tu je problem poreske... moras imati ugovor o pozajmnici, inace primalac mora placati porezkuli1961 wrote: ↑05/07/2026 23:01A kad nema nekog ugovora, a bezgotovinski je promet? Npr. odlučim da nekome- rodbini ili nekom bliskom poklonim, ili pozajmim neku sumu, recimo tih j..nih 14.100 KM?Collector1946 wrote: ↑05/07/2026 17:48 Ja ne znam sta se pravi naucna fantastika od ovog razglabanja.
Pare kad su NA racunu i radi se bezgotovinski prenos po osnovu ugovora/predugovora/racuna/predracuna i sl nema te banke koja ce osporiti i maltretirati bilo koga.
Zašto banka to ne dozvoljava? Kojom normom se pokrivaju?
Ako sumnjaju na pranje, alarmirajte boga oca, SIPU, OZNU, KNOJ, CIA. koga god hoćete, ali provedite nalog!!!!!!
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
-
azdralovic
#5051 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
-
peca777
#5052 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Malo se pravis pametan bez pokrica. Mi ti navodimo stvarno stanje "sa terena" a ti "imam papir da sam lud".Collector1946 wrote: ↑05/07/2026 17:48 Ja ne znam sta se pravi naucna fantastika od ovog razglabanja.
Pare kad su NA racunu i radi se bezgotovinski prenos po osnovu ugovora/predugovora/racuna/predracuna i sl nema te banke koja ce osporiti i maltretirati bilo koga.
Licno sam kupovao auto, prodavac RFF banka, ja RFF banka, imam ugovor.
"Dobar dan, zelim da prebacim pola novca prodavacu, evo ugovor" - "a ne moze gospodine, mora biti ugovor ovjeren kod notara".
Jebo sam ima mater pola sata pa su uplatili tj proveli transakciju "ali uz izuzetak". Uplatili su samo jer sam trazio da mi isplate pare odmah i da uz polrice o isplati uplatim prodavacu.
-
Collector1946
#5053 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Pa nemas norme nikakve, radis KYC klijenta. Evo ja sam uvijek pustao transakcije bliski rod- majka, otac, brat, sestra, dedo, nana; ostalo tetke, dajdje, rodjaci dovidjenja prijatno ugovor o pozajmici do 10ths ovjeren u opcini, preko 10ths kod notara.kuli1961 wrote: ↑05/07/2026 23:01A kad nema nekog ugovora, a bezgotovinski je promet? Npr. odlučim da nekome- rodbini ili nekom bliskom poklonim, ili pozajmim neku sumu, recimo tih j..nih 14.100 KM?Collector1946 wrote: ↑05/07/2026 17:48 Ja ne znam sta se pravi naucna fantastika od ovog razglabanja.
Ako sumnjaju na pranje, alarmirajte boga oca, SIPU, OZNU, KNOJ, CIA. koga god hoćete, ali provedite nalog!!!!!!
-
Collector1946
#5054 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne pravim se pametan bez pokrica i ja pricam iz iskustva.peca777 wrote: ↑06/07/2026 13:55Malo se pravis pametan bez pokrica. Mi ti navodimo stvarno stanje "sa terena" a ti "imam papir da sam lud".Collector1946 wrote: ↑05/07/2026 17:48 Ja ne znam sta se pravi naucna fantastika od ovog razglabanja.
Licno sam kupovao auto, prodavac RFF banka, ja RFF banka, imam ugovor.
"Dobar dan, zelim da prebacim pola novca prodavacu, evo ugovor" - "a ne moze gospodine, mora biti ugovor ovjeren kod notara".
Jebo sam ima mater pola sata pa su uplatili tj proveli transakciju "ali uz izuzetak". Uplatili su samo jer sam trazio da mi isplate pare odmah i da uz polrice o isplati uplatim prodavacu.
Nisam nigdje rekao da nema nezeljenih situacija i to u vecini slucajeva radi neznanja i bojazni uposlenika u poslovnici.
Ako si imao one komisione ugovore koji su fiktivni preko nekih agencija za prodaju auta, logicno da ce ti osporiti.
Pa i to isplata-uplata ne mora ti banka prihvatiti uplatu. Na osnovu cega ti uplacujes XY osobi
-
peca777
#5055 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Dobro i ja nekada prenaglim, jer neki misle da je nesto nemoguce ako si po pravilima sve uradio. Tako sam i ja mislio i naletio na ovaj problem. Ugovor je bio normalan, stvarna kupovina, euroherc i eto bi kako sam napisao.
-
kuli1961
#5056 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Sve ovo što pišeš govori o potpuno nezakonitom, arbiternom postupanju banaka. Zašto je 10 K KM opštinska/notarska ovjera- l7mit, tj.prag???? I opština i notar u ovom slučaju ovjerom potvrdjuju istinitost potpisa, ništa više.Collector1946 wrote: ↑06/07/2026 19:23Pa nemas norme nikakve, radis KYC klijenta. Evo ja sam uvijek pustao transakcije bliski rod- majka, otac, brat, sestra, dedo, nana; ostalo tetke, dajdje, rodjaci dovidjenja prijatno ugovor o pozajmici do 10ths ovjeren u opcini, preko 10ths kod notara.kuli1961 wrote: ↑05/07/2026 23:01A kad nema nekog ugovora, a bezgotovinski je promet? Npr. odlučim da nekome- rodbini ili nekom bliskom poklonim, ili pozajmim neku sumu, recimo tih j..nih 14.100 KM?Collector1946 wrote: ↑05/07/2026 17:48 Ja ne znam sta se pravi naucna fantastika od ovog razglabanja.
Jasno je- bankarski mudroseri nemaju pojma o zakonu, izmišljaju prsvila mimo zakonskih granica, odredjuju dvostruke/trostruke aršine.
Pravilo je da pravila ne postoje zs banke, svaka svoje.
I- čemu pitanje - zašto osobi XY uplaćujem neke pare? Šta to banku briga? Ako sumnja na pranje, slijedi prijsva SIPA, itd, ali ne smije ofbiti transakciju.
Paranoja, nesumnjivo.
- drug_profi
#5057 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ako pare s racuna nekom uplacujem, to ne bi treblao da se tice banke. Poklanjam... nebitno.
Ako sta misle da je sumnjivo, nek obavijeste poreznu i koga vec hoce.
Ako sta misle da je sumnjivo, nek obavijeste poreznu i koga vec hoce.
- Danguba
#5058 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Vjerujem da je od banke do banke.
Prosli mjesec dolazim na salter i vadim 6k eura. Zelim 11kKM na racun a ostalo u kesu.
Ma ni rijeci nije progovorila nego sve to obradila.
Jednom mi je rekla ljubazna sluzbenica, nemoj da te moje oci vide na salteru za godinu dana( a primila je 15k eura).
Mislim da prebacivanje sa racuna na racun ne bi trebalo da bude problem uz neku izjavu ili dokaz.
Kada mi je trebalo na racunu odem sa prijateljem kod advokata i on mi vraca neke pare...tako da moze sve ali sve zavisi od banke i osobe na salteru.
Prosli mjesec dolazim na salter i vadim 6k eura. Zelim 11kKM na racun a ostalo u kesu.
Jednom mi je rekla ljubazna sluzbenica, nemoj da te moje oci vide na salteru za godinu dana( a primila je 15k eura).
Mislim da prebacivanje sa racuna na racun ne bi trebalo da bude problem uz neku izjavu ili dokaz.
Kada mi je trebalo na racunu odem sa prijateljem kod advokata i on mi vraca neke pare...tako da moze sve ali sve zavisi od banke i osobe na salteru.
-
kuli1961
#5059 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Bold: uvjeren sam da prebacivanje sa vlastitog na vlastit račun ni u kom slučaju ne smije biti smetnja. Identično smatram i za prenos sa mog na tudji račun-u važećem zakonodavstvu, koliko sam upoznat- ne postoji obaveza da taj prenos/uplatu drugom licu pravdam pravnim osnovom- ugovor, izjava ili nešto treće.Danguba wrote: ↑06/07/2026 23:47 Vjerujem da je od banke do banke.
Jednom mi je rekla ljubazna sluzbenica, nemoj da te moje oci vide na salteru za godinu dana( a primila je 15k eura).![]()
"Teret" utvrđivanja osnova su banke sa sebe prebacile na svoje komitente. Zašto im onda dajemo poptisanu saglasnost za obradu ličnih podataka, koja uključuje saglasnost da vrše svakave provjere, maltene i analizu DNK?
Jednostavno, bankari koji su smisli te procedure su šizofreni paranoici.
-
Dzontra_Volta
#5060 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI BIH
("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 13/2024 od 19.02.2024)
Član 33.
(Neuobičajene transakcije)
(1) Obveznik iz člana 5. ovog zakona (*banka) dužan je provjeriti pozadinu i svrhu transakcije koju
karakterizira: složenost, neuobičajeno visok iznos, neuobičajeni način izvršenja, vrijednost ili
povezanost transakcija odnosno sredstava koje nemaju ekonomski ili pravno osnovanu
namjenu, odnosno nisu usaglašene ili su u nesrazmjeri s uobičajenim, očekivanim
poslovanjem klijenta.
(2) Obveznik je dužan utvrditi osnov i svrhu transakcija iz stava (1) ovog člana i, ako ne
utvrdi da je riječ o sumnjivoj transakciji, o tome sačiniti službenu zabilješku u pisanoj ili
elektronskoj formi, koju čuva kako bi bila dostupna na zahtjev FOO-a i nadzornih organa iz
ovog zakona.
(3) U vezi s transakcijama odnosno sredstvima iz st. (1) i (2) ovog člana, sa izuzetkom iz
stava (4) ovog člana, obveznik, osim obaveza iz stava (1) ovog člana, preduzima najmanje
sljedeće mjere:
a) prikuplja i provjerava dodatne podatke o djelatnosti klijenta i predviđenoj prirodi
poslovnog odnosa s klijentom;
b) prikuplja i provjerava podatke o svrsi najavljene ili obavljene transakcije odnosno
sredstava;
c) ažurira identifikacione podatke o klijentu i njegovom stvarnom vlasniku;
d) provjerava prikupljene podatke o izvoru sredstava.
(4) Ako obveznik u vezi s transakcijama odnosno sredstvima iz stava (1) ovog člana nakon
provedene analize utvrdi razloge za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorizma, dužan
je o tome obavijestiti FOO na način kako je to propisano članom 42. ovog zakona.
Član 33.
(1) Obveznik iz člana 5. ovog zakona (*banka) dužan je provjeriti pozadinu i svrhu transakcije koju
karakterizira: složenost, neuobičajeno visok iznos, neuobičajeni način izvršenja, vrijednost ili
povezanost transakcija odnosno sredstava koje nemaju ekonomski ili pravno osnovanu
poslovanjem klijenta.
(2) Obveznik je dužan utvrditi osnov i svrhu transakcija iz stava (1) ovog člana i, ako ne
utvrdi da je riječ o sumnjivoj transakciji, o tome sačiniti službenu zabilješku u pisanoj ili
elektronskoj formi, koju čuva kako bi bila dostupna na zahtjev FOO-a i nadzornih organa iz
ovog zakona.
(3) U vezi s transakcijama odnosno sredstvima iz st. (1) i (2) ovog člana, sa izuzetkom iz
stava (4) ovog člana, obveznik, osim obaveza iz stava (1) ovog člana, preduzima najmanje
sljedeće mjere:
a) prikuplja i provjerava dodatne podatke o djelatnosti klijenta i predviđenoj prirodi
b) prikuplja i provjerava podatke o svrsi najavljene ili obavljene transakcije odnosno
sredstava;
(4) Ako obveznik u vezi s transakcijama odnosno sredstvima iz stava (1) ovog člana nakon
provedene analize utvrdi razloge za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorizma, dužan
je o tome obavijestiti FOO na način kako je to propisano članom 42. ovog zakona.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5061 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mom kolegi banka nije dala da kupi stan na kredit od punca
Za drugi pored zgrada moze
Slicna suma
Za drugi pored zgrada moze
Slicna suma
-
kuli1961
#5062 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Dobro, i šta sad? Obrati pažnju na elemente "neuobičajene transakcije" iz stava 1.Dzontra_Volta wrote: ↑07/07/2026 09:18 ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI BIH
Član 33.
poslovanjem klijenta.
ovog zakona.
sljedeće mjere:
sredstava;
Koliko je neuobičajena moja konkretna transakcija od 14.100 KM, sa postojećim ugovorom o komisionoj prodaji, u situaciji u kojoj banka ima savršen pregled svih mojih transakcija- uplate i isplate- počev od plate kao uplata na račun, ili izdaci- od plaćanja u granapu, do računa u restoranu? Moje finansijsko stanje znaju bolje od mene!
I pored svega toga- apsolutna proporcionalnost izmedju uplata i isplata, tražili su da i pored ugovora, potpišem izjavu o porijeku!
Kao sam i rekao- i to sam potpisao, ali koliko su bankari glupi i neuki, niko od njih- ni lični bankar ni šalterska službenica uopšte nisu obratili pažnju na sadržinu ugovora- prodavac auta je moja supruga, a pare se uplaćajuju na moj račun....
-
kuli1961
#5063 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ili i ovaj istiniti slučaj- kupac kupuje stan od npr 250.000, 00 KM. Od toga, 80.000,00 uplaćuje direktno na notarski prelazni račun, a ostatak od 170.000,00 KM putem bankarskog kredita, koji se obezbjedjuje hipotekom. Banka traži da u notarski obradjenom ugovoru izričito stoji da se stan djelimično plaća iz kreditau visini od 170.000,00 KMi uslovljava odobrenje kredita aneksom inače dobrog notarskog ugovora o kupovini stana.. Šta ih boli ona stvar kolika je cijena stana? Nije li im dovoljno da kreditni dužnik dodje u banku i kaže- evo vam ugovor, tražim toliko KM da platim stan (manje od ugovorene cijene); oni procijene da li je kreditni dužnik sposoban u smislu da vrijednost stana nadmašuje iznos traženog kredita ili nije i gotova priča.
- mayab
#5064 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Priča mi drug, od prije neki dan slučaj , u pitanju naša prepoštena islamska bbi banka, otišao da na običnu štednu knjižicu (ima je od prije , skoro prazna) polozi 5 milja KM , što je par godina štekao po malo i držao kod kuće , nisu mu htjeli primiti , kažu gdje porijeklo .... on im reko " od usta otkidao" kroz više godina , džaba ..... najebao im se matere svima kolektivno
-
zigzag
#5065 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
kakve veze ima "porijeklo banke" sa zakonom koji sve banke primjenjuju već skoro deset godina
-
Dzontra_Volta
#5066 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Ne znam da li u zakonima stoje neki tačni limiti koliko možeš položiti, ali u današnje vrijeme 5.000 KM su 3 prosječne federalne plate i nije to neki iznos koji bi se trebao smatrati bilo kakvim okidačem za kontrolu pranja novca.
- drug_profi
#5067 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Jedino da često donosiš 5000 milja za položiti bez dokaza proijekla.
Jednokratno 5000 ne vidim što bi bio problem. Prodao ovce.
Jednokratno 5000 ne vidim što bi bio problem. Prodao ovce.
-
Dr Arsla
#5068 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
A mogao je i 5 dana zaredom nositi po milju 
-
akcija007
#5069 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
2500 KM BBI Banka dopusta uplate mjesecno bez porijekla novca
-
noviclan
#5070 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
mayab wrote: ↑14/07/2026 11:31 Priča mi drug, od prije neki dan slučaj , u pitanju naša prepoštena islamska bbi banka, otišao da na običnu štednu knjižicu (ima je od prije , skoro prazna) polozi 5 milja KM , što je par godina štekao po malo i držao kod kuće , nisu mu htjeli primiti , kažu gdje porijeklo .... on im reko " od usta otkidao" kroz više godina , džaba ..... najebao im se matere svima kolektivno
Sreca pa imaju ovi moderni bankomati lagano na bamkomat i trpas na racun dok moze, u nlb moze na salter 2000 svaki mjesec valjda toliko i na bankomat bez kontrole
- Truba
#5071 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
trebo ih je kite napušitimayab wrote: ↑14/07/2026 11:31 Priča mi drug, od prije neki dan slučaj , u pitanju naša prepoštena islamska bbi banka, otišao da na običnu štednu knjižicu (ima je od prije , skoro prazna) polozi 5 milja KM , što je par godina štekao po malo i držao kod kuće , nisu mu htjeli primiti , kažu gdje porijeklo .... on im reko " od usta otkidao" kroz više godina , džaba ..... najebao im se matere svima kolektivno
5000 danas je ništa
nekad je 5000 bilo osiguranje depozita u bankama
mnogima neodstižna suma
danas klošari toliko imaju
-
tap3ah75
#5072 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
Mene su jednom pitali za porijeklo novca u iznosu 1250 KM.

- problemnatravunu
#5073 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
qrca i države nam , čovjek skupio neke crkavice , i handri ga neka pametnica za šalterom....a najkorumpiranija smo država , "prevrću" se i "peru" milijarde...ali , već sam više puta izjavljivao po nekim drugim temama , pravna država perfektno radi , ali samo na najslabijima...FUJ 
- skrbavi-admin
#5074 Re: BANKE ALL ABOUT!!!
zakoni vaze samo za do 100 000 net worth godisnje..... kad postanes milioner sve "asim" zavrsaJE..... "asim" u Sudu, "asim" na poslu, "asim" u policiji, "asim" notar, "asim" trener pionirskog fudbalskog kluba - samo kaes poslo me "asim".....
- Truba