nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kabal1337

#5076 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

NK33 wrote:
kabal1337 wrote:Mislim da vozac Yarisa nije zavrsio jer je naglo volan, vec zato sto se uspanicio te nije progresivno kocio. Vec je lupio po kocnici pa ga je zanjelo, da je naglo volanom izvrsio korekciju izvukao bi se.
Inace kriv je BMW, a ovaj je gledao sa Yarisom da izbjegne sudar.
Tako ti je to kada se sklanjas budalama, vazda budes donji.
Ovaj s Yarisom je gledao svugdje osim u cestu i tamo gdje je trebao da gleda. Znaci ide mu auto u susret i imas svo vrijeme svijeta da fino reagujes (100 puta mi se desilo isto) medjutim on je gledao ko zna gdje i kasno skontao da ovaj pretice, vidio auto u svojoj traci i fakat se vidi kako se odjednom prepao i samo otisao u stanu. Lik ne zna voziti ni nako 2.5 godine voznje (tako pise u opisu videa) i takvih me najvise strah na cesti, ovaj s BMW-om je 100 puta manje opasan za druge nego ovaj s Yarisom.
Ne znam iz cega si zakljucio da je gledao svugdje osim u cestu. Covjek nosi POV kameru tj. stavio je na glavu da moze snimati ono sto gleda. - Ja vidim da cijelo vrijeme prati put.
Moje misljenje je da se uspanicio i lose reagovao.
Jer ako na 0.18 vec vidi BMW-a u suprotnoj traci. - Vrh brda. Nastavlja da vozi, nije popustio gas jer misli da ce prestici.
na 0.19 - Govori " Ohh Shit" - skontao je da je lose procijenio i uspanicio se. Jer izmedu 0.20-0.21 Mozes cuti zvuk kako je zakljucao kocnice tj. nije ih progresivno pritisnuo vec klepio.
BMW je vec za skoro pola auta prestigao, i krenuo da se vraca u traku.
Na 0.21 - Zakljucavanje tockova ga zabacuje malo u lijevo, ovim putem on radi losu kontra-reakcuju mozes cuti kako mota volan brzo i ide u zid.
- Na 0.21 BMW se vec vratio u traku.

ogranicenje je 60 mph ili = 100 km/h
On je vozio 55 mph ili 88 km/h.
Ako uzmes u obzir da neki reaguju cak i do par sekundi.
Pri njegovoj brzini ako je imao reakciju od 0.4 s presao je vec 10m
Dok pri rekciji 0.9 prelazi se 20 m.

On je samo trebao popustiti gas na 0.18 i svi bi prosli bez problema.
Ono sto je on uradio sa kocenjem mogla su 3 auta da ucestvuju.
Na kraju videa pise da on nije dobio nikakvu, kaznu niti bodove od policije. Dok se istraga za vozaca koji je prestizao u procesu.
drug_profi

#5077 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Ja rasprave jbt. BMW nikakav prekrsaj nije napravio. Vozac Yarisa se zajebava dok vozi i to ocigledno brze nego je smio i sad diskusija oko toga ko je kriv...
Ima video snimak i ljudi opet ne znaju da zakljuce. Njemu da je bilo sta ondje izletilo on bi se izvrnuo.

Poslano sa Tipfeler mašine
tempuser

#5078 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

530i wrote:Nije da kamera nema smisla, ali vidjelo se po njegovoj reakciji kad se razbio...klasična budala. Ovakvim osobama ne treba davati vozačke dozvole nikako.
Po polozaju kamere meni se cini da ovo nije dash cam cija je svrha upravo ovo nego nekakav Go-Pro ili sta li vec da se snime malo vozacke sposobnosti, sto objasnjava sve kasnije! Nekad se qurcilo pred trebama i rajom, sad pred kamerom!
NK33

#5079 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NK33 »

kabal1337 wrote: Ne znam iz cega si zakljucio da je gledao svugdje osim u cestu. Covjek nosi POV kameru tj. stavio je na glavu da moze snimati ono sto gleda. - Ja vidim da cijelo vrijeme prati put.
Moje misljenje je da se uspanicio i lose reagovao.
Jer ako na 0.18 vec vidi BMW-a u suprotnoj traci. - Vrh brda. Nastavlja da vozi, nije popustio gas jer misli da ce prestici.
na 0.19 - Govori " Ohh Shit" - skontao je da je lose procijenio i uspanicio se. Jer izmedu 0.20-0.21 Mozes cuti zvuk kako je zakljucao kocnice tj. nije ih progresivno pritisnuo vec klepio.
BMW je vec za skoro pola auta prestigao, i krenuo da se vraca u traku.
Na 0.21 - Zakljucavanje tockova ga zabacuje malo u lijevo, ovim putem on radi losu kontra-reakcuju mozes cuti kako mota volan brzo i ide u zid.
- Na 0.21 BMW se vec vratio u traku.

ogranicenje je 60 mph ili = 100 km/h
On je vozio 55 mph ili 88 km/h.
Ako uzmes u obzir da neki reaguju cak i do par sekundi.
Pri njegovoj brzini ako je imao reakciju od 0.4 s presao je vec 10m
Dok pri rekciji 0.9 prelazi se 20 m.

On je samo trebao popustiti gas na 0.18 i svi bi prosli bez problema.
Ono sto je on uradio sa kocenjem mogla su 3 auta da ucestvuju.
Na kraju videa pise da on nije dobio nikakvu, kaznu niti bodove od policije. Dok se istraga za vozaca koji je prestizao u procesu.
Zakljucio sam da nije gledao u cestu po tome sto se jasno vidi da mu auto ide u susret i pretice a on ko mrtav konj, nista, a mogao reagovati 100 puta do tad i svi bi fino prosli. Kao sto rekoh, takvih me najvise strah na cesti, on k'o fol gleda u cestu al ko da i ne gleda. Ko zna sta konta u glavi, hoce li snimak ispast dobro, nesto deseto, zbog takvih nesposobnih insana cesto ljudi stradaju. On bi se prevrnuo da je bilo sta u tom trenutku izlatilo na cestu cak i ne uzrokujuci opasnost po njega, npr. da je pjesak krenuo pa se vratio on bi opet kasno skontao jer je ocigledno da ne vidi uopste sta se desava ispred njega.
kabal1337

#5080 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

tempuser wrote:
530i wrote:Nije da kamera nema smisla, ali vidjelo se po njegovoj reakciji kad se razbio...klasična budala. Ovakvim osobama ne treba davati vozačke dozvole nikako.
Po polozaju kamere meni se cini da ovo nije dash cam cija je svrha upravo ovo nego nekakav Go-Pro ili sta li vec da se snime malo vozacke sposobnosti, sto objasnjava sve kasnije! Nekad se qurcilo pred trebama i rajom, sad pred kamerom!
If sto snimi dobre vozacke sposobnosti hhahahaha, niti je sjekao krivini niti lomio auto. Ovo je vise snimak voznje uzivanja.
Izvini da te pitam, sta je motoristima dash cam ?
Sto to GoPro ili nesto sl. ne moze biti dash cam ?
q- ku
nemas potrebe da pises qurcilo
tempuser

#5081 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Vjerovatno postoji neka osnova da pokrenu slucaj protiv njega, ali kakva je stvarna krivica vozaca BMW-a?
Vozac BMW-a nije krenuo u makaze namjerno, na 0.19 snimka, u trenutku kad vozac Yarisa i BMW vide ili kad mogu vdijeti jedan drugog BMW je vec na 1/2 auta koje pretice regularno na isprekidanoj liniji sto znaci da je poceo preticanje kad Yarisa nije bilo na mapi.
Ovakvih makaza, pa i malo zescih sam jucer, na putu do TZ i nazad, vidio bar 10!
Bakir1

#5083 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

cija bi bila krivica da su se nekim slucajem sudarili bmw i toyota?
sto mozete mlatit praznu slamu....
kabal1337

#5084 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

tempuser wrote:Vjerovatno postoji neka osnova da pokrenu slucaj protiv njega, ali kakva je stvarna krivica vozaca BMW-a?
Vozac BMW-a nije krenuo u makaze namjerno, na 0.19 snimka, u trenutku kad vozac Yarisa i BMW vide ili kad mogu vdijeti jedan drugog BMW je vec na 1/2 auta koje pretice regularno na isprekidanoj liniji sto znaci da je poceo preticanje kad Yarisa nije bilo na mapi.
Ovakvih makaza, pa i malo zescih sam jucer, na putu do TZ i nazad, vidio bar 10!
Znaci i ovaj se qrci jer ima GoPro na glavi.
https://www.youtube.com/watch?v=-aEVccFcHyM

Tebi vala uvijek neko, mangup, qrci se.
condy

#5085 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

U tom slučaju da su se sudarili bmw i tojota, kriv bi bio BMW jer je on preticao a preticanje se mora izvršiti na bezbjedan način bez ugrožavanja drugih vozila u saobraćaju.
Last edited by condy on 07/07/2016 10:31, edited 1 time in total.
tempuser

#5086 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:
tempuser wrote:
If sto snimi dobre vozacke sposobnosti hhahahaha, niti je sjekao krivini niti lomio auto. Ovo je vise snimak voznje uzivanja.
Izvini da te pitam, sta je motoristima dash cam ?
Sto to GoPro ili nesto sl. ne moze biti dash cam ?
q- ku
nemas potrebe da pises qurcilo
To sto je on imao namjeru da snimi i sto je snimio su razlicite stvari.
Kako znas da ne lomi auto i ne sjece krivine na snimku koji traje 20 sek na kojem je prije susreta prosao jedan kraci pravac i jednu lijevu krivinu?
Ko ces tako rezonovati dash cam moze biti profesionalna HD kamera na gripu od par desetina hiljada eura.
Svrha dash cam-a je dokumentovanje svakodnevne voznje i zato kosta 50-100 KM (karikiram). Ako je to namjera, zasto za istu svrhu koristiti stvar koja koja kosta 5-10 x vise?
Izvini sto na pitanje odgovram pitanjem, kako ce motorista sigurno fiksirati obicni dash cam i kako ce ga napajati?
To sto je klinac napravio cijelu reportazu o svom prevrtanju najbolje govori sta mu je bila namjera.
Reci mi da li volis Qeen?
Last edited by tempuser on 07/07/2016 10:44, edited 1 time in total.
tempuser

#5087 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:cija bi bila krivica da su se nekim slucajem sudarili bmw i toyota?
Daj bakire ne budi dijete!
U kom slucaju su se mogli sudariti???
Mogli su se sudariti da su trenutku kontakta bili u istroj traci, sto znaci da je BMW morao krenuti u preticanje puno kasnije tj namjerno u makaze, a na snimku i sam vidis da se BMW puno prije toga vratio u svoju traku.
kabal1337

#5088 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

tempuser wrote:
To sto je on imao namjeru da snimi i sto je snimio su razlicite stvari.
Kako znas da ne lomi auto i ne sjece krivine na snimku koji traje 20 sek na kojem je prije susreta prosao jedan kraci pravac i jednu lijevu krivinu?
Ko ces tako rezonovati dash cam mode biti profesionalna HD kamera na gripu.
Kako ce motorista sigurno fiksirati obicni dash cam i kako ce ga napajati?
Svrha dash cam-a je dokumentovanje svakodnevne voznje i zato kosta 50-100 KM (karikiram), zasto za istu svrhu koristiti stvar koja koja 5-10 x vise?
To sto je klinac napravio cijelu reportazu o svom prevrtanju najbolje govori sta mu je bila namjera.
Reci mi da li slusaj Qeen?
Kako ces ti reci da se qrcio ako sve to ne vidi nigdje, vec fino vozi. Mogu i ja bacat grah i reci ti si onaj rejser sto slalom kroz grad, a ovdje nasao suplje nama bacati kako si zlatan.

Zato sto kupis GoPro za recimo plivanje, motor ili nesto slicno. Momak hoce da dokumentuje i sta je problem, snimati. Kamera je kamera je li bitno da li je gopro ili Dash cam. Sta, sa dashcam niko se ne qrci ?
I jedno i drugo je kamera je li bitno kako se zove, imaju istu namjenu. -Snimanje.
A za ovo sto je 5-10x vise ? Bolji snimak, univerzalnije.

- Malo si zaboravio da je kocio i usporio koliko toliko, sto je dalo BMW-u vremena.
klaki

#5089 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by klaki »

bmw i yaris su se mogli sudariti jedino da je ovaj u yarisu opalio pun gas

mozda ni tad
Bakir1

#5090 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

tempuser wrote:
Bakir1 wrote:cija bi bila krivica da su se nekim slucajem sudarili bmw i toyota?
Daj bakire ne budi dijete!
U kom slucaju su se mogli sudariti???
Mogli su se sudariti da su trenutku kontakta bili u istroj traci, sto znaci da je BMW morao krenuti u preticanje puno kasnije tj namjerno u makaze, a na snimku i sam vidis da se BMW puno prije toga vratio u svoju traku.
iskarikirali ste manjak vozackog iskustva do te mjere da je to namjerno uradio i samim time je sam kriv sto ne zna voziti....
ja kazem sta da su se sudarili ko bi bio kriv?
uzimanje prvenstva, pa i bez kontakta, obicno vodi do krivice.
cinjenica da ima kameru, ne znam kakvu, nije razlog za iznalazenje motiva koji vode zakljucku ili vise njih koji ste izvukli.
L u c i f e r

#5091 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by L u c i f e r »

mene ono yarisovo nije fino voženje

ono je vožnja ko na trkama, po onim krivinicama i prevojima

nije on kameru nabio džaba na glavušu, već da pokaže kakav je šumaher

plus zasra panikom na kraju
condy

#5092 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Ovaj snimak je najbolji dokaz, da je vožnja umijeće i znanje, i da ako si loš vozač, neiskusan, i još imaš naviku da se koncentrišeš na druge stvari ( snimanje u konkretnom slučaju ) da imaš dobre šanse za saobraćajnu nesreću u prvoj kritičnijoj situaciji, pogotovo kad se malo zaneseš i pritisneš ga kao ovaj sa Yarisom.
Bakir1

#5093 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

evo majstora, sta da je opalio bil i on bio trkac? kamera tu, malo brza voznja tu?
L u c i f e r

#5094 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by L u c i f e r »

čim vidim da prestiže sve redom, odma znam da je budala

imo sreće pa se nije razlijepio ko pita

saće neko reći dobar vozač pa se spasio

da je on dobar vozač ne bi vozio ko havan i izgubio kontrolu nad vozilom
condy

#5095 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Bakir1 wrote:
evo majstora, sta da je opalio bil i on bio trkac? kamera tu, malo brza voznja tu?
Da je držao pravilno volan ne bi proklizao. U krivini mu položaj ruku za volanom u momentu kad prokliže kao položaj ruku na pravcu. Čovjek uopšte ne pomjera ruke na volanu, fiksno ih drži ko početnik na jednom mjestu....
Bakir1

#5096 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

kako se pravilno drze ruke?
tempuser

#5097 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

kabal1337 wrote:
Kako ces ti reci da se qrcio ako sve to ne vidi nigdje, vec fino vozi. Mogu i ja bacat grah i reci ti si onaj rejser sto slalom kroz grad, a ovdje nasao suplje nama bacati kako si zlatan.

Zato sto kupis GoPro za recimo plivanje, motor ili nesto slicno. Momak hoce da dokumentuje i sta je problem, snimati. Kamera je kamera je li bitno da li je gopro ili Dash cam. Sta, sa dashcam niko se ne qrci ?
I jedno i drugo je kamera je li bitno kako se zove, imaju istu namjenu. -Snimanje.
A za ovo sto je 5-10x vise ? Bolji snimak, univerzalnije.

- Malo si zaboravio da je kocio i usporio koliko toliko, sto je dalo BMW-u vremena.
Nakon 20 god za volanom mogu procijeniti da brzina Yarisa nije bila naivna, a i nakon kompletne "reportaze" donijeti zakljucak sta je bila svrha snimanja, a kao sto vidim nisam jedini koji dijeli taj utisak.
Zasto Go Pro? Ako ni zbog ceg drugog onda zato sto obicni dash cam nemam nacina da fiksiram na sebe dok sam u bazenu ili na skijama, da ga zastitim od fizickih udaraca i vlage i zato sto nemam 12V uticnicu na sebi da ga napajam.
U nekoj konacnici kamere imaju istu svrhu, ali ne i namjenu. Upravo ta namjena cini razliku, zasto postoje razlicite kamere i cijene. Dash cam je za cisto dokumentovanje voznje uz namjanje trosak pri cemu je "utisak" koji ostavljas na kameri nije bitan. Sama cinjenica da je djecak od udesa koji traje 21 sek napravio reportazu od 2 min, sa uvodom, slo-mo i tekstualnim objasnjenima sama po sebi dovoljno govori.
tempuser

#5098 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Bakir1 wrote: iskarikirali ste manjak vozackog iskustva do te mjere da je to namjerno uradio i samim time je sam kriv sto ne zna voziti....
ja kazem sta da su se sudarili ko bi bio kriv?
uzimanje prvenstva, pa i bez kontakta, obicno vodi do krivice.
cinjenica da ima kameru, ne znam kakvu, nije razlog za iznalazenje motiva koji vode zakljucku ili vise njih koji ste izvukli.
Nema nikakvog karikiranja, tebi su se ovakve makaze u obje uloge, bas kao i meni desille 1000 puta pa nisi odletio na krov.
Da su se sudarili cinjenice zbog kojih bi doslo do sudara bi bile bitno drugacije, a osnovna je da bi BMW morao biti u suprotnoj traci, a nije.
O kakvom prvenstvu govoris? Pogledaj snimak, na 0.19 tj u trenutku kad jedan drugog ugledaju BMW je vec na 1/2 auta kojeg pretice. Znaci da je na isprekidanoj liniji krenuo u preticanje kad Yarisa nije bilo na vidiku.
condy

#5099 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by condy »

Bakir1 wrote:kako se pravilno drze ruke?
Ruke na volanu ne trebaju stajat na jednom položaju fiksno, zato je volan takavog oblika da ih možeš pomjerati. Ruke se pomjeraju sinhronizovano naročito pri većoj brzini. Čak i kod super spotrskih vozila imaš manji radijus kretanja ruke na volanu. Svako ko drži fiksno ruke, pogotovo u krivini ima manjak osjećaja za vožnju.
tempuser

#5100 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

L u c i f e r wrote:mene ono yarisovo nije fino voženje

ono je vožnja ko na trkama, po onim krivinicama i prevojima

nije on kameru nabio džaba na glavušu, već da pokaže kakav je šumaher

plus zasra panikom na kraju
Ma jok, cini ti se, vidis da laganinni krstari i uziva u predjelima, a kameru drzi na glavi svakodnevno bez posebne svrhe.
Post Reply