Meni je Jajce-Vakuf jedna od gorih cesta, na mnogim mjestima poprilicno suzena, kod Vinca potonuo asfalt, ako naidjes na sleper moras se voziti za njim 10 km da bi naisao na pregledan pravac za preticanje, ostre i nepregledne krivine a Vrbas odmah pored. Pojedini dijelovi su toliko uski da veci kamioni moraju gaziti na tvoju stranu i moras bjezati od njih do branika, jedan me zamalo raznio u onom tunelu pred Jajce, sreca pa su ga sad prosirili.di_natale wrote: ↑31/10/2023 17:31Pa gradi se koliko sam vidio prošle sedmice. Baš ondje poslije radara a prije semafora za Travnik i Sarajevo, dolazio sam iz pravca N.Travnika.
Kako li su mislili to do Jajca izvesti. Inače D.Vakuf - Jajce meni jedna od dražih cesta, a kako tek cesta široka postane poslije Jajca do Bihaća haman kao autoput.![]()
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
-
Djipke+
#5051 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
-
di_natale
#5052 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Skela.Djipke+ wrote: ↑01/11/2023 15:32Meni je Jajce-Vakuf jedna od gorih cesta, na mnogim mjestima poprilicno suzena, kod Vinca potonuo asfalt, ako naidjes na sleper moras se voziti za njim 10 km da bi naisao na pregledan pravac za preticanje, ostre i nepregledne krivine a Vrbas odmah pored. Pojedini dijelovi su toliko uski da veci kamioni moraju gaziti na tvoju stranu i moras bjezati od njih do branika, jedan me zamalo raznio u onom tunelu pred Jajce, sreca pa su ga sad prosirili.di_natale wrote: ↑31/10/2023 17:31Pa gradi se koliko sam vidio prošle sedmice. Baš ondje poslije radara a prije semafora za Travnik i Sarajevo, dolazio sam iz pravca N.Travnika.
Kako li su mislili to do Jajca izvesti. Inače D.Vakuf - Jajce meni jedna od dražih cesta, a kako tek cesta široka postane poslije Jajca do Bihaća haman kao autoput.![]()
Nisam ja rekao da je dobra, nego da mi je draga. Ima par baš pravo oštrih krivina. Doduše ja putujem rano ujutru. Kroz Jajce znam proći oko 5 ujutru, a krenem iz Sarajeva, pa skontaj koliko rano prođem Vitez, Travnik i Komar. Donedavno je bila jedna traka na jednom mjestu zatvorena jer je bio poveći odron. Prolazio sam prošle sedmice vidim da su sanirali, a stajalo je sigurno 2-3 mjeseca tako.
-
Karikaturist
#5053 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Vozio sam se ovog ljeta relacijom Bihac-Bos.Petrovac-Kljuc-Mrkonjic Grad-Jajce-Donji Vakuf preko Komara do Travnika pa onda prema Zenici. Najgori dio puta je ubjedljivo od Travnika do Zenice. U Travniku ona glavna cesta bas krs zivi, poslije prema
Vitezu guzva i nesto raduckaju po cesti isto tako teska dubioza ako moras tamo cesto iza 15 voziti.
Iznenadjujuce dobar i nefrekventan put od Bihaca preko Petrovca i dalje do Kljuca. Od Bihaca gore do ulaska u nacionalni park prosiruju i rade dodatnu traku. Jajce Vakuf put nisam primjetio nikakve posebne devijacije, vozio sam se i puno losijim putevima u BiH.
Vitezu guzva i nesto raduckaju po cesti isto tako teska dubioza ako moras tamo cesto iza 15 voziti.
Iznenadjujuce dobar i nefrekventan put od Bihaca preko Petrovca i dalje do Kljuca. Od Bihaca gore do ulaska u nacionalni park prosiruju i rade dodatnu traku. Jajce Vakuf put nisam primjetio nikakve posebne devijacije, vozio sam se i puno losijim putevima u BiH.
-
di_natale
#5054 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Priznaj koliko si vozio kroz Medeno polje. 
PS. Gradi se i Matuzicima.
PS. Gradi se i Matuzicima.
-
Karikaturist
#5055 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nisam nesto jurcao posebno, 110 mi je bilo maksimum i to kad se malo zanesem. Uglavnom sam ‘plesao’ izmedju 90 i 100.
-
Djipke+
#5056 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ma drago je i meni voziti tom dionicom kad nema nikoga, mozes skoro pa rekreirati pravi osjecaj sportske voznje kad prolazis onim krivinama, ali najcesce to izgleda ovako: naidjes na kamion ili nekog debila koji vozi 30 na sat, psujes sve redom dok ga ne preteknes nakon 5km, vozis se par minuta normalno i naidjes na sljedeceg. I sve tako. Mislim da ce nam svima biti draze kad se budemo vozili novom cestom od Lasve do Jajca (ako dozivimo to ikad).di_natale wrote: ↑01/11/2023 17:24Skela.Djipke+ wrote: ↑01/11/2023 15:32Meni je Jajce-Vakuf jedna od gorih cesta, na mnogim mjestima poprilicno suzena, kod Vinca potonuo asfalt, ako naidjes na sleper moras se voziti za njim 10 km da bi naisao na pregledan pravac za preticanje, ostre i nepregledne krivine a Vrbas odmah pored. Pojedini dijelovi su toliko uski da veci kamioni moraju gaziti na tvoju stranu i moras bjezati od njih do branika, jedan me zamalo raznio u onom tunelu pred Jajce, sreca pa su ga sad prosirili.di_natale wrote: ↑31/10/2023 17:31
Pa gradi se koliko sam vidio prošle sedmice. Baš ondje poslije radara a prije semafora za Travnik i Sarajevo, dolazio sam iz pravca N.Travnika.
Nisam ja rekao da je dobra, nego da mi je draga. Ima par baš pravo oštrih krivina. Doduše ja putujem rano ujutru. Kroz Jajce znam proći oko 5 ujutru, a krenem iz Sarajeva, pa skontaj koliko rano prođem Vitez, Travnik i Komar. Donedavno je bila jedna traka na jednom mjestu zatvorena jer je bio poveći odron. Prolazio sam prošle sedmice vidim da su sanirali, a stajalo je sigurno 2-3 mjeseca tako.
- So What!
#5057 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kroz Komar ima stari željeznički tunel, ne znam što ga nisu iskoristili npr. u taj vakat da ga transformišu u drumski.Djipke+ wrote: ↑01/11/2023 15:26 Pretpostavljam da je od Turbeta pravljeno preko Komara do Donjeg Vakufa jer je Komar ipak nizi prevoj a i Donji Vakuf bi ostao slijepo crijevo da nije te ceste, to su bili prihvatljivi kriteriji prije 50 god ali sad bi bio red da se napravi nova cesta na koju ti nece izlijetati konjske zaprege i traktori. Od Lasve do Jajca sam znao izgubiti 2h kad upadnem u guzvu u Travniku i oko Viteza.
Sada je na Komaru i treća traka, bio je ovdje negdje render za spuštanje i izgradnju tunela, ali i dalje je put između Travnika i Jajca lakat koji treba obići.
I onda kakogod je moguće, skontati, kako povezati bolje Banja Luku i Jajce, da se uveže taj sljedeći koridor E661.
- Chloe
- Photo mod
#5058 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
di_natale wrote: ↑01/11/2023 17:24Skela.Djipke+ wrote: ↑01/11/2023 15:32Meni je Jajce-Vakuf jedna od gorih cesta, na mnogim mjestima poprilicno suzena, kod Vinca potonuo asfalt, ako naidjes na sleper moras se voziti za njim 10 km da bi naisao na pregledan pravac za preticanje, ostre i nepregledne krivine a Vrbas odmah pored. Pojedini dijelovi su toliko uski da veci kamioni moraju gaziti na tvoju stranu i moras bjezati od njih do branika, jedan me zamalo raznio u onom tunelu pred Jajce, sreca pa su ga sad prosirili.di_natale wrote: ↑31/10/2023 17:31
Pa gradi se koliko sam vidio prošle sedmice. Baš ondje poslije radara a prije semafora za Travnik i Sarajevo, dolazio sam iz pravca N.Travnika.
-
Djipke+
#5059 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nisam prolazio mozda pola godine tuda jer uglavnom idem preko Doboja i BL do Krajine, jesu li napokon poceli postavljati novi asfalt? Mjesecima nisu bili nista radili, nije bilo nijedne masine niti radnika u proljece, samo raskopali, razjebali postojeci asfalt i ostavili.Karikaturist wrote: ↑01/11/2023 17:31 Vozio sam se ovog ljeta relacijom Bihac-Bos.Petrovac-Kljuc-Mrkonjic Grad-Jajce-Donji Vakuf preko Komara do Travnika pa onda prema Zenici. Najgori dio puta je ubjedljivo od Travnika do Zenice. U Travniku ona glavna cesta bas krs zivi, poslije prema
-
Karikaturist
#5060 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Slicno je bilo i krajem augusta..Nisam znao da to vec duzi vremenski period stoji tako.Djipke+ wrote: ↑02/11/2023 11:08Nisam prolazio mozda pola godine tuda jer uglavnom idem preko Doboja i BL do Krajine, jesu li napokon poceli postavljati novi asfalt? Mjesecima nisu bili nista radili, nije bilo nijedne masine niti radnika u proljece, samo raskopali, razjebali postojeci asfalt i ostavili.Karikaturist wrote: ↑01/11/2023 17:31 Vozio sam se ovog ljeta relacijom Bihac-Bos.Petrovac-Kljuc-Mrkonjic Grad-Jajce-Donji Vakuf preko Komara do Travnika pa onda prema Zenici. Najgori dio puta je ubjedljivo od Travnika do Zenice. U Travniku ona glavna cesta bas krs zivi, poslije prema
-
Djipke+
#5061 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sve im jebem nesposobno, 6-7 km postojece ceste nisu u stanju prosiriti i asfaltirati za 2 godine
- Chloe
- Photo mod
-
Djipke+
- Chloe
- Photo mod
#5064 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nisam staavila video zbog komentara, nego pitanja da
li je završeno.
Pogrešan post citirala.
Za radove ne znam koliko su i jesu li uopće kasnili zbog izvođača ili traljave administracije, ali znam da su brže išli od Laništa a puno teži teren bio.
Kako god, završili su. Kad se samo sjetim tih dionica prije... Sad je ljepota.
-
DebelinJoe
#5065 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Isto se i ja pitam za neke dionice: Zasto nije napravljena direktna cesta Zenica-Travnik? Tuzla - Zenica? Kreševo-Tarčin? Zasto nije napravljena cesta dolinom Drine da se moze doći iz Zvornika u Goražde? Ilijaš - Kiseljak?So What! wrote: ↑31/10/2023 19:14Ima na Google Maps, lijepo se vidi, ovih pet kilometara od Poslovne zone Vitez do Nević Polja, gdje se reguliše i rijeka Lašva usput. Izabran je izvođač i kroz Poslovnu zonu Vitez i to prije dvije godine, ali ko zna kakva li je tu sapunica posrijedi, kada na teren nisu izašli ima već dvije godine.
Ideja za dalje postoji naravno sve do Bosanske Krajine, ali u suštini to kao koncept, a opet nešto konkretnije postoji do Jajca. Ja iskreno pojma nemam kako će izgraditi obilaznicu Travnika i doći do Turbeta, ali od Turbeta do Jajca, cesta bi išla dolinom rijeke Rike.
Nikada mi neće biti jasno, zašto direktna cesta Travnik - Jajce nije izgrađena, kada između postoji dolina, nego recimo da bi iz Jajca došao do Travnika moraš ići za Donji Vakuf, pa preko Komara pa onda za Travnik.
![]()
Mogući odgovori zasto ove ceste nisu nikada napravljene:
1.zato sto je politika tako htjela
2.zato sto su naši inzinjeri idioti...
- Haris.ba
#5066 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Postoji cesta Zenica - Vitez. To je otprilike ta direktna veza.
Postoji i ta cesta. Napravljena je poslije rata.
I to jeste zanimljivo sto nije. Postoji cesta izmedju ta dva grada, ali je to kvalitete lokalni put. Bice da se jednostavno nije stiglo jer je dionica na Doboj zadovoljavala mnoge stvari (i sjeverno i zapadno i juzno pravac).
- drug_profi
#5067 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Tarčin-Kreševo postoji. Postojala je i prije rata. Ne previše loša.
- So What!
- So What!
#5069 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Između Tuzle i Zenice je sve planina, jedina trenutna veza je Tuzla - Banovići - Zavidovići - Žepče. a istom linijom je zamišljena i brza cesta.Haris.ba wrote: ↑03/11/2023 08:54Postoji cesta Zenica - Vitez. To je otprilike ta direktna veza.
Postoji i ta cesta. Napravljena je poslije rata.
I to jeste zanimljivo sto nije. Postoji cesta izmedju ta dva grada, ali je to kvalitete lokalni put. Bice da se jednostavno nije stiglo jer je dionica na Doboj zadovoljavala mnoge stvari (i sjeverno i zapadno i juzno pravac).
Put dolinom Drine je nemoguć jer od jezera Perućac, oko Drine više nije dolina, već kanjon.
Kreševo - Tarčin bi mogla biti bolja veza, ali postoji, Zenica i Travnik imaju sasvim urednu vezu, magistralna cesta kroz Zenicu je još od prije rata kategorisana kao brza cesta, kroz Lašvansku dolinu postoji magistralna cesta, u izgradnji i najavi je i brza cesta, a postoji i regionalna varijanta koju Haris spominje, Zenica - Vitez preko Vjetrenice.
Ja lično bih volio da se završi regionalna cesta Topčić Polje - Teslić (R473), tu fali cesta od Bistričaka preko prijevoja Kozila do naselja Blatnica (koje dijelom i pripada Zenici).
Zatim unaprijeđenje R466, između Zavidovića i Olova, čak na format magistralne ceste, prostora ima, a zatim bi unaprijedio R444, od Vareša do Olova preko planine Zvijezde.
Navedeni putevi postoje, ali bi se mogli unaprijediti u znatno bolje varijante, kao alternative.
-
HelaS
-
costacurta
#5071 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima li link neki ili nešto, kako sliku postaviti na forum?

- So What!
#5072 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kako misliš, da bi postavio sliku kao ovu ispod, ukucaš ovako:
Code: Select all
[img]https://i0.wp.com/www.wcipp.org.au/wp-content/uploads/2022/12/test-image-Not-seen-on-Bungalook-Web-Page-used-for-testing-Image-related-stuff.jpg[/img]
- BarbaDue
#5073 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Valjda je lakše na ovaj način
1.Napiši post:

2. Uploadaj sliku koju imaš na mobitelu/laptopu

1.Napiši post:

2. Uploadaj sliku koju imaš na mobitelu/laptopu

-
costacurta
- Logovan
#5075 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sutra počinje sanacija mosta Begića i Begovića kod Jablanice