Tesko da ti mogu preporuciti izvodjaca- ti vjerovatno ne zivis u Banjaluci, odakle sam ja..ovo je baš detaljan odgovorkod mene je situacija takva da bi brvnara bila na ravnom i nema potrebe za velikim ukopavanjem. Postoji objekat koji treba srušiti i umjesto njega napraviti temelj za brvnaru tako da mislim da će troškovi temelja biti značajno manji ali imam dodatno trošak septičke jame tako da će vjerovatno biti u totalu opet više od samog temelja - znači nema nikakvog zidanja niti podruma već samo temelj iznad zemlje. Svakako sam planirao prvo napraviti projekt zbog legalizacije i ne bih kretao dok to ne uradim + da znam šta me očekuje kada se već upuštam u to jer sada nemam pojma koliko šta košta (ako imaš nekog za preporučiti može u p.p.
)
Sreca je pa ti je teren ravan, troskovi temelja ce zaista biti nizi. Dogovori gotov beton, kao sto sam i opisao- brzina, i ista kakvoca betona, cijena..Ne zali novca za kvalitetan beton i dovoljno armature, da poslije ne kukas. Ako dzep dozvoljava, uradi odmah i potrebe trotoare, stepenice, da bude homogena cjelina, jednako se slijeze, manje ili nikako puca..
Projekat- ne znam kako je rijeseno pitanje legalizacije objekata u F BiH, ovdje u RS je rijec o projektu IZVEDENOG stanja. No, ako ides prvo na projekat pa onda konkretna gradnja, utoliko bolje i pametnije je raditi na osnovu projekta a ne "iz glave", po preporuci "majstora". Kod odabira izvodjaca, budi oprezan- pravih majstora, znalaca, prakticno nema- sve je otislo vani..pozeljno je da sacinis ugovor o gradjenju sa izvodjacem.
Septicka jama-neki kopaju, saluju i izlivaju, a drugi idu na fabrikate- tj cijevi ili komore. Ja sam se odlucio na fabrikat trokomorne jame (2 preliva) dimenzije jednog modula /fabrikata su cca 3,5 m x 1,5m x 1 m(visina) i sve x 2. Dovoz 2 modula na lokaciju, 15 km od grada, dovoz bagera, kopanje, postavljanje jame, zagrtanje- sve u paketu je kostalo 1500 KM. dodatni poslovi i trosak: kanal 35 m od objekta do lokacije s. jame, kopanje na potrebnu dubinu sa polaganjem cijevi i zagrtanjem- 3 KM/duzni metar (105 KM). Moji troskovi- 35 m cijevi Juvidur kanalizaciona promjera 125 mm, nesto koljena, mufni, 2 revizije.cca 180-200 KM, betonski revizioni saht sa betonskim poklopcem-100 km, Dakle, kompletna kanalizacija u funkciji= 1900 KM. ;Moguce je da su cijevi nesto jeftinije, ali bi trebalo dai mas takodje 3 komore, i to_3 kolone cijevi, prve dvije sa po dvije cijevi fi 500 x 1000 (dakle,visina jedne kolone je 2 m ) a treca kolona je cijev fi 500x1000. Stijenke cijevi cine preliv, tj, kroz stijenke se busi rupa i stavlja juvidur 110 mm. Idealno bi bilo jos i ispusni bunar- jos jedna cijev nakon ove 3 kolone...Neki drenuraju 2. i 3., kolonu, neki ne..Neke danasnje tehnologije smatraju da jama ne treba da bude propusna. Kako god bilo, pozicioniraj je tako da moze doci traktorska prikolica radi praznjenja. U Zenici imas zastupnika vrlo kvalitetnih plasticnih 3 komornih jama: vidi: https://www.olx.ba/artikal/21580436/tro ... ip-agm-pc/
ako ti ova opcija odgovara, cijena je lani bila oko 1250 KM fco Banja Luka.