SDP

kiligonzales

#50276 Re: SDP

Post by kiligonzales »

agent_zero wrote:
Banksy wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/podjele ... /190122025

SDA portal Klix, tekstom iznad, hinjski prebacuje odgovornost odluke oko koaliranja s SDA na mlade članove u vrhu SDP-a, dok bi pravo pitanje i pravi zaključak bio:

Zašto SDP mijenja kurs i odustaje od predizbornih i postizbornih obećanja o neulasku u vlast s nacionalnim strankama SDA, HDZ i SNSD?

Tekst bi se, naravno, mogao razraditi pitanjima da li su po srijedi ucjene, da li obećanja novih finansijskih dobitaka, da li je SDP pun SDA spavača, kolika je uloga u ovoj priči Zlatka Lagumdžije, najboljeg prijatelja Bakira Izetbegovića, koja SDA pajaca Željka Komšića, koje su posljedice ovakvih odluka po budući rejting SDP-a, postoji li mogućnost cijepanja stranke, itd.

Ukratko, zašto će SDP opet izdati svoje glasače i suradnike iz BH bloka i koje su posljedice takve odluke?
Sve što smo navikli od SDA-HDZ klix portala zadnje 4 godine.
Bice mozda instrukcija iz neke ambasade. Ova odluka vise lici na tudju nego na SDP-ovsku samo. :D

Prilike na Balkanu su se uslozile, Amerikanci sve agresivnije pokazuju zelju da zemlje ove regije udju u NATO. Žele potisnuti uticaj Rusije i na putu da to riješe im stoje 4 zemlje regije Srbija, BiH, Makedonija, Kosovo. Rusiji se to ne dopada, pa vidimo kako to i pokazuju. Ne ide Putin baš svakome u goste.

Upravo te stvari s vana, uslozile su prilike i u BiH, sad se lomi koplje da li ce BiH ubrzano poceti rjesavati sve sto je NATO stavio pred nju ili ce to morati doci pritiscima. Ako dodje pritiscima pitanje je sta ce se sve staviti na kocku, bolje da padaju glave politicara, nego mi. Otuda je moguca homogenizacija stranaka u ovaj blok SDA-SDP-DF.

Zanemarimo sto mi svi vlazimo na gradjanske principe, ali odnekud trebamo krenuti da bi presjekli gordijev čvor.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#50277 Re: SDP

Post by malakh »

doktor78 wrote:Sa bloga Damira Nikšića:
"Ja ne znam ko bi pri zdravoj pameti pao dva puta na isti fol?!

Pod geslom “država to sam ja”, SDA je do sada navukla na tanak led oprobanog scenarija “državne krize” (čitaj: krize SDA vlasti) sve redom: od Silajdžića, preko Lagumdžije, Fahra pa donekle i Komšića, i svi su oni plaćali velike cijene nakon koalicije sa SDA.
Iz svake od tih koalicija koje su “na trehu” pravili (šatro propade država i ti folovi) SDA je izašla sa još većim brojem uhljeba i većim komadom državnog plijena, dok su se njihovi koalicioni partneri godinama oporavljali od infekcije. Neki su čak i podlegli.

I ovog puta koriste stari oprobani fol, samo što nema novih budala. Budale se, izgleda, recikliraju."
:thumbup: :thumbup:

damir nikšić je svakako na izlaznim vratima iz sdpa, brutalno šikaniran, zbog straha da bi se mogao odvažiti i kandidirati za neku od rukovodećih fnkcija u sdpu na narednom kongresu.
Banksy

#50278 Re: SDP

Post by Banksy »

kiligonzales wrote: Bice mozda instrukcija iz neke ambasade. Ova odluka vise lici na tudju nego na SDP-ovsku samo. :D

Prilike na Balkanu su se uslozile, Amerikanci sve agresivnije pokazuju zelju da zemlje ove regije udju u NATO. Žele potisnuti uticaj Rusije i na putu da to riješe im stoje 4 zemlje regije Srbija, BiH, Makedonija, Kosovo. Rusiji se to ne dopada, pa vidimo kako to i pokazuju. Ne ide Putin baš svakome u goste.

Upravo te stvari s vana, uslozile su prilike i u BiH, sad se lomi koplje da li ce BiH ubrzano poceti rjesavati sve sto je NATO stavio pred nju ili ce to morati doci pritiscima. Ako dodje pritiscima pitanje je sta ce se sve staviti na kocku, bolje da padaju glave politicara, nego mi. Otuda je moguca homogenizacija stranaka u ovaj blok SDA-SDP-DF.

Zanemarimo sto mi svi vlazimo na gradjanske principe, ali odnekud trebamo krenuti da bi presjekli gordijev čvor.
Nisam SDA, ali...
Digresija

#50279 Re: SDP

Post by Digresija »

I Damir se smirio nakon prve budžetske plate, a prijetio je stranci žestoko poslije imenovanja ministara kumova i travničkih diplomanata.
kiligonzales

#50280 Re: SDP

Post by kiligonzales »

Tempo wrote:
kiligonzales wrote:SDP bi se mogao opet raslojiti ukoliko je sve istina sto je Radoncic rekao.

sta je radoncic ikad u zivotu rekao da je istina?
Poslusaj mu intervju za FaceTV, ako se obistini koalicija SDA-SDP-DF, vidjecemo da isti nista nije slagao po tome pitanju.

A bogme ni neke druge pojedinosti intervjua mu nisu laz. Tipa kada je govorio o svojoj smjeni kao ministra sigurnosti.

Inace svakome politicaru vagam rijeci pa i njemu. On im najavi koaliciju, pa vidjecemo sta ce biti.
ultima_palabra

#50281 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Digresija wrote:I Damir se smirio nakon prve budžetske plate, a prijetio je stranci žestoko poslije imenovanja ministara kumova i travničkih diplomanata.
On je mogao ući u skupštinu i bez stranke, što teško da ijedan drugi SDP-ovac može reći za sebe.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#50282 Re: SDP

Post by malakh »

prije izbora, odnosno u izbornoj godini sdp je pravio najveću grešku, a to je bilo privođenje dfovih kadrova, pod krinkom nekog tobožnjeg ujedinjenja i sve su to medijski dobro izreklamirali. na ovom forumu sam pisao da je to velika greška, jer svi ti koji su prešli u sdp očekuju da im se sdp oduži i da ih skupocjeno i dobro nagradi. nitko od tih ljudi nije prešao u sdp zbog ideologije, niti zbog vjere da će učiniti nešto korisno po društvo djelujući kroz sdp.

nitko od tih kadrova nije bio visoko rangiran kandidat na izbornim listama, tako da se može zaključiti da tu postoje obećanja koja se moraju ispuniti poslije izbora.

sada je sdp u poblemu i zbog tih kadrova, jer postoji bojazan da bi oni mogli o svemu javno progovoriti i to je dodatni teret da se uđe u vlast i da se na neki način ispoštuju ti ljudi.

realno, velika greška je napravljena, a samo je jedna u nizu grešaka, i zbog par hiljada glasova, ako ih je i toliko bilo, sdp je dobio dodatni teret i dodatnu obavezu.

kao što sam već govorio, ima tu svega, ogroman teret, mnogo donacija, mnoga obećanja, a izborni rezultat skromniji nego što su nikšić i ekipa očekivali. i neka ostane zapisano da je sdp taj koji je od samog početka bh blok gurao u koaliciju sa sda i hdzom.
Digresija

#50283 Re: SDP

Post by Digresija »

ultima_palabra wrote:
Digresija wrote:I Damir se smirio nakon prve budžetske plate, a prijetio je stranci žestoko poslije imenovanja ministara kumova i travničkih diplomanata.
On je mogao ući u skupštinu i bez stranke, što teško da ijedan drugi SDP-ovac može reći za sebe.
Nemoguće, dobio je 4500 glasova, a za ulazak u skupštinu trebalo 8000, da je bio samostalni kandidat dobio bi nešto više nego onda kad se kandidvao za načelnika Centra, dakle nešto preko dvije hiljade.
jefff

#50284 Re: SDP

Post by jefff »

Konture ove nase politicke situacije se vec mogu nazrijeti. BH blok uzima Sarajevo. Sve ostalo prepustaju SDA uz manjinsku podrsku. To je dogovoreno vec odavno.
kiligonzales

#50285 Re: SDP

Post by kiligonzales »

Banksy wrote:
kiligonzales wrote: Bice mozda instrukcija iz neke ambasade. Ova odluka vise lici na tudju nego na SDP-ovsku samo. :D

Nisam SDA, ali...
Nisam ni ja, ali jedino vidim logiku u tim prilikama vani, da se mene pita nijedna gradjanska stranka nebi trebala u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD-om ili uopste strankom koja nosi neciji predznak, ali realnost je takva zivimo u zemlji ciji ustav diskriminira ostale i to mi ostali znamo i taj ustav je nastao iza rata, silom americke diplomatije i pod njihovim tutorstvom, tako da je ovaj ustav kakav je ostavio trebao biti okvir za gradjenje napretka, mozda losa osnova, ali tada jedina moguca i normalno da sada sa budjenjem gradjanske svijesti i raste potreba da se taj ustav mjenja i normalno to ce smetati svakome kome trenutni poredak stvari u BiH odgovara. U ovih 23 godine mira valjda su i gradjani naucili lekciju da igraju po pravilima ovoga ustava. Posto su se od 90-tih do danas promjenile mnoge okolnosti u svijetu i uopste u Evropi, a NATO od tada pa do danas poveo mnostvo ratova za rad svojih interesa i ne cudi sve agresivnija politika na Balkanu. Mi znamo da ta politika nama uslozava prilike. Crna Gora je usla u NATO. Makedonija je u najavi, vec je ispeglala mnostvo stvari. Hrvatska i Albanija su odavno tamo. Kosovo je dobilo vojsku sigurno ne samo od sebe. Nama Pompeo šalje pisma da kaze kako moramo rjesavati akcione planove za NATO. To je sve dovoljno za novo komešanje na Balkanu.

EU je kapitulirala, nista joj nije preostalo osim da nas uslovljava rezolucijama. Amerikanci su opet prakticniji, dacemo vam ponudu koju ne mozete odbiti. Taj im je pristup dao puno vise. Otuda i mozda ova homogenzijacija tri trenutno najvece patriotski orijentisane stranke.

https://ba.voanews.com/a/rusija-ne-%C5% ... 45295.html

Stvarno drugi smisao ne vidim u tome da se ide u koaliciju sa SDA osim ako vec neko nekoga ne drzi u šaci kakvim ucjenama.
JThomas

#50286 Re: SDP

Post by JThomas »

da, "kriza države" je ustvari kriza sda vlasti. u jednoj rečenici. ako stvarno gledamo državu ona je u krizi od nezavisnosti.
hizo ramidovic

#50287 Re: SDP

Post by hizo ramidovic »

i tako, dok normalan i civilizovan svijet vodi zestoku raspravu oko toga je li slika mindje jk originalna ili nije, vi palamudite o nekakvim koalicijama, ezedepeovcima, formiranju vlasti, izdajama itd...
nikad s vama u evropu...
Last edited by hizo ramidovic on 22/01/2019 13:31, edited 2 times in total.
Digresija

#50288 Re: SDP

Post by Digresija »

hizo ramidovic wrote:i tako, dok normalan i civilizovan svijet vodi zestoku raspravu oko toga je li slika mindje jk originalna ili nije, vi palamudite o nekakvim koalicijama, ezedepeovcima, formiranju vlasti, izdajama itd...
nikad s vama u Evropu...
Možda si po ovom pitanju kompetentnijij od nas jer mi nismo bili blizu minđe i mladeža. :D
kmirsad

#50289 Re: SDP

Post by kmirsad »

hizo ramidovic wrote:i tako, dok vasceli normalan i civilizovan svijet vodi raspravu oko toga je li slika mindje jk originalna ili nije, vi palamudite o nekakvim koalicijama, ezedepeovcima, formiranju vlasti, izdajama itd...
nikad s vama u evropu...
:lol: :lol: :lol: :lol: Koliko se ja toga sječam, mislim da je prava... :lol:
vatrogasac

#50290 Re: SDP

Post by vatrogasac »

hizo ramidovic wrote:i tako, dok normalan i civilizovan svijet vodi zestoku raspravu oko toga je li slika mindje jk originalna ili nije, vi palamudite o nekakvim koalicijama, ezedepeovcima, formiranju vlasti, izdajama itd...
nikad s vama u evropu...
Nikakve razlike nema jal' pričali o tom mladežu jal' o ovim koalicijama. Sve su to kurvanjska posla.
Banksy

#50291 Re: SDP

Post by Banksy »

malakh wrote:
i neka ostane zapisano da je sdp taj koji je od samog početka bh blok gurao u koaliciju sa sda i hdzom.
Nek ipak ostane zapisano ono što o kupljenim tvrdi nalogodavac, onaj kod kojeg je vreća, koji ih kupuje.

DF je, bar prema onome što je već odavno poznato, otvoren za saradnju sa SDA.

Faktor
kiligonzales

#50293 Re: SDP

Post by kiligonzales »

JThomas wrote:da, "kriza države" je ustvari kriza sda vlasti. u jednoj rečenici. ako stvarno gledamo državu ona je u krizi od nezavisnosti.
Nije tako, SDA i SDP ma koliko ih mi smatrali lošim, a jesu, prepoznali je realnost u kome se BiH nalazi 90-tih, a BiH se nasla u sendvicu dva nacionalizma koji su se posluzili ratom, fasizmom, pa i najgorim zlom za realizaciju vlastitih ciljeva, sto je najgore od svega ta politika je u pojedinim europskim silama imala zaleđinu i mi smo bili osudjeni da igramo kako igramo. Po svemu smo bili najucjenjenija strana u ratu, pa i u miru.

Kud vece sramote za jedan narod da ga ima 50% u drzavi, a vlast na jednom dijelu BiH dijeli sa 33%, u RS se vala nista i ne pitaju i pored svega sebi priusti luksuz raslojavanja na more stranaka nastalih iz ove dvije stranke. Derivata SDA i SDP more, SBiH, A-SDA, PDA, NiP, a vamo SDU, DF, NS i ko zna ko jos. Cinjenica jeste da je tom narodu stalo malo vise do BiH nego kod druga dva.

Kada dvoje želi da dijeli, treći baš i nema izbora i načina da realizuje ideju građanske BiH i igra po nekim svojim pravilima igre. Otuda i nakaradni ustav po kome svi moraju igrati ovu igru pa i građani nastao iz rata. Još niko nije pristao na disoluciju BiH iako se ona i danas spominje iz usta srpskih i hrvatskih političara sa obje strane naše granice.

Ono što se definitivno nije trebalo desiti SDA i SDP kao dvije stranke koje su utkale sebe u našu državnost jeste da se rasloje kako jesu, ali para vrti gdje burgija nece. Mislim sami su sebe doveli u situaciju da nemaju vise jednaku politicku moc kao prije i sada moraju i na nivou FBIH i na nivou drzave, pa bome i kantona da djele vlast kako djele. Najgore od svega zbog njihove nezrele politicke uloge prema drzavi pati svaki gradjanin. Ovo im je sada vadjenje.

Kao sto rekoh davno te dvije stranke su mogle biti kad god su biti malj za razbijanje tajkunskih grupa unutar njih i organizovani kriminal, bome i razlogom jacanja pravne drzave, ali nisu jer su precutno pristali na kriminal jednih drugi, tako da su za mene najodgovornije stranke za trenutni sistem (bez)vrijednosti u nasem drustvu.

Alternative nema i oni koji se promicu kao alternativa nazalost nisu cak ni dorasli SDA i SDP ni po jacini, ni infrastrukturalno, ni po broju glasaca koje okupljaju oko sebe. S toga svako igra sa kartama koje ima. Ovaj scenarij se dao naslutiti pred ove izbore. Jbg, negdje smo se i pogadjali procentima na nekoj od tema ko ce koliko osvojiti na ovim izborima glasova na nivou FBiH.
spreca

#50294 Re: SDP

Post by spreca »

nikad s vama u evropu...
Svakim danom je sve neizvjesnije....mladez ce izgleda poceti setati po mindzi....i izgleda niko ga nece moci uititi
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#50295 Re: SDP

Post by un1ted »

kiligonzales wrote:
JThomas wrote:da, "kriza države" je ustvari kriza sda vlasti. u jednoj rečenici. ako stvarno gledamo državu ona je u krizi od nezavisnosti.
Nije tako, SDA i SDP ma koliko ih mi smatrali lošim, a jesu, prepoznali je realnost u kome se BiH nalazi 90-ti.
Ma hajte molim vas. Vjerovati licemjerima moze samo budala!

Last edited by un1ted on 22/01/2019 13:50, edited 1 time in total.
statixx

#50296 Re: SDP

Post by statixx »

Sve odluke relevantne za drzavu i njen put ka EU i NATO-u mogu se podrzati i u opoziciji. Isto je i sa kvalitetnim zakonskim rjesenjima i odlukama.

To sto ce Bakir napraviti koaliciju ne znaci da ce dobiti vise ministarskih mjesta u VM ili bilo kojih drugih funkcija. Niti da ce Dodik osjetiti bilo kakav "pritisak".
kiligonzales

#50297 Re: SDP

Post by kiligonzales »

Bosanski_kralj wrote:
kiligonzales wrote:
Ako koalicija SDA, SDP i DF treba da homogenizira sve patriotske snage za moguce nove pregovore vezane za reustroj BiH i eventualno clanstvo u NATO, onda ova koalicija ima smisla na nivou drzave i entiteta, ako je cilj samo fotelja, onda nema potreba za njom.
Naravno da je jedini cilj fotelja. Kakva tobožnja priča o homogeniziranju, euro-atalanskim integracijama i sl.
Pa onda nek se nadaju da ce SDA i od SDP i DF napraviti tariguz jer imaju svu paznju medija, kao sto u napravili od SBB. Ono cim se formira vlast usvoje budzeti, sredi se malo stanje, ide raspad koalicije i nova kriza. Kolac ce se podjeliti prema ostvarenim rezultatima na razlicitim nivoima vlasti i to je to. Svak na dobitku.

Onda cemo gledati medijsko spinovanje od toga raspada. Scenarij koji je vec vidjen.
drug_profi

#50298 Re: SDP

Post by drug_profi »

duh_sa_sjekirom wrote:
drug_profi wrote:
Naravno da je argument ako želiš korist za narod.
Drugačija koalicija nije moguća. Narod nije glasao za to i sad je red da narod i osjeti sta su dobili glasanjem.
Korist za narod u ovom slucaju je da nauči lekciju.
Koalicija bi samo produzila stanje nesvjesti i prepustanja svoje sudbine u tudje ruke.
Ja sam te pitao da nam konkretno kažeš od koje koalicije će narod imati koristi?
Volio bih argumentovan odgovor, bar da im potpišem bjanko glas na izborima dok sam živ.
Koalicija stranaka koje imaju iskrene namjere da poprave zivot ljudima. Nebitan je akronim.
Mozda i SDA jednog dana bude pozeljan partner, ali dok je to Izetbegovica prcija, tesko....
kiligonzales

#50299 Re: SDP

Post by kiligonzales »

un1ted wrote:
kiligonzales wrote:
Nije tako, SDA i SDP ma koliko ih mi smatrali lošim, a jesu, prepoznali je realnost u kome se BiH nalazi 90-ti.
Ma hajte molim vas. Vjerovati licemjerima moze samo budala!

Nisam glasao za njih, glasao sam za NS.

Politika je kurva. Mene ovi preokreti ne cude. Kod nas ih vazda ima.
Control panel

#50300 Re: SDP

Post by Control panel »

spreca wrote:
nikad s vama u evropu...
Svakim danom je sve neizvjesnije....mladez ce izgleda poceti setati po mindzi....i izgleda niko ga nece moci uititi
Hoce mladez setati, posebno nakon rendanja ribice.
Post Reply