Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ratarka wrote:ne nadjoh ja ovu mrezu, mozda mi zato krastavice nisu ok, imam ukupno 3 ploda manja od filtera cigare, a vidim da svi pricaju o vec normalnim krastavicama.... biljke po sebi su velicine mikro minijaturne, tipa kutija cigara.... ne znam sta sam tu zeznula, nesto sigurno jesam.
Da nije i tebi krtica prošarala ispod i presjekla korijenje i sad se biljke muče?
Kod mene su se osušili krastavci kud je krtica prošla, ali sad vidim da i ono što je ostalo je pregusto, vidjela sam ja kad su nikli da bi trebali biti rjeđi, ali meni žao da čupam i gotovo
po listovima ovo je plemenjača.
De mi reci da li i stablo gdje crno, znači ne samo listovi?
ms
Mu'min
Mu'mine
hvala vam puno na odgovoru.
Kod paradajza nije stablo crno, samo listovi, i to na nekim stabljikama samo gornji listovi (prvi kod cvijeta), a na nekima samo donji listovi bliže tlu... ti koji su bliže tlu su na vrhovima zuto/smedji isto... ne znam jel to od puno vlage, zemlja je bas duboko bila jako vlazna.... tako da nisam ni zaljevala...
A kod paprike samo je plod na vrhu ostecen kao da ga je netko gricnuo i sad to truli...a listovi su zuti... nisu crni nikako...
U mene su krastavci gusto posijani ali su ipak dobro plodovi poceli rasti i jesti od neki dan Problem je sto svako drugi dan kidam zaperke i plodove koji su preblizu zemlji. Sto se tice paradajza jedan dio ke stvarno bio kritican donji ljistovi se poceli susiti tako da sam ih otkinuo sve do prvih plodova i stvarno se sad vidi napredak. Zdravi listovi rastu.
zijad_e wrote:U mene su krastavci gusto posijani ali su ipak dobro plodovi poceli rasti i jesti od neki dan Problem je sto svako drugi dan kidam zaperke i plodove koji su preblizu zemlji. Sto se tice paradajza jedan dio ke stvarno bio kritican donji ljistovi se poceli susiti tako da sam ih otkinuo sve do prvih plodova i stvarno se sad vidi napredak. Zdravi listovi rastu.
I ja sam to jučer uradila, poskidala sve bolesne listove, osim ovih crnih na vrhu stabljike... pa cemo aBd vidjeti kako ce napredovati, sad mi paradajzi ko kabrioleti izgledaju
Valjda ce biti za par salata koji paradajz i paprika....
Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Drugo, zna li neko kako se kreće cijena šeri paradižnika na piaci?
hrastov žižak wrote:Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći. Vrati se par stranica unazad, postavila sam link za recepte od prošle godine - imaš 3 koja se pasteriziraju pa nije bitno kad ćeš ih pripremati i jedan sa pečenim tikvicama koji je Oti postavila, e nisam sigurna da li se on pasterizira - mada vjerovatno može.
hrastov žižak wrote:Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći. Vrati se par stranica unazad, postavila sam link za recepte od prošle godine - imaš 3 koja se pasteriziraju pa nije bitno kad ćeš ih pripremati i jedan sa pečenim tikvicama koji je Oti postavila, e nisam sigurna da li se on pasterizira - mada vjerovatno može.
Eno ti na strani 201 link za reccepte i review
ma znam ja gdje je recept, samo me zanimalo mogu li sad to uradit. hvala na odgovoru.
Slabo ih na pijaci ima...
U trznim centrima cijena im se krece od nekih 3.5 KM do 4.5 (ovi 4,5 KM su organic)
Eno ti na strani 201 link za reccepte i review
Joj hrastov zizak ti si garant u juznoj americi dok spominjes ljeto Ovo bih ja nazvala stalnekiseuljeto
Moze li se kako rasporediti na par tema ovo jer ovdje je stvarno pregusto,naprimjer jedna tema da bude zastita biljaka,održavanje i đubrenje,zatim načini pripreme zimnica-recepti,treca tema da bude samo slike iz bašti,četvrto rasada i sorte biljaka..hvala
zizak, ni kod nas nema jos ljeta ali ima tikvica, ja cu po safran receptu da ukiselim ponesto, a paradajz jedino taj mali mi se i zacrvenio, ovo ostalo je prilicno veliko ali nista jos nije crveno, pa se pitam da li ce prije sazriti ili pocrniti....
lady di, kratavac je poludio odjednom, mislim da nemam krticu, sad odjednom je porastao (slikacu) duplo, ali ni blizu ovoga sta raja stavlja.... a plodovi su velicine pola filtera cigare, dakle nista....
kandelabar wrote:Moze li se kako rasporediti na par tema ovo jer ovdje je stvarno pregusto,naprimjer jedna tema da bude zastita biljaka,održavanje i đubrenje,zatim načini pripreme zimnica-recepti,treca tema da bude samo slike iz bašti,četvrto rasada i sorte biljaka..hvala
Jednom sam otvorila temu Zimnica na umjeće življenja i odignorisali su me samo tako. Odoh je dozvati ponovo a vi se pridružite.
safran wrote:Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći.
U nas preko mjesec dana nije pala kiša.
To ne valja em hladno,em bez kise hmm.Kod nas su bili pljuskovi svako malo i jako je pogodovalo basti vidim po plodovima.
Postim pa mi one kruške tako padoše u oči, subhanAllah. Još samo par sati i iftar.
Meni se ne jedu kruske,samo lubenice kako postim
Safranko juce sam pravila sok od rezdelija i od tropa đema skuhala uhhh kkao je fin,kiselast dobro se slaze u mazanju preko maslaca pa taj đem.preporucujem ga Ako ko ima ranih jabuka isto moze sok napraviti ja dodala malo rezdelija extra kombinacija.Inace od istih kuham kompot jer nece ih niko da jede pa da ne propadnu.
Mu'min wrote:Evo i početak berbe kod mene, pomalo al ipak kreće.
MasAllah,samo iznenadi jer neki dan si pokazao skroz zelene paradajze!
Juce ja na pijaci kupila kila pola marke,al hajd ti to jedi kad ni na sta ne mirise.