija extra kombinacija.Inace od istih kuham kompot jer nece ih niko da jede pa da ne propadnu.
-
safran
#5079 Re: Bášča
E ja sam na tvoj način prvi put pravila dok nisam imala parnog sokovnika. Ima kod mene raznih - selo je pa ih ima na svakom koraku.
-
kerima1
#5080 Re: Bášča
Samo iskoristi kad imas,za mene je sok od rezdelija pravo osvjezenje ljetos,kojeg sada nemasafran wrote:E ja sam na tvoj način prvi put pravila dok nisam imala parnog sokovnika. Ima kod mene raznih - selo je pa ih ima na svakom koraku.
- Mu'min
#5081 Re: Bášča
Selam Kerimakerima1 wrote:MasAllah,samo iznenadi jer neki dan si pokazao skroz zelene paradajze!
Juce ja na pijaci kupila kila pola marke,al hajd ti to jedi kad ni na sta ne mirise.![]()
![]()
ma sad je njemu vakat da u par dana uzrije al kao što napisa, mjesec i kusur nije bilo kiše pa je posebno kod pelata velik problem truhleži ispod ploda. Svaki je truho.
Trešnjevac paradajz kao i neki drugi nemaju tih problema.
Žalostno vidjeti kad u 1. berbi nabereš ćasu paradajza i baciš jer je dopola ploda truho.
- Mu'min
#5082 Re: Bášča
Uh što bi nam pasalo jedno 3 dana neprestane kiše al ona što natapa. Kako bi mašaAllah krenulo sve.safran wrote:Nemoj zezatiMu'min wrote:U nas preko mjesec dana nije pala kiša.Hoćeš da ti odvadimo ove naše?
Ja danas ubrala pregršt paradajza, sitan, nešto krupniji od cherry. Ja takav sijala nisam. I sad se postavlja pitanje: gdje je moj čoek našao naki paradajz? Da nije negdje u zijanu bio?
I ne kidam više listove od zemlje prema 1. plodu da bar nešto štiti sadnicu od ove suše.
Mislio sam staviti trave oko sadnice da drži vlagu kad zalijim ili možda kiše bude al ne mogu, postim. Plaho ožednim na kosačici. Jedino sahat-dva prije iftara al je nezgodno ...
- Mu'min
#5083 Urbana poljoprivreda u centru Banja Luke
Urbana poljoprivreda u centru Banja Luke
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ur ... banja-luke
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ur ... banja-luke
-
lady_di
#5084 Re: Bášča
Kako si mi pročitala misli i napisala ono što sam ja htjela?safran wrote:Pogledam šta se dešava sa buranijom koja se teško može raspoznati među travuljagom kad ona jadnica rodila - može se fino brati. Odoh sutra poslije posla da je oberem i da je malo trave oslobodim. Zaslužila je.
Hajde kad porastu brokule i prokulice uslikaj da vidim kako to izgleda ( jesam dosadna
I mogla si onu temu zimnica nekako drugačije nazvati pa je fiknuti pod "priroda i ekologija", da bude negdje blizu Bašče, znaš da mi slabo mimo bašče hodamo, a nas iz bašče to najviše interesuje.
Btw. pravila sam čokoladni kolač od tikvica po receptu sa coolinarike
-
safran
#5085 Re: Bášča
Ma temu sam davno otvorila ali je niko nije fermao ni 2%. Neka je na Umjeću življenja - tamo se skupljaju one kuharice pa možda koja nešto zanimljivo nabaci. Kolač od tikve (ali jesenske butternut a može i stambolka) sam prošle godine stavila recept ovdje - cijelu zimu sam ga pravila i moj stariji sin koji ne jede povrće a voće samo ako rukom ubere ga je jeo sa apetitom - i to bez čokolade.lady_di wrote:Kako si mi pročitala misli i napisala ono što sam ja htjela?safran wrote:Pogledam šta se dešava sa buranijom koja se teško može raspoznati među travuljagom kad ona jadnica rodila - može se fino brati. Odoh sutra poslije posla da je oberem i da je malo trave oslobodim. Zaslužila je.![]()
Hajde kad porastu brokule i prokulice uslikaj da vidim kako to izgleda ( jesam dosadna)
I mogla si onu temu zimnica nekako drugačije nazvati pa je fiknuti pod "priroda i ekologija", da bude negdje blizu Bašče, znaš da mi slabo mimo bašče hodamo, a nas iz bašče to najviše interesuje.
Btw. pravila sam čokoladni kolač od tikvica po receptu sa coolinarikeMlađi sin koji tikvice jede samo u lazanjama sa piletinom (jer ne zna šte je unutra osim piletine), davi se, kaže nisi odavno bolji kolač pravila
![]()
Prokulice i brokule ti slikam malo kasnije - trenutno ti brokula liči na raštiku (ozbiljno, u isti sam ih red posadila i nemam pojma gdje prestaje raštika a počinje brokula) a prokulice liče na slabo uglavičan kupus.
- zijad_e
#5086 Re: Bášča
emirolini basca ti je za 10 Ko u dzenetu. Zahvaljivaj Bogu na tako predivnoj basci.
- Senći
#5087 Re: Bášča
Emirolini imaš skoro svega u bašči odlična je 
-
kerima1
- zijad_e
#5089 Re: Bášča
il je ovaj paradajz velik ko tikva ili si slikala blizu
-
kerima1
#5091 Re: Bášča
Joj Zijade ti mene uvijek nesto moras naruzitiil je ovaj paradajz velik ko tikva ili si slikala blizu![]()
Mu"mine brate tu sliku si vec stavljao od ljutaca i na ovoj i na "cili" temi.Bit cu iskrena ja kad god stavim sliku neceg iz moje baste vi ili izignorisete ili nadjete neku gresku kao Zijo (Zijade ne ljutim se Vallahi) jednostavno se osjecam kao visak ovdje.
selam do daljnjeg.
- Mu'min
#5092 Re: Bášča
Da ali većina ne prati teme osim ove Bašča pa moram "SPAM-ati" među temama.kerima1 wrote:Mu"mine brate tu sliku si vec stavljao od ljutaca i na ovoj i na "cili" temi.Bit cu iskrena ja kad god stavim sliku neceg iz moje baste vi ili izignorisete ili nadjete neku gresku kao Zijo (Zijade ne ljutim se Vallahi) jednostavno se osjecam kao visak ovdje.
selam do daljnjeg.
A nije da samo tebe ignoriraju, već eto tako stvari stoje.
-
safran
#5093 Re: Bášča
Pih, nemam ti ideje. Mi imamo onu napravu za mljevenje jabuka pa samo ih samljeli za sirće - trebaće nam svakako a nisu mi se činile sočne da bih ih za sok cijedila. Imaš li mašinu za meso da na njih samelješ i ostaviš na hladno da lagano fermentiraju - kasnije bi ti bilo lakše odvojiti sirće. Ja sam naše mislila nakrižati i potopiti u vodu i tako ostaviti da fermentiraju ali je nekako ispalo da ipak ima dovoljno soka u njima mada se čine suhonjave. Možda da to probaš sa nekom manjom količinom - koliko ti se da križati.kerima1 wrote:Safranko ima sli ideju kako da preradim rane jabuke imam ih puno?ne dolazi u obzir sirce i pekmez nemam ih cime samljet i iscijediti sok.Do sad sam ih spremala za kompot u zamrzivac,sok pravila...sta bih jos mogla?
-
Ratarka
#5094 Sazrijevanje
kod mene se u medjuvremenu kao glavni problem pojavilo sazrjevanje - nijedan paradajz ne zrije, pocinju da zute ali crven je samo jedan jedini mini, paprike rastu onako , cudne velicine, a vani (znam visoko mi je sve to) imam blitve, graska, vrlo malo buranije, mlade mrkve, pastrnjaka i persuna. otalo sve ko da je na nelom cekanju, da nisam sta zeznula??
-
safran
#5095 Re: Sazrijevanje
jedino da uključiš grijanje - šta je ovo ljudi moji - polovina jula mi pod jorganima umjesto da sve bude širom otvoreno zatvaram prozoreRatarka wrote:kod mene se u medjuvremenu kao glavni problem pojavilo sazrjevanje - nijedan paradajz ne zrije, pocinju da zute ali crven je samo jedan jedini mini, paprike rastu onako , cudne velicine, a vani (znam visoko mi je sve to) imam blitve, graska, vrlo malo buranije, mlade mrkve, pastrnjaka i persuna. otalo sve ko da je na nelom cekanju, da nisam sta zeznula??
-
Ratarka
#5097 Re: Sazrijevanje
hahahaha - to mi zvuci kao solidna idejasafran wrote:jedino da uključiš grijanje - šta je ovo ljudi moji - polovina jula mi pod jorganima umjesto da sve bude širom otvoreno zatvaram prozoreRatarka wrote:kod mene se u medjuvremenu kao glavni problem pojavilo sazrjevanje - nijedan paradajz ne zrije, pocinju da zute ali crven je samo jedan jedini mini, paprike rastu onako , cudne velicine, a vani (znam visoko mi je sve to) imam blitve, graska, vrlo malo buranije, mlade mrkve, pastrnjaka i persuna. otalo sve ko da je na nelom cekanju, da nisam sta zeznula??
stvarno nam je vrijeme pobrkano, a po prognozi tako sareno i ostaje, valjda se biljcice izbore sa tim
-
armin_jocker
#5098 Re: Bášča
Pozdrav i Selam,
odavno me nije bilo, pa evo par fotografija iz plastenika, paradajz je masala okitio, ima dosta plodova, ali jos ne sazrijeva, valjda zbog vremena, paprike nisu lose, pomalo opadaju plodovi, ali napreduju, krastavac mi je los ove godine, bar za sad, prvih 7-8 stabala krastavica mi je nesto unistilo, nisam otkrio sta, pa su ovi koje sam naknadno posadio, tek krenuli s plodovima, ali nesto me brine, imaju neke flekice po listovima, postavicu slike, pa ako neko moze da objasni, ili savjet, hvala
Paradajz

chery paradajz, poceo zreti

Krastavci, na ovom lijevo na slici, se vide te flekice na listu

paprike

odavno me nije bilo, pa evo par fotografija iz plastenika, paradajz je masala okitio, ima dosta plodova, ali jos ne sazrijeva, valjda zbog vremena, paprike nisu lose, pomalo opadaju plodovi, ali napreduju, krastavac mi je los ove godine, bar za sad, prvih 7-8 stabala krastavica mi je nesto unistilo, nisam otkrio sta, pa su ovi koje sam naknadno posadio, tek krenuli s plodovima, ali nesto me brine, imaju neke flekice po listovima, postavicu slike, pa ako neko moze da objasni, ili savjet, hvala
Paradajz

chery paradajz, poceo zreti

Krastavci, na ovom lijevo na slici, se vide te flekice na listu

paprike

Last edited by armin_jocker on 18/07/2013 14:28, edited 5 times in total.
-
armin_jocker
#5100 Re: Bášča
Mumine, jesam, sijao sam, ostala, opstala su dva stabla, jedno mi je u plasteniku, a jedno vani, jedno vrijeme su se borili, nisu se razvijali, ali sad su hvala bogu dobri, malo kasnije ce prispjeti, tek su u fazi cvjetanja, prvih cvijetova, ako hoces da fotografisem??Mu'min wrote:Armine jes sijao sjeme od mene?