SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#5051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

ma štaće miševi
popiju fildžan pive
i misle da su svijet oslobodili
JThomas

#5052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ama ne treba nikako. alkohol utiče na reflekse, percepciju, procjenu, brzinu reakcije puno prije nego što ti svjesno možeš osjetiti da te "radi". kakvi izračuni, kakvi bakrači, ili piješ ili voziš.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam citao prethodnu diskusiju, pa se unaprijed izvinjavam, ako budem ponavljao vec napisano.

Koliko je meni poznato, a vjerujem da jeste, jer sam imao dovoljno susreta sa alkotesterom da me opamete (sreca pa me nije sta drugo opametilo), situacija je slijedeca:

-alkotester mjeri kolicinu alkoholnih para u dahu testiranog na osnovu reakcije sa hemijskim jedinjenjem natrij dihromat (mislim da se tako zove).

Na kolicinu alkoholnih para utice mnogo faktora. Popij dupli štok i odmah uzmi alkotester, oborices rekord Juzne Srbije. Popij dupli stok, pojedi malo vlasickog sira i suhog mesa, popij casu vode, sacekaj malo i rezultat je daleko manji.

Poenta price: mozes popiti litar votke i napuhati manje nego da si popio casu Bejlisa ili tako nekog fensi smensi pica za piciche.

Jedini pouzdan test je vadjenje krvi.

Ali najvaznija poenta price je kad pijes-ne vozi. Nema tog belaja koji je jeftiniji od taksija.
JThomas

#5054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

a zašto da pijem štok kad je bljutav, demode i na bazi špirita? :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

зато што је ракија за пичке хе хе
basicm

#5056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Dok vi izracunate covjek se otrijeznio i golfa popravio.

Sent from my iPhone using Tapatalk
kB27

#5057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

_BataZiv_0809 wrote:Nisam citao prethodnu diskusiju, pa se unaprijed izvinjavam, ako budem ponavljao vec napisano.

Koliko je meni poznato, a vjerujem da jeste, jer sam imao dovoljno susreta sa alkotesterom da me opamete (sreca pa me nije sta drugo opametilo), situacija je slijedeca:

-alkotester mjeri kolicinu alkoholnih para u dahu testiranog na osnovu reakcije sa hemijskim jedinjenjem natrij dihromat (mislim da se tako zove).

Na kolicinu alkoholnih para utice mnogo faktora. Popij dupli štok i odmah uzmi alkotester, oborices rekord Juzne Srbije. Popij dupli stok, pojedi malo vlasickog sira i suhog mesa, popij casu vode, sacekaj malo i rezultat je daleko manji.

Poenta price: mozes popiti litar votke i napuhati manje nego da si popio casu Bejlisa ili tako nekog fensi smensi pica za piciche.

Jedini pouzdan test je vadjenje krvi.

Ali najvaznija poenta price je kad pijes-ne vozi. Nema tog belaja koji je jeftiniji od taksija.
Djelimično tačno, 'meza', voda, žvake, i slične stvari mogu rezultate testa približiti realnim rezultatima - ali ne mogu prikriti prisustvo alkohola. Isto tako, ekstremno je malo vjerovatno da neko zdrma dupli štok, sjedne u auto, zaustavi ga policija i puhne u balon - sve u roku od 5 minuta. Uz to, ko god smatra da mu alkotest nije prikazao realan rezultat može zatražiti vađenje i testiranje krvi.
shandrprcSA

#5058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

kB27 wrote: Djelimično tačno, 'meza', voda, žvake, i slične stvari mogu rezultate testa približiti realnim rezultatima - ali ne mogu prikriti prisustvo alkohola. Isto tako, ekstremno je malo vjerovatno da neko zdrma dupli štok, sjedne u auto, zaustavi ga policija i puhne u balon - sve u roku od 5 minuta. Uz to, ko god smatra da mu alkotest nije prikazao realan rezultat može zatražiti vađenje i testiranje krvi.
i tu mu je kraj :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

kB27 wrote:
Djelimično tačno, 'meza', voda, žvake, i slične stvari mogu rezultate testa približiti realnim rezultatima - ali ne mogu prikriti prisustvo alkohola. Isto tako, ekstremno je malo vjerovatno da neko zdrma dupli štok, sjedne u auto, zaustavi ga policija i puhne u balon - sve u roku od 5 minuta. Uz to, ko god smatra da mu alkotest nije prikazao realan rezultat može zatražiti vađenje i testiranje krvi.
Primjer je sluzio radi ilustracije (ne)preciznosti alkotesta.

Ako me sjecanje dobro sluzi, u Hrvatskoj testirani ima pravo zatraziti ponavljanje testa upravo radi eliminacije ovakvih slucajeva. Ili zatraziti da se saceka sa testom, 20 minuta. Informacija je sa index.hr, davno sam citao, ne garantujem za tacnost, ali se sjecam ovoga.

Naravno to igra ulogu kod granicnih vrijednosti. Ko napuse 1,5 tu nema puno price.

A ko ne vjeruje alkotestu, taxi i pravac u hitnu na vadjenje krvi ;-)
hladan.preminger

#5060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

Valjda se puse iz pluca, a ne iz zeludca. Sve filozofi. :-D
cpu_fan

#5061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by cpu_fan »

hladan.preminger wrote:Valjda se puse iz pluca, a ne iz zeludca. Sve filozofi. :-D
Jeste, ali nakon ispijenog posljednjeg alkoholnog pića treba sačekati min. 20 minuta kako bi alkohol ispario iz usta jer u tom slučaju mjerenje će pokazati abnormalne ili netačne vrijednosti !
uglavnomja

#5062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

hladan.preminger wrote:Valjda se puse iz pluca, a ne iz zeludca. Sve filozofi. :-D

alkohol iz organizma izlazi kroz PLUCA!!!!!

dok jetra ne sagori zadnju kap alkohola - nema 0 na alkotestu, sta god jeo, pio ... alkohol ne isparava iz tijela nego ga tijelo razgradjuje i u vidu plina izbacuje kroz pluca.

evo tekst, da ne lupam:

"Izvesna mala količina alkohola se ne razgradi, nego se izluči kao takva, tj. u vidu alkohola. Zato se alkoholisanom (ili mamurnom) oseća zadah alkohola iz usta i nosa. On zapravo dolazi iz pluća i ide preko izdahnutog vazduha. Zato je velika zabluda da se alkohol može «maskirati» uzimanjem paprenih bombona, belog luka i drugih materija jakog mirisa i arome. To doduše može da prevari njuh drugih ljudi iz okoline, ali ne može da prevari aparate za detekciju alkohola (alkotest), jer oni nisu hemijski osetljivi na bilo koje mirise, nego baš na sam alkohol.

Alkohol se eliminiše i s urinom, pa se koncentracija u krvi može oceniti na temelju njegove koncentracije u urinu.

Male količine alkohola mogu biti izlučene i u znoju.

Razgrađuje se oko 90% ukupne količine alkohola, a samo oko 10% alkohola se izlučuje nepromenjeno kroz pluća i s urinom.

Alkohol, koji se nalazi u organizmu, razgrađuje jetra. Jetra relativno polako razgrađuje alkohol, pa ako se popije veća količina alkohola, nerazgrađeni alkohol dolazi u krvotok i izaziva simptome alkoholne intoksikacije. Količina enzima u jetri dovoljna je da se u jetri oksidira 8-9g alkohola na sat. Prema tome, brzina razgradnje alkohola sledi regularni tok od 8-9g na sat, što odgovara prosečno 0,1%o koncentracije alkohola u krvi na sat. Još nerazgrađen alkohol dotle struji u krvotoku kroz organizam, dok ga jetra ne razgradi.

Koncentracija alkohola u krvi se izražava u promilima, tj. koncentracija alkohola izražena u cm3 na 1000 cm3 krvi.

Koliko promila alkohola ima u krvi, isto toliko ima i u izdahnutom vazduhu. Zbog toga se može meriti kod vozača nivo alkohola u izdahnutom vazduhu."

i jos ovo

U jednom satu jetra će iz krvi ukloniti alkohol unesen ispijanjem samo jedne čaše piva dok je :

- za 2 čaše potrebno 3 sata

- za 3 čaše potrebno 4 sata

- za 4 čaše potrebno 6 sati

- za 5 čaša potrebno 8 sati
kB27

#5063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kB27 »

shandrprcSA wrote:
kB27 wrote: Djelimično tačno, 'meza', voda, žvake, i slične stvari mogu rezultate testa približiti realnim rezultatima - ali ne mogu prikriti prisustvo alkohola. Isto tako, ekstremno je malo vjerovatno da neko zdrma dupli štok, sjedne u auto, zaustavi ga policija i puhne u balon - sve u roku od 5 minuta. Uz to, ko god smatra da mu alkotest nije prikazao realan rezultat može zatražiti vađenje i testiranje krvi.
i tu mu je kraj :)
Da, zato niko i ne traži. :)
_BataZiv_0809 wrote: Primjer je sluzio radi ilustracije (ne)preciznosti alkotesta.

Ako me sjecanje dobro sluzi, u Hrvatskoj testirani ima pravo zatraziti ponavljanje testa upravo radi eliminacije ovakvih slucajeva. Ili zatraziti da se saceka sa testom, 20 minuta. Informacija je sa index.hr, davno sam citao, ne garantujem za tacnost, ali se sjecam ovoga.

Naravno to igra ulogu kod granicnih vrijednosti. Ko napuse 1,5 tu nema puno price.

A ko ne vjeruje alkotestu, taxi i pravac u hitnu na vadjenje krvi ;-)
Da, mislim da je i kod nas moguće zatražiti odgađanje 20-30 minuta. Skontao sam da si samo naveo primjere za ilustraciju, samo sam htio naglasiti da je alkotest koncipiran da radije pokaže više nego manje - a realno tako i treba postupati sa profilom ljudi koji će nakon 'koje pive' sjesti u auto. Ako su već tako pametni i misle 'mogu ja to' onda i nek dokazuju da je stvarno bila koja piva.

A koliko neprecizni rezultati mogu biti govori i činjenica (ima na netu mnogo video dokaza) da ako sažvačeš šaku oraha i puhneš u alkotest, dobit ćeš solidnih prolima. :mrgreen: Također još neke namirnice, nisam siguran koje, ne sjećam se.
kloniran

#5064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

ne znam sta vi mislite, ali ovo bi bilo dobro i na limenke primjeniti, da se lakse pije u autu :D
http://www.klix.ba/lifestyle/nova-krigl ... /160913064
shandrprcSA

#5065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

kloniran wrote: ne znam jesi li imao udes, ali alkotestiranje ucesnika se vrsi odvojeno prilikom davanja iskaza, nije to grupno seosko okupljanje da se vidi ko sta ima
alkotestiranje se uvijek vrsi skupa jer je drugi ucesnik ujedno i svjedok te nema kasnijih manipulacija a samo jednom imas odgadjanje testiranja i to najvise 10 min.
vješalica

#5066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

ne nego se prne u aparat
smijesni_ste

#5067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by smijesni_ste »

:lol: :lol: :lol:
kloniran

#5068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

shandrprcSA wrote:
kloniran wrote: ne znam jesi li imao udes, ali alkotestiranje ucesnika se vrsi odvojeno prilikom davanja iskaza, nije to grupno seosko okupljanje da se vidi ko sta ima
alkotestiranje se uvijek vrsi skupa jer je drugi ucesnik ujedno i svjedok te nema kasnijih manipulacija a samo jednom imas odgadjanje testiranja i to najvise 10 min.
evo ja dvaput imahdoh udes i nijednom nije tako bilo nego odvojeno prilikom davanja iskaza, moze biti da je to pravilo, ali na meni ga ne primjenise nikad :shock: :?
shandrprcSA

#5069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shandrprcSA »

kloniran wrote: evo ja dvaput imahdoh udes i nijednom nije tako bilo nego odvojeno prilikom davanja iskaza, moze biti da je to pravilo, ali na meni ga ne primjenise nikad :shock: :?
i sad dolazimo do onoga ko je testiran...drugi ucesnik ili drot :D
kloniran

#5070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

shandrprcSA wrote:
kloniran wrote: evo ja dvaput imahdoh udes i nijednom nije tako bilo nego odvojeno prilikom davanja iskaza, moze biti da je to pravilo, ali na meni ga ne primjenise nikad :shock: :?
i sad dolazimo do onoga ko je testiran...drugi ucesnik ili drot :D
svasta se moze desiti, srecom ja nijednom nisam bio kriv, pa me nije ni zanimalo toliko :D
kloniran

#5071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

zateznistub

#5072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

ovih dana nije đaiz sjedat za volan...
drug_profi

#5073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma sumanuto se negdje jurca. Valjda se nazor ide obilaziti familija.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

zateznistub wrote:ovih dana nije đaiz sjedat za volan...
U ova dva dana sam se previse divljaka nagledao

Pogotovo, noc prvog dana bajrama

I hoce li molim vas neko kretenu u plavom golfu VII oduzeti vozilo i vozacku!!!!!!
zigson

#5075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

mk ultra wrote:
zateznistub wrote:ovih dana nije đaiz sjedat za volan...
U ova dva dana sam se previse divljaka nagledao

Pogotovo, noc prvog dana bajrama

I hoce li molim vas neko kretenu u plavom golfu VII oduzeti vozilo i vozacku!!!!!!
To ti je Benjo Spahovic vjerovatno :D
Post Reply