SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Bodkin

#5026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Bodkin »

šime.sparina wrote:
Bodkin wrote:Moze li neko objasniti koja je to tacno ulica? Je li to ona raskrsnica ispod nadvoznjaka na stupu?

Tapatalk
Image
hvala :thumbup:
Loo

#5027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Loo »

madnessa wrote:
rimac wrote:Strašno! Žao mi je djeteta, roditelja, a i šofera kamiona ako je bio normalan. U stvari ne znam je li bio kriv. Ali svima nam se vjerojatno događalo da bez imalo vlastite krivice umalo ne zakačimo autom dijete ili pješaka...

A ovo mjesto jest kaotično. Nigdje nisam vidio toliko izmiješanost na cesti pješaka i vozila. Prije nekoliko godina je poginula djevojčica.
:thumbup:

Upravo. I vozač sam, a počesto i pješak. Pokušavam da kad vozim uvažavam pješake, a kad pješačim da uvažavam vozače. Problem je što ljudi ovdje ne razmišljaju o tome da neko dijete gleda i kopira njegovo ponašanje i kad zakorače na ulicu gdje nije postavljena signalizacija i pretrčavaju k'o da će svijet propasti zbog minutu-dvije stajanja na semaforu. Toliko se otelo kontroli divljanje s obje strane da više čovjek ne zna kako da ode na posao, pješice ili autom.

Divim se ljudima koji se kreću ovom lokacijom gdje je dječak stradao. Treba biti stvar
no hrabar. Bez imalo želje da ne poštujem život malenog čudi me da se ovo svakodnevno ne dešava obzirom haos. :(
nije dijete pretrcavalo,stajalo je i cekao da predje,semafora nema tj ima lai ne radi..ko zna kako izgleda ova raskrsnica,kako je nepregledna sto radi pijace sto parkiranih auta,bez ikakve signalizacije..zna kako je tesko preci ovaj dio prema tramvajskoj...vecina djece sa stupa prinudjena su ici u okolne skole,jer ista ne postoji na stupu, i sva ta djeca su od malih nogu ucena i svjesna da otvore 4 oci dok prelaze..ovdje nije do nepaznje djeteta...vozac ga uopste nije vidio ...i u pravu si,s obzirom koji je haos na ovom dijelu stupa,cudo da svaki dan neko ne nastrada...iznimno sam tuzna,bio je moj mali komsija :(
hopi

#5028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by hopi »

kako je dijete moglo stajatti i čekati da pređe ulicu, a ovdje vidimo na cesti je bila nesreća. I koliko vidim nema ovdje nikako pješačkog gdje se uopće prelazi?
Loo

#5029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Loo »

nisam bila svjedokom same nesrece,ali sam bila svjedokom izjava ocevidaca 3 min poslije

nije dijete bilo na putu da predje cestu,nije mu istrcao pa nije mogao zakociti...pokupio ga je zadnjim dijelom i tek kad ga je pregazio,zaustavio se

ne nema pjesackog,nema pjesackog nigdje na tom dijelu raskrsnice
svakako je tragedija i signal roditeljima iz ovog dijela naselja da se nesto uradi po pitanju signalizacije i sigurnosti ove dionice puta prema tramvajskoj
ponavljam,ko zna kako zgleda taj dio sa divljom pijacom,autima parkiranim na sred ulice sa sva 4 da bi kupio voce,sa kamionima koji skrecu u ul nikole sopa, cijelom desnom stranom na trotoaru tj pjesackoj zoni parkirani auti ..zna kako je opasna ova raskrsnica
astrid

#5030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by astrid »

Velika tuga :(
VjecitiStudent

#5031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

Za ovakve stvari odgovornost snosi naša drčna policija i svi slojevi korumpirane i neradnicke gradske vlasti. Gradom je nemoguće prolaziti od parkiranih i zaustavljenih auta, kamiona, dostavnih vozila i ovakve nesrece ce biti sve cesce.
Klizimo u potpunu anarhiju u svakom pogledu.
Ripicipi

#5032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

VjecitiStudent wrote:Za ovakve stvari odgovornost snosi naša drčna policija i svi slojevi korumpirane i neradnicke gradske vlasti. Gradom je nemoguće prolaziti od parkiranih i zaustavljenih auta, kamiona, dostavnih vozila i ovakve nesrece ce biti sve cesce.
Jeste, aha, ovakve stvari se inace nigdje drugo ne desavaju, samo kod nas.
Ne razumijem ljude koji za sve sto se desi krive vlast, policiju, hitnu itd.
Nesrece su sastavni dio zivota kojeg covjek zivi.
novi.dan.nova.nafaka

#5033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by novi.dan.nova.nafaka »

VjecitiStudent wrote:Za ovakve stvari odgovornost snosi naša drčna policija i svi slojevi korumpirane i neradnicke gradske vlasti. Gradom je nemoguće prolaziti od parkiranih i zaustavljenih auta, kamiona, dostavnih vozila i ovakve nesrece ce biti sve cesce.
Druže, tu policija stalno stoji i kažnjava pješake koji prolaze kroz crveno. Mnogo put sam tuda prošao i skoro svaki put murija na raskrsnici. Nije da ih opravdavam, ali ako ih igdje ima tu su...
VjecitiStudent

#5034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

potres_mozga wrote:
Jesi ikada probao voziti djecija kolica kroz grad? Ako nisi do sada, posudi od nekog, pa nam se javi sa utiscima.
Takodjer, skokni do nekog uredjenog grada, moze i Zagreb za to posluziti, pa se vrati sa utiscima i poredjenjima.

Za vise od dvije decenije demokratije, niti jedno novo parking mjesto nije napravljeno u gradu. A broj automobila je porastao nekoliko puta. Skoro da nema ulice u gradu koja nije zakrcena autima i kojom se moze hodati bez stalnog obaziranja na promet.
VjecitiStudent

#5035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Druže, tu policija stalno stoji i kažnjava pješake koji prolaze kroz crveno. Mnogo put sam tuda prošao i skoro svaki put murija na raskrsnici. Nije da ih opravdavam, ali ako ih igdje ima tu su...
Ne stanujem tu, no vidim kolege i kolegice pišu da stalno ima nekakvih auta zaustavljenih na sred ulice dok vlasnici 'nesto kupe'. Jel i njih kaznjavaju?
U mom dijelu grada, sve je zakrceno, policije nikad nema, a dvije su skole u blizini.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Velkoski »

Gledam ja danas zenu sa kolicima, hladno preko crvenog predje. I tu je vlast kriva ? Ne kazem da je bajna vlast ( kriticna je ), ali ni ljudi ovdje nisu nista bolji.
mrtva kokoš

#5037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by mrtva kokoš »

potres_mozga wrote:
cekaj, ko je kriv sto na ulici u kojoj se desilo sto se desilo postoji semafor vise od 2,3 godine a nije u funkciji ?! ko je kriv sto ono ruglo od "pijace" iz dana u dan pravi probleme jer se vozaci parkiraju i gdje treba i gdje ne treba ?! ko je kriv sto to ruglo znatno smanjuje preglednost same raskrsnice na kojoj su se dogadjale slicne stvari i prije, je li i to teba biti sastavni dio zivota...

ako je tako da svi radimo sto nam je volja ?!

a da sto se tice ovih bosman kamiona, nije mi se jednom desilo da moram bjezati od njih kada mi dolaze iz suprotne trake, svaki dan prolazim tom ulicom i dobro sam upoznat sa njihovim bezobrazlukom, vozaci pomenture firme uopste ne gledaju na druge ucesnike u saobracaju..
VjecitiStudent

#5038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

leet wrote:Gledam ja danas zenu sa kolicima, hladno preko crvenog predje. I tu je vlast kriva ? Ne kazem da je bajna vlast ( kriticna je ), ali ni ljudi ovdje nisu nista bolji.
Ti isti ljudi odu vani i tamo voze i hodaju ko baje. Sta se promijenilo???

Pravila krse svi i pjesaci i vozaci i oni koji su duzni da ih sprovode, mi klizimo u anarhiju, malo po malo, ludilo u saobracaju je tu tek najizrazitiji primjer.

Pa pogledajte samo na sta lici ugao izmedju Radiceve i Branilaca grada, plocnik je svakog dana u potpunosti zakrcen autima i to zamislite, autima kantonalnog tuzilastva!!!!!
kokuz_sa

#5039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

VjecitiStudent wrote:
potres_mozga wrote:
Jesi ikada probao voziti djecija kolica kroz grad? Ako nisi do sada, posudi od nekog, pa nam se javi sa utiscima.
Takodjer, skokni do nekog uredjenog grada, moze i Zagreb za to posluziti, pa se vrati sa utiscima i poredjenjima.

Za vise od dvije decenije demokratije, niti jedno novo parking mjesto nije napravljeno u gradu. A broj automobila je porastao nekoliko puta. Skoro da nema ulice u gradu koja nije zakrcena autima i kojom se moze hodati bez stalnog obaziranja na promet.
cekaj a jel to policija kriva sto su auta parkirana na trotuaru :?

nije..nego nasi revnosni politicari koji su usvojili zakon u kojem je netragom nestao clan 74 (mislim da je ovaj)
koji propisuje da se moze neko kazniti ako je parkirao na nedozvoljenom mjestu..
i zato sada svak svugdje parkira..
eno dvije godine ako nije i vise kod pozorista zjapi prazan parkng jer se naduravaju sa Musicima oko izgradnje garaze, eno parking u hrasnom ka stadionu grbavica kad s ekrene..prazan,nigdje auta nema al svi zato parkiraju pred zgradama i stepenistima..dok je parking bio ogradjen i placao se bio je pun..cim je zakon takav da moze se parkirat gdje zeli..odmah je prazan
parking kod fahdove dzamije..uvijek ima mjesta..al svi uvijek parkiraju pred zgradi i iza zgrade auto..ima hlada pa da im se auto ne ugrije tamo a i mrsko im otici 35metara do parkinga od ulaza

a
nekidan pricam s prijateljem koji je policajac i koji mi kaze..

"ja njega ne mogu kazniti ako je parkirao na trotoaru, jedino ga mogu kazniti ako ga vidim da vozi po trotoaru(naveo mi je neki clan po kojem moze kaznu napisati)" tako isto mi je kazao da ispred 2-3 kafica na grbavici se redovno postavlja znak zabrane parkiranja i da gazde tih kafica redovno taj znak sijeku i odnesu negdje da mogu oni i gosti im tu da parkiraj..
al opet hajd bez dokaza koga optuzi
cigara

#5040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cigara »

Serete u prazno svi, kakva vlast i policija? Pjesaci se ponasaju ko imbecili mrtvi jer imaju to "vlast je kriva"
ako znas kakva je vlast, kakvo je stanje, onda se malo prilagodi tom stanju, a ne kroz zakrcenu cestu hodat ko da je setaliste u centru Londona!

Ovo godina koliko vozim vidio sam tonu idiota i idiotkinja s kolicima, takve situacije su u pitanju da mi je zao sto ih ne mogu prijaviti. Tipa stane na semafor... al stane skroz uz cestu tako da je on/ona blizu trotuaru a trecina kolica viri, i sta ce tebi koji k vlast i policija i vozac? ili milion puta kod Alipasine dzamije prelaz prema starom Radniku, bljesce jebeno zeleno svjetlo, glupaca s kolicima lagano, samo nabit nogom u glavu i to sto jace. I da, gurao sam jako puno djecija kolica kroz grad.

Shvatam ja sve to oko vlasti i policije, al jebo vas ne parkiraju politicari 1000 auta po trotuarima, eto niko od vas ne parkira tamo gdje ne treba? Niko od vas ne stane prosirenja i zablokira bus da bi nesto na brzake uzeo?

Ove mlade majke su najgore u svemu tome, gurne ona kolica na ulicu ko da prevozi Hulka unutra a ne bebu pa onda pogleda imal auta, prije nego ona kroci nogom na ulicu (kolica vec na pola trake)
Last edited by cigara on 06/06/2012 21:29, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#5041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by VjecitiStudent »

kokuz_sa wrote:cekaj a jel to policija kriva sto su auta parkirana na trotuaru :?

nije..nego nasi revnosni politicari koji su usvojili zakon u kojem je netragom nestao clan 74 (mislim da je ovaj)
koji propisuje da se moze neko kazniti ako je parkirao na nedozvoljenom mjestu..
i zato sada svak svugdje parkira..
eno dvije godine ako nije i vise kod pozorista zjapi prazan parkng jer se naduravaju sa Musicima oko izgradnje garaze, eno parking u hrasnom ka stadionu grbavica kad s ekrene..prazan,nigdje auta nema al svi zato parkiraju pred zgradama i stepenistima..dok je parking bio ogradjen i placao se bio je pun..cim je zakon takav da moze se parkirat gdje zeli..odmah je prazan
parking kod fahdove dzamije..uvijek ima mjesta..al svi uvijek parkiraju pred zgradi i iza zgrade auto..ima hlada pa da im se auto ne ugrije tamo a i mrsko im otici 35metara do parkinga od ulaza

a
nekidan pricam s prijateljem koji je policajac i koji mi kaze..

"ja njega ne mogu kazniti ako je parkirao na trotoaru, jedino ga mogu kazniti ako ga vidim da vozi po trotoaru(naveo mi je neki clan po kojem moze kaznu napisati)" tako isto mi je kazao da ispred 2-3 kafica na grbavici se redovno postavlja znak zabrane parkiranja i da gazde tih kafica redovno taj znak sijeku i odnesu negdje da mogu oni i gosti im tu da parkiraj..
al opet hajd bez dokaza koga optuzi
Napisah gore da je za sve ovo kriva i policija i svi slojevi gradske vlasti koji i ne pokusavaju ovaj problem da rijese.

Koliko je npr. sagradjeno stanova u famoznim Tibrinim zgradama???
A koliko ima parking mjesta za stanare u njima???

Nije Sarajevo jedini grad na svijetu sa ovakvom geografijom i ovim brojem auta.
Rjesenja ovog problema postoje, no ama bas niko ni ne pokusava da ih nadje.
daxon

#5042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by daxon »

Iako ne volim komentarisati nakon nesreće i biti "general nakon bitke", pogotovo ako nisam svjedočio događaju, ipak, čitajući iskaze svjedoka i očima punih suza gledajući fotografije sa mjesta događaja, usuđujem se nešto reći, a vezano za situaciju u kojoj je tragično nastradao dječak:

Nekad sam i sam bio vozač teških kamiona pa pretpostavljam što se desilo, naime, svaki vozač kamiona kada skreće npr. desno, nakon što je prednjim krajem ušao pod otprilike 45 stepeni u odnosu kamiona i ulice u koju skreće, mora da isprati u desnom retrovizoru zadnji kraj kamiona, jer pozicija prednjeg i zadnjeg kraja kamiona u odnosu na ulicu može da se razlikuje i preko 2 metra, a sve zavisi od dužine kamiona i ugla skretanja.
Dakle, drugim riječima, ako si prednjim točkovima udaljen od nekog predmeta, trotoara, pješaka... dva ili više metara ne znači da ga zadnjim točkovima nećeš nagaziti.
Iako ne želim naglasiti grešku ili sugerisati krivicu vozača kamiona, mislim da je napravio profesionalni propust tako što prilikom skretanja nije u retrovizoru pratio zadnji kraj kamiona.

Ono što želim posebno naglasiti, a u cilju da se ovakve užasne tragedije ne bi deešavale, to je da na tom djelu, dakle, tih nekih kritičnih 30-tak metara te ulice, ukoliko ništa drugo ne mogu ili ne žele da urade, treba, mogu i moraju postaviti znak "zona smirenog saobraćaja", što znači, mjesto gdje se saobraćaj odvija otprilike brzinom ljudskog hoda.
Iako i bez tog znaka situacija na tom mjestu sugeriše vozačima izvanredan i povećan oprez, naročito kada su u pitanju profesionalci, tj. vozači vozila viših kategorija, međutim, bez znaka nema prekršaja sve dok se ne desi tragedija, a znak svima daje obavezu i odgovornost, tj. prekršioce čini odgovornim te se mogu sankcionisati.
zipoo

#5043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zipoo »

Ma poskidat semafore i saobracajne znakove, i onako ih niko ne postuje. Nas mozes jebati mi necemo ni A reci, ali cemo zato prste polomiti pisajuci po raznim portalima i forumima kako bi nekog pravdali i kudili. Ni smo mi za ovaj moderni svijet, jos smo mi za kocije.
Melami

#5044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Melami »

potres_mozga wrote:
NE desavaju s enigdje u normalnoj drzavi, ako smatras Kinu i Rusiju normalnu onda OK. Jeste vlast kriva, necu ja praviti pjesacke i smafore? nadvoznjake i slicno. sta ti je ba.
Ripicipi

#5045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

Melami wrote:
potres_mozga wrote:
NE desavaju s enigdje u normalnoj drzavi, ako smatras Kinu i Rusiju normalnu onda OK. Jeste vlast kriva, necu ja praviti pjesacke i smafore? nadvoznjake i slicno. sta ti je ba.
:-)
Loo

#5047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Loo »

šime.sparina wrote:
potres_mozga wrote:
cekaj, ko je kriv sto na ulici u kojoj se desilo sto se desilo postoji semafor vise od 2,3 godine a nije u funkciji ?! ko je kriv sto ono ruglo od "pijace" iz dana u dan pravi probleme jer se vozaci parkiraju i gdje treba i gdje ne treba ?! ko je kriv sto to ruglo znatno smanjuje preglednost same raskrsnice na kojoj su se dogadjale slicne stvari i prije, je li i to teba biti sastavni dio zivota...

ako je tako da svi radimo sto nam je volja ?!

a da sto se tice ovih bosman kamiona, nije mi se jednom desilo da moram bjezati od njih kada mi dolaze iz suprotne trake, svaki dan prolazim tom ulicom i dobro sam upoznat sa njihovim bezobrazlukom, vozaci pomenture firme uopste ne gledaju na druge ucesnike u saobracaju..
eto,coek sve reko
po 3 put kazem vam,ko ne zna kako funkcionise taj dio stupa,ta raskrsnica ,ti piljari,ta auta na sred ceste povazdan parkirana...horor ljudi
Loo

#5048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Loo »

daxon wrote:Iako ne volim komentarisati nakon nesreće i biti "general nakon bitke", pogotovo ako nisam svjedočio događaju, ipak, čitajući iskaze svjedoka i očima punih suza gledajući fotografije sa mjesta događaja, usuđujem se nešto reći, a vezano za situaciju u kojoj je tragično nastradao dječak:

Nekad sam i sam bio vozač teških kamiona pa pretpostavljam što se desilo, naime, svaki vozač kamiona kada skreće npr. desno, nakon što je prednjim krajem ušao pod otprilike 45 stepeni u odnosu kamiona i ulice u koju skreće, mora da isprati u desnom retrovizoru zadnji kraj kamiona, jer pozicija prednjeg i zadnjeg kraja kamiona u odnosu na ulicu može da se razlikuje i preko 2 metra, a sve zavisi od dužine kamiona i ugla skretanja.
Dakle, drugim riječima, ako si prednjim točkovima udaljen od nekog predmeta, trotoara, pješaka... dva ili više metara ne znači da ga zadnjim točkovima nećeš nagaziti.
Iako ne želim naglasiti grešku ili sugerisati krivicu vozača kamiona, mislim da je napravio profesionalni propust tako što prilikom skretanja nije u retrovizoru pratio zadnji kraj kamiona.

Ono što želim posebno naglasiti, a u cilju da se ovakve užasne tragedije ne bi deešavale, to je da na tom djelu, dakle, tih nekih kritičnih 30-tak metara te ulice, ukoliko ništa drugo ne mogu ili ne žele da urade, treba, mogu i moraju postaviti znak "zona smirenog saobraćaja", što znači, mjesto gdje se saobraćaj odvija otprilike brzinom ljudskog hoda.
Iako i bez tog znaka situacija na tom mjestu sugeriše vozačima izvanredan i povećan oprez, naročito kada su u pitanju profesionalci, tj. vozači vozila viših kategorija, međutim, bez znaka nema prekršaja sve dok se ne desi tragedija, a znak svima daje obavezu i odgovornost, tj. prekršioce čini odgovornim te se mogu sankcionisati.
upravo se to desilo :(
O'zone
Globalni moderator

#5049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by O'zone »

Obračun u Sarajevu: Mladić pucao u brata svoje maloljetne djevojke?

Napadač se poslije pucnjave sam predao
Autor A. C. | Objavljeno 06.06.2012. u 09:12

U sarajevskoj ulici Trebevićka broj 123 večeras je došlo do pucnjave u kojoj je jedna osoba zadobila povrede i prebačena je u KCUS, potvrdio je za "Dnevni avaz" dežurni operativni MUP-a Kantona Sarajevo.

Napadač se poslije pucnjave sam predao, a na lice mjesta su izašli pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da je mladić koji je pucao bio sa maloljetnom djevojkom. Kada je naišao njen brat, između njih dvojice je došlo do sukoba te je mladić pucao u djevojčinog brata.

- Povrijeđeni mladić je dovezen na KUM u 20:30 sa ustrijelnom ranom trbuha i drugog lumbalnog kralješka. To su povrede opasne po život, a mladić se trenutno nalazi u operativnoj sali - rekla je za "Dnevni avaz" potparol KCUS Biljana Jandrić.
bachje

#5050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by bachje »

ma pjesaci su stoka ko sto neko rece. jest da ima i ludih vozaca al kad rulja nagrne na cestu pa to niko nista ne gleda. posebno penzioneri i djeca. i onda kad se desi udes vozac je kriv. danas slucaj, vozim se autobusom i na semaforu pridje biciklista prepoznao vozaca, valjda mu neki jaran ili sta i frajer se ufatio za prozor i tako od mosta suade dilberovic do drvenije. samo sam cekao da podleti pod autobus ili da ga neko pokupi sa strane. a ovaj vozac autobusa opalio jedno 60 kmh i nista. fakat smo lud narod
Locked