Opet vi o necemu drugom. Ne zanima me kako je Centro privatizovan. Zanima me samo usluga. Eto ne mora biti Centro, nek je neko treci, nebitno. Ne mislim da bi sad Centro trebao biti jedini prevoznik, nego jedan od dva prevoznika. Gras bi tako dobio konkurenciju koja bi poslovala na principu profita, a Gras bi zadrzao dotacije iz budzeta. naravno, prvo bi ga trebalo staviti pod stecaj da se krene ispocetka sa optimalnim brojem radnika i organizacijskom strukturom. Nisam ni jedan konkretan argument protiv Centra kao dodatnog prevoznika u gradu cuo ovdje. Sve nesto: "vidi im stanice, vidi im vlasnika", a mene i gradjane samo zanima pristojan prevoz za razumnu cijenu.mahalas505 wrote:
Nisam vas dobro razumio, sta je to student lose rekao? Sto je Centrotrans nikakva firma, i sto jedino uspjeva sto ima neku vrstu monopola na nekim autobuskim stanicama i linijama, a daleko od toga na koji nacin je privatizovana. Mislio da ovo necu ponoviti, ali nakon ovakvih razmisljanja gradjani ovog grada nisu bolje zasluzili od Cetrotransa, i dabogda on bio prevoznik.
.....
@dresdener78 se slomi objasniti citavu problematiku i neku komplektnu sliku gradskog saobracaja, a ne vidi to "gradjanin", posto samo vidi onu 1KM od Centrotransa, koja ce puci ko onaj djeciji balon istog trenutka cim dobiju dozvolu za gradski prevoz. I jos se nadje padobranaca da ce se uvodjenjem trolebusa do Vogosce povecati se guzve, ja pameti covjece. A zaboravljaju koji su privredni giganti bili u Vogosci prije rata, i koliko se samo radnika prevozilo do tamo sa tim trolejbusima.
Kako rece kolega ja sam "padobranac", radim u Vogosci od 2002. i od tad do danas je frekvencija na toj cesti znatno uvecana tako da se u spicama formiraju kolone koje stoje. Razlozi su raznorazni, od saobracajne nekulture do kvarova i udesa. Zasto je uvecano ne znam, pretpostavljam jer je u istom periodu, drugi sjeverni ulaz u grad, onaj preko Rajlovca zagusen izgradnjom objekata uz cestu, cime je znacajno usporen. Vjerujem da ti u Vogoscu kao i vecina sarajlija dolazis par puta godisnje, vjerovatno ne u spicama, pa ti izgleda to malo drugacije.
Prije rata vecina industrijskih radnika je u Vogoscu putovala organizovanim prevozom, dok se danas svi oslanjaju na licni prevoz i to se nece promijeniti ako im se ne ponudi udoban i brz transport. Na to se treba dodati povecan protok iz Vogosce prema gradu jer je mnogo novih stambenih zgrada i privatnih objekata napravljeno u pomenutom periodu. Dakle u spici je dvosmjerno zagusenje i ako je prije bilo moguce obici zaustavljeno vozilo, sad je to gotovo nemoguce zbog saobracaja iz suprotnog smijera.
Ako sracunamo da meni treba u jutarnjoj spici max 30 min da se prebacim od kuce do firme (a gradskim saobracajem, pa i tim trolejbusom bi mi trebalo znatno vise mozda i cijeli sat), te ako mi je cijena goriva kojeg potrosim, malo veca od cijene dvije karte, nema logike da se za skoro iste pare vozim neudobnijim, nepouzdanijim, sporijim prevozom, gdje moram stajati svo vrijeme, paziti se dzeparosa i drzati u rukama stvari koje nosim i pri tom izgubim bar jedan sat svog slobodnog vremena svaki dan. Da ne pominjem manjak mobilnosti. Bez modernije ceste kojom bi se svi vozili, mislim da bi trolejbusi vise stajali u nišama cekajuci da ih neko pusti da se ukljuce u saobracaj, mada imaju prednost. Dakle ko se do sad vozi autom i dalje bi se vozio. Ovo su razmisljanja "padobranca", a ja bih volio da cujem argumente "strucnjaka" kako bi to trolejbus na ovoj dionici ubrzao saobracaj. Dakle govorimo o grasu i njihovim trolejbusima, njihovoj kontaktnoj mrezi i vozacima, a ne o nekim svemirskim, najmodernijim vozilima.