Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DreamBosnia

#5076 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by DreamBosnia »

Hakiz wrote: 04/11/2021 00:45
Rothmans wrote: 03/11/2021 22:34

Sinko , da svi cekaju da prvo rijese stambeno pitanje , pa da prave djecu , ne bi mi pred zgradom bila trecina od ovih klinaca
Svako dijete ima svoju nafaku. I ona u sirotištima i ona u bolnicama i ona bačena u kontejner itd.

Sinko.
Nije dijete krivo ako mu se desio neodgovoran roditelj ili se desila vanredna okolnost odgovornom roditelju (poginuo u udesu, umro od karcinoma, ostao bez posla, itd.)...Toj djeci društvo treba dati finansijsku i psihološku pomoć, integrisati (potcrtati to nečijim derištima i tatama/babama i mamama) ih u drušvo da se ne osjećaju inferiorno, itd. Roditeljima (loša finansijska situacija) koji se bore za dijete ta sadaka djeluje kao poraz... "Gazde" ne trebaju dati tim roditeljima sadaku (predstava za javnost), nego normalnu platu (za stan, režije, hranu, odjeću, knjige, računar bez kojeg se danas ne može, ...) i radno vrijeme (da mu dijete ne odgaja ulica)...
Svako dijete ima svoju nafaku se više odnosi na poziv da se ne vrši čedomorstvo ili ne napuštaju djeca ako se desi neželjena trudnoća/nasilje u porodici ili ostane bez prihoda, da se bori, da će se naći rješenje koliko god teško padalo, ... Danas je sve kako treba, sutra nije... Život je čudan...
Svjesno djetetu napraviti pakao od života, meni (vjerujem u Boga) ne djeluje racionalno. To su gadne situacije za obje strane.
oruzana_pobuna

#5077 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by oruzana_pobuna »

malo vam je prica glupa jer je dobar dio siromasne djece na ovoj planeti utro neke civilizacijske i naucne puteve pa sad po ovom klincu mozemo da pisemo a ne tucamo kamenje....

ja imam jednu curicu i kad god je vidim zahvalim se bogu u sebi sto mi je ispunio zelju u potpunosti i zalim sto nisam ili mislim da nisam dobar ili bolji roditelj.....istovremeno zalim sto mora da bude sama :(
Karikaturist

#5078 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Karikaturist »

Ovaj Hakiz djeluje ok lik ali se provalio momacki sad :mrgreen:
Samo pravite djecu :kiss:
no_sikiriki

#5079 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by no_sikiriki »

Rothmans wrote: 03/11/2021 22:34

Sinko , da svi cekaju da prvo rijese stambeno pitanje , pa da prave djecu , ne bi mi pred zgradom bila trecina od ovih klinaca
Svako dijete ima svoju nafaku[/b].[/b] I ona u sirotištima i ona u bolnicama i ona bačena u kontejner itd.

Sinko.
:thumbup:

povraća mi se od ove rečenice. naštanca troje djece i onda mu/joj ih roditelji odgajaju/finansiraju, ili hranilačke porodice. to je valjda ta famozna nafaka.
oruzana_pobuna

#5080 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by oruzana_pobuna »

no_sikiriki wrote: 04/11/2021 12:22

Svako dijete ima svoju nafaku[/b].[/b] I ona u sirotištima i ona u bolnicama i ona bačena u kontejner itd.

Sinko.

povraća mi se od ove rečenice. naštanca troje djece i onda mu/joj ih roditelji odgajaju/finansiraju, ili hranilačke porodice. to je valjda ta famozna nafaka.
djeca nisu kriva..... al sta da uradis po tom pitanju?
no_sikiriki

#5081 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by no_sikiriki »

oruzana_pobuna wrote: 04/11/2021 12:23
no_sikiriki wrote: 04/11/2021 12:22

djeca nisu kriva..... al sta da uradis po tom pitanju?
naravno da nisu djeca kriva nego ti roditelji koji su ih napravili pod parolom "svako dijete ima svoju nafaku".
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5082 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Drugaru se "omaklo" i uskoro se učekuje prinova. Svadba bila i sve ostalo ljetos....trka, frka, šta, kako, koliko, a sada tek počinju muke :-?

Čim je mladoj počeo rasti stomak, ugovor o radu nije produžen (nije bila za stalno primljena), on radi plata 800 KM, ima mater penzionera kojoj je, Bogu hvala, penzija nikakva...Smiješi im se lijepa bliska budućnost, a bogOmi i nafaka.... :sad:

Prije dva dana išli ja i on gledati potrepštine za novorođenče...sunce ti kalajisano :shock: skoro pa jeftinije kupiti auto nego čestita dječija kolica :run: Da ne pričam o ostalim sitnijim potrepštinama od benkica do pelena :evil:
Sydnor

#5083 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

Ne mogu uopšte zamisliti hrabrost žene i muža koji se odluče za dijete, a nemaju oboje ugovore o radu na neodređeno i iole riješeno stambeno pitanje. :shock:

Ja sam u julu potpisao na neodređeno, a od januara do jula sam "vukao" takvu povredu da mi ne bi vjerovali kakav sjeban sam išao na posao koji je teškog fizičkog karaktera :-) od augusta na bolovanju, a da sam otišao kada sam imao na određeno mogao bih samo sanjat o produženju ugovora :run:

Zdravlje sebi toliko narušio da ću možda morat i na operaciju.

I onda poslodavci kažu nema radne snage, traže od Vlade FBiH da im osobri uvoz radnika :?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5084 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mk ultra »

Lajavikrelac wrote: 04/11/2021 13:13
Prije dva dana išli ja i on gledati potrepštine za novorođenče...sunce ti kalajisano :shock: skoro pa jeftinije kupiti auto nego čestita dječija kolica :run: Da ne pričam o ostalim sitnijim potrepštinama od benkica do pelena :evil:
za prvo dijete najmanje 2000KM, i ne govorimo o kupovanju nekih ultra giga stvari
već osnovno, odjeće, kolica, ormarić, krevetac
no_sikiriki

#5085 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by no_sikiriki »

Sydnor wrote: 04/11/2021 13:23 Ne mogu uopšte zamisliti hrabrost žene i muža koji se odluče za dijete, a nemaju oboje ugovore o radu na neodređeno i iole riješeno stambeno pitanje. :shock:

Ja sam u julu potpisao na neodređeno, a od januara do jula sam "vukao" takvu povredu da mi ne bi vjerovali kakav sjeban sam išao na posao koji je teškog fizičkog karaktera :-) od augusta na bolovanju, a da sam otišao kada sam imao na određeno mogao bih samo sanjat o produženju ugovora :run:

Zdravlje sebi toliko narušio da ću možda morat i na operaciju.

I onda poslodavci kažu nema radne snage, traže od Vlade FBiH da im osobri uvoz radnika :?
Nema to veze sa hrabrošću nego sa zaostalošću i "vjerom" u nafaku i "Božije određenje" - "daće Bog" i ta šuplja.
što je najgore i sama sam se naslušala te glupe rečenice na početku braka jer suprug i ja nismo pravili dijete nekih 5-6 godina zbog nerijesenog stambenog pitanja i drugih ličnih razloga. pa onda ta konstantna priča od rodbine i poznanika kako ne trebamo čekati, jer, tu je nafaka, sve će se samo magično stvoriti čim rodiš dijete itd. :-)
El_comadante

#5086 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

S4mpion wrote: 03/11/2021 23:59
El_comadante wrote: 03/11/2021 22:08 trenutno na birou je 58.693 što je manje uodnosu na prošli mjesec. U septembru/rujnu 2021. godine sa evidencije Službe, zaposleno je 2.278 osoba, što je za 112 osoba, ili 5,17% više u odnosu na avgust/kolovoz 2021. godine. dobro nam ide ako je vjerovat statistici.
Mislim da oni svakog, ko se skine s biroa, računaju kao zaposlenog. a ljudi pomrli ili pobjegli u Njemačku.
netačno. ima posebna evidncija za svaku grupu, tako da kažem, umrli, oni koji su počeli neki biznis, koji su sami tražili da se skinu sa biroa, itsl ukupno 14 ili 15 stavki je navedno i ukupno je skinuto preko 2.500 ljudi sa biroa po raznim osnovama.
El_comadante

#5087 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

DreamBosnia wrote: 04/11/2021 00:38

Mislim da oni svakog, ko se skine s biroa, računaju kao zaposlenog. a ljudi pomrli ili pobjegli u Njemačku.
Treba se posmatrati samo povećanje broja zaposlenih (novozaposleni ili oni koji su prestali raditi na "crno" i evidentirani su). Uzeti u obzir i odlazak u penziju/smrt. Dodati i kolonu "podobni/nepodobni" ...

Ako se analizira smanjenje nezaposlenosti, to može značiti da su ljudi skinuti s evidencije nezaposlenih jer su otišli vani, umrli ili se ne javljaju na biro.
ima raznih stavki ukupno 15 zbog čega je skinut nego sa biroa, a ja sam postavio podatak samo o jednoj tj. novozaposleni. e sad oni vjerovatno računaju i onde koji odu u Sloveniju kao novozaposlene. nije bitno gdje izgleda
S4mpion

#5088 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by S4mpion »

El_comadante wrote: 04/11/2021 13:53

netačno. ima posebna evidncija za svaku grupu, tako da kažem, umrli, oni koji su počeli neki biznis, koji su sami tražili da se skinu sa biroa, itsl ukupno 14 ili 15 stavki je navedno i ukupno je skinuto preko 2.500 ljudi sa biroa po raznim osnovama.
Znači onako je kako sam rekao, umrli se računaju u zaposlene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5089 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ne, nego se prestaju voditi kao nezaposleni.
S4mpion

#5090 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by S4mpion »

Što se tiče pravljenja djece, kod nas su ljudi još uvijek ubijeđeni da su uspješni roditelji ako im dijete nije umrlo od gladi, nema veze što to dijete neće vidjet' ništa van BiH prije tridesete godine, što će mu neki privatnik lomit' kičmu godinama, što se neće imat' gdje liječit'...

Zaboravite na onu "pravite djecu kako bilo", upalite klikere i poštedite ih tih muka ako nemate dovoljno sredstava da im obezbijedite normalan život.

Naravno, velika većina ljudi ne posluša ovaj savjet, pa prave djecu preko svojih mogućnosti, što ih, skoro bespovratno, baca u ralje privatnika i njihove nemilosti.
markopd

#5091 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Skidaju sa biroa i mimo Zakona.Jednog mog kolegu koji je po zanimanju dipl.ekonomista nakon par mjeseci zovu za rad u roštiljnici.On naravno odbija,oni njega skidaju sa evidencije.Naravoučenije-dođe vlasnik nekog ugostiteljskog ili drugog obrta(u gradu poznat kao teški robovlasnik koji utaja porez i neprijavljuje radnike) na biro rada i zahtjeva da mu se bukvalno "stvori" radnik.Onda nadasve "ljubazna" gospođa zove ljude sa drugim zvanjem/zanimanjem da pomognu sirotom vlasniku,koji naravno odbijaju takve nemoralne ponude i bivaju skinuti sa Zavoda,iako Zakon kaže da mogu biti skinuti sa Zavoda ako i samo ako odbiju posao u svojoj struci.Mislim da dalje ne treba ništa polemisati na ovu tematiku.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5092 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

ja ne vjerujem u to
markopd

#5093 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Black swan wrote: 04/11/2021 14:44 ja ne vjerujem u to
Dobro svako ima pravo na svoj stav i mišljenje.Ja sam iznio istinitu priču,bez nagađanja.A taj bezobrazluk je vjerovatno još mnogo i gori.
drndalo

#5094 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

markopd wrote: 04/11/2021 14:43 Skidaju sa biroa i mimo Zakona.Jednog mog kolegu koji je po zanimanju dipl.ekonomista nakon par mjeseci zovu za rad u roštiljnici.On naravno odbija,oni njega skidaju sa evidencije.Naravoučenije-dođe vlasnik nekog ugostiteljskog ili drugog obrta(u gradu poznat kao teški robovlasnik koji utaja porez i neprijavljuje radnike) na biro rada i zahtjeva da mu se bukvalno "stvori" radnik.Onda nadasve "ljubazna" gospođa zove ljude sa drugim zvanjem/zanimanjem da pomognu sirotom vlasniku,koji naravno odbijaju takve nemoralne ponude i bivaju skinuti sa Zavoda,iako Zakon kaže da mogu biti skinuti sa Zavoda ako i samo ako odbiju posao u svojoj struci.Mislim da dalje ne treba ništa polemisati na ovu tematiku.
A jel se zalio kolega ? Mislim da mu napisu da je odbio odgovarajuci posao u struci?
El_comadante

#5095 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by El_comadante »

_BataZiv_0809 wrote: 04/11/2021 14:30 Ne, nego se prestaju voditi kao nezaposleni.
tačno ovako. prestaju se voditi kao nezaposleni ali se novde kao novozaposleni. novozaposleni su jedna od kategorija prilikom smanjivanja broja nezaposleni.
Hakiz

#5096 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

S4mpion wrote: 04/11/2021 14:31 Što se tiče pravljenja djece, kod nas su ljudi još uvijek ubijeđeni da su uspješni roditelji ako im dijete nije umrlo od gladi, nema veze što to dijete neće vidjet' ništa van BiH prije tridesete godine, što će mu neki privatnik lomit' kičmu godinama, što se neće imat' gdje liječit'...

Zaboravite na onu "pravite djecu kako bilo", upalite klikere i poštedite ih tih muka ako nemate dovoljno sredstava da im obezbijedite normalan život.

Naravno, velika većina ljudi ne posluša ovaj savjet, pa prave djecu preko svojih mogućnosti, što ih, skoro bespovratno, baca u ralje privatnika i njihove nemilosti.
Sa druge strane nagon za produženjem vrste koji se stvarao otkako postoji neki oblik života, milijardama godina. Neće to 5.000 godina ekonomije lako izbrisati.

Nema racionalnog razloga za imati djecu, računica je protiv djece, djeca se ne prave odlukom nego nagonom.

A to što smo mi ljudi stvorili svijet baziran na ekonomiji koja je u sukobu sa prirodom, to je već naš problem.

Priroda se na to ne obazire, uostalom, neće se mijenjati priroda zbog jedne vrste. Lakše joj je pustiti da ta vrsta samu sebe uništi. Ima dovoljno drugih vrsta za nastavak života na planeti
Hakiz

#5097 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

markopd wrote: 04/11/2021 14:43 Skidaju sa biroa i mimo Zakona.Jednog mog kolegu koji je po zanimanju dipl.ekonomista nakon par mjeseci zovu za rad u roštiljnici.On naravno odbija,oni njega skidaju sa evidencije.Naravoučenije-dođe vlasnik nekog ugostiteljskog ili drugog obrta(u gradu poznat kao teški robovlasnik koji utaja porez i neprijavljuje radnike) na biro rada i zahtjeva da mu se bukvalno "stvori" radnik.Onda nadasve "ljubazna" gospođa zove ljude sa drugim zvanjem/zanimanjem da pomognu sirotom vlasniku,koji naravno odbijaju takve nemoralne ponude i bivaju skinuti sa Zavoda,iako Zakon kaže da mogu biti skinuti sa Zavoda ako i samo ako odbiju posao u svojoj struci.Mislim da dalje ne treba ništa polemisati na ovu tematiku.
Inspekcije i sudovi su tvom kolegi ukras?
markopd

#5098 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Hakiz wrote: 04/11/2021 16:16
Inspekcije i sudovi su "ukras" svim građanima ove države.
Hakiz

#5099 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

markopd wrote: 04/11/2021 16:19
Hakiz wrote: 04/11/2021 16:16
Inspekcije i sudovi su "ukras" svim građanima ove države.
Kako kome. Meni sud nije bio.
Vitezanin

#5100 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Vitezanin »

S4mpion wrote: 29/10/2021 17:13
DreamBosnia wrote: 29/10/2021 16:33 Da li preporuke ovakvih poslodavaca mogu biti mjerodavne: robot-commerce-posao-t100836.html ?
Kako će potencijalni poslodavac znati koja strana nije bila korektna ako mu je relevano mišljenje samim tim što je neko bio poslodavac kandidatu? :roll:
Kandidat zbog poslovne etike ne smije reći istinu o bivšem poslodavcu... :zzzz:
Robot je nedavno tražio IT tehničara koji će obavljat' otprilike sve za 1000KM. Ovaj oglas ponavljaju otprilike 20 puta godišnje, jer im se niko ne zadržava duže od 2 mjeseca.

Image
Dovoljno je da analiziraš način kako je oglas sastavljen da shvatiš da ovo radno mjesto ne nudi dugoročno nikakvu budućnost. Od kandidata se očekuje...Pogledajte im samo izbor riječi i opis pozicije. Kao specifikacija za mašinu, kao, šta se očekuje od mašine koju upalimo. A gdje je npr "Kandidatu nudimo"... Eto, samo da su drukčije oglas sastavili pa da čovjek i razmisli, ali ovako je odmah jasno da si u punom kapacitetu stavljen u funkciju objekta. Ne znam o firmi ništa, ali na ovakve oglase odmah mi se pali crvena lampica u glavi.

Ovo mogu povezati i s iskustvom s intervjua osobe iz kuće, na pitanje "Šta nudite na ovom radnom mjestu" odgovor je bio, citiram, "Rad, rad i samo rad".
Naravno da posao nije prihvaćen, a uskoro je pronađen drugi. :D
Post Reply