Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mirzet87sa
#5051 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesil grmalj i uzivo ko preko neta, vjerujem da nisi. Lopovska posla, kad vidim sta "pravite" a naplatite ko da ste politicari muka mi dodje. Idi opali kakvog jadnika po usima za ruke, a sklepaj ga ko sto i farbate.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5052 Re: Pitamo Mehanicare ?
vidim sve znas o meni...razotkriven sam sad...ne znam sta cu....ako ti je muka idi u wc..
-
mirzet87sa
#5053 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam ja o tebi nista, samo ono sto sam vidio i sto ste naplatili.
- bitanga_sa_otesa
#5054 Re: Pitamo Mehanicare ?
vidis da znas sve ,kad toliko seres...moj posao ne vidis ,kao niko sto ne vidi ,vidis samo sto neki drugi ''zaglade'' i s cim ja nemam veze ,a ne znas koliko je ko sta naplatio tako da bolje poklopi se i suti.rano si ustao jutros pa te baca..slaba smjena sinoc bila?
-
mirzet87sa
#5055 Re: Pitamo Mehanicare ?
Varas se, itekako znam. Majstora koji rade preko kurca a naplate masno na sve strane. Niko nije "zagladio" ni maskiro tvoj rad, u onom vremenskom roku ga onoliko "zagladit" i nije moguce.
- bitanga_sa_otesa
#5056 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesi pregledao nosace motora,gumigelinge ,prirubnice,poluosovine,manzetne,lafete,kocnice,cijevi,crijeva,radilicu,bregastu,lezajave,ulje,kvacilo,anlaser??? nasao si neku manu tu???
jel ti trebam crtat opet da ja ne farbam??ne kitujem,ne smirglam,kontas?
-
mirzet87sa
#5057 Re: Pitamo Mehanicare ?
U tome i jeste fazon, sto se je sam vlasnik zalio da mehanicki nije kako treba glupane jedan.bitanga_sa_otesa wrote:jesi pregledao nosace motora,gumigelinge ,prirubnice,poluosovine,manzetne,lafete,kocnice,cijevi,crijeva,radilicu,bregastu,lezajave,ulje,kvacilo,anlaser??? nasao si neku manu tu???
I ako ne farbas, kitujes, flekas, smirglas, sto pametujes kad ne znas? Ti pito, zanimalo te, reko ti hamo iz buca potoka da ostane u komori 1h na 80c a u praksi 0 iskustva.
Last edited by mirzet87sa on 27/05/2016 09:26, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#5058 Re: Pitamo Mehanicare ?
sad vidim ko je glupan,lazi negdje drugo i prosipaj gluposti i supljare svoje na taxi standu i kome mozes...
-
mirzet87sa
#5059 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja i ti po sta god hoces da ne lazem, bujrum pa ga pitaj. Ako on laze mene, lazem ja tebe. Same njegove rijeci "nisam zadovoljan" nisu moje. Ja i taksiranje, e moj cuneru ne provaljuj se
-
tempuser
#5060 Re: Pitamo Mehanicare ?
Popravak vec dogovren pa nije bitno...
Ovo se touch up-om i u kucnoj radnosti ne moze porpaviti, moze samo malo zakamuflirati.
Koliko ja vidim ovdje ima i udubljenje iznad pregiba, nije bitno od garaze ili ranije, sto znaci prije kita, sprickita itd treba udubljenje "izvuci" spoterom tj da ce popravak zahvatiti vecu zonu.
Ovo se moze i flekovati i uspricati, s tim da ne postoji lakirer koji ce flekovati auto da se fleka ne vidi, treba biti pravi maher da se uradi da bude skoro nevidljivo, ali ce pokazati pod odredjenim uglovima. Uspricavanje bi bio vec ozbiljan podrazumjeva slajfanje bezbojnog laka s cijelog dijela (predpostavljam blatobran) uspricavanje baze i prelazak cijelog dijela bezbojnim lakom.
Sto se komore i grijalice tice, auto se priprema i lakira na "sobnoj" temperaturi 20-22. Susenje na dodir u komori na 55-60 stepeni je 45-60 min, a kompletno susenje traje 24 sata. U medjuvremenu je bezbojni lak osjetljiv na kamencice i montazu. Susenje na 20 stepeni na dodir jei do 20 sati. Nakon toga ide poliranje eventualnih praski, curaka bezbojnog i sl. Ono sto komora ima a "grijalica" nema, osim konstantnost uslova (necistoce) i temperature je rasvjeta pod uglom da se vide greske prilikom lakiranja. Bez obzira na zahvat ovo bi se u svakom slucaju trebalo susiti u komori.
Sad zavisi ko sta hoce i ko koliko para hoce da potrosi, ovo se moze popraviti i za 50 i za 150 i u komori i na grijalici, moze i na livadi iza supe, ali sve brze od jednog i po dana je "brza ruka" i fuseraj, a za postavljaca pitanja vrlo bitna informacija, na slikama sve izgleda punooo bolje nego u stvarnosti!
Ovo se touch up-om i u kucnoj radnosti ne moze porpaviti, moze samo malo zakamuflirati.
Koliko ja vidim ovdje ima i udubljenje iznad pregiba, nije bitno od garaze ili ranije, sto znaci prije kita, sprickita itd treba udubljenje "izvuci" spoterom tj da ce popravak zahvatiti vecu zonu.
Ovo se moze i flekovati i uspricati, s tim da ne postoji lakirer koji ce flekovati auto da se fleka ne vidi, treba biti pravi maher da se uradi da bude skoro nevidljivo, ali ce pokazati pod odredjenim uglovima. Uspricavanje bi bio vec ozbiljan podrazumjeva slajfanje bezbojnog laka s cijelog dijela (predpostavljam blatobran) uspricavanje baze i prelazak cijelog dijela bezbojnim lakom.
Sto se komore i grijalice tice, auto se priprema i lakira na "sobnoj" temperaturi 20-22. Susenje na dodir u komori na 55-60 stepeni je 45-60 min, a kompletno susenje traje 24 sata. U medjuvremenu je bezbojni lak osjetljiv na kamencice i montazu. Susenje na 20 stepeni na dodir jei do 20 sati. Nakon toga ide poliranje eventualnih praski, curaka bezbojnog i sl. Ono sto komora ima a "grijalica" nema, osim konstantnost uslova (necistoce) i temperature je rasvjeta pod uglom da se vide greske prilikom lakiranja. Bez obzira na zahvat ovo bi se u svakom slucaju trebalo susiti u komori.
Sad zavisi ko sta hoce i ko koliko para hoce da potrosi, ovo se moze popraviti i za 50 i za 150 i u komori i na grijalici, moze i na livadi iza supe, ali sve brze od jednog i po dana je "brza ruka" i fuseraj, a za postavljaca pitanja vrlo bitna informacija, na slikama sve izgleda punooo bolje nego u stvarnosti!
Last edited by tempuser on 27/05/2016 09:38, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#5061 Re: Pitamo Mehanicare ?
naravno da lazes ,ja tog covjeka poznajem i naravno da bi dosao da mi kaze da nesto nije u redu ,sad odjebaus teleca glavo idi baci suplju na standu s kolegama..mirzet87sa wrote:Ja i ti po sta god hoces da ne lazem, bujrum pa ga pitaj. Ako on laze mene, lazem ja tebe. Same njegove rijeci "nisam zadovoljan" nisu moje. Ja i taksiranje, e moj cuneru ne provaljuj se
-
mirzet87sa
#5062 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zamisli kakav maher moras biti pa da osoba koju poznajes ide kod drugog majstora da mu sredi stvar..bitanga_sa_otesa wrote: naravno da lazes ,ja tog covjeka poznajem i naravno da bi dosao da mi kaze da nesto nije u redu ,sad odjebaus teleca glavo idi baci suplju na standu s kolegama..
-
tempuser
#5063 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ni analogna nije uvijek "prava" analogna. Na Focusu analogna ne pokazuje rast i stvarnu temp nego ima samo 3 polozaja, hladan, zagrijan, radna temperatura. znaci kazaljka se ne dize polako nego odjednom skoci sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale.530i wrote:Sve može, ali bezveze bacaš pare i vrijeme. Haj gorivo i nekako, ali digitalni pokazivač temperature motora je prilično primitivna sprava...kazaljku primjetiš čim se malo mrdne, ovo se povećava/smanjuje po dva ili tri podioka odjednom.
-
mirzet87sa
#5064 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima ovdje dosta tacnosti, a i ofrljeg bacanja. Vecu zonu od 40x40cm u krugu ostecenja nece zahvatiti. Svako lakiranje da li na panelima ili ostecenim dijelovima ce odudarati od vec postojeceg. Samo sto ni to svako oko ne moze vidjeti, a o oku lakirera najvise i ovisi. Da ga moze izvuci perfektno, tesko. Da, auto se priprema na 20c. Za konkretno ovaj mali dio 45-60min je vise nego previse, ovo je suho na 60c x 20-30min. Nikakva montaza potrebna nije, moze se demontirat pripremit montirat pa lakirat. Konkretno ovaj panel se polirati mora, jednostavno ce se vidjeti prelazi s boje na boju.Ja sam u startu rekao ovo je realnih 50km stete, s komorom je skuplje jer vecina iznajmljuje pa placa najam + gorivo i ostala sranja. I ovo je premalo posla da bi se radilo dan i po. Priprema + farbanje + komora/grijalica sve ispod 12h ide ZA OVAJ DIO.tempuser wrote:Popravak vec dogovren pa nije bitno...
-
esso_sa
#5065 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na vecini novijih auta je sad taj princip. Isto je i na VAG vozilima. Plus sto jos imaju i "memory efect" gdje kazaljka ide na radnu, iako je motor jos u procesu postizanja istetempuser wrote:Ni analogna nije uvijek "prava" analogna. Na Focusu analogna ne pokazuje rast i stvarnu temp nego ima samo 3 polozaja, hladan, zagrijan, radna temperatura. znaci kazaljka se ne dize polako nego odjednom skoci sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale.530i wrote:Sve može, ali bezveze bacaš pare i vrijeme. Haj gorivo i nekako, ali digitalni pokazivač temperature motora je prilično primitivna sprava...kazaljku primjetiš čim se malo mrdne, ovo se povećava/smanjuje po dva ili tri podioka odjednom.
-
tempuser
#5066 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta je ovdje ofrlje?mirzet87sa wrote:Ima ovdje dosta tacnosti, a i ofrljeg bacanja. Vecu zonu od 40x40cm u krugu ostecenja nece zahvatiti. Svako lakiranje da li na panelima ili ostecenim dijelovima ce odudarati od vec postojeceg. Samo sto ni to svako oko ne moze vidjeti, a o oku lakirera najvise i ovisi. Da ga moze izvuci perfektno, tesko. Da, auto se priprema na 20c. Za konkretno ovaj mali dio 45-60min je vise nego previse, ovo je suho na 60c x 20-30min. Nikakva montaza potrebna nije, moze se demontirat pripremit montirat pa lakirat. Konkretno ovaj panel se polirati mora, jednostavno ce se vidjeti prelazi s boje na boju.Ja sam u startu rekao ovo je realnih 50km stete, s komorom je skuplje jer vecina iznajmljuje pa placa najam + gorivo i ostala sranja. I ovo je premalo posla da bi se radilo dan i po. Priprema + farbanje + komora/grijalica sve ispod 12h ide ZA OVAJ DIO.tempuser wrote:Popravak vec dogovren pa nije bitno...
Prvo, napravi rukom zonu 40 x 40 cm i vidi kolika je to povrsina za popravak. Drugo, ja nisam pisao za za ovaj auto nego uopsteno i kako treba i trece "majstor" koji nema komoru ovo moze na grijalicu zavrsiti i za 3 sata za 30 KM ako hoce, a pravi majstor ovo nece popraviti kako treba ispod 100 i vise i krace od jednog radnog dana.
-
tempuser
#5067 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod Focusa kazaljka sa 0 prvo ide na 1/4 skale, predpostavljam kao indikator da motor nije vise hladan i onda vrlo brzo na 1/2 skale tj radnu, a nema teorije da je uspio dostici!esso_sa wrote:Na vecini novijih auta je sad taj princip. Isto je i na VAG vozilima. Plus sto jos imaju i "memory efect" gdje kazaljka ide na radnu, iako je motor jos u procesu postizanja istetempuser wrote:Ni analogna nije uvijek "prava" analogna. Na Focusu analogna ne pokazuje rast i stvarnu temp nego ima samo 3 polozaja, hladan, zagrijan, radna temperatura. znaci kazaljka se ne dize polako nego odjednom skoci sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale.530i wrote:Sve može, ali bezveze bacaš pare i vrijeme. Haj gorivo i nekako, ali digitalni pokazivač temperature motora je prilično primitivna sprava...kazaljku primjetiš čim se malo mrdne, ovo se povećava/smanjuje po dva ili tri podioka odjednom.
-
esso_sa
#5068 Re: Pitamo Mehanicare ?
To ti je taj memory effect na djelutempuser wrote:
Kod Focusa kazaljka sa 0 prvo ide na 1/4 skale, predpostavljam kao indikator da motor nije vise hladan i onda vrlo brzo na 1/2 skale tj radnu, a nema teorije da je uspio dostici!
-
tempuser
#5069 Re: Pitamo Mehanicare ?
Za razliku od lampice za ovom kazaljkom imas sanse da nije preksano, sa kampicom nikad ne znas, kad se upalila da li se tek pregrijao ili je vec kasno.esso_sa wrote:To ti je taj memory effect na djelutempuser wrote:
Kod Focusa kazaljka sa 0 prvo ide na 1/4 skale, predpostavljam kao indikator da motor nije vise hladan i onda vrlo brzo na 1/2 skale tj radnu, a nema teorije da je uspio dostici!Isto je i kod pregrijavanja - iznenada zakuca kazaljku do kraja
- amar1994
#5070 Re: Pitamo Mehanicare ?
tempuser wrote:Za razliku od lampice za ovom kazaljkom imas sanse da nije preksano, sa kampicom nikad ne znas, kad se upalila da li se tek pregrijao ili je vec kasno.esso_sa wrote:
To ti je taj memory effect na djeluIsto je i kod pregrijavanja - iznenada zakuca kazaljku do kraja
-
mirzet87sa
#5071 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad smo vec na temi lakiranja, ako kome zafali bujrum. Ne pisem redoslijedom, vec kako mi padne na pamet. Ukoliko ko primjeti gdje gresku, nek je ispravi.
Sprickit u tecnom stanju nanosi se spricom u debljem sloju na odmascenu povrsinu. Ja licno savjetujem da se uzme kvalitetniji 2kjer su manje sanse da ce povuci filer i boju u sebe. Tako da ako nemate opremu da se osusi, najbolje je da prenoci. Sa akrilnom bojom nista od navedenog se ne moze desiti. Sprickit nanosimo poslije kitanja da bi popunili neravnive od kita.
Filer je takodjer u tecnom obliku, isto savjetujem 2k da se uzima. Generalno kad je farbanje auta traktora sta vec u pitanju ide 2k. Sama rijec filer govori da popunjava, popunjava pore i rupice od sprickita. Nanosi se u tankom sloju, tek toliko da povrsina zamagli. Poslije matiranja, sto je oko 10-15-20minuta, nanose si sljedeci sloj. Sve ukupno ima 3 sloja. Filer se mora dobro osusiti, ako ne posjedujete opremu najbolje je i da odstoji dan - dva. Smirgla se poslije od 400 do 1200 s vodom, a ako je akrilna boja u pitanju onda je dovoljno do 800.
Sad se nanosi baza. Baza moze biti nitro i vodena. S vodenom je teze raditi, treba iskustva i znanja. Baza se razredjuje u omjeru 1;1 s akrilnim, ne nitro razredjivacem. Baza moze biti obicna, perlo i metalik. Baza se nanosi najmanje 3 puta. Prvi sloj, matira - 10-15min, drugi sloj itd.. Poslije ide bezbojni lak, nanosi se u 2-3 ruke.
Umjesto baze, mada nije moj savjet, moze se koristit i akrilna boja. Kod nas se imaju uzeti dvije vrste akrilne boje. Jedna se moze nanositi deblje, a druga ne. Sta znaci deblje, nanese se prvo ravnomjerno "magla" pa onda se predje preko tankim slojem, pa opet tankim pa moze opet tankim.. Dok druga akrilna ne moze, nanese se jednom da dobije efekat magle, predje jos jednom tanko preko i kraj. U oba slucaja ako navaljujete, procurit ce vam. Akrilna se razreduje sa akrilnim razredjivacem, ne nitrom. Ako je previse razrijedite, procurit ce opet. I da.. na akrilnu ne ide bezbojni lak jer vec u sebi ima laka.
Farbanje manjih panela van komore koji su pokupili prasinu se mogu ispolirati, naravno pricamo o razumnoj kolicini.
Sad tek ide proces farbanja. Povrsinu treba dobro odmastit i osusiti. Cista ili nova/druga sprica je neophodna. Ukoliko se farba akrilnom bojom, znaju se pojavit baloncici ako povrsina nije skroz odmascena. I konacno poliranje. To je ono gdje vecina nasih sanera i zajebe pa ostanu hologram efekti i pod direktnim udarom svjetla se vidi. Koriste se 3 paste gruba, srednja, fina. Ujedno se i poliraju tim redoslijedom. Skuplje i kvalitetnije paste treba uzeti. Potrebna je polirka s modulima regulisanja brzine 1 2 3 4 itd. Polir pasta se nanosi direktno na polirku, utrljava se prstom po spuzvi pa se, dok je ugasena, prelazi preko zeljenog panela. Onda ide, s blagim pritiskom, prelaz na prvom stupnju. Uvijek se polira manja povrsina ili panel po panel. Svaki prelaz na panelu/istoj povrsini ( ukoliko se poliranje vrsi u smijeru lijevo - desno, prelaz ispod ) treba da zahvati 50% vec polirane povrsine. Spuzva ne smije biti suha inace ostavlja mrlje. I tako uraditi sve 3 paste, nanijeti vosak i to je to.. Nije nikakvo izmisljanje tople vode, nit je kakvo pametovanje. Ako kome moze posluzit, bujrum. Kvalitet rada ovisi o kvalitetu proizvoda, opreme i ponajvise znanju lakirera. Ako sam gdje sta pogrijesio, preskocio, nek se ispravi
Sprickit u tecnom stanju nanosi se spricom u debljem sloju na odmascenu povrsinu. Ja licno savjetujem da se uzme kvalitetniji 2kjer su manje sanse da ce povuci filer i boju u sebe. Tako da ako nemate opremu da se osusi, najbolje je da prenoci. Sa akrilnom bojom nista od navedenog se ne moze desiti. Sprickit nanosimo poslije kitanja da bi popunili neravnive od kita.
Filer je takodjer u tecnom obliku, isto savjetujem 2k da se uzima. Generalno kad je farbanje auta traktora sta vec u pitanju ide 2k. Sama rijec filer govori da popunjava, popunjava pore i rupice od sprickita. Nanosi se u tankom sloju, tek toliko da povrsina zamagli. Poslije matiranja, sto je oko 10-15-20minuta, nanose si sljedeci sloj. Sve ukupno ima 3 sloja. Filer se mora dobro osusiti, ako ne posjedujete opremu najbolje je i da odstoji dan - dva. Smirgla se poslije od 400 do 1200 s vodom, a ako je akrilna boja u pitanju onda je dovoljno do 800.
Sad se nanosi baza. Baza moze biti nitro i vodena. S vodenom je teze raditi, treba iskustva i znanja. Baza se razredjuje u omjeru 1;1 s akrilnim, ne nitro razredjivacem. Baza moze biti obicna, perlo i metalik. Baza se nanosi najmanje 3 puta. Prvi sloj, matira - 10-15min, drugi sloj itd.. Poslije ide bezbojni lak, nanosi se u 2-3 ruke.
Umjesto baze, mada nije moj savjet, moze se koristit i akrilna boja. Kod nas se imaju uzeti dvije vrste akrilne boje. Jedna se moze nanositi deblje, a druga ne. Sta znaci deblje, nanese se prvo ravnomjerno "magla" pa onda se predje preko tankim slojem, pa opet tankim pa moze opet tankim.. Dok druga akrilna ne moze, nanese se jednom da dobije efekat magle, predje jos jednom tanko preko i kraj. U oba slucaja ako navaljujete, procurit ce vam. Akrilna se razreduje sa akrilnim razredjivacem, ne nitrom. Ako je previse razrijedite, procurit ce opet. I da.. na akrilnu ne ide bezbojni lak jer vec u sebi ima laka.
Farbanje manjih panela van komore koji su pokupili prasinu se mogu ispolirati, naravno pricamo o razumnoj kolicini.
Sad tek ide proces farbanja. Povrsinu treba dobro odmastit i osusiti. Cista ili nova/druga sprica je neophodna. Ukoliko se farba akrilnom bojom, znaju se pojavit baloncici ako povrsina nije skroz odmascena. I konacno poliranje. To je ono gdje vecina nasih sanera i zajebe pa ostanu hologram efekti i pod direktnim udarom svjetla se vidi. Koriste se 3 paste gruba, srednja, fina. Ujedno se i poliraju tim redoslijedom. Skuplje i kvalitetnije paste treba uzeti. Potrebna je polirka s modulima regulisanja brzine 1 2 3 4 itd. Polir pasta se nanosi direktno na polirku, utrljava se prstom po spuzvi pa se, dok je ugasena, prelazi preko zeljenog panela. Onda ide, s blagim pritiskom, prelaz na prvom stupnju. Uvijek se polira manja povrsina ili panel po panel. Svaki prelaz na panelu/istoj povrsini ( ukoliko se poliranje vrsi u smijeru lijevo - desno, prelaz ispod ) treba da zahvati 50% vec polirane povrsine. Spuzva ne smije biti suha inace ostavlja mrlje. I tako uraditi sve 3 paste, nanijeti vosak i to je to.. Nije nikakvo izmisljanje tople vode, nit je kakvo pametovanje. Ako kome moze posluzit, bujrum. Kvalitet rada ovisi o kvalitetu proizvoda, opreme i ponajvise znanju lakirera. Ako sam gdje sta pogrijesio, preskocio, nek se ispravi
Last edited by mirzet87sa on 27/05/2016 10:59, edited 1 time in total.
-
mirzet87sa
#5072 Re: Pitamo Mehanicare ?
Druze, ja sam ovaj zanat ispeko davnih dana. Malo koji majstor kod nas ima pravu grijalicu, sve su to fuseraji od par stotina km. Termin "majstor" i majstor kod nas ne postoji. Svi rade na isti princip, nema nikakvih noviteta ni izmisljotina. Samo sto su neki bezobrazni i naplate fuseraj po 500+ km, dok drugi urade kvalitetnije i bolje za duplo manju cifru. Ne znaci uvijek skuplje bolje, vjeruj mi.tempuser wrote:
Sta je ovdje ofrlje?
Prvo, napravi rukom zonu 40 x 40 cm i vidi kolika je to povrsina za popravak. Drugo, ja nisam pisao za za ovaj auto nego uopsteno i kako treba i trece "majstor" koji nema komoru ovo moze na grijalicu zavrsiti i za 3 sata za 30 KM ako hoce, a pravi majstor ovo nece popraviti kako treba ispod 100 i vise i krace od jednog radnog dana.
Kad forumas popravi ostecenje kod "majstora" za 50km na livadi pokraj stada ovaca nek okaci slike. Bezobrazluk i paljenje po usima s cijenama ne znaci ujedno i kvalitet rada/opreme/materijala.
Edit;
Porsheov servis posjeduje prave grijalice, koga zanima nek svrati i vidi kakve su to masinerije i sta su sve sposobne uraditi
- bitanga_sa_otesa
#5073 Re: Pitamo Mehanicare ?
u komori ili na grijalici?mirzet87sa wrote: Druze, ja sam ovaj zanat ispeko davnih dana.
da dodam na referat sto si napisao
koliko ja znam postoji tecni kit i filer,o sprickitu u tecnom stanju ne znam nista,zar ima i u cvrstom stanju?gasovitom??
i vidim spominjes stalno neko uzimanje...nema uzet nista ,prosao je rat,mozes samo kupiti...a grijalice koje spominjes su infra crvene lampe za susenje 2k boja
-
mirzet87sa
#5074 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cisto sumnjam da ovdje ima lakirera, odnosno neko ko je lakirao pa sam zbog njih i napisao u tecnom stanju, jer se mijesaju pojmovi sprickita i kita. Kit u masi koliko god i kako god da se nanese ne moze pokriti/prekriti neravnive i izvuci linije/crte koliko moze sprickit. Mani se seljakluka, ako imas sta dodat dodaj. Da, to su te grijalice koje spominjem. Suse na principu iznutra ka vani, tako da ne dolazi do pucanja i guljenja.. Hvala tibitanga_sa_otesa wrote: u komori ili na grijalici?
da dodam na referat sto si napisao
koliko ja znam postoji tecni kit i filer,o sprickitu u tecnom stanju ne znam nista,zar ima i u cvrstom stanju?gasovitom??
i vidim spominjes stalno neko uzimanje...nema uzet nista ,prosao je rat,mozes samo kupiti...a grijalice koje spominjes su infra crvene lampe za susenje 2k boja
http://www.olx.ba/artikal/3517464/ir-in ... senje-irt/
evo je
- bitanga_sa_otesa
#5075 Re: Pitamo Mehanicare ?
nije nikakav seljakluk,rekao sam ti kako jeste .ti jedini ovde imas seljacki nastup ,to ce ti potvrditi mnogi sem mene ..
crte se izvlace smirglanjem kita ,tecni kit popunjava krupnije riseve i manje neravnine,filer puni rupice od smirgla 240-300
crte se izvlace smirglanjem kita ,tecni kit popunjava krupnije riseve i manje neravnine,filer puni rupice od smirgla 240-300