Đonlagić: Razgovori stranačkih lidera liče na neefikasno sijelo
Potpredsjednik SBB BiH prof. dr. Mirsad Đonlagić učestvovao je u stranačkim razgovorima o uspostavi kako federalne tako i državne vlasti nakon proteklih općih izbora.
Posljednji razgovori predstavnika parlamentarnih stranaka održani u Parlamentu BiH, kaže, nemalo su ga pozitivno iznenadili dobrom atmosferom i ponašanjem sudionika razgovora na jednoj i krajnjom neučinkovitošću tih razgovora na drugoj strani.
Negativan ishod
Stječe se dojam da je onda bila riječ o sijelu poznanika, a ne o razgovorima koji se tiču vlasti koja treba da kreira budućnost ove zemlje. Kome trebaju takvi razgovori i dokle će to trajati?
- Prema meni, to je bilo jedno neefikasno sijelo. Iskreno, ljudi su razgovarali, jedni predlagali, drugi prihvatali i nisu prihvatali, pričali svako o svojim platformama - Lagumdžija i Tihić o platformi četiri stranke, Dodik o platformi SNSD-a i SDS-a i, na kraju, svi su otišli svojim kućama, a da ništa nije dogovoreno.
Ovakvi razgovori mogu trajati mjesecima, a da ne poluče nikakve rezultate.
Pa o čemu je riječ - da li pobjednici izbora ne znaju ili ne žele da prave vlast?
- Suha istina je da mi četiri mjeseca nakon izbora nemamo konstituisanu vlast. Možemo krivicu bacati na RS i njihove lidere koliko god hoćemo, ali vlast u RS je formirana i ona funkcioniše. Krivica je u Federaciji.
Odnosi unutar Federaciji nisu kako treba. Činjenica je da je struktura vlasti u Federaciji komplicirana, ali odnosi između Bošnjaka i Hrvata su komplicirani, pa i odnosi unutar samih Hrvata. U takvim odnosima mora postojati spremnost na kompromis, a ja ga, bar kad su u pitanju sastanci kojima sam prisustvovao, nisam primijetio.
Ko su onda kočničari dogovora?
- Ako nakon sastanka lideri izađu i saopće da je taj sastanak bolji od svih prethodnih, onda je to za mene signal da bi se moglo desiti nešto pozitivno.
Naravno, ovih dana svi se pozivaju na najnovije stavove Angele Merkel i Valentina Incka. Ali, džaba je sve to ako pobjedničke stranke, odnosno njihovi lideri, koji se ponašaju pobjednički, ne žele da izađu iz svojih zacrtanih okvira. Prvenstveno, to su Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić na jednoj i Milorad Dodik na drugoj strani. No, Dodik nije kriv što Tihić i Lagumdžija ne mogu da se dogovore s Čovićem i Ljubićem.
Lični inat
Šta je ovdje u pitanju - ideologija ili lični inati i borba za fotelje?
- Ideologija sigurno nije. Da je riječ o ideologiji, onda bi bilo nepojmljivo da u koaliciji imate SDA i SDP, posebno nakon onoga šta smo slušali u predizbornoj kampanji obje stranke, što su, očito, njihovi i lideri i članstvo zaboravili. Može to neko etiketirati ovakvim ili onakvim savezom ili koalicijom, ali u konačnici se sve svodi na fotelje.
U Federaciji ove dvije stranke su najodgovornije za stanje, pa i za stanje na državnom nivou, bilo to njima pravo ili ne. Logika izbornih rezultata mora biti primijenjena u postizbornim koaliranjima jer je to volja naroda, odnosno birača, a ne volja lidera. U ovako strukturiranoj BiH nepoštivanje tih pravila ne vodi nigdje.
Stranka za BiH i dalje vlada
- Problem je što mi u Federaciji imamo nesređeno stanje. Koliko god se ja slagao ili ne slagao s Dodikovim stavovima, objektivno, on je završio posao u RS. Nije do Dodika što mi na nivou Federacije ne možemo napraviti vlast.
Imate apsurdnu situaciji da Stranka za BiH, koja je najveći gubitnik ovih izbora, i četiri mjeseca poslije izbora aktivno odlučuje o svim pitanjima i u entitetu i u državi. Nije ovdje problem u SBiH već govorim o nečemu što ne poznaje ni jedno državno uređenje.
A. Hadžić/Dnevni avaz
14. februar 2011. godine
Reagiranje
Nisu svi poslanici primili po 8.700 KM
U današnjem broju „Dnevnog avaza“ objavljena je informacija o tome da su svi državni poslanici u protekla dva mjeseca primili po 8.700 KM.
Klub poslanika SBB BiH smatra neophodnim da pojasni sljedeće činjenice. Naime, naši poslanici prof.dr. Emir Kabil i prim.dr. Mirsad Đugum, koji inače nisu profesionalni poslanici, primili su paušale od 747 KM.
Inače, njih dvojica kao i svi poslanici SBB BiH na državnom i federalnom nivou, od svojih primanja svakog mjeseca finansiraju po dva studenta.
Uz to, nije tačna ni konstatacija da svi poslanici ništa ne rade. Javnosti su vjerovatno poznati višemjesečni napori i uložena energija Adnana Bašića, privremenog predsjedavajućeg, u koordinaciji između predsjednika parlamentarnih stranaka, a i naša poslanica Ismeta Dervoz svakog je dana na svom radnom mjestu u Parlamentu.
S poštovanjem,
predsjednik Kluba SBB BiH
Mirsad Đugum
p.s.sretano valentino svim gradjanima koji obiljezavaju ovaj praznik