Stručnjaci
Prije 15 dana, prilikom preticanja, izgubi vuču, spasim glavu jedva nekako, stanem sa strane i ugasim auto (nije se sam ugasio, ali je radio kao da radi na dva klipa i tresao se sav, na 1200rpm u leru). Spojim dijagnostiku - bruku grešaka, između ostalog senzor bregaste i MAF, reko evo ga, zupčasti - hatma dova.
Šlepica laganini (hvala Uniqa asistenciji) do mog jare majstora.
Skinemo poklopac zupčastog, poderao pet zuba ali stoji kako stoji (nakon cca 80k km, alal vera izdržao i ovaj šok).
Skinemo poklopac ventila, Hazime imamo Bingo.
Lanac između bregastih preskočio par zuba, nije ništa polomio, osim 10-ak klackalica. Sreća nisu isti ljudi, čija je ideja bila lanac umjesto zupčanika, dizajnirali klackalice, pa su odlučili iste oslabiti na određenim mjestima kako se nebi savijali ventili nego da one popucaju. Skinemo bregaste, unatoč načinu kako su pravljene, nisu se okrenuli bregovi niti zupčanici, dobro je, valjda.
Okrivimo španer lanca pod pretpostavkom da je propišao ulje i olabavio i idemo dalje.
Promijenimo sve klackalice, sve podizače (po 16 kom), lanac i španer lanca, novi zupčasti i to (dihtunzi, semerinzi i te pičke materine da ne spominjem).
Provjerimo kompresiju za svaki slučaj prije vraćanja dizni, mašala sve top.
Spakujemo sve, a bilo je svega, triple check svaki vijak, svaki dihtung, svaku oznaku svaki kurac.
I nakon 1500 KM sa PDV-om i pet dana vremena, uz par bismillah krehnu on od prve, radi k'o singerica. Nikakvih vibracija, čudnih zvukova, ništa. Nema grešaka na ECU, sve top.
Pređem ja od tad skoro 800 km u sljedećih deset dana.
Kad, na autoputu pri održavanju brzine od 160 km/h (ispod 3000 rpm), ista stvar. (Prvi put je bilo pod punim gasom, sad bukvalno na 15% gasa).
Ovaj put čim je izgubio vuču odmah ga izbacim u N, on se ugasi, laganica zaustavna, obavijestim nadležna tijela. Dijagnostika koju vazda nosim sa sobom kaže isto - senzor bregaste i MAF. Već mi se lagano ide u WC. Laga šlepica (hvala Uniqa asistencija opet), koja srećom dođe za 10 minuta bukvalno.
Par izleta u WC kasnije, evo sad ga rastavili, opet ista priča, par zuba na zupčastom pocijepano, lanac na bregastim preskočio.
Šta sad mamu mu njegovu naguzim...
Prvooptuženici su, uzimajući u obzir da zupčasti remen okreće izduvnu bregastu, a da je usisna bregasta povezana lancom sa izduvnom, te da je vakuum pumpa na usisnoj a rail-pumpa na izduvnoj bregastoj, redom:
- uljna pumpa (iako nikad nije pokazao smanjen pritisak ulja, doduše senzor i nije na vrhu glave? kanali od ulja vizuelno prohodni koliko se može vidjeti)
- vakuum pumpa (je li moguće da zaglavi tako odjednom pa da natjera lanac da preskoči, nov lanac na novom španeru?)
- rail pumpa (je li moguće da zaglavi tako bez najave i bez drugih simptoma i grešaka i prije i poslije?).
Ne da mi se svakih deset dana ili 1000km mijenjati polupane klackalice i sve ovo prolaziti...
(ne)sreća pa ga ne prodah, sad bi bilo ganjanja jerbo bi ispalo da sam nekom uvalio šrot kola.
Naravno, govorim o 2017 Ford Mondeo 2.0 TDCI 132kW PowerShift (Motor T8CC)
Svi komentari dobrodošli, i šaljivi i konstruktivni jerbo mi je više svejedno, već sam zinuo sljedeća dva ljetovanja, ostaje mi još da životno osiguranje kapitaliziram.