Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Irene Adler

#5051 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Irene Adler »

Tesla10 wrote:Da li neko od vas ima sve desetke na fakultetu ? :) .
Ima ;-)

Vidim da ne planiras na nas fakultet, ali nema veze, neke stvari su univerzalne. Samo se potrudi, daj sve od sebe i sve je moguce! Naravno, nazalost uvijek imas i ljudski faktor, od toga da li je profesorica ustala raspolozena to jutro ili se jednostavno ne dopadnes nekome... i onda te osteti pa ti da 9 ili 8 umjesto 10. Ali nije ni to kraj svijeta! Onda nemas prosjek bas 10 nego 9,nesto - a to nije velika razlika. Najvaznije ako znas sta zelis i sebi jasno postavis ciljeve u zivotu, mozes apsolutno sve!!!

@bull: Meni se ne dopada sto smo ostali bez zimskog odmora. Nije stvar u ispitima, to se da poloziti preko parcijala, ali dok uganjas sve profesore, potpise, ocjene - vec je proslo pola februara. Provest cemo zimski odmor pred kabinetima profesora, u lovu na potpise :-)
Zatamnjena stakla

#5052 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Raspored gori.
bull21

#5053 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bull21 »

Raspored je, da prostite, sranje. Meni je svejedno, ali mi je najviše žao kolega koji nisu iz Sarajeva jer znam da su uvijek koristili te slobodne dane između ispita da odu kući. Onaj rasproed je bio odličan a ovaj je očito da se ukinu oni popravni rokovi (sada februar ima jedan rok i drugu parcijalu a ne dva roka i drugu parcijalu). Tipično za naš fax, bolonja na silu. Ali samo kada njima to odgovara.
Ali-sa

#5054 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ali-sa »

Meni se ne dopada sto smo ostali bez zimskog odmora. Nije stvar u ispitima, to se da poloziti preko parcijala,

Gdje se mogu ispiti položiti preko parcijala :o ?
Kod mene na odsjeku radimo parcijale, ali i pored položenih parcijala moramo raditi završne ispite. A potpisujem to za ocjene, ako je prof. neraspoložen onda ti se dobro ne piše, hvala Bogu nije mi se to desilo, ali nekima jeste.
Zatamnjena stakla

#5055 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

bull21 wrote:Raspored je, da prostite, sranje. Meni je svejedno, ali mi je najviše žao kolega koji nisu iz Sarajeva jer znam da su uvijek koristili te slobodne dane između ispita da odu kući. Onaj rasproed je bio odličan a ovaj je očito da se ukinu oni popravni rokovi (sada februar ima jedan rok i drugu parcijalu a ne dva roka i drugu parcijalu). Tipično za naš fax, bolonja na silu. Ali samo kada njima to odgovara.
Šta će kod kuće?
Bilim

#5056 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Bilim »

Sorel wrote:
bull21 wrote:Raspored je, da prostite, sranje. Meni je svejedno, ali mi je najviše žao kolega koji nisu iz Sarajeva jer znam da su uvijek koristili te slobodne dane između ispita da odu kući. Onaj rasproed je bio odličan a ovaj je očito da se ukinu oni popravni rokovi (sada februar ima jedan rok i drugu parcijalu a ne dva roka i drugu parcijalu). Tipično za naš fax, bolonja na silu. Ali samo kada njima to odgovara.
Šta će kod kuće?
hahaha :D
Klitemnestraaa

#5057 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Klitemnestraaa »

Može li mi neko reći ko studira sociologiju kako je tamo stanje sa izostancima, je li vrijedi isto pravilo da ako izostaneš 5 puta gubiš pravo polaganja ispita?
Zatamnjena stakla

#5058 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Tri puta ako izostaneš nećeš dobit potpis od profesora. Neš' moć' na ispit izać'. Jedino popravni.
P308

#5059 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Sorel wrote:Tri puta ako izostaneš nećeš dobit potpis od profesora. Neš' moć' na ispit izać'. Jedino popravni.
Kod nas mozes izaci na ispit ali ne mozes dobiti potpis i samim tim ne mozes upisati sljedeci semestra ili godinu. Ako si recimo 4 puta izostao, daju ti sansu u vidu dodatnog zadatka, seminarskog rada, prikaza knjige ili slicno da zaradis potpis. Ali iznad 4 puta, nista....
tagomago

#5060 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tagomago »

Ali-sa wrote:Meni se ne dopada sto smo ostali bez zimskog odmora. Nije stvar u ispitima, to se da poloziti preko parcijala,

Gdje se mogu ispiti položiti preko parcijala :o ?
Kod mene na odsjeku radimo parcijale, ali i pored položenih parcijala moramo raditi završne ispite. A potpisujem to za ocjene, ako je prof. neraspoložen onda ti se dobro ne piše, hvala Bogu nije mi se to desilo, ali nekima jeste.
ja sam u pet godina minulog studiranja na jednom odsjeku položila sve preko parcijala+parcijala a na drugom nikad parcijalnog nismo imali, samo pismeni+usmeni varijanta, što hoće reć da na ff-u svako svoju politiku vodi, sve do jednom :D
Magistar1020

#5061 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

Sljedeće godine planiram upisati Filozofski fakultet, tj tačnije smjer Sociologija. Eh caka je u tome što sam ja završio srednju stručnu školu ali i četvrtu godinu vanredno, pa me zanima šta sve trebam uraditi kako bih ga mogao upisati, tj želim da budem na buđetu :-D :bih: . U srednjoj sam prolazio sam peticama ali nisam imao nekih predmeta kao ostali učenici u drugim školama. I pauzirao sam dvije godine, kako bih mogao platiti sebi školovanje (radio sam a i završavao četvrtu godinu u isto vrijeme). Hajde molim vas pomozite mi jer ću vam biti jako zahvalan :sax: :sax: .
Ambrozija

#5062 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ambrozija »

Magistar1020 wrote:Sljedeće godine planiram upisati Filozofski fakultet, tj tačnije smjer Sociologija. Eh caka je u tome što sam ja završio srednju stručnu školu ali i četvrtu godinu vanredno, pa me zanima šta sve trebam uraditi kako bih ga mogao upisati, tj želim da budem na buđetu :-D :bih: . U srednjoj sam prolazio sam peticama ali nisam imao nekih predmeta kao ostali učenici u drugim školama. I pauzirao sam dvije godine, kako bih mogao platiti sebi školovanje (radio sam a i završavao četvrtu godinu u isto vrijeme). Hajde molim vas pomozite mi jer ću vam biti jako zahvalan :sax: :sax: .

Ove godine se na jednopredmetni studij Sociologije na prvom roku prijavilo samo 7 osoba i svi su primljeni kao redovni. Uvijek je najmanje interesovanje na sociologiji i filozofiji, tako da mislim da ne bi trebalo biti problema da budes primljen.
Magistar1020

#5063 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

Ambrozija wrote:
Magistar1020 wrote:Sljedeće godine planiram upisati Filozofski fakultet, tj tačnije smjer Sociologija. Eh caka je u tome što sam ja završio srednju stručnu školu ali i četvrtu godinu vanredno, pa me zanima šta sve trebam uraditi kako bih ga mogao upisati, tj želim da budem na buđetu :-D :bih: . U srednjoj sam prolazio sam peticama ali nisam imao nekih predmeta kao ostali učenici u drugim školama. I pauzirao sam dvije godine, kako bih mogao platiti sebi školovanje (radio sam a i završavao četvrtu godinu u isto vrijeme). Hajde molim vas pomozite mi jer ću vam biti jako zahvalan :sax: :sax: .

Ove godine se na jednopredmetni studij Sociologije na prvom roku prijavilo samo 7 osoba i svi su primljeni kao redovni. Uvijek je najmanje interesovanje na sociologiji i filozofiji, tako da mislim da ne bi trebalo biti problema da budes primljen.
A šta ću sa predmetima koje nisam imao u srednjoj školi, a koji su relevantni za upis na fakultet ? Ja sam imao Demokratiju i ljudska prava, ali ne filozofiju, sociologiju, logiku itd.
P308

#5064 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Evo ovi predmeti ti se gledaju:

ODSJEK ZA SOCIOLOGIJU
1. Bosanski, hrvatski i srpski jezik - maksimalno 20 bodova
2. Filozofija ili Sociologija ili Logika ili Psihologija - maksimalno 40 bodova
3. Strani jezik - maksimalno 20 bodova
Magistar1020

#5065 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

P308 wrote:Evo ovi predmeti ti se gledaju:

ODSJEK ZA SOCIOLOGIJU
1. Bosanski, hrvatski i srpski jezik - 5, 4, 5, 5.
2. Filozofija ili Sociologija ili Logika ili Psihologija - ja sam imao Demokratiju i ljudska prava, i tu sam pet imao.
3. Strani jezik - 5, 5, 5, 5.
Ali-sa

#5066 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ali-sa »

Ma primit će te abd, sve su ti petice i četvorke, ne brini :D
Ali-sa

#5067 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ali-sa »

Ali-sa wrote:Ma primit će te abd, sve su ti petice i četvorke, ne brini :D
Msm jedna četvorka :mrgreen:
P308

#5068 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Magistar1020 wrote:
P308 wrote:Evo ovi predmeti ti se gledaju:

ODSJEK ZA SOCIOLOGIJU
1. Bosanski, hrvatski i srpski jezik - 5, 4, 5, 5.
2. Filozofija ili Sociologija ili Logika ili Psihologija - ja sam imao Demokratiju i ljudska prava, i tu sam pet imao.
3. Strani jezik - 5, 5, 5, 5.
S obzirom da su primljeni i oni koji su imali 60 bodova, ne vidim razloga zasto tebe ne bi primili, cak i da izgubis svih 40 bodova u ovoj kategoriji Filozofija ili Sociologija ili Logika ili Psihologija. Opet ces imati skoro maksimalne bodove na maternji jezik i strani jezik, i opci uspjeh. Jedino da se raspitas jos na studentskoj sluzbi ili kod sekretara za odsjek za sociologiju hoce li ti bodovati neki drugi predmet poput Demokratije.
Magistar1020

#5069 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

Čuo sam od nekih ljudi da moraju gledati neki drugi predmet, ako kojim slučajem nemam ni jedan od ovih gore navedenih. A malo mi je glupo da izgubim 40 bodova.
Ali-sa

#5070 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ali-sa »

Magistar1020 wrote:Čuo sam od nekih ljudi da moraju gledati neki drugi predmet, ako kojim slučajem nemam ni jedan od ovih gore navedenih. A malo mi je glupo da izgubim 40 bodova.
Pa ja isto msm da se gleda neki drugi predmet što je logično :))
Ali-sa

#5071 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Ali-sa »

Ali-sa wrote:
Magistar1020 wrote:Čuo sam od nekih ljudi da moraju gledati neki drugi predmet, ako kojim slučajem nemam ni jedan od ovih gore navedenih. A malo mi je glupo da izgubim 40 bodova.
Pa ja isto msm da se gleda neki drugi predmet što je logično :))
Ja sam prošle godine upisala bhs, boduje se strani jezik, bhs jezik i drugi strani jezik ili filozofija ili historija. Završila sam ekonomsku školu nisam imala ni drugi strani jezik niti filozofiju, a historiju sam imala samo dvije godine, sumnjam da su me "zakinuli" u odnosu na druge zbog toga što sam samo dvije godine imala historiju, a neki četiri godine, tako da će i tebi vjerovatno bodovati demokratiju ili nešto sl.
Magistar1020

#5072 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

Da li neko ima knjiga iz socilogije u pdf formatu, a koje se koriste na fakultetu ?
Zatamnjena stakla

#5073 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Magistar1020 wrote:Da li neko ima knjiga iz socilogije u pdf formatu, a koje se koriste na fakultetu ?
Nema.
Magistar1020

#5074 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Magistar1020 »

Iz čega sve bude prijemni za upis na Filozofski fakultet ?
P308

#5075 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by P308 »

Magistar1020 wrote:Iz čega sve bude prijemni za upis na Filozofski fakultet ?

Nema prijemnog, gleda se opci uspjeh i ocjene iz pojedinacnih predmeta (ponovilo se vec nekoliko puta), uglavnom kao sto vec rekoh:

SOCIOLOGIJA:

+

4. Opci uspjeh - maksimalno 20 bodova

Sto se tice knjiga o kojima se raspitujes, mogu ti poslati na privatnu poruku facebook profil djevojke koja studira Sociologiju pa da se raspitas. Ona je IV. godina.
Post Reply