Renault Megane all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#5026 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

amar1994 wrote:
spree wrote:
Slabo ima po piku ili su bas skupi, a mislio sam malo oblici otpade. Kontao sam da mozda neko zna neki konkretan otpad ili mjesto gdje ima dosta toga. U svakom slučaju hvala :thumbup: .
probaj se snaci , ja sam nasao nesto 3x jeftinije nogo kod nas , original :thumbup:

https://allegro.pl/listing?string=radio ... t-1-2-0901

alternativno i po meni bolja opcija , aftermarket radio i connects2 adapter za komande :)
mislim da je Mp3 za Megane baš rijetkost i da ga je teško naknadno ugraditi, barem za varijante prije prvog facelifta...onda se mora i gornji ekran mijenati...
spree

#5027 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

amar1994 wrote: :thumbup:

meni je aux najveca glupost , jer ne mozes mijenjati pjesme preko radija , nego mobitelom :-)
Ma jeste, ali eto mozda nekada spucati neki yt preko moba :) .
johntra wrote:
mislim da je Mp3 za Megane baš rijetkost i da ga je teško naknadno ugraditi, barem za varijante prije prvog facelifta...onda se mora i gornji ekran mijenati...
Uh jbt o tome nisam uopste mislio :sad: . Drug je tako ubacio mp3 umjesto obicnog, pa sam ja po automatizmu zakljucio da moze i kod mene. Kod mene je scenic ustvari, ali onaj prije facelifta. Haj bas cu probati taj od druga, mada sad kad skontam vjerovatno ne moze jer nema onih opcija koje ima sa mp3 gore na ekranu :sad: .
johntra

#5028 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Nisam siguran, ali mislim da Megane druge generacije nikako nema MP3...morao bi uzeti sa Clia treće generacije...
the_hooligan_ec

#5029 Re: Renault Megane all about

Post by the_hooligan_ec »

Moze li preporuka ili savjet kakav je opcenito Renault megane 2 sedan varijanta 2006 god sa 1.6 16v motorom i kakav je za ugradnju plina ... Hvala lijepo
kafanski_covjek

#5030 Re: Renault Megane all about

Post by kafanski_covjek »

odlican
spree

#5031 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

johntra wrote:Nisam siguran, ali mislim da Megane druge generacije nikako nema MP3...morao bi uzeti sa Clia treće generacije...
ima 100%.
drug vozi onog sedana 2006 i ima mp3. nisam jos stigao da probam kod sebe, ali cim probam napisem moze li ili ne.
spree

#5032 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

the_hooligan_ec wrote:Moze li preporuka ili savjet kakav je opcenito Renault megane 2 sedan varijanta 2006 god sa 1.6 16v motorom i kakav je za ugradnju plina ... Hvala lijepo
ja sam negdje procitao da su to najbolji motori za ugradnju plina. i ja sam sebi htio ugraditi, ali vozim super kratke relacije, pa je upitno koliko mi se isplati.
johntra

#5033 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

the_hooligan_ec wrote:Moze li preporuka ili savjet kakav je opcenito Renault megane 2 sedan varijanta 2006 god sa 1.6 16v motorom i kakav je za ugradnju plina ... Hvala lijepo
Plin bi trebao primiti OK, bez ikakvih problema...motor ko motor je isto OK, najveća mana varijabilna remenica, koja mora i ne mora početi zezati, odnosno, gubi vremenom svoju funkciju...mana je što se mora zupčasti skidati da se mijenja, pa je najbolje zamijeniti kad se radi veliki servis...ponavljam, neko kaže da joj je rok 60.000 kilometara, ali ima slučajeva da kod i na većoj kilometraži normalno radi...kod mene je recimo sad oko 70.000 na satu i nema nikakvih problema sa njom...osim čudnog zvuka motora, kao dizel, simptom je gubitak jačine motora...ne osjeti se to u vožnji, ali recimo kao da imaš pet do deset KS manje...i to te ne treba uopšte razbijati kod kupovine...i standardna boljka motora su bobine, ali to je problem kod svih novih benzinaca, zamjenska roba...potrošnja 9 ljeti po gradu, zimi 11, 11,5...otvoreno u zavisnosti od ceste može i na 5,5 litara...
dgL_

#5034 Re: Renault Megane all about

Post by dgL_ »

johntra wrote:
Plin bi trebao primiti OK, bez ikakvih problema...motor ko motor je isto OK, najveća mana varijabilna remenica, koja mora i ne mora početi zezati, odnosno, gubi vremenom svoju funkciju...mana je što se mora zupčasti skidati da se mijenja, pa je najbolje zamijeniti kad se radi veliki servis...ponavljam, neko kaže da joj je rok 60.000 kilometara, ali ima slučajeva da kod i na većoj kilometraži normalno radi...kod mene je recimo sad oko 70.000 na satu i nema nikakvih problema sa njom...osim čudnog zvuka motora, kao dizel, simptom je gubitak jačine motora...ne osjeti se to u vožnji, ali recimo kao da imaš pet do deset KS manje...i to te ne treba uopšte razbijati kod kupovine...i standardna boljka motora su bobine, ali to je problem kod svih novih benzinaca, zamjenska roba...potrošnja 9 ljeti po gradu, zimi 11, 11,5...otvoreno u zavisnosti od ceste može i na 5,5 litara...
Meni preko 10 l nije uzeo cak ni zimi... Ljeti po boardu oko 8.5-9 zimi do 10 otprilike... Doduse normalna voznja, nornalno saltanje...

Otvorene je tacno da ide i do 5.5... Ali 5.8 do 6 je realnije ako ima autoputa gdje ce se malo i nabrat do 130-140 :)
johntra

#5035 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Meni su stvarno gradske relacije kraće, do 10 kilometara dnevno u špicama, tako da je meni to sasvim realna potrošnja...
dgL_

#5036 Re: Renault Megane all about

Post by dgL_ »

johntra wrote:Meni su stvarno gradske relacije kraće, do 10 kilometara dnevno u špicama, tako da je meni to sasvim realna potrošnja...
Pa i meni su druze... Grbavica-grad-velesici-stup... Najcesce ta relacija... Ali eto ima tu i od noge na gasu malo... Po mojim mjerenjima nekim zimi kad je minus oko 10 a ljeti po boardu 8 do 8.5... Do mora 5.5-5.6 l prosjek
johntra

#5037 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

To je haman u jednom smjeru duže od moje ukupne relacije... :D i opet se tu nekad i ima malo prostora za otvorenije vožnje...ja sam u gradu, totalni je kapak po pitanju toga...iz Alipašine znam izlaziti po 15 minuta samo, a gdje su ostali čepovi na glavnoj...tu je taman taj litar razlike i meni je to potpuno normalno, niti me šta posebno zabrinjava...
spree

#5038 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

Meni ide fino preko 10, doduse prekratka mi je tura ito uzbrdo. Logicno ima i nizbrdo, ali hladan, a i svakako se mora dodati nesto gasa. Scenic je nesto tezi tako da ni mene ne zabrinjava previse :D . Varijabilna me zabrinjava, ali valjda izdrži do velikog servisa sljedeće godine. U svakom slucaju plin bi i meni super legao, barem za ove duze relacije. Gledam neke kolege sa posla koji imaju plin predju po 4 puta vise km mjesečno, a isto damo za gorivo :(
johntra

#5039 Re: Renault Megane all about

Post by johntra »

Meni računica za plin nije isplativa za to ulaganje, jer manje kilometara prelazim...što se tiče varijabilne, ako ti se ne čuje i ne zveči ko dizel ili ne osjetiš neko drastično smanjenje snage, ok je to...
spree

#5040 Re: Renault Megane all about

Post by spree »

Pa i meni nije isplativo, jer se vjerovatno plin i ne bi palio na ovim svakodnevnim relacijama oko 1,7km, ali kontam da nije lose imati ustedu cim bi isao na malo duze relacije. Jos uvijek sam u procesu razmisljanja. Vala da mi je imalo udaljeniji posao davno bi ga ugradio. Varijabilna se nekada cuje kao da malo grebe/lupka otprilike na 2k obrtaja, a nekada isto kad se pali auto. Nema smanjenja snage, mada mrzim da imam ista na autu sto moze izazvati problem, odnosno sto nije bas skroz ispravno, pa ide zamjena cim dodje vrijeme za veliki servis, jer je neisplativo samo nju.
NediM17

#5041 Re: Renault Megane all about

Post by NediM17 »

imam jednu tricu u porodici, sa 1.6 16v motorom i plinom, 11-o godiste (prva registracija dvanaeste), presao malo ispod 100.000, od toga 60kkm na plin.

auto, toci, vozi, i redovni servisi. sto se tice velikog servisa, tu se vodilo francuskom servisnom, koja kaze 6 godina ili 130.000km, tako da je servis odradjen prije par dana, nakon 6 godina.

sve u svemu, sto se tice pouzdanosti, odrzavanja i cijene voznje, auto je izuzetan.
Ned071

#5042 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

Dok ne pocne igranka... A onda je veselje...
Warashii

#5043 Re: Renault Megane all about

Post by Warashii »

Ned071 wrote:Dok ne pocne igranka... A onda je veselje...
Igranka u kom smislu?
Normalno je da će se kad tad nešto desiti a kad spadne podizac stakla bit će odma "francusko govno, govorio sam ja".
Last edited by Warashii on 12/09/2017 22:04, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5044 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

galsko smece se kaze :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5045 Re: Renault Megane all about

Post by konektovan »

Warashii wrote:
Ned071 wrote:Dok ne pocne igranka... A onda je veselje...
Igranka u kom smislu?
Normalno je da će se kad tad nešto desiti a kad spadne podizac stakla bit će odma "francusko govno, govorio sam ja".

Pusti frajera, vidis da trola. :mrgreen:
Ned071

#5046 Re: Renault Megane all about

Post by Ned071 »

Do 120 milja osim bobina sve bilo ok. Evo ga po godine redovan gost servisa. Nema sta mu nije. Kvar za kvarom. Jedan vlasnik, samo za vangradsku voznju koristen. Prvih 60 hljada odrzavan u ovlastenom u Hrvatskoj, nakon toga u ovlastenom u Sarajevu. Ne kazem da je smece al nije ni sjajan kako ga se predstavlja...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5047 Re: Renault Megane all about

Post by bitanga_sa_otesa »

Ned071 wrote:Do 120 milja osim bobina sve bilo ok.
dgL_

#5048 Re: Renault Megane all about

Post by dgL_ »

Ned071 wrote:Do 120 milja osim bobina sve bilo ok. Evo ga po godine redovan gost servisa. Nema sta mu nije. Kvar za kvarom. Jedan vlasnik, samo za vangradsku voznju koristen. Prvih 60 hljada odrzavan u ovlastenom u Hrvatskoj, nakon toga u ovlastenom u Sarajevu. Ne kazem da je smece al nije ni sjajan kako ga se predstavlja...
Pretjerujes rodzak, ima tih primjeraka i sa 300 k km koji nisu imali nikakvih vecih zahvata pored redovnih servisa... (Ulje i filteri, veliki servis, diskovi i pakne, set kvacila jednom, bobine valeo ili beru i miran sto se toga tice...) eventualno tu i tamo mandzeta puknuta, procurila racvaa vode, zamjenjen akumulator(jbg francuz mora se akumulator mjenjat)

Moj primjerak 254 k na satu, kod mene od 236 i zadovoljan sam autom... Ima nekih sitnica ali nista sto nije normalno za svako auto u toj klasi
amar1994

#5049 Re: Renault Megane all about

Post by amar1994 »

Ma stipu suplju , svaki auto ima mana i prednosti , osim G2 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Sodom1

#5050 Re: Renault Megane all about

Post by Sodom1 »

dgL_ wrote:
Ned071 wrote:Do 120 milja osim bobina sve bilo ok. Evo ga po godine redovan gost servisa. Nema sta mu nije. Kvar za kvarom. Jedan vlasnik, samo za vangradsku voznju koristen. Prvih 60 hljada odrzavan u ovlastenom u Hrvatskoj, nakon toga u ovlastenom u Sarajevu. Ne kazem da je smece al nije ni sjajan kako ga se predstavlja...
Pretjerujes rodzak, ima tih primjeraka i sa 300 k km koji nisu imali nikakvih vecih zahvata pored redovnih servisa... (Ulje i filteri, veliki servis, diskovi i pakne, set kvacila jednom, bobine valeo ili beru i miran sto se toga tice...) eventualno tu i tamo mandzeta puknuta, procurila racvaa vode, zamjenjen akumulator(jbg francuz mora se akumulator mjenjat)

Moj primjerak 254 k na satu, kod mene od 236 i zadovoljan sam autom... Ima nekih sitnica ali nista sto nije normalno za svako auto u toj klasi
A spula :D
Post Reply