Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
lady_di

#5051 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:ne nadjoh ja ovu mrezu, mozda mi zato krastavice nisu ok, imam ukupno 3 ploda manja od filtera cigare, a vidim da svi pricaju o vec normalnim krastavicama.... biljke po sebi su velicine mikro minijaturne, tipa kutija cigara.... ne znam sta sam tu zeznula, nesto sigurno jesam.
Da nije i tebi krtica prošarala ispod i presjekla korijenje i sad se biljke muče?
Kod mene su se osušili krastavci kud je krtica prošla, ali sad vidim da i ono što je ostalo je pregusto, vidjela sam ja kad su nikli da bi trebali biti rjeđi, ali meni žao da čupam i gotovo
Mu'min

#5052 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Migulica

po listovima ovo je plemenjača.
De mi reci da li i stablo gdje crno, znači ne samo listovi?

ms
Mu'min
migulica

#5053 Re: Bášča

Post by migulica »

Mu'min wrote:Migulica

po listovima ovo je plemenjača.
De mi reci da li i stablo gdje crno, znači ne samo listovi?

ms
Mu'min

Mu'mine
hvala vam puno na odgovoru.
Kod paradajza nije stablo crno, samo listovi, i to na nekim stabljikama samo gornji listovi (prvi kod cvijeta), a na nekima samo donji listovi bliže tlu... ti koji su bliže tlu su na vrhovima zuto/smedji isto... ne znam jel to od puno vlage, zemlja je bas duboko bila jako vlazna.... tako da nisam ni zaljevala...

A kod paprike samo je plod na vrhu ostecen kao da ga je netko gricnuo i sad to truli...a listovi su zuti... nisu crni nikako...

AS
Migulica
zijad_e

#5054 Re: Bášča

Post by zijad_e »

U mene su krastavci gusto posijani ali su ipak dobro plodovi poceli rasti i jesti od neki dan :) Problem je sto svako drugi dan kidam zaperke i plodove koji su preblizu zemlji. Sto se tice paradajza jedan dio ke stvarno bio kritican donji ljistovi se poceli susiti tako da sam ih otkinuo sve do prvih plodova i stvarno se sad vidi napredak. Zdravi listovi rastu.
migulica

#5055 Re: Bášča

Post by migulica »

zijad_e wrote:U mene su krastavci gusto posijani ali su ipak dobro plodovi poceli rasti i jesti od neki dan :) Problem je sto svako drugi dan kidam zaperke i plodove koji su preblizu zemlji. Sto se tice paradajza jedan dio ke stvarno bio kritican donji ljistovi se poceli susiti tako da sam ih otkinuo sve do prvih plodova i stvarno se sad vidi napredak. Zdravi listovi rastu.
I ja sam to jučer uradila, poskidala sve bolesne listove, osim ovih crnih na vrhu stabljike... pa cemo aBd vidjeti kako ce napredovati, sad mi paradajzi ko kabrioleti izgledaju :lol:
Valjda ce biti za par salata koji paradajz i paprika....
migulica

#5056 Re: Bášča

Post by migulica »

[quote="Senći"]evo malo sličica iz moje bašče

Bas vam je lijepa bašča Senći :thumbup:
Svaka cast...i lijepo je sunčano... kod mene sunca nije bilo.. ne znam ni ja koliko dugo...

Al ajde biti ce bar zelene salate :D
hrastov žižak

#5057 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Drugo, zna li neko kako se kreće cijena šeri paradižnika na piaci?
safran

#5058 Re: Bášča

Post by safran »

hrastov žižak wrote:Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći. Vrati se par stranica unazad, postavila sam link za recepte od prošle godine - imaš 3 koja se pasteriziraju pa nije bitno kad ćeš ih pripremati i jedan sa pečenim tikvicama koji je Oti postavila, e nisam sigurna da li se on pasterizira - mada vjerovatno može.

Eno ti na strani 201 link za reccepte i review ;-)
hrastov žižak

#5059 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

safran wrote:
hrastov žižak wrote:Ja imam tikvica ko blata, zanima me mogu li se kiselit sad, da li je pretoplo? Imam hladan podrum ako to išta znači u ovim ljetnim mjesecima. Vidio sam da je neko postavljo recept za kiseljenje.
Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći. Vrati se par stranica unazad, postavila sam link za recepte od prošle godine - imaš 3 koja se pasteriziraju pa nije bitno kad ćeš ih pripremati i jedan sa pečenim tikvicama koji je Oti postavila, e nisam sigurna da li se on pasterizira - mada vjerovatno može.

ma znam ja gdje je recept, samo me zanimalo mogu li sad to uradit. hvala na odgovoru. :wink:
migulica

#5060 Re: Bášča

Post by migulica »

Slabo ih na pijaci ima...
U trznim centrima cijena im se krece od nekih 3.5 KM do 4.5 (ovi 4,5 KM su organic)
kerima1

#5061 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran wrote:

Joj hrastov zizak ti si garant u juznoj americi dok spominjes ljeto :lol: Ovo bih ja nazvala stalnekiseuljeto :lol:
hrastov žižak

#5062 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

kamo sreće da sam u boljoj americi. :D sad je kod njih zima, znači bara-bara s ovim našim produženim proljećem :-D
kandelabar

#5063 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Moze li se kako rasporediti na par tema ovo jer ovdje je stvarno pregusto,naprimjer jedna tema da bude zastita biljaka,održavanje i đubrenje,zatim načini pripreme zimnica-recepti,treca tema da bude samo slike iz bašti,četvrto rasada i sorte biljaka..hvala
hrastov žižak

#5064 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

ko ti brani da otvoriš te teme?
Ratarka

#5065 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zizak, ni kod nas nema jos ljeta ali ima tikvica, ja cu po safran receptu da ukiselim ponesto, a paradajz jedino taj mali mi se i zacrvenio, ovo ostalo je prilicno veliko ali nista jos nije crveno, pa se pitam da li ce prije sazriti ili pocrniti....

lady di, kratavac je poludio odjednom, mislim da nemam krticu, sad odjednom je porastao (slikacu) duplo, ali ni blizu ovoga sta raja stavlja.... a plodovi su velicine pola filtera cigare, dakle nista....
safran

#5066 Re: Bášča

Post by safran »

kandelabar wrote:Moze li se kako rasporediti na par tema ovo jer ovdje je stvarno pregusto,naprimjer jedna tema da bude zastita biljaka,održavanje i đubrenje,zatim načini pripreme zimnica-recepti,treca tema da bude samo slike iz bašti,četvrto rasada i sorte biljaka..hvala
Jednom sam otvorila temu Zimnica na umjeće življenja i odignorisali su me samo tako. Odoh je dozvati ponovo a vi se pridružite.

evo je
http://www.klix.ba/forum/zimnica-p88622 ... 2#p8862282
zijad_e

#5067 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Evo ja upravo ubrao prvu kesu krastavaca :razz:
Image
kerima1

#5068 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Iodma izvagat da se pohvalis :D
Kod nas kila friskih krastavica pola marke.Ni slicne onima iz basta ukusom.
emirolini

#5069 Re: Bášča

Post by emirolini »

Rodilo svasta u maloj basti

Image

Image

mudonja paradajz:

Image

Image

obicni
Image

crni paradajz ( crno more )

Image

Image

Image

kiwano ima oko cca 20tak plodova vec

Image

Image

Image

Image

Image

dinja

Image

paradajz vani

Image

Image

mali vilenjak papricice

Image

Image

neven

Image

menta

Image

bijelo

Image

crno

Image

bosiljak

Image

palma :D

Image

smokva :D

Image

paprike

Image

Image

kruske

Image

Image

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 2218_n.jpg

mrkva

Image

Image

maline

Image

vise na https://www.facebook.com/media/set/?set ... 488&type=1
Mu'min

#5070 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći.
U nas preko mjesec dana nije pala kiša. :(
Mu'min

#5071 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Zijade

svaka čast, samo mariši krastavice. :)

emirolini
tebi extra pohvala za slike a vala ima se šta i vidjeti.
Postim pa mi one kruške tako padoše u oči, subhanAllah. Još samo par sati i iftar. :lol:
Mu'min

#5072 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo i početak berbe kod mene, pomalo al ipak kreće. :)
Image
kerima1

#5073 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
safran wrote:Kakvim ba ljetnim mjesecima? Kod nas je ove godine ljeto zaboravilo doći.
U nas preko mjesec dana nije pala kiša. :(
To ne valja em hladno,em bez kise hmm.Kod nas su bili pljuskovi svako malo i jako je pogodovalo basti vidim po plodovima.
Postim pa mi one kruške tako padoše u oči, subhanAllah. Još samo par sati i iftar.
Meni se ne jedu kruske,samo lubenice kako postim :)
Safranko juce sam pravila sok od rezdelija i od tropa đema skuhala uhhh kkao je fin,kiselast dobro se slaze u mazanju preko maslaca pa taj đem.preporucujem ga :thumbup: Ako ko ima ranih jabuka isto moze sok napraviti ja dodala malo rezdelija extra kombinacija.Inace od istih kuham kompot jer nece ih niko da jede pa da ne propadnu.
Mu'min

#5074 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ljutače paprike: Jalapeno early
Image

Više slika u temi Čili - feferoni - ljute paprike.
kerima1

#5075 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:Evo i početak berbe kod mene, pomalo al ipak kreće. :)
Image
MasAllah,samo iznenadi jer neki dan si pokazao skroz zelene paradajze!
Juce ja na pijaci kupila kila pola marke,al hajd ti to jedi kad ni na sta ne mirise. :cry: :cry: :cry:
Post Reply