Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
- sheilak
#5027 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije bitna godina nego motor koji je (r)Dozer wrote:Nije rekao iz koje je godine 307-ica....
-
jefferson
#5028 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin je najpoznatiji kao proizvodjac kooji je stepenicu iznad ostalih kada su u pitanju gume visokih performansi.Dozer wrote:'ta ce Conti![]()
Kada su u pitanju zimske gume, nema proizvodjaca koji je izmjenio vise modela zimskih guma, sto znaci da ocito i oni nisu zadovoljni sa performansama. Michelin hoce da napravi gumu koj ce dugo trajati, zadrzati svoje prvobitne performanse dugo i u isto vrijeme imati dobre zimske performanse. Zato obicno Michelin gume dobivaju extra ocjene po suhom i mokrom, ali uvijek, uvijek im je ahilova peta dubok snijeg, bljuzga, obicno kada zima bas pokaze zube.
Npr, kada su zime blage, nema bolje zimske gume od Michelina, ali kada ima dosta snijega, itd, e tu zaostaju za Continentalom, Good Yearom i slicno.
Znaci, fazon je znati po cemu vecinom vozimo, pa birati gumu. Ako se auto ne koristi u planinama, rijetko se ide preko prijevoja i slicno, onda su one vjerovatno najbolji izbor.
Ako se skija cesto, vozi preko ivana i slicno, Continental ce pruziti vise u takvim situacijama.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#5029 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja evo prvi put u zivotu, imam vece zimske od ljetnih guma 
-
calculator
#5030 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije kod mene, ali svejedno... prednje zimske gume 175 65 14. Šta za auto znače zadnje zimske gume 185 60 14, nove oboje?
- topcam
#5031 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znaci da to ne pase. Nije dozvoljeno. I naprijed mora imati 185 60 14.calculator wrote:Nije kod mene, ali svejedno... prednje zimske gume 175 65 14. Šta za auto znače zadnje zimske gume 185 60 14, nove oboje?
Drugim rijecima, sa tom kombinacijom moze voziti na vlastitoj njivi ako je auto registrovano i na tablicama Hajnehaja kod Cekrcica.
- hopi
#5032 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa znači da su prednje široke 17.5cm a zadnje 18.5cm. Profil tj. debljina prednjih i zadnjih guma je ista. Bilo bi bolje da su iste, ali mislim da nije ništa strašno za auto, pogtovo ako su sve gume dobre, bitno je da su na osovini iste gume tj, dimnezije.topcam wrote:Znaci da to ne pase. Nije dozvoljeno. I naprijed mora imati 185 60 14.calculator wrote:Nije kod mene, ali svejedno... prednje zimske gume 175 65 14. Šta za auto znače zadnje zimske gume 185 60 14, nove oboje?
Drugim rijecima, sa tom kombinacijom moze voziti na vlastitoj njivi ako je auto registrovano i na tablicama Hajnehaja kod Cekrcica.
- topcam
#5033 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bilo je vec slicno pitanje, moze svastahopi wrote:pa znači da su prednje široke 17.5cm a zadnje 18.5cm. Profil tj. debljina prednjih i zadnjih guma je ista. Bilo bi bolje da su iste, ali mislim da nije ništa strašno za auto, pogtovo ako su sve gume dobre, bitno je da su na osovini iste gume tj, dimnezije.topcam wrote:Znaci da to ne pase. Nije dozvoljeno. I naprijed mora imati 185 60 14.calculator wrote:Nije kod mene, ali svejedno... prednje zimske gume 175 65 14. Šta za auto znače zadnje zimske gume 185 60 14, nove oboje?
Tehnicki isto, sa tim gumama (kombinacijom), bez cvaje, moze zaboraviti.
I nije da nije bilo pojedinaca kojima je to normalno zvucilo, jer su na osovinama bile iste dimenzije.
Mislim da je neciji ili moj komentar bio, to ti je kao, na desnoj nozi cizma, a na lijevoj tena za trcanje..
- hopi
#5034 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam probao, ali da će biti baš tolika razlika u vožnji zbog 1cm širine ne znam
ne znam šta konkretno za osiguranje misliš
a što se tiče tehničkog, jednom sam stavio samo privremeno dvije gume drugačijeg profila, jer je jedna pukla pa dok nisam nove uezo, i mislim da sam tako išao i na tehnički, niko pogledao nije
inače kada odem s automatikom na tehnički uvijek upišu ručni tamo u papire, jednom im skrenem pažnju na to, onaj veli nema veze to, inače radi se o boljem servisu/teh. pregledu u centru sarajeva. Pa ako im vrsta mjenjača nije bitna, mislim da neće niti 1cm gume.
ne znam šta konkretno za osiguranje misliš
a što se tiče tehničkog, jednom sam stavio samo privremeno dvije gume drugačijeg profila, jer je jedna pukla pa dok nisam nove uezo, i mislim da sam tako išao i na tehnički, niko pogledao nije
inače kada odem s automatikom na tehnički uvijek upišu ručni tamo u papire, jednom im skrenem pažnju na to, onaj veli nema veze to, inače radi se o boljem servisu/teh. pregledu u centru sarajeva. Pa ako im vrsta mjenjača nije bitna, mislim da neće niti 1cm gume.
-
peli
#5035 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imam zimske Debica Frigo 2. 205/55/16 i katastrofa pravo. Blago receno. Posto vozim najvise gradsku. Non stop proklizavaju po ovom vremenu. Malo jace zakocim i proklizu. Kad startam takodjer proklizu.uzas gume.
- Drvosjeca iz Dejcica
#5036 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovo mogu potvrditi za Michelin gume (barem Alpin4), pisao sam već o tome da sam imao Alpin4 14'' na Fabiji od 105KS. Hajde što mi je u drugoj sedmici nakon kupovine izletio bubreg na gumi prilikom blažeg kontakta sa trotoarom već po snijegu i bljuzgi previše proklizavanja za takvu gumu. Iduće zime sam ih promijenio sa Vredestain SnowTrack.jefferson wrote: Michelin je najpoznatiji kao proizvodjac kooji je stepenicu iznad ostalih kada su u pitanju gume visokih performansi.
Kada su u pitanju zimske gume, nema proizvodjaca koji je izmjenio vise modela zimskih guma, sto znaci da ocito i oni nisu zadovoljni sa performansama. Michelin hoce da napravi gumu koj ce dugo trajati, zadrzati svoje prvobitne performanse dugo i u isto vrijeme imati dobre zimske performanse. Zato obicno Michelin gume dobivaju extra ocjene po suhom i mokrom, ali uvijek, uvijek im je ahilova peta dubok snijeg, bljuzga, obicno kada zima bas pokaze zube.
Npr, kada su zime blage, nema bolje zimske gume od Michelina, ali kada ima dosta snijega, itd, e tu zaostaju za Continentalom, Good Yearom i slicno.
Znaci, fazon je znati po cemu vecinom vozimo, pa birati gumu. Ako se auto ne koristi u planinama, rijetko se ide preko prijevoja i slicno, onda su one vjerovatno najbolji izbor.
Ako se skija cesto, vozi preko ivana i slicno, Continental ce pruziti vise u takvim situacijama.
- klavirdžija
#5037 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin Alpin 4 odlične, prezadovoljan. 
- amar1994
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5039 Re: Dolazi zima - zimske gume
peli wrote:Imam zimske Debica Frigo 2. 205/55/16 i katastrofa pravo. Blago receno. Posto vozim najvise gradsku. Non stop proklizavaju po ovom vremenu. Malo jace zakocim i proklizu. Kad startam takodjer proklizu.uzas gume.
Ne znam odakle si, al' u Sarajevu, od kako je ova magla i niske temperature, ceste su masne a i malo leda se uhvati, pa nije ni cudo sto ti se to dogadja.
-
530i
#5040 Re: Dolazi zima - zimske gume
A i te gume su među najlošijima.
- skafiskafsnjak
#5041 Re: Dolazi zima - zimske gume
Brate dragi...kakva Debica....peli wrote:Imam zimske Debica Frigo 2. 205/55/16 i katastrofa pravo. Blago receno. Posto vozim najvise gradsku. Non stop proklizavaju po ovom vremenu. Malo jace zakocim i proklizu. Kad startam takodjer proklizu.uzas gume.
Ajd za manje dimenzije mogu i razumiti jer su to uglavnom manje jaka auta. 205 55 16 vjerovatno neko vece i jace auto.
Baaaarr Sava ...a to je minumum
-
direstraits0078
#5042 Re: Dolazi zima - zimske gume
Treba ponekad i amortizer poneki promijeniti, nije sve u gumama. 
- konektovan
#5043 Re: Dolazi zima - zimske gume
skafiskafsnjak wrote:Brate dragi...kakva Debica....peli wrote:Imam zimske Debica Frigo 2. 205/55/16 i katastrofa pravo. Blago receno. Posto vozim najvise gradsku. Non stop proklizavaju po ovom vremenu. Malo jace zakocim i proklizu. Kad startam takodjer proklizu.uzas gume.
Ajd za manje dimenzije mogu i razumiti jer su to uglavnom manje jaka auta. 205 55 16 vjerovatno neko vece i jace auto.
Ja imam i savu i barum, i ponekad se isto desava, a vjerujem i mnogim boljim gumama u ovim uslovima.
- hopi
#5044 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa ne mora biti do debice
klizavo je strašno valjda od magle i smoga pa je nastao mokar i mastan sloj (i dugo bez kiše), klizavo je kada se i pješke ide
i ja znam zašlajdrati, a gume sasvim dobre, UG7+
i na drugom auto sa dobrim mišelinkama
klizavo je strašno valjda od magle i smoga pa je nastao mokar i mastan sloj (i dugo bez kiše), klizavo je kada se i pješke ide
i ja znam zašlajdrati, a gume sasvim dobre, UG7+
i na drugom auto sa dobrim mišelinkama
- amar1994
#5045 Re: Dolazi zima - zimske gume
konektovan wrote:skafiskafsnjak wrote:Brate dragi...kakva Debica....peli wrote:Imam zimske Debica Frigo 2. 205/55/16 i katastrofa pravo. Blago receno. Posto vozim najvise gradsku. Non stop proklizavaju po ovom vremenu. Malo jace zakocim i proklizu. Kad startam takodjer proklizu.uzas gume.
Ja imam i savu i barum, i ponekad se isto desava, a vjerujem i mnogim boljim gumama u ovim uslovima.
na continentalu isto,malo jaci gas(teska noga u mom slucaju
- konektovan
#5046 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne valja ti obrtni Amare, izgleda da ga ima previse.

- BarbaDue
#5047 Re: Dolazi zima - zimske gume
Baš me intetesuje kad neko kaže prezadovoljan gumom (pogotovo gumom visoke klase). Čime si prezadovoljan? Na osnovu čega si donio takav zaključak?klavirdžija wrote:Michelin Alpin 4 odlične, prezadovoljan.
PS. Pitam to iz razloga jer sam i ja prezadovoljan gumom (Sportiva).
- amar1994
#5048 Re: Dolazi zima - zimske gume
jasta,treba to redukovat malokonektovan wrote:Ne valja ti obrtni Amare, izgleda da ga ima previse.![]()
-
Teufik
#5049 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najveca glupost koja je uvedena. Jbo ih ova oznaka, nije guma frizider.
-
ado-šampion
#5050 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ja proklizavam na Continentalu. Nisu gume problem, problem su ova magla i masne ceste. Dodatno, izgleda da nikako na posipaju. Jucer oko podne na gornjim ciglanama, umalo me auto ne udari, ne mozes hodati koliko je klizavo.