Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#5076 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

U Halebu režimske snage svaki dan pokušavaju vratiti pod kontrolu putnu komunikaciju Hama-Haleb, preko koje režimskoj vojsci u Halebu stiže municija i ostalo oružje. Na videu je Ebu Umareh, komadant specijalne jedinice FSA u Halebu, govori o zadnjim dešavanjima u Halebu.

https://www.youtube.com/watch?v=UyG480izRgQ

- Mjesto joe režim pokušava zauzet zove se Hanasir i Kobtajn. Ko drži pod kontrolom to mjesto i ta brda, kontroliše i put koji vodi iz Haleba prema Hami. Hanasir kao i gradić al Sefiru FSA je dugo vremena pokušavala zauzeti. Međutim, to joj je pošlo za rukom tek prije mjesec i pol. Tada su zauzeli Hanasir u potpunosti kao i režimski bataljon PVO-a, i gradić Al Sefiru.
sarajevoxxxx

#5077 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Prebjeg 4 režimska oficira u Halebu

- U centralnom zatvoru u Halebu danas su prebjegla 4 alevitska oficira na stranu FSA. Radi se o tri kapetana i jednom poručniku.

- Nakon ispitivanja od strane FSA svi su pušteni na slobodu.

http://halabnews.com/news/36114
zemomak

#5078 Re: Sirija

Post by zemomak »

mi imamo demokratiju 20 godina, pa gdje smo, zadnja rupa na evropskom sviralu...ko da je ta demokratija neki reper za nesto...jedno je poredit drzave koje njeguju demokratske tekovine vjekovima, a drugo kad to negdje uvodis preko noci...no tamo i nije cilj uvodjenje demokratije (to je lafina samo, tamo je posrdi unutarislamski sukob koji ide na ruku izraelu i traje od samih islamskih pocetaka, a ovo sa izraelom samo nekih 50ak godina, nemojte mislit da izrael preferira jedne ili druge, oni ne vole ni jedne ni druge) tamo je cilj uvodjenje haosa, tamo je cilj da te drzave koje su koliko toliko pratile izrael da tavore, tapkaju u mjest i da propadnu sto vise, iz cega izrael samo profitira i izlazi deset puta jaci nego sto je bio...

tt via iPad
bogoljub

#5079 Re: Sirija

Post by bogoljub »

sarajevoxxxx wrote:Prebjeg 4 režimska oficira u Halebu

- U centralnom zatvoru u Halebu danas su prebjegla 4 alevitska oficira na stranu FSA. Radi se o tri kapetana i jednom poručniku.

- Nakon ispitivanja od strane FSA svi su pušteni na slobodu.

http://halabnews.com/news/36114
Kako su fini ovi FSA, ni mrava oni ne bi zgazili, dođe mi da se zaljubim u ovako merhametli FSA-OVCE! :lol:
jefferson

#5080 Re: Sirija

Post by jefferson »

zemomak wrote:mi imamo demokratiju 20 godina, pa gdje smo, zadnja rupa na evropskom sviralu...ko da je ta demokratija neki reper za nesto...jedno je poredit drzave koje njeguju demokratske tekovine vjekovima, a drugo kad to negdje uvodis preko noci...no tamo i nije cilj uvodjenje demokratije (to je lafina samo, tamo je posrdi unutarislamski sukob koji ide na ruku izraelu i traje od samih islamskih pocetaka, a ovo sa izraelom samo nekih 50ak godina, nemojte mislit da izrael preferira jedne ili druge, oni ne vole ni jedne ni druge) tamo je cilj uvodjenje haosa, tamo je cilj da te drzave koje su koliko toliko pratile izrael da tavore, tapkaju u mjest i da propadnu sto vise, iz cega izrael samo profitira i izlazi deset puta jaci nego sto je bio...

tt via iPad
Izraelu najmanje odgovara haos. Ne odgovara ziraelu ni Assad a ni ovi idioti na drugoj strani.
Mozda idu an racunicu da je bolje imati njih nego Asada koji sluzi kao potrsko iranu, ali mislim da ce se zajebati.
Izraelu, americi, rusiji itd, najvise na Bliskom istoku odgovara stabilnost. A za nestabilnost nisu krivi ni izraelci ni peti deseti, nego (ne)jedinstvo arapskog naroda, dok o obrazovanju i slicno je suvisno trositi rijeci.
bogoljub

#5081 Re: Sirija

Post by bogoljub »

IME NEKA PJESMA VJERSKA, DERVIŠKA:
ZAR SELIME TI MISLIŠ,
DA SE MOŽE BIT' DERVIIIŠ,
SAMO IME DA DONOSIŠ ,
A DOBRO DA NE ČINIŠ!
bogoljub

#5082 Re: Sirija

Post by bogoljub »

jefferson wrote:
zemomak wrote:mi imamo demokratiju 20 godina, pa gdje smo, zadnja rupa na evropskom sviralu...ko da je ta demokratija neki reper za nesto...jedno je poredit drzave koje njeguju demokratske tekovine vjekovima, a drugo kad to negdje uvodis preko noci...no tamo i nije cilj uvodjenje demokratije (to je lafina samo, tamo je posrdi unutarislamski sukob koji ide na ruku izraelu i traje od samih islamskih pocetaka, a ovo sa izraelom samo nekih 50ak godina, nemojte mislit da izrael preferira jedne ili druge, oni ne vole ni jedne ni druge) tamo je cilj uvodjenje haosa, tamo je cilj da te drzave koje su koliko toliko pratile izrael da tavore, tapkaju u mjest i da propadnu sto vise, iz cega izrael samo profitira i izlazi deset puta jaci nego sto je bio...

tt via iPad
Izraelu najmanje odgovara haos. Ne odgovara ziraelu ni Assad a ni ovi idioti na drugoj strani.
Mozda idu an racunicu da je bolje imati njih nego Asada koji sluzi kao potrsko iranu, ali mislim da ce se zajebati.
Izraelu, americi, rusiji itd, najvise na Bliskom istoku odgovara stabilnost. A za nestabilnost nisu krivi ni izraelci ni peti deseti, nego (ne)jedinstvo arapskog naroda, dok o obrazovanju i slicno je suvisno trositi rijeci.
Velika je laž da Israelu najmanje odgovara haos, NAJVIŠE MU ODGOVARA I NAJVIŠE GA PRAVI
VELIKA JE LAŽ da izraelu i americi odgovora mir i stabilnost, dokaz za to je konstatni zločini koje sprovode nad nedužnim zemljama i ljudima, Jedina istina u tvom pisanju da su Arapi najviše krivi za sve to, da se ujedine protiv remetilaca mira Israela i Amerike zavlado bi mir,a li jok, oni trče da kažu kako će štiti Israel ako Asad ostane na vlasti, Haj Čao!
Challenger__

#5083 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

bogoljub wrote: IME NEKA PJESMA VJERSKA, DERVIŠKA:
ZAR SELIME TI MISLIŠ,
DA SE MOŽE BIT' DERVIIIŠ,
SAMO IME DA DONOSIŠ ,
A DOBRO DA NE ČINIŠ!
:thumbup:

- ciljali su zemlju Siriju, ciljali su Iran, ciljali su Hezbollah. Ciljali su Kremlj, Peking. Ciljali su svijet.... Ovom diplomatskom bravurom su, za sada, spašeni i Sirija i svijet. Magnitude ovog trujumfa su nesagledive. U to ime, dozvolite mi da sa vama podjelim radost korz talent Iranca, Amina Puje (Puoya) iz Teherana...

sarajevoxxxx

#5084 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

tt via iPad
- Izaelu kao i Amerikancima je bilo super prije arapskog proljeća. Ne samo njima već i sve zemlje zaljeva, svi su uživali svima dobro. Arapsko proljeće je poremetilo tu idilu, i sada kada se već poremetila, valja vidjeti gdje se šta može ušičariti, ili bar spriječiti da džavo ne odnese sve.

- KSA, Amerika, Izrael, su jedan tim jedna duša, kompaktna cijelina, koja savršeno funkcioniše već decenijama. Saudija je onih dana kada se govorilo o američkoj vojnoj intervenciji, vrištala preko Al Arabiye i Šerkul Evsata kako bi bilo kakav vojna intervencija u Siriji bila pogubna, kako bi se mogao desiti drugi Irak. Pisao sam o tome na ovom forumu i postavio linkove nekoliko kolumnista Šerkul Evsata koji su bili apsolutno protiv, i evo pokazalo se da su postigli šta su željeli (KSA, Amerika, i ostali)

- Imam osjećaj da je Saudija ohrabrena ovim što je postigla u Egiptu. Rizikovali su, i sada zadovoljno trljaju ruke. Svi su je osuđivali par sedmica a onda narod opet po starome sve zaboravio. Sada i u Siriji vjerovatno žele da naprave dobar posao, da sve sasjeku u korijenu, da izvuku maksimum iz ove sirijske krize, a to podrazumjeva totalni slom islamističkih snaga, nebitno kolike žrtve bile.

- Ko zna čime sve ne pumpaju zapadne obavještajne službe prinčeve u Dubaiju i Rijadu, kakve im sve scenarije ne stavljaju pod nos. Kako je samo njihova čutnja jeziva u svim ovim dešavanjima, svako se oglasio, svako dao svoje mišljenje na ruski prijedlog samo oni čute.
sarajevoxxxx

#5085 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dobar dokumentarac (na engleskom) o zločinu režimskih snaga u mjestu Al Bayda, u maju ove godine:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 37O5g#t=20
Co0l

#5086 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Ovom diplomatskom bravurom su, za sada, spašeni i Sirija i svijet.
Cestitke Keriju na ovom :thumbup: :D
vivaldi

#5087 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Ovom diplomatskom bravurom su, za sada, spašeni i Sirija i svijet.
slabo se u siriji bogami sta cestitati...mislim da su dobrom putu da postanu najveca katastrofa novijeg doba
Co0l

#5088 Re: Sirija

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:
slabo se u siriji bogami sta cestitati...mislim da su dobrom putu da postanu najveca katastrofa novijeg doba
Ovim tempom treba im jos jedno 20 godina rata da stignu Ruandu :skoljka:
Salu na stranu,naravno da je tamo opsta katastrofa odavno i kako god da se zavrsi pobjednika nece biti.
vivaldi

#5089 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Co0l wrote:Ovim tempom treba im jos jedno 20 godina rata da stignu Ruandu
Salu na stranu,naravno da je tamo opsta katastrofa odavno i kako god da se zavrsi pobjednika nece biti.
ruanda je prica za sebe..sta se tamo desilo je nezamislivo..hitler je mala maca za toliko klanje u tako kratkom roku
sarajevoxxxx

#5090 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Režimski avioni fosfornim bombama zasuli Dail (14.06.2013)

- Režim kada god gubi na bojnom polju postaje poput zvijeri. Dail je grad koji se nalazi na sjeveru Dere, pokrajine u kojoj je sirijska opozicija zgazila režimske snage, gdje se i sam grad Dera već nekoliko dana nalazi pred padom.

- Režimski avioni su danas grad Dail zasuli fosfornim bombama. Na videu je kuća koja je iz aviona pogođena, kuća je uništena a nekoliko osoba koji su se nalazili u njoj su spaljeni,

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... xPPnnkuCqw
sarajevoxxxx

#5091 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Dail: 14.06. 2013 Spaljeno dijete koje se nalazilo u kući koja je pogođena iz Asadovog aviona 18 +

http://www.youtube.com/watch?v=PY_mMx-v ... e=youtu.be
Co0l

#5092 Re: Sirija

Post by Co0l »

vivaldi wrote:
Co0l wrote:Ovim tempom treba im jos jedno 20 godina rata da stignu Ruandu
ruanda je prica za sebe..sta se tamo desilo je nezamislivo..hitler je mala maca za toliko klanje u tako kratkom roku
Pa to ti i govorim.Daleko je to u Siriji jos od najvece katastrofe novijeg doba,koliko god da to cinicno zvucalo.Katastrofa jeste ali u bliskoj proslosti pa i u sadasnjosti je bilo/ima i gorih.Po broju zrtava tek su nas rat dostigli a spomenuti u Ruandi nece ni dostic.A jos uz to u samom komsiluku im jos uvijek traje katastrofa u vidu Iraka koja je takodjer visestruko gora od ove u Siriji,i po broju zrtava i po razaranju.
Samo sto je ovo u Siriji puno vise eksponirano jer se,za razliku od ovih drugih ratova,puno direktnije sukobljavaju interesi velikih sila pa se vise pise o tome.A u Iraku,na primjer,dnevno gine skoro isti broj ljudi ko u Siriji i tako vec deset godina pa nikom nista.
U Siriji je katastrofa,slazem se sa time,al hvala Bogu nije onako kako bi moglo da bude.I nadam se da nece ni biti.
Challenger__

#5093 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- kada se aktuelno stanje uporedi sa ciljevima ratnohuškača (nasilna promjena vlasti u Siriji, nasilje prema Iranu, ugrožavanje energetskih resursa Kine, pozicioniranje na Kaspijkom moru, itd), naravno da je riječ o uspjehu. Kada tome dodamo činjenicu da je na filozofskoj i političkoj ravni imenovana temeljna opasnost - ideologija ekskuzivnosti, posebnosti (bilo u američkom, izraelskom ili tekfirijskom mentalitetu), možemo reći da su ratnohuškački krugovi i psihopate doživjele jak udarac.

- ideologija posebnosti (ekskluzivizma), odnosno tekfirijski mentalitet je obilježen, nalazi se pod globalnom stigmom, kao izvor mnogih zala, antiteza jednakopravnosti.

Da nije bilo Sirije i njenog otpora, psihopate, ratni huškači i zločinci bi i dan danas nekažnjeno harali svijetom opijeni bolesnom idejom tobožnje posebnosti.
Kikibombona

#5094 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kako Arapima 'instalirati' demokratiju kada suniti ne zele da njima vladaju siiti i obrnuto?

Hoce li suniti ikada prihvatiti da siitska u Iraku konacna?
Challenger__

#5095 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Naravno, tekfirijski mentalitet nije nestao, ideja o posebnosti živi kod cionista i jednog dijela Amerikanaca, ali, sada nose globalnu stigmu.

Ništa više nije isto kao što je bilo juče.
sarajevoxxxx

#5096 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:- kada se aktuelno stanje uporedi sa ciljevima ratnohuškača (nasilna promjena vlasti u Siriji, nasilje prema Iranu, ugrožavanje energetskih resursa Kine, pozicioniranje na Kaspijkom moru, itd), naravno da je riječ o uspjehu. Kada tome dodamo činjenicu da je na filozofskoj i političkoj ravni imenovana temeljna opasnost - ideologija ekskuzivnosti, posebnosti (bilo u američkom, izraelskom ili tekfirijskom mentalitetu), možemo reći da su ratnohuškački krugovi i psihopate doživjele jak udarac.

- ideologija posebnosti (ekskluzivizma), odnosno tekfirijski mentalitet je obilježen, nalazi se pod globalnom stigmom, kao izvor mnogih zala, antiteza jednakopravnosti.

Da nije bilo Sirije i njenog otpora, psihopate, ratni huškači i zločinci bi i dan danas nekažnjeno harali svijetom opijeni bolesnom idejom tobožnje posebnosti.
- Malo prije ti je jeferson postavio pitanje, nismo čuli ili pročitali odgovor. Na koji način mogu Amerikanci u svemu ovome biti zadovoljni a Izrael kako sam kažeš razočaran, a jedno milion puta si ponovio kako su Amerikanci cionističke marionete.

- Jesu li Amerikanci cionističke marionete ili nisu? Ako jesu zašto su Izraelci razočarani razvojem događaja u Siriji. Eto sasvim jasno i jednostavno pitanje. Je li njihova američka marioneta nije odradila posao ili jeste odradila ? Ili ga je odradila polovićno pa zbog toga nisu zadovoljni. Ne može sve istovremeno, ili može ? Ili možda mogu biti i marionete i ali i da ponekad rade po svome ? Eto bilo bi nam jako drago da nam to objasniš ako ti nije teško :)

- Mislim, zanimljivo bi bilo čuti tvoje objašnjenje. Nadam se da moje pitanje neće proči kao Jefersonovo :)
Challenger__

#5097 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote: - Malo prije ti je jeferson postavio pitanje, nismo čuli ili pročitali odgovor. Na koji način mogu Amerikanci u svemu ovome biti zadovoljni a Izrael kako sam kažeš razočaran, a jedno milion puta si ponovio kako su Amerikanci cionističke marionete
- da si me pažljivije čitao, a sa željom da razumiješ upise, samo pitanje bi bilo suvišno. Evo odgovora:

Od početka govorim o ratnohuškačima, lobistima (ima ih više, ali svi staju pod kišobran AIPAC-a) i onima koji nisu za ratni scenario, onima kojima je pun *urac toga da SAD budu navođeni, AIPAC-ov (u osnovi izraelski) giga-projektil; dakle:

1. nezadovoljni su ratni huškači;
2. zadovoljna je američka nacija koja je umorna od ratova; zadovoljni su oponenti ratnim huškačima, kako u Administraciji, tako u Kongresu i u američkoj javnosti.

Ukratko: ovaj put, za sada, glas američke javnosti je bio jači od glasa psihopata, ratnih huškača, AIPAC-ovih lobista.
Challenger__

#5098 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- da nije postojao strah od globalnog konflikta, čisto sumnjam da bi britanski parlament odbio intervencionističku ideju, niti bi se američka javnost toliko uznemirila.

Vjerujem da bi u tom scenariju, AIPAC uspio izdejstvovati još jednu američku blamažu i sramotu u prilog cionističkih interesa i Al-Qaede naravno, na šta (ovo drugo) su Amerikanci odiozni.
Challenger__

#5099 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- od početka pričam o Siriji kao katalizatoru globalnih procesa. Siriji možemo da zahvalimo i ČINJENICU da su SAD, po prvi put nakon niza decenija odbile da budu mač u rukama Izraela (AIPAC-a). Sirija je, makar na kratko, odvojila SAD od AIPAC-a.

Naravno, treba biti oprezan: cionističke, lobističke i tekfirijske grupacije (svi redom predstavnici opakog ekskluzivizma, opčinjeni idejom da su posebni i da im je sve dozvoljeno) su tu, oni su samo gurnuti u stranu, oni ne miruju i mirovati neće.
sarajevoxxxx

#5100 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote: - Malo prije ti je jeferson postavio pitanje, nismo čuli ili pročitali odgovor. Na koji način mogu Amerikanci u svemu ovome biti zadovoljni a Izrael kako sam kažeš razočaran, a jedno milion puta si ponovio kako su Amerikanci cionističke marionete
- da si me pažljivije čitao, a sa željom da razumiješ upise, samo pitanje bi bilo suvišno. Evo odgovora:

Od početka govorim o ratnohuškačima, lobistima (ima ih više, ali svi staju pod kišobran AIPAC-a) i onima koji nisu za ratni scenario, onima kojima je pun *urac toga da SAD budu navođeni, AIPAC-ov (u osnovi izraelski) giga-projektil; dakle:

1. nezadovoljni su ratni huškači;
2. zadovoljna je američka nacija koja je umorna od ratova; zadovoljni su oponenti ratnim huškačima, kako u Administraciji, tako u Kongresu i u američkoj javnosti.

Ukratko: ovaj put, za sada, glas američke javnosti je bio jači od glasa psihopata, ratnih huškača, AIPAC-ovih lobista.
- Nisi mi odgovorio na pitanje. Opet ću ga ponoviti je li ili nije Amerika ili američka administracija, ili koje već predstavlja na svjetskoj političkoj sceni, izraelska marioneta ili nije ? Eto jednostavno.

- Odgovor može biti jeste ili nije. Ti u svojoj argumentaciji kada ti zagusti nonšalantno izbaciš ''ma ja, jesam vam govorio da je Amerika izraelska marioneta''.

- Kada ti sve ide po planu, onda je pobjedilo američko društvo ili američka javnost, Izrael se ne pita ništa.

- Kada se Amerika odlući da Asada naući pameti onda automatski američka administracija postaje izraelska marioneta.

- Izrael ili je moćan ili nije. Moraš se odlučiti. Ako nije toliko moćan, ako je američka javnost ta koja se pita, onda reci to jasno i glasno. Ne može biti i jedno i drugo.

- Kada si nečija marioneta, javnost se ništa ne pita. Sve odrađuju ljudi iza sjene, nema tu nikakve borbe ovih ili onih. Lik iza sjene sve odradi, ostali klimaju glavom.

Inače: marioneta (franc.), lutka, lik u kazalištu lutaka; njezini pokretni udovi pomiču se koncima ili žicom. pren slabić, oruđe nevidljiva upravljača

- Znači u zadnjem postu si sve objasnio time da je američka javnost pobjedila ratnohuškaće, i samim time Amerika prestaje biti marioneta ili oruđe nevidljiva upravljača jer upravljač je američka javnost, ona je ta koja se pita, a ne Izrael.
Locked