Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#50477 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma najobicniji zilet (ovaj put za brijanje, nisam mogao naci onaj na strugalici u pennyu)
...sto pricamo vec godinama
@EFD22 i one maramice iz dm za ciscenje naocala pefektno skidaju bilo koji ostatak ljepila sa stakla
-
player_
#50478 Re: Pitamo Mehanicare ?
Isti problem i kod audi a3 8p 2.0 tdi 103kw i spadanje temperature ,koji tacno termostat posto se spominju i nekakvi termostati/ventili i u crijevima kod egra...artur morgan wrote: ↑02/03/2024 22:01Znam, sjecam se sta si mi prije napisao sve ja to pamtimOptimist wrote: ↑02/03/2024 21:51Mali termostatartur morgan wrote: ↑02/03/2024 21:35![]()
![]()
Znasli sta je uzrok sporog zagrijavanja antifriza rashladne tecnosti u zimskim danima kod audija a4 b8.5 tdi![]()
![]()
![]()
-
artur morgan
#50479 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da li je isti uzrok problemu ne znam, posto je motor kod A3 poprecno postavljen a kod A4 uzduzno linijski pa nisam siguran da li je slican ili isti rashladni sistem.player_ wrote: ↑03/03/2024 17:03Isti problem i kod audi a3 8p 2.0 tdi 103kw i spadanje temperature ,koji tacno termostat posto se spominju i nekakvi termostati/ventili i u crijevima kod egra...
Kod nekih A4 b8 i b8.5 modela, problem je mogao biti u malom termostatu iza motora koji se nalazi u crijevu, kod nekih mora se zamijeniti u kompletu crijevo, taj mali termostat i ventil, a kod nekih bude problem u glavnom termostatu, dok kod nekih kad se zamjenu oba termostata ostane isti problem. Po fabrici i ovlastenim servisima, nema problema
Tri servisera kazali su mi da najvjerovatnije necu nista rjesiti zamjenom tih termostata. Probat cu prvo sa ovim malim termostatom, pa cemo vidjeti.
Za Audi A3 8p, nisam siguran. Provjeri gornje i donje crijevo sto ide u hladnjak. Ako su topli i jedno i drugo pri temperaturi od 60 ili 70C onda bi mogao biti glavni termostat. Istrazivaj nema druge
-
player_
#50480 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo po bagrameliju ako nije glavni termostat onda su ti termostati/ventili u crijevima koji u kompletu kostaju oko 350kmartur morgan wrote: ↑03/03/2024 17:20Da li je isti uzrok problemu ne znam, posto je motor kod A3 poprecno postavljen a kod A4 uzduzno linijski pa nisam siguran da li je slican ili isti rashladni sistem.
Kod nekih A4 b8 i b8.5 modela, problem je mogao biti u malom termostatu iza motora koji se nalazi u crijevu, kod nekih mora se zamijeniti u kompletu crijevo, taj mali termostat i ventil, a kod nekih bude problem u glavnom termostatu, dok kod nekih kad se zamjenu oba termostata ostane isti problem. Po fabrici i ovlastenim servisima, nema problema![]()
Tri servisera kazali su mi da najvjerovatnije necu nista rjesiti zamjenom tih termostata. Probat cu prvo sa ovim malim termostatom, pa cemo vidjeti.
Za Audi A3 8p, nisam siguran. Provjeri gornje i donje crijevo sto ide u hladnjak. Ako su topli i jedno i drugo pri temperaturi od 60 ili 70C onda bi mogao biti glavni termostat. Istrazivaj nema druge
https://www.facebook.com/share/v/ZYPnSsQTyRc28Xfq/?mibextid=oFDknk
- Laplace
#50481 Re: Pitamo Mehanicare ?
Missfire na jednom cilindru - došlo je, valjda, do zastoja, vidio sam grešku u leru. Greška je aktivna samo na kontakt, ugasi se dok vozim.
Sad, sutra imam put za Zenicu koji ne mogu odložiti a ne stignem se ovim baviti. Koliko može praviti probleme?
Dešavalo mi se isto prije godinu i nešto, otkako sam promijenio akumulator do juče nije mi dolazilo do toga. Da lli da paničim ili imam vremena da zakažem pregled?
Problem sa diznom, vjerovatno.
Sad, sutra imam put za Zenicu koji ne mogu odložiti a ne stignem se ovim baviti. Koliko može praviti probleme?
Dešavalo mi se isto prije godinu i nešto, otkako sam promijenio akumulator do juče nije mi dolazilo do toga. Da lli da paničim ili imam vremena da zakažem pregled?
Problem sa diznom, vjerovatno.
-
Throttle
#50482 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koju gresku izbacuje
- Laplace
-
Throttle
#50484 Re: Pitamo Mehanicare ?
Po kodu, prvi cilindar. Ako nemas dijagnostiku, ja bih otkacio akumulator sat vremena da obrise greske pa vidi hoce li opet okinut gresku. Ako se pojavi, sutra u Zenici svrati do Dzambe 
- Laplace
#50485 Re: Pitamo Mehanicare ?
Taman ću skoro da prođem pored njega. Možda i poranim pa da mi neko skine grešku dijagnostikom, da vidim hoće li je ponoviti.
Imao sam nekih 350 km vožnje preko vikenda, moguće da mi je mučenje za ovim sporim vozačima loše djelovalo na neku od ionako loših dizni (mislim da mi je prva još pri kupovini bila loša). P.S. Kao da mi je negdje od Maglaja ka Zenici na trenutak nešto presjeklo, možda je to trenutak kad se deso problem koji je ECU zapamtio.
Ma, samo da mi se ne počne gasiti, to mi je trauma sa ovim autom od ranije.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#50486 Re: Pitamo Mehanicare ?
Super uradjeno.kabal1337 wrote: ↑03/03/2024 14:37ma najobicniji zilet (ovaj put za brijanje, nisam mogao naci onaj na strugalici u pennyu)
...sto pricamo vec godinama
@EFD22 i one maramice iz dm za ciscenje naocala pefektno skidaju bilo koji ostatak ljepila sa stakla
![]()
- ZoomZoomKiwi
#50488 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stručnjaci
Prije 15 dana, prilikom preticanja, izgubi vuču, spasim glavu jedva nekako, stanem sa strane i ugasim auto (nije se sam ugasio, ali je radio kao da radi na dva klipa i tresao se sav, na 1200rpm u leru). Spojim dijagnostiku - bruku grešaka, između ostalog senzor bregaste i MAF, reko evo ga, zupčasti - hatma dova.
Šlepica laganini (hvala Uniqa asistenciji) do mog jare majstora.
Skinemo poklopac zupčastog, poderao pet zuba ali stoji kako stoji (nakon cca 80k km, alal vera izdržao i ovaj šok).
Skinemo poklopac ventila, Hazime imamo Bingo.
Lanac između bregastih preskočio par zuba, nije ništa polomio, osim 10-ak klackalica. Sreća nisu isti ljudi, čija je ideja bila lanac umjesto zupčanika, dizajnirali klackalice, pa su odlučili iste oslabiti na određenim mjestima kako se nebi savijali ventili nego da one popucaju. Skinemo bregaste, unatoč načinu kako su pravljene, nisu se okrenuli bregovi niti zupčanici, dobro je, valjda.
Okrivimo španer lanca pod pretpostavkom da je propišao ulje i olabavio i idemo dalje.
Promijenimo sve klackalice, sve podizače (po 16 kom), lanac i španer lanca, novi zupčasti i to (dihtunzi, semerinzi i te pičke materine da ne spominjem).
Provjerimo kompresiju za svaki slučaj prije vraćanja dizni, mašala sve top.
Spakujemo sve, a bilo je svega, triple check svaki vijak, svaki dihtung, svaku oznaku svaki kurac.
I nakon 1500 KM sa PDV-om i pet dana vremena, uz par bismillah krehnu on od prve, radi k'o singerica. Nikakvih vibracija, čudnih zvukova, ništa. Nema grešaka na ECU, sve top.

Pređem ja od tad skoro 800 km u sljedećih deset dana.
Kad, na autoputu pri održavanju brzine od 160 km/h (ispod 3000 rpm), ista stvar. (Prvi put je bilo pod punim gasom, sad bukvalno na 15% gasa).
Ovaj put čim je izgubio vuču odmah ga izbacim u N, on se ugasi, laganica zaustavna, obavijestim nadležna tijela. Dijagnostika koju vazda nosim sa sobom kaže isto - senzor bregaste i MAF. Već mi se lagano ide u WC. Laga šlepica (hvala Uniqa asistencija opet), koja srećom dođe za 10 minuta bukvalno.
Par izleta u WC kasnije, evo sad ga rastavili, opet ista priča, par zuba na zupčastom pocijepano, lanac na bregastim preskočio.
Šta sad mamu mu njegovu naguzim...
Prvooptuženici su, uzimajući u obzir da zupčasti remen okreće izduvnu bregastu, a da je usisna bregasta povezana lancom sa izduvnom, te da je vakuum pumpa na usisnoj a rail-pumpa na izduvnoj bregastoj, redom:
- uljna pumpa (iako nikad nije pokazao smanjen pritisak ulja, doduše senzor i nije na vrhu glave? kanali od ulja vizuelno prohodni koliko se može vidjeti)
- vakuum pumpa (je li moguće da zaglavi tako odjednom pa da natjera lanac da preskoči, nov lanac na novom španeru?)
- rail pumpa (je li moguće da zaglavi tako bez najave i bez drugih simptoma i grešaka i prije i poslije?).
Ne da mi se svakih deset dana ili 1000km mijenjati polupane klackalice i sve ovo prolaziti...
(ne)sreća pa ga ne prodah, sad bi bilo ganjanja jerbo bi ispalo da sam nekom uvalio šrot kola.
Naravno, govorim o 2017 Ford Mondeo 2.0 TDCI 132kW PowerShift (Motor T8CC)
Svi komentari dobrodošli, i šaljivi i konstruktivni jerbo mi je više svejedno, već sam zinuo sljedeća dva ljetovanja, ostaje mi još da životno osiguranje kapitaliziram.
Prije 15 dana, prilikom preticanja, izgubi vuču, spasim glavu jedva nekako, stanem sa strane i ugasim auto (nije se sam ugasio, ali je radio kao da radi na dva klipa i tresao se sav, na 1200rpm u leru). Spojim dijagnostiku - bruku grešaka, između ostalog senzor bregaste i MAF, reko evo ga, zupčasti - hatma dova.
Skinemo poklopac zupčastog, poderao pet zuba ali stoji kako stoji (nakon cca 80k km, alal vera izdržao i ovaj šok).
Skinemo poklopac ventila, Hazime imamo Bingo.
Lanac između bregastih preskočio par zuba, nije ništa polomio, osim 10-ak klackalica. Sreća nisu isti ljudi, čija je ideja bila lanac umjesto zupčanika, dizajnirali klackalice, pa su odlučili iste oslabiti na određenim mjestima kako se nebi savijali ventili nego da one popucaju. Skinemo bregaste, unatoč načinu kako su pravljene, nisu se okrenuli bregovi niti zupčanici, dobro je, valjda.
Okrivimo španer lanca pod pretpostavkom da je propišao ulje i olabavio i idemo dalje.
Promijenimo sve klackalice, sve podizače (po 16 kom), lanac i španer lanca, novi zupčasti i to (dihtunzi, semerinzi i te pičke materine da ne spominjem).
Spakujemo sve, a bilo je svega, triple check svaki vijak, svaki dihtung, svaku oznaku svaki kurac.
I nakon 1500 KM sa PDV-om i pet dana vremena, uz par bismillah krehnu on od prve, radi k'o singerica. Nikakvih vibracija, čudnih zvukova, ništa. Nema grešaka na ECU, sve top.

Kad, na autoputu pri održavanju brzine od 160 km/h (ispod 3000 rpm), ista stvar. (Prvi put je bilo pod punim gasom, sad bukvalno na 15% gasa).
Ovaj put čim je izgubio vuču odmah ga izbacim u N, on se ugasi, laganica zaustavna, obavijestim nadležna tijela. Dijagnostika koju vazda nosim sa sobom kaže isto - senzor bregaste i MAF. Već mi se lagano ide u WC. Laga šlepica (hvala Uniqa asistencija opet), koja srećom dođe za 10 minuta bukvalno.
Par izleta u WC kasnije, evo sad ga rastavili, opet ista priča, par zuba na zupčastom pocijepano, lanac na bregastim preskočio.
Šta sad mamu mu njegovu naguzim...
Prvooptuženici su, uzimajući u obzir da zupčasti remen okreće izduvnu bregastu, a da je usisna bregasta povezana lancom sa izduvnom, te da je vakuum pumpa na usisnoj a rail-pumpa na izduvnoj bregastoj, redom:
- uljna pumpa (iako nikad nije pokazao smanjen pritisak ulja, doduše senzor i nije na vrhu glave? kanali od ulja vizuelno prohodni koliko se može vidjeti)
- vakuum pumpa (je li moguće da zaglavi tako odjednom pa da natjera lanac da preskoči, nov lanac na novom španeru?)
- rail pumpa (je li moguće da zaglavi tako bez najave i bez drugih simptoma i grešaka i prije i poslije?).
Ne da mi se svakih deset dana ili 1000km mijenjati polupane klackalice i sve ovo prolaziti...
(ne)sreća pa ga ne prodah, sad bi bilo ganjanja jerbo bi ispalo da sam nekom uvalio šrot kola.
Svi komentari dobrodošli, i šaljivi i konstruktivni jerbo mi je više svejedno, već sam zinuo sljedeća dva ljetovanja, ostaje mi još da životno osiguranje kapitaliziram.
- hopi
#50489 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hmm šta reći, žao mi je, a ja pomoći ne mogu jer ovo prelazi moje znanje.
Laički ću reći, može li taj maf senzor da daje pogrešno ocitovanje i da onda to zajebava, ili neki drugi senzor (da je nesto banalno tog tipa)
Laički ću reći, može li taj maf senzor da daje pogrešno ocitovanje i da onda to zajebava, ili neki drugi senzor (da je nesto banalno tog tipa)
- ZoomZoomKiwi
#50490 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sumnjam, ovdje se MAF senzor greška javlja jer nakon što lanac preskoči, klip vrati zrak kroz usisne ventile u usisnu granu, i to MAF registruje kao pogrešan protok.
-
Seawolf
#50492 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakva je situacija sa ležajevima bregastog vratila usisnih ventila, jer je, čini se, na toj strani neko zaribavanje?EFD22 wrote: ↑04/03/2024 14:26SpoilerShowStručnjaci![]()
Skinemo poklopac ventila, Hazime imamo Bingo.![]()
Šta sad mamu mu njegovu naguzim...![]()
- ZoomZoomKiwi
#50493 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ovaj prvi što smo skinuli nije bio u lošem stanju, ona plastika se nije bila izlizala, pretpostavili smo da je propustio ulje pa izgubio zategnutost, jer ona oprugica u njemu je slabašna realno da sama išta drži na duže staze.
E sad ovaj drugi, nov novcat sa novim lancem došao ne mogu da vjerujem da je popustio tako brzo, nakon 10 dana i 800 km.
Meni je ovdje glavni osumnjičenik pumpa ulja odnosno eventualno začepljen kanal, iako baš nikad nije pokazao lampicu ulja na tabli, ni na trenutak.
To, ili vakuum pumpa tako sporadično zaglavi, zaustavi usisnu bregastu pa natjera lanac da nasilu preskoči na njoj a dovoljno uspori izduvnu bregastu na kojoj je zupčasti remen pa i na njemu sjebe pet zuba.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#50494 Re: Pitamo Mehanicare ?
Čisto sumnjam da tu neki senzor igra ulogu, to mi više djeluje na neko mehaničko oštećenje koje povlači sav taj kuršlus za sobom
- ZoomZoomKiwi
#50495 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema ležajeve per se, nego u žlijebovima kanaliće u koje uljna pumpa pumpa ulje iz kartera pa bregasta na tim žlijebovima se okreće na tim tankim filmovima ulja.Seawolf wrote: ↑04/03/2024 15:25Kakva je situacija sa ležajevima bregastog vratila usisnih ventila, jer je, čini se, na toj strani neko zaribavanje?EFD22 wrote: ↑04/03/2024 14:26SpoilerShowStručnjaci![]()
Skinemo poklopac ventila, Hazime imamo Bingo.![]()
Šta sad mamu mu njegovu naguzim...![]()
Ili je to ili je vakuum pumpa usporava i zaglavljuje.

Kontam da skinem zupčasti i deklo i povadim bregaste pa da ga zaverglam, da vidim hoće li izbaciti ulja kroz te kanaliće.
Ako ne, onda je negdje začepljeno ili uljna pumpa ili kanali.
Ne znam kako drukčije da provjerim protok ulja kroz te kanale.
Doduše, moram napomenuti da na bregastim nema traga trošenja na mjestima tih nalijeganja.
- kabal1337
#50496 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mislim u slucaju da ti blokira common rail pumpa da bi ti pao pritisak u railu. To bi definitivno bilo zabiljezeno kao greska.
Ne bi rekao da je do toga
Kakva su ti to naciknuca na nosacu bregastih? cilindar 2,3
Ne bi rekao da je do toga
Kakva su ti to naciknuca na nosacu bregastih? cilindar 2,3
Last edited by kabal1337 on 04/03/2024 15:37, edited 3 times in total.
- ZoomZoomKiwi
#50497 Re: Pitamo Mehanicare ?
Istog sam mišljenja.
A opet, i vakuum pumpa, tako sporadično da zaglavi nešto čisto sumnjam.
Nema grešaka u ABS sistemu, nikakvih za kočnice, glavni cilinidar, pritiske i to...
Pokušavam nekako da dokučim šta bi moglo biti a da ne skidam glavu motora.
Skinut ću karter pa vidjet kakva je uljna pumpa jebiga, pa ćemo vidjeti dalje.
- kabal1337
#50498 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakva su ti to naciknuca na nosacu bregastih? cilindar 2,3 ispod letecihEFD22 wrote: ↑04/03/2024 15:36Istog sam mišljenja.
A opet, i vakuum pumpa, tako sporadično da zaglavi nešto čisto sumnjam.
Nema grešaka u ABS sistemu, nikakvih za kočnice, glavni cilinidar, pritiske i to...
Pokušavam nekako da dokučim šta bi moglo biti a da ne skidam glavu motora.
Skinut ću karter pa vidjet kakva je uljna pumpa jebiga, pa ćemo vidjeti dalje.
- hopi
#50499 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bi da prisjedam, da nije nešto oko ulja, jer ti reče ako se ne varam da mijenjaš ulje svakih 20k km.? Pa da to nije neka povezica.
- kabal1337