Hem je mud cake sam od sebe sarvsen a jos ti dodala i dulce.
Ja bih pokusala napraviti al me sve nesto strah da cu sta zeznuti.
Moderator: anex
A di je PAVLAKA??b.boja wrote:
Hvala muchomelrose wrote:
evo recept Snenokle iliti Île flottante:
4 jaja
200 gr secera
500 ml mlijeka
bjelance umutiti u snijeg sa 100 gr secera, zakuhati mlijeko i smanjiti tako da bude tik do tacke vrenja, ali da ne vrije i supenom kasikom spustati snenkole u mlijeko, sacekati da se skuhaju sa jedne strane, pa ih lagano okrenuti na drugu (minuta-dvije sa svake strane), izvaditi rupicastom kasikom u zdjelu. Tako raditi sve dok ne skuhas sva bjelnaca...
Umutiti zumanca sa 100 gr secera, dodati vanili secer, dodati malo vruceg mlijeka (u kojem su se skuhale snenokle), zatim kada se smjesa zumanaca i secera temperirala, usuti ju u preostalo mlijeko i kuhati na pari stalno mijesajuci sve dok se krema ne stisne. Preliti kremu preko snenokli i ohladiti.
U Dalmaciji se na dno zdjele stave petit beure keksi i otopljena cokolada i to se zove paradizot.
Ako ti je prekomplicirano praviti kremu 'po propisu', posto se lako desi da se radi previsoke temperature zumanca zgrusaju, mozes u smjesu zumanaca i secera dodati kasiku brasna, pa onda ukuhati u mlijeku.

melrose wrote:Koja slucajnostevo mene! Sretno sa snenoklama

Indigo-X wrote:Danas svi pravili stara domaca jela![]()
Kod mene ricet, i kruh s heljdinim integralnim brasnom, kukuruznim i bijelim. Sve pripremljeno u zemljanim posudama.

Ahhh, puno mi srce kad pohvala dolazi od čuvene Indigo-XIndigo-X wrote:Ako je ovaj rucak djelo pocetnika onda tebi svaka cast, i ne ustrucavaj se postavljati "seljacka" domaca jela, nema nista bolje od te hrane.Domace je domace.
hadzinica wrote:pokusaj sa jecmenim, razevim, mekinjama...nova_korisnica wrote:indigo, kako ti uspije onakav hljeb ispasti sa svim onim vrstama brasna???
kakav je omjer?? ja cim stavim heljdino brasno, pecivo postane nekako mljeckavo...mada vise volim integralna peciva i hljeb,ali mi nekako ne uspjeva :s
pusti neka ta tijeta duze kvasaju, neka se u potpunosti oslobodi gluten, kvasac svoje ucini..nema potrebe da ih kasnije nesto spec premjesis osim da prepes u prethodno zagrijan pleh i stavis na jaku vatru nekih 20 min, kasnije samnis da se "izvuce" vlaga
pokusaj sa ovim receptom, vidjeces da ce uspjeti
i ja sam bila skepticna u pocetku, ali ovo je fenomenalan recept
http://biserko.coolinarika.com/slike/prikazi/232344
imas direktan link pri dnu
Indigo-X wrote:Stavim samo solju heljdinog, i solju kukuruznog, a veci dio bijelog obicnog brasna. Ovo brasno od heljde sto sam nabavila je takodjer integralno.nova_korisnica wrote:indigo, kako ti uspije onakav hljeb ispasti sa svim onim vrstama brasna???
kakav je omjer?? ja cim stavim heljdino brasno, pecivo postane nekako mljeckavo...mada vise volim integralna peciva i hljeb,ali mi nekako ne uspjeva :s
Recept za pripremanje ovog kruha je vec postavljen na zadnje 2-3 stranice. Ako hoces ovakav kruh moras ga pripremati u zemljanoj posudi prvo poklopljen, zatim zadnjih 15 minuta bez poklopca da se fino zapece , i dobije ovu finu koricu. Bit pripremanja na ovaj nacin je u tome da se pece s puno vlage poklopljen, a kasnije se izvlaci ta vlaga kad se skine poklopac.