da je napisao "u zemlji" umjesto "sa evropom" bio bi u pravu, sto ne znaci da je sa timi "sa evropom" u krivu. kada je put zemljom za polovinu kraci onda to ima znacenje, koliko ekonomsko toliko i drustveno.VjecitiStudent wrote:'bem mu miša, koji će onda biti glavni parametar kod važnosti nekakvog puta, pruge, aerodroma, ako nije količina putnika ili tereta kojeg oni opslužuju?OldMayor wrote:Ja samo ne kontam kako mozete vise raspravljati o tome je li put isplativ ili nije sa ljudima koji ocito veze blage sa ekonomijom nemaju. Te kojima je glavna vodilja mnozenje broja auta sa cijenom putarine i tako skontaju valjda da put nije isplativ. Sta ces znaju ljudi.
Da ne govorimo o tome da ce trecina puta do kraja godine biti gotova, znaci prica nigdje veze. I ovaj put je dio koridora koji fakticki jednim najmanjim dijelom prolazi kroz nasu zemlju.
Ako hocemo i da fizicki budemo 'povezani' sa Evropom, moramo ovo dovrsiti.
A ne da ljudi prodju 3 zemlje za 4 sata, pa se po nasoj truckaju 5-6 sati.
Što je opet direktno proporcionalno gustoći prometa, kao najlaše mjerljivom parametru.
Inače ovo je tek jedna, od tri sporedne grane koridora V, glavni koridor je na pravcu Kijev - Venecija.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- vee-jay
#5026 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
Adnanos
#5027 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vjerovatno glupa pitanja za ove koji ovo pratite svaki dan ali cu ih ipak postavit jer me strasno zanima. Koliko sam ja shvatio ovaj Corridor 5c bi trebao da ide sve od Bosanskog Broda pa do ispod Mostara (Neum?). Evo vidim da su ti radovi oko Tarcina uspjesno zavrseni ali koliko je ukupno zavrseno do sad? Hoce li se stvarno ici skroz do ispod Mostara? Zna li se kad bi od prilike trebalo sve da bude gotovo?
Pitam jer bi meni ovaj autoput bio strasno znacajan kad dolazim u BIH.
-
kakaljin
#5028 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Adnanos wrote:Vjerovatno glupa pitanja za ove koji ovo pratite svaki dan ali cu ih ipak postavit jer me strasno zanima. Koliko sam ja shvatio ovaj Corridor 5c bi trebao da ide sve od Bosanskog Broda pa do ispod Mostara (Neum?). Evo vidim da su ti radovi oko Tarcina uspjesno zavrseni ali koliko je ukupno zavrseno do sad? Hoce li se stvarno ici skroz do ispod Mostara? Zna li se kad bi od prilike trebalo sve da bude gotovo?
Po pravilu ovaj autoput ide od Bijace koja je iznad Ploca pa sve do Bosanskog Broda.
Ima negdje slika ovdje cijele dionice.
A kada ce se to zavrsiti veliko je pitanje, ovo se sve moglo ranije zavrsiti.
- bach
#5029 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zanimljiva gradilišta, skoro niti jednog radnika na njima ....So What! wrote:Koridor 5C: Prokopan tunel Grab kod Tarčina dug 400 metara
Na poddionici Suhodol-Tarčin autoceste Koridora 5C ostvaren je još jedan značajan uspjeh u izgradnji autocecste kao najvažnijeg infrastrukturnog objekta u našoj zemlji. Završeni su radovi na iskopu tunela Grab, koji je dug oko 400 metara.
-
Adnanos
#5030 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala na odgovorukakaljin wrote:Adnanos wrote:Vjerovatno glupa pitanja za ove koji ovo pratite svaki dan ali cu ih ipak postavit jer me strasno zanima. Koliko sam ja shvatio ovaj Corridor 5c bi trebao da ide sve od Bosanskog Broda pa do ispod Mostara (Neum?). Evo vidim da su ti radovi oko Tarcina uspjesno zavrseni ali koliko je ukupno zavrseno do sad? Hoce li se stvarno ici skroz do ispod Mostara? Zna li se kad bi od prilike trebalo sve da bude gotovo?
Po pravilu ovaj autoput ide od Bijace koja je iznad Ploca pa sve do Bosanskog Broda.
Ima negdje slika ovdje cijele dionice.
A kada ce se to zavrsiti veliko je pitanje, ovo se sve moglo ranije zavrsiti.
Kako sada stvari stoje? Koliko je zavrseno? Predpostavljam da su poceli od Sarajeva pa prema Mostaru?
- svjezi_ustipak
#5031 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
jasta, probio se tunel sam od sebe. doveli turci novog ajvaz dedu koji je sem dove za probijanje tunela ucio dovu i za oblaganje tunela.bach wrote:Zanimljiva gradilišta, skoro niti jednog radnika na njima ....So What! wrote:Koridor 5C: Prokopan tunel Grab kod Tarčina dug 400 metara
Na poddionici Suhodol-Tarčin autoceste Koridora 5C ostvaren je još jedan značajan uspjeh u izgradnji autocecste kao najvažnijeg infrastrukturnog objekta u našoj zemlji. Završeni su radovi na iskopu tunela Grab, koji je dug oko 400 metara.
-
glockov kolac
#5032 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
svjezi_ustipak wrote:jasta, probio se tunel sam od sebe. doveli turci novog ajvaz dedu koji je sem dove za probijanje tunela ucio dovu i za oblaganje tunela.bach wrote:Zanimljiva gradilišta, skoro niti jednog radnika na njima ....So What! wrote:Koridor 5C: Prokopan tunel Grab kod Tarčina dug 400 metara
-
felichi
#5033 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zna li neko gdje kamioni koji dan/noc odvoze zemlju i kamenje sa gradilista kroz rakovicu ostavljaju sve to?
negdje se vec trebala formirati manja planina!
negdje se vec trebala formirati manja planina!
-
stup metropola
-
jefferson
#5035 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
svjezi_ustipak wrote:jasta, probio se tunel sam od sebe. doveli turci novog ajvaz dedu koji je sem dove za probijanje tunela ucio dovu i za oblaganje tunela.bach wrote:Zanimljiva gradilišta, skoro niti jednog radnika na njima ....So What! wrote:Koridor 5C: Prokopan tunel Grab kod Tarčina dug 400 metara
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5036 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
opet si se pojavio Harisovac, iako si OBEĆAO da nećeš više. prvo si OBEĆAO, onda si se ZAREKAO.ramton wrote:Pa i ti da zidas kucu ciglu dnevno i da mjenjas majstore za svaku ciglu da ti uzida u kucu, i tebe bi kuca izasla papreno.dustaban wrote:Jedno je sigurno, nece biti na dunjaluku skupljeg autoputa od ovoga!
Budimo pametni, SDA i SDP su napravili dobar nacin za kradju love preko autoceste i naravno da nece graditi u komadu 50 km autoceste i otvoriti je za tri godine, nego ce to sto vise podijeliti na poddionice i vremenski, da bi mogli sto vise zapetljati, kako bi mogli sto vise pokrasti.
U tome je problem. BiH placa kilometar puno skuplje, jer to gradi godinama i gradi iz vise malih poddionica.
Da se 2002 godine kad se pricalo o koridoru uzelo kredita 3,5 milijardi eura i da se to zavrsilo tamo negdje do 2007 godine, do sad bi koridor vec uzeo jedno milijardu eura. Ovako, SDA i SDP su uzeli jedno 20%, izvodjaci radova jos 20%, dealovi korumpirani jedno 10%, jedno 25% to sto gradimo kratke dionice, 25% sto se probiju svi moguci razumni rokovi i to godinama i tu smo negdje, placamo kilometar 100% skuplje nego bi trebali. SA zaobilaznica je trebala u paketu (svi lotovi) biti zavrsena 2006 godine. Kredit za SA zaobilaznicu je potpisala alijansa za promijene na celu sa Zlajom Lagumdzijom.
Medjutim trosi se lova kredita, pare jos ne stizu na naplatu, cekajte dok to krene pristizati, onda ce se cijela zemlja hvatati za glavu, a Zlaje i Bakira nece biti da ih se hvata za vratove.
i opet guslaš isto.
- basicm
#5037 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bravo!svjezi_ustipak wrote: jasta, probio se tunel sam od sebe. doveli turci novog ajvaz dedu koji je sem dove za probijanje tunela ucio dovu i za oblaganje tunela.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Bumerang
- dante17
- Grof
#5040 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znam da je totalni off topic, ali da ne otvaram novu temu...je li iko od vas išao na granični prijelaz Čepikuće? Kakva je cesta, je li dobro označeno (da se ne zaluta negdje)? Ima li čekanja na granici?

- Hajlac
#5041 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo
Ekologija se svodi na AutoCAD...Bumerang wrote:
![]()
- dustaban
#5042 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo
Trebalo bi ovako nesta napraviti preko Santiceve u Mostaru, da konacno pocnu prelaziti sa jedne na drugu stranu!

-
Megiddo
#5043 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Milina mi doći na ovu temu. 
- Filter
#5044 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
http://www.klix.ba/forum/hrvatska-more- ... #p10113394Grof wrote:Znam da je totalni off topic, ali da ne otvaram novu temu...je li iko od vas išao na granični prijelaz Čepikuće? Kakva je cesta, je li dobro označeno (da se ne zaluta negdje)? Ima li čekanja na granici?
-
Seyfo
#5045 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zna li neko kad će napraviti spoj od stupa do obilaznice? Na obilaznici sam vidio i skretanje i putokaz prekrižen.
Zašto nisu to odmah napravili? vjerovatno se preklapaju nadležnosti: AC odradile svoje i boli ih k
Zašto nisu to odmah napravili? vjerovatno se preklapaju nadležnosti: AC odradile svoje i boli ih k
-
palermo
#5046 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bio ja u nedelju, nigdje nikoga, cesta je sasvim ok,imaš doduše par kilometara gdje može biti nezgodno ako naiđe kakav kamion, ali nema gužve.Grof wrote:Znam da je totalni off topic, ali da ne otvaram novu temu...je li iko od vas išao na granični prijelaz Čepikuće? Kakva je cesta, je li dobro označeno (da se ne zaluta negdje)? Ima li čekanja na granici?
Označeno je ok, ali moraš obratiti pažnju na signalizaciju.
Da, nema čekanja na granici
-
Labirint
#5047 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne preklapaju se nikakve nadleznosti, jasno je definisano sta je obavezaSeyfo wrote:Zna li neko kad će napraviti spoj od stupa do obilaznice? Na obilaznici sam vidio i skretanje i putokaz prekrižen.
Cesta a sta Autocesta FBiH.
- shiljak
#5048 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svi ovi što uvoze nešto, prođu kroz Mostar i moraju u Sarajevo doći, kao i ovi preko Travnika pa do Sarajeva.. opet se gužva stvori u samom gradu.. što ne stave carinu negdje drugo, malo izvan sarajeva, ili negdje gdje nije prometno, nego baš moraju kroz ove uličice gdje je najveća gužva u Sarajevu? 
- notsure
#5049 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kružni tok "Briješće", u nadležnosti CESTE FBiH, a obilaznica u nadležnosti AUTOCESTE FBiH.Seyfo wrote:Zna li neko kad će napraviti spoj od stupa do obilaznice? Na obilaznici sam vidio i skretanje i putokaz prekrižen.

ACFBiH došle do Briješća, CFBiH ne rade ništa.

Čim vlada FBiH prebaci koji milion Hidrogradnji da se ovo napravi, povjerenici Hidrogradnje poklope pare da namire dugove i tako ukrug.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/hidr ... /131213098
Prije dva dana rekoše da tek pregovaraju o uslovima tendera?!?!
http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/vuj ... ib-a/41292
- stranac2
#5050 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sve ovo novo napravljeno super izgleda i sve to al zjapi prazno a u gradu zacepljeno .Laicko pitanje poslije laickog zapazanja
Zanima me sledece da li je iko ikada prije ovih projekata izvrsio mjerenje saobracaja , broj vozila recimo koja ulaze preko Rajlovca i na neki nacin izvrsio analizu o protoku saobracaja koliko ide raje za grad a koliko za jug.
Zanima me sledece da li je iko ikada prije ovih projekata izvrsio mjerenje saobracaja , broj vozila recimo koja ulaze preko Rajlovca i na neki nacin izvrsio analizu o protoku saobracaja koliko ide raje za grad a koliko za jug.