Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- starii
#5051 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja sam vidio na piku da prodaju, a ima i adresa podnogrijanje.ba...medutim nemam informacija kakav je kvalitet grijanja...
mislim da je dobro rjesenje za kupatila...
mislim da je dobro rjesenje za kupatila...
-
mazda
#5052 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala druže, ocistio sam led i zagrijao donji dio vanjske jedinice i crijevo odvoda cijelo, pa sam upalio klimu i evo radi već nekoliko sati i sve je super.rovac13 wrote:mazda wrote:samo mi nije jasno gdje da sipam vrelu vodu da se ovo odledi, nisam siguran da cu uspjeti odlediti sa fenom, gdje se nalazi taj izmjenjivac?
Izmjenjivac je sve ovo sto vidis kao hladnjak na vanjskoj jedinici.......sav izmjenjivac zabijeli zaledi,pa onda klima ide u defrost odledi to...........prilikom odledjivanja sve to se sliva dole u tacnu i ako su uslovi teski dugo vremena zna da zaledi otvor za odvod.
Mozes da sipas toplu vodu isto tako da se sliva dole niz izmjenjivac u tacnu da bi topla voda nasla put prema otvoru da ga procepi.............sto vise tople vode da sto bolje ocisti tacnu........puno bi joj lakse bilo ako joj poskidas onu lulicu u otvoru da sto bolje otice voda..........mozes kantu stavit ispod da ti ne rasipa po terasi.
Pripremi to sto bolje jer javljaju ovih dana malo jacu zimu![]()
Iako kod mene klima bolje i lakse radi u vecim minusima....tad je manje vlage u zraku.....rjedji defrosti
-
passiv
#5053 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.olx.ba/artikal/23505499/grij ... -6-metara/rovac13 wrote:Nije ti to nista da se ne sikiras bezze.
Ako sam dobro razumio kod tebe je odvod spojen negdje u oluk.Zaledio ti je taj odvod pa voda od defrosta se sliva preko tacne kuda stigne.
Za te stvari postoji kabl grijac koji se polozi u tacnu i malo gurne u taj otvor odvod.Mozes ga palit po potrebi posto vidis i sam da se to rijetko desava,al nije ga lose imat za svaki slucaj.Ja ga imam iako mi nije zatrebao.
A sad za prvu pomoc mozes slobodno vrele vode sipat tamo iza npr.....dok ne procepi.......sipas niz izmjenjivac ono ce naci put dole gdje treba.
Ja sam uzeo ovaj kabal, nisam nigdje našao nešto kvalitetno. E sad kako sam ja shvatio vi ovaj kabal stavljate unutar vanjske jedinice na ovu tacnu, i provučete kroz onaj crni pipak na sredini jedinice?
- rovac13
#5054 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam polijepio silikonom po dnu tacne unutra.....najbitnije u kanalu ispod izmjenjivaca.....i vrh gurnuo u otvor da se on nebi slucajno zacepio.I sve to opet ne palim dok ne zatreba.To slucajno nekad moze zatrebat.
Ali ne 6 metara kabla
.....to trosi 240w.....meni sinoc klime trose po 400w .
Dva metra kabla su ful dovoljna.....i 50 w bi bilo dovoljno....samo da ne zaledi odvod.
Ali ne 6 metara kabla
Dva metra kabla su ful dovoljna.....i 50 w bi bilo dovoljno....samo da ne zaledi odvod.
-
passiv
#5055 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je problem odvodno crijevo, samo ono je dugo 2m (klima mi je iznad balkona) i ono zaledi kompletno a ne vanjska jedinica. Mislio sam uzeti neki vremenski utikač pa namjestiti da se ovo pali mozda svako 3 sata po 15-20 minuta.
Nisam bio baš siguran oko snage, haman sam onda trebao dosta slabije uzeti
Nisam bio baš siguran oko snage, haman sam onda trebao dosta slabije uzeti
- All Apologies
#5056 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo ako ne budem bacila prosli racun jer sam to ves davno platila. Nadam se da cu se uspjet snac, hvala punochannel10 wrote:Na racunu imas broj brojila i nadji brojilo u stubistu i sebi ocitajAll Apologies wrote:
Kupila sam od 2000w
Preko dana radi i nikako se ne gasi, navecer ga dosta smanjim i ugasi se par puta ali ne bude dugo ugasen bar onoliko koliko sam upratila kad ustajem radi bebe. Vikendom ne budemo kuci. Inace za struju mi je dolazilo oko 50 KM. Nazalost nisam uspjela vidjeti koliko bi bilo povecanje na racunu sad za decembar jer mi nisu ocitali stanje nego napamet poslali racun od par KM.. Na tom istom(zadnjem) racunu imas i zadnje stanje i uporedi. Odmah saznas koliko si potrosila.
-
passiv
#5057 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači kupio kabal i pri uključivanju u struju pukne i pregoripassiv wrote:http://www.olx.ba/artikal/23505499/grij ... -6-metara/rovac13 wrote:Nije ti to nista da se ne sikiras bezze.
Ako sam dobro razumio kod tebe je odvod spojen negdje u oluk.Zaledio ti je taj odvod pa voda od defrosta se sliva preko tacne kuda stigne.
Za te stvari postoji kabl grijac koji se polozi u tacnu i malo gurne u taj otvor odvod.Mozes ga palit po potrebi posto vidis i sam da se to rijetko desava,al nije ga lose imat za svaki slucaj.Ja ga imam iako mi nije zatrebao.
A sad za prvu pomoc mozes slobodno vrele vode sipat tamo iza npr.....dok ne procepi.......sipas niz izmjenjivac ono ce naci put dole gdje treba.
Ja sam uzeo ovaj kabal, nisam nigdje našao nešto kvalitetno. E sad kako sam ja shvatio vi ovaj kabal stavljate unutar vanjske jedinice na ovu tacnu, i provučete kroz onaj crni pipak na sredini jedinice?
- rovac13
#5058 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zar ti nisi u hercegovini ?Prosperiram wrote:pošto su najavili velike hladnoće četvrtak, petak i subotu odlučih da ne gasim klime i da rade non stop naredna 3 dana na temperaturi od 20 stepeni iza 23h
- rovac13
#5059 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije to nista
Ja vec dugo imam -5 i -10 nocne temperature.
Kod mene najavljuju veseli vikend

Ja vec dugo imam -5 i -10 nocne temperature.
Kod mene najavljuju veseli vikend

- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#5060 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da se razumijevo 20W je i previse da ti ne smrzne odvod, sve preko je bacanje toplote u prazno.rovac13 wrote:Ja sam polijepio silikonom po dnu tacne unutra.....najbitnije u kanalu ispod izmjenjivaca.....i vrh gurnuo u otvor da se on nebi slucajno zacepio.I sve to opet ne palim dok ne zatreba.To slucajno nekad moze zatrebat.
Ali ne 6 metara kabla.....to trosi 240w.....meni sinoc klime trose po 400w .
- piplica
- nexteen
#5062 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ta prva slika gde je ukljucen grejac , ima brojilo, sta je to jbte 
Jel ti to ukljucujes rucno ili imas termostat ?
- rovac13
#5063 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bice da je to termostat haman 
- piplica
#5064 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Termo prekidac, koji se da postimati kada da ukljucuje ili da iskljucuje grijace.nexteen wrote:Ta prva slika gde je ukljucen grejac , ima brojilo, sta je to jbte
- piplica
#5065 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
objasni situaciju?Prosperiram wrote:jel neko može odgovorit šta se dešava sa klimom ako rikne toplotna pumpa?
- rovac13
#5066 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako je riknula klima znaci da je riknula klima
Kakav te belaj snasao ?
Kakav te belaj snasao ?
- rovac13
#5067 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije toplotna pumpa tamo neki dio u klimi...............nego komplet sistem.......toplotna pumpa zrak-zrak.....ili popularno klima uredjaj
-
Dzevy
#5068 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti izgleda mislis na kompresor klime.?
- rovac13
#5069 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo posto ti imas fujtisu 12 llcc cini mi se.Ovdje mozes pogledat tacno sta je unutra.Tacna oznaka kompresora.Izmjenjivac dvoredni.Moze se reci za te pare super uredjaj.Mitsubishi i toshiba ni u srednju klasu ne stavljaju dvoredni izmjenjivac,nekamoli u jeftinu seriju avant i mirai.
-
passiv
- piplica
#5071 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaci, silikonski grijac za terarijum je omotan oko luluce za odvod i onda kroz cijev koja odvodi vodu van balkona.
Cijev sam izbusio i provukao grijac kroz nju, da sada radim ne bih busio cijev, vec bih grijac zalijepio sa ovom alu trakom sa donje strane cijevi.
Jedan grijac je 20w i cca 2m dug, drugi je 50w i 5m dug, ne bih ni drugi kupio od 0w da je bilo u punudi.
Jer kao sto sam napisao 50w je previse, a i tesko je baratati sa 5m kabla.
Termo prekidac sam narucio ok kineza i kosta nekih 15km, ugradio ga u ovo kuciste i dodao uticnicu.
Sada je programiran da se ukljucuje na -7 i iskljucuje na -5.
Kako sam ovo napravio nema vise problema sa smrzavanjem, jer automatika provjereno radi skoro 3 zime.
- Distortion
#5072 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pitanje za ove iskusne inverterase sad kad minusi budu ozbiljni (-15 i na vise). Dal drzati Economy mode ili staviti na auto? Pretpostavljam da u takvim uslovima nije pametno ogranicavati rad do 70% ako mora povuci vise da bi radio pri vecim minusima.
- rovac13
#5073 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I mene su tako savjetovali ti isti.Prosperiram wrote:meni je savjetovano od strane onih koji su instalirali klimu a imam 2 fujitsu llc i nocriu, za llc da nikad ne palim economy i da stoji na auto!Distortion wrote:Pitanje za ove iskusne inverterase sad kad minusi budu ozbiljni (-15 i na vise). Dal drzati Economy mode ili staviti na auto? Pretpostavljam da u takvim uslovima nije pametno ogranicavati rad do 70% ako mora povuci vise da bi radio pri vecim minusima.
Naravno da ih nisam poslusao
- rovac13
#5074 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nezahvalno je racunat potrosnju klime ili vise njih napamet.......na osnovu racuna za struju.
Meni kad se zareda vise gostiju za redom,rodjendan,nova godina,ovo ono..........taj racun mi odma poraste......zena vise sprema hranu,sve je na struju,el sporet ima snagu 11kw
moze potrosit koliko hoces.......nikad ne znas koliko radi jedna perilica druga perilica bojler za toplu vodu itd itd.
Uredjaji za mjerenje potrosnje struje nisu skupi.Uzmes sebi i onda znas tacno na cemu si.Mislim da bi se mogao iznenadit potrosnjom klima.Jer to sto ti racunas meni zvuci puno.
Meni kad se zareda vise gostiju za redom,rodjendan,nova godina,ovo ono..........taj racun mi odma poraste......zena vise sprema hranu,sve je na struju,el sporet ima snagu 11kw
Uredjaji za mjerenje potrosnje struje nisu skupi.Uzmes sebi i onda znas tacno na cemu si.Mislim da bi se mogao iznenadit potrosnjom klima.Jer to sto ti racunas meni zvuci puno.
- piplica
#5075 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kakav ti to stednjak od 11kw imas?rovac13 wrote:Nezahvalno je racunat potrosnju klime ili vise njih napamet.......na osnovu racuna za struju.
Meni kad se zareda vise gostiju za redom,rodjendan,nova godina,ovo ono..........taj racun mi odma poraste......zena vise sprema hranu,sve je na struju,el sporet ima snagu 11kwmoze potrosit koliko hoces.......nikad ne znas koliko radi jedna perilica druga perilica bojler za toplu vodu itd itd.