Sirija

Locked
AleksoMKD

#5051 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Syria's chemical weapons must be destroyed or removed by mid-2014, under an agreement between the US and Russia.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24091633

Znaci rat se nastavlja barem do sredine 2014.
Ako ne bude intervencije.
Avetinho

#5052 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Za sve to treba zahvaliti Ass-sadisti koji bi radije ubijao sve oko sebe nego li da gleda prosperitetnu Siriju. Nasao je KGB-ovac Putin sebi pravog slugu. Drveni lutak mrda udovima taman kako mu ruski gospodar namigne.
bogoljub

#5053 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Ja Sam Odavle wrote:Za sve to treba zahvaliti Ass-sadisti koji bi radije ubijao sve oko sebe nego li da gleda prosperitetnu Siriju. Nasao je KGB-ovac Putin sebi pravog slugu. Drveni lutak mrda udovima taman kako mu ruski gospodar namigne.
Čemu nervoza!? :-D
Challenger__

#5054 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Bogoljube, :thumbup:

_______
Renta wrote:To da bi pobjeda opozicije bila katastrofa za Siriju možemo prihvatiti kao pretpostavku kao što možemo samo pretpostaviti da bi se Asadov režim reformirao i da bi došlo do demokratskih izbora i legalne promjene vlasti.

Nekako mi je sve to u fazi potpuno nesigurnih predviđanja. To više ne treba biti previše siguran u vlastite stavove a još manje biti isključiv i ukalupljen. Na terenu se karte mogu sasvim drugačije okrenuti.
Empirija, a ne pretpostavke Renta, empirija. Libijsko iskustvo i iskustvo vladavine "opozicije" na okupiranim dijelovima Sirije.

_______

- rekli smo da Syria-beloved nije lokalna stvar. Rekli smo da je Syria-beloved katalizator regionalnih i globalnih procesa. Rekli smo da je ona epicentar političkog zemljotresa koji zahvata sve šire i šire geopolitičke krugove. Rekli i bili smo u pravu...

- vidimo kako je povodom sirijske drame došlo do novih momenata nezabilježenih u političkoj historiji, kao što je pismo koje je Predsjednik RF uputio "američkom narodu i političarima". Svjedočimo reakcijama, kako u SAD, tako širom svijeta...

A sada cirkus!

Image

- perjanica AIPAC-a, ratni huškač i rigidna psiha John McCain najavljuje odgovor Putinu u ruskoj "Pravdi"! Sama najava ovog čina izazvala je oduševljenje - show program u najavi - salve smijeha po Kremlju, saglasnost uredništva i kratku notu urednika, ovog sadržaja:
"Ako John McCain želi napisati nešto za nas, može. Gospodin McCain je već godinama aktivan anti-ruski političar. Mi smo kritički pisali o njegovom stavu, no bilo bi nam drago objaviti tekst jednog takvog uglednika kao što je John McCain"

Da te nema, trebalo bi te izmisliti, Syria beloved!
Last edited by Challenger__ on 14/09/2013 17:34, edited 1 time in total.
Avetinho

#5055 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Cemu nervoza? :?

Mozes misliti kakvo odusevljanje je izazvao Putinov clanak po Americi. Ok-lupaj i Celo jedva cekaju iskrcavanje ruskih mornara na Floridu!

Beloved Sirija -- zemlja koju je do temelja unistio klan Ass-sadista.
bogoljub

#5056 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Ja Sam Odavle wrote:Cemu nervoza? :?

Mozes misliti kakvo odusevljanje je izazvao Putinov clanak po Americi. Ok-lupaj i Celo jedva cekaju iskrcavanje ruskih mornara na Floridu!

Beloved Sirija -- zemlja koju je do temelja unistio klan Ass-sadista.
Treba smiriti tenzije!
Renta

#5057 Re: Sirija

Post by Renta »

Ok, najvjerovatnije stoji da bi s pobunjenicima na vlasti nastao poduži kaos i nestabilnost u zemlji ali što je alternativa? Ovakav Asad? Rat koji traje?
Diktatori ne predaju vlast na demokratskim izborima, pa to znamo. Bojim se da bez neke vrste strane intervencije ovaj gordijski čvor se neće otpetljati... jednom će velike sile morati lupiti šakom o stol i reći DOSTA....pa ma tko pobijedio. Jer žrtve će biti previsoke, kemijsko oružje više neće biti presudno...kad ono i nije glavni uzrok smrti u Siriji.

Samo je pitanje praga tolerancije...
muzicar_iz_parka

#5058 Re: Sirija

Post by muzicar_iz_parka »

Rusi i Amerikanci su napravili deal, Assad ima oko godinu vremena za uništavanje bojnih otrova, tu se priča po pitanju američke intervencije završava.
Pitanje je u kom obimu će se nastaviti doturanje oružnja/municije sa strane za obadvije strane u tom sukobu, od toga najviše i zavisi dalji tok rata.
Challenger__

#5059 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ok, najvjerovatnije stoji da bi s pobunjenicima na vlasti nastao poduži kaos i nestabilnost u zemlji ali što je alternativa? Ovakav Asad? Rat koji traje?
- često pominjana alternativa: zatvaranje granica radi priliva ljudstva i MTS. Prestanak podrške iz inostranstva, odlazak stranaca i pregovori između vlade i opoziciono nastrojenih Sirijaca pod međunarodnom supervizijom(formata Ženeve 2);

- ili, pobjeda vlade u Damasku, opšta amnestija (osim za počinioce ratnih zločina) i dugogodišnji dijalog.

Ne treba personalizovati stvar. Ogromna većina lojalista ističe da se bori za Siriju, a ne za Assada. Dakle, stvar je načelne a ne personalne prirode: ili 1. Sirija svih njenih grupa i građana ili 2. talibanska perspektiva. Svi relevantni izvori govore da je ogromna većina Sirijaca za prvu opciju.
Renta

#5060 Re: Sirija

Post by Renta »

Ok, a demokratski izbori? Jel to ostvarivo pod Asadom?
Avetinho

#5061 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Kadija te tuzi, kadija ti sudi?

Nesto sumnjam da ce Ass-sadista podici optuznicu protiv samoga sebe za monstruozne ratne zlocine nad civilima.
Challenger__

#5062 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Renta wrote:Ok, a demokratski izbori? Jel to ostvarivo pod Asadom?
Zašto da ne? Pa međunarodna zajednica može i treba da nadgleda postratni izborni proces.

(Ovo odgovara i samom Assadu, jer zna da sada (prema zapadnim izvorima) ima podršku 70% ljudi u zemlji i izvan nje. Tako mu niko ne bi sporio legitimitet. Kako god, svakako, moguće je)
Renta

#5063 Re: Sirija

Post by Renta »

Challenger__ wrote:
Renta wrote:Ok, a demokratski izbori? Jel to ostvarivo pod Asadom?
Zašto da ne? Pa međunarodna zajednica može i treba da nadgleda postratni izborni proces.

(Ovo odgovara i samom Assadu, jer zna da sada (prema zapadnim izvorima) ima podršku 70% ljudi u zemlji i izvan nje. Tako mu niko ne bi sporio legitimitet. Kako god, svakako, moguće je)

A kad bi znao da gubi izbore, da nema većinu, misliš da bi pristao da mirno demokratski siđe s vlasti. Nekako u to malo vjerujem...
Challenger__

#5064 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

A kad bi znao da gubi izbore, da nema većinu, misliš da bi pristao da mirno demokratski siđe s vlasti. Nekako u to malo vjerujem...
On tu većinu sada ima. Nema potrebe za hipotetičkim promišljanjima. Dalje, lično sam uvjeren da sirijska multikonfesionalna, a sekularna opcija ima dosta kadrova koji su u stanju da vode Siriju i bez Assada. Jedan od njih je premijer al-Halki, npr.

Image

(u sredini, okružen ministrima)

Nema nikakvog mjesta potcjenjivanju Sirije. Sirija nema potrebu za međunarodnim starateljstvom. Ona je puna razumnih i darovitih ljudi.
Challenger__

#5065 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Da se poteski izrazim, Sirija je radost svijetu i svjetovima... :)
Krushna mrva

#5066 Re: Sirija

Post by Krushna mrva »

Raja ko pobjeduje? Nasi?
Challenger__

#5067 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

- Iako, sirijski sekularizam treba shvatiti više nego uslovno. Tehnički da, a suštinski u Siriji (a vjerujem i u Egiptu) se rađa društvo prefinjenog vjerskog, islamskog (i neislamskog) senzibiliteta, jedan ezoterični socijalizam (otvoren i za ličnu inicijativu).

Sirija je čudo.
sarajevoxxxx

#5068 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

sarajevoxxxx

#5069 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Jedan od današnjih citata sa jedne od facebook stranica sirijske opozicije:

''Sirijska revolucija prolazi kroz najteži period od početka rata. Izdaja arapskog svijeta kao i ostatka svijeta je i više nego očita. Asadova brutalnost ničim se ne može porediti. Mnogi džemati nam žele ukrasti revoluciju, i tako napraviti besplatnu uslugu Zapadu, i poslati svijetu ružnu sliku o nama. Politički predstavnici sirijske opozicije nisu na nivou...

Allahu dragi naše iskušenje se mnogo odužilo, a teško nam padaju sve stvari kroz koje prolazimo. Allahu dragi mi nemamo drugog pomagača i zaštitnika osim tebe, o ti koji si živ i koji si vjećan''
http://www.facebook.com/Syrian.Revoluti ... ion=stream
muzicar_iz_parka

#5070 Re: Sirija

Ko da njega neko nešta pita.
sarajevoxxxx

#5071 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Jezgro grada Homsa prije i nakon sirijske revolucije:

Image
Challenger__

#5072 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

"Mi smo razočarani i frustrirani i računamo na sopstvene snage prije nego što izgubimo nadu u pomoć od međunarodne zajednice" rekao je on.
Nije samo Selim Idris razočaran i frustriran. Isto razočarenje i frustraciju dijele i izraelski zvaničnici:
US Secretary of State John Kerry will be coming to Israel next Sunday with words of assurance for Prime Minister Binyamin Netanyahu. Israel is deeply concerned by a sense that the Obama administration has sold out the Syrian rebels and saved Bashar Assad in a deal with Moscow. No one in Jerusalem trusts Assad’s pledge to give up his chemical weapons, certain he will surrender no more than a portion to international control and conceal the rest.
Pa: "In Kerry-Lavrov Syrian chemical accord scant punishment. Assad is free to pursue war" - DEBKA

Krajnje je vrijeme da i Izrael i njegove marionete shvate da je pravo na miran život i sloboda od straha univerzalna vrijednost koja se odnosi, kako na Izrael, tako i na samu Siriju.
sarajevoxxxx

#5073 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

muzicar_iz_parka wrote:
Ko da njega neko nešta pita.
- Sporazum odbacuje čovjek koji je najbliži međunarodnoj zajednici. Nema ništa čudno da odbaci nešto Nusra ili Devle, ali odbacuje ga strana iz sirijske opozicije koja je sve vrijeme vodila razgovore i taj predstavnik iz sirijske opozicije koji je zbog kooperativnosti nazvan izdajnikom i čime sve ne, danas apsolutno odbacuje bilo kakve razgovore.

- Ovo sve što smo vidjeli zadnjih nekoliko dana na međunarodnoj sceni imali smo priliku vidjeti u Bosni devedesetih. Zaista mnogo pratim sva ova dešavanja oko Sirije i na strani sam sirijskog naroda, ili bar onog dijela koji se naziva sirijskom opozicijom, i osjećaj koji danas imam je apsolutno isti kao i onaj devedesetih. Svijet se sekunde nije promjenio. Sve gledaš sad će reagovati, te sporazum ovaj te onaj, a najgore čovjeku pada kada vrhunskog kasapina neko opisuje biranim riječima, i dopušta mu se da razgovara na nekom civilizacijskom nivou, da se njegovi argumenti uzimaju u razmatranje.

- To je zaista jedna mučna situacija, mislim da ovih dana svakom Sirijcu treba dobar psiholog da mu objasni, da mu pomogne da dođe sebi. Bombe ubijaju tijelo, ali međunarodna zajednica ti dušu uzima, i vjerujem da Sirijci teže podnose sve ove izjave međunarodnih zvaničnika nego Asadove bombe.
muzicar_iz_parka

#5074 Re: Sirija

cetmi wrote: Prijatelju kako je moguće izgubiti izbore koje osigarava 100.000 pripadnika tvoje stranačke milicije.
Rješenje za Siriju jeste isto kao i u Rusiji.
Sruštiti diktaturu, raspustiti Baas partiju, reformirati Ustav i čekati da se sve slegne.
Ne znam zašto se Rusi tome protive. I oni su prošli kroz diktaturu, vladavinu jedne partije, anarhiju i dočekali bolje dane.
Zašto to ne žele svojoj braći Sirijcima?
Ne odlučuju o tim pitanjima narodi, nego političke elite.
Što se tiče Rusa, sa obzirom na uslove života i poslijedice većina njih bi prije izabrala komunizam nego haos i anarhiju 90ih godina, iako su te godine od svih na zapadu ocjenjene kao procvat demokratije.

Što se tiče demokratije u arapskom svijetu, loše to ide, previše je raznih igrača upetljano kojima taj sistem ne odgovara, pogledaj na šta liči Irak ili Libija nakon uvođenja demokratije, malo malo neki napadi, ubistva, atentati ili recimo onaj napad na amer. ambasadu u Bengaziju prošle godine.
jefferson

#5075 Re: Sirija

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:
"Mi smo razočarani i frustrirani i računamo na sopstvene snage prije nego što izgubimo nadu u pomoć od međunarodne zajednice" rekao je on.
Nije samo Selim Idris razočaran i frustriran. Isto razočarenje i frustraciju dijele i izraelski zvaničnici:
US Secretary of State John Kerry will be coming to Israel next Sunday with words of assurance for Prime Minister Binyamin Netanyahu. Israel is deeply concerned by a sense that the Obama administration has sold out the Syrian rebels and saved Bashar Assad in a deal with Moscow. No one in Jerusalem trusts Assad’s pledge to give up his chemical weapons, certain he will surrender no more than a portion to international control and conceal the rest.
Pa: "In Kerry-Lavrov Syrian chemical accord scant punishment. Assad is free to pursue war" - DEBKA

Krajnje je vrijeme da i Izrael i njegove marionete shvate da je pravo na miran život i sloboda od straha univerzalna vrijednost koja se odnosi, kako na Izrael, tako i na samu Siriju.
Cek sad nista ne kontam. Zar ti ne rece jedno trilion puta da su amerikanci cionisticke marionete bla, bla, bla, bla....???
Locked