Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Alfons Kauders

#50401 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

Danguba wrote:
GAU8 wrote:
Alfons Kauders wrote:
GAU8, ne radi se o "likovanju" - vec trebamo biti realni... Slabija RS = jaca BiH...
Po kojoj je ovo logici zaključeno matere ti.

Prije svega, sa ekonomskog aspekta imamo sistem spojenih posuda, tako da svaki ekonomski problem RS će tebe direktno ili indirektno zakači.

Pa neka srljaju i dalje u dubiozu, libo ih tuki.

Samo totalno ignorantna osoba može razmišljati kao ti.
Ovo se vec drugacije zove, sado-mazo...ma kakvi, kamikaze. :D
Hajmo unistiti sebe a mozda unistimo i drzavu. Logika nema sta.

Nova preCednikova dugorocna ili kratkorocna(zavisi sve) strategija. :D
Toga se i bojim.

Kada budu stjerani u cosak, kada ne budu imali sta izgubiti, mogli bi vrlo, vrlo lako krenuti tim putem.

Teren odavno pripremaju.
prog321

#50402 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

'De neko objasni teren spojenih sudova i kako to stvarno izgleda ?
Ja ne vidim o cemu pricaju. :roll:
Danguba

#50403 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Danguba »

Njima je dozvoljeno zaduzivanje jer to obican gradjanin ne razumije ali nece im biti dozvoljeno kasnjenje plata i penzija.

Mislim da ce ovo drugo prije da se desi kad-tad. Sada su svi u panici(i nasi, jebaji ih) kako prebroditi2-3 mjeseca a sta poslije?

...i tako redom. Dokle? Jednom mora puci.
sumirprimus

#50404 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:'De neko objasni teren spojenih sudova i kako to stvarno izgleda ?
Ja ne vidim o cemu pricaju. :roll:
tri naroda,dva entiteta jeNa drrrzava...
baska kantoni.
baska mile... :D
prog321

#50405 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Dva entiteta koja su financijski apsolutno odvojena.
Ja otvorio racun kod Hypo Banke u Sarajevu i kad sam otisao u Banjaluku da dignem novac na salteru, sipak, ne moze. Drugi blentitet kao da je druga planeta.
Da nema plata u drzavnim institucijama ne bi bilo nikakve financijske veze izmedju dva entiteta. Pojam spojenih sudova je nonsense.
sumirprimus

#50406 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:Dva entiteta koja su financijski apsolutno odvojena.
Ja otvorio racun kod Hypo Banke u Sarajevu i kad sam otisao u Banjaluku da dignem novac na salteru, sipak, ne moze. Drugi blentitet kao da je druga planeta.
Da nema plata u drzavnim institucijama ne bi bilo nikakve financijske veze izmedju dva entiteta. Pojam spojenih sudova je nonsense.
ali ima...
jedan je Ćup :D
GAU8

#50407 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by GAU8 »

prog321 wrote:Dva entiteta koja su financijski apsolutno odvojena.
Hebaji ga onda ako je tako....
Ali opet mislim da nije sve odvojeno.
prog321

#50408 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Cup se podjeli po procentu kojeg je MZ odlucila i cao dzaci. :-D
sumirprimus

#50409 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:Cup se podjeli po procentu kojeg je MZ odlucila i cao dzaci. :-D
kako se podijeli nesto sto nije spojeno?
sumirprimus

#50410 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

meHko đ.
prog321

#50411 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

dJ
Logisch :-D

Novac se podijeli i vise se ne sastanu na putu. Ako neces da vidis, ne moras .
Alfons Kauders

#50412 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

sumirprimus wrote:
prog321 wrote:Cup se podjeli po procentu kojeg je MZ odlucila i cao dzaci. :-D
kako se podijeli nesto sto nije spojeno?
Niko ne tvrdi da nista nije spojeno, UIO je jedan primjer, ali kao sto rekoh, dzaba... Ono sto je na drzavnom nivou ce im samo praviti veci problem.

Uostalom, hajmo malo pogledati tu teoriju spojenih posuda... Recimo agencija isplati depozite za opljackane banke... Ali kakve su posljedice na bankarski sektor FBiH, ili na nasu privredu u globalu? Kakve su bile posljedice ostalih pizdarija u RS?

Zanemarive.

Naravno da bi za FBiH bilo bolje da se RS zdravo razvija, da i jedni i drugi plasiramo robu u usluge sirom zemlje, da se zajedno razvijamo. To vise nije moguce, a nije ni u interesu FBiH. Na stranu sto to nece ni narod u RS.

Druga stvar, sto ljudi ne kontaju, je da nece biti nekog naglog kraha i bezvlasca. Samo ce se usporiti razvoj, sjebat standard, i to ce trajati decenijama, dakle nista preko noci. Pa evo, recimo da u RS ipak dodje do vece krize i da pocne recesija, recimo da imaju 2% pada godisnje, i tako nekoliko kvartala uzastupno. Kakve bi bile posljedice za FBiH? U RS bi plasirali 3-4% manje robe no danas i to je to.

Edit: Da li je npr. radi krize u Grckoj propala privreda u okolnim zemljama? Ne samo da nije, vec vecini ide prilicno dobro...
prog321

#50413 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Cefta ugovor omogucava Srbiji da plasira svoju robu u BiH nesmetano i oni su najveci kultpriti kad se gleda privredni deficit.
Mrsko mi sada guglati ali mislim da promjer uvoza i izvoza sa Srbijom 3:1

Hrvatska ulaskom u EU je samo sebi napravila blokadu BiH trzista jer je ispala iz Cefte, ali Srbija. Ona nas gusi u medjudrzavnoj razmjeni a to je zbog uvoza koji plasiraju ovi iz pc.
Smanji ekonomiju tamo i manje ce uvoziti iz Srbije. :-D
Last edited by prog321 on 20/05/2016 11:46, edited 1 time in total.
sumirprimus

#50414 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:dJ
Logisch :-D

Novac se podijeli i vise se ne sastanu na putu. Ako neces da vidis, ne moras .
kako ne sastanu,a doboj?
prog321

#50415 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Que ??
Alfons Kauders

#50416 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Cefta ugovor omogucava Srbiji da plasira svoju robu u BiH nesmetano i oni su najveci kultpriti kad se gleda privredni deficit.
Mrsko mi sada guglati ali mislim da promjer uvoza i izvoza sa Srbijom 65:25

Hrvatska ulaskom u EU je samo sebi napravila blokadu BiH trzista jer je ispala iz Cefte, ali Srbija. Ona nas gusi u medjudrzavnoj razmjeni a to je zbog uvoza koji plasiraju ovi iz pc.
Smanji ekonomiju tamo i manje ce uvoziti iz Srbije. :-D
Dugo godina RS je imala najgoru bilansu u trgovini sa Srbijom, nikakva pokrivenost... A FBiH je jedino sa Srbijom imala pozitivnu razmjenu.

Kao trziste, RS je dosta vaznija Srbiji i Hrvatskoj nego nama. Takve su cifre... Pa neka ih onda oni i spasavaju, njima je u interesu. Problem je sto ni Srbija nije u stanju da ucini bilo sta konkretno po ovom pitanju. Prevelike cifre su u igri... Mogu ih pogurati kupovinom obveznica i politickim investicijama poput kupovine telekoma, ali to je kap u moru. Nemaju dovoljno love da ih kreditiraju, a jos manje da ulazu (uostalom u koji bi kurac ulozili kad su u RS vec sve prodali?)
prog321

#50417 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Sve rasprodato sto valja.
Gledam listu onih 22 firmi sto planiraju prodati u pc. Sve zajedno vrijede 100 miliona a bili bi sretni da dobiju 50. :-D
I hajde ti sad razmisljaj sta sa njima?
Ne znam kako ce prezivjeti sami od sebe. Srbija mora uletjeti i spasiti ih dugorocno gledano.
Kratkorocno ce ih spasiti ovih 350 miliona od MMFa. Ali to je dug i mora se kad tad vratiti.
Država

#50418 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Država »

MEDIJSKI TRANSFER: Mato Đaković, na preporuku Milorada Dodika, prešao na RTRS

Predsjednik Republike Srpske je lično intervenirao kod rukovodstva RTRS-a kako bi tuzlanski novinar dobio novo zaposlenje

Image

Dugogodišnji urednik i voditelj emisije „Telering“ na Televiziji OBN Mato Đaković nedavno je promijenio medijsku kuću.

Đaković od 31. maja počinje raditi na Radio-televiziji Republike Srpske, koja će emisiju „Telering“ emitirati u udarnom terminu, srijedom, u 21 sat.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, za transfer Mate Đakovića na RTRS najzaslužniji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je lično intervenirao kod rukovodstva entitetskog servisa kako bi tuzlanski novinar dobio novo zaposlenje, ali i tretman medijske zvijezde, nakon što je njegova emisija „Telering“ naprasno skinuta s programa TV OBN.

Milorad Dodik i Mato Đaković su godinama u bliskim prijateljskim odnosima, a često se zajedno mogu vidjeti u banjalučkim restoranima.

Svi uz PreCjednika. Bravo Mato...

:sax:
sumirprimus

#50419 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by sumirprimus »

prog321 wrote:Que ??
Pasa?
Pa doboj.kako mislis da se ne sastanu u putu?
saale

#50420 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by saale »

Država wrote:MEDIJSKI TRANSFER: Mato Đaković, na preporuku Milorada Dodika, prešao na RTRS

Predsjednik Republike Srpske je lično intervenirao kod rukovodstva RTRS-a kako bi tuzlanski novinar dobio novo zaposlenje

Image

Dugogodišnji urednik i voditelj emisije „Telering“ na Televiziji OBN Mato Đaković nedavno je promijenio medijsku kuću.

Đaković od 31. maja počinje raditi na Radio-televiziji Republike Srpske, koja će emisiju „Telering“ emitirati u udarnom terminu, srijedom, u 21 sat.

Prema informacijama „Slobodne Bosne“, za transfer Mate Đakovića na RTRS najzaslužniji je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je lično intervenirao kod rukovodstva entitetskog servisa kako bi tuzlanski novinar dobio novo zaposlenje, ali i tretman medijske zvijezde, nakon što je njegova emisija „Telering“ naprasno skinuta s programa TV OBN.

Milorad Dodik i Mato Đaković su godinama u bliskim prijateljskim odnosima, a često se zajedno mogu vidjeti u banjalučkim restoranima.

Svi uz PreCjednika. Bravo Mato...

Mato je poznat kao veliki patriota :lol:
Alfons Kauders

#50421 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Sve rasprodato sto valja.
Gledam listu onih 22 firmi sto planiraju prodati u pc. Sve zajedno vrijede 100 miliona a bili bi sretni da dobiju 50. :-D
Ne znam kako ce prezivjeti sami od sebe. Srbija mora uletjeti i spasiti ih dugorocno gledano.
Kratkorocno ce ih spasiti ovih 350 miliona od MMFa. Ali to je dug i mora se kad tad vratiti.
Srbija svakako treba da snosi dio odgovornosti. Jebiga oni su RS pretvorili u ekonomsku koloniju, a vam ko fol "mi braca"... Nema brace kad su pare u pitanju. Tu je i konstantno uplitanje Srbije u politiku RS i BiH - odgovorni su i po tom osnovu.

Problem je sto se radi o prevelikim ciframa.

2007 su svi bili iznenadjeni kada je Srbija kihnula 640m eura za telekom. Tada je to bila ogromna cifra, jer nije bilo ovoliko zaduzenja, a ni prihoda po osnovu PDV-a. Recimo da je Srbija preplatila telekom 30-40%, dakle dobili su na lijepe oci cca 200 miliona eura, plus realnu trzisnu cijenu za telekom.

A danas? Sta bi takva injekcija promijenila? Apsolutno nista, jer se traze stotine miliona i milijarde. Pa samo po jednom osnovu, arbitrazi za TE Ugljevik, RS ce uskoro izgubiti skoro milijardu i po. A gdje je lova od rafinerije, glinice itd? Sve ispumpano i oprano.
Danguba

#50422 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Danguba »

Država wrote:MEDIJSKI TRANSFER: Mato Đaković, na preporuku Milorada Dodika, prešao na RTRS

Treba bubnjeve pojacati. Narod poceo oguglavati na preCednikove besjede. :novine:
prog321

#50423 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Alfons Kauders wrote:
Srbija svakako treba da snosi dio odgovornosti. Jebiga oni su RS pretvorili u ekonomsku koloniju, a vam ko fol "mi braca"... Nema brace kad su pare u pitanju. Tu je i konstantno uplitanje Srbije u politiku RS i BiH - odgovorni su i po tom osnovu.

2007 su svi bili iznenadjeni kada je Srbija kihnula 640m eura za telekom. Tada je to bila ogromna cifra, jer nije bilo ovoliko zaduzenja, a ni prihoda po osnovu PDV-a. Recimo da je Srbija preplatila telekom 30-40%, dakle dobili su na lijepe oci cca 200 miliona eura, plus realnu trzisnu cijenu za telekom.

A danas? Sta bi takva injekcija promijenila? Apsolutno nista, jer se traze stotine miliona i milijarde. Pa samo po jednom osnovu, arbitrazi za TE Ugljevik, RS ce uskoro izgubiti skoro milijardu i po. A gdje je lova od rafinerije, glinice itd? Sve ispumpano i oprano.
I onda kazu Dodik ne valja ?
Trebamo se svi registrovati u pc i dati mu glas. :-D

Morat ce izmisliti nesto da Srbija kupi od pc. Neke planine ili shume za basnoslovnu sumu. Ali opet tesko da bi pomoglo dugotrajno.
I sama Srbija je u dugovima do guse. Imaju deficit veci nego citav budzet republike srpske.
Alfons Kauders

#50424 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:
Alfons Kauders wrote:

I onda kazu Dodik ne valja ?
Trebamo se svi registrovati u pc i dati mu glas. :-D

Morat ce izmisliti nesto da Srbija kupi od pc. Neke planine ili shume za basnoslovnu sumu. Ali opet tesko da bi pomoglo dugotrajno.
I sama Srbija je u dugovima do guse. Imaju deficit veci nego citav budzet republike srpske.
Pa to je to - sta ce izmisliti i odakle pare? Hajde nije tesko progurati neku ko fol investiciju da se upumpaju pare, ali odakle i Srbiji pare? Ok kupe malo obveznica, pocnu graditi npr. elektranu na Drini... I sta onda? To je nista u poredjenju sa potrebama.

Drugim rijecima, osim ako ne nadju naftu u Laktasima ili zlato u Han Pijesku, para nece biti. Ni od Srbije, ni od zapada, ni od Rusije. Imaju jos fore da prodaju vrijednosne papire spekulantima i onda kapak.
prog321

#50425 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by prog321 »

Ne vidim ni ja kako ce se izvuci.
Samo treba biti spreman ako pokusaju oruzjem nesto promjeniti. Covjek kad je pritjeran uza zid na sve je sposoban.
Last edited by prog321 on 20/05/2016 17:17, edited 1 time in total.
Locked