GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#5051 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

mahalas505 wrote:
Nisam vas dobro razumio, sta je to student lose rekao? Sto je Centrotrans nikakva firma, i sto jedino uspjeva sto ima neku vrstu monopola na nekim autobuskim stanicama i linijama, a daleko od toga na koji nacin je privatizovana. Mislio da ovo necu ponoviti, ali nakon ovakvih razmisljanja gradjani ovog grada nisu bolje zasluzili od Cetrotransa, i dabogda on bio prevoznik.

.....

@dresdener78 se slomi objasniti citavu problematiku i neku komplektnu sliku gradskog saobracaja, a ne vidi to "gradjanin", posto samo vidi onu 1KM od Centrotransa, koja ce puci ko onaj djeciji balon istog trenutka cim dobiju dozvolu za gradski prevoz. I jos se nadje padobranaca da ce se uvodjenjem trolebusa do Vogosce povecati se guzve, ja pameti covjece. A zaboravljaju koji su privredni giganti bili u Vogosci prije rata, i koliko se samo radnika prevozilo do tamo sa tim trolejbusima.
Opet vi o necemu drugom. Ne zanima me kako je Centro privatizovan. Zanima me samo usluga. Eto ne mora biti Centro, nek je neko treci, nebitno. Ne mislim da bi sad Centro trebao biti jedini prevoznik, nego jedan od dva prevoznika. Gras bi tako dobio konkurenciju koja bi poslovala na principu profita, a Gras bi zadrzao dotacije iz budzeta. naravno, prvo bi ga trebalo staviti pod stecaj da se krene ispocetka sa optimalnim brojem radnika i organizacijskom strukturom. Nisam ni jedan konkretan argument protiv Centra kao dodatnog prevoznika u gradu cuo ovdje. Sve nesto: "vidi im stanice, vidi im vlasnika", a mene i gradjane samo zanima pristojan prevoz za razumnu cijenu.

Kako rece kolega ja sam "padobranac", radim u Vogosci od 2002. i od tad do danas je frekvencija na toj cesti znatno uvecana tako da se u spicama formiraju kolone koje stoje. Razlozi su raznorazni, od saobracajne nekulture do kvarova i udesa. Zasto je uvecano ne znam, pretpostavljam jer je u istom periodu, drugi sjeverni ulaz u grad, onaj preko Rajlovca zagusen izgradnjom objekata uz cestu, cime je znacajno usporen. Vjerujem da ti u Vogoscu kao i vecina sarajlija dolazis par puta godisnje, vjerovatno ne u spicama, pa ti izgleda to malo drugacije.
Prije rata vecina industrijskih radnika je u Vogoscu putovala organizovanim prevozom, dok se danas svi oslanjaju na licni prevoz i to se nece promijeniti ako im se ne ponudi udoban i brz transport. Na to se treba dodati povecan protok iz Vogosce prema gradu jer je mnogo novih stambenih zgrada i privatnih objekata napravljeno u pomenutom periodu. Dakle u spici je dvosmjerno zagusenje i ako je prije bilo moguce obici zaustavljeno vozilo, sad je to gotovo nemoguce zbog saobracaja iz suprotnog smijera.
Ako sracunamo da meni treba u jutarnjoj spici max 30 min da se prebacim od kuce do firme (a gradskim saobracajem, pa i tim trolejbusom bi mi trebalo znatno vise mozda i cijeli sat), te ako mi je cijena goriva kojeg potrosim, malo veca od cijene dvije karte, nema logike da se za skoro iste pare vozim neudobnijim, nepouzdanijim, sporijim prevozom, gdje moram stajati svo vrijeme, paziti se dzeparosa i drzati u rukama stvari koje nosim i pri tom izgubim bar jedan sat svog slobodnog vremena svaki dan. Da ne pominjem manjak mobilnosti. Bez modernije ceste kojom bi se svi vozili, mislim da bi trolejbusi vise stajali u nišama cekajuci da ih neko pusti da se ukljuce u saobracaj, mada imaju prednost. Dakle ko se do sad vozi autom i dalje bi se vozio. Ovo su razmisljanja "padobranca", a ja bih volio da cujem argumente "strucnjaka" kako bi to trolejbus na ovoj dionici ubrzao saobracaj. Dakle govorimo o grasu i njihovim trolejbusima, njihovoj kontaktnoj mrezi i vozacima, a ne o nekim svemirskim, najmodernijim vozilima.
Logovan

#5052 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

goran16v wrote: Image
Gdje i kada se ovo desilo? :-) :? Ne sjećam se ovoga.
popić

#5053 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by popić »

zlo87 wrote:
goran16v wrote: Image
Gdje i kada se ovo desilo? :-) :? Ne sjećam se ovoga.
Vjerovatno si bio na skijanju, pa te dežurni dispečer GRAS-a nije uspio obavijestiti :D Niz Širokaču, prošle godine...
VjecitiStudent

#5054 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Ovakav Gras je definitivno odron, mislim da smo oko toga sad svi saglasni.
Razmotrimo malo scenarije, sta bi se desilo da uleti privatna firma, pa joj Kanton npr. dodijeli neke trenutno neprofitabilne linije, propiše im red vožnje itd.
Na osnovu čega mislite da će to biti poštovano, da neće biti ispuštanja vožnji u neprofitabilnim dijelovima dana, da se izgled tih autobusa neće pogoršati u odnosu na ono što nam se trenutno reklamira, da sprega privatnika i korumpiranog ministra neće dovesti do poskupljenja karata, ...?
susc_ovjek

#5055 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

drugi profil wrote:Ja bih opet o Centri i konkurenciji..
Ja bih opet kontra centre i konkurencije JP-u.

Kako rijesis problem da karta jednog vrazi u drugom (grasova vazi u centri i obrnuto)?
kako uzet centri liniju gdje hoces da napravis tramvaj, recimo ovaj dio kuda komercijala ide?
Ista stvar sa vogoscom i trolejbusom?

Kako rjesit problem da privatnik Centrotrans vozi samo gdje ga zanima i gdje moze naplatit kartu, a ne gdje je u interesu grada i gradjana?

I ne, nisam radnik grasa, niti mi je ko blizi radnik grasa, cak stavise radim van BiH. Samo mi se ovo cini tipicno nase.. ono, boli me briga kako ce to ubuduce izgledat, al' vidi kako centro ima lijepe autobuse, daj da se njima vozam.

Mislim, jasno je da imamo problem, ogroman problem. Al' kad vec kao napinjete mozgove da nadjete soluciju, onda ih napnite malo vise da vidite kako je centortrans i "konkurencija" jako nenormalno rjesenje.

Najgluplja izjava ikad mi je ona, kao... zamisli trolejbus se pokvari na putu za vogoscu... i to je kao razlog da nemamo trolejbuski saobracaj, pa daj da se svi kolektivno samoubijemo.
goran16v

#5056 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

susc_ovjek wrote: Kako rjesit problem da privatnik Centrotrans vozi samo gdje ga zanima i gdje moze naplatit kartu, a ne gdje je u interesu grada i gradjana?
Jednostavno, zakonom po kojem bi koncesionar bio obavezan da odrzava linije u paketu, a ne one koje su njemu isplative.
susc_ovjek

#5057 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

goran16v wrote:
susc_ovjek wrote: Kako rjesit problem da privatnik Centrotrans vozi samo gdje ga zanima i gdje moze naplatit kartu, a ne gdje je u interesu grada i gradjana?
Jednostavno, zakonom po kojem bi koncesionar bio obavezan da odrzava linije u paketu, a ne one koje su njemu isplative.
Lakse ces rjesit 80% problema sadasnjeg GRASA nego donijet taj zakon. I oni ce prvo pustit da voze, pa onda kao donosit zakon. Pa ogroman lobi je unistio gras i sad ce taj lobi kao dozvolit da se donose transparentni zakoni u interesu gradjana.
Ustvari o tome i jeste cijela prica. Hoce komercijalu i linije prema Hadzicima i slicne gdje imas 90% placenih karata i gdje se autobusi najmanje trose.
susc_ovjek

#5058 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

I evo, tipican primjer kako vlasnik unistava gras, a ne mehanicar i revizor (ova dva zadnja su posljedica ponasanja onog prvog).

Prije rata su imali mehanizam, da kad ti revizor oduzme nepravilnu mjesecnu kartu, ne mozes izvadit novu dok staru "ne regulises". Tj. dok ne platis kaznu i stasveslijedi.

Danas to nije tako. Uzmu ti kartu i ti jednostavno za 5 KM odes i izvadis novu.
E sad vi meni recite, dal' takve probleme moze rijesit bukvalno direktor jednim potezom. Tj. uvest regulativu KOJU SU IMALI PRIJE RATA i rijesti ovaj problem?

Naravno da moze, ali i naravno da nece. Boli ga cosak, zasto bi?
kokuz_sa

#5059 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

susc_ovjek wrote:
Kako rijesis problem da karta jednog vrazi u drugom (grasova vazi u centri i obrnuto)?

a zasto bi bio problem da jedna karta vvazi u centri i grasu?
pa beograd ima 300 razlicitih kompanija koje prevoze putnike i jedna karta vazi za sve
VjecitiStudent

#5060 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

goran16v wrote:
Imas sad zakon i za taksije, pa im nekad samo soli mozes na rep staviti.
Jedino sto nas vadi kod taksi prevoza jeste konkurencija, ali ravnopravna konkurencija unutar grada. Cim negdje se pojavi mogucnost za trun monopola, kao npr. na aerodromu, zakoni ovakve drzave vise ne vaze.

Jedino sto bi zbilja pomoglo jeste konkurencija vise prevoznika na istim linijama. A to bi opet bila nocna mora iz drugih razloga, krenule bi optuzbe o kradji putnika, itd.

Nazalost, magicnog stapica NEMA, svaki problem pocinje i zavrsava sa neorganizovanom i korumpiranom drzavom.
Last edited by VjecitiStudent on 16/01/2013 12:04, edited 1 time in total.
susc_ovjek

#5061 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

kokuz_sa wrote:
susc_ovjek wrote:

pa beograd ima 300 razlicitih kompanija koje prevoze putnike i jedna karta vazi za sve
Ama nebi bio problem. Prelijepo bi bilo, pitanje je kako to rijesit kad to treba da rjesavaju ovi koji su do sad rjesavali gradski saobracaj u KS.
I sad kao... oni to mogu rjesti, a nisu mogli 20 godina rjesit da tramvajska vrijedi u trolejbusu.
U tome je problem...
blue033

#5062 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by blue033 »

Vidim stalno se spominju neke nerentabilne linije, molio bi da neko ko ima tačne podatke napiše zašto je neka linija nerentabilna. Koliko vidim svako vozilo Grasa je prepuno putnika, podatak da putnici ne plaćaju kartu znam i sam.
mahalas505

#5063 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

drugi profil wrote:Opet vi o necemu drugom. Ne zanima me kako je Centro privatizovan. Zanima me samo usluga. Eto ne mora biti Centro, nek je neko treci, nebitno. Ne mislim da bi sad Centro trebao biti jedini prevoznik, nego jedan od dva prevoznika. Gras bi tako dobio konkurenciju koja bi poslovala na principu profita, a Gras bi zadrzao dotacije iz budzeta. naravno, prvo bi ga trebalo staviti pod stecaj da se krene ispocetka sa optimalnim brojem radnika i organizacijskom strukturom. Nisam ni jedan konkretan argument protiv Centra kao dodatnog prevoznika u gradu cuo ovdje. Sve nesto: "vidi im stanice, vidi im vlasnika", a mene i gradjane samo zanima pristojan prevoz za razumnu cijenu.
Procital ti moj post do kraja? Ti kazes konkurencija, odlicno i ja sam za to, ali prvo odgovori ko ce usigurati uspostavu i provedbu trzisnih pravila tako da svi imaju jednaka prava? I ko ce osigurati da ce se licence/koncesije dobijati na osnovu kvalifikacija a ne na osnovu zakulisnih radnji(korupcija)?

drugi profil wrote:Kako rece kolega ja sam "padobranac", radim u Vogosci od 2002. i od tad do danas je frekvencija na toj cesti znatno uvecana tako da se u spicama formiraju kolone koje stoje. Razlozi su raznorazni, od saobracajne nekulture do kvarova i udesa. Zasto je uvecano ne znam, pretpostavljam jer je u istom periodu, drugi sjeverni ulaz u grad, onaj preko Rajlovca zagusen izgradnjom objekata uz cestu, cime je znacajno usporen. Vjerujem da ti u Vogoscu kao i vecina sarajlija dolazis par puta godisnje, vjerovatno ne u spicama, pa ti izgleda to malo drugacije.
Prije rata vecina industrijskih radnika je u Vogoscu putovala organizovanim prevozom, dok se danas svi oslanjaju na licni prevoz i to se nece promijeniti ako im se ne ponudi udoban i brz transport. Na to se treba dodati povecan protok iz Vogosce prema gradu jer je mnogo novih stambenih zgrada i privatnih objekata napravljeno u pomenutom periodu. Dakle u spici je dvosmjerno zagusenje i ako je prije bilo moguce obici zaustavljeno vozilo, sad je to gotovo nemoguce zbog saobracaja iz suprotnog smijera.
Ako sracunamo da meni treba u jutarnjoj spici max 30 min da se prebacim od kuce do firme (a gradskim saobracajem, pa i tim trolejbusom bi mi trebalo znatno vise mozda i cijeli sat), te ako mi je cijena goriva kojeg potrosim, malo veca od cijene dvije karte, nema logike da se za skoro iste pare vozim neudobnijim, nepouzdanijim, sporijim prevozom, gdje moram stajati svo vrijeme, paziti se dzeparosa i drzati u rukama stvari koje nosim i pri tom izgubim bar jedan sat svog slobodnog vremena svaki dan. Da ne pominjem manjak mobilnosti. Bez modernije ceste kojom bi se svi vozili, mislim da bi trolejbusi vise stajali u nišama cekajuci da ih neko pusti da se ukljuce u saobracaj, mada imaju prednost. Dakle ko se do sad vozi autom i dalje bi se vozio. Ovo su razmisljanja "padobranca", a ja bih volio da cujem argumente "strucnjaka" kako bi to trolejbus na ovoj dionici ubrzao saobracaj. Dakle govorimo o grasu i njihovim trolejbusima, njihovoj kontaktnoj mrezi i vozacima, a ne o nekim svemirskim, najmodernijim vozilima.
Mislim ako se ne vidi prednost u tome koliko jedan autobus/trolejbus moze prevesti putnika na toj istoj cesti u odnosu na privatno vozilo, onda nema poente ni pricati da li nam treba onda uopste gradski saobracaj, uzmimo svi automobile, i to je to. Procitaj ima na ovoj temi sta se desilo sa gradskim saobracajem u jednom gradu, kad su dosli na ideju da ukinu tramvaj.
kokuz_sa wrote:
susc_ovjek wrote:

Malo se bolje informisi u vezi kako je ustvari rjeseno u Beogradu, i koliko jos imaju problema. I ne bih Beograd navodio kao neki dobar primjer.
mahalas505

#5064 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

goran16v wrote:
Pitam po 100 put koja drzava? Koja vlast? Ista ta iza koje stoje stotine nakaradno provedenih privatizacija? Ma dajte dajmo biti malo ozbiljni za promjenu, i dici malo glave sa one 1KM sto nudi Centrotrans, i vidjeti kako to izgleda malo kako su to rjesile drzave koje ipak imaju malo bolje politicare nego ovi ovdje.
to je to

#5065 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by to je to »

Hoce li danas biti kakvog strajka ("spontanog okupljanja")? Ili se to nece znati dok ne krenemo sa posla kucama....
dresdener78

#5066 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Ustvari je nemoguće da prepuštamo linije privatnim prevoznicima na način na koji bi to neki kolegi forumaši željeli, rezultat bi bio samo totalan haos.

Evo prijedloga na osnovi iskustva iz drugih zemalja:
1. faza: REANIMACIJA GRAS-a. Revizija uposlenika, nepotrebni i nestručni napolje. Revizija poslovanja i istraga, sudske odluke u što bržem postupku, svim velelopovima uzeti nezakonito stećenu imovinu (i smjestiti ih u Zenici) i vratiti te pare u budžet GRAS-a. To je već puno miliona KM. Modernizovati vozni park da je sposoban boriti se u konkurenciji. Tako da može i GRAS da uđe u predviđeni natječaj.
2. faza: OSNIVATI ZAJEDNIČKI TARIFNI I SAOBRAĆAJNI SISTEM. Cijene karata biće na području integrisanog saobraćaja kantona ISTE, kantonalne vlasti će JASNO definisati prava i obavese svoje i prevoznika. Biće JASNO definisan način finansiranja (subvencija) i njihova količina. OSNOVNI UVJET JE UVODJENJE KARATA ZA PRESJEDANJE IZMEDJU RAZNIH TIPOVA SAOBRAĆAJA I RAZNIH PREVOZNIKA!!!!! (Moram pitati u GRAS-u šta je to za cirkus sa onom vremenskom kartom za 1 sat vožnje koja se više skoro ne prodaje i važi samo za tramvaje. Inaće to što CT vozi za 1 KM je jednostavno marketinški trik, ljudima u mnogim gradićima je CT karta u toku zadnjih 6 godina poskupjela i dvaput.)
Primjer:
Karta za 20 minuta 1 KM.
Karta za 60 minuta 1,60 KM
Karta za 90 minuta 2,50 KM (sa njom se može voziti u Hadžiće, Trnovo, u Iljaš i druga udaljena mjesta).
Dnevna karta 5,30 KM, važi kod svih prevoznika isto kao ove prethodno spomenute. = ove sve na istoj bazi kao što jesu današnje tramvajske.
Mjesečne, polugodišnje i godišnje biće sa čipom, važiće kod svih prevoznika na određenom području.
Biće stvoren interni clearing-centar za međusobno kalkulisanje subvencija i troškova. Kod vremenskih karata mislim da bi bilo optimalno uvesti čip-kartice, tako da se zna koji prevoznik je vozio putnike od konkurencije i napravi se uzajamni raspored u finansijama. Kod pojedinačnih karata je OK proširiti svugdje one tramvajske magnetne - bacimo kartu u uređaj, presjedamo, bacimo kartu kod vozača u uređaj, ako nije još istekao rok važenja, vozač vidi zeleno svjetlo i ne mora ništa više provjerjavati, putnik može dalje u vozilo. To traje sekundu. Ako karta više ne važi, crveno svijetlo na ekranu i izvolite morate platiti novu kartu. Uz to biće odlična evidencija koji prevoznik je prevozio koliko putnika, svojih i "od konkurencije". Ovi podaci mogu služiti prilagođavanju kapaciteta linija, i planiranju daljnjeg razvoja kad se vidi koliko ljudi i gdje putuju. Ovo bi ostavio ekonomskim i IT stručnjacima, ali nešto takvo MOŽE funkcionisati, već funkcioniše, dovoljno je nekoliko servera i računara, te senzori za čip kartice i magnetske karte u vozilima. Tako se sprijeći i veliki dio malverzacija oko karata.
3. faza: OTVORITI KONKURZ ZA PAKETE AUTOBUSKIH LINIJA. Mogu se prijaviti svi prevoznici, recimo CT, GRAS, zašto ne i Zenicatrans, ili banjalučki Autoprevoz, ili bilo koji prevoznik koji ispunjava uvjete konkurza. GRADSKE VLASTI nude približnu količinu subvencija i zahtijevaju određene parametre prevoza (kapacitet i kvalitet vozila, saglasnost sa zajedničkom tarifom, broj vožnja dnevno / interval između vožnja, itd.). Pobjedi taj prevoznik koji nudi najbolji komfor i najviše vožnja za recimo najmanju subvenciju od vlasti. Potpisan je ugovor na određen rok. Ako prevoznik ne poštuje ugovor, koncesija se ukida i proglašen je novi konkurz za linije. Ukoliko je rok trajanja koncesije završen, proglašen je novi konkurz (ili neće biti proglašen i možemo uvesti tramvaj umjesto autobusa). Prava i obaveze prevoznika i garanta prevoza (KANTON) biće JASNO definisane, i za sporove evo ima suda.

Svakako danas NIJE MOGUĆE privatno voziti na električnim linijama, jer kod njih je vožnja kao takva veoma jeftina, ali troškovi održavanje šina, kontaktne mreže, vozila jesu veliki i privatnik će brzo crknuti. Ili će ukinuti električni saobraćaj i zamijeniće ga novim turama smrdljivih autobusa. Najnoviji primjer - u ruskom Rostovu na Donu su privatizirali jednu trolejbusku liniju. Nakon nekoliko mjeseca je prevoznik sebi isčupao kosu sa glave i proglasio bankrot.)

Ponovo kažem da ovo je jedini mogući pristup koji može da funkcioniše, ali opet zahtijeva sposobne kadrove na vlastima i solidne preduzetnike -vlasnike autobuskih preduzeća. Sve ostalo vodi u pakao, u haos i raspad tako da će ulice Sarajeva izledati poput onih negdje u Bangladešu ili Indiji.

PUTNIK NE SMIJE DA JE OPTEREĆEN NEKOM DILEMOM KOLIKO MJESEČNIH MORA DA KUPUJE ILI KOLIKO I GDJE KOŠTA KARTA. Putnik treba samo da dođe na stajalište, ulazi u vozilo, pritisne mjesečnu na senzor, ili ubaci magnetsku kartu za presjedanje, ili kupi pojedinačnu za sitan novac - i sa njom može presjedati između GRAS-a i drugog prevoznika u trajanju od 1-2 sata. KO JE PREVOZNIK JE ISKLJUČIVO STVAR I ODGOVORNOST KANTONA I PREVOZNIKA. Putnik ne smije da bude žrtva neke bijesne divlje konkurencije, dakle vozi se samo gdje je isplativo i gdje nije, hajde bolan uzmi taxi.
Last edited by dresdener78 on 16/01/2013 13:22, edited 1 time in total.
to je to

#5067 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by to je to »

to je to wrote:Hoce li danas biti kakvog strajka ("spontanog okupljanja")? Ili se to nece znati dok ne krenemo sa posla kucama....
niko nista?
mahalas505

#5068 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

Samo da nadopunim @dresdener78 u vezi jedinstvenih karata koji bi vazile kod svih prevoznika, je da vlada Kantona osnuje eventualno regulatorno tijelo ciji bi posao bio postivanje provede koncesionih ugovora i upravljanje informacionim sistemom na koji bio povezan ovaj sistem ponistivaca/provjere putnickih karata unutar vozila. Tako da bi vlada u svakom trenutku imala uvid na stanje na trzistu. I ono sto je gore napisao @dresdener78 i ovo sto sam sad dodao je nacin kako su bolje uredenije zemlje rjesile gradski prevoz.
O'zone
Globalni moderator

#5069 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

dresdener78 wrote:Ustvari je nemoguće da prepuštamo linije privatnim prevoznicima na način na koji bi to neki kolegi forumaši željeli, rezultat bi bio samo totalan haos.

Evo prijedloga na osnovi iskustva iz drugih zemalja:
1. faza: REANIMACIJA GRAS-a. Revizija uposlenika, nepotrebni i nestručni napolje. Revizija poslovanja i istraga, sudske odluke u što bržem postupku, svim velelopovima uzeti nezakonito stećenu imovinu (i smjestiti ih u Zenici) i vratiti te pare u budžet GRAS-a. To je već puno miliona KM. Modernizovati vozni park da je sposoban boriti se u konkurenciji. Tako da može i GRAS da uđe u predviđeni natječaj.
2. faza: OSNIVATI ZAJEDNIČKI TARIFNI I SAOBRAĆAJNI SISTEM. Cijene karata biće na području integrisanog saobraćaja kantona ISTE, kantonalne vlasti će JASNO definisati prava i obavese svoje i prevoznika. Biće JASNO definisan način finansiranja (subvencija) i njihova količina. OSNOVNI UVJET JE UVODJENJE KARATA ZA PRESJEDANJE IZMEDJU RAZNIH TIPOVA SAOBRAĆAJA I RAZNIH PREVOZNIKA!!!!! (Moram pitati u GRAS-u šta je to za cirkus sa onom vremenskom kartom za 1 sat vožnje koja se više skoro ne prodaje i važi samo za tramvaje. Inaće to što CT vozi za 1 KM je jednostavno marketinški trik, ljudima u mnogim gradićima je CT karta u toku zadnjih 6 godina poskupjela i dvaput.)
Primjer:
Karta za 20 minuta 1 KM.
Karta za 60 minuta 1,60 KM
Karta za 90 minuta 2,50 KM (sa njom se može voziti u Hadžiće, Trnovo, u Iljaš i druga udaljena mjesta).
Dnevna karta 5,30 KM, važi kod svih prevoznika isto kao ove prethodno spomenute. = ove sve na istoj bazi kao što jesu današnje tramvajske.
Mjesečne, polugodišnje i godišnje biće sa čipom, važiće kod svih prevoznika na određenom području.
Biće stvoren interni clearing-centar za međusobno kalkulisanje subvencija i troškova. Kod vremenskih karata mislim da bi bilo optimalno uvesti čip-kartice, tako da se zna koji prevoznik je vozio putnike od konkurencije i napravi se uzajamni raspored u finansijama. Kod pojedinačnih karata je OK proširiti svugdje one tramvajske magnetne - bacimo kartu u uređaj, presjedamo, bacimo kartu kod vozača u uređaj, ako nije još istekao rok važenja, vozač vidi zeleno svjetlo i ne mora ništa više provjerjavati, putnik može dalje u vozilo. To traje sekundu. Ako karta više ne važi, crveno svijetlo na ekranu i izvolite morate platiti novu kartu. Uz to biće odlična evidencija koji prevoznik je prevozio koliko putnika, svojih i "od konkurencije". Ovi podaci mogu služiti prilagođavanju kapaciteta linija, i planiranju daljnjeg razvoja kad se vidi koliko ljudi i gdje putuju. Ovo bi ostavio ekonomskim i IT stručnjacima, ali nešto takvo MOŽE funkcionisati, već funkcioniše, dovoljno je nekoliko servera i računara, te senzori za čip kartice i magnetske karte u vozilima. Tako se sprijeći i veliki dio malverzacija oko karata.
3. faza: OTVORITI KONKURZ ZA PAKETE AUTOBUSKIH LINIJA. Mogu se prijaviti svi prevoznici, recimo CT, GRAS, zašto ne i Zenicatrans, ili banjalučki Autoprevoz, ili bilo koji prevoznik koji ispunjava uvjete konkurza. GRADSKE VLASTI nude približnu količinu subvencija i zahtijevaju određene parametre prevoza (kapacitet i kvalitet vozila, saglasnost sa zajedničkom tarifom, broj vožnja dnevno / interval između vožnja, itd.). Pobjedi taj prevoznik koji nudi najbolji komfor i najviše vožnja za recimo najmanju subvenciju od vlasti. Potpisan je ugovor na određen rok. Ako prevoznik ne poštuje ugovor, koncesija se ukida i proglašen je novi konkurz za linije. Ukoliko je rok trajanja koncesije završen, proglašen je novi konkurz (ili neće biti proglašen i možemo uvesti tramvaj umjesto autobusa). Prava i obaveze prevoznika i garanta prevoza (KANTON) biće JASNO definisane, i za sporove evo ima suda.

Svakako danas NIJE MOGUĆE privatno voziti na električnim linijama, jer kod njih je vožnja kao takva veoma jeftina, ali troškovi održavanje šina, kontaktne mreže, vozila jesu veliki i privatnik će brzo crknuti. Ili će ukinuti električni saobraćaj i zamijeniće ga novim turama smrdljivih autobusa. Najnoviji primjer - u ruskom Rostovu na Donu su privatizirali jednu trolejbusku liniju. Nakon nekoliko mjeseca je prevoznik sebi isčupao kosu sa glave i proglasio bankrot.)

Ponovo kažem da ovo je jedini mogući pristup koji može da funkcioniše, ali opet zahtijeva sposobne kadrove na vlastima i solidne preduzetnike -vlasnike autobuskih preduzeća. Sve ostalo vodi u pakao, u haos i raspad tako da će ulice Sarajeva izledati poput onih negdje u Bangladešu ili Indiji.

PUTNIK NE SMIJE DA JE OPTEREĆEN NEKOM DILEMOM KOLIKO MJESEČNIH MORA DA KUPUJE ILI KOLIKO I GDJE KOŠTA KARTA. Putnik treba samo da dođe na stajalište, ulazi u vozilo, pritisne mjesečnu na senzor, ili ubaci magnetsku kartu za presjedanje, ili kupi pojedinačnu za sitan novac - i sa njom može presjedati između GRAS-a i drugog prevoznika u trajanju od 1-2 sata. KO JE PREVOZNIK JE ISKLJUČIVO STVAR I ODGOVORNOST KANTONA I PREVOZNIKA. Putnik ne smije da bude žrtva neke bijesne divlje konkurencije, dakle vozi se samo gdje je isplativo i gdje nije, hajde bolan uzmi taxi.
Kao slovo na papriu ovo je vrlo jednostavno ali kad bi krenuo ovo provoditi u djelo dobio bi novi štrajk GRAS-ovaca jer oni ne žele da im neko zadire na teritoriju koju pokrivaju i to je fakt. Kadić je pokušao rasteretiti određene linije i želio je dogovr da CT preuzme lijevu obalu Miljacke sa minibuskim prevozom brzo nakon te izjave je naprasno dao ostavku jer "nije imao podršku u preduzeću i u kantonalnoj vladi"

Mada sve ovo što si napisao je perfektno i to je to što u stvarnosti želi svaki stanovnik Sarajeva i okolice.
drug_profi

#5070 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

mahalas505 wrote: Procital ti moj post do kraja? Ti kazes konkurencija, odlicno i ja sam za to, ali prvo odgovori ko ce usigurati uspostavu i provedbu trzisnih pravila tako da svi imaju jednaka prava? I ko ce osigurati da ce se licence/koncesije dobijati na osnovu kvalifikacija a ne na osnovu zakulisnih radnji(korupcija)?
Nisi ti za konkurenciju. Lakse je rjesiti ovo pitanje nego srediti Gras bez trzisne utakmice. Oni dok god budu znali da mi nemamo izbora nego se voziti sa njima i to samo kad je njima ceif, situacija ce biti ista. Ja predlazem konkurenciju na najprometnijim linijama. Npr. Dobrinja-Carsija, Ilidza-Carsija, Dobrinja-Vogosca, Carsija-Vogosca. Sta je ovdje konkretno problem? Centro pocne zafrkavati, ti sjednes u Gras. Centro propusti voznju, imas Gras. Gras strajkuje, sjedni u Centro. Pa ljudi moji nismo mi ovdje zbog njih pa da im trebamo podilaziti, nego su oni tu da nama pruze uslugu koju mi PLA-TI-MO!
mahalas505 wrote: Mislim ako se ne vidi prednost u tome koliko jedan autobus/trolejbus moze prevesti putnika na toj istoj cesti u odnosu na privatno vozilo, onda nema poente ni pricati da li nam treba onda uopste gradski saobracaj, uzmimo svi automobile, i to je to. Procitaj ima na ovoj temi sta se desilo sa gradskim saobracajem u jednom gradu, kad su dosli na ideju da ukinu tramvaj.
Ti sad ne citas. Ko ce ubjediti svijet da se trucka sat vremena stojeci u trolejbusu za skoro iste pare za koje moze doci svojim vozilom na odrediste. Broj osobnih vozila na cesti se nece bitno smanjiti. Mozda nece nikako. Cijene karata u Grasu su previsoke za to. Modernija cesta, i moderniji trolejbusi, sa nizom cijenom karte, to je vec druga prica.
Ko je rekao da treba ukinuti tramvaj? Trola za Vogoscu je vec ukinuta i sad postoji nekoliko bus linija koje voze u tom pravcu (ilijas, Vogosca, Josanica...) i sve su u spici pune. Neces vise nikog ugurati u taj bus ko bas ne mora da se njim vozi, isto kao sto ni u trolu nece niko osim putnika sadasnjih buseva.
Nisam ja protiv te trole, samo mislim da Gras u ovom stanju nije sposoban da odrzava tu liniju kvalitetno i da nece privuci putnike, naprotiv, vozice se samo onaj ko nema drugog izbora.
kokuz_sa

#5071 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

ima li ko red voznje za hrasnicu
i ono F sto ima u tom busu
dresdener78

#5072 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

O'zone wrote: Kao slovo na papriu ovo je vrlo jednostavno ali kad bi krenuo ovo provoditi u djelo dobio bi novi štrajk GRAS-ovaca jer oni ne žele da im neko zadire na teritoriju koju pokrivaju i to je fakt. Kadić je pokušao rasteretiti određene linije i želio je dogovr da CT preuzme lijevu obalu Miljacke sa minibuskim prevozom brzo nakon te izjave je naprasno dao ostavku jer "nije imao podršku u preduzeću i u kantonalnoj vladi"

Mada sve ovo što si napisao je perfektno i to je to što u stvarnosti želi svaki stanovnik Sarajeva i okolice.
Jesam dobro svjestan te činjenice da je danas, u toj situaciji kakva jeste, skoro nemoguće ovo napraviti :(
Problem je opet u tome da bi se prvo morao rasčistiti i reanimirati GRAS. Ali to političari ne žele. Oni ustvari ne šalju pare za javni prijevoz, nego samo pokušavaju da začepe najveće rupe u misterijoznoj organizaciji stvorenoj generacijama prethodnih političara na vlastima. U pitanju su guzice desetina prošlih i trenutnih političara, jaki nezvanični interesi finansijskog tipa, i takozvani "socijalni mir" koji znači prije svega da političari sebi kupuju glasove mnogih radnika GRAS-a i njihovih brojnih porodica. Recimo to tako direktno jer tako stoje stvari. Sa jedne strane je meni žao ljudi koji bi baš izgubili sva primanja, ali iskreno, političari jesu više nego debelo plaćeni i da se brinu o ekonomiji i da nešto urade, dakle da neće hiljade radnika biti ovisne samo o državnoj sisi zvanoj GRAS. Osim mnogih totalno nesposobnih bi bili otpušteni i mnogi relativno solidni, ali posla jednostavno nema, znamo svi kakva je situacija. Ali ovdje moramo birati od dva zla... ne može 500-1000 radnika koji su objektivno nepotrebni držati kao taoce 300-500 hiljadu stanovnika i posjetioca glavnog grada jedne države. A opet smo tamo gdje smo počeli - kod ODGOVORNOSTI POLITIČARA za ovo stanje.
_ado_

#5073 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _ado_ »

kokuz_sa wrote:ima li ko red voznje za hrasnicu
I ako neko ima taj raspored, nece ti biti od velike pomoci posto se preskacu voznje. A to F znaci da taj bus vozi do Famosa.
kokuz_sa

#5074 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

_ado_ wrote:
kokuz_sa wrote:ima li ko red voznje za hrasnicu
I ako neko ima taj raspored, nece ti biti od velike pomoci posto se preskacu voznje. A to F znaci da taj bus vozi do Famosa.
znam F dokle ide kontam reko da i taj raspored ako ko ima stavi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5075 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

što više linija to se više preskaču
Post Reply