Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
radostan dan

#5076 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by radostan dan »

nema me tamo wrote:
shibonja wrote:

Vlast ce moci postupati kao sto je bilo u Srbiji kada je ubijen Djindjic....

A šta su uradili oni tad?
sve što treba.
pohapsili i procesuirali jedno 2 -3 posto populacije.
samo su se zajebali što su ga ukinuli nakon par mjeseci.
drogalji, dileri, tajkuni, teroristi, falsifikatori, ceca, lukas, tapi...svi bili u zatvoru.
Alfons Kauders

#5077 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

_mufljuz_ wrote:pa zar kreteni jos nisu objavili vanredno stanje?????? pa jebem vam majku na majku - treba sve da se mobilizuje sav MTS u pitanju je stotine hiljada ljudi retardi retardirani....
objavljeno u fbih prekjuce, u rs prije nekoliko sati...

ovo je drzavni nivo - iskreno nemam pojma koliko je bitno u formalnom smislu (vjerovatno za medjunarodnu saradnju itd)
Big Ang

#5078 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Big Ang »

titinho wrote:Zna li iko imal kakvog traga od "brace" turaka ? Jel se ovo drze kao i u ratu ?
dje ti oni naumpadose.?
art vandeley

#5079 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by art vandeley »

titinho wrote:Zna li iko imal kakvog traga od "brace" turaka ? Jel se ovo drze kao i u ratu ?
Fak ju, sto nisi pitao jesu li trazili pomoc oko izbjeglicke krize i iskopavanja rudara ovih dana.
Fuj.
Paranoid

#5080 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

Image
Image
Vijest postavljena u isto vrijeme...
Ili im matematika nije bolja strana ili:
Image
Challenger__

#5081 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Challenger__ »

- Da dopunim ovo oko vanrednog stanja. Na BHT javljaju da očekuju pisani prijedlog Predsjedništva (pravni osnov) da bi Vijeće Ministara proglasilo vanredno stanje. Sad, to je formalno neispravno, jer ga proglašava Parlament, ali, kako izgleda da postoji opšti konsenzus u zemlji, a ne postoji mogućnost (vis maior, viša sila) da se okupe parlamentarci, Vijeće bi proglasilo vanredno stanje, a parlament bi ga (kao što sam pretpostavio) naknadno odobrio.

Tako bi se skratila procedura, a naknadno stekla (sasvim izvjesna) parlamentarna saglasnost i u cijelosti ispoštovan formalno-pravni okvir.
guber90

#5082 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Alfons Kauders wrote:srbija devera sa strujom... mole gradjane da stede

pola elektrane u obrenovcu ne radi, ostatak radi kapacitetom 500mw... i nije sigurno...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=849298

koliko ja znam kod nas te tuzla radi normalno, te ugljevik ne (redovni remont), ostatak ok... pretpostavljam da struja dobija pofino struje iz BiH
TE Tuzla je imala jedino problem sa vodosnadbjevanjem, a radi samo na 1/4 svoje maksimalne snage (oko nekih 200 MGW kako je juce rekao direktor TE Tuzla na slonu), ako se osigura, a trebalo bi, napajanje vodom sa brane Modrac, nece biti nikakvih problema da ona, u svom punom kapacitetu od nekih 750 MGW, sama cijelu BiH drzi, barem koliko ja znam (neka me neko ispravi ako nisam upravu).
Last edited by guber90 on 17/05/2014 17:53, edited 1 time in total.
vješalica

#5083 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vješalica »

Ima li načina da se angažuje Bosnalijek,s obzirom da imaju lijekove potrebne? :roll:
Zovem se Zelena

#5084 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

Alfons Kauders wrote:
to je onda vrlo, vrlo vjerovatno dionica na koju sam mislio... desna traka (pravac iz sa)... i prije su se desavale slicne stvari

ev ga...

https://www.google.com/maps/place/Stupa ... 6f428222e4
Predpostavljam i ja da je taj dio! On je svakako i bez ove katastrofe bio ulegnut! Mada su radili one propuste i rekonstrukciju prije par godina, ja imam osjećaj da ništa nisu postigli.

Ima li neko da javim ovom konvoju koji je krenuo prema Živinicama da budu na oprezu?!
StupskaBitanga

#5085 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

A sta to znaci u praksi?
red evil

#5086 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by red evil »

Strašno šta se dešava. Sad bio vani i gledam kuće, zamišljam scene iz Modriče i drugih mjesta gdje kažu da je voda bila do krovova, neka me jeza uhvatila pa i strah. :-? :run:

Neka nam je Bog na pomoći, gdje će ovi ljudi da se vrate? Neka Bog tim ljudima podari sabura, jer trebat će im.
vješalica

#5087 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vješalica »

Paranoid wrote:Image
Image
Image

http://www.spreca.com/akumulacija-modrac

evo njihove stranice,pa može s eupratiti,naravno ako ne felšaju izvještaj
agnostic_front

#5088 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Image
Image
Znaš li @Paranoid ko je imenom i prezimenom ovaj einsamer wolf, šta je po struci i zašto je relevantan?
Peryton_

#5089 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Peryton_ »

Ko je iz Tuzle, sutra ispred BKC-a u 08.00 sati.
Salje se ljudstvo na najugrozenija podrucja BiH, ako imate cizme, lopate, ponesite.
Paulaner

#5090 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paulaner »

Koliko informacija i dezinformacija danas :-)

Mene su svi politicari razocarali pa i pojedine drzave za koje sam imao drugacije misljenje :twisted:
burek_in_space

#5091 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by burek_in_space »

Ako se ne varam, recheno je da ako voda ide iznad nivoa brane 2 ili 3 metra, 10 dana u kontinuitetu, onda se mozhe ochekivati oshtecenje, a tek nakon toga i pucanje brane. Hvala Bogu nije doshlo do toga, i ne treba vishe spekulisati i shiriti paniku bez razloga!
Alfons Kauders

#5092 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

guber90 wrote:
Alfons Kauders wrote:srbija devera sa strujom... mole gradjane da stede

pola elektrane u obrenovcu ne radi, ostatak radi kapacitetom 500mw... i nije sigurno...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=849298

koliko ja znam kod nas te tuzla radi normalno, te ugljevik ne (redovni remont), ostatak ok... pretpostavljam da struja dobija pofino struje iz BiH
TE Tuzla je imala jedino problem sa vodosnadbjevanjem, a radi samo na 1/4 svoje maksimalne snage (oko nekih 200 MGW kako je juce rekao direktor TE Tuzla na slonu), ako se osigura, a trebalo bi, napajanje vodom sa brane Modrac, nece biti nikakvih problema da ona, u svom punom kapacitetu od nekih 750 MGW, sama cijelu BiH drzi, barem koliko ja znam (neka me neko ispravi ako nisam upravu).
hvala

dakle jos nisu sredili postrojenja u ceriku, sto ce reci da nema ni dovoljno vode za pice... valjda ce biti ok, brzo pada nivo modraca a i nema kise, pa se turija i spreca smiruju...

ne znam da li je TE Kakanj ok, odmah je kraj rijeke, al prilicno je visoko...
Straza

#5093 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

U KUŠLATU ZNAČAJNO OŠTEĆEN PUT DRINJAČA-KONJEVIĆ POLJE

Nakon djelimičnog povlačenja vode, uočljive su i štete koje je bujica načinila. Na slici možete vidjeti stanje na dijelu puta Drinjača-Konjević Polje, krivina na Kušlatu.

Image

Image

http://istocnabosna.com/myjoomla/index. ... atid=15940
Alfons Kauders

#5094 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

agnostic_front wrote: Znaš li @Paranoid ko je imenom i prezimenom ovaj einsamer wolf, šta je po struci i zašto je relevantan?
pa reci nam
korisnik.1

#5095 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by korisnik.1 »

Otkud organizacija iz Sar za Živinice, ja se maloprije čuo sa gdinom iz CZ koji mi reče da nema potrebe više za ljudstvom u Živ.
Aa upravo su proletjela 3 helikoptera iznad naselja Maline (Živinice), jedan od OS-a i 2 bijela, ne znam čiji su ?
madFlava

#5096 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by madFlava »

Image
Image

Prva slika je sa web stranice, a druga sa fejsbuk stranice. Tacnija je ova sa fejsbuk jer im je web zablokirala nesto. ;)

Najbitnije je da nivo jezera opada.
co211

#5097 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by co211 »

UKCS organizovao pomoć! Ne vidim na slikama, ali ima onih mjerača za šećer a ostalo ne vidim! Nadam se da ima i lijekova i ostaloga!

Image

http://www.klix.ba/vijesti/humanitarne- ... /140517107
Paranoid

#5098 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

agnostic_front wrote:
Znaš li @Paranoid ko je imenom i prezimenom ovaj einsamer wolf, šta je po struci i zašto je relevantan?
Who cares za einsamer.. Postavljam ti slike sa weba i facebooka istog izvještača...i? Izbacuje različite vijesti..

To meni unosi zabrinutost...
Challenger__

#5099 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Challenger__ »

StupskaBitanga wrote:A sta to znaci u praksi?

Ako pitaš za vanredno stanje, to je, između ostalog, pravni osnov za stavljanje Oružanih snaga na raspolaganje u borbi protiv prirodne nepogode.
agnostic_front

#5100 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Paranoid wrote:
agnostic_front wrote:
Who cares za einsamer.. Postavljam ti slike sa weba i facebooka istog izvještača...i? Izbacuje različite vijesti..

To meni unosi zabrinutost...
I do.
Post Reply