-Binali Yildirim (lijevo)

Bekir Bozdağ

Berat Albayrak ("prvi zet Republike" i ministar energetike)

Efkan Ala-ministar unutrasnjih poslova

Numan Kurtulmuş

Mehmet Müezzinoğlu

Mustafa Şentop

Jel pitas ozbiljno?Kikibombona wrote:Kamen, sta je ovo?![]()
Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem, a mi ćemo svojim!
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdog ... /160506112
Jbg jarane, ne mogu ti citati misli, pogotovo ne u slucaju kada je makar 4-5 opcija u igri...kamen spoticanja wrote: Jel pitas ozbiljno?
Mislim mogu i nacrtati ali ne vidim razlog
Riđobradi na aparatima?Kikibombona wrote:Kamen, sta je ovo?![]()
Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem, a mi ćemo svojim!
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/erdog ... /160506112
jedan od kandidata da zamjeni davutoglua je Binali Yıldırım (ciji je sin prije koju sedmicu slikan u Singapuru, u jednom kazinu, a slikali su ga, tada se spekulisalo, ljdui bliski Davutogluu)

Ili hilafet.VjecitiStudent wrote:Uskoro će trebati mijenjati naziv teme u "Kraljevina Turska"
http://www.avaz.ba/clanak/234234/erdoga ... ojim-putem05/05/2016 18:29 Cohers wrote: Vjerovatno se nešto mijenja u odnosima Turske sa EU, u čemu ne može biti Ahmeta Davutoglua, a čemu je prethodila i uvjetna podrška bezviznom režimu.
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/v ... kojoj-1470
Naravno, bh-kvislinzi, predvođeni princom Kugom, priklonit će se osmanskijem taboru.
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji da neće mijenjati svoje antiterorističke zakone zbog bezviznog režima koji nudi Brisel.
"Vi idite svojim putem, a mi ćemo ići svojim", rekao je Erdogan.
Erdoganova poruka Uniji stiže samo dan nakon što je ostavku podnio turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je pregovarao sa Evropskom unijom...
AMERIKA OSTALA BEZ ČOVJEKA U ANKARI: Ovo su posljedice Davutogluove ostavke
06.05.2016. u 05:42
ANALITIKA
Turski premijer Ahmet Davutoglu bio je Washingtonov saveznik iza zavjese, naročito u borbi protiv ISIL-a. Evo šta slijedi
Ostavka turskog premijera Ahmeta Davutoglua predstavlja još jedan udar na već zategnute odnose, ali i dalje funkcionalne odnose Washingtona i Ankare.
Davutoglu je od strane SAD posmatran kao saveznik i glas razuma u vladi koja sve više klizi u autoritarizam pod uticajem predsjednika R. T. Erdogana. Osim kao cijenjen diplomata, daleko tolerantniji prema Kurdima od Erdogana, Davutoglu je za SAD bio važan i u borbi protiv Islamske države.
Već dvije godine, SAD su pokušavale da usmjere pažnju turske na Islamsku državu i sunitski ekstremizam na Bliskom istoku, međutim pod Erdoganom, Ankara je bila daleko zabrinutija za obračun sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK).
Washington je više puta apelovao na Ankaru da zaustavi prolaz boraca ID-a preko granice sa Sirijom, međutim napori Ankare pokazali su se kao nedovoljni, kao i u borbi protiv ID u kojoj se Turska oslanja na SAD i njene trupe stacionirane u bazu Indžirlik.
FOTO: Obama, Erdogan (AP)
Nakon što su se kurdske snage Jedinice za zaštitu naroda (YPG) pokazale kao najefikasnije trupe koje se na terenu protiv ID, stavovi Washingtona i Ankare su počeli da se razilaze. Turskoj predstavlja problem što je PKK povezan sa YPG koje pomaže SAD.
Prvobitno nerazumijevanje povodom kurdskih boraca preraslo je u međusobno javno optuživanje, a Erdogan je otišao toliko daleko da optuži SAD kako sarađuju sa turskim neprijateljima i finansiraju teroriste.
"Kako da vam vjerujemo? Jesam li ja vaš partner ili teroristi u Kabaneu?", rekao je Erdogan.
Davutogluov nastup je u međuvremenu bio daleko uzdržanije, kako prema Kurdima, tako i prema SAD. Iako u stvarnosti nije imao mnogo autonomije u donošenju odluka, on je predstavljao važan kanal preko kojeg su SAD izražavale svoju zabrinutost i stavove. Sada, kada se Davutoglu povukao, Ankara će sigurno iskazati još oštrije protivljenje američkoj kolaboraciji sa kurdskim borcima.
Kao razlog Davutogluove ostavke mediji su naveli neslaganja sa Erdoganom povodom ekonomske politike, proširenja predsjedničkih ovlaštenja i obračuna sa disidentima. Uz to pominje se i migrantski sporazum sa EU, kao i spekulacije da je Davutoglu želio da pregovara sa PKK, što je Erdogan oštro odbacio navevši kako je "poraz PKK-a jedina opcija".
Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) vjerovatno će Davutoglua zamijeniti nekim ko će biti saglasan sa Erdoganovim naređenjima i ko će povećati predsjednička ovlaštenja na uštrb parlamenta.
To produbljuje zabrinutost kritičara režima koji strahuju da će sljedeći premijer biti lojalista koji neće učiniti ništa da umanji tendencije predsjednika ka urušavanju slobode govora.
Osim na unutrašnju politiku, Erdoganov monopol na moć imaće negativan uticaj i na odnose sa SAD, Evropom i Rusijom. Pitanje je samo koliko će turski predsjednik pojačati svoju već agresivnu retoriku i šta će biti njegov sljedeći potez u nametanju Turske kao regionalne sile.
(The Bosnia Times, Newsweek.rs)
Tvoj Ahmet će otići za deset minuta i ostaviti povratnike u RS na milost i nemilost fašistima. Isto kao i "92, nažalost. Ne znam, zaista, čemu likovanje?Co0l wrote:Al' zavuce ga Ahmet danas đikanima u Banjoj Luci samo tako
Kao prvo,Ahmet nije moj,a kao drugo,nije njegovo da brine o povratnicima nego to trebaju raditi nasi politicari koji imaju platu koliku vjerovatno ni sam Ahmet nije nikad imao a kao trece,kada se uzme u obzir kontekst,ono sto je danas izgovorio u Banjoj Luci je najbolji pokazatelj da je velikosrpski projekat u BiH dozivio svoj fijasko.A đikani mogu samo da ga glabaju i da kmece po forumima.mavi wrote:Tvoj Ahmet će otići za deset minuta i ostaviti povratnike u RS na milost i nemilost fašistima. Isto kao i "92, nažalost. Ne znam, zaista, čemu likovanje?Co0l wrote:Al' zavuce ga Ahmet danas đikanima u Banjoj Luci samo tako
The investigations had been launched in May, after the newspaper published photos depicting weapons transferred to Syria in trucks of the National Intelligence Organization, subject of the MİT trucks scandal. In June 2015, Turkish President Erdoğan had publicly targeted Dündar, stating: "The individual who reported this as an exclusive story will pay a heavy price for this".
nije problem meni sto je on takavPeppermintSA wrote:Da hoće više Sultan se okliznuti i pasti s prozora.
Ne, nije metafora. Doslovno pasti.
pa zato što i jesu naci fašisti i islamofobi.Black swan wrote:
a kad neki pokaze zube odmah je naci fašista islamobob
Redžo i Ahmo ne pričaju samo nego i rade. Načekali bi se mi bez njih da se obnovi most u Mostaru i Ferhadija u Banja Luci etc. Nije se još ni ohladila priča o Inzkovovom izvještaju UN-u kako RS krši Dayton, a ono Ahmo pred Dodikom poručuje: "Znajte, kada u vašoj zemlji nekome krene krv na nos, u Turskoj krene iz žile kucavice". Ili..."Ne može se odvojiti Banja Luka od Sarajeva ili Mostar od Banja Luke", rekao je Davutoglu.mavi wrote:Tvoj Ahmet će otići za deset minuta i ostaviti povratnike u RS na milost i nemilost fašistima. Isto kao i "92, nažalost. Ne znam, zaista, čemu likovanje?Co0l wrote:Al' zavuce ga Ahmet danas đikanima u Banjoj Luci samo tako