Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zlajapravaraja

#5076 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zlajapravaraja »

Hakiz wrote:Samo da kažem da sam stekao novo poštovanje prema Pameli Anderson...
Očigledno ju je Adil dobro prevaspitao :thumbup:

Nadam se da će u skorijoj budućnosti postati predsjednica USA i spasiti čovječanstvo :thumbup:
Hakiz

#5077 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:Zasto?
Pa, zbog njenog društvenog aktivizma u posljednje vrijeme.
AleksoMKD

#5078 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

https://sports.yahoo.com/men-now-afraid ... 03949.html

Women who fall over with a heart attack may be left unaided – as men are too afraid to give CPR in case they are accused of sexual assault.

Researchers from the University of Colorado surveyed people on their attitudes in the wake of the #MeToo movement.

Interviewees said (among other things) that they feared being accused of inappropriate touching or sexual assault, the researchers found.

Image
wewa

#5079 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

meanwhile in bosnia

http://www.6yka.com/novosti/dragan-burs ... dno-zensko

Dragan Bursać: Krvavo trudno žensko

11. Decembar 2018

Juče je obilježen Dan ljudskih prava. A ljudska prava su prava djece, muškaraca i rodno neutralnih osoba. Do sada su bila prava muškinja i djece, no dodali smo im i rodno neutralne kao osjetljivo društvo. Mislim pri tome na civlizovani dio svijeta. Fali li još neko? Ne Hvali što bi reklo dijete. Tu su svi.

Ademova strana priče

Neko će se zapitati, a gdje su žene? Čuj žene. Popišulje. Njima eto 8. marta, malo karanfilića i Bog da te vidi. A kad smo kod Boga, kao ultimativnog autoriteta na koga se pozivaju ljudi u ovim našim vrletima, u kultnom Kenovićevom filmu «Ovo malo duše», znate to svi ima ona priča:

«Još prije onog rata, jedan Čeh, veterinar, meni je pripovjedao da po toj nji'ovoj vjeri u tim starim knjigama piše da je Bog bio namislio dati čovjeku da živi hiljadu godina.
- Mašala: hiljadu godina!

- E.

- To bi bio život. I šta je bilo?

- To je bilo kad je Bog prvog čo'jeka stvorio. Adema. Adem se zvao, dobro se sjećam. Sve mu pružio, vas rahatluk. I pojest, i popit i ... i ženu mu stvorio. Samo, u nekak'e jabuke da ne diraju. Eto, biva 'vako to su Božije jabuke. To da ne dira, a drugo je sve njegovo.

- I šta je bilo?

- Al', ta ženetina, navrati Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio, gdje neće, jel', naljutio se i - kapak. Nesta rahatluka, nesta svega. I o'tada se čo'ek pati, živi i 'm're kao svako drugo hajvanče. Sve zbog ote žene.

- O, jeb'o joj ja mater!»

Od poratnog sela sa početka pedesetih godina prošlog vijeka, Tuzli iza tregera, pa do danas, ništa se promijenilo nije. Curice su više-manje i dalje ropkinje u našoj prćiji koje, da se poslužim drugim citatom iz istog filma, «Tuzle vidjeti nikad neće». Jer ne idu u vojsku, dabome. Ono, ako ćemo pravo ni muškinje ne ide više u vojsku, pa opet traži vraga u Ademovoj ženi, navijek istoj.

Propast fabrike u ženskoj krvi

A žena, nosi krst svoj mjesečni u ciklusima, nosi krst svoj trudnički, nekoliko puta u životu i nosi krst svoj ropski vascijeli život. Da je to UPRAVO tako, svjedoči i jedna nefilmska ali zato mnogo relanija monološka lajna negdanjeg Dodikovog savjetnika za privredu, Marinka Umičevića, koji u jednoj emisiji kaže:

«Da li ti doktori koji su porodična medicina, koji daju ta bolovanja, ali su gori ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60 posto posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice, teže kući skuhati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava!? Znači ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi fond, taj Fond refundira 100 posto ali opet što bi ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika.»

To je taj Marinko, a to je i ta Eva. Eva se možebitno zove Branka, Ranka, Slavica, Milica, Jasna...Ali je ista Eva, koja do vraga i sa vragom, krvari, rađa djecu prokletu, pa opet krvari. Otkuda smjelost Evi toj da ispušta eritrocitima i leukocitima obogaćenu tečnost riljajući od jutra do mraka i da upropaštava firmu gospodina Umičevića?

Šta je svi ssu se ućutali? Mislim doslovno su se svi ućutali. Jer ne bi da se zamjere gazdi Umičeviću, pa da otpusti poneku Evicu zbog dužeg jezika. Pa je onda jedina, navijek ista krivica svih Evica fabričkih što ćute, dok ih pošteni gospodin Umičević «tretira».

Prefrigana ženska inteligencija

I zna Marinko da Evica, koliko god neobrazovana bila nije glupa, kako kaže, pa dodaje:

«Odmah ona veže drugo dijete, znači nije radila devet mjeseci, nije radila godinu dana, odmah veže drugo dijete, odmah čuva trudnoću, znači opet devet mjeseci, godinu. Imam jedno sedam žena koje treće dijete odmah vežu.»

Vidi se da su od đavla otpale ženetine puste. Jer šta je njima cilj tako neglupim? Pa da rađaju djecu. Neke i po tri puta. Ili što bi rekao Dodikov bivši ađutant

«Neka djece, hvala Bogu, što kažu mašala, ali ne mogu to fabrike platiti!»

Ma bravo Marinko! Nisi ti kriv. Kriv je sistem koji je nakantao tebe i tebi sličnih jedno pet stotina u našoj prćiji, a koji pod plaštom dobroćudnih uhljebitelja trenirate robovlasništvo. I zaista, bez zajbeancije, Marinko je zadnja karika u hrandibenom lancu, tik do žena ropkinja. Iznad njih je sazdani mizogini sietm, koji ždere žene i ono nešto malo njihovih prava, koji instruiše žensku nesolidarnost, nekolegijalnost i podaništvo i koji na sve ovo mudro ćuti.

Ćutanje je krvavo zlato

Jer, kako objasniti da Džender centar Vlade Republike Srpske na upite novinara o istupu Marinka Umičevića muči kao zaklan? Tretiranje žena kao niže vrijedne raslpodne stoke jednog banjalučkog prozivođača cipela je valjda poželjna stvar?! Ima Džender centar prečih poslova. Treba osmisliti kakvo kafansko druženje, izraziti zabrinutost nad stanjem u postfeminističkim društvima i slične ublehe. Ovo? Ovo je tako fuj, domaće, poznato i krvavo, brate mili, da ne kažem sestro draga.

A i to žensko, ćuti i krvari tu svima pred nosom, dok pravi cipele za gazda Marinka i slične gazde. Neka bude srećno što ima posao i neka se zahvali svakom gazdi što je na najmu njegovom. Marinko je dobar, neće otpustiti trudniciu, ali neki drugi hoće i Marinko ga razumije. Pa valjda i žene koje rade za Marinka, razumiju šta on hoće reći kada kaže da razumije ove kolege što otpuštaju trudnice.

Ako ima koja da ne razumije, e brate mili i setro slatka, onda je tu antibebi pilula, ne mora čika Umičević sve objašnjavati.

I šta rekoste, Dan ljudskih prava je? Ako, ako, sve ide po redu, lijepo nam je. A žensko? Nikad žensko ljudskim bićem u nas biti neće. Tamo je negdje iza muža rodbine, sitne djece, Marinka, cipela i ljepila, iza Tuzle, Zenice, Banjaluke, Sarajeva, Bihaća...iza Ademovog rebra i naše brige.

Pusto žensko, hraniteljica svijeta i majka ljudska. I šta je čovjek?

E čovjek je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže.

A mi ćutimo.
wewa

#5080 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

http://www.6yka.com/novosti/vodila-ljub ... ati-ranike

BiH
Društvo
KAD POMISLITE NA MODERNOG ROBOVLASNIKA VIDITE NJEGA
VODILA LJUBAV, PROKRVARILA I IDE NA TRUDNIČKO

Dokad će loši poslodavci voditi glavnu "politiku" i ponižavati ranike?!
Ima li sankcija za bahate poslodavce bliske vlasti koji na najpodmukliji, najprimitivniji, najodvratniji način vrijeđaju i ponižavaju svoje radnice i radnike?

MILOVAN MATIĆ / 11. Decembar 2018

Direktori koji na svoje radnike gledaju kao na potrošnu robu, na sredstvo koje će cijediti do posljednje kapi znoja ne bi li ostvarili što veći profit, a zauzvrat mu bacili mrvice, su najveći ološ, koji decenijama, zajedno sa političarima, uništavaju privredu ove zemlje i sve one poštene i dobre poslodavce koji imaju ljudskosti i žele ići u korak sa savremenim svijetom.

Kapitalni primjerak ovakvog direktora je sigurno Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće Bema iz Banjaluke, član Senata RS i savjetnik predsjednika RS. Čovjek koji svojim nastupima vrijeđa i ponižava, omalovažava i bez imalo srama nameće svoje neljudske i u našem robovlasničkom sistemu usvojene stavove o uslovima rada.

Ovaj čovjek, koji se krije iza svog angažmana u politici i sportu, godinama po zakupljenim i plaćenim medijima prosipa šuplju priču, vrijeđajući druge i drugačije.

A u nedavnom gostovanju na jednoj lokalnoj televiziji Umičević se u potpunosti opustio, što kažu, bio svoj, te pljujući po svojim i svim ostalim radnicima pokazao kako izgledaju loši direktori.

Tako je Umičević dio svog ogavnog govora posvetio trudnicama:

"Ona djevojka kad se nakon vođenja ljubavi, moram tako da kažem, da ljudi razumiju, drugi mjesec ide na bolovanje, ona čuva trudnoću. To se kod Tite zvalo trudnica, sad to ima neki čudan naziv. I ona se tretira kao da je posjekla prst, kao da je boli grlo... Mlada mi je radna snaga, imamo puno trudnica. Neke će mi žene zamjeriti, ali moram to da kažem... Mi danas imamo 67 trudnica i porodilja. Ja sam kontao kupiti antibebi tablete. Ja ne znam više, ja ću zatvoriti fabriku. Meni je fabrika ugrožena... Gori su ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60 posto posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice...teže kući skuvati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.

Na ovakav istup Umičevića, Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS kaže da "dotični gospodin demonstrira, kao i mnogi dugi prije njega bahatost, primitivizam i potpuno odsustvo razumijevanja za trudnice i porodilje."

„On indirekto implicira da trudnička bolovanja nisu opravdana i da su se trudnice zajedno sa ginekolozima urotile protiv jadnih privrednika... Još gore je što on svoje izjave koje su jasno usmjerene protiv žena i protiv trudnica smatra duhovitim, a vidim da se ni voditelj nije nešto pretjerano suprostavio njegovom izlaganju, nego naprotiv”, rekla Letić za BUKU i dodala:

“Ovo što je on rekao je slika i prilika dršutva u kojem živimo i odnosa prema trudnicama i porodiljama. Ovo mišljenje je postalo potpuno prihvatljivo u našem društvu, trudnice i porodilje se smatraju beskorisnim za posao, finansijskim i kadrovskim teretom, koji crpi resurse, a ništa ne vraća. Nisam primjetila da je društveni odnos prema trudnicama mnogo drugačiji, nema priča o onim poslodavcima, koji svoje obaveze prema trdunicama i pordiljama ispoštuju, pa da se prikaže to kao dobar primjer, ali ovakvi, kao ovaj gospodin dobiju prostor,” kaže Letić.

Prema njenim riječima Umičević i njegovi nastupi i ponašanje oslikavju uopštenu sliku u BiH i uopšte je ne iznenađuje niti jedna njegova izjava.

“Vjerujem da veliki procenat privatnika u tišini svoga doma misli isto. Voljela bih vidjeti njihovu reakciju, kada bi se neko prema njihovim suprugama, sestrama, kćerkama ponašao ovako, da li bi i dalje podržavali jedan krajnje primitivan i blestan odnos prema ženama koje su trudne ili su se porodile. Njih su očito donijele rode, a valjda smatraju da će zivjeti vječno, pa im i prirodni naraštaj nije neophodan. Kad imate ovakvu neprijateljsku atmosferu u društvu, skidam kapu svakoj zaposlenoj, ali i nezaposlenoj ženi, koja se usudi roditi dijete”, rekla je Letić.

I kao da mu to nije bio dovoljan ovakav seksistički ispad, Umičević je nastavio da se istresa po radnicima. Pa je u emisiji u kojoj je nedavno gostovao pričao i o tome kako ljudi u BiH dobro žive, kako su siti i ne znaju šta je glad, kako je on jeo uštipke, kako su u Banjaluci sve sami alkoholičari i narkomani koji neće da rade, kako svi kukaju, a nose jakne i piju kafe, kako niko neće da kopa kanale, kako odavde ljudi odlaze u inostranstvo da bi jeli iz kazna...

Ovakav nastup jednog od najpoznatijih direktora u BiH izazvao je tokom vikenda mnogobrojne osude, ali samo putem društvenih mreža. Ipak, izostala je osuda njegovih kolega poslodavaca.
Zbog toga smo kontaktirali Uniju udruženja poslodavaca iz koje su napokon regovali na ovakve neljudske i primitivne napade na radnike.

Kako nam je rekao Saša Aćić, predsjednik Unije, ovakvi stavovi nisu dopustivi u poslovnoj zajednici, koja se ograđuje od Umičevića.

"Unija udruženja poslodavaca RS ne dijeli stavove koje gospodin Umićević iznosi u javnosti. U svakom slučaju, mi smo reprezentativna organizacija poslodavaca i mi njegujemo jednu sasvim drugačiju komunikaciju sa javnošću i naša nastojanja i djelovanje idu u pravcu da se što više poveća životni standard naših radnika. U tom smislu mi djelujemo u pravcu daljeg rasterećenja oporezivanja rada i mi smo spremni da to rasterećenje kompletno usmjerimo na povećanje neto plata naših radnika. Tako da, bitno je razumjeti razliku zmeđu onoga što govore pojedinci i onoga što zagovara i govori Unija poslodavaca", rekao je Saša Aćić.

On navodi da Unija poslodavaca zastupa poslodavce koji isključivo poštuju propise RS i BiH, te da ova organizacija nikako ne podržava istupe pojedinaca usmjerene protiv radnika.

"Negativni istupi u pravcu radnika koji danas žive i rade u RS svakako nisu dobro došli, a pogotovo u vrijeme kada imamo značajan odliv radne snage prema EU. I još jednom naglašavam, nama je veoma bitno da naši radnici imaju dobre uslove za rad i da imaju kvalitetan životni standard, jer time ćemo imati mnogo bolju atmosferu u kojoj će i rad biti mnogo bolji i kvalitetniji. Naš cilj je produktivna i socijalno pravedna zajednica i mi želimo da svojim djelovanjem damo doprinos stvaranju takvog drustva," rekao je Aćić.

Ipak, osuda ovakvih poslodavaca mora biti mnogo jača i veća od stručne javnosti, jer upravo zbog ovakvih direktora poput Umičevića, kojem je dopušteno da piša po sirotinji i da radnike neljudski ponižava, vlada mišljenje da su svi poslodavci isti.

Zato su oštro reagovali iz Sindikata uprave RS koji u otvorenom pismu osuđuju seksitičke izjave Umičevića, koji se, kako kažu, na ponižavajući i robovlasnički način obraća radnicima i budućim majkama zaposlenim u njegovom preduzeću.

"Sindikat uprave RS zahtijeva najoštriju reakciju svih nadležnih organa RS. Gospodin Umičević sebi daje za pravo da u maniru vrsnog ginekologa procjenjuje koja radnica ima stvarnu potrebu za odlaskom na trudničko bolovanje a koja je 'samo malo prokrvarila'. Kao da prethodno navedeno nije bilo dovoljno gospodin Umičević nastavio je u istom tonu, te izjavljuje kako će u svom kolektivu nabaviti antibebi pilule?!", naveli su iz Sindikata uprave.

Oni zahtjevaju i da gospodin Umičević bude uklonjen iz Senata RS i sa mjesta savjetnika predsjednika RS, jer je svojom izjavom nanio nemjerljivu štetu institucijama RS u kojima se imenovani nalazi.

"Svim radnicama koje se na bilo koji način osjete ugroženim te čija prava budu narušena od strane ovakvih predstavnika poslovne zajednice, Sindikat uprave RS pružiće besplatnu pravnu pomoć u cilju zaštite materinstva, bez obzira da li su zaposlene u javnom ili privatnom sektoru", navodi se u otvorenom pismu koje je potpisao predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Iz nadležnih institucija još uvijek nema reakcije, a ona je itekao potrebna.

Jer, upravo su nas direktori i poslodavci koji u svojim firmama drže radnike na minimalcu, koji svojim radnicama prigovaraju jer su ostale trudne, koji ih vrijeđaju i napadaju, nabijajući im na nos da nema više Tite ni države, doveli u stanje da su i oni dobri poslodavci svrstani u isti koš sa lošim.

Upravo zbog ovakvih ljudi, kojima plaćeni mediji daju priliku da nas do besvjesti bombarduju svojim bezvezarijama, radna snaga i odlazi iz zemlje.

I upravo zbog ovakvih, posao za mnoge u BiH je robovska služba, koja nikad neće postati ništa više i ništa ljepše.

Ono što je najgore, Umičević je samo jedan primjerak među stotinama onih koji tjeraju ljude odavde i koji razmišljaju isto kao i on. Takvih je koliko hoćete, onih koji za sve krive državu i velike poreze, loše uslove poslovanja, a ujedno učestvuju u vlasti, savjetuju predsjednike entiteta i vlada i podržavaju one koji nas godinama drže u stanju propadanja.

Naravno da je država i ovakav nakaradan sistem koji sputava privrednike da učine nešto više ogroman, možda i najveći problem, ali vrijeme je da i oni poslodavci koji na radnu snagu u BiH gledaju kao na sredstvo koje možeš izrabljivati do beskonačnosti, shvati da se nešto mora mijenjati. Da nije dovoljno dati minimalac i očekivati da ti radnik bude produktivan dok u isto vrijeme pljuješ po njemu, umanjuješ njegova prava, prijetiš mu i dovodiš ga u neizdrživu situaciju.

Vrijeme je da dobri poslodavci, kojih ima dosta i koji su većina, ali nevidljivi i na koje je država stavila svoju šapu, odstrane maligne direktore i izrabljivače poput Umičevića, i stave radnika u prvi plan. I zajedno sa svojim radnikom pobjede ovaj neodrživi sistem koji nam svima diše za vratom i štite robovlasnike i njihove stavove.

Jer, dok god oni dobri poslodavci budu ćutili, a loši galamili promjene na bolje neće biti. Dok god glavnu riječ budu vodili ljudi poput Umičevića i njemu sličnih odavde će svakim danom odlaziti sve više radnika.
Hakiz

#5081 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Balkanske sirovine.

To se radi tako da kandidatkinja zna da ima konkurenciju za posao. Ne treba joj ni išaretom pokazati da će dobiti posao za seks. Ako joj je stalo do posla sama će se ponuditi.

Ako se ne ponudi lako može ostati bez posla jer šef uvijek ima neki papir kojim može opravdati zašto je drugoj dao posao. Kao što će opravdati pred konkurencijom ako mu se poda da je ona dobila posao na osnovu kvlifikacija a ne zbog seksa.

A onda se ni jedna ne može buniti.
moonca

#5082 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

Ipak, osuda ovakvih poslodavaca mora biti mnogo jača i veća od stručne javnosti, jer upravo zbog ovakvih direktora poput Umičevića, kojem je dopušteno da piša po sirotinji i da radnike neljudski ponižava, vlada mišljenje da su svi poslodavci isti.
On je to sve malo grubo opisao- no jedna recenica je, takodje istinita , opet grubim jezikom je to naveo--no, kako ce taj fond funkcionisati, odakle novac ako radnice ne rade. Da li drzava tu pomaze.?
ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana. :-?
Hakiz

#5083 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Umićević je drastičan slučaj kojeg treba osuditi, ali jedno pitanje zaista treba riješiti:

Ako kompanije nisu socijalne ustanove, zašto bi trudnice imale prednost nad drugim ljudima koji ne mogu raditi zbog svog stanja? To bi trebalo riješiti tako da država preuzme sve kada je žena na trudničkom odsustvu, kompanija ne treba osjetiti kada žena ode na trudničko. Posao je čeka, platu iz kompanije prima osoba koja je na zamjeni, država finansira ženu na trudničkom odsustvu. Valjda zato kompanije plaćaju porez? Bolovanja koja su posljedica uslova rada isto, a bolovanja koja su posljedica stila života neodređnog uslovima rada su na teret onoga ko je na bolovanju.

Jer, ako ćemo pošteno, djeca i natalitet su interes porodice i države. Koji je interes kompanije da bi finansirala natalitet?
Last edited by Hakiz on 11/12/2018 17:10, edited 1 time in total.
Hakiz

#5084 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:
On je to sve malo grubo opisao- no jedna recenica je, takodje istinita , opet grubim jezikom je to naveo--no, kako ce taj fond funkcionisati, odakle novac ako radnice ne rade. Da li drzava tu pomaze.?
ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika", zakukao je Umičević.
Gledam novinarku CNN - mislim da je mjesec dana nakon poroda pocela raditi-i kao trudnica -- do zadnjeg dana. :-?
Žena živi američki san.
MarlboroGold

#5085 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
A to je tako jer je američki divlji kapitalizam izgubio sve veze sa onim što je ljudski.
Last edited by MarlboroGold on 11/12/2018 17:11, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#5086 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:Umićević je drastičan slučaj kojeg treba osuditi, ali jedno pitanje zaista treba riješiti:

Ako kompanije nisu socijalne ustanove, zašto bi trudnice imale prednost nad drugim ljudima koji ne mogu raditi zbog svog stanja? To bi trebalo riješiti tako da država preuzme sve kada je žena na trudničkom odsustvu, kompanija ne treba osjetiti kada žena ode na trudničko. Posao je čeka, platu iz kompanije prima osoba koja je na zamjeni, država finansira ženu na trudničkom odsustvu. Valjda zato kompanije plaćaju porez? Bolovanja koja su posljedica uslova rada isto, a bolovanja koja su posljedica stila života neodređnog uslovima rada su na teret onoga ko je na bolovanju.

Jer, ako ćemo pošteno, djeca i natalitet su interes porodice i društva. Koji je interes kompanije da bi finansirala natalitet?
Ako se gledaju državne firme, u interesu je da finansiraju jer će ta djeca sutra zamijeniti roditelje u državnoj firmi :D

Šalu na stranu, itekako bi to trebala država na sebe preuzeti... makar djelimično.
moonca

#5087 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:
moonca wrote:
A to je tako jer je američki divlji kapitalizam izgubio sve veze sa onim je ljudski.
hm --- a sta je to ljudski?

Ljudski je- radi za sebe, radi sta hoces, koliko hoces, i kako hoces. :thumbup:
MarlboroGold

#5088 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:

Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.
AleksoMKD

#5089 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

MarlboroGold wrote: Ako se gledaju državne firme, u interesu je da finansiraju jer će ta djeca sutra zamijeniti roditelje u državnoj firmi :D

.
:lol: :thumbup:

Brilijantno no nazalost donekle istinito.
moonca

#5090 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:
moonca wrote:

Ljudski je ženu sačuvati od stresa koliko god je moguće makar par mjeseci prije poroda, kao i da ostane sa bebom kod kuće prvih par mjeseci zbog dojenja i ostalog.
Tacno- ali, ne dvoje djece -jedno za drugim i 5 godina bolovanja- ;-)
MarlboroGold

#5091 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:
moonca wrote:

Zašto da ne? Pa rađa buduće porezne obveznike. U međuvremenu poslodavac uvijek može nekog primiti na određeno ako nedostaje radne snage.
Hakiz

#5092 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:

Ljudski je imati balans između poslovnog, porodičnog i ličnog života.

Nije slučajno izmišljena 40 satna radna sedmica. Niti godišnji odmori od mjesec.

Ko hoće da zaradi više neka radi 100 sati sedmično, neka ne ide na godišnji uopšte. Ali kome nije toliko do puno novca nego želi da ima i dovoljno novca i privatnog života mora imati pravo na to. To znači da ovi što rade po 100 sati sedmično i ne idu ni na vikende ni na godišnje odmore ne smiju biti primjer a pogotovo postati pravilo. Štaviše, ja bih propisao da kada šef radniku koji radi 40 sati sedmično kaže "Vidi kako ti kolega radi 100 sati, što ne bi i ti" da se tom šefu sudi po krivičnom zakonu i da dobije 10 godina robije. Ne smije sprečiti radnika da radi 100 sati, ali ga ne smije ni tjerati da radi 100 sati. I da plata za tih 40 sati bude dovoljna da radnik i porodica imaju pristojan život, da se ne pitaju mogu li priuštiti pristojnu hranu, odjeću, zravstvo, školovanje djeci, hobi i neki put za odmor. Ovaj što radi 100 sati neka ide od kuće na posao i nazad u Bugattiju od 1.000.000 eura, odijelu od 5.000 eura, cipelama od 1.000 eura. Za ostalo neće imati vremena.

To bi bilo ljudski.
MarlboroGold

#5093 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

A šta veliš vezano za trudnoću? Ne vidim da si to spomenuo.
Ako je ono gore što si rekao, onda ok.
Last edited by MarlboroGold on 11/12/2018 17:35, edited 1 time in total.
male_okice

#5094 Re: Danasnji "feminizam"

Post by male_okice »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:
moonca wrote:

pa nije bas 5 godina. ako je uredna trudnoca radis uvijek do 9 mjeseca haman, mada opet zavisi od struke, zatim imas 12 mjeseci porodiljskog koji se poslodavcu vraca, znaci eventualno te nema 13 mjeseci na poslu za koje poslodavac dobije odstetu od drzave u tvojoj neto plati 100%, barem je tako trenutno u BiH.
a i da ide 5 godina na porodiljsko, a i da radja jedno za drugim, to je njeno pravo i njena licna stvar narocito jos ako ima uporiste u zakonu te drzave kojeg se mora pridrzavati i ona a i taj poslodavac. sve van toga je osnova za tuzbu :)
Hakiz

#5095 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:A šta veliš vezano za trudnoću? Ne vidim da si to spomenuo.
Trudnoća: Majka radi najmanje do kraja 7. mjeseca osim ako doktor propiše da mora čuvati trudnoću, onda ide na trudničko kada doktor propiše. Nakon rođenja 2 godine ako je majka i godina ako je otac, s tim da otac ide poslije majke, ne mora u isto vrijeme. Može prvo otac a poslije majka, porodica odlčuje o rasporedu. Država plaća neto platu i majci i ocu dok su na odsustvu, i te plate su su oslobođene poreza, dakle ni majka, ni otac, ni poslodavac, ni država ne plaćaju poreze na te plate. Penzijsko i zdravstveno majke i oca dok su na porodiljnom odsustvu su takođe na teret države. Poslije 2 godine odsustva majke, ako ljekar odluči da majka mora ostati duže na odsustvu, dakle ako postoje opravdani medicinski razlozi, država plaća 70 % plate još 2 godine, nakon toga ako treba još 2 godine 50 %. Ako ni tada žena nije u stanju da se vrati na posao, onda ide u invalidsku penziju. iIli na manje zahtjevan (ali i lošije plaćen nažalost) posao ako je u stanju.

Osobe koje rade kao zamjena majci ili ocu primaju dogovorene plate kod poslodavca i poslodavac plaća poreze i doprinose na te plate.

Je li to ljudski?
MarlboroGold

#5096 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
Trudnoća: Majka radi najmanje do kraja 7. mjeseca osim ako doktor propiše da mora čuvati trudnoću, onda ide na trudničko kada doktor propiše. Nakon rođenja 2 godine ako je majka i godina ako je otac, s tim da otac ide poslije majke, ne mora u isto vrijeme. Može prvo otac a poslije majka, porodica odlčuje o rasporedu. Država plaća neto platu i majci i ocu dok su na odsustvu, i te plate su su oslobođene poreza, dakle ni majka, ni otac, ni poslodavac, ni država ne plaćaju poreze na te plate. Penzijsko i zdravstveno majke i oca dok su na porodiljnom odsustvu su takođe na teret države. Poslije 2 godine odsustva majke, ako ljekar odluči da majka mora ostati duže na odsustvu, dakle ako postoje opravdani medicinski razlozi, država plaća 70 % plate još 2 godine, nakon toga ako treba još 2 godine 50 %. Ako ni tada žena nije u stanju da se vrati na posao, onda ide u invalidsku penziju. iIli na manje zahtjevan (ali i lošije plaćen nažalost) posao ako je u stanju.

Osobe koje rade kao zamjena majci ili ocu primaju dogovorene plate kod poslodavca i poslodavac plaća poreze i doprinose na te plate.

Je li to ljudski?
Jeste, samo što nema dovoljno empatije da bi se to moglo provesti.
Recimo, neko ko nikad ne želi imati djecu, a ima ih koji definitivno imaju averziju prema tome i postojećoj djeci... kako ćeš kod takvih to progurati? Takvi obično vrše projekciju vlastiti stavova i uvjerenja na ostale... još ako su neke baje na pozicijama eto belaja.
Last edited by MarlboroGold on 11/12/2018 18:13, edited 1 time in total.
Hakiz

#5097 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:
Hakiz wrote:

Je li to ljudski?
Jeste, samo što nema dovoljno empatije da bi se to moglo provesti.
Recimo, neko ko nikad ne želi imati djecu... kako ćeš kod takvih to progurati? Svako vrši projekciju vlastiti stavova i uvjerenja na ostale.
Ja ne želim djecu. Nas država može "izjednačiti" na druge načine.
moonca

#5098 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

"MarlboroGold"
Zašto da ne? Pa rađa buduće porezne obveznike. U međuvremenu poslodavac uvijek može nekog primiti na određeno ako nedostaje radne snage.
Da, gdje su danas ti 'buduci' obveznici. Tvoji vrsnjaci?

Zbog svojih roditelja odlaze . Ko ce puniti kasu.?

Koga da primi.? prosjecno godina je potreban da obuci, uhoda radnicu u posao i taman kad je spremna da da svoj doprinos -ona ode da ozgaja novog poreznika. :wink:
MarlboroGold

#5099 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
Koga da primi.? prosjecno godina je potreban da obuci, uhoda radnicu u posao i taman kad je spremna da da svoj doprinos -ona ode da ozgaja novog poreznika. :wink:
Govorili smo o tvojoj americi i vašem kapitalizmu, ali nebitno.
Drugo je BiH kod koje skoro ništa nije uređeno... najviše zbog toga odlaze.
Pa primat će ljude sa radnim iskustvom. Neće valjda pripravnike i volontere.
MarlboroGold

#5100 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
Ja ne želim djecu. Nas država može "izjednačiti" na druge načine.
Dobro... šta ćemo onda sa majki koje nemaju empatiju prema drugim majkama? Ili očevima?
Post Reply