Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#5051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sabanss wrote: 18/02/2023 22:37
ZyzzSar wrote: 18/02/2023 22:34

odakle 8-9k netto prihoda :D
prosjecna plata je oko 2700 netto
nasi bosanci koju dodju u njemacku cesto rade i za 2700 bruto (ako nisu akademski obrazovani)
Spomenuo sam već... Ne kupuje se ni u Sarajevu stan ako domaćinstvo ima 2k maraka. Malo smo nerealni.
Nije isto.
Vamo placas kiriju po 1200 eur pa ljudi kontaju jos malo i rata kredita.
U nas vecina ne placa kiriju ili placa malo ... nije isto
skafiskafsnjak

#5052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 18/02/2023 22:34
skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 22:32

Islo se na minimalno ucesce. Jebiga 30-40% je preko 100k eura. Za 3 godine u Deu nemam toliko.

Nije viza prob, ima zena niederlassung. Jednostavno su cijene u nebo otisle ... kamate takodjer.

Tako da, ako se u buducnosti odlucimo na to, bice Stuttgart vjerovatno. Ner je rekao da je tu opet jeftinije. Svakako zena tamo ima familije.
Ma to minimalno ucesce je glupost, ubiju te kamatama, ne mozes za zivota odplatiti. Moras vise stediti. Nebenjob i jos na crno opali nesto.
A imam ja tipp za tebe.
Ako ne bude nista od Stutgarta.
Gledaj okolinu Salzburga, juzno i istocno od Salzburga.
Moj radni kolega kupio nedavno kucu, 120 kvadrata.
500 hiljada eura.
Mjesto Grödig.
Ma jebaji ga, sad nista od toga ... ako se mozda stabilizuje situacija za par godina. Ideja svakako ostaje .... ma ne stedimo previse jbg. Nemam auto skupo, ali ne gledam hranu kad kupujem , vani cesto jedemo, kupim tehnike sta mi ceif .... tako da , od 5000 ostane otprilike 1200 :lol:
snijeg_led

#5053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Qoom

:thumbup: Pametno napisano
elcaliente

#5054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 22:41

Ma to minimalno ucesce je glupost, ubiju te kamatama, ne mozes za zivota odplatiti. Moras vise stediti. Nebenjob i jos na crno opali nesto.
A imam ja tipp za tebe.
500 hiljada eura.
Mjesto Grödig.
Ma jebaji ga, sad nista od toga ... ako se mozda stabilizuje situacija za par godina. Ideja svakako ostaje .... ma ne stedimo previse jbg. Nemam auto skupo, ali ne gledam hranu kad kupujem , vani cesto jedemo, kupim tehnike sta mi ceif .... tako da , od 5000 ostane otprilike 1200 :lol:
Ne moze jare i pare, tako i kod mene.
sabanss

#5055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 22:39
Spomenuo sam već... Ne kupuje se ni u Sarajevu stan ako domaćinstvo ima 2k maraka. Malo smo nerealni.
Nije isto.
Vamo placas kiriju po 1200 eur pa ljudi kontaju jos malo i rata kredita.
U nas vecina ne placa kiriju ili placa malo ... nije isto
To je naslijeđeno. Ja se družim i sa ljudima koji imaju 25-30 godina. Količina frustracije između nametnutog mišljenja da moraju imati nekretninu i mogućnosti da je kupe je ogromna.
Ozimician

#5056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 18/02/2023 22:33 Ma znam nego moram malo podjebavati :D

4200 brutto je bio median koliko se sjećam. To je neki prosjek, dosta ljudi i u Sarajevu radi za dvije ili tri prosječne plaće. Očekivati je da takvih ima i u Njemačkoj.

Ili neko misli da se sa dvije prosječne sarjevske plate može kupiti stan u Sarajevu a da se ne napatiš?
Za IT ne znam, doktori mogu jedino specijalisti imati toliku platu koliku navodiš, dakle nakon mnogo godina rada i usavršavanja (i trošenja usput na to usavršavanje), ostale struke još teže...

Takvih svugdje ima, ali nedavno sam gledao emisiju gdje kažu - da je poražavajuće da bračni par koji po primanjima ulazi u top 10% - trenutno ne može sebi da priušti nekretninu u Njemačkoj. Dakle kad skontaš, trenutno max 5% ljudi može sebi da priušti nekretninu Njemačkoj, a kad bi uzeo samo migrantsku populaciju - vjerovatno bi došao do brojke od 2%.

Zbog toga sam i naveo da se novopridošlice praktično mogu pomiriti da neće moći imati svoju nekretninu, nije nemoguće, ali je "gotovo nemoguće".

Također trenutno ovo vrijedi za cijeli svijet negdje više, negdje manje, i BiH naravno, pogotovo Sarajevo.
ZyzzSar

#5057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZyzzSar »

Ozimician wrote: 18/02/2023 20:22
skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 20:17 Uvijek mozete u bolju zemlju otici .... ili se kuci vratiti.
Pa niko nikoga ne drzi na silu negdje
Naravno moj skaf, meni je sreća što sam došao 2019. god. i relativno jeftino plaćam stan, da moram stan plaćati preko 1000€ , definitivno bih se vratio, ovako za 600€ mogu se fino pokriti i u štedjeti. U mom kraju sad je nemoguće naći sličan stan ispod 900-1000€.

Savjet se odnosi na one koji tek treba da dođu, računaj i da su u BiH plate 2019. god. bile dosta niže nego sad, u FBIH je za godinu dana prosječna plata porasla za 13%, a koliko je u Njemačkoj? 3-4% u najboljem slučaju? (mrsko mi da tražim podatke sad). Tako da neko ko sad treba da iseljava, ide vjerovatno sa veće plate od nas dvojice, pogotovo od tebe jer si ti još i ranije došao u Njemačku, a i sam si rekao da si imao duplo veću platu i normalno radno vrijeme - ne bi napustio BiH.

Evo postavio sam gore oglas za posao, dakle traže električara (montiranje solarnih panela) za platu 2600€ Brutto - 70% tog iznosa može jedan takav radnik i u BiH da zaradi, a sad je pomama za solarnim panelima u BiH, svi ugrađuju, tako da posla ima.
:thumbup:
jadno je stvarno da je kroz zadnjih 2-3g rast prosjecne plate u njemackoj samo 3%
do 2019 je to stvarno raslo korektno, a sada inflacija otisla u nebo, dok plate sporo rastu
sabanss

#5058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Qoom wrote: 18/02/2023 22:39 Kome novac NIJE primarna motivacija:
1. putovanje po cijeloj evropi je cjenovno prihvatljivo, letovi su svaki dan, neki i nekoliko puta dnevno
2. svaki vikend drugo jezero/planina/lokacija/grad jer jebiga, Njemačka je ogromna. Ukoliko ste blizu granice s drugim državama, onda su izleti još egzotičniji.
3. za ljetovanje vam ne treba kredit (uglavnom)
4. restoran nije trošak, nego ugođaj
5. koncert od 50€ je kapital, a ne trošak
6. uz dobro planiranje sve se može priuštiti i prilagodiš se u skladu mogućnostima
7. posjeta domovini je čisti turizam za obići i vidjeti drage ljude
Eto fino si napisao. Lijepo opisano da nije sve u parama. :thumbup:
elcaliente

#5059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Qoom wrote: 18/02/2023 22:39 Uvijek se isplati, ali uvijek iz milion razloga, osim kada vam je novac primarna motivacija... za Njemačku.

Kome JE novac primarna motivacija:
1. nikada ga dovoljno
2. svi voze bolje auto od tebe
3. uvijek sanjaš o svojoj nekretnini koja je realno sci-fi i trošak za kiriju te emocionalno devastira svaki mjesec, zato dosta naših ljudi živi u jako lošim stanovima, samci često i WG
4. sve usluge su (pre)skupe
5. uvijek kalkulišeš da prođeš jeftinije, čak i na osnovnim stvarima tipa hljeb, mlijeko; cijena je ispred kvaliteta
6. radiš 2+ posla da namakneš još i još i još i... nikada ga dovoljno
7. uglavnom si uz tv i jedino čemu se raduješ je odlazak 1-2x godišnje "kući"
8. povratak u Njemačku je devastacija jer jebiga domovina, djetinjstvo, uspomene, nostalgija, sve jeftino

Kome novac NIJE primarna motivacija:
1. putovanje po cijeloj evropi je cjenovno prihvatljivo, letovi su svaki dan, neki i nekoliko puta dnevno
2. svaki vikend drugo jezero/planina/lokacija/grad jer jebiga, Njemačka je ogromna. Ukoliko ste blizu granice s drugim državama, onda su izleti još egzotičniji.
3. za ljetovanje vam ne treba kredit (uglavnom)
4. restoran nije trošak, nego ugođaj
5. koncert od 50€ je kapital, a ne trošak
6. uz dobro planiranje sve se može priuštiti i prilagodiš se u skladu mogućnostima
7. posjeta domovini je čisti turizam za obići i vidjeti drage ljude
Ja nerazumijem ta ocekivanja koja su totalno bez samorefleksije.
Znaci dodzes kao migrant prve generacije, iz bezvezne zemlje iz neke pripizdine u visokorazvijenu zemlju bez igdje ikoga i konkurises na radnom trzistu maltene sa citavim svijetom. Uz to nemas nikakvu posebnu skolu ili specijalizaciju i radis posao koji moze svako ili svaki drugi raditi. Ha Bosanac ha Afganistanac,svejdno. Poznavanje jezika vam je obadvojici ispod nivoa maternjeg i onda imas ocekivanja kao da si ti hirurg sa vise specijalizacija.
Znas kako Goran Bare u jednom interviju rece: Sta ti? Ko ti? Sta si ti????
sabanss

#5060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 18/02/2023 22:43 Za IT ne znam, doktori mogu jedino specijalisti imati toliku platu koliku navodiš, dakle nakon mnogo godina rada i usavršavanja (i trošenja usput na to usavršavanje), ostale struke još teže...

Takvih svugdje ima, ali nedavno sam gledao emisiju gdje kažu - da je poražavajuće da bračni par koji po primanjima ulazi u top 10% - trenutno ne može sebi da priušti nekretninu u Njemačkoj. Dakle kad skontaš, trenutno max 5% ljudi može sebi da priušti nekretninu Njemačkoj, a kad bi uzeo samo migrantsku populaciju - vjerovatno bi došao do brojke od 2%.

Zbog toga sam i naveo da se novopridošlice praktično mogu pomiriti da neće moći imati svoju nekretninu, nije nemoguće, ali je "gotovo nemoguće".

Također trenutno ovo vrijedi za cijeli svijet negdje više, negdje manje, i BiH naravno, pogotovo Sarajevo.
IT i doktore sam naveo iz prve ruke jer znam. 90k brutto plaća bez bonusa za IT seniora sa 10 godina iskustva je više pravilo nego izuzetak.

A za nekretnine se slažem. 4k KM/m2 uz prosjek plaće od 1k u Sarajevu je manje - više isto kao 10k eura/m2 u Minhenu. Nisu svi naslijedili stan ili neće da žive sa roditeljima do 50-te.

Dostupnost posla, sigurnost i ostalo ipak nije isto. Također razlika je između ova dva grada ogromna.
ZyzzSar

#5061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZyzzSar »

ZyzzSar wrote: 18/02/2023 22:34

odakle 8-9k netto prihoda :D
prosjecna plata je oko 2700 netto
nasi bosanci koju dodju u njemacku cesto rade i za 2700 bruto (ako nisu akademski obrazovani)
istina
ali opet lakse kupiti stan u bosni sa dvije prosjecne plate u domacinstvu nego u njemackoj sa dvije prosjecne plate
da platis samo stan i osiguranje za auto treba ti 1200 eura okvirno na mjesecnom nivou
sabanss

#5062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

I naši roditelji su nekad bili pridošlice i patili se 30+ godina da bi njihova djeca imala stan. Sadašnje generacije neće da podnesu tu žrtvu.
snijeg_led

#5063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Pa pocnes od necega, ucis jezik, usavrsavas se, ides na dalje skolovanje. Mozes uspjeti da budes i hirurg ako imas mentalne sposobnosti i radne navike. Samo moras doci relativno mlad jer vrijeme je na tvojoj strani.
skafiskafsnjak

#5064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 18/02/2023 22:42

Ne moze jare i pare, tako i kod mene.
Sta treba, da pratim samo akcije i iskljucivo u Lidlu kupujem ... necu vala pa makar :D

Ma da se smiri situacija oko kamata, moglo bi se nesto kupiti. Ali otom potom ... prije toga da vidim sta ce s diplomom biti. Mozda i neki kurs :D

Do tad ... placam 1100 kiriju hahaha
Ozimician

#5065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 18/02/2023 22:48 Ja nerazumijem ta ocekivanja koja su totalno bez samorefleksije.
Znaci dodzes kao migrant prve generacije, iz bezvezne zemlje iz neke pripizdine u visokorazvijenu zemlju bez igdje ikoga i konkurises na radnom trzistu maltene sa citavim svijetom. Uz to nemas nikakvu posebnu skolu ili specijalizaciju i radis posao koji moze svako ili svaki drugi raditi. Ha Bosanac ha Afganistanac,svejdno. Poznavanje jezika vam je obadvojici ispod nivoa maternjeg i onda imas ocekivanja kao da si ti hirurg sa vise specijalizacija.
Ta očekivanja su posljedica dosadašnjih (tuđih) iskustava, jbg 80-tih si mogao za godinu dana rada u Njemačkoj kao pomoćni radnik na Baustelli da sagradiš kuću u BiH. I sami Njemci kažu da su 90-tih svi pravili kuće, kupovali stanove, putovali, vozili nova auta... sad to im već teže ide...

A da se razumijemo - očekivanja su i rezultat propagande masovne zadnjih 10god. Otvoriš članak na Klixu, pogledaš vijesti na TV-u. Skoro svaki dan ćeš čuti kako "Njemačka vapi sa radnom snagom" ,kako samo što ne vuče ljude za rukav i sve im daje, samo da dođu da rade tamo...

Naravno istina je drugačija i zato o tome raspravljamo na ovoj temi. Budimo realni da je minimalno 80-90% otišlo iz materijalnih razloga u Njemačku i naravno da imaju takva očekivanja. OK na ovom forumu je uglavnom "pismeniji" svijet i ovdje je taj odnos 50-50 vjervoatno...
elcaliente

#5066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sabanss wrote: 18/02/2023 22:51 I naši roditelji su nekad bili pridošlice i patili se 30+ godina da bi njihova djeca imala stan. Sadašnje generacije neće da podnesu tu žrtvu.
Upravo, ne kontam ta razmisljanja. Tek dolaze kao ekonomske izbjeglice i odmah:
Daj skupo auto, daj skup stan. A obrazovanje ispodprosjecno.
Polako, sve u svoje vrijeme.
Sto je najsmjesnije nisu ti ljudi nisu imali svoje nekretnine ni u Bosni.
ZyzzSar

#5067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZyzzSar »

sabanss wrote: 18/02/2023 22:49 IT i doktore sam naveo iz prve ruke jer znam. 90k brutto plaća bez bonusa za IT seniora sa 10 godina iskustva je više pravilo nego izuzetak.

A za nekretnine se slažem. 4k KM/m2 uz prosjek plaće od 1k u Sarajevu je manje - više isto kao 10k eura/m2 u Minhenu. Nisu svi naslijedili stan ili neće da žive sa roditeljima do 50-te.

Dostupnost posla, sigurnost i ostalo ipak nije isto. Također razlika je između ova dva grada ogromna.
bolje opet biti senior u Sarajevu haha, mozes imati 5-6k bez problema (ako radi remote za strance jos i mnogo vise)
jedino je za juniore mnogo bolje u njemackoj gdje je ulazna oko 50-55k brutto (2800 eura netto mjesecno), dok je u sarajevu to oko 1500KM
sabanss

#5068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 22:52 Sta treba, da pratim samo akcije i iskljucivo u Lidlu kupujem ... necu vala pa makar :D

Ma da se smiri situacija oko kamata, moglo bi se nesto kupiti. Ali otom potom ... prije toga da vidim sta ce s diplomom biti. Mozda i neki kurs :D

Gledaj to ovako. Penzija će biti dosta za normalan život u BiH, čak i luksuzan ako posjeduješ nekretninu tamo :D
Ozimician

#5069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

snijeg_led wrote: 18/02/2023 22:51 Pa pocnes od necega, ucis jezik, usavrsavas se, ides na dalje skolovanje. Mozes uspjeti da budes i hirurg ako imas mentalne sposobnosti i radne navike. Samo moras doci relativno mlad jer vrijeme je na tvojoj strani.
Ne možeš, good luck da sa BH srednjom školom upadneš na tako neki ozbiljniji studij u Njemačkoj. Nema šanse. A od nečeg se mora živjeti u međuvremenu.
skafiskafsnjak

#5070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sabanss wrote: 18/02/2023 22:55
skafiskafsnjak wrote: 18/02/2023 22:52 Sta treba, da pratim samo akcije i iskljucivo u Lidlu kupujem ... necu vala pa makar :D

Gledaj to ovako. Penzija će biti dosta za normalan život u BiH, čak i luksuzan ako posjeduješ nekretninu tamo :D
Sad trenutno sam u Deu i tako razmisljam.
Sta ce biti u penziji, ne znam .... ne znam hocu je doziviti uopste
elcaliente

#5071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 18/02/2023 22:52
elcaliente wrote: 18/02/2023 22:48 Ja nerazumijem ta ocekivanja koja su totalno bez samorefleksije.
Ta očekivanja su posljedica dosadašnjih (tuđih) iskustava, jbg 80-tih si mogao za godinu dana rada u Njemačkoj kao pomoćni radnik na Baustelli da sagradiš kuću u BiH. I sami Njemci kažu da su 90-tih svi pravili kuće, kupovali stanove, putovali, vozili nova auta... sad to im već teže ide...

A da se razumijemo - očekivanja su i rezultat propagande masovne zadnjih 10god. Otvoriš članak na Klixu, pogledaš vijesti na TV-u. Skoro svaki dan ćeš čuti kako "Njemačka vapi sa radnom snagom" ,kako samo što ne vuče ljude za rukav i sve im daje, samo da dođu da rade tamo...

Naravno istina je drugačija i zato o tome raspravljamo na ovoj temi. Budimo realni da je minimalno 80-90% otišlo iz materijalnih razloga u Njemačku i naravno da imaju takva očekivanja. OK na ovom forumu je uglavnom "pismeniji" svijet i ovdje je taj odnos 50-50 vjervoatno...
Njemacka vapi za radnom snagom. I svi su dobili posao ko je dosao.
Ali ko ima mozga ima i samorefleksije, eto u Bosni za 30 godina nisi stekao nekretninu a u Njemackoj ces za pet godina sa platom iz McD ili starackog doma.
To je totalna glupost.
sabanss

#5072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

ZyzzSar wrote: 18/02/2023 22:55
bolje opet biti senior u Sarajevu haha, mozes imati 5-6k bez problema (ako radi remote za strance jos i mnogo vise)
jedino je za juniore mnogo bolje u njemackoj gdje je ulazna oko 50-55k brutto (2800 eura netto mjesecno), dok je u sarajevu to oko 1500KM
Takvima i 4k u Sarajevu nije skupo :D Razlika je ovo što su ljudi naveli kao razliku u kvalitetu života i što ipak u penziji isplaćen stan u Sarajevu i Minhenu nije isto. A Boga mi ni penzija :D
ZyzzSar

#5073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZyzzSar »

A imam ja tipp za tebe.
500 hiljada eura.
Mjesto Grödig.
meni oko 1700-1800, ali ne jedem u restoranima i zivim sa cimerom :D
(i ne vozim auto, koristim javni prevoz)
elcaliente

#5074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 18/02/2023 22:56
snijeg_led wrote: 18/02/2023 22:51 Pa pocnes od necega, ucis jezik, usavrsavas se, ides na dalje skolovanje. Mozes uspjeti da budes i hirurg ako imas mentalne sposobnosti i radne navike. Samo moras doci relativno mlad jer vrijeme je na tvojoj strani.
Ne možeš, good luck da sa BH srednjom školom upadneš na tako neki ozbiljniji studij u Njemačkoj. Nema šanse. A od nečeg se mora živjeti u međuvremenu.
Ako vala igdje ima mogucnosti sa doskolovavati se to je Njemacka.
Vecernjih skola mali milion i sve se priznaju.
Pa upisi, uzmi knjigu u ruke, izguraj 2-3 godine poslije posla u skolu.
Znanje se uvijek ispalti i placa.
sabanss

#5075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

elcaliente wrote: 18/02/2023 22:57
Ozimician wrote: 18/02/2023 22:52

Njemacka vapi za radnom snagom. I svi su dobili posao ko je dosao.
Ali ko ima mozga ima i samorefleksije, eto u Bosni za 30 godina nisi stekao nekretninu a u Njemackoj ces za pet godina sa platom iz McD ili starackog doma.
To je totalna glupost.
Uvijek se može primijeniti recept gastarbajtera iz 70- tih... Napravi kuću u BiH da bi se djeca kofrčila kako imaju nekretninu :D
Post Reply