Deblokada Sarajeva???

Post Reply
90minut

#5051 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

PM72 wrote:
hamza_sa wrote:

Npr. da uzmemo Dozera (ostali ne ljutite se doci cete na red da vam ocistim obucu :-D ) koji za mene licno predstavlja heroja, kojem skidam kapu za sve ono sto je ucinio za vrijeme agresije.
Dobri naš Hamza,
Mogo si vala i boljeg borca spomenuti,kud nađe Dozera.To je bio podrumaš kojeg je specijalna mobilisala krajem 1992 a sve sportske ”uspjehe” stekao je preko štele.On ratovao? Laže. :D metka opalio nije...
Pričo mi dajža...
Čovjek bio u logoru ranjen 4 puta jedva preživio i ti ovdje neke poštapalice jedini pišeš odvratno.

Isti čovjek koji nije smio uci na alipašino s amblemom mupa od straha prema juki i ti ces nekoga ismijavati..
PM72

#5052 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ma kakav Dozer,laže...taj baruta pomiriso nije.Znam ga a dajzda mi prico koji je bio miš...
90minut

#5053 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

PM72 wrote:Ma kakav Dozer,laže...taj baruta pomiriso nije.Znam ga a dajzda mi prico koji je bio miš...
Pravo u šupljine :lol:
aldinjo

#5054 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by aldinjo »

90minut wrote:
PM72 wrote:Ma kakav Dozer,laže...taj baruta pomiriso nije.Znam ga a dajzda mi prico koji je bio miš...
Gdje ćeš im Arape spominjati u pozitivnom smislu!? :lol: :-) Ali "pozitvno" je bilo kada su ginuli. :-) A onaj napisa kako bi se Vozuća oslobodila i bez Arapa!? :-) :run:
HAVANA

#5055 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by HAVANA »

Sto se tice arapa,pokenjam im se usta. :nasolji1:
Dozer

#5056 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

90minut wrote: :thumbup:

Ti si samo moju tvrdnju potvrdio da je takvih bilo 20 posto u procentima, a tih 20 posto ili su završili kao šehidi ili tako kao ti koji su ranjavani više puta o ljudima koji su ostali bez noge ili ruke nemam šta reci osim poštovanja.
To je moja poenta cijelo vrijeme ako nisi ranjavan više puta nisi realno ni ratovao.

Kad smo vec kod te priče bio sam ukljucen i pomagao tim ljudima fizički jer mi neko blizak radi s njima.
Ja licno znam bolje o borbama od mnogo likova ovdje jer mi je iz prve ruke prepricavao amidža koji je sam ranjen s 4 metka dva prva na pocetku rata su bila umalo kobna po njega..I opet se vratio i bio ranjen u ruku i nogu do kraja rata.

Smiješno je pričati koliko dajem sebi pravo da pricam o bilo cemu pogotovo kad su to stvari za koje moj amidža sam kaže da su istine prvo o ratnim profiterima drugo o tim borcima koji nisu borci nego kao neke karikature stoje i gledaju kako da se vrate kuci sigurno.
Zato i nismo napravili ništa konkretno u dvije ofanzive.

Da bilo je mnogo operacija kvalitetnih, al' sam vozucu s namjerom spomenuo jer je jedina bila gdje su se brigade cijele zarobljavale a zna se dobro šta je bilo potrebno za to ludi arapi ( kojih je najviše poginulo ) koji su takvi borci bili da su uljetali u rovove na što se sami četnici sjebavali i paničarili.
E, na ovo cu ti sad i ja reagovati...
Evo, ja sam ratovao od prvog do zadnjeg dana, a ranjen 2x laske. Ne znam vise ni ja sam gdje sam sve bio. Izmedju ostalo - i u dubokoj neprijateljskoj pozadini (i, slobodno me smatrajte mahnitim, al' nisam se ni uslo ni upos'o u gace :D). Pretrpio sam bukvalno desetine bliskih detonacija, a neke su me dizale u zrak po 2 metra, dok su me druge zabijale u zemlji k'o pikado... Pricam o detonacijama raznih projektila na daljini od 1-3 metra od mene. I, zamisli, prezivio ih sve. Jeste da sam danas nagluh, ali, jbg... Prezivjeh.
Po tebi i tvojim, moram reci - supljim teorijama, ja zapravo nisam ni ratovao...

Da ti licno o borbama znas bolje od mnogih likova ovdje, to je mozda i tacno, ali samo ako pricas o likovima poput tebe, CPT-a i sl.. Od nas, koji jesmo ratovali, ne mozes znati bolje ama bas nikako. Tacnije, i preciznije - ne znas ti nista. Ti samo zamisljas kako je to, a znati ne mozes jer to nisi iskusio. Ovo sto si napisao ti je isto kao da si napisao da ti znas kako je to guziti iako nikad nisi guzio, ali, eto, pricao ti dobar jaran. Nidje veze, a...?

O kojim ofanzivama pricas...? Znas li ti kakvi polupismeni nehljebi su planirali i upravljali vojskom s vrha?

Vidi...ljudski ti predlazem da na ovoj temi ucestvujes samo na jedan nacin, a to je da pitas ako te nesto zanima. Suzdrzi se bilo kakvih komentara i davanja "ocjena" bilo cega, a pogotovo pricanja o ratu na nacin kao da "ti znas". Jedino tako ces moci imati donekle normalnu komunikaciju nakon ovih silnih nebuloza koje se navaljao.
Druga opcija je da batalis pisanje ovdje, jer na nacin kako to radis, samo iritiras ljude. Ako ti je to cilj, onda ok, ali budi spreman da ti mnogi ovdje spomenu stosta...
Koshpa

#5057 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Koshpa »

Ja ne razumijem ovo ismijavanje i jednih i drugih :shock:
aldinjo

#5058 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by aldinjo »

HAVANA wrote:Sto se tice arapa,pokenjam im se usta. :nasolji1:
Nema potrebe da svoje rasističke i primitivne ispade ponovo pokazuješ. Dovoljno si ih pokazivao na forumu. :-)
Dok je Sarajmen bio ovdje prisutan, ovo je bio jedan od boljih pdf-ova na forumu. :wink:
Last edited by aldinjo on 11/10/2019 15:14, edited 1 time in total.
Dozer

#5059 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Vala, nabijem i ja Arape. To sto su muslimani ne znaci da imaju ista zajednicko s nama, osim tog stanja uma vezanog za vjeru, a i to je razlicito. Sve ostalo dijametralno suprotno od nas. Stoka samo takva, vecinom, pogotovo mundzosi.

A ovi gore sto me prozivaju....picke, haj kafu platite ako smijete :lol:
90minut

#5060 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Dozer wrote:
90minut wrote: :thumbup:

Ti si samo moju tvrdnju potvrdio da je takvih bilo 20 posto u procentima, a tih 20 posto ili su završili kao šehidi ili tako kao ti koji su ranjavani više puta o ljudima koji su ostali bez noge ili ruke nemam šta reci osim poštovanja.
To je moja poenta cijelo vrijeme ako nisi ranjavan više puta nisi realno ni ratovao.

Kad smo vec kod te priče bio sam ukljucen i pomagao tim ljudima fizički jer mi neko blizak radi s njima.
Ja licno znam bolje o borbama od mnogo likova ovdje jer mi je iz prve ruke prepricavao amidža koji je sam ranjen s 4 metka dva prva na pocetku rata su bila umalo kobna po njega..I opet se vratio i bio ranjen u ruku i nogu do kraja rata.

Smiješno je pričati koliko dajem sebi pravo da pricam o bilo cemu pogotovo kad su to stvari za koje moj amidža sam kaže da su istine prvo o ratnim profiterima drugo o tim borcima koji nisu borci nego kao neke karikature stoje i gledaju kako da se vrate kuci sigurno.
Zato i nismo napravili ništa konkretno u dvije ofanzive.

Da bilo je mnogo operacija kvalitetnih, al' sam vozucu s namjerom spomenuo jer je jedina bila gdje su se brigade cijele zarobljavale a zna se dobro šta je bilo potrebno za to ludi arapi ( kojih je najviše poginulo ) koji su takvi borci bili da su uljetali u rovove na što se sami četnici sjebavali i paničarili.
E, na ovo cu ti sad i ja reagovati...
Evo, ja sam ratovao od prvog do zadnjeg dana, a ranjen 2x laske. Ne znam vise ni ja sam gdje sam sve bio. Izmedju ostalo - i u dubokoj neprijateljskoj pozadini (i, slobodno me smatrajte mahnitim, al' nisam se ni uslo ni upos'o u gace :D). Pretrpio sam bukvalno desetine bliskih detonacija, a neke su me dizale u zrak po 2 metra, dok su me druge zabijale u zemlji k'o pikado... Pricam o detonacijama raznih projektila na daljini od 1-3 metra od mene. I, zamisli, prezivio ih sve. Jeste da sam danas nagluh, ali, jbg... Prezivjeh.
Po tebi i tvojim, moram reci - supljim teorijama, ja zapravo nisam ni ratovao...

Da ti licno o borbama znas bolje od mnogih likova ovdje, to je mozda i tacno, ali samo ako pricas o likovima poput tebe, CPT-a i sl.. Od nas, koji jesmo ratovali, ne mozes znati bolje ama bas nikako. Tacnije, i preciznije - ne znas ti nista. Ti samo zamisljas kako je to, a znati ne mozes jer to nisi iskusio. Ovo sto si napisao ti je isto kao da si napisao da ti znas kako je to guziti iako nikad nisi guzio, ali, eto, pricao ti dobar jaran. Nidje veze, a...?

O kojim ofanzivama pricas...? Znas li ti kakvi polupismeni nehljebi su planirali i upravljali vojskom s vrha?

Vidi...ljudski ti predlazem da na ovoj temi ucestvujes samo na jedan nacin, a to je da pitas ako te nesto zanima. Suzdrzi se bilo kakvih komentara i davanja "ocjena" bilo cega, a pogotovo pricanja o ratu na nacin kao da "ti znas". Jedino tako ces moci imati donekle normalnu komunikaciju nakon ovih silnih nebuloza koje se navaljao.
Druga opcija je da batalis pisanje ovdje, jer na nacin kako to radis, samo iritiras ljude. Ako ti je to cilj, onda ok, ali budi spreman da ti mnogi ovdje spomenu stosta...
Po kojoj to mojoj teoriji nisi ratovao???
Nađi mi to evo i placam ti kafu da mi se posereš usta.

Napisao sam ako nisi ranjen nikako nisi ni ratovao, a ko si ranjen više puta šta reci na to.
Po svemu što si napisao ti i jesi u ovih 20 posto po procentima koje spominjem koji jesu bili u borbi.

Što se konkretno mene tice i zbog čega dajem sebi za pravo da pišem o tim ustvarima upravo jeste činjenica da sam okusio i smrt i rafal kalaša i smrt na 5 metara od mene gdje je iskrvario u Širokom Brijegu Vedran.
Da ne spominjem još 5, 6 ranjenih..

Kad se to sve dešavalo ja licno sam trčao prema pištolju kad je drot pucao u zrak i upozoravao da ce pucati ja sam ga gađao kamenom s 5 metara od njega.

Po tome ja dobro znam kad udari adrenalin na šta sam sve spreman baš kao što bi bio spreman za bilo šta da sad pukne.
Last edited by 90minut on 11/10/2019 00:56, edited 1 time in total.
90minut

#5061 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Što se arapa tiče vidim da se pogrešno tumači ono što sam napisao ja sam njih spomenuo iskljucivo u kontekstu vozuce i šta su uradili tamo sve ono što se spominje oko njih usputno su neke druge teme.

Sto se tice vozuce i onog što su napravili onim 50tak zarobljenika potpuno razumijem, zna se kako su srebrenicani prošli par mjeseci ranije u 1000 puta gorem scenariju.
hamza_sa

#5062 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by hamza_sa »

PM72 wrote:
hamza_sa wrote:

Npr. da uzmemo Dozera (ostali ne ljutite se doci cete na red da vam ocistim obucu :-D ) koji za mene licno predstavlja heroja, kojem skidam kapu za sve ono sto je ucinio za vrijeme agresije.
Dobri naš Hamza,
Mogo si vala i boljeg borca spomenuti,kud nađe Dozera.To je bio podrumaš kojeg je specijalna mobilisala krajem 1992 a sve sportske ”uspjehe” stekao je preko štele.On ratovao? Laže. :D metka opalio nije...
Pričo mi dajža...

Lazes, svega mi!! A, meni prico da je bio ekstra borac! :lol: :lol:

Salu na stranu, licno ne bih volio da "90minut" pomisli da se zezam na njegov racun.

Nazalost zivimo u takvim vremenima da cemo mi njega, a on nas tesko shvatiti. Najradje bih rekao da je slika rata iskrivljena, ali istine radi, reci cu da ona nije nikada ni napravljena. Tako da mu iz tog razloga nista ne zamjeram.

Jedino kako bih mu ja mogao docarati sve ono o cemu pricamo jeste da postoji vremeplov, pa da vas sve potrpam u njega, vratim u vrijeme agresije, negdje u vukojebinu, a naravno da i on bude prisutan.

Jeste da bi se vratili u zla vremena, ali ako nista opet bi bili mladi :lol: :lol: , ali ovaj put svi zajedno u jednoj jedinici. Koje bi to ludilo bilo.

Posto vas dobar dio znam licno, pokusacu opisati. A, one koje ne znam nek mi ne zamjere, pokusavam ih zamisliti na osnovu pisanja na forumu.

@PM72 - zivco. Sve mu smeta, hebe mater svemu, najradje bi poubijao sve oko sebe, ali kad je rokacina u pitanju drzi se one: "Druze Tito, dok se cuju puske s Ljubina groba....."

@zateznistub - Susta suprotnost od PM72. Mirnica. Sjedi pod drvetom, drvce na jednoj strani usta, cigareta na drugoj i samo suti i posmatra. Ostri noz i nakon nekog vremena samo izusti "ja bih to klao". :D

@Nekako s proljeca - poetska dusa. A, slabo ko zna kakva se "zvijer" krije iza te vanjske maske. Sami Bog ga stvorio da udara tamo gdje rijetki smiju i pogledati.

@tromblon - nesto slicno PM72. Mislim da bi mu glavna recenica bila "Ma, hebite se svi redom, ja vise necu cekati. Ko hoce samnom da ide, neka ide."

@pici - omiljeni lik. Ni jedna akcija bez njega, ne bi bila akcija. Ko bi nas nasmijavao u najtezim momentima?? Za razliku od @zateznistub, on bi kometarisao: "Ja bih to hebao!"

@Havana - nedo Bog nikome! :lol: Ludo, pa zivi. Ali sto je najvaznije, taj te ni poginulog ne ostavlja. Meni ne trebao. :D

@pirpa - bolje ti je ne raspravljaj sa njim ako nemas dokaze. U vidu papira. Za rat su ti najpotrebniji ovakvi. Nema rokanja dok se sve ne stavi crno na bijelo.

@JoseMujica - shshshhshs. Sacemo im hebati majku. Nije bitno ko od nas ide, bitno je da im hebemo majku.

@Dozer - eh sad, po nekim pricama podrumas, ali ja bih ga ipak primio u jedinicu. Nije sala biti mobilisan krajem 1992. u specijalnu jedinicu policije. Jos samo da skonta da mu je cetnik zabio noz u stomak, a ne da ceka da akcija prodje pa da mu to drugi kazu. Sve ostalo ce ga ekipa nauciti. :D

@Gojeni H - ma sta ja znam. Ne volim ovakve tipove u borbi. Da ti svoju krv da bi ti prezivio, a sa njim sta bude. :D

@Ramzess Veliki - nema bitke, nema rata bez...... Ramzessa brata.

@parappa - covjek za sve i svasta. Uz njega se ne trebamo brinuti ni o cemu.

Itd. itd. da ne nabrajam vise (uz molbu da se ne naljute oni koje nisam spomenuo), jer su gori od nabrojanih. :D

E, sada posto se ja podobro napisah, samo bih na kraju upitao "90minut" (posto sam pokusao malo ti ih pribliziti) bi li on sa ovakvom rajom proveo 24 sata u ratnim uslovima??

Vjeruj, ja bih citav zivot.
90minut

#5063 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Nije meni nikad pricao u tom smislu na koji ti misliš da je on bio rambo uljetao u rovove i tako to vec opcenito kad je zarobljen tu u gradu i ove borbe u okolini bez preveulicavanja.
Oca sam spomenuo zbog rijeci saboraca iz više uglova kojim sam se javljao nekoliko godina unazad, a dajdžu zbog rijeci forumaša da ne znam kakva je dinamika bila gdje su linije bile u gradu i kakva vrsta borbe..

Ja i PM smo ranije imali nekih " sukoba " zato on i provocira na ovaj podmukli kukavički način..Nije to zajebancija vec podlost..

Ukratko znam šta donosi novi rat, al' isto znam u kakvoj smo poziciji danas s naoružanjem i s teritorijom bilo bi lakše mnogo znam da bi ili ja sam izgubio život ili u najboljem slucaju da ostanem živ a polovina drugova da pogine.
I opet ga priželjkujem jer je narod i previše propatio da bi se sve na ovom završilo još mnogo godina i to sve dok ti svakog januara slave progon i genocid tvog naroda.
Zokipfc

#5064 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Zokipfc »

Jel' moguce da mod pocisti temu? Da mi koji citamo iz znatizeljnosti ne moramo skrolati kroz razna kenjanja u usta, rasprave sa 'padobrancima' itd...

Meni, a vjerujem i velikoj vecini nas citaoca, su najzanimljivija vasa iskustva i kako danas na to gledate. Govorim o Piciju, PM-u, Dozeru, Havani, Hamzi i ostalima ... Ili napravite temu gdje se mogu svadjati nove generacije sa veteranima, ako vam je bas stalo do toga ;)
BISTRIK100

#5065 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by BISTRIK100 »

U Mladjanima 94 je bio PAT-20mm trocijevac koji su ovi moji dali nekoj jedinici.Zanima me koliko trocijevaca bilo u gradu,jesu li bili montirani na kamione i pucali po Jevrejskom,Grbavici....U hangaru u Viktor Bubnju sam 94 vidio PAT-40mm.Sta je bilo sa njim je li uopste koristen?Ima jedna slika PAT-40mm zarobljen na zuci 92,mozda je to taj sto sam vidio.

protivavionski top PAT-20mm (M55)
https://www.youtube.com/watch?v=RQKx7dOrIVs
Last edited by BISTRIK100 on 11/10/2019 05:34, edited 1 time in total.
TheMule

#5066 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

BISTRIK100 wrote:U Mladjanima 94 je bio PAT-20mm trocijevac koji su ovi moji dali nekoj jedinici.Zanima me koliko trocijevaca bilo u gradu,jesu li bili montirani na kamione i pucali po Jevrejskom,Grbavici....U hangaru u Viktor Bubnju sam 94 vidio PAT-40mm.Sta je bilo sa njim je li uopste koristen?Ima jedna slika PAT-40mm zarobljen na zuci 92,mozda je to taj sto sam vidio.

Bio je neki PAT (ili slicno orudje) u podnozju Zuci (negdje iznad Zraka) i citav rat je djelovo. Opali jednu ili pet-sest granata, i onda suti, obicno bi oni uzvracali, ili iz odmazde, ili da ga nadju, ali nevjerujem da su ga ikad pronasli. Nikad nisam tacno saznao o kojem se orudju radi, ali mi je stari reko PAT. Imao je specifican zvuk...
Tromblon

#5067 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

@hamza HVALA brate!
Tromblon

#5068 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

aldinjo wrote:
90minut wrote:
Gdje ćeš im Arape spominjati u pozitivnom smislu!? :lol: :-) Ali "pozitvno" je bilo kada su ginuli. :-) A onaj napisa kako bi se Vozuća oslobodila i bez Arapa!? :-) :run:
Naravno da bi se oslobodila.

Tako su nas po Varešu plašili Brgulama, te draža se krio tamo, te vaki, te naki i 101. uđe u Brgule. Vozuća je postepenim uzimanjem okolnih kota dovedena u bezizlazan položaj. Pa čete tražile popunu ljudstva uoči našeg napada poslali im oslabljenu četu koja je na papiru bila jači vod.
Tromblon

#5069 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Ništa nam arapi nisu dobra donijeli osim što i danas sa narandžastim harače ovu našu napaćenu zemlju.
90minut

#5070 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Bi oslobodila bi se samo što bi kao i na Vlasicu bilo identicno mrtvih s obje strane na vozuci bi bilo po 500 ovako je omjer 150 nasih od kojih je polovina arapa naspram njihovih 650 cini mi se i 200 zarobljenih.Dakle instrumentalni u pobjedi su upravo oni bili i spasili su mnogo naših života tad.

Da ne pricam o tehnici, a na Vlasicu ništa nismo dobili jer su imali vremena da izvuku sve na vozuci je to druga stvar bila ponavljam opet zbog arapa i baš nenormalnog upada gdje im nije minuta ostavljena da se povuku.
HAVANA

#5071 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by HAVANA »

90minut wrote:
Ukratko znam šta donosi novi rat, al' isto znam u kakvoj smo poziciji danas s naoružanjem i s teritorijom bilo bi lakše mnogo znam da bi ili ja sam izgubio život ili u najboljem slucaju da ostanem živ a polovina drugova da pogine.
I opet ga priželjkujem jer je narod i previše propatio da bi se sve na ovom završilo još mnogo godina i to sve dok ti svakog januara slave progon i genocid tvog naroda.
Majke ti koliko je tebi godina? Ratuj knjigom,radom,bori se,uci...Kakav ba rat i prizeljkivanje? :-) Svakako svakih 50-60 godina necije majke placu i skupljamo ekstremitete i kosti najdrazih.Ko ga zelio dabogda mu se zelja nikad ne ostvarila.Ne zelim ni da se sjecam,mislim,pricam,pusku na slici kad vidim, kosa mi se na glavi digne....Daj mi da radim,gradim,igram se s djecom,putujem,pijem,jedem,spavam,guzim... :D Ne zelim da se sjecam.Moje pravo.Osim nekad ovako, kad nicim izazvan udjem na neku temu,i redovno mi ne bude dobro.Naglabas ti razne teorije i taktike a onda kad zavrsis odradis 20 sklekova,najedes se mesa,zalijes kolom,pojebes sta il nesta i utones u san.Kod nas je to malo drugacije.Bole sjecanja,boli tijelo,mozak okupiras necim da ne bi eksplodiro...Doruckujes voltaren i na posao.Sretan sto sve mrda i radi...To ovi sretniji.Ima i ko ne moze.Kojeg svaki dan boli i bije bitku sa zdravljem i zivotom.Pusti to.Zivi,radi.To bi ti i otac zelio.Ne bi ti sigurno rat pozelio.
zateznistub

#5072 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Da da, @hamza ispod drveta malo travarice i malo ukoso. To je sve što je ostalo. Previše sam potrošen da bi se više sekirao za bilo šta.
Samo laganica...živ i zdrav bio...
zateznistub

#5073 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

HAVANA wrote: Majke ti koliko je tebi godina? Ratuj knjigom,radom,bori se,uci...Kakav ba rat i prizeljkivanje? :-) Svakako svakih 50-60 godina necije majke placu i skupljamo ekstremitete i kosti najdrazih.Ko ga zelio dabogda mu se zelja nikad ne ostvarila.Ne zelim ni da se sjecam,mislim,pricam,pusku na slici kad vidim, kosa mi se na glavi digne....Daj mi da radim,gradim,igram se s djecom,putujem,pijem,jedem,spavam,guzim... :D Ne zelim da se sjecam.Moje pravo.Osim nekad ovako, kad nicim izazvan udjem na neku temu,i redovno mi ne bude dobro.Naglabas ti razne teorije i taktike a onda kad zavrsis odradis 20 sklekova,najedes se mesa,zalijes kolom,pojebes sta il nesta i utones u san.Kod nas je to malo drugacije.Bole sjecanja,boli tijelo,mozak okupiras necim da ne bi eksplodiro...Doruckujes voltaren i na posao.Sretan sto sve mrda i radi...To ovi sretniji.Ima i ko ne moze.Kojeg svaki dan boli i bije bitku sa zdravljem i zivotom.Pusti to.Zivi,radi.To bi ti i otac zelio.Ne bi ti sigurno rat pozelio.
Haj ne pregoni...
Tromblon

#5074 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

90minut wrote:Bi oslobodila bi se samo što bi kao i na Vlasicu bilo identicno mrtvih s obje strane na vozuci bi bilo po 500 ovako je omjer 150 nasih od kojih je polovina arapa naspram njihovih 650 cini mi se i 200 zarobljenih.Dakle instrumentalni u pobjedi su upravo oni bili i spasili su mnogo naših života tad.

Da ne pricam o tehnici, a na Vlasicu ništa nismo dobili jer su imali vremena da izvuku sve na vozuci je to druga stvar bila ponavljam opet zbog arapa i baš nenormalnog upada gdje im nije minuta ostavljena da se povuku.
Haj nemoj više majke ti. Čuj nenormalni upad. A normalno je konopcima se usred zime na 2 metra snijega uspeti uz planinske hridi i rastjerati neprijatelja. I nigdje nisam pročitao da je peilikom oslobađanja Vlašuća bio identičan beoj mrtvih. Daj mi link majke ti.

I drug moj NIKAD ALI BAŠ NIKAD ne prizivaj rat i ne želi srbi da učestvuješ u nekom. Lijepo te molim zbog tebe samog jer ništa zlo i loše ne postoji kao rat.

I ja sam nekad bio kao ti. Navijač, mlad, pun života, sve za raju. Utrčao u rat da branim grad i državu. Nije to ni film, ni bajka. To je samo pakao koji ako preživiš proživljavaš svaki dan svog života.
Nekako s proljeća

#5075 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

U ratu ljudski faktor jeste najvažniji ali ne i jedini. Iskoristio bih momenat trolanja teme sa pričom operaciji Vlašić da ukažem na ostale , tj faktor vrijeme, prostor i mts. Mislim da se prva uz litice popela gardijska brigada iz Sarajeva, to je bio jedini mogući i neočekivani prilaz neprijatelju. Neka to bude u vezi faktora čovjek i prostor, možda još dodati da je bilo zimsko godišnje doba i naslage snijega su neutralisale minska polja ka neprijatelju. A o faktoru vrijeme vrijedi reći sljedeće, da su naše snage izašle na plato tj čistinu i po planu su trebali da pristignu ostali. Da nije pala magla i tako sakrila naše snage da ostanu neprimijećeni, Bog zna da li bi se sve završilo kako se završilo po nas. Na sreću jeste i faktori rata su se poklopili.

Ne bih naprđivao na temi o filozofiji i moralnom aspektu mudzahida, koji imaju vrlo jasnu percepciju pojma šehid, uslovno rečeno kamikaza ili borac sa jednosmjernom namjerom za viši cilj. To većini od nas nije bilo svojstveno pa i ne možemo najbolje to shvatiti ni vrjednovati. Svaka vojska na svijetu bi poželjela u svojim redovima imati takav profil ratnika. Nama je bliži pojam gazija, borac koji ustaje protiv zuluma , bori se i vrati se živ. I tako do nekog drugog vremena kada se zulum opet javi.

Naveo sam primjer veće grupe mudzahida na tzv visočkom pravcu, koji su izvršili svoj dio zadatka i svi poginuli na vrhu zauzete kote Trebević, od ruke pregrupisanog neprijatelja, a zarad zakazale koordinacije i sadejstva naših snaga angažovanih na tom pravcu tada. Ne poštovati taj njihov čin i doprinos nije ispravno.

Republika Iran je bosanskoj Vladi za odbrambene svrhe stavila na raspolaganje milijardu dolara, mimo ostale pomoći i podrške u okviru arapske OIC-a. Ovo navodim kao činjenicu koja se ne može i ne smije zanemariti, a vezana je za faktor MTS. Rat je ogroman potrošač svih resursa. Novac većinu tih resursa osigura na ostalim tržištima. Uz ljudski faktor koji je svo vrijeme bio naša prednost, taj iznos novca je bio itekako važan da možemo da planiramo nastavak odbrambenog rata protiv Bosne i Hercegovine. Toga su i iscrpljeni neprijatelji bili svejsni i završilo se kako se završilo.

Eto.
Post Reply