Očigledno ju je Adil dobro prevaspitaoHakiz wrote:Samo da kažem da sam stekao novo poštovanje prema Pameli Anderson...
Nadam se da će u skorijoj budućnosti postati predsjednica USA i spasiti čovječanstvo
Očigledno ju je Adil dobro prevaspitaoHakiz wrote:Samo da kažem da sam stekao novo poštovanje prema Pameli Anderson...
Pa, zbog njenog društvenog aktivizma u posljednje vrijeme.moonca wrote:Zasto?
On je to sve malo grubo opisao- no jedna recenica je, takodje istinita , opet grubim jezikom je to naveo--no, kako ce taj fond funkcionisati, odakle novac ako radnice ne rade. Da li drzava tu pomaze.?Ipak, osuda ovakvih poslodavaca mora biti mnogo jača i veća od stručne javnosti, jer upravo zbog ovakvih direktora poput Umičevića, kojem je dopušteno da piša po sirotinji i da radnike neljudski ponižava, vlada mišljenje da su svi poslodavci isti.
Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana.ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
Žena živi američki san.moonca wrote:On je to sve malo grubo opisao- no jedna recenica je, takodje istinita , opet grubim jezikom je to naveo--no, kako ce taj fond funkcionisati, odakle novac ako radnice ne rade. Da li drzava tu pomaze.?Ipak, osuda ovakvih poslodavaca mora biti mnogo jača i veća od stručne javnosti, jer upravo zbog ovakvih direktora poput Umičevića, kojem je dopušteno da piša po sirotinji i da radnike neljudski ponižava, vlada mišljenje da su svi poslodavci isti.
Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana.ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
A to je tako jer je američki divlji kapitalizam izgubio sve veze sa onim što je ljudski.moonca wrote:Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana.ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
Ako se gledaju državne firme, u interesu je da finansiraju jer će ta djeca sutra zamijeniti roditelje u državnoj firmiHakiz wrote:Umićević je drastičan slučaj kojeg treba osuditi, ali jedno pitanje zaista treba riješiti:
Ako kompanije nisu socijalne ustanove, zašto bi trudnice imale prednost nad drugim ljudima koji ne mogu raditi zbog svog stanja? To bi trebalo riješiti tako da država preuzme sve kada je žena na trudničkom odsustvu, kompanija ne treba osjetiti kada žena ode na trudničko. Posao je čeka, platu iz kompanije prima osoba koja je na zamjeni, država finansira ženu na trudničkom odsustvu. Valjda zato kompanije plaćaju porez? Bolovanja koja su posljedica uslova rada isto, a bolovanja koja su posljedica stila života neodređnog uslovima rada su na teret onoga ko je na bolovanju.
Jer, ako ćemo pošteno, djeca i natalitet su interes porodice i društva. Koji je interes kompanije da bi finansirala natalitet?
hm --- a sta je to ljudski?MarlboroGold wrote:A to je tako jer je američki divlji kapitalizam izgubio sve veze sa onim je ljudski.moonca wrote:Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana.ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.moonca wrote:
hm --- a sta je to ljudski?
Ljudski je- radi za sebe, radi sta hoces, koliko hoces, i kako hoces.
MarlboroGold wrote: Ako se gledaju državne firme, u interesu je da finansiraju jer će ta djeca sutra zamijeniti roditelje u državnoj firmi
.
Tacno- ali, ne dvoje djece -jedno za drugim i 5 godina bolovanja-MarlboroGold wrote:Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.moonca wrote:
Zašto da ne? Pa rađa buduće porezne obveznike. U međuvremenu poslodavac uvijek može nekog primiti na određeno ako nedostaje radne snage.moonca wrote:Tacno- ali, ne dvoje djece -jedno za drugim i 5 godina bolovanja-MarlboroGold wrote:Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.moonca wrote:
Ljudski je imati balans između poslovnog, porodičnog i ličnog života.moonca wrote:
pa nije bas 5 godina. ako je uredna trudnoca radis uvijek do 9 mjeseca haman, mada opet zavisi od struke, zatim imas 12 mjeseci porodiljskog koji se poslodavcu vraca, znaci eventualno te nema 13 mjeseci na poslu za koje poslodavac dobije odstetu od drzave u tvojoj neto plati 100%, barem je tako trenutno u BiH.moonca wrote:Tacno- ali, ne dvoje djece -jedno za drugim i 5 godina bolovanja-MarlboroGold wrote:Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.moonca wrote:
Trudnoća: Majka radi najmanje do kraja 7. mjeseca osim ako doktor propiše da mora čuvati trudnoću, onda ide na trudničko kada doktor propiše. Nakon rođenja 2 godine ako je majka i godina ako je otac, s tim da otac ide poslije majke, ne mora u isto vrijeme. Može prvo otac a poslije majka, porodica odlčuje o rasporedu. Država plaća neto platu i majci i ocu dok su na odsustvu, i te plate su su oslobođene poreza, dakle ni majka, ni otac, ni poslodavac, ni država ne plaćaju poreze na te plate. Penzijsko i zdravstveno majke i oca dok su na porodiljnom odsustvu su takođe na teret države. Poslije 2 godine odsustva majke, ako ljekar odluči da majka mora ostati duže na odsustvu, dakle ako postoje opravdani medicinski razlozi, država plaća 70 % plate još 2 godine, nakon toga ako treba još 2 godine 50 %. Ako ni tada žena nije u stanju da se vrati na posao, onda ide u invalidsku penziju. iIli na manje zahtjevan (ali i lošije plaćen nažalost) posao ako je u stanju.MarlboroGold wrote:A šta veliš vezano za trudnoću? Ne vidim da si to spomenuo.
Jeste, samo što nema dovoljno empatije da bi se to moglo provesti.Hakiz wrote:Trudnoća: Majka radi najmanje do kraja 7. mjeseca osim ako doktor propiše da mora čuvati trudnoću, onda ide na trudničko kada doktor propiše. Nakon rođenja 2 godine ako je majka i godina ako je otac, s tim da otac ide poslije majke, ne mora u isto vrijeme. Može prvo otac a poslije majka, porodica odlčuje o rasporedu. Država plaća neto platu i majci i ocu dok su na odsustvu, i te plate su su oslobođene poreza, dakle ni majka, ni otac, ni poslodavac, ni država ne plaćaju poreze na te plate. Penzijsko i zdravstveno majke i oca dok su na porodiljnom odsustvu su takođe na teret države. Poslije 2 godine odsustva majke, ako ljekar odluči da majka mora ostati duže na odsustvu, dakle ako postoje opravdani medicinski razlozi, država plaća 70 % plate još 2 godine, nakon toga ako treba još 2 godine 50 %. Ako ni tada žena nije u stanju da se vrati na posao, onda ide u invalidsku penziju. iIli na manje zahtjevan (ali i lošije plaćen nažalost) posao ako je u stanju.MarlboroGold wrote:A šta veliš vezano za trudnoću? Ne vidim da si to spomenuo.
Osobe koje rade kao zamjena majci ili ocu primaju dogovorene plate kod poslodavca i poslodavac plaća poreze i doprinose na te plate.
Je li to ljudski?
Ja ne želim djecu. Nas država može "izjednačiti" na druge načine.MarlboroGold wrote:Jeste, samo što nema dovoljno empatije da bi se to moglo provesti.Hakiz wrote:Trudnoća: Majka radi najmanje do kraja 7. mjeseca osim ako doktor propiše da mora čuvati trudnoću, onda ide na trudničko kada doktor propiše. Nakon rođenja 2 godine ako je majka i godina ako je otac, s tim da otac ide poslije majke, ne mora u isto vrijeme. Može prvo otac a poslije majka, porodica odlčuje o rasporedu. Država plaća neto platu i majci i ocu dok su na odsustvu, i te plate su su oslobođene poreza, dakle ni majka, ni otac, ni poslodavac, ni država ne plaćaju poreze na te plate. Penzijsko i zdravstveno majke i oca dok su na porodiljnom odsustvu su takođe na teret države. Poslije 2 godine odsustva majke, ako ljekar odluči da majka mora ostati duže na odsustvu, dakle ako postoje opravdani medicinski razlozi, država plaća 70 % plate još 2 godine, nakon toga ako treba još 2 godine 50 %. Ako ni tada žena nije u stanju da se vrati na posao, onda ide u invalidsku penziju. iIli na manje zahtjevan (ali i lošije plaćen nažalost) posao ako je u stanju.MarlboroGold wrote:A šta veliš vezano za trudnoću? Ne vidim da si to spomenuo.
Osobe koje rade kao zamjena majci ili ocu primaju dogovorene plate kod poslodavca i poslodavac plaća poreze i doprinose na te plate.
Je li to ljudski?
Recimo, neko ko nikad ne želi imati djecu... kako ćeš kod takvih to progurati? Svako vrši projekciju vlastiti stavova i uvjerenja na ostale.
Da, gdje su danas ti 'buduci' obveznici. Tvoji vrsnjaci?"MarlboroGold"
Zašto da ne? Pa rađa buduće porezne obveznike. U međuvremenu poslodavac uvijek može nekog primiti na određeno ako nedostaje radne snage.
Govorili smo o tvojoj americi i vašem kapitalizmu, ali nebitno.moonca wrote:
Koga da primi.? prosjecno godina je potreban da obuci, uhoda radnicu u posao i taman kad je spremna da da svoj doprinos -ona ode da ozgaja novog poreznika.
Dobro... šta ćemo onda sa majki koje nemaju empatiju prema drugim majkama? Ili očevima?Hakiz wrote:
Ja ne želim djecu. Nas država može "izjednačiti" na druge načine.