SDP

Post Reply
nosara

#5026 Re: SDP

Post by nosara »

Optimus Prime wrote: Pa nije korist od autoputa iskljucivo od putarine.
Indirektna korist je mnogo veca.

Nasa komparativna prednost je blizina bogatim trzistima zap. Evrope. Bez dobrih putnih komunikacija je ne mozemo iskoristiti.
Mani se floskula i parola... Nasa situacija je na nivou srednjeg vijeka, ljudi kupuju jagode na komad... nema toliko jeftine robe sa svjetskih trzista koja nece stostruko poskupit dok dodje do nas... Pusti suplju...

Odgovori mi konkretno, ako se susjedima ne isplati, kojom magijom ce se nama isplatit...?

I dosta vise o autoputu, nema vode, gras se raspada, cuke jedu djecu, kriminal prosperira, sve je skupo do kurca... Gdje je vlast da zastiti gradjane od propasti...? Gdje je socijalno osjetljivi zlaja, inace micin drugar iz starih dana... :x

Ili je reis prava adresa...? :-)
nosara

#5027 Re: SDP

Post by nosara »

Adriatic wrote:I dobro, zaključili smo da ni SDP ne valja.
Šta ćemo sad?
DOSTA... Sjecas se...? Pa ako ne slete, barem neka se useru... :D
Optimus Prime

#5028 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

KatarinaKosaca wrote:
Optimus Prime wrote:Pa nije korist od autoputa iskljucivo od putarine.

Nasa komparativna prednost je blizina bogatim trzistima zap. Evrope. Bez dobrih putnih komunikacija je ne mozemo iskoristiti.
Ovdje ti se pokušava nešto drugo reći, a ti daješ proklamacije iz prvog razreda ekonomske škole :D
Kao prvo termin "komparativna prednost" u kontekstu u kojem ga rabiš.. niđe veze
Drugo.. Govori ti se da je infrastruktutu mora pratiti jaka privreda. Ako nemaš dovoljan protok robe, kapitala i ljudi, onda je neproduktivno i služi samo sebi.
Pa ne bas.
Ekonomija je ipak malo dinamicnija nego sto ti zamisljas.
Sa jacom infrastrukturom dolaze i strane investicije koje vremenom jacaju privredu i donose ekonomski rast, a time i jaci protok robe, kapitala i ljudi.
Last edited by Optimus Prime on 06/12/2011 15:30, edited 1 time in total.
adore

#5029 Re: SDP

Post by adore »

Mentalitet nam je takav da se pljuje na sve onako kompjuterski rečeno random a da se nema nikakvih informacija o temi. Autoput je do sada gradila (nije gradila) slovenačka firma SCT koji su istjerani zbog stečaja i naplaćena je garancija od 5 i nešta miliona €. Sada ga grade 3 domaće firme od kojih živi nekoliko hiljada ljudi (po tebi nema razlike?). Za 4 godine će se izgraditi duplo više autoputa nego za prethodnih 13 godina (razlika?) . Do sada je naša draga BiH plaćala milone € kazne investitorima zbog toga što nismo koristili sredstva koja su nam data na raspolaganje a sada?
Nema veze ko je na vlasti, isto bih rekao da je i Sda ili neko drugi trenutno taj zar nije???? nije sama nego u koaliciji, ali nije to poenta, ali pozitivne stvari se trebaju podržati, nema ih puno nažalost. Porediti se sa Hrvatskom je smiješno, ljudi imaju vlast nad svojom teritorijom, kod nas je nemoguće donijeti bilo koji zakon jer više od pola države radi po principu što gore to bolje i opstuira svaki korak naprijed. Najlakše je sjediti negdje u hladovini i sr.ati na sve bez želje da se nešta sazna ili ne daj bože doprinese svojoj zemlji. Svi govorimo u nekom trećem licu BIH je sranje, svi su lopovi, manijaci voze po cestama, gradovi i rijeke su prljavi. To smo svi mi a ne neko treći. Eto svemirci bacaju smeće po našoj lijepoj domovini.
Domovini svaka cast, drzava je truba...[/quote]

"Narod zaslužuje vlast koju ima" kao što reče jednom Winston Churchill, mi nismo bolji od ove ili prošle vlasti, svejedno. Nema nas 100 miliona pa da kažemo onih 10 na vrhu su šupci. Pola stanovništva, karikiram, nam je vlast, hvala Dejtonu.
nosara

#5030 Re: SDP

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
KatarinaKosaca wrote:

Ovdje ti se pokušava nešto drugo reći, a ti daješ proklamacije iz prvog razreda ekonomske škole :D
Kao prvo termin "komparativna prednost" u kontekstu u kojem ga rabiš.. niđe veze
Drugo.. Govori ti se da je infrastruktutu mora pratiti jaka privreda. Ako nemaš dovoljan protok robe, kapitala i ljudi, onda je neproduktivno i služi samo sebi.
Pa ne bas.
Sa jacom infrastrukturom dolaze i strane investicije koje vremenom jacaju privredu i donose ekonomski rast.
:lol:

Dakle, strane investicije ne dolaze jer nema autoputa...? :D Svaka ti dala...
sanaman

#5031 Re: SDP

Post by sanaman »

@optimus

A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo.

ostadoh bez teksta kada sam pogledao neke podatke...pa imao samo 38 000 gimnazijalaca u BiH, ca. 107 000 studenata i 2010 18000 apsolevanata raznih fakulteta...

U HR, je preko 180 000 studenata i preko 32000 apsolvenata...za deset godina oni 320 000 mi 180 000...140 000 razlika, sto je puno je puno je (pod prepostavkom da nista ne mijenja) a oni ce u EU znaci da ce vjerovatno povecati broj apsolvenata.

Ja sam ostao bez teksta, tesko mi bude kada mi kazu ti Balkanac, vi ovo, ono..trece zemlje, nerazvijeni itd. Ja se fol bunim a u BiH ima samo 400 000 pretplatnika (postpaid) mobilne telefonije...jos kada odbijete drzvane mobitele, firme...koliko privatnih lica placa mjesecu pretplatu? Bas smo kokuzi :(((((
Last edited by sanaman on 06/12/2011 15:38, edited 1 time in total.
seln

#5032 Re: SDP

Post by seln »

nosara wrote:
Odgovori mi konkretno, ako se susjedima ne isplati, kojom magijom ce se nama isplatit...?
Ne isplati se ni zdravstvo, hajmo ga ukinuti.
seln

#5033 Re: SDP

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:

Dakle, prugu Brcko-Banovici nije trebalo graditi dok se ne otvore dovoljno veliki rudnici uglja?
Optimus Prime

#5034 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

nosara wrote:

Mani se floskula i parola... Nasa situacija je na nivou srednjeg vijeka, ljudi kupuju jagode na komad... nema toliko jeftine robe sa svjetskih trzista koja nece stostruko poskupit dok dodje do nas... Pusti suplju...

I dosta vise o autoputu, nema vode, gras se raspada, cuke jedu djecu, kriminal prosperira, sve je skupo do kurca... Gdje je vlast da zastiti gradjane od propasti...? Gdje je socijalno osjetljivi zlaja, inace micin drugar iz starih dana... :x

Ko je rekao da im se ne isplati?
Oni samo sa putarinom mogu platiti ceh.
tortekolaci

#5035 Re: SDP

Post by tortekolaci »

madner wrote:
tortekolaci wrote:Ovo je stvar vjere. Da li vjerovati onima koji su prije 13 godina tvrdili da ce za deset godina zavrsiti autoput, pa do sada napravili 38 km, Ili vjerovati onima koji kazu da ce za sljedece 4 godine napraviti duplo vise, a poceli su time sto prve godine (cetvrtina vremena je vec potrosena) nisu napravili nista.
Ja cu biti totalni nevjernik, pa cu reci da su i jedni i drugi lazovi.
Ne kontam sta je poenta, do sljedecih izbora cemo znati da li su supljaci ili ne.

Bitno je samo zapamtiti obecanja.
Vec je prosla jedna godina u kojoj nisu napravili nista. Ako tebi trebaju jos tri da dodjes do zakljucka, u redu.
poznanik

#5036 Re: SDP

Post by poznanik »

sanaman wrote:...A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo,

Nema razloga za brigu, odnedavno postoji vjeronauka u školama, začas će učenici naučiti sve potrebno, začas će naše stanovništvo postati obrazovano...imaćemo mi još pameti i kadra za izvoz u svijet :oops:
nosara

#5037 Re: SDP

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
nosara wrote:

Ko je rekao da im se ne isplati?
Oni samo sa putarinom mogu platiti ceh.
Mogu ceh kod stipe pod lipom... :D Dug... 60milja su u dubiozi, najvecim djelom zbog te, neproduktivne investicije... Cak dizu kredite za odrzavanje autoputa... Moj brale... :D
seln

#5038 Re: SDP

Post by seln »

sanaman wrote:@optimus

A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo,
Za divno cudo, uprkos 43% stanovnistva sa osnovnom skolom, skoro svako ima auto i sicu za gorivo.
Mozda je alternativa da uvedemo Pol Potov sistem? Nismo skolovani, sta ce nam autoputevi, skole, bolnice, televizija...
madner

#5039 Re: SDP

Post by madner »

To se zove skakati pred rudu. Zasto moram danas odluciti o tome? Ako su supljaci, znat ces to na vrijeme. Ako nisu, neces se izofirat.
Optimus Prime

#5040 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

A sta bi to BiH mogla prodati bogatom trzistu zapadne evrope? Sta mi to prozvodimo da je poznati brend, da je kvalitetno? Jabuke, kruske, drvo? Jesi li pogledao bilten agencije za statistiku koji kaze da u BiH ima 2,5 milona radno sposobnig stanovnistva a od toga 43% ima samo osnovnu skolu ili manje i mi nekome u necemu da budemo konkuretni? Pa cime se mislimo baviti i biti produktivni...? Nit imamo obrazovano stanovnistvo da nam dodju strane firme pa proizvode niti imamo pamet da sami proizvodimo,
Svasta nesto.

Pa ni Slovaci nemaju niti jedan svoj brend.
Ali zato proizvode 800.000 automobila godisnje i to tipa VW, Hyundai, KIA, Peugeot.
Do prije 20 godina nisu nikako proizvodili automobile.

jasno je da ne mozemo proizvoditi chipove, bar u dogledno vrijeme.
Ali ukoliko poboljsamo infrastrukturu i uslove poslovanja, siguran sam da ce mnoge firme koje se bave obradom metala, proizvodnjom namjestaja i prehrambenoj industriji ulagati u BiH.
Last edited by Optimus Prime on 06/12/2011 15:40, edited 1 time in total.
adore

#5041 Re: SDP

Post by adore »

nosara wrote:

Pa ne bas.
Sa jacom infrastrukturom dolaze i strane investicije koje vremenom jacaju privredu i donose ekonomski rast.
:lol:

Dakle, strane investicije ne dolaze jer nema autoputa...? :D Svaka ti dala...
Svaka i meni dala :D ali nisi u pravu, za strane investicije je infrastruktura i autoput jako važan. Kada se "investitori" provozaju preko Komara, Bradine ili Karaule sve im je jasno a ne da razmišljaju kuda će njihova roba, mašine za fabrike ili bilo šta doći u i izvan BiH.
seln

#5042 Re: SDP

Post by seln »

Prica postaje nesuvisla. Niko nije govorio da je autoput nepotreban dok SDP nije preuzeo kormilo.
Odjednom nam ne treba, ne isplati se, preskup je...
tortekolaci

#5043 Re: SDP

Post by tortekolaci »

Naravno da je autoput vazan, i prevazan. I bas na njemu su ovi novi uspjeli da budu jos sporiji od onih proslih. Da mi je neko rekao da se moze biti nesposobniji od Brankovica pljuno bih ga.
boki86

#5044 Re: SDP

Post by boki86 »

nosara wrote:Mani se floskula i parola... Nasa situacija je na nivou srednjeg vijeka, ljudi kupuju jagode na komad... nema toliko jeftine robe sa svjetskih trzista koja nece stostruko poskupit dok dodje do nas... Pusti suplju...
Pa onda po logici stvari tu trebamo i vjecno ostati...da su ljudi u srednjem vijeku razmisljali na nacina da nista ne treba poboljsati, jer hebiga zivi se kako se zivi, danas ne bi bilo ni kompjutera sa kojeg mozes ovako nesto izjavljivati...
Ne vidis sliku siroko :-) Gradnja autoputa garantuje investicije, a u nasem slucaju za domace firme koje grade autoput. Domaca firma placa porez i daje plate radnicima. Ti radnici izdrzavaju porodice. Od tog poreza se finansira gras, vik itd...i sad ti kazes da ne treba graditi autoput jer ima problema drugih..

Samo ekonomija i investicije rjesavaju probleme, indirektnim putem naravno. Ali jok, jebo autoput, eno redukcija vode u Sarajevu.
sanaman

#5045 Re: SDP

Post by sanaman »

Optimus Prime wrote:

Svasta nesto.

Pa ni Slovaci nemaju niti jedan svoj brend.
Ali zato proizvode 800.000 automobila godisnje i to tipa VW, Hyundai, KIA, Peugeot.
Do prije 20 godina nisu nikako proizvodili automobile.
E sada se zapitaj zasto su tamo otisli ne kod nas. A @seln ovdje se radi o ljudskim resursima kao potencijalu, KOJEG MI DEFINITIVNO NEMAMO, nakon ove statistike sve je ilizija da imamo, da smo pametni, strucni i najobrazovaniji.

Vjeronauk nikakve veze nema sa ovim. Da ga sad ukines ostalo bi idalje ovih 43%.
poznanik

#5046 Re: SDP

Post by poznanik »

adore wrote:
nosara wrote:Dakle, strane investicije ne dolaze jer nema autoputa...? :D Svaka ti dala...
Svaka i meni dala :D ali nisi u pravu, za strane investicije je infrastruktura i autoput jako važan. Kada se "investitori" provozaju preko Komara, Bradine ili Karaule sve im je jasno a ne da razmišljaju kuda će njihova roba, mašine za fabrike ili bilo šta doći u i izvan BiH.
Poznato je da strani investitori najviše ulažu u Njemačku, Francusku, USA i druge države sa razvijenom transportnom infrastrukturom. U Brazil, Kinu, Indiju itd. ne pada im na pamet što slično.. 8-)
VjecitiStudent

#5047 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

Optimus Prime wrote:
VjecitiStudent wrote:
Mentalitet nam je takav da se pljuje na sve onako kompjuterski rečeno random a da se nema nikakvih informacija o temi. Autoput je do sada gradila (nije gradila) slovenačka firma SCT koji su istjerani zbog stečaja i naplaćena je garancija od 5 i nešta miliona €. Sada ga grade 3 domaće firme od kojih živi nekoliko hiljada ljudi (po tebi nema razlike?). Za 4 godine će se izgraditi duplo više autoputa nego za prethodnih 13 godina (razlika?) . Do sada je naša draga BiH plaćala milone € kazne investitorima zbog toga što nismo koristili sredstva koja su nam data na raspolaganje a sada?
Nema veze ko je na vlasti, isto bih rekao da je i Sda ili neko drugi trenutno taj zar nije???? ali pozitivne stvari se trebaju podržati, nema ih puno nažalost. Porediti se sa Hrvatskom je smiješno, ljudi imaju vlast nad svojom teritorijom, kod nas je nemoguće donijeti bilo koji zakon jer više od pola države radi po principu što gore to bolje i opstuira svaki korak naprijed. Najlakše je sjediti negdje u hladovini i sr.ati na sve bez želje da se nešta sazna ili ne daj bože doprinese svojoj zemlji. Svi govorimo u nekom trećem licu BIH je sranje, svi su lopovi, manijaci voze po cestama, gradovi i rijeke su prljavi. To smo svi mi a ne neko treći. Eto svemirci bacaju smeće po našoj lijepoj domovini.
A SCT nam je gradio cijeli autoput?
Meni nije jasno sta ti pokusavas da dokazes.

Sasvim je jasno da se bivsa vlast ponasala sasvim diletantski glede izgradnje autocesta. Ova desetogodisnja farsa sa SCT-om (koja je rijesena dolaskom platfome na vlast) je samo jedan dokaz tome.
Malo mi ova "obavijestenost" bode oci.
SCT nam gradio cijeli autoput, sad nam gradi Primorje, u cemu je razlika?
Platforma prekinula farsu sa SCT-om????
http://www.tip.ba/2011/01/17/sct-bankro ... bilaznici/
boki86

#5048 Re: SDP

Post by boki86 »

tortekolaci wrote:
madner wrote:
tortekolaci wrote:Ovo je stvar vjere. Da li vjerovati onima koji su prije 13 godina tvrdili da ce za deset godina zavrsiti autoput, pa do sada napravili 38 km, Ili vjerovati onima koji kazu da ce za sljedece 4 godine napraviti duplo vise, a poceli su time sto prve godine (cetvrtina vremena je vec potrosena) nisu napravili nista.
Ja cu biti totalni nevjernik, pa cu reci da su i jedni i drugi lazovi.
Ne kontam sta je poenta, do sljedecih izbora cemo znati da li su supljaci ili ne.

Bitno je samo zapamtiti obecanja.
Vec je prosla jedna godina u kojoj nisu napravili nista. Ako tebi trebaju jos tri da dodjes do zakljucka, u redu.
Ti ili nisi procitao par postova unazad ili se pravis slijep :shock:

Budi vrijedan pa se vrati i procitaj, ili gradnju autoputa koja je u toku ne priznajesh kao uspjeh????
Optimus Prime

#5049 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

seln wrote:Prica postaje nesuvisla. Niko nije govorio da je autoput nepotreban dok SDP nije preuzeo kormilo.
Odjednom nam ne treba, ne isplati se, preskup je...
Jest vala,
sad se osjecam glup posto ima pola sata pokusavam da objasnim nesto sto je djeci u vrticu jasno.
madner

#5050 Re: SDP

Post by madner »

Kina itekako ulaze u autoputeve.

Ulaganja u infrastrukturu su dobra ako omogucavaju nove poslovne mogucnosti.
Post Reply