Biciklom kroz Sarajevo
- cappy_tempo
#5076 Re: Biciklom kroz Sarajevo
niko ti je i ne dira samo pokusavamo tvoj plan skontati 
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5077 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Samo pedalanje u subotu 
- cappy_tempo
#5078 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ma ja cu ici na sigurno varijantu. zahtjevat cu na treningu da me posebno spreme za pedalanje 
- bordo gandalf
#5079 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Eto ti se sad ko prepo a do juce si samnom planove kovao

- cappy_tempo
#5080 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pa ja bih ti pomogao,a onda bi se ti i mene rijesio. moram se vise tuci na treningu nema mi druge
.
quatreback ima li te drug?
- bordo gandalf
#5081 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Nema njega, lijepi letke po gradu, "izgubio" biciklocappy_tempo wrote:pa ja bih ti pomogao,a onda bi se ti i mene rijesio. moram se vise tuci na treningu nema mi druge.
-
quarterback
#5082 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ima prijatelju, vozim sada cesto samo cu kratke ture do trebevica i barica pa ne postamcappy_tempo wrote:pa ja bih ti pomogao,a onda bi se ti i mene rijesio. moram se vise tuci na treningu nema mi druge.
sutra idemo na malo duzu, nekih 60 tak kilometara pretpostavljam
btw
konacno sam uredio treka, nikako nisam bio sretan sa tim biciklom, sada je cini se nastiman kako treba konacno, mjenjaci rade skoro pa savrseno
- Lucazode
#5083 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Kako pocet...
U zadnjih 2 mjeseca mi je zadnja guma pukla 6 puta.Sad... Ram je XL, moja tezina 93 kg, gume su haman sa novom sarom, btw na gumama su po 3 debele sare i praznina izmedju njih. Kada bih mjenjao gumu uvijek bi nasao neki trn. Da promijenim gume, mozda bas neke skupe da uzmem hoce li piti vode?
P.s. Voznja je normalna, izbjegavam maksimalno staklo i siblje, da ironija bude veca samo mi puca po gradu,planina jok.
U zadnjih 2 mjeseca mi je zadnja guma pukla 6 puta.Sad... Ram je XL, moja tezina 93 kg, gume su haman sa novom sarom, btw na gumama su po 3 debele sare i praznina izmedju njih. Kada bih mjenjao gumu uvijek bi nasao neki trn. Da promijenim gume, mozda bas neke skupe da uzmem hoce li piti vode?
P.s. Voznja je normalna, izbjegavam maksimalno staklo i siblje, da ironija bude veca samo mi puca po gradu,planina jok.
-
quarterback
#5084 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ja sam imao slican problem sa pretproslim bajkom, na kraju sam skontao da je do nekvalitetnih unutrasnjih guma, poceo sam uzimati skuplje i kvalitetnije, a u tvom slucaju nemam neki kvalitetan savjet na zalost, znam za tipa koji je navukao nekako 2 vanjske gume na tocak, valjda je imao isti problem 
u svakom slucaju postoje kvalitetnije i manje kvalitetne vanjske gume kao sto i sam znas, mozda da uzmes neke malo skuplje odnosno kvalitetnije
koje su te sto imas ?
u svakom slucaju postoje kvalitetnije i manje kvalitetne vanjske gume kao sto i sam znas, mozda da uzmes neke malo skuplje odnosno kvalitetnije
koje su te sto imas ?
- Lucazode
#5085 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Mislim da je ova šara dobra, što bi rekli "traktorska". Najverovatnije ću pokušati sa kvalitetnijom unutrašnjom.Sad uzimam ove od 6 KM, u Capriolu. Ako to ne upali ne znam šta dalje. Koju vanjsku uzeti, kad i ova ima brdo mesa na sebi...quarterback wrote:ja sam imao slican problem sa pretproslim bajkom, na kraju sam skontao da je do nekvalitetnih unutrasnjih guma, poceo sam uzimati skuplje i kvalitetnije, a u tvom slucaju nemam neki kvalitetan savjet na zalost, znam za tipa koji je navukao nekako 2 vanjske gume na tocak, valjda je imao isti problem
koje su te sto imas ?

- mali Ninja
#5086 Re: Biciklom kroz Sarajevo
danas jedna ruta od tarcina do sarajeva, ukupno 41km pedalanja, 3.5 sati sa odmorima, bilo je odlicno 
- mali Ninja
#5087 Re: Biciklom kroz Sarajevo
raja, trebalo bi mi ove opreme za bajs, pa vi koji znate i kupujete, mozete li reci gdje je najbolje, gdje me nece oderati itd...
trebalo bi mi ovako, pumpa neka manja, par unutrasnjih guma, set za mijenjanje i ljepljenje gume, prednje i zadnje svjetlo (x2), brzinomjer (x2), traka za zaštitu zadnjeg dijela rama od lanca (x2), rukavice sa prstima (x2), kaciga (x2), set alata nekog lakšeg osnovnog i tako tih gluposti dosta...
trebalo bi mi ovako, pumpa neka manja, par unutrasnjih guma, set za mijenjanje i ljepljenje gume, prednje i zadnje svjetlo (x2), brzinomjer (x2), traka za zaštitu zadnjeg dijela rama od lanca (x2), rukavice sa prstima (x2), kaciga (x2), set alata nekog lakšeg osnovnog i tako tih gluposti dosta...
-
quarterback
-
quarterback
#5089 Re: Biciklom kroz Sarajevo
mislim da je ovo specialized tj njegova stock guma ?
ja u zadnje vrijeme uzimam specialized gume kod Nine u CC, jos nisu iznevjerile, mislim da su 7 ili 8 km.
ja u zadnje vrijeme uzimam specialized gume kod Nine u CC, jos nisu iznevjerile, mislim da su 7 ili 8 km.
- bombašica
#5090 Re: Biciklom kroz Sarajevo
-
r_faruk
#5091 Re: Biciklom kroz Sarajevo
7km, uzimao sam skoro.....quarterback wrote:mislim da je ovo specialized tj njegova stock guma ?
-
quarterback
#5092 Re: Biciklom kroz Sarajevo
spominjali smo to danasbombašica wrote:
Okreni jednom prema planini Zvijezda....odlična tura.
-
harisl
#5093 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Procitao sam zadnjih 30 strana "ododpozadi". Odnedavno sam se zarazio biciklom. Od onih sam sto su do postanskog sanduceta isli autom.
Prije jedno dva mjeseca sam, u pripremama za dolazak u BiH (trenutno sam vani) za skidanje viska kila sam od kolege kupio biciklo (on ima cetri "za svaku priliku" i sve cuva u spavacoj sobi). Biciklo je Trek 520, napravljeno 2000. godine.
E koja je to zaraza, cudno jedno. Prije bi dosao sa posla, izjeo picu, izvalio se na kauc i zaspao uz televiziju. A sada jedva cekam da dodjem kuci i da se natakarim na biciklo. Dnevno predjem 27 km (malo, puno, dovoljno?). Mislio sam ici i na posao, ali ima dosta uzbrdo pa se sav usafunjam. Mozda dok nabijem jos malo kondicije (ako dotad ne padne snjeg).
I nije samo to, nego me nesto spopalo pa vise necu ni liftom da idem nego sve pjeske. Jesam li normalan i ima li mi pomoci?
Prije jedno dva mjeseca sam, u pripremama za dolazak u BiH (trenutno sam vani) za skidanje viska kila sam od kolege kupio biciklo (on ima cetri "za svaku priliku" i sve cuva u spavacoj sobi). Biciklo je Trek 520, napravljeno 2000. godine.
E koja je to zaraza, cudno jedno. Prije bi dosao sa posla, izjeo picu, izvalio se na kauc i zaspao uz televiziju. A sada jedva cekam da dodjem kuci i da se natakarim na biciklo. Dnevno predjem 27 km (malo, puno, dovoljno?). Mislio sam ici i na posao, ali ima dosta uzbrdo pa se sav usafunjam. Mozda dok nabijem jos malo kondicije (ako dotad ne padne snjeg).
I nije samo to, nego me nesto spopalo pa vise necu ni liftom da idem nego sve pjeske. Jesam li normalan i ima li mi pomoci?
- HaHaHa2
#5094 Re: Biciklom kroz Sarajevo
pumpa 7,5 km (Tus Stup)mali Ninja wrote:raja, trebalo bi mi ove opreme za bajs, pa vi koji znate i kupujete, mozete li reci gdje je najbolje, gdje me nece oderati itd...
trebalo bi mi ovako,pumpa neka manja, par unutrasnjih guma, set za mijenjanje i ljepljenje gume, prednje i zadnje svjetlo (x2), brzinomjer (x2), traka za zaštitu zadnjeg dijela rama od lanca (x2), rukavice sa prstima (x2), kaciga (x2), set alata nekog lakšeg osnovnog i tako tih gluposti dosta...
set za mjenjanje i ljepljenje s mini alatom 10km (Tus Stup)
zadnje i prednje svjetlo s ledicama 20km (Mercur Stup) tu imas i rukavica a i ostalih sitnica
kacigu raja kupuje negdje prema Tuzli za 8,5 km a ista takva je navodno ovdje preko 50km
ciklokomp 47km a imas i za 12km u OBI-u ili Bingu u Hadzicima (ovdje imas i sajlu s bravom za 8 km)
traku za zastitu mozes sam napraviti ili zaljepi selotejpa/izolir trake
- cappy_tempo
#5095 Re: Biciklom kroz Sarajevo
cuj 8,5KM kaciga,a ovdje 50KMHaHaHa2 wrote:pumpa 7,5 km (Tus Stup)mali Ninja wrote:raja, trebalo bi mi ove opreme za bajs, pa vi koji znate i kupujete, mozete li reci gdje je najbolje, gdje me nece oderati itd...
trebalo bi mi ovako,pumpa neka manja, par unutrasnjih guma, set za mijenjanje i ljepljenje gume, prednje i zadnje svjetlo (x2), brzinomjer (x2), traka za zaštitu zadnjeg dijela rama od lanca (x2), rukavice sa prstima (x2), kaciga (x2), set alata nekog lakšeg osnovnog i tako tih gluposti dosta...
set za mjenjanje i ljepljenje s mini alatom 10km (Tus Stup)
zadnje i prednje svjetlo s ledicama 20km (Mercur Stup) tu imas i rukavica a i ostalih sitnica
kacigu raja kupuje negdje prema Tuzli za 8,5 km a ista takva je navodno ovdje preko 50km![]()
ciklokomp 47km a imas i za 12km u OBI-u ili Bingu u Hadzicima (ovdje imas i sajlu s bravom za 8 km)
traku za zastitu mozes sam napraviti ili zaljepi selotejpa/izolir trake
-
quarterback
#5096 Re: Biciklom kroz Sarajevo
ovako, nemoj kupovati tu pumpu jer je skoro pa beskorisna, imao sam i ja pumpu od 5$ sa ebaya i mislio da je pravo super sve dok mi nije riknula guma na nahorevu, ako ces ici i malo van grada moj savjet je sljedeci
- kvalitetna rezervna guma 7-8 KM (ciklocentar i druge radnje)
- kvalitetna pumpa sa manometrom (ciklocentar 35 KM)
- set za krpljenje gume - mali set naljepnica (odlicne su - puno bolje od onih klasicnih gumenih + lijepak + smirgl sto se koristi vec 50 godina) ne sjecam se vise cijene, oko 3-4 KM - ciklocentar
- montirac - 1 KM - ciklocentar
- kaciga ti glavu cuva, ni ne pomisljaj na tu od 10 maraka
- rukavice, one lose mozes naci za desetak 15 KM, specialized su od 30 pa na vise - Haso, Ciklocentar
- boce za vodu - specialized purist oko 12 KM u Ciklocentru
- ruksaci - intersport od 80 na vise (ako imas zivaca cekaj snizenje, ja sam kupio presjajni impact 28 za 58 KM)
- bandana (biciklisticka kapa za glavu - 5$ ebay)
- naocale od 20 KM (DM) pa na gore - 100/130 KM (ciklocentar)
- krema za sunce 5/10 KM
- mali peskiric - 1 KM
- svjetla 5$ pa na dalje - ebay
- blatobrani - od 4 KM (radnje poput obija, penija, merkura i sl) do 32-52 ciklocentar
- cikokompjuter - od 8 KM pa na dalje (a mozda ti i ne treba - ja npr nemam ciklokompjuter nego koristim timex ironman gps sat sa heart beltom, ciklokompjutere sam prodao jer mi vise nisu trebali)
- mini alat (inbusi + klijesta + mali francuz) -desetak KM u Peniju (za puno vise para mozes kupiti profi biciklisticki alat u Ciklocentru)
- traka za zastitu rama 1$ - dx.com ili ebay.com
u principu sve mozes kupiti i preko ebaya ako zelis da ustedis par KM
ja sam nabrojao ono sto ja koristim, naravno ako se kod tebe radi o kratkim gradskim voznjama mozes slobodno kupovati slabiju opremu odnosno samo ono sto ti treba, recimo mozes koristiti bilo koji ruksak a ne biciklisticki + hidropak, bilo kakve boce za vodu jer neces sipati izotonicne napitke i sl...
to bi bilo to
- set za krpljenje gume - mali set naljepnica (odlicne su - puno bolje od onih klasicnih gumenih + lijepak + smirgl sto se koristi vec 50 godina) ne sjecam se vise cijene, oko 3-4 KM - ciklocentar
- rukavice, one lose mozes naci za desetak 15 KM, specialized su od 30 pa na vise - Haso, Ciklocentar
- ruksaci - intersport od 80 na vise (ako imas zivaca cekaj snizenje, ja sam kupio presjajni impact 28 za 58 KM)
- krema za sunce 5/10 KM
- mali peskiric - 1 KM
- blatobrani - od 4 KM (radnje poput obija, penija, merkura i sl) do 32-52 ciklocentar
- cikokompjuter - od 8 KM pa na dalje (a mozda ti i ne treba - ja npr nemam ciklokompjuter nego koristim timex ironman gps sat sa heart beltom, ciklokompjutere sam prodao jer mi vise nisu trebali)
- mini alat (inbusi + klijesta + mali francuz) -desetak KM u Peniju (za puno vise para mozes kupiti profi biciklisticki alat u Ciklocentru)
ja sam nabrojao ono sto ja koristim, naravno ako se kod tebe radi o kratkim gradskim voznjama mozes slobodno kupovati slabiju opremu odnosno samo ono sto ti treba, recimo mozes koristiti bilo koji ruksak a ne biciklisticki + hidropak, bilo kakve boce za vodu jer neces sipati izotonicne napitke i sl...
to bi bilo to
Last edited by quarterback on 24/09/2012 10:31, edited 6 times in total.
-
quarterback
#5097 Re: Biciklom kroz Sarajevo
dobro ti nama dosao, 27 KM je ok zavisno od toga kuda se vozis, ako je to ravnica, posebno grad, gdje se vozi sporije od semafora do semafora ne racunaj da ce to uticati na tvoju kondiciju, npr trebevic je do prvog sumara oko 18 KM, manje je od 27 ali daleko korisnije za kondicijuharisl wrote:Procitao sam zadnjih 30 strana "ododpozadi". Odnedavno sam se zarazio biciklom. Od onih sam sto su do postanskog sanduceta isli autom.
dosta ljudi (nevezano za tebe, pisem ovo radi drugih koji ovo citaju) zivi u zabludi da vozikanjem po vilsonovom ili (cak!!!!) do vrela bosne ili (cak!!!!!) do kozije cuprije u stvari rade na svojoj biciklistickih spremnosti, to je zabluda, u gradu, vozeci se trotoarima nemate nikakvog posebnog efekata na kondiciju jer
- radi pjesaka i prepreka ne mozete razviti ni pribliznu brzinu odnosno upotrijebiti ni priblizno snage koliko bi trebali da bi imali efekta
- stajete na svakom semaforu cime svaka kondiciona voznja gubi smisao
ako ste kojim slucajem vozac cestovnjaka pa vozite cestom po gradu iduci pri tome 30/40 na sat vecinu vremena - to je ok, od toga ima efekta ali bilo sta drugo po ravnici po gradu je ravno skoro pa nuli
po gradu mozes nabijati kondiciju ali ako ides uzbrdo, ako zivis na brdovitom terenu to je to sto trebas raditi, ja sam se za svoj prvi uspon na igman prije 5 godina spremao uz breku i vraca te onaj dio kozije cuprije kada se predje most pa do pruge, to je ok, sve drugo nema efekta
naravno daleko najbolje sto mozete uraditi za sebe u smislu kondicije i efekta od bicikla su ture na planine odnosno duge ture sa usponima i spustanjima, nisicka visoravan juce je primjer takve ture, 70 kilometara naizmjenicnih uzbrdica i nizbrdica pri cemu ni jedne ni druge nisu ekstremne nego omogucavaju laksi trening uz uzivanje u prelijepoj prirodi
-
harisl
#5098 Re: Biciklom kroz Sarajevo
Hvala na odgovorima i savjetima.quarterback wrote:dobro ti nama dosao, 27 KM je ok zavisno od toga kuda se vozis, ako je to ravnica, posebno grad, gdje se vozi sporije od semafora do semafora ne racunaj da ce to uticati na tvoju kondiciju, npr trebevic je do prvog sumara oko 18 KM, manje je od 27 ali daleko korisnije za kondicijuharisl wrote:Procitao sam zadnjih 30 strana "ododpozadi". Odnedavno sam se zarazio biciklom. Od onih sam sto su do postanskog sanduceta isli autom.
dosta ljudi (nevezano za tebe, pisem ovo radi drugih koji ovo citaju) zivi u zabludi da vozikanjem po vilsonovom ili (cak!!!!) do vrela bosne ili (cak!!!!!) do kozije cuprije u stvari rade na svojoj biciklistickih spremnosti, to je zabluda, u gradu, vozeci se trotoarima nemate nikakvog posebnog efekata na kondiciju jer
- radi pjesaka i prepreka ne mozete razviti ni pribliznu brzinu odnosno upotrijebiti ni priblizno snage koliko bi trebali da bi imali efekta
- stajete na svakom semaforu cime svaka kondiciona voznja gubi smisao
ako ste kojim slucajem vozac cestovnjaka pa vozite cestom po gradu iduci pri tome 30/40 na sat vecinu vremena - to je ok, od toga ima efekta ali bilo sta drugo po ravnici po gradu je ravno skoro pa nuli
po gradu mozes nabijati kondiciju ali ako ides uzbrdo, ako zivis na brdovitom terenu to je to sto trebas raditi, ja sam se za svoj prvi uspon na igman prije 5 godina spremao uz breku i vraca te onaj dio kozije cuprije kada se predje most pa do pruge, to je ok, sve drugo nema efekta
naravno daleko najbolje sto mozete uraditi za sebe u smislu kondicije i efekta od bicikla su ture na planine odnosno duge ture sa usponima i spustanjima, nisicka visoravan juce je primjer takve ture, 70 kilometara naizmjenicnih uzbrdica i nizbrdica pri cemu ni jedne ni druge nisu ekstremne nego omogucavaju laksi trening uz uzivanje u prelijepoj prirodi
Vozim na stazi (vani sam) koja ima vrlo blage uspone, koji su primjetni samo zbog toga sto mi je teze pedalati. Prosjecna brzina je 25 km/h, tako da sve uzme nesto vise od sat. Znaci trebam izaci na 30~40 km/h. Onda poslije posla moram prvo svratiti po vrecu pure
Ima i drugi krak staze koja je bas uzbrdo i tamo sam isao juce i bas sam se umorio (jutros prespavao alarm). Malo me zeza to sto ustvari zivim na brdu, pa je onda najveci uspon na kraju voznje kada sam vec na izmaku i kada se vracam sa staze.
-
quarterback
#5099 Re: Biciklom kroz Sarajevo
to je sasvim ok onda, ako se radi o usponima na kojima se osjeti teze okretanje pedala uz sasvim pristojnu brzinu od 25 na sat na stazi na kojoj se ne mora svako malo silaziti sa bicikla to ce svakako dati efekat, ja sam spomenuo 30/40 na sat za cestovnjake, sa MTBom odrzavanje 35 na sat na duze staze zahtjeva prilicnu kondiciju
svako dobro !
svako dobro !
- mali Ninja
#5100 Re: Biciklom kroz Sarajevo
to se trazi šefe !!!!quarterback wrote:ovako, nemoj kupovati tu pumpu jer je skoro pa beskorisna, imao sam i ja pumpu od 5$ sa ebaya i mislio da je pravo super sve dok mi nije riknula guma na nahorevu, ako ces ici i malo van grada moj savjet je sljedeci
- krema za sunce 5/10 KM
- mali peskiric - 1 KM
to bi bilo to
hvala lijepa, napisao si opširno i potanko, sve je kako treba, živio prijatelju