IRAN

Post Reply
kiky

#5026 Re: IRAN

Post by kiky »

dokle iran može da prkosi ...
prvo če ga uništit ekonomski, a onda scenario kao u siriji i libiji ...
na kvadrat ...
ne zaboravite da je iran več imao proteste opozicije koji su bili krvavi i masovni a to je vjerovatno bila samo proba ...
karanana

#5027 Re: IRAN

Post by karanana »

nece oni njega moci izgnjaviti niti unistiti ekonomski.
ide ovdje ograniceni zracni napad do jeseni i onda ce potez biti na iranu.
iako je izborna godina, mislim da nece cekati jos godinu da se novi/stari US predsjednik ustolici nego da ce ga pod pritiskom i vodstvom izraela napasti u ovoj godini.
Opetja033

#5028 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

udrch wrote:Bogami si ti ovdje udrobila pravo..islamski čvor zvan šiije i sunije nisu uspjeli razriješiti ni puno učeniji od tebe..
Bitka na Devi nema nikave povezanosti sa razdorom između šiija i sunija i ne treba je miješati u ovaj sukob..ako je to tako reci mo ko je bio šija a ko sunija? Aiša r.a. ili Alija r.a.?
Najveći razdor je zaista nastao nakon Kerbele..međutim činjenica koja se često prešućuje jeste da Jezid nikad nije naredio taj pokolj i da je plakao kad mu je donijeta Husejnova glava..ono što je Jezid naredio bilo ja da mu se Husejn dovede u Damask..
Pokolj na Kerbeli je naredio Ubejdullah ibn Zijad za kojeg mnogi smatraju da je bio šiija i koji je kao namjesnik Iraka bio jako moćan i jako važan i Medini i Damasku..ishod borbi za vlast nad hilafetom je ovisio o njemu..
Tražeći jedan podatak maloprije sam naišao na jedan tekst gdje se jako velikom preciznošću govori o tome po kojem su redu ginuli svi oni koji su bili uz Husejna r.a...čak se govori i na koji način su poginuli, koga je pogodila strijela i gdje, koga je ubio konjanik, a koga pješak i slične stvari..kako su došli do tako preciznih podataka?
Ovaj masakr je uzet kao polazna tačka razdora i ona je milion puta dosad korištena u političke svrhe tako da je jako teško dokazati šta je tu istina, a šta laž..jedino oko čega se svi slažu jeste da je poginulo 72 osobe koje su bile u srodstvu sa Poslanikom..
U ovo vrijeme nije bilo jasne podjele na šiije i sunije i jedni i drugi će se mnogo kasnije identificirati..

O kakvom pravu prvog halife govorite..da je Poslanik želio nekome dati to pravo on bi to i učinio..nije ga dao, muslimani su izabrali koga su željeli..osim toga Alija se nije uklapao u tu priču iz jednostavnog principa da Poslanik nikad nije želio da dođe do bilo kakvog nasljeđivanja..mnogi smatraju da Poslanik nije imao muških potomaka iz razloga da ne bi došlo do bilo kakvog nasljeđivanja i uzimanja bilo kakvog prava iz činjenice da je Muhammed posljednji poslanik..

Sve vam je to politika zakuhala i nikad se prava istina neće znati.
Slazem se u potpunosti sa vecinom stvari koje si napisao - i u ovom i u kasnijim komentarima na ovoj temi. Medjutim moram da reagujem na jednu stvar: amnestiranje Jezida za ubistvo Huseina r.a. Cinjenica je da vecina tabiina vrlo kriticno govori i o Jezidu l.a. i o Muaviji (recimo ona poznata izjava Hasana al Basrija o tome da je Muavija uradio samo jednu od pet stvari koje je ucinio bio bi veliki grijesnik, itd). Nepobitna je cinjenica da Jezid stoji iza ubistva Imama Huseina r.a. To nase amnestiranje Jezida a donekle i Muavije nam je samo medvjedja usluga pri diskusijama sa sijjama jer nas vrlo lako mogu pobiti sluzeci se nasim, sunnijskim izvorima. Samim tim otvaras im mnoga druga vrata. Niti Jezid, a Boga mi ni Muavija ne trebaju i ne smiju biti oprani od svojih zlodjela i nijedan (a pogotovo ovaj prvi) ne pripadaju svijetlim stranama historije Islama. Zataskivanjem, guranje pod tepih i neselektivna odbrana svih ashaba i svih njihovih postupaka (ovdje ne govorim samo o Muaviji) cinimo uslugu upravo sijjama, dozvoljavajuci im da nas argumentirano pobiju nasim izvorima.

P.S. Da se razumijemo - pripadnik sam ehlu sunneta sto je vidljivo i iz mojih ranijih komentara na ovoj temi.
Last edited by Opetja033 on 20/02/2012 18:45, edited 1 time in total.
liberty02

#5029 Re: IRAN

Post by liberty02 »

evo naso i ja nesto, sad koliko je tacno neznam...

Iran Raid Seen as a Huge Task for Israeli Jets
http://www.nytimes.com/2012/02/20/world ... ml?_r=1&hp

kako sam skonto piloti bi morali oko 1600 km da lete pa da natoce kerosin u zdraku i da gadjaju.
severin

#5030 Re: IRAN

Post by severin »

neznam sto se sekirate sije-suniti, sve su to muslimani :wink: a drugo ako se iran ne boji ni zapada i izraela sta vam to onda moze reci o njemu da ih ne j... 5 % iran je star preko 2000 godina znaju oni sa kim imaju posla i kako ce izaci na kraj sa njima citam u dvenom avazu interviju sa iranskim amabadorom za BIH fino lik kaze mi se njih ne bojimo branicemo se svim zaspolozivim sredstvima nek napadnu...
Janjicar

#5031 Re: IRAN

Post by Janjicar »

Moze li neko vise o Relaciji Iran-Turska
Interesuje me da li bi Turska mogla uletiti u pripomoc Iranu ako se nesto znacajno dogodi ?
udrch

#5032 Re: IRAN

Post by udrch »

harač wrote:
ravno wrote:
vodoprovodčik wrote:Predislamski Arapi iz doba koje muslimani nazivaju "džahilijet" su imali vrhovnog boga mjeseca, Allaha, tako da potiče od njih.

Allah dž.š. - Jedan i Jedini Bog, gospodar i stvoritelj svega materijalnog i nematerijalnog, pa i sunca i mjeseca; tako ga identično nazivaju i arapski kršćani i jedan dio arapskih jevreja.
Pošto se lako stiče utisak da impliciraš kako je islam nastavak paganskih politeističkih uvjerenja od prije pojave Muhammeda s.a.v.s., dužnost mi je da ti ukažem na izvor islama koji to eksplicitno negira:

"Među znamenjima Njegovim su noć i dan, i Sunce i Mjesec. Ne padajte licem na tle ni pred Suncem ni pred Mjesecom, već padajte licem na tle pred Allahom, koji ih je stvorio, ako želite da se samo Njemu jedinom klanjate."

(Qur'an - Al-Fussilat – Objašnjenje 41:37)

U novije vrijeme je, naročito u zapadnim medijima, sve prisutnija teza skoro identična tvojoj, o tome kako muslimani, u stvari, obožavaju paganskog boga.
Lijepi pozdravi, :-D
(i šta si s ovim "dokazao": jedni tvrde jedno, drugi drugo)
Bitno je ono što si ti dokazao, a ono je poznato forumskom auditorijumu već duže vrijeme..

Ja mislim da se ti budiš i liježeš sa riječima: ja mrzim islam.
lajkujMe

#5033 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Po meni rata ce biti, cak on je vec u biti proglasen rat je tu iza te zadnje uzbrdice, ali pitanje pobjednika je veoma komplikovano, ja osobno mislim da Izrael sam nema tih kapaciteta da vodi rat protiv Irana a Izraelov jedini pravi saveznik je SAD koja jeste najveca sila ali sama prijetnja da bi se Rusija i Kina mogle umjesati ako se SAD umjesa je velik rizik cak toliki da bi mogao uzrokovati 3 svijetski rat koji bi prema mom misljenju bio totalno drugaciji od 1 i 2 Svj. rata a ponovo bio bi konvecionalni bez upotrebe nuklearnih oruzja, a drugaciji zato sto se borbe vodile na ogranicenom podrucju bliskog istoka od izraela do irana.

A gubitnici ovog rata bi itekako mogli biti Izrael tako sto bi nestao a SAD posto bi izgubio mnostvo zivota i vojnih resursa, Rusija i Kina bi prosle kao SAD stim da bi se kina samo protresla i smijala posto realno oni imaju 100 na jednog izgubljenog vojnika.

Pobjednik bi bio kao prvo Kina posto bi se uzdigla na mega silu, pobjednik na papiru bi bio Iran posto bi ispunili svoje ciljeve ali bi ipak bili razorena zemlja (kao bosna 95), Rusija i SAD bi bile gubitnici sto se tice Vojne sile i novca, a Izrael ne bi bio ni gubitnik posto ne bi postojao vise.

Ja za 50 godina vidim Kinu kao jedinu mega ultra silu jedina zemlja koja bi parirala kini je SAD a ostale su manje vece ali bez stvarne moci.

A mogao bi se i varati jer Kina ovisi o nafti vise nego i jedna druga zemlja na svijetu to bi moglo znaciti njen nestanak i druge velike sile bi pale. Kaos bi nastao i zemlje koje su bogate ili koje imaju nafte ce biti najgore mjesto za zivljenje posto ce najaci pokusati da otmu to prirodno bogatsvo.

Malo sam otisao van teme uglavnom mislim da je vrlo moguce da ce Iran-Izrael biti uzrok nekog veceg rata to jest zadnja kap vode koja je prelila casu.
udrch

#5034 Re: IRAN

Post by udrch »

@Opetja033

Da se razumijemo, ja uopće ne amnestiram Jezida i Muaviju, pogotovo ne Muaviju, jer je on bio klasični primjer političara: prepreden i lukav, a uz to toliko debeo da se pred kraj života jedva kretao..

Međutim ja sam od onih koji ne amnestiraju ni Hasana, a pogotovo ne Husejna..po kojoj osnovi je Hilafet trebao da pripadne Husejnu? zato što je unuk Muhammeda a.s.? Poslanik se sigurno ne bi složio sa njim..u vrijeme ovih prepiranja oko Hilafeta bio je živ recimo Abdullah ibn Abbas..zar on nije po principima koje je ostavio Poslanik bio preči da bude Vođa Pravovjernih?

To je bilo vrijeme razdora i ovaj događaj su i šiije i sunije iskoristile kako je njima odgovaralo..Filip Hiti je po meni dao najbolji opis ovih događaja, a on nigdje ne kaže da je Jezid naredio da se Husejna presretne i masakrira..

Čak da se u vrijeme Jezida nije desio ovako strašan zločin, on bi opet po svim kriterijima bio loš vladar..osim toga on je prvi koji je naslijedio Hilafet, tako da je sve bilo protiv njega..
udrch

#5035 Re: IRAN

Post by udrch »

Janjicar wrote:Moze li neko vise o Relaciji Iran-Turska
Interesuje me da li bi Turska mogla uletiti u pripomoc Iranu ako se nesto znacajno dogodi ?
Nema tu nekih relacija već nekoliko stoljeća..nakon što se Iran oslobodio dominacije Osmanlija uglavnom su odnosi bili hladni..niti su ratovali niti su se voljeli..Turska je zadnjih desetljeća gajila sekularizam, a Iran suprotno..takvi odnosi su uglavnom još uvijek iako ima naznaka da se mijenja i da se približavaju jedni drugima..
Turska nikad neće otići u ovu krajnost u kojoj je Iran i to ne bi bilo dobro ni za Turke niti za bilo koga drugog.,ja se nadam da će Turska biti uzor i Iranu da se reformira..

Turska neće pomoći Iranu u ratu, jer rata neće biti..Turska kroz ekonomsku saradnju već pomaže Iranu u ratu protiv Izraela koji će se uglavnom voditi ovim sredstvima, ekonomskim i medijski..
Ove priče o trećem svjetskom ratu su obične nebuloze, ne postoji ni 1% takve šanse, jer u takvom ratu svi su gubitnici..Amerika rsikira gubitak No1, Kina riskira da sve ono što su postigli u zadnjih nekoliko desetljeća u potpunosti unište i da svoj narod dovedu na ivicu gladi..Rusija nema sredstava da finansira ni protugerilske ratove, a kamoli da vodi svjetski rat..danas je Putin izjavio da su resursi koje je nudila SSSR vojna doktrina u potpunosti iscprljene i da se mora krenuti drugim putem..
Izrael nema taj potencijal da vazdušnim i raketnim udarima slomi Iran i uništi njegove nuklearne potencijale..kakav bi to bio rat u kojem imaš snage samo da započneš, ali ne da i dovršiš i tako stvoriš vrlo moćnog neprijatelja i jasno poručiš čitavom svijetu: Izrael nema mjesta na Bliskom istoku.
Obama neće započeti rat sa Iranom, on jednostavno nije taj tip i ne postoje tajni centri moći koji će ga nagovoriti na drugačije..ako to nije uradio Bušonja neće ni ovaj garant. ni u ovom mandatu, a ni u sljedećem..

Najveća istina u svemu ovome jeste da Iran ima pravo na korištenje nuklearne tehnologije u mirnodopske svrhe..proces prelaska korištenja nuklearne tehnologije iz mirnodopske u vojne svrhe i nije tako jednostavna kako se prikazuje..Iranska postrojenja su tajna samo zato što se nama to servira kao takvo..
Pa Bugarska ima nekoliko nuklearnih elektrana, pa Krško nam je pred nosom..jeli to znači da u slučaju nekog rata možemo očekivati da Hrvatska postane nuklearna sila..
Iranu se neda da se probudi i da dođe u poziciju da ima dovoljno električne energije za njegov ekonomski napredak..a on osim korištenja nuklerne energije nema drugu mogućnost da podmiri svoje potrebe, ali to nikoga nije briga..zašto bi se Iranu dozvolilo da proizvodi nešto što mu zapad može prodavati za njegovu naftu..
snaga_znanja

#5036 Re: IRAN

Post by snaga_znanja »

ninja warriors :lol:
tesanj

#5037 Re: IRAN

Post by tesanj »

Zar poslije atentata na Aliju nije izabran njegov sin Hasan za Halifu. Muavija ne priznaje Hasana za Halifu i salje mu pismo da ga ne priznaje,a zatim je slao delegacije da mu Hasan privremeno preda Halifat. U tome su isticali da ce u ugovoru izmedu ostalog stajat: "Kada Muavija ostari da ce povratit Halifat Hasanu". Narod u Medini i drugim mjestima nije dozvoljavao da Hasan preda Halifat i stalno su mu davali podrsku. Medutim, Muavija nije odustajao od pritiska, te je poceo prijetiti ratom. Obzirom da je Hasan bio poslanikov unuk i istinski vjernik nije mogao dozvolit da se vjernici medusobno ubijaju, posebno radi ljudi koji se bore da dodu na vlast. zbog toga je Hasan, nakon dvije godine vladavane, predao Halifat Muaviji kojem je vlast bila iznad svega pa i ljudskih zivota.U ugovoru je,izmedu ostalog stajalo da se u dzamijama prekine proklinjanje njegovog oca, sto je Muavija uvazio. Nastavak se zna.
liberty02

#5038 Re: IRAN

Post by liberty02 »

iran bi trebao da sebi ovakve rakete nabavi S-300 Image
liberty02

#5039 Re: IRAN

Post by liberty02 »

lajkujMe wrote:Po meni rata ce biti, cak on je vec u biti proglasen rat je tu iza te zadnje uzbrdice, ali pitanje pobjednika je veoma komplikovano, ja osobno mislim da Izrael sam nema tih kapaciteta da vodi rat protiv Irana a Izraelov jedini pravi saveznik je SAD koja jeste najveca sila ali sama prijetnja da bi se Rusija i Kina mogle umjesati ako se SAD umjesa je velik rizik cak toliki da bi mogao uzrokovati 3 svijetski rat koji bi prema mom misljenju bio totalno drugaciji od 1 i 2 Svj. rata a ponovo bio bi konvecionalni bez upotrebe nuklearnih oruzja, a drugaciji zato sto se borbe vodile na ogranicenom podrucju bliskog istoka od izraela do irana.

rat je vec nastupio. desinformacija itd. to je vrsta rata.
zapadne sile imaju taktitku koja se zove, zavadi pa vladaj.
liberty02

#5040 Re: IRAN

Post by liberty02 »

Janjicar wrote:Moze li neko vise o Relaciji Iran-Turska
to niko nezna, sve zavisi koliko je turska za nato vezana.
kad je u bosni bio rat nisu nista poduzimali...
simpozijum delirijum

#5041 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

liberty02 wrote:iran bi trebao da sebi ovakve rakete nabavi S-300 Image
ne daju im Rusi pod pritiskom Americko-Izraelskoga lobija , a platili su avans Iranci od 300 miliona dolara ( ili necim jer ne trguju vise u dolarima i zato i ljute USA bankare)
vjezba bataljona S-300 iz 2010
otkriveno i unisteno 10 ciljeva za minut i 15 sekundi , na raznim visinama i udaljenostima , simultano !
najbolji PVO planete !
domet ; oko 120 kilometara
dali ga Iran ipak posjeduje ? Kinezi imaju svoju verziju takodjer ( kupili su licencu od Rusa , nista slabiji jer kada Kinezi prave oruzje za sebe ? to nisu plasticne igracke sa pijace , budite sigurni u to !)
ja mislim da ga Iranci posjeduju , i dobro kriju kao iznenadjenje za agresore
da li S-300 ( nekoliko divizona ) moze zaustaviti napad super avijacije mocnoga Izraela i USA ?
ne potpuno ali im moze nanijeti teske gubitke ( oko stotinu oborenih za manje od sat vremena ) i produziti rat u nedogled ( mjesecima )
sistem je vrlo mobilan i automatizovan ( sam gadja najopasnije ciljeve i prati ih, tacnije; kompjuterski sistem ) , mijenja poziciju u roku 30 minuta , radarski sistem otporan na ometanje ;
liberty02

#5042 Re: IRAN

Post by liberty02 »

simpozijum delirijum wrote:
liberty02 wrote:iran bi trebao da sebi ovakve rakete nabavi S-300 Image
ne daju im Rusi pod pritiskom Americko-Izraelskoga lobija , a platili su avans Iranci od 300 miliona dolara ( ili necim jer ne trguju vise u dolarima i zato i ljute USA bankare)
vjezba bataljona S-300 iz 2010
otkriveno i unisteno 10 ciljeva za minut i 15 sekundi , na raznim visinama i udaljenostima , simultano !
najbolji PVO planete !
domet ; oko 120 kilometara
dali ga Iran ipak posjeduje ? Kinezi imaju svoju verziju takodjer ( kupili su licencu od Rusa , nista slabiji jer kada Kinezi prave oruzje za sebe ? to nisu plasticne igracke sa pijace , budite sigurni u to !)
ja mislim da ga Iranci posjeduju , i dobro kriju kao iznenadjenje za agresore
da li S-300 ( nekoliko divizona ) moze zaustaviti napad super avijacije mocnoga Izraela i USA ?
ne potpuno ali im moze nanijeti teske gubitke ( oko stotinu oborenih za manje od sat vremena ) i produziti rat u nedogled ( mjesecima )
sistem je vrlo mobilan i automatizovan ( sam gadja najopasnije ciljeve i prati ih, tacnije; kompjuterski sistem ) , mijenja poziciju u roku 30 minuta , radarski sistem otporan na ometanje ;
evo recimo naprimjer da iran ima tu tehnologiju, kako ce da se bori protiv hakerski napada na sisteme od strane izraela?
tesanj

#5043 Re: IRAN

Post by tesanj »

Vrijednost S-300 koje su iranci uplatili rusima bila je oko 800 miliona dolara. NIje doslo do isporuke zbog pritiska amera i zraela. Medutim nije doslo ni do povrata novca od strane rusa, mnogi smatraju da je iran to naplatio u vidu druge vrste napredne vojne tehnologije,
liberty02

#5044 Re: IRAN

Post by liberty02 »

evo nasao sam i ovo.
ima i na engleskim jeziku.
http://de.rian.ru/security_and_military ... 32821.html

stoji u tekstu da ako neko ugrozi iranske nacionalne interese, da ce ovi poduzeti mjeru bez cekanja odgovora od suprotne strane.
kiky

#5046 Re: IRAN

Post by kiky »

jadan je onaj ko za prijatelje mora imat ruse ...
rusi su irance dobro izmuzli za nuklearnu elektranu ...
gradili su je duplo duže od ugovra i naplatili duplo više ...
kontrolisano im prodaju tehnološko smeče od oružja ...
iran je davno platio s-300 pvo sisteme ali nesmije ni da požali na neisporuku istih ...
uvijek sam tvrdio da bi iranu daleko bolje bilo da uđe u partnerstvo sa eu, usa i izraelom ...
imao bi sve što poželi plus ostali ekonomski benefiti plus što bi na taj način puno više pomogao palestincima ...
al ...
da li je nešto takvo sad uopšte moguče kad je iran odlučio da ide, bome, podaleko sa inatom ...
vidjet če mo ...
liberty02

#5047 Re: IRAN

Post by liberty02 »

kiky wrote:jadan je onaj ko za prijatelje mora imat ruse ...
rusi su irance dobro izmuzli za nuklearnu elektranu ...
gradili su je duplo duže od ugovra i naplatili duplo više ...
kontrolisano im prodaju tehnološko smeče od oružja ...
iran je davno platio s-300 pvo sisteme ali nesmije ni da požali na neisporuku istih ...
uvijek sam tvrdio da bi iranu daleko bolje bilo da uđe u partnerstvo sa eu, usa i izraelom ...
imao bi sve što poželi plus ostali ekonomski benefiti plus što bi na taj način puno više pomogao palestincima ...
al ...
da li je nešto takvo sad uopšte moguče kad je iran odlučio da ide, bome, podaleko sa inatom ...
vidjet če mo ...
sve je to ok, mozda se varamo i postoje dvi verzije.. jedna za masu naroda a druga za tajnu.
kiky

#5048 Re: IRAN

Post by kiky »

ma nema tu tajni ...
isto je bilo i sa irakom ...
rusi saveznici, četvrta vojska u svijetu, nemore nam niko ništa i još irak prvi potez napravi i razvali kuvajt za par sati ...
ustvari ...
jedina tajna je koliko rusi naplate kad zažmire na saveznike ...
liberty02

#5049 Re: IRAN

Post by liberty02 »

kiky wrote:ma nema tu tajni ...
rusi saveznici, četvrta vojska u svijetu, nemore nam niko ništa i još irak prvi potez napravi i razvali kuvajt za par sati ...
ustvari ...
znam znam
danas je sve interes pa i ovaj svjet
simpozijum delirijum

#5050 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

kiky wrote:ma nema tu tajni ...
ustvari ...
moras prouciti istoriju Irana , ima na ovoj temi elabolirano ko je izvrsio drzavni udar 1950 postavio Saha i itd...
ko tvrdi da Iranci ne zele suradnju sa EU i USA ?
ali ne daju svoju suverenost kao ravnopravni partneri
nije tako crno-bijelo ; eto , Iranci "zlocesti" i sve mrze a "dobri " zapadnjaci im pruzaju ruku mira i ljubavi ?
mir i ljubav je sada u Libiji ?
takodjer Irak "oslobodjen demokratski " je sada kao Svicarska ? zar ne ?
evo u Afganistanu i milijarda dolara dnevno i preko 40 -ro djece se smrzlo na smrt ispred USA vojne baze , umiru kao misevi a papci ih snimaju video-kamera i umiru od sege :x ( dat cu link za taj sokantan i jos jedan ratni zlocin USA i NATO u Afganistanu od prije neki dan )
'zapadna pravda"
znas li sta je neo-kolonijalizam i istoriju regiona ?
koliko su se ti ljudi napatili pod kolonijalizmom i sta su im radili ?
e to kada se prouci ? idemo dalje
kupuju Rusko zato sto nemaju od koga drugoga , a oruzje je kvalitetno , 1973 je 120 Izraelaca poobarano za sedam dana cak i sa lijenim Arapskim posadama sa sistemima PVO tadasnjega SSSR !
a Americki piloti i dan -danas imaju traume iz zracnih bitki iznad Vijetnama
Post Reply