Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
vivaldi

#50501 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

ovo_malo_duse wrote:Gdje su ovi strucnjaci sto znaju sve o ekonomiji da mi pojasne kako Pedracijske zeljeznice zavrsise 60_ak miliona u plusu ( neznam jeli ova cifra ali je bio je clanak neki dan) a Genocidaske nemogu mjesec namirit be 3 m u minusu, a jebem ga nigdje nema da je kompletna pruga u federaciji do granice osim za ploce?
evo da ti odgovorim mada pitanje nije ekonomsko vec politicko. blize se izbori pa se pojacava retorika, u rs-u pojacava srbovanje, a u federaciji prica o ekonomskim uspjesima pa se gluposti redaju jedna za drugom na svakodnevnoj bazi - od one sprdnje sa spiskom preseljenih firmi, preko kamatnih stopa na hartije od vrijednosti do ovih zeljeznica.

zeljeznice u oba entiteta su nuzno zlo jer su najveci gubitasi u drzavi.

i ovaj direktor tako u ovom svom obracanju ne spomenu da je dug federalnih zeljeznica preko 700 miliona maraka, a ne spomenu ni da ih vlada neki dan se spasi od blokade racuna jer su sa 200 miliona maraka duga samo poreznoj upravi najveci duznici.

ali moram priznat da je imao porpilicno orginalnu konstrukciju uspjeha - kaze drug direktor "ako ne racunamo 30 miliona maraka amortizacije, onda smo na pozitivnoj nuli otkako sam ja u fotelji :lol:

toga se ne sjeti ovaj iz rs-a...jer da nije racunao 13 miliona tuzbi radnika, i on bi doguro do pozitivne nule, a da pritom jos ko i kolega mu, zanemari onih 300ak miliona kumulativnog duga...
General War

#50502 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

vivaldi wrote:
ovo_malo_duse wrote:Gdje su ovi strucnjaci sto znaju sve o ekonomiji da mi pojasne kako Pedracijske zeljeznice zavrsise 60_ak miliona u plusu ( neznam jeli ova cifra ali je bio je clanak neki dan) a Genocidaske nemogu mjesec namirit be 3 m u minusu, a jebem ga nigdje nema da je kompletna pruga u federaciji do granice osim za ploce?
evo da ti odgovorim mada pitanje nije ekonomsko vec politicko. blize se izbori pa se pojacava retorika, u rs-u pojacava srbovanje, a u federaciji prica o ekonomskim uspjesima pa se gluposti redaju jedna za drugom na svakodnevnoj bazi - od one sprdnje sa spiskom preseljenih firmi, preko kamatnih stopa na hartije od vrijednosti do ovih zeljeznica.

i ovaj direktor tako u ovom svom obracanju ne spomenu da je dug federalnih zeljeznica preko 700 miliona maraka, a ne spomenu ni da ih vlada neki dan se spasi od blokade racuna jer su sa 200 miliona maraka duga samo poreznoj upravi najveci duznici.

ali moram priznat da je imao porpilicno orginalnu konstrukciju uspjeha - kaze drug direktor "ako ne racunamo 30 miliona maraka amortizacije, onda smo na pozitivnoj nuli otkako sam ja u fotelji :lol:

toga se ne sjeti ovaj iz rs-a...jer da nije racunao 13 miliona tuzbi radnika, i on bi doguro do pozitivne nule, a da pritom jos ko i kolega mu, zanemari onih 300ak miliona kumulativnog duga...
Federacija = Image
vivaldi

#50503 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by vivaldi »

General War wrote:Federacija =
ma crikus totalni. u bosni, drzavi retardirane ekonomije, ljudi mrtvi ozbiljni glodju kosti u nekakvim ekonomskim uspjesima, a da pritom niko nije svjestan koliko je sva ova ekonomija dno dna. i gore. mulj teski.

jebote, federacija sa 2, 3 miliona stanovnika ima godisnji izvoz od 6 milijardi maraka. Isto toliko slovenaca ima izvoz od 46 milijardi maraka....pa jebote jel svi pate od amnezije ili sta vec.

5,3 miliona slovaka mjesecno ima izvoz 6 milijardi i to eura. znaci oni za 15 dana izvezu ko mi za godinu, a ovdje se ljudi gadjaju velikim rijecima.

to je otprilike ko da sad na sajam poljoprivrede gdje su svi dosli sa nekim turbo traktorima od 1000 konja, ti se pojavis sa parom volova..

nasa ekonomija je toliko primitivna da je to za nepovjerat
General War

#50504 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

vivaldi wrote:
ma crikus totalni. u bosni, drzavi retardirane ekonomije, ljudi mrtvi ozbiljni glodju kosti u nekakvim ekonomskim uspjesima, a da pritom niko nije svjestan koliko je sva ova ekonomija dno dna. i gore. mulj teski.

jebote, federacija sa 2, 3 miliona stanovnika ima godisnji izvoz od 6 milijardi maraka. Isto toliko slovenaca ima izvoz od 46 milijardi maraka....pa jebote jel svi pate od amnezije ili sta vec.

5,3 miliona slovaka mjesecno ima izvoz 6 milijardi i to eura. znaci oni za 15 dana izvezu ko mi za godinu, a ovdje se ljudi gadjaju velikim rijecima.

to je otprilike ko da sad na sajam poljoprivrede gdje su svi dosli sa nekim turbo traktorima od 1000 konja, ti se pojavis sa parom volova..

Zato i kazem, neki ljudi na ovom forumu me pravo zabrinjavaju ili ne zive ovdje...ne samo stanje ekonomije vec stanje drustva je katastrofa, vise se svijet ne krije roveci po kontejnerima, institucije su samo tu...ali nemoj pitati sta rade...al eto neka ima neko od koga smo bolji.
arzuhal

#50505 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Jel iko iz HDZ-a BiH išta izjavio povodom ovog slučaja "Bleiburg-Banja Luka", stao u zaštitu Komarice ili osudio napade? Vidim da je haman cijela Hrvatska i neke stranke u BiH, al' ne vidjeh HDZ BiH ili mi je promaklo? ne mora Čović, nego makar Krišto, Čavara, neko?
General War

#50506 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by General War »

arzuhal wrote:Jel iko iz HDZ-a BiH išta izjavio povodom ovog slučaja "Bleiburg-Banja Luka", stao u zaštitu Komarice ili osudio napade? Vidim da je haman cijela Hrvatska i neke stranke u BiH, al' ne vidjeh HDZ BiH ili mi je promaklo? ne mora Čović, nego makar Krišto, Čavara, neko?
'ta ce HDZ...Sad ce Mato Dzakovic preko PTPC da opovrgne te navode, ne samo da su se croati vratili vec se uvoze i iz pederacije :lol:
arzuhal

#50507 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

General War wrote:
arzuhal wrote:Jel iko iz HDZ-a BiH išta izjavio povodom ovog slučaja "Bleiburg-Banja Luka", stao u zaštitu Komarice ili osudio napade? Vidim da je haman cijela Hrvatska i neke stranke u BiH, al' ne vidjeh HDZ BiH ili mi je promaklo? ne mora Čović, nego makar Krišto, Čavara, neko?
'ta ce HDZ...Sad ce Mato Dzakovic preko PTPC da opovrgne te navode, ne samo da su se croati vratili vec se uvoze i iz pederacije :lol:
Mato je samo još jedan potez Dodo Harama u sluđivanju Srba prečana...
Tipicoti

#50508 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tipicoti »

vivaldi wrote:

Okaci ti te cifre macku o rep.....rekao bi sad Mile Dodik.
U tim drzavama ljudi rade po dva posla da bi platili rezije i kredite, RS je najbolja zemlja za zivjeti - nigdje nije kao ovdje, a i zivi se duze :D
bh.tornjak

#50509 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bh.tornjak »

Tipicoti wrote:
vivaldi wrote:

Okaci ti te cifre macku o rep.....rekao bi sad Mile Dodik.
U tim drzavama ljudi rade po dva posla da bi platili rezije i kredite, RS je najbolja zemlja za zivjeti - nigdje nije kao ovdje, a i zivi se duze :D
produzise im zivot i zajebase ih....nehotice.
ko ce sad jos cetiri godine placat poreze...struju....grijanje.... kiriju... :lol: :lol: :lol:
Znas li koliko hljeba se mora kupiti za jedna usta u te cetiri godine...???
znas li koliko se satora u parku moze razapet...?
.....precednice.....smanjuj zivotni vijek...jebo ti ovo...
Alfons Kauders

#50510 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:

:lol: :-)

Kupio sam stan. Stan vrijedi 120,000KM. Ako ne racunam onih 80,000 kredita i onih 20,000 sto sam posudio od buraza, stan me izasao samo 20,000, koliko sam imao u banci, pa sam sad na pozitivnoj nuli. :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#50511 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Pa ne mozemo ni tvrditi da je Federacija neka pljacka.
Mozemo samo reci da je, u odnosu na RS, u kakvoj-takvoj prednosti, odnosno da je situacija nesto povoljnija.
Ali, kako je sve to vezano istom pupcanom vrpcom zvanom BiH, situacija privrede i jednog i drugog entiteta je, kao sto rece vivaldi u jednom postu, primitivna.
Alfons Kauders

#50512 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

Tomahawk11 wrote:Pa ne mozemo ni tvrditi da je Federacija neka pljacka.
Mozemo samo reci da je, u odnosu na RS, u kakvoj-takvoj prednosti, odnosno da je situacija nesto povoljnija.
Ali, kako je sve to vezano istom pupcanom vrpcom zvanom BiH, situacija privrede i jednog i drugog entiteta je, kao sto rece vivaldi u jednom postu, primitivna.
To sto smo i jedni i drugi u kurcu ne znaci da smo u istoj situaciji.

Problem za RS nije kratkorocne vec dugorocne prirode, te ne vidim neku korist u konstataciji da je stanje takvo i takvo. Mene zanima kako ce biti za dvije, tri, ili vise godina... Danas su razlike primjetne, ali relativno male. A za tri godine? Za pet, deset? Razlika ce rasti i rasti, to je neminovno, a RS je vec u takvoj situaciji da po tom pitanju ne moze uraditi skoro nista.
Tomahawk11
Globalni moderator

#50513 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Alfons Kauders wrote:

Problem za RS nije kratkorocne vec dugorocne prirode, te ne vidim neku korist u konstataciji da je stanje takvo i takvo. Mene zanima kako ce biti za dvije, tri, ili vise godina... Danas su razlike primjetne, ali relativno male. A za tri godine? Za pet, deset? Razlika ce rasti i rasti, to je neminovno, a RS je vec u takvoj situaciji da po tom pitanju ne moze uraditi skoro nista.
Dobro, i sta ce biti kad i ako RS dozivi totalni ekonomski kolaps? U Federaciji ce teci med i mlijeko?
RS je dio BiH, a ako tamo pukne, osjetice se to na cijeloj teritoriji.
To sto je Federacija malo manji jad od RS i nije za pohvaliti se. I ovi nasi cekaju MMF kredit ko ozebao sunce.
Alfons Kauders

#50514 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

Tomahawk11 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Dobro, i sta ce biti kad i ako RS dozivi totalni ekonomski kolaps? U Federaciji ce teci med i mlijeko?
RS je dio BiH, a ako tamo pukne, osjetice se to na cijeloj teritoriji.
To sto je Federacija malo manji jad od RS i nije za pohvaliti se. I ovi nasi cekaju MMF kredit ko ozebao sunce.
Niko ne kaze da ce doci do nekog "kolapsa" vec samo da su se sjebali zaduzenjima po nepovoljnim uslovima. Dakle nista bankrot, krah ovo ono... Samo dugorocno sjebana perspektiva.

A o eventualnim posljedicama na FBiH ne treba previse pricati, jer nece biti velike. Sta bi se desilo da vec sutra u RS imamo pad ekonomske aktivnosti i GDP-a od 2-3%? To je vec jebena kriza, ali za FBiH ne znaci bas puno (tj. znaci da ce vecini firmi u FBiH plasman na trziste RS pasti 3-5%, sto bas i nije neka katastrofa, narocito kad se ima u vidu da dosta firmi uopste nije izlozeno trzistu RS i ne ovise o njima - recimo da imas firmu koja cetvrtinu prometa ostvaruje u RS, i ta cetvrtina ti padne 5%, to je ukupno 1.25% manje prometa).
Tomahawk11
Globalni moderator

#50515 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Alfons Kauders wrote:
Niko ne kaze da ce doci do nekog "kolapsa" vec samo da su se sjebali zaduzenjima po nepovoljnim uslovima. Dakle nista bankrot, krah ovo ono... Samo dugorocno sjebana perspektiva.

A o eventualnim posljedicama na FBiH ne treba previse pricati, jer nece biti velike. Sta bi se desilo da vec sutra u RS imamo pad ekonomske aktivnosti i GDP-a od 2-3%? To je vec jebena kriza, ali za FBiH ne znaci bas puno (tj. znaci da ce vecini firmi u FBiH plasman na trziste RS pasti 3-5%, sto bas i nije neka katastrofa, narocito kad se ima u vidu da dosta firmi uopste nije izlozeno trzistu RS i ne ovise o njima - recimo da imas firmu koja cetvrtinu prometa ostvaruje u RS, i ta cetvrtina ti padne 5%, to je ukupno 1.25% manje prometa).
Pa i ne moze biti bankrot kad mi (mislim na cijelu BiH) i nismo neka razvijena privreda, upumpaj kredita i vozi misko. A da je u RS priteglo uz tendenciju da jos vise pritegne....itekako.
Ne za FBiH....vise za BiH kao drzavu, sto se tice posljedica.
A ovo si u pravu, pa imamo slicnu situaciju i medju kantonima, naravno u odredjenim korelacijama, npr. KS-BPK (mada obrnuto zavisnost itekako postoji).
Alfons Kauders

#50516 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

Tomahawk11 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa i ne moze biti bankrot kad mi (mislim na cijelu BiH) i nismo neka razvijena privreda, upumpaj kredita i vozi misko. A da je u RS priteglo uz tendenciju da jos vise pritegne....itekako.
Ne za FBiH....vise za BiH kao drzavu, sto se tice posljedica.
A ovo si u pravu, pa imamo slicnu situaciju i medju kantonima, naravno u odredjenim korelacijama, npr. KS-BPK (mada obrnuto zavisnost itekako postoji).
Naravno da moze biti bankrot, padale su i puno razvijenije i nerazvijenije privrede od nase. Srecom, do toga svakako nece doci (sto ponavljam kao papagaj).

Posljedica ce svakako biti i u FBiH, ali kao sto rekoh, ako RS uspori, to ne znaci da ce FBiH usporiti u istoj mjeri. Dakle, neke firme bi osjetile pad ekonomske aktivnosti, ali cak ni one koje su prilicno izlozene, ne bi dozivjele neki ogomni pad prihoda.

Usput, otvara se mogucnost da pojedinci i firme iz FBiH profitiraju na krizi u RS, na razne nacine. To se ne smije zanemariti. RS je na dobrom putu da izgubi bankarski sektor, dosta stete je vec naneseno i nema investitora kojem ovo nije bitno. Nakon propasti nekoliko banaka i uloge entitetske agencije, povjerenje je izgubljeno (povjerenje se zacas gubi, a gradi se godinama). Nije svejedno ni bankarima, koji ce sasvim opravdano traziti dosta jebenije uslove u poslovanju sa RS nego sa FBiH. To znaci da ce u RS biti teze i skuplje doci do novca nego u FBiH. Zapravo vec je tako, ali ce biti jos gore.

Ako hoces da ubijes modernu privredu, pocnes od banaka, ogranicis ili onemogucis pristup kreditnim sredstvima, sto se neminovno odrazava na trosak kapitala. Iz nekog razloga, RS se odlucila upravo na to - radi pisljivih par stotina miliona odlucili su osakatiti svoj bankarski sektor, a dugorocno ce i izgubiti nadzor nad njim (ako se budu dugo opirali, tim gore po njih). Sta znaci ako ce se u FBiH moci zaduziti po 5% a u RS po 7%? Znaci puno, i za gradjane, i za poduzetnike, i za drzavu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#50517 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

Cekaj malo, zar se za kreditni rejting ne gleda BiH kao drzava?
Ako sutra padne bankarski sektor RS (koji je vec debelo narusen), zar nece to osjetiti i Federacija?
Ok, u bankama u RS vec zvone alarmi, ali sta cemo sa bankama koje su na obje teritorije? Kad grohne dio koji je u RS, na neki nacin ce se to odraziti i na dio u Federaciji.
Druga je stvar unutarekonomska situacija RS i Federacije, prije svega stvar budzeta i zaduzivanja entitetskih vlada, ali i visine kamate i mogucnosti raspolaganja kreditnim sredstvima. Tu se slazemo i to je ono u cemu se razlikuju Federacija i RS.
arzuhal

#50518 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Rajko VaSSić u Kanu dobio nagradu za scenario "Cicvara i med" po kojem će se snimati prvi srpski SF blockbuster pun specijalnih efekata, nezavisnosti, samostalnosti i zabave :-D

Image
arzuhal

#50519 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Počeše pričati o ozbiljnim stvarima, o ekonomskoj situaciji i prognozama, i uništiše temu :twisted:
Tomahawk11
Globalni moderator

#50520 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Tomahawk11 »

arzuhal wrote:Počeše pričati o ozbiljnim stvarima, o ekonomskoj situaciji i prognozama, i uništiše temu :twisted:
Kolega, necemo vise....u pravu si....za sve su krivi onaj vivaldi i ovaj alfons kauders....vidi se da ne izlaze iz hotela Tuzla....
Sto bi reko PreCjednik....da vise ne seru i da se jebu :mrgreen:
arzuhal

#50521 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by arzuhal »

Tomahawk11 wrote:
arzuhal wrote:Počeše pričati o ozbiljnim stvarima, o ekonomskoj situaciji i prognozama, i uništiše temu :twisted:
Kolega, necemo vise....u pravu si....za sve su krivi onaj vivaldi i ovaj alfons kauders....vidi se da ne izlaze iz hotela Tuzla....
Sto bi reko PreCjednik....da vise ne seru i da se jebu :mrgreen:
Pa nema smisla...Dokle više...
statixx

#50522 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

vivaldi wrote:i ovaj direktor tako u ovom svom obracanju ne spomenu da je dug federalnih zeljeznica preko 700 miliona maraka, a ne spomenu ni da ih vlada neki dan se spasi od blokade racuna jer su sa 200 miliona maraka duga samo poreznoj upravi najveci duznici.
Gdje baz Zeljeznice da se uzmu kao primjer. :D Tragikomicno je sto se o ovim ciframa pricalo nema ni mjesec dana na forumu, al' ljudi brzo zaboravljaju. Sto ti je moc medija.
statixx

#50523 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by statixx »

Alfons Kauders wrote:Kupio sam stan. Stan vrijedi 120,000KM. Ako ne racunam onih 80,000 kredita i onih 20,000 sto sam posudio od buraza, stan me izasao samo 20,000, koliko sam imao u banci, pa sam sad na pozitivnoj nuli. :D
Jos bolje, kupio sam auto od 30.000, ako ne racunamo da je njegova trenutna trzsina vrijednost 15.000 KM, na pozitivnoj nuli sam. :lol:
prog321

#50524 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Pad pc je neminovan. Ekonomski pad. Oni su vec na putu bez povratka. Pitanje je samo koliko ga mogu usporiti. A to zavisi malo od njih a puno vise koliko ce im Srbija u $$ pomoci. :-D
Kada ne mognu placat dugove onda ce dolaziti do masovnog nezaposlenja, protesta, a vjerovatno i nekog nasilnog obracuna. Sad , hoce li se okrenuti protiv federacije ili ce narod svojim vozdovima sjeci glave ne bih znao reci.
Moze biti svasta.
jao_situacije

#50525 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by jao_situacije »

Tomahawk11 wrote:Cekaj malo, zar se za kreditni rejting ne gleda BiH kao drzava?
Ako sutra padne bankarski sektor RS (koji je vec debelo narusen), zar nece to osjetiti i Federacija?
Ok, u bankama u RS vec zvone alarmi, ali sta cemo sa bankama koje su na obje teritorije? Kad grohne dio koji je u RS, na neki nacin ce se to odraziti i na dio u Federaciji.
Druga je stvar unutarekonomska situacija RS i Federacije, prije svega stvar budzeta i zaduzivanja entitetskih vlada, ali i visine kamate i mogucnosti raspolaganja kreditnim sredstvima. Tu se slazemo i to je ono u cemu se razlikuju Federacija i RS.
nek ispravi neki ekonomist, ali koliko ja znam neće se odraziti na kreditni rejting
neće se odraziti na dio u fbih jer su odvojene agencije za bankarstvo jedina spona je agencija za osiguranje depozita i tu je glavna caka i tu će se samo odraziti jer je fbih upumpala više novca u tu agenciju jer ima više banaka više korisnika i veće su kotizacije ako se može to tako nazvati
to znači da će se koristiti naš novac da spase neke tamo kurčeve banke i vjerovatno će se potrošiti sva sredstva te agencije, ali ovo je i dobra prilika da se uvede državna agencija za bankarstvo jer je to jedan od uslova eu, a pokazalo se da treba
Locked