Prevaranti na PIK-u

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mehemed
Vozim: automobil

#5051 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

Ovaj/ova DIAPRODAJA mi je pravo sumnjiv/a, nikome neda da lično kupi patike, samo šalje na adresu

Image
sagosen

#5052 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by sagosen »

seoBIH wrote:
IkaIJ wrote: Dogovor je bio da on naglasi prilikom slanja DA MOGU POGLEDATI PRIJE PLAĆANJA što NIJE URADIO, što samim tim nije ispoštovao dogovor. I još sam mu rekao na početku "Ukoliko ne budem mogao pogledati prije plaćanja, neću preuzeti?, on je rekao na to U REDU. Stvarno ne vidim gdje sam ja pogriješio.
Daj sliku gdje stoji "POŠALJI POŠTOM KOJA DOZVOLJAVA OTVARANJE PAKETA PRIJE PLAĆANJA", te gdje ti prodavač odgovara "OK ŠALJEM NA TAJ NAČIN I MOŽEŠ OTVORITI PRIJE PLAĆANJA". Znači daj potvrdu da si tražio da pošalje, te da je on potvrdio da će poslati na taj način.
Image
fortaleza

#5053 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

seoBIH wrote:
IkaIJ wrote: Dogovor je bio da on naglasi prilikom slanja DA MOGU POGLEDATI PRIJE PLAĆANJA što NIJE URADIO, što samim tim nije ispoštovao dogovor. I još sam mu rekao na početku "Ukoliko ne budem mogao pogledati prije plaćanja, neću preuzeti?, on je rekao na to U REDU. Stvarno ne vidim gdje sam ja pogriješio.
Daj sliku gdje stoji "POŠALJI POŠTOM KOJA DOZVOLJAVA OTVARANJE PAKETA PRIJE PLAĆANJA", te gdje ti prodavač odgovara "OK ŠALJEM NA TAJ NAČIN I MOŽEŠ OTVORITI PRIJE PLAĆANJA". Znači daj potvrdu da si tražio da pošalje, te da je on potvrdio da će poslati na taj način.
Eto, dobio si što si tražio. :D

Tako i sam radim, bez provjere ništa ne preuzimam pa ako ne želi ispoštovati nema suradnje.
sagosen

#5054 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by sagosen »

Upravo tako, hvala Bogu da me neko razumije. :pasamoj:
seoBIH

#5055 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Nigdje nisi naglasio "Želim da otvorim pošiljku prije plaćanja, ako to ne mogu, ne preuzimam", nisi dobio odgovor "Da, možeš otvoriti pošiljku".
Kada ti je frajer napisao da je poslao "poštom", nisi upitao da li možeš otvoriti paket. Ako si naručivao do sada, sigurno znaš da ne možeš otvoriti pošiljke poslane preko državne pošte.

Ti nisi pitao, seler nije naglasio. Ako on može na listu prevaranata, možeš i ti. Pri kupoprodaji utvrdi sve detalje kupovine, ili prodaje.

Može biti i vjerovatno jeste greška prodavača što nije poslao brzom poštom pa da možeš otvoriti, ali tvoja greška je što to nisi potvrdio i utvrdio.
Ljakan

#5056 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Ljakan »

seoBIH wrote:Nigdje nisi naglasio "Želim da otvorim pošiljku prije plaćanja, ako to ne mogu, ne preuzimam", nisi dobio odgovor "Da, možeš otvoriti pošiljku".
Kada ti je frajer napisao da je poslao "poštom", nisi upitao da li možeš otvoriti paket. Ako si naručivao do sada, sigurno znaš da ne možeš otvoriti pošiljke poslane preko državne pošte.

Ti nisi pitao, seler nije naglasio. Ako on može na listu prevaranata, možeš i ti. Pri kupoprodaji utvrdi sve detalje kupovine, ili prodaje.

Može biti i vjerovatno jeste greška prodavača što nije poslao brzom poštom pa da možeš otvoriti, ali tvoja greška je što to nisi potvrdio i utvrdio.
Jarane tebi se izgleda treba crtat :lol:
pa ako mu je reko da posiljku nece preuzet ako ne bude odgovarala ovoj na slikama ili ako bude ostecena valjda je logicno da mora otvorit paket kako bi se u to uvjerio? :lol:
ovaj mu napiso ok sto znaci da se slaze.
druga je sad stvar jel se moze ili ne moze otvarat paket preko poste ali je jedno ocigledno da je pogrijesio ovaj sto je poslo.
tu gresku je sam platio i po mom misljenju prevarant nije jer je sam pao, sam se ubio :D
fortaleza

#5057 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

seoBIH wrote:Nigdje nisi naglasio "Želim da otvorim pošiljku prije plaćanja, ako to ne mogu, ne preuzimam", nisi dobio odgovor "Da, možeš otvoriti pošiljku".

Nije govno nego ne pas posrao, da izvineš. On je naveo da "ako proizvod ne bude odgovarao neće preuzeti" što znači da MORA pogledati artikal. Prodavač je morao naglasiti/napisati da se dozvoli otvaranje.

Kupac je uvijek u pravu. :)
sagosen

#5058 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by sagosen »

Evo objasnila su ti dva momka već. Kako ja da vidim da artikal odgovara onom na slikama ako ne otvorim, svega ti? :shock: :shock: Seo ponašaš se k'o da si ti crshop u stvari. :D :D
KUZNETSOV

#5059 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by KUZNETSOV »

fortaleza wrote:90% automobila na PIK-u je vraćena kilometraža i u velikom broju slučajeva je krš u pitanju.
zato se prije kupovine zajedno sa prodavacem ode kod ovlastenog servisera, spoji ga ljudina na racunar vidi gdje je bio popravljan, gdje su kvarovi, koliko je presao i sta mu sada ne valja.... radije dajte fesa nekom dobrom mehanicaru da izdvoji par minuta da sjedne za auto i dobro ga pogleda nego da rizikujete sa krševima kakvi se prodaju....
holowey

#5060 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

KUZNETSOV wrote:
fortaleza wrote:90% automobila na PIK-u je vraćena kilometraža i u velikom broju slučajeva je krš u pitanju.
zato se prije kupovine zajedno sa prodavacem ode kod ovlastenog servisera, spoji ga ljudina na racunar vidi gdje je bio popravljan, gdje su kvarovi, koliko je presao i sta mu sada ne valja.... radije dajte fesa nekom dobrom mehanicaru da izdvoji par minuta da sjedne za auto i dobro ga pogleda nego da rizikujete sa krševima kakvi se prodaju....
gdje se nalazi taj racunar koji ima mehinu garazu upisanu u listu servisa?
Mehemed
Vozim: automobil

#5061 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Mehemed »

holowey wrote:
Vjerovatno kod Mehe :P
holowey

#5062 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

Mehemed wrote:
holowey wrote:
Vjerovatno kod Mehe :P
rijetko koji auto sa pika je radjen u ovlastenim servisima, cim je to uslo u bosnu, to vise nije vidjelo ovlastenog... kod nas se krpi da se sto jeftinije prodje a takvih je najvise na piku
dječak sa šibicama

#5063 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by dječak sa šibicama »

Kupovati auto bez automehanicara koji ce te savjetovati, rizicno je u svakom slucaju, pik ili nepik.
Lopov-eliminator

#5064 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by Lopov-eliminator »

IkaIJ wrote:

Evo objasnila su ti dva momka već. Kako ja da vidim da artikal odgovara onom na slikama ako ne otvorim, svega ti? :shock: :shock: Seo ponašaš se k'o da si ti crshop u stvari. :D :D
Pa kupac mu je iznio uslove pod kojim je spreman preuzeti dostavom i on je rekao uredu. Znaci, prodavac je pristao.
FastRide1

#5065 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by FastRide1 »

Zanima me, mom prijatelju s posla je stigao poziv da se javi u policiju radi prikupljanja obavjestenja povodom krivicnog djela Prevara clan 239 stav 2 po krivicnom zakonu Republike Srpske za prevaru za koju on nije uradio, ili bar tako smatra. Znaci lik i prijatelj su se dogovorili preko PIK-a za neku robu i prijatelj je narucio s ebay-a i trazio od lika uplatu da bi mogao platiti taj artikal, medjutim prijatelju nije stigla posiljka da bi je proslijedio, ovaj lik ga je samo banovao i nestao, nije mu uspio vratiti ni uplaceni novac. Jutros mu evo dodje ovdje na posao poziv i kazu da se tereti za to krivicno djelo, i on misli da je u pitanju to nisu mu cak rekli ni sta je u pitanju,a kolega bi htio tom covjeku da vrati novac nije problem, nego sad ne zna sta je problem to u policiji i da li moze da izgubi posao zbog toga? Pa ako neko zna nesto da odgovori.
azdralovic

#5066 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by azdralovic »

FastRide1 wrote:Zanima me, mom prijatelju s posla je stigao poziv da se javi u policiju radi prikupljanja obavjestenja povodom krivicnog djela Prevara clan 239 stav 2 po krivicnom zakonu Republike Srpske za prevaru za koju on nije uradio, ili bar tako smatra. Znaci lik i prijatelj su se dogovorili preko PIK-a za neku robu i prijatelj je narucio s ebay-a i trazio od lika uplatu da bi mogao platiti taj artikal, medjutim prijatelju nije stigla posiljka da bi je proslijedio, ovaj lik ga je samo banovao i nestao, nije mu uspio vratiti ni uplaceni novac. Jutros mu evo dodje ovdje na posao poziv i kazu da se tereti za to krivicno djelo, i on misli da je u pitanju to nisu mu cak rekli ni sta je u pitanju,a kolega bi htio tom covjeku da vrati novac nije problem, nego sad ne zna sta je problem to u policiji i da li moze da izgubi posao zbog toga? Pa ako neko zna nesto da odgovori.
hoces mi reci da mu je lik uplatio pare na racun,a da se nikada nisu culi telefonom i sad nema nikakav kontakt sa njim... oh dear God :run:
seoBIH

#5067 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by seoBIH »

Prijatelj ti je kriv sto nije vratio novac, a imao je mogucnost.

Sto se tice uplata na racun, da ne vidis covjeka, niti da se cujes telefonom, je dokaz da i dalje doooobro zaostajemo za jbenim svijetom. Hajd dobro sto nema tehničke zastite (tipa paypal u bih), ali kad nema svijesti, vidim da smo u kamenom dobu.

Na ebayu sam prodao dvadesetak stvarcica, nikada se nisam cuo s ljudima, uplaitli mi na racun i pazi sad, cekali 20 dana da im taj artikal stigne.
FastRide1

#5068 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by FastRide1 »

Problem je sto taj momak nije cekao da mu se vrati novac, jer roba nije dosla u dogovorenom roku nego je odmah blokirao kolegu, tako da mu kolega nije ni stigao vratiti novac. Al mene sad zanima da li je u pitanju tu tuzba ili sta je to u pitanju?
holowey

#5069 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by holowey »

neka ode u najblizu pu i neka ponese taj poziv i svoje dokumente... dace izjavu i zapisace ga, a od toga (i tuzioca) onda zavisi sta ce biti dalje... niti ce ga sad odmah zatvoriti, niti ce mu odmah suditi...
FastRide1

#5070 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by FastRide1 »

Evo kaze kolega u pitanju je iznos oko 50 KM, a sad se cuo sa poznanikom u policiji, kaze to je uzimanje izjave da bi ovaj mogao pokrenuti privatnu tuzbu koja kosta 350 KM samo da bi se pokrenula, pa advokati i sudjenja i slicno.
drug_profi

#5071 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

Nije link sam PIK-a nego sa FB, ali nisam nasao temu koja to pokriva.
Likovi prodaju tene, bezbeli kopije, ali ti ne posalju ono sto si narucio nego nesto lijevo. Naravno nakon toga niti zele zamijeniti niti vratiti novac, niti se javljaju na poruke.
Kcerka porucila i dobila nesto sto nemoze da nosi, a i ne lici na ono sto je trazila. Nakon sto je poslala nekoliko privatnih poruka koje nisu ni pogledali, napisala im je na zid da zeli zamijeniti robu, i naravno odmah su je obrisali i blokirali.
Kad ti stigne roba A2B kurirskom sluzbom ne mozes pogledati prije nego platis, a onda je kasno da vratis. I ta kurirska sluzba nesto muti jer nema nikakvog dostavnog lista da se vidi ko je poslijaoc, a moralo bi biti koliko znam.

Ne bilo vam mrsko, otfurajte i napisite im na zid da su prevaranti, kad vam bude usput... ne mogu oni toliko blokirati i brisati koliko mi mozemo pisati.
Da se i druga djeca ne upecaju na ovo.

https://www.facebook.com/Online-Prodaja ... /timeline/
gnjev

#5072 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by gnjev »

drugi profil wrote:Nije link sam PIK-a nego sa FB, ali nisam nasao temu koja to pokriva.
Likovi prodaju tene, bezbeli kopije, ali ti ne posalju ono sto si narucio nego nesto lijevo. Naravno nakon toga niti zele zamijeniti niti vratiti novac, niti se javljaju na poruke.
Kcerka porucila i dobila nesto sto nemoze da nosi, a i ne lici na ono sto je trazila. Nakon sto je poslala nekoliko privatnih poruka koje nisu ni pogledali, napisala im je na zid da zeli zamijeniti robu, i naravno odmah su je obrisali i blokirali.
Kad ti stigne roba A2B kurirskom sluzbom ne mozes pogledati prije nego platis, a onda je kasno da vratis. I ta kurirska sluzba nesto muti jer nema nikakvog dostavnog lista da se vidi ko je poslijaoc, a moralo bi biti koliko znam.

Ne bilo vam mrsko, otfurajte i napisite im na zid da su prevaranti, kad vam bude usput... ne mogu oni toliko blokirati i brisati koliko mi mozemo pisati.

A ste ste kontali platiti 4 puta jeftinije nego original i dobiti nesto priblizne kvalitete ?
fortaleza

#5073 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by fortaleza »

gnjev wrote:
drugi profil wrote:Nije link sam PIK-a nego sa FB, ali nisam nasao temu koja to pokriva.

A ste ste kontali platiti 4 puta jeftinije nego original i dobiti nesto priblizne kvalitete ?
Ne vidiš da nije u pitanju kvaliteta proizvoda koliko drugi artikal u odnosu na naručeno?

Što se tiče A2B kurirske službe s njima imam grozna iskustva, nasljednik su starog Fedexa, a preuzeo ih je neki naš domaći "paša". Uglavnom, ne daju na uvid dostavni list već naplaćuju na papiru i jednostavno puknu cijenu pa ti plati ako hoćeš.

Nedavno sam naručio stolice preko njih, i na stolicama piše 16 KM usluga, a ovaj zove šefa i mostarski šef govori "naplati 25 KM" na papiriću. Zvao sam im centralu, žalio sam se na što ne znam je li išta bilo, ali uglavnom njih ne razmatram kao opciju.

Osoba od koje sam kupio je dobila novac tek idući tjedan od strane treće osobe, tipična bosanska poslovnost, ne da su zajebali, već na svakom koraku se zajebaju.
drug_profi

#5074 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by drug_profi »

gnjev wrote:

Dakle ako ne mozess skontati sta pise majke ti ne pravi se pametan. Ko je pominjao original? Dobijes neke sasvim druge tene koje nisi porucio. Dopustam gresku ali ako odbijas i kontakt da bi je ispravio onda je to namjerna prevara. Obzirom da si dobio nekakve tene ne mozes ih ni goniti.
boshniak

#5075 Re: Prevaranti na PIK-u

Post by boshniak »

fortaleza wrote:
gnjev wrote:

Ne vidiš da nije u pitanju kvaliteta proizvoda koliko drugi artikal u odnosu na naručeno?

Što se tiče A2B kurirske službe s njima imam grozna iskustva, nasljednik su starog Fedexa, a preuzeo ih je neki naš domaći "paša". Uglavnom, ne daju na uvid dostavni list već naplaćuju na papiru i jednostavno puknu cijenu pa ti plati ako hoćeš.

Nedavno sam naručio stolice preko njih, i na stolicama piše 16 KM usluga, a ovaj zove šefa i mostarski šef govori "naplati 25 KM" na papiriću. Zvao sam im centralu, žalio sam se na što ne znam je li išta bilo, ali uglavnom njih ne razmatram kao opciju.

Osoba od koje sam kupio je dobila novac tek idući tjedan od strane treće osobe, tipična bosanska poslovnost, ne da su zajebali, već na svakom koraku se zajebaju.
Imas Euroexpress isto domaca kompanija, jos nijednu muljazu nisam dozivio od njih, imaju dostavnice, i po pravilu je da primalac moze pogledati paket prije placanja
Post Reply