Gdje u Sa......

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kojeime

#5026 Re: Gdje u Sa......

Post by kojeime »

Hemera wrote:link ti ne valja
Hvala. Evo link: img3.etsystatic.com/007/0/6330318/il_fullxfull.377774359_5tnm.jpg

Obicno drvene verzije ljudi koriste za goblene i vez, ali meni treba plasticni izmedju 10 i 15 cm precnik.
Gentleman5001

#5027 Suzavac/OC/Pepper spray

Post by Gentleman5001 »

Zanima me gdje se u Sarajevu može uzeti pepper spray, po mogućnosti što kvalitetniji (Oleoresin Capsicum) i kakvi su zakoni u Federaciji što se tiče toga? Ako neko zna i druga sredstva (dopuštena) za samoodbranu poput elektrošokera ili nešto slično nek napiše ispod pa ću se odlučiti za jedan način...

Imao sam nekakav vojni suzavac ali se bojim pošto je ostario, da ne oslijepim i unakazim nekog tikvana koji me (ned'o Bog) napadne. Ovo je čisto informativno, ne mislim da će me neko napadat ali hoću da imam za svaki slučaj u ova luda vremena... :evil:
pakica_

#5028 Re: Suzavac/OC/Pepper spray

Post by pakica_ »

Gentleman5001 wrote:Zanima me gdje se u Sarajevu može uzeti pepper spray, po mogućnosti što kvalitetniji (Oleoresin Capsicum) i kakvi su zakoni u Federaciji što se tiče toga? Ako neko zna i druga sredstva (dopuštena) za samoodbranu poput elektrošokera ili nešto slično nek napiše ispod pa ću se odlučiti za jedan način...

Imao sam nekakav vojni suzavac ali se bojim pošto je ostario, da ne oslijepim i unakazim nekog tikvana koji me (ned'o Bog) napadne. Ovo je čisto informativno, ne mislim da će me neko napadat ali hoću da imam za svaki slučaj u ova luda vremena... :evil:
odes u mup po dozvolu i sa tim papirom odes kupit sprej :D sumnjam da su tejzeri dozvoljeni :P
sprej MISLIM da ima u army shopu u papagajci, ako isti jos uvijek postoji, jer znam da je uvakat tamo bilo..
Gentleman5001

#5029 Re: Gdje u Sa......

Post by Gentleman5001 »

Znači moram vaditi dozvolu za sprej :twisted:

Šta mi sve treba za dozvolu i koliko traje procedura?

Ovo sam našao na internetu, valjda je zakon iz RH:
Prema članku 6. novog Zakona o oružju električni paralizatori (šokeri i električne palice), raspršivači (suzavci CN, CS i OC u spreju) te hladno oružje su razvrstani u dozvoljeno oružje kategorije D, ali članak 7. točka 1. ističe da je zabranjeno ono hladno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda (a ne samoobrana) te hladno oružje kada se nosi na javnim mjestima. Članak 7. točka 4. kaže da je oružje kategorije D dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu. Članak 32. stavak 7. općenito navodi da je djeci zabranjeno dati oružje na uporabu. Članak 76. stavak 3. navodi da za oružje kategorije D nije potrebno odobrenje za prijevoz (promet) oružja.

Zato mislim da za sprej ne treba dozvola jer ne vidim na koji način nekoga njime mogu napasti.
Onda mi treba i za šake dozvola :zoka:
Last edited by Gentleman5001 on 14/12/2012 20:14, edited 1 time in total.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5030 Re: Gdje u Sa......

Post by un1ted »

Pa zar nije tacna informaciaj da samo zene mogu legalno nostati sprej tj izvadiit dozvolu ?
kokuz_sa

#5031 Re: Gdje u Sa......

Post by kokuz_sa »

zene legalno mogu nosati sprej za samoodbranu..znaci kupe ga, ponesu racun do najblizeg MUP-a i tamo te samo uvedu u evidenciju i to je cijela nauka..

sto se tice muskaraca, legalno mogu imati samo sprej za zivotinje

sprej za samoodbranu od napadaca nije isto sto i sprej za odbranu od zivotinja.
za ovaj prvi treba dozvola i imaju pravo samo zenske osobe da ga imaju..a ovo drugo je u slobodnoj prodaji za sve

sokere legalno mogu nosati samo pripadnici specijalnih policijskih jedinica
Last edited by kokuz_sa on 14/12/2012 20:17, edited 1 time in total.
Gentleman5001

#5032 Re: Gdje u Sa......

Post by Gentleman5001 »

Ako je tako onda je to neravnopravnost spolova :mrgreen:

PS gdje mogu pročitati zakon o nošenju "oružja" ili gdje se već nalazi taj član?
i_ja_na_forumu

#5033 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

gdje mogu kupiti dodatnu bravu :D

imam onu najobicniju na vratima koja su stara koliko i zgrada.. a gazdu ne zanima sto su me vec jednom opljackali u tom stanu, pa je rekao da ako hocu dodatnu zastitu to uradim o svom trosku..

sad me zanima gdje da to pogledam i koliko kosta ( da nije sad prekuspo) :D
Gentleman5001

#5034 Re: Gdje u Sa......

Post by Gentleman5001 »

Moja preporuka ti je Primaplast na M.Dvoru. Imaju raznovsnu ponudu. Ja sam uzeo blindo vrata, super sam zadovoljan, a i cijena je prihvatljiva, oko 600 KM sa ugradnjom :thumbup:

to ti govorim, jer ako se želiš učinkovito zaštititi uzmeš blindo vrata.
i_ja_na_forumu

#5035 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

Gentleman5001 wrote:Moja preporuka ti je Primaplast na M.Dvoru. Imaju raznovsnu ponudu. Ja sam uzeo blindo vrata, super sam zadovoljan, a i cijena je prihvatljiva, oko 600 KM sa ugradnjom :thumbup:

to ti govorim, jer ako se želiš učinkovito zaštititi uzmeš blindo vrata.
pa sta onda kad se iselim iz stana da nosim vrata sa sobom :D hehehe

samo mi jos neka bravica treba, pa kad se budem selila eto mu je :D
gerberica

#5036 Re: Gdje u Sa......

Post by gerberica »

i_ja_na_forumu wrote:gdje mogu kupiti dodatnu bravu :D

imam onu najobicniju na vratima koja su stara koliko i zgrada.. a gazdu ne zanima sto su me vec jednom opljackali u tom stanu, pa je rekao da ako hocu dodatnu zastitu to uradim o svom trosku..

Imas buvlju pijacu preko puta Merkatora i tu imas takve brave i jos nadjes majstora da je ugradi i to je to.Sanjankooooo :mrgreen:
lajkujMe

#5037 Re: Gdje u Sa......

Post by lajkujMe »

gerberica wrote:

Imas buvlju pijacu preko puta Merkatora i tu imas takve brave i jos nadjes majstora da je ugradi i to je to.Sanjankooooo :mrgreen:
:roll: Ne znam sto ali taj dio teksta me i malo naljutio nista personalno ali sta ce ti majstor da promjenis bravu? Jos da ti uzme 20 a mozda i vise km za mijenjanje necega gdje ti trebaju samo 2 zahvata rukom.

Odvrnes saraf, izvadis bravu, stavis novu bravu, zavrnes saraf :roll: Jedino tricky tu je pozicionirati bravu da je saraf zahvati, a to su korekcije minimalne....

Ako znas odvrnuti saraf znas i mijenjati bravu.
gerberica

#5038 Re: Gdje u Sa......

Post by gerberica »

Pa vidis da je cura u pitanju.Ja to ne bih znala vjeruj mi.Mozda ona i zna, ali mene je mama izgleda samo za klavira rodila :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5039 Re: Gdje u Sa......

Post by un1ted »

Ja debila i gazde :) Probaj s njim vidjeti da ti odbije dio kirije recimo u narednu godinu dana i da kroz to otplatis vrata koja ce njemu ostati :)

Npr kirija ti 200KM, placas 150KM u narednih 10 mjeseci da otplatis vrata od 500KM.
i_ja_na_forumu

#5040 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

un1ted wrote:Ja debila i gazde :) Probaj s njim vidjeti da ti odbije dio kirije recimo u narednu godinu dana i da kroz to otplatis vrata koja ce njemu ostati :)

Npr kirija ti 200KM, placas 150KM u narednih 10 mjeseci da otplatis vrata od 500KM.
pokusavala sam i s tom varijantom.. al nece.. :-) :-) zbog toga reko da barem stavim jos jednu ..
i_ja_na_forumu

#5041 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

lajkujMe wrote:
gerberica wrote:

:roll: Ne znam sto ali taj dio teksta me i malo naljutio nista personalno ali sta ce ti majstor da promjenis bravu? Jos da ti uzme 20 a mozda i vise km za mijenjanje necega gdje ti trebaju samo 2 zahvata rukom.

Odvrnes saraf, izvadis bravu, stavis novu bravu, zavrnes saraf :roll: Jedino tricky tu je pozicionirati bravu da je saraf zahvati, a to su korekcije minimalne....

Ako znas odvrnuti saraf znas i mijenjati bravu.
a kontala sam dodatnu staviti.. ona sto ide iznad one regularne.. tako da neam pojma kako se to radi :D al ako nista ima youtube :D :D

btw. koliko bi kostala ta dodatna brava ?
lajkujMe

#5042 Re: Gdje u Sa......

Post by lajkujMe »

E to je vec drugo sorry :D ja mislio ti samo standardnu bravu hoces da mijenjas, ti hoces citavu dodatnu bravu na vratima, e za to vec zovi bravara tu ima daleko vise poteza :D cijena takve jedne brave je izmedju 7 do 15 km na pijaci. Valjda orijentisem se na cijene od prije 6 godina kad je i meni takva trebala.
Moguce je i da ode preko 20 km.
dadsprincess

#5043 Re: Gdje u Sa......

Post by dadsprincess »

A nakon obijanja, ko je platio popravku, odnosno ugradnju nove brave :?
i_ja_na_forumu

#5044 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

dadsprincess wrote:A nakon obijanja, ko je platio popravku, odnosno ugradnju nove brave :?
ja ! on je samo dosao da vidi fol.. i otisao..

*ebe se njemu :D
dadsprincess

#5045 Re: Gdje u Sa......

Post by dadsprincess »

i_ja_na_forumu wrote:
dadsprincess wrote:A nakon obijanja, ko je platio popravku, odnosno ugradnju nove brave :?

A da mi tebi nađemo novi stan :-D
i_ja_na_forumu

#5046 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

dadsprincess wrote:
i_ja_na_forumu wrote:

A da mi tebi nađemo novi stan :-D
mogli bi :D :D gori od ovog nemoze biti :D
dadsprincess

#5047 Re: Gdje u Sa......

Post by dadsprincess »

i_ja_na_forumu wrote:mogli bi :D :D gori od ovog nemoze biti :D
Još mi reci da ti je grijanje loše ili da je čak plin u pitanju :shock:
i_ja_na_forumu

#5048 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

dadsprincess wrote:
i_ja_na_forumu wrote:mogli bi :D :D gori od ovog nemoze biti :D
Još mi reci da ti je grijanje loše ili da je čak plin u pitanju :shock:
nije lose grijanje :D losi su prozori :D puse kroz njih prifajn :D
dadsprincess

#5049 Re: Gdje u Sa......

Post by dadsprincess »

i_ja_na_forumu wrote:nije lose grijanje :D losi su prozori :D puse kroz njih prifajn :D
:lol: Reci mi da makar imaš dobre komšije :roll: (šta god to značilo :D )
P.S. ti onda jednu deku na prozor, a drugu na vrata :mrgreen:
i_ja_na_forumu

#5050 Re: Gdje u Sa......

Post by i_ja_na_forumu »

dadsprincess wrote:
i_ja_na_forumu wrote:nije lose grijanje :D losi su prozori :D puse kroz njih prifajn :D
:lol: Reci mi da makar imaš dobre komšije :roll: (šta god to značilo :D )
P.S. ti onda jednu deku na prozor, a drugu na vrata :mrgreen:
bio je jedan fini dedo :d ali je jadnicak umro :D

sa iznad zive dvoje majmuna..on se dere, i lupa :D ona cmizdri ..
grrr.. odoh spavat :D
Post Reply