Republika Turska

Post Reply
sunceKOtepsija

#5051 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

moguci nasljednici Davutoglua (prva dva se spominju kao najozbiljniji za sad-Yildirim i Bozdag)
-Binali Yildirim (lijevo)
Image
Bekir Bozdağ
Image
Berat Albayrak ("prvi zet Republike" i ministar energetike)
Image
Efkan Ala-ministar unutrasnjih poslova
Image
Numan Kurtulmuş
Image
Mehmet Müezzinoğlu
Image
Mustafa Şentop
Image
JThomas

#5052 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

ministar unutrašnjih poslova ala :roll: :lol:

nomen est omen :roll: :lol:
asurbanipal

#5053 Re: Republika Turska

Post by asurbanipal »

Nek je sretno i berićetno... :mrgreen:

sunceKOtepsija

#5054 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Image
drzavni ured za javne nabavke raspisao tender za nabavku pecata potrebnih za glasanje u Turskoj. Izvori bliski vladi tvrde da se vrse pripreme za nove prijevremene izbore krajem decembra/pocetak novembra 2016 ili referendum o novom ustavu. Tvrdi se da je referendum o novom ustavu izglednija mogucnost.
Kikibombona

#5055 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Kamen, sta je ovo? :D

Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem, a mi ćemo svojim!

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdog ... /160506112
kamen spoticanja

#5056 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Kikibombona wrote:Kamen, sta je ovo? :D

Jel pitas ozbiljno?
Mislim mogu i nacrtati ali ne vidim razlog
Kikibombona

#5057 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

kamen spoticanja wrote: Jel pitas ozbiljno?
Mislim mogu i nacrtati ali ne vidim razlog
Jbg jarane, ne mogu ti citati misli, pogotovo ne u slucaju kada je makar 4-5 opcija u igri...

Izuzetno komplikovana situacija za Evropu i jos komplikovanija za Tursku.

Otkaz Davutogluu je dokaz da stvari ne idu bas najbolje za Tursku.
gospodja profiterka

#5058 Re: Republika Turska

Post by gospodja profiterka »

Svaka čast Redžepe, svaka čast. Svašta sam na tebe nagovorila, izvini.
Naslovnica

#5059 Re: Republika Turska

Post by Naslovnica »

Kikibombona wrote:Kamen, sta je ovo? :D

Riđobradi na aparatima?
sunceKOtepsija

#5060 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

jedan od kandidata da zamjeni davutoglua je Binali Yıldırım (ciji je sin prije koju sedmicu slikan u Singapuru, u jednom kazinu, a slikali su ga, tada se spekulisalo, ljdui bliski Davutogluu)
Image
Image
Image
Image
sunceKOtepsija

#5061 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

inace Erkan Yildirim (gore spomenuti sin Binali Yildirima-ministra Transporta, pomorstva i komunikacija Republike Turske od 2002) je kao i Bilal Erdogan uspijesan biznismen, vlasnik oko 30 brodova. Firmu je osnovao 2002 zajedno sa sestrom, a prvi brod je platio 450 hiljada eura. Iako je tada bio u ranim dvadesetim, za razliku od Bilala Erdogana koji je prije kupovine broda imao kakva-takva primanja (stipendiju) Erkan Yildirim nije imao nikakva primanja, pa cak ni stipendiju, sto je otvorilo vrata provokativnim pitanjima u medijima i od strane pojednih protivnika AKP_a:"Odakle mu pare".
Njegov otac i ministar ministar Transporta, pomorstva i komunikacija Republike Turske Binali Yildirim rekao je tada da "450 000 dolara i nisu neke velike pare".
Nazalost, nekoliko sedmica prije odlaska Davutoglua, ovaj mladi covjek i uspjesni biznismen nasao se u sredistu medustranackog obracuna struje koju predvodi njegov otac i Davutoglua premijera na odlasku...
VjecitiStudent

#5062 Re: Republika Turska

Post by VjecitiStudent »

Uskoro će trebati mijenjati naziv teme u "Kraljevina Turska"
zagortenej

#5063 Re: Republika Turska

Post by zagortenej »

VjecitiStudent wrote:Uskoro će trebati mijenjati naziv teme u "Kraljevina Turska"
Ili hilafet.
Cohers

#5064 Re: Republika Turska

Post by Cohers »

05/05/2016 18:29 Cohers wrote: Vjerovatno se nešto mijenja u odnosima Turske sa EU, u čemu ne može biti Ahmeta Davutoglua, a čemu je prethodila i uvjetna podrška bezviznom režimu.

http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... kojoj-1470

Image

Naravno, bh-kvislinzi, predvođeni princom Kugom, priklonit će se osmanskijem taboru.
http://www.avaz.ba/clanak/234234/erdoga ... ojim-putem
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće mijenjati svoje antiterorističke zakone zbog bezviznog režima koji nudi Brisel.

"Vi idite svojim putem, a mi ćemo ići svojim", rekao je Erdogan.

Erdoganova poruka Uniji stiže samo dan nakon što je ostavku podnio turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa Evropskom unijom...
Co0l

#5065 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kakva muda :D
PeppermintSA

#5066 Re: Republika Turska

Post by PeppermintSA »

Da hoće više Sultan se okliznuti i pasti s prozora.

Ne, nije metafora. Doslovno pasti.
jefff

#5067 Re: Republika Turska

Post by jefff »

AMERIKA OSTALA BEZ ČOVJEKA U ANKARI: Ovo su posljedice Davutogluove ostavke
06.05.2016. u 05:42

ANALITIKA

Turski premijer Ahmet Davutoglu bio je Washingtonov saveznik iza zavjese, naročito u borbi protiv ISIL-a. Evo šta slijedi

Ostavka turskog premijera Ahmeta Davutoglua predstavlja još jedan udar na već zategnute odnose, ali i dalje funkcionalne odnose Washingtona i Ankare.

Davutoglu je od strane SAD posmatran kao saveznik i glas razuma u vladi koja sve više klizi u autoritarizam pod uticajem predsjednika R. T. Erdogana. Osim kao cijenjen diplomata, daleko tolerantniji prema Kurdima od Erdogana, Davutoglu je za SAD bio važan i u borbi protiv Islamske države.

Već dvije godine, SAD su pokušavale da usmjere pažnju turske na Islamsku državu i sunitski ekstremizam na Bliskom istoku, međutim pod Erdoganom, Ankara je bila daleko zabrinutija za obračun sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Washington je više puta apelovao na Ankaru da zaustavi prolaz boraca ID-a preko granice sa Sirijom, međutim napori Ankare pokazali su se kao nedovoljni, kao i u borbi protiv ID u kojoj se Turska oslanja na SAD i njene trupe stacionirane u bazu Indžirlik.

FOTO: Obama, Erdogan (AP)

Nakon što su se kurdske snage Jedinice za zaštitu naroda (YPG) pokazale kao najefikasnije trupe koje se na terenu protiv ID, stavovi Washingtona i Ankare su počeli da se razilaze. Turskoj predstavlja problem što je PKK povezan sa YPG koje pomaže SAD.

Prvobitno nerazumijevanje povodom kurdskih boraca preraslo je u međusobno javno optuživanje, a Erdogan je otišao toliko daleko da optuži SAD kako sarađuju sa turskim neprijateljima i finansiraju teroriste.

"Kako da vam vjerujemo? Jesam li ja vaš partner ili teroristi u Kabaneu?", rekao je Erdogan.

Davutogluov nastup je u međuvremenu bio daleko uzdržanije, kako prema Kurdima, tako i prema SAD. Iako u stvarnosti nije imao mnogo autonomije u donošenju odluka, on je predstavljao važan kanal preko kojeg su SAD izražavale svoju zabrinutost i stavove. Sada, kada se Davutoglu povukao, Ankara će sigurno iskazati još oštrije protivljenje američkoj kolaboraciji sa kurdskim borcima.

Kao razlog Davutogluove ostavke mediji su naveli neslaganja sa Erdoganom povodom ekonomske politike, proširenja predsjedničkih ovlaštenja i obračuna sa disidentima. Uz to pominje se i migrantski sporazum sa EU, kao i spekulacije da je Davutoglu želio da pregovara sa PKK, što je Erdogan oštro odbacio navevši kako je "poraz PKK-a jedina opcija".

Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) vjerovatno će Davutoglua zamijeniti nekim ko će biti saglasan sa Erdoganovim naređenjima i ko će povećati predsjednička ovlaštenja na uštrb parlamenta.

To produbljuje zabrinutost kritičara režima koji strahuju da će sljedeći premijer biti lojalista koji neće učiniti ništa da umanji tendencije predsjednika ka urušavanju slobode govora.

Osim na unutrašnju politiku, Erdoganov monopol na moć imaće negativan uticaj i na odnose sa SAD, Evropom i Rusijom. Pitanje je samo koliko će turski predsjednik pojačati svoju već agresivnu retoriku i šta će biti njegov sljedeći potez u nametanju Turske kao regionalne sile.

(The Bosnia Times, Newsweek.rs)
Co0l

#5068 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Al' zavuce ga Ahmet danas đikanima u Banjoj Luci samo tako :thumbup:
mavi

#5069 Re: Republika Turska

Post by mavi »

Co0l wrote:Al' zavuce ga Ahmet danas đikanima u Banjoj Luci samo tako :thumbup:
Tvoj Ahmet će otići za deset minuta i ostaviti povratnike u RS na milost i nemilost fašistima. Isto kao i "92, nažalost. Ne znam, zaista, čemu likovanje?
Co0l

#5070 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

mavi wrote:
Tvoj Ahmet će otići za deset minuta i ostaviti povratnike u RS na milost i nemilost fašistima. Isto kao i "92, nažalost. Ne znam, zaista, čemu likovanje?
Kao prvo,Ahmet nije moj,a kao drugo,nije njegovo da brine o povratnicima nego to trebaju raditi nasi politicari koji imaju platu koliku vjerovatno ni sam Ahmet nije nikad imao a kao trece,kada se uzme u obzir kontekst,ono sto je danas izgovorio u Banjoj Luci je najbolji pokazatelj da je velikosrpski projekat u BiH dozivio svoj fijasko.A đikani mogu samo da ga glabaju i da kmece po forumima.
sunceKOtepsija

#5071 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

https://en.wikipedia.org/wiki/Can_D%C3%BCndar
The investigations had been launched in May, after the newspaper published photos depicting weapons transferred to Syria in trucks of the National Intelligence Organization, subject of the MİT trucks scandal. In June 2015, Turkish President Erdoğan had publicly targeted Dündar, stating: "The individual who reported this as an exclusive story will pay a heavy price for this".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5072 Re: Republika Turska

Post by Truba »

PeppermintSA wrote:Da hoće više Sultan se okliznuti i pasti s prozora.

Ne, nije metafora. Doslovno pasti.
nije problem meni sto je on takav
problem je sto su nasi europski "vladari" pickice

a kad neki pokaze zube odmah je naci fašista islamobob
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5073 Re: Republika Turska

Post by Chmoljo »

Black swan wrote:
a kad neki pokaze zube odmah je naci fašista islamobob
pa zato što i jesu naci fašisti i islamofobi.
skupljac_zeljeza

#5074 Re: Republika Turska

Post by skupljac_zeljeza »

mavi wrote:
Redžo i Ahmo ne pričaju samo nego i rade. Načekali bi se mi bez njih da se obnovi most u Mostaru i Ferhadija u Banja Luci etc. Nije se još ni ohladila priča o Inzkovovom izvještaju UN-u kako RS krši Dayton, a ono Ahmo pred Dodikom poručuje: "Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice". Ili..."Ne može se odvojiti Banja Luka od Sarajeva ili Mostar od Banja Luke", rekao je Davutoglu.
Mohamad Sissoko

#5075 Re: Republika Turska

Post by Mohamad Sissoko »

Da mi je ko prico da ce lik poput Davutoglua u po Banja Luke govoriti o Bosnjacima i Turcima, 'nak hladno... :bih:
Sweet.
Post Reply