Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kuli1961

#5051 Re: Cijene stanova All about

Post by kuli1961 »

VladaFBiH
ovo je baš detaljan odgovor :) kod mene je situacija takva da bi brvnara bila na ravnom i nema potrebe za velikim ukopavanjem. Postoji objekat koji treba srušiti i umjesto njega napraviti temelj za brvnaru tako da mislim da će troškovi temelja biti značajno manji ali imam dodatno trošak septičke jame tako da će vjerovatno biti u totalu opet više od samog temelja - znači nema nikakvog zidanja niti podruma već samo temelj iznad zemlje. Svakako sam planirao prvo napraviti projekt zbog legalizacije i ne bih kretao dok to ne uradim + da znam šta me očekuje kada se već upuštam u to jer sada nemam pojma koliko šta košta (ako imaš nekog za preporučiti može u p.p. :) )
Tesko da ti mogu preporuciti izvodjaca- ti vjerovatno ne zivis u Banjaluci, odakle sam ja..
Sreca je pa ti je teren ravan, troskovi temelja ce zaista biti nizi. Dogovori gotov beton, kao sto sam i opisao- brzina, i ista kakvoca betona, cijena..Ne zali novca za kvalitetan beton i dovoljno armature, da poslije ne kukas. Ako dzep dozvoljava, uradi odmah i potrebe trotoare, stepenice, da bude homogena cjelina, jednako se slijeze, manje ili nikako puca..
Projekat- ne znam kako je rijeseno pitanje legalizacije objekata u F BiH, ovdje u RS je rijec o projektu IZVEDENOG stanja. No, ako ides prvo na projekat pa onda konkretna gradnja, utoliko bolje i pametnije je raditi na osnovu projekta a ne "iz glave", po preporuci "majstora". Kod odabira izvodjaca, budi oprezan- pravih majstora, znalaca, prakticno nema- sve je otislo vani..pozeljno je da sacinis ugovor o gradjenju sa izvodjacem.
Septicka jama-neki kopaju, saluju i izlivaju, a drugi idu na fabrikate- tj cijevi ili komore. Ja sam se odlucio na fabrikat trokomorne jame (2 preliva) dimenzije jednog modula /fabrikata su cca 3,5 m x 1,5m x 1 m(visina) i sve x 2. Dovoz 2 modula na lokaciju, 15 km od grada, dovoz bagera, kopanje, postavljanje jame, zagrtanje- sve u paketu je kostalo 1500 KM. dodatni poslovi i trosak: kanal 35 m od objekta do lokacije s. jame, kopanje na potrebnu dubinu sa polaganjem cijevi i zagrtanjem- 3 KM/duzni metar (105 KM). Moji troskovi- 35 m cijevi Juvidur kanalizaciona promjera 125 mm, nesto koljena, mufni, 2 revizije.cca 180-200 KM, betonski revizioni saht sa betonskim poklopcem-100 km, Dakle, kompletna kanalizacija u funkciji= 1900 KM. ;Moguce je da su cijevi nesto jeftinije, ali bi trebalo dai mas takodje 3 komore, i to_3 kolone cijevi, prve dvije sa po dvije cijevi fi 500 x 1000 (dakle,visina jedne kolone je 2 m ) a treca kolona je cijev fi 500x1000. Stijenke cijevi cine preliv, tj, kroz stijenke se busi rupa i stavlja juvidur 110 mm. Idealno bi bilo jos i ispusni bunar- jos jedna cijev nakon ove 3 kolone...Neki drenuraju 2. i 3., kolonu, neki ne..Neke danasnje tehnologije smatraju da jama ne treba da bude propusna. Kako god bilo, pozicioniraj je tako da moze doci traktorska prikolica radi praznjenja. U Zenici imas zastupnika vrlo kvalitetnih plasticnih 3 komornih jama: vidi: https://www.olx.ba/artikal/21580436/tro ... ip-agm-pc/
ako ti ova opcija odgovara, cijena je lani bila oko 1250 KM fco Banja Luka.
shape of despair

#5052 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

Kupio stan ,predao u poreznu za oslobadanje od poreza, ovih dana istice 2 mjeseca niko se ne javlja. Koliko ste cekali komisiju. Opstina centar
xamp

#5053 Re: Cijene stanova All about

Post by xamp »

shape of despair wrote:Kupio stan ,predao u poreznu za oslobadanje od poreza, ovih dana istice 2 mjeseca niko se ne javlja. Koliko ste cekali komisiju. Opstina centar
Ne zuri im se. Ako im odes tamo (Dalmatinska 2) i pitas da dodju sto prije, onda ce se to desiti... inace mozes cekat jos mjesec mozda ili ko zna.
probook

#5054 Re: Cijene stanova All about

Post by probook »

shape of despair wrote:Kupio stan ,predao u poreznu za oslobadanje od poreza, ovih dana istice 2 mjeseca niko se ne javlja. Koliko ste cekali komisiju. Opstina centar
E blago vama u ovom šugavom Hercegovačko ner. kantonu predaš zahtjev da ti obračunaju porez :run:
Haris.ba

#5055 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Sto vam se zuri platiti porez?
splinter

#5056 Re: Cijene stanova All about

Post by splinter »

Haris.ba wrote:Sto vam se zuri platiti porez?
Čovjek neće platiti porez.
Vidiš da piše da je predao za oslobađanje od istog.
sabanss

#5057 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Ne mogu se upisati kao vlasnici?
Haris.ba

#5058 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

splinter wrote:
Haris.ba wrote:Sto vam se zuri platiti porez?
Čovjek neće platiti porez.
Vidiš da piše da je predao za oslobađanje od istog.
Svejedno. Ne kontam gdje je zurba. Sta se dobija brzim rjesavanjem porezne uprave? Brzi upis u zk? Pa isti dan kada sklopis ugovor kod notara mozes napraviti predbiljezbu.
sabanss wrote:Ne mogu se upisati kao vlasnici?
Pa cemu zurba? Za sta im treba konacan upis da mora brzo. Mislim, i ja bih volio za 24 sata sve zavrsiti, ali zanima me koji bi razlog bio brzini, osim eto da se sve zavrsi.
JoeyTribbiani

#5059 Re: Cijene stanova All about

Post by JoeyTribbiani »

Porezna ispostava Centar
Šef ispostave: Sabina Zvirac, dipl. ecc.
Adresa: Maršala Tita 62 (kod Vječne vatre)
Tel.: +387 33 216 013;
+387 33 555 080;
+387 33 246 239

Adresa: Dalmatinska broj 2
Tel.: +387 33 555 470;
+387 33 555 471
E-mail: [email protected].

Kontaktiraj ove u Dalmatinskoj, ili otiđi tamo. Ja sam slao mail-ove, išao i na kraju su mi to završili. Inače kažu da rade po dva mjeseca, do sad su ti trebali završiti.
sabanss

#5060 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Haris.ba wrote:
sabanss wrote:Ne mogu se upisati kao vlasnici?
Pa cemu zurba? Za sta im treba konacan upis da mora brzo. Mislim, i ja bih volio za 24 sata sce zavrsiti, ali zanima me koji bi razlog bio brzini, osim eto da se sve zavrsi.
Kad se naslušaš slučajeva prevare žuriš da se upišeš što prije, pa čak i onda nisi siguran. Ne živimo u Švicarskoj pa da je pravni sistem nepokvarljiv :)
JoeyTribbiani

#5061 Re: Cijene stanova All about

Post by JoeyTribbiani »

Haris.ba wrote:
Pa cemu zurba? Za sta im treba konacan upis da mora brzo. Mislim, i ja bih volio za 24 sata sve zavrsiti, ali zanima me koji bi razlog bio brzini, osim eto da se sve zavrsi.
Nema ZK izvadka dok poreska ne završi svoj dio posla.
Haris.ba

#5062 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Predbiljezbom koju mozes obaviti isti dan po potpisu ugovora slucajevi prevare su skoro pa nepostojeci, mozda i nepostojeci.

Dobijas zk izvadak na kojemu pise da si napravio ugovor (znaci, mozes se upisati u zk i bez porezne uprave). Ko ce kupiti takav stan? Kada svaki notar trazi frisak zk izvadak? Veoma tesko. Jeste da se ne upisujes kao vlasnik, ali upisuje se zakljucenje tvog ugovora. Ko ce onda normalan praviti novi ugovor na tu nekretninu? I da napravi, sta te briga. Imas prvenstvo upisa.

Jedino teoretski da prodavac isti dan kod dva razlicita notara sklopi ugovor. Opet, to nema veze sa poreznom upravom.

Svakako kupac treba dan ranije, najbolje npr.poslije 15 sati uzeti frisak zk. Jer do 15 sati se u Sarajevu npr.primaju zahtjevi za upis. Ako je sta bilo, pisace na zk izvadku plomba da ima, tj.neki zahtjev.
splinter

#5063 Re: Cijene stanova All about

Post by splinter »

Zavisi i od općine do općine. Npr Stari Grad rješava u roku od 15 dana do 20, Centar zna razvući i na nekoliko mjeseci pa čak i 3 mjeseca.
A ljudima se nekad i opravdano žuri iz raznih razloga.
shape of despair

#5064 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

Predaš papire i komisija ne izlazi evo već 2 mjeseca. Znate ono, kakva kometa da nas spuca i sl.
Ja kod privatnika kad me naguzi ima da završim projekat za 5 dana pa makar ne spavao, ovima treba 2 mjeseca da se skontaju da imaju stan za obić
HAVANA

#5065 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Centar ce ti razvuci garant.Ne sjecam se ali cini mi se da sam tek poslije 3 mjeseca platio porez...Isao,pitao,ja ganjao da platim... :-)
azdralovic

#5066 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Kolegica s posla ceka centar od februara, nisu jos izasli na procjenu (predala je i oslobadjanje ali je puno kvadrata)
Kolega za novo sarajevo cca 3 mjeseca cekao da izadje komisija
stachu

#5067 Re: Cijene stanova All about

Post by stachu »

Ja evo od maja cekam komisiju (opstina Centar), ne sekiraj se doci ce jal sad, jal za 3 godine... :lol: :lol:
bjelic

#5068 Re: Cijene stanova All about

Post by bjelic »

da li je neko odskora predavao za uknjižbu u zk u Općinskom sudu Sarajevo, koliki je iznos takse.
Haris.ba

#5069 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

bjelic wrote:da li je neko odskora predavao za uknjižbu u zk u Općinskom sudu Sarajevo, koliki je iznos takse.
30 KM
azdralovic

#5070 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

Haris.ba wrote:
bjelic wrote:da li je neko odskora predavao za uknjižbu u zk u Općinskom sudu Sarajevo, koliki je iznos takse.
30 KM
a za predbiljezbu?
Haris.ba

#5071 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

15 KM
bjelic

#5072 Re: Cijene stanova All about

Post by bjelic »

Haris.ba wrote:
30 KM
hvala puno. odem ovih dana da predam. :)
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#5073 Re: Cijene stanova All about

Post by W0rM »

shape of despair wrote:Predaš papire i komisija ne izlazi evo već 2 mjeseca. Znate ono, kakva kometa da nas spuca i sl.
Ja kod privatnika kad me naguzi ima da završim projekat za 5 dana pa makar ne spavao, ovima treba 2 mjeseca da se skontaju da imaju stan za obić
Imao sam slican problem na podruciju opstine Ilidza. Otisao provjerio, zena je bila krajnje ljubazna i objasnila mi da idu po reonu (lokaciji), zbog velike povrsine opstine. 14 dana od posjeta opstini, konacnu su dosli i na procjenu kod mene. Tako da topla preporuka, otidji vidi kulturno i pitaj sto nisu dosli do sada.
Bosanac sa dna kace

#5074 Re: Cijene stanova All about

Post by Bosanac sa dna kace »

znam da je ovo milionito pitanje ovdje o stanovima na Dobrinji u RS.
Koliko je kvadrat tek izgradjenog stana?
Prvi ili drugi sprat u Hilandarskoj ulici, nov, nije useljavan, kolko je ok cijena?
koje su sve zavrzlame oko stanova u Lukavici? ima li nesto na sto narocito treva obratiti paznju?
kako ide sa papirologijom?
hoce li banke iz Federacije dati kredit (ako trebadne) ili moram kredit traziti od banaka u RS?
je'l moram prijaviti i prebivaliste tamo ili samo boravak?
saga

#5075 Re: Cijene stanova All about

Post by saga »

Rastu cijene i tamo. Donedavno su se za nove zgrade vrtile oko 1400-1450 kvadrat, sad idu i do 1700
Ne znam za zavrzlame, kredit se regularan moze dobiti u bankama i u Federaciji
Post Reply