joe_black wrote:
Lijepo si ti to zamislio. Ali niko na danasnjem vremenu nije lud da nekome "posudjuje" novac na rijec. To sto si ti zamislio vec uveliko postoji u ekonomiji.
Jesil cuo za emisiju dionica, obveznica i drugi vrijedonosnih papira kojima ce zdrava firma doci do novcanih sredstava na jeftiniji nacin od bankarskog kredita...
I onda neko kaze "vodite civilizovan razgovor" i "nemojte ljude nazivati neznalicama"
A ti ljudi ispale samo pojmove za koje su culi, a nemaju blage veze o tome kako sve to o cemu pricaju funkcionise, koliko kosta, koje preduslove treba ostvariti za to....
1. Nisam ja nista zamislio haveru. Ne znam da li si primijetio (ocito nisi), ali upravo ovo sto opisah gore desava se vec nekih 9-10 godina, a naziva se "crypto currencies". Milioni ljudi ukljuceni u to, a sve vrijedi vec stotine miijardi... Toliko o mom "zamisljanju".
2. Da, nacuo sam ponesto o tim dionicama, obveznicama, itd. Ali, da li je tebi ijedne sekunde palo na pamet da mi zivimo u informatickom dobu? Da li si ikada cuo za evoluciju? Znas....evolucija se ne desava samo u biljnom i zivotinjskom svijetu...
3. Jedan od osnovnih postulata biznisa je...? Smanjiti troskove poslovanja. Posto vidim da sve ovo imas u malom prstu, onda ces bez problema ovaj postulat pretociti u dionice, obveznice, crypto valute i izbaciti nam neku kalkulaciju troskova i priliva