Tandzara, kao i bilo sta drugo bez optike - nema sanse ni na 300m jer nisani potpuno prekriju cilj (osim ako cilj nije komplet kuca)
S optikom tandzara ide glat na 1.200.

Nada je bila povisoka, tamne kose, kraca kosa uvijek, velika promjena na njoj od pocetka rata u Vukovaru (valjda se probudili pradjedovski geni). Radila u supermarketu u Djure Dj. preko puta Kina Radnika sa lijeve strane 100 metara prema Kosevu, takodje je radila u granapu prije toga na vrhu Kosevskog Brda kod autobuske stanice. Kako je zavrsila kao snajperista ne znam, znam samo kad su Nedju povalili da se nije cesto pojavljiva u zgradi ali su je ljudi vidjali sa new boyfriendom (urednim cetnikom po izgledu).Sto je najveci crnjak ubijedjen sam da nam je ona guzove spasila kad su nas odveli u Pajaco 21.maja mozda sto je je bila dobra sa mojom starom zbog cuvanja malog Zarkonija. Cak sam cuo da je promijenila ime ali mozda je to samo suplja.U principu su najgori bili ovi sto su se dokazivali mjesani brakovi ili ovaj njen slucaj u kojem je Nedjo odbio poslusnost i usput prenio puske na nasu stranu. Imali su odlican sistem smrad iz nase zgrade je harao oko Zeljinog stadiona a kad dodje u zgradu komsije ne smije vas niko dirati a onda sutra posalje smrada iz Ozrenske da nam se nahebe majke balijske i tako ukrug.Vrlo smisljena urbana operacija a ne kao na nasim selima gdje su komsije upravo odradjivale najprljavije poslove.Ima njih par sto su ostali poslije rata na Grbavici nazalost nase dicne sluzbe nisu se nikad pozabavile ulogama doticnih...Dozer wrote:Da... Nedju nam ubise jer nije htio pucati za njih, a jos i branio muslimana... Dobar je covjek bio Nedjo, poznavao sam ga.hatemondays wrote: Nada Skipina radila u supermarketu U Djure Djakovica, moja " divna komsinica", rodjena Vukovarcanka, muz Nedjo pokoj mu dusi bio clan streljackog udruzenja prije rata, zaglavio u rukama Batka zajedno sa komsijom Midhatom S. Mitom , inace bio knjigovodja u ViK na Skenderiji prije rata. Sina Zarka moja mati cuvala dok je bio mali.Ima vise o njoj na Grbavica Kovacici pdf.
Nade se sjecam kroz maglu, ali je nikad ne bih prepoznao... Kako li je ona zavrsila k'o snajperista...
Evo dobrog primjeraarman1 wrote:koliko tolikosabanss wrote:Pa ovdje su ljudi koji su pucali, koje zanima, koji su trenirali i slično. Normalno je da se većina razumije u temu
Što nije garancija da se slažemo o svemu kao što se i ne slažemo. Na stranu svo ovo Hi-tech nadmudrivanje, definitivno je da su sve strane ovu vrstu pojedinaca/jedinica pogrešno koristile.
Što se tiće pušaka glavnina mog interesovanja je prestala 95. kad sam se demobilisao. Za mene vrh ostaje Tanđara sa Zrakovom optikom. Koristio sam i PASP ali Tanđara je vrh. Čak i bez optike derala je guzove.
8 metara pad vec na 1000 metara, jos uslovi ostali...Dozer wrote:Mehanickim nisanima sansa za pogodak staticne mete je mozda jedva 10%, pokretne 1-2%. Tracenje municije.
S optikom je vec druga prica.
Stavio sam ovaj klip da ljudi vide da je tandjara precizna i bez optike.славянин wrote:8 metara pad vec na 1000 metara, jos uslovi ostali...Dozer wrote:Mehanickim nisanima sansa za pogodak staticne mete je mozda jedva 10%, pokretne 1-2%. Tracenje municije.
SVD efikasni domet gadjanja (znaci snajper sa optikom) 800 metara - a ovaj tandzarom neprijatelju "dere guzove" na 1000+ metara i to bez optikeja ne znam kako je itko ziv ostao od neprijatelja
Precizna kao i milion drugih karabina u tom kalibru nista posebno nista specijalno a jos manje nesto sto dere sve zivo na kilometar.BISTRIK100 wrote:Stavio sam ovaj klip da ljudi vide da je tandjara precizna i bez optike.славянин wrote:8 metara pad vec na 1000 metara, jos uslovi ostali...Dozer wrote:Mehanickim nisanima sansa za pogodak staticne mete je mozda jedva 10%, pokretne 1-2%. Tracenje municije.
SVD efikasni domet gadjanja (znaci snajper sa optikom) 800 metara - a ovaj tandzarom neprijatelju "dere guzove" na 1000+ metara i to bez optikeja ne znam kako je itko ziv ostao od neprijatelja
Sta se odmah kurcis i pametujes.
Pa onaj sto je poceo gore a to se nadovezao sa klipom.BISTRIK100 wrote:Pa nisam ja napisao o "deranju guzova" niti je klip o "deranju guzova" i nismo svi strucnjaci o tandjari kao ti pa da znamo sta sve moze i koliko je precizna.
Čovjek se nije zvao Kuriolis, nego Koriolis.Ramzess Veliki wrote:Slanje metka na daljinu preko 600 metara je umjetnost, to rade uceni I uvjezbani strijelci koji poznaju balistiku koja je nauka za sebe.
Ako ne znate kako na daljini od 600, 800, 1000 otkloniti uticaj Kuriolisove krive ne znate mnogo o putanji balistickog projektila.
JNA pravilo za PASP kao nase najbolje balisticko prirucno gradivo ne bavi se Kuriolisovom krivom, a poznavanje i koristenje tabela uticaja iz tog prirucnika se smatralo profesionalnim nivoom u koristenju snajperske puske.
Onaj ko zna korigovati Kuriolisovu krivu ce vas ohladiti na 1000 metara bez mnogo muke sa odgovarajucom optikom i obavezno takmicarskom balansiranom municijom.
Da pojasnim za balansiranu municiju, tokom proizvodnje masovna municija se oznacava sa oznakom godine proizvodnje i broj masine koja je punila cahuru. Streljaska drustva vode evidenciju koja od te municije se pokazala dovoljno dobra za vjezbanje i takmicenje, a ostala se klasifikuje kao hrana za "garonju".
Takmicarsko zrno se posebno tretira, zrna se vagaju elektronski nakon proizvodnje i ona sa idealnom tezinom se odvajaju i posebno ugradjuju u cahure koje se pune masinom sa elektronskom vagom koja garantuje istu tezinu barutnog punjenja, a dance inicijalne kapisle se boji ljubicastom bojom kao oznaka raspoznavanja kvalitete metka. Zrno nije balansirano, samo je iste tezine kao sva u pakovanju.
E hvala na ispravci, meni je na 700 bacalo lijevo gore na deset sati, a na 900 desno gore na jedan sat.Seawolf wrote:Čovjek se nije zvao Kuriolis, nego Koriolis.
Kolika je vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno mase 11,7 g (180 gr), u trenutku kada je ispaljeno brzinom od 800 m/s, tačno u smjeru zapada, na lokaciji koja se nalazi na 45 stepeni sjeverne geografske širine?
Pitanje vrijedi i za ostale strijelce (ne horoskopske) sa teme.
Grijesisславянин wrote:8 metara pad vec na 1000 metara, jos uslovi ostali...Dozer wrote:Mehanickim nisanima sansa za pogodak staticne mete je mozda jedva 10%, pokretne 1-2%. Tracenje municije.
Ma mala je to sila. Ovako od oka, nesto oko 0,1g, +/- do 5%. Inace, na sjevernoj hemisferi Koriolisov efekat/sila vuce desno, na juznoj lijevo, a s povecavanjem ili smanjivanjem stepena geografske sirine povecava se ili smanjuje i horizontalni efekat Koriolisa.Seawolf wrote: Kolika je vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno mase 11,7 g (180 gr), u trenutku kada je ispaljeno brzinom od 800 m/s, tačno u smjeru zapada, na lokaciji koja se nalazi na 45 stepeni sjeverne geografske širine?
Vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno koje se kreće tačno prema zapadu, ili tačno prema istoku je jednaka nuli.Dozer wrote:Ma mala je to sila. Ovako od oka, nesto oko 0,1g, +/- do 5%. Inace, na sjevernoj hemisferi Koriolisov efekat/sila vuce desno, na juznoj lijevo, a s povecavanjem ili smanjivanjem stepena geografske sirine povecava se ili smanjuje i horizontalni efekat Koriolisa.Seawolf wrote: Kolika je vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno mase 11,7 g (180 gr), u trenutku kada je ispaljeno brzinom od 800 m/s, tačno u smjeru zapada, na lokaciji koja se nalazi na 45 stepeni sjeverne geografske širine?
Medjutim, bitno je znati i gdje ce taj metak tacno otici u odnosu na gegrafski pravac pucanja, posto to utice i na vetikalu putanje, jer pucanje na istok ce uzrokovati da taj metak ode malo gore, a pucanje na zapad ce ga "natjerati" malo dole. Stvar pravca rotacije Zemlje, tj. ako se puca kontra pravca rotacije, vertikalni Koriolis je jaci i metak ide dole, a ako se puca u pravcu rotacije tada je vertikalni Koriolis manji i metak ide malo gore.
Naravno, onda ide dalja balisticka kalkulacija, ali bitno je znati da je ovaj efekat zanemariv do nekih 900-1000m. Tek nakon toga, a sto spada u long range pucanje, potrebno je u obzir uzeti i Koriolisa.
Nije valjda da si mislio da niko ne zna odgovor na ovo?
Seawolf wrote:Vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno koje se kreće tačno prema zapadu, ili tačno prema istoku je jednaka nuli.Dozer wrote:Ma mala je to sila. Ovako od oka, nesto oko 0,1g, +/- do 5%. Inace, na sjevernoj hemisferi Koriolisov efekat/sila vuce desno, na juznoj lijevo, a s povecavanjem ili smanjivanjem stepena geografske sirine povecava se ili smanjuje i horizontalni efekat Koriolisa.Seawolf wrote: Kolika je vrijednost koriolisove sile koja djeluje na zrno mase 11,7 g (180 gr), u trenutku kada je ispaljeno brzinom od 800 m/s, tačno u smjeru zapada, na lokaciji koja se nalazi na 45 stepeni sjeverne geografske širine?
Medjutim, bitno je znati i gdje ce taj metak tacno otici u odnosu na gegrafski pravac pucanja, posto to utice i na vetikalu putanje, jer pucanje na istok ce uzrokovati da taj metak ode malo gore, a pucanje na zapad ce ga "natjerati" malo dole. Stvar pravca rotacije Zemlje, tj. ako se puca kontra pravca rotacije, vertikalni Koriolis je jaci i metak ide dole, a ako se puca u pravcu rotacije tada je vertikalni Koriolis manji i metak ide malo gore.
Naravno, onda ide dalja balisticka kalkulacija, ali bitno je znati da je ovaj efekat zanemariv do nekih 900-1000m. Tek nakon toga, a sto spada u long range pucanje, potrebno je u obzir uzeti i Koriolisa.
Nije valjda da si mislio da niko ne zna odgovor na ovo?
Koriolisova sila je jednaka proizvodu mase zrna i koriolisovog ubrzanja. Koriolisovo ubrzanje je jednako dvostrukom vektorskom proizvodu vektora ugaone brzine obrtanja zemaljske kugle sa komponentom vektora brzine zrna koja presjeca osu obrtanja zemaljske kugle.
Kako je ta komponenta vektora brzine zrna, u slučaju da zrno leti tačno prema istoku, ili tačno prema zapadu, jednaka nuli, tako su i koriolisovo ubrzanje i koriolisova sila za te slučajeve jednaki nuli.
Vertikalni koriolis, o kojem ti pišeš, u stvari nema veze sa koriolisovom silom, nego je posljedica eötvösovog efekta, a to je utjecaj centrifugalne sile obrtanja zemaljske kugle na balističku putanju zrna.
Eötvösov efekat je najizraženiji kada zrno leti tačno prema zapadu (kada pojačava pad zrna i dovodi do podbačaja), odnosno kada leti tačno prema istoku (kada smanjuje pad zrna i dovodi do prebačaja).
Govorim o borbenim dejstvima a ne lola kaki na livadi misleci da je dovoljno dalekoDozer wrote: Grijesis
Kucaj na YT ".308 WIN long shot" (ili bilo koji kalibar)
Staticne ili spore mete se mogu lijepo pogoditi i na tim daljinama, a to ukljucuje i covjeka. 95% ljudi konta upravo ovako kao ti - ma ne moze ni dobacit do mene ovdje. I - pljas! A onda traze petokolonasa u krugu 500-600m od pogodjenog
Ih hoce hoce ...славянин wrote:.. ali nece bas neki obuceni profesionalni vojnik da sjedi na otvorenom kilometar dva od linije .
славянин wrote: Govorim o borbenim dejstvima a ne lola kaki na livadi misleci da je dovoljno daleko, pa eno stavio sam video na 2.5 kilometara sto puca lapua onu municiju - sve to super (kolika je sansa da pogodis na 1000+ metara iz prve , kolika je sansa da ce budala bas da sjedi i da je vidljiv lijepo .. itd itd) mislim valjda u nasem ratu rovovsko dugotrajno ratovanje pa su se cesto znali opustiti i fljas.. ali nece bas neki obuceni profesionalni vojnik da sjedi na otvorenom kilometar dva od linije .
Sve je u procentima sanse, sto se vise pazis i postupas pametno smanjujes procente da pogines - naravno rizik je vise nego tu i ne znaci da se mozes spasiti da ti mb granata padne na glavu u rovumali jomu wrote:славянин wrote: Govorim o borbenim dejstvima a ne lola kaki na livadi misleci da je dovoljno daleko, pa eno stavio sam video na 2.5 kilometara sto puca lapua onu municiju - sve to super (kolika je sansa da pogodis na 1000+ metara iz prve , kolika je sansa da ce budala bas da sjedi i da je vidljiv lijepo .. itd itd) mislim valjda u nasem ratu rovovsko dugotrajno ratovanje pa su se cesto znali opustiti i fljas.. ali nece bas neki obuceni profesionalni vojnik da sjedi na otvorenom kilometar dva od linije .
Ja to ne gladam tako, malo ispocetka sam na to konto i onda oguglo, toliko je toga proletilo kraj mene da sam se ohladio od toga, moras tu neku srecu imat, i tu neku "ludost" koja ti neda da se zajebes......
kontas ti i skontas o svemu tome, i kad to sve krene ne kontas vise o tome...... nemas vremena, sve se odjednom desava da onda oguglas i ides na srecu..... ko koga, MORATE IMATI TU LUDU SRECU DA VAS FULAJU, ja sam u tim trenutcima bio dovoljno lud da sam konto i skonto u glavi da imam srecu da ce me fulat, nekako cu proci ko ga jebe, CUVAS SE TI..... ALI U STVARI CUVAS SE KURAC, ne mozes se cuvat i ko ga jebe, tako to ide..... jebali vas filmovi dosta je raje poginulo bezze radi filmova
i kad to prodje..... tad vidis srecu i skontas da bez srece nema i ne mozes nista od svega toga, to je mene cuvalo i ocuvalo da ne poludim, jer saceka te to sve poslije..... pa opet u sve to
jebiga..... tako to ide, i sad mi nekad dodje da eksiram litar konjaka, pa jos jedan litar.... pa se skontam koji ce mi kurac
imaju fore kako se snajperi traze, mame i skidaju..... to je vec profesionalna stvar, stim se nikad ne zajebava, i zajebite filmove, nista nije onako.
славянин wrote: Sve je u procentima sanse, sto se vise pazis i postupas pametno smanjujes procente da pogines - naravno rizik je vise nego tu i ne znaci da se mozes spasiti da ti mb granata padne na glavu u rovu- ali isto tako ako zapalis cigaru 300 metara od neprijatelja u prvom mracku znaci da smanjujes sebi sansu a povecavas da te neko zdeka.Neko kaze ma dosta mi je jbg sta bude bice i prezivi - neko se pazi i postupa po pravilima i opet otegne papke... sve je u procentima jel ,sreci .. ali bitno je kada rizikujes da je rizik sto manji prema faktorima na koje mozes da utices.
Ima izreka - "hard way is the right way" , jer joj ma nece mogu ja sad nije dobro.Imas svakakvih ljudi... izvadi ploce iz pancira mrsko mu nositi, neki drugi naprimjer ne izvadi ploce - a ti panciri spasili koliko zivota - znaci zbog "ma nece" kad pogines vjerovatno ti bude krivomali jomu wrote:славянин wrote: Sve je u procentima sanse, sto se vise pazis i postupas pametno smanjujes procente da pogines - naravno rizik je vise nego tu i ne znaci da se mozes spasiti da ti mb granata padne na glavu u rovu- ali isto tako ako zapalis cigaru 300 metara od neprijatelja u prvom mracku znaci da smanjujes sebi sansu a povecavas da te neko zdeka.Neko kaze ma dosta mi je jbg sta bude bice i prezivi - neko se pazi i postupa po pravilima i opet otegne papke... sve je u procentima jel ,sreci .. ali bitno je kada rizikujes da je rizik sto manji prema faktorima na koje mozes da utices.
Ti govoris o procentima (poznato mi nesto.....) dok ja govorim o ljudima.....
normalno da se cuvas (kad govorimo o ljudima) za procente to nije vazno
( sa ludim niko ne ide nigdje niti taj ide sa ikim) s procentima ne znam, nikad nisam nigdje isao sa procentima
razumijem ljude koji ne mogu i nisu mogli...... zna se to u startu kako je ko u zajebanim stvarima, niko ne moze svugdje, i ja sam morao propustat, strefi te to nesto i primjeti se na tebi..... samo ti se kaze ne ides.... tako to ide