Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
skupljac_zeljeza

#50626 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by skupljac_zeljeza »

Point. wrote: Dodo je u po Vasingtona rekao ne amerikancima, americkom ambasadoru u Sarajevu, Lajcaku, jos nekom ambasadaru u BL zabranio ulazak u zgradu vlade 3 godine.
E sad će oni njemu, a on njih referendumom.
Razmišljanje Kongresa jeste da bi SAD na samitu u Varšavi trebale podržati ulazak Crne Gore, nastaviti raditi sa zemljama koje žele postati članice da bi ih pripremili, podržati MAP za Gruziju, ohrabriti Makedoniju i Grčku da riješe spor oko imena i tražiti Dejton 2 kao sporazum koji bi riješio ustavna pitanja u BiH - navodi se eksplicitno, između ostalog, u ovom zakonodavnom aktu.

Međutim, da ovaj čin u američkom Kongresu ne čudi govori činjenica da je grupa od 16 američkih kongresmena, među kojima ima demokrata i republikanaca, još krajem prošle godine u proceduru uputila zahtjev za novu rezoluciju o BiH, u kojoj se, također, međunarodna zajednica poziva da organizira tzv. Dejton 2.
Point.

#50627 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Point. »

Mogu oni razmatrati i predlagati sta 'oce, Dodik kaze 'necu" i amerikanci se mogu jebat.
Tomahawk11
Globalni moderator

#50628 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Normalno da je tzv. Dejton 2.
Samo je jedan Dejton i taj je sveto slovo. Sad bi oni stelali kako njima odgovara....e nece moci ove noci :mrgreen: :mrgreen: (inace hit koji ce PreCjednik otpjevati Amerikancima ako nastave sa ovim nebulozama 8-) ).
statixx

#50629 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

Ja_Ja

#50630 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Ja_Ja »

Dok se Bosnje bave popisom, Hrvati kladionicama, nasa premijerka produzava zivot po srpskoj... http://goo.gl/uoY54s
General War

#50631 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

Ja_Ja wrote:Dok se Bosnje bave popisom, Hrvati kladionicama, nasa premijerka produzava zivot po srpskoj... http://goo.gl/uoY54s
Zeljko je nas:
Image
bh.tornjak

#50632 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bh.tornjak »

Ja_Ja wrote:Dok se Bosnje bave popisom, Hrvati kladionicama, nasa premijerka produzava zivot po srpskoj... http://goo.gl/uoY54s
htjela ne htjela mora produzavati zivot....
kako i ko bi onda potrosio onolike milijarde iz prnzionog fonda kad bi ljudi umirali kad oni hoce.
premijerka je dosla na fenomenalnu ideju produzavanja zivota da se pare ne ubudjave...ili ne daj boze da istruHnu

penzioneri su vjecni a penzioni fond dok mora
vivaldi

#50633 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

staticni, ti rece da pratis finansije

jesi vidio ono danas?

http://www.klix.ba/biznis/finansije/cci ... /160602083

ispade samo pola novcane mase pokriveno rezervama..nisam to nikad pratio sem onih miletovih prijedloga o stancanju jedne milijarde pa sam mislio da smo pokriveni skroz pa da ima i repete.

ako je ovima vjerovati, ispade skroz suprotno...
palermo

#50634 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by palermo »

vivaldi wrote:

jesi vidio ono danas?

ispade samo pola novcane mase pokriveno rezervama..nisam to nikad pratio sem onih miletovih prijedloga o stancanju jedne milijarde pa sam mislio da smo pokriveni skroz pa da ima i repete.

Ako dopustiš samo jedna mala upadica, nemam pojma je li ovo istina, ali ono što sasvim sigurno znam je da CCI nije kredibilan izvor, ne samo za ovu nego i za more drugih informacija koje plasiraju
vivaldi

#50635 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

palermo wrote:
vivaldi wrote:

jesi vidio ono danas?

Ako dopustiš samo jedna mala upadica, nemam pojma je li ovo istina, ali ono što sasvim sigurno znam je da CCI nije kredibilan izvor, ne samo za ovu nego i za more drugih informacija koje plasiraju
ma vidi sve je moguce, nego ov dva podatke o rezervama i novcanoj masi nisu nikakva tajna. oni se par puta godisnje normalno spominju u raznim izvjestajima, ali mi nikad ne bi palo na pamet da ih povezem iako je zapravo vrlo logicno kad to uradi neko drugi. ali mene ta finansijska politika nije nikada zanimala, pa i da sam povezo, vjerovatno bih pomislio da postoji nesto sto ne znam i batalio bi trazenje dodatnih pojasnjenja jer me ne zanima.

ali sad me bas zanima kad oni ovo spomenuse
oldtajmer

#50636 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by oldtajmer »

opet cetalji na rtrs-u o markalama i kako je to bio terorizam,hebo li ih otac ocinski
statixx

#50637 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:

jesi vidio ono danas?

Reci cu ti samo kamo srece da imamo vise ovog kvazi novca (M2), jer trenutno je na oko 10 milijardi a ostatak je M1. Vjerovatno ti je vec jasno o cemu pricam, rijec je o multipliciranom novcu (multiplikacija depozita), nista neobicno u danasnjem svijetu, cak i u BiH. :D I sam vidis da uprkos negativnim stopama na depozite komercijalne banke tesko plasiraju kredite zbog cega trpi rast privredne aktivnosti . Najbolje je uvesti porez na depozite, milslim da je u Hrvatskoj nesto slicno pokrenuto. Tako tjeras ljude da ulazu u biznis ili na berzi, ako nista da trose.
155_mm

#50638 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by 155_mm »

cenecimoveocino wrote:ni rjec o ekonomiji :kiss: a
pa covjek odlicno poznaje prioritete svog birackog tijela. nema tu mjesta za ekonomiju.
vivaldi

#50639 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

statixx wrote:Tako tjeras ljude da ulazu u biznis ili na berzi, ako nista da trose.
hehe..ma to jeste dobro u teoriji, ali ne moze se to provoditi praksi iz niza razloga.

ko zna koliko je medju stedisama penzionera iz dijaspore koji su stvaili na banku koju hiljadu. ne mozes ti pravit investitora i predzetnika od ljudi u osmoj deceniji, sa 16 dijagnoza :D

zapravo vecina stedisa su vjerovatno ljudi u godinama jer ko danas mlad ima na banci neke vece pare. ako i ima takvih ti onda znaju sta da s njima rade, a ako su ih stavili u banku onda sigurno postoji i razlog.

dosta se tu konstatno vrti para nakon prodaje imovine pa ih drze u banci dok ne nadju drugi stan/kucu.

na kraju krajeva, nije svako za biznisa.

po meni je bolja opcija da zmirimo na prljave pare i postanemo praonica (onako umjereno da nas stranci ne pritisnu previse).

meni je npr cista glupost sto zatvorise seceranu u bijeljine jer je onaj copic kupio saricevim parama od droge pa eno je sad u stecaju.

ljudi radili, isla plata...svakako su radili sa bjelim. e sad sto je plata bila od koke, a ne od secera who cares. bjelo je bjelo :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#50640 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

vivaldi wrote:....prijedloga o stancanju jedne milijarde....
vivax sta ti mislis o ovome?

Znaci izbacimo iz price ko predlaze i politicke kontacije koliko je to moguce. Cisto sa ekonomskog aspekta, da mozemo, nastancamo tu jednu milijardu i? Sta se desava?
Patriotska_Liga

#50641 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Patriotska_Liga »

Tako govori i moja nena. Kaže ja bih naštampala para i podijelila sirotinji, nek svi imaju.
statixx

#50642 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:
statixx wrote:Tako tjeras ljude da ulazu u biznis ili na berzi, ako nista da trose.
hehe..ma to jeste dobro u teoriji, ali ne moze se to provoditi praksi iz niza razloga.

ko zna koliko je medju stedisama penzionera iz dijaspore koji su stvaili na banku koju hiljadu. ne mozes ti pravit investitora i predzetnika od ljudi u osmoj deceniji, sa 16 dijagnoza :D
Ne mozes, ali mozes malog investitora, neka drzi u dionicmama, sta se stisno hebem ga. :D
statixx

#50643 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

_BataZiv_0809 wrote:

Znaci izbacimo iz price ko predlaze i politicke kontacije koliko je to moguce. Cisto sa ekonomskog aspekta, da mozemo, nastancamo tu jednu milijardu i? Sta se desava?
Ma bilo bi ti sutra u granapu hljeb/hleb/kruh ti jebem.:D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#50644 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by _BataZiv_0809 »

Nije lepo upadati u tudji razgovor. Ne ne :oops:

Image
vivaldi

#50645 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

_BataZiv_0809 wrote:

ma nisam za to jer mislim da to nije za sirotinjskih ekonomija, jer bi im se obilo o glavu.

stampanje para dovodi do inflacije pa bi plata (iako nominalno ista) u realnosti manje vrijedila (mogao bi za nju manje kupiti stvari).

u teoriji, dobra je stvar sto si onda konkuretniji u izvozu jer je strancu roba koju ti prodajes, a on je kupuje za eure i dolare, onda jeftinija.

pozitivna stvar je sto si onda prihvatljiviji i za strane investicije jer ako dodje do inflacije stranac npr za miliona eura koje razmjeni u bih nece vise dobiti 2 miliona maraka (da zaokurizmo kurs na 1:2) vec ce dobiti npr 2,5 miliona maraka (a radnika i sve druge troskove u bosni palca u markama),

ali sve je to u teoriji i niko ne moze garantovati da li bi i koliko toga bilo.

sa druge strane, inflacija je sigurna, a ona bi narod samo dodatno osiromasila. plus sto bi moglo doci do panike ako krene veca inflacija pa ljudi navale u banke po stednju itd.

a sa trece strane sta da radis sa tom milijardom? nemas je u sta uloziti. zakrpio bi formalno neke rupe, ali to je samo mazanje ociju

stampanje para ima smisla u mocnim ekonomijama koje imaju i znaju sta da naprave, sta da ponude i kome da prodaju pa im samo treba malo vjetra u ledja. mi nemamo nista od toga
vivaldi

#50646 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

statixx wrote:Ne mozes, ali mozes malog investitora, neka drzi u dionicmama, sta se stisno hebem ga.
ma dok je god drzavnih hov, nikad se kod nas berza nece razvit jer nema boljeg prinosa od njih.

a opet, da njih nema, nema bas kod nas googla i facebook-a. ustvari nema regulative i sankcija sto je najbitnije. ja jos nisam procitao nijedan revizorski izvjestaj bilo koje firme koji nije imao "masu strihiranja crvenom olovkom".

i na kraju nikad nikom nista. ka ce ulagat u macka u vreci, osim ovih lopina na vlasti koji ima informacije pa muljaju preko posrednika
vivaldi

#50647 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ps. postanska stedionica srbije juce kupila 40 miliona obveznica rs-a

mile je ocigledno istinu rekao vaskovicu onda na kafi
p206

#50648 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by p206 »

vivaldi wrote:ps. postanska stedionica srbije juce kupila 40 miliona obveznica rs-a

mile je ocigledno istinu rekao vaskovicu onda na kafi
Što slabija Srbija to jača BiH. Mogu ih spašavati, ali su rupa bez dna, jer taj novac ide na plate budžetlija a ne investicije. Nije ni u pederaciji med i mlijeko ali je nešto bolje stanje. Srbiji će genocidno čedo postati opterećenje i slabiće je.
vivaldi

#50649 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

p206 wrote: ide na plate budžetlija a ne investicije.
ne ide ni a plate ni za investicije vec za vracanje dosadasnjih dugova
statixx

#50650 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:
statixx wrote:Ne mozes, ali mozes malog investitora, neka drzi u dionicmama, sta se stisno hebem ga.
ma dok je god drzavnih hov, nikad se kod nas berza nece razvit jer nema boljeg prinosa od njih.
Ma prinos je rezervisan za banke, govorim o dividendama. Al nece da emituju dionice JP, drzava ne zeli promjene u vlasnickoj strukturi. A nece ni JP obveznice kada mogu preko drzave od EIB-a uzeti kamatu sa malom marzom+euribor koji je negativan.

A sve i da hoce, mi smo uglavnom finansijski nepismeni i tesko da bi bilo znacajnog ulaganja, ta nismo Japanci. Nek se lova kiseli na racunima.
Locked