Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jedno pitanje u vezi konvertera, da li konvektor od 2,5kW trosi toliko struje po satu ili mu je to jacina grijanja kao lupam kod peci na pelet od 15kW?
-
maliq53
#5027 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemezis,nemezis wrote:Je li ti imas ovo? Koliko bi to otprilike trosilo para? Interesuju me iskustva onih koji se griju na struju.Prosperiram wrote:Sta ces kopat?
Mislim da sa ugradnjom kosta 2800.
Ugradi se normala kao i ostale klime.
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
imas ovdje sve objasnjeno, 200 stranica gdje je je dosta toga iskustva raznih clanova po pitanju grijanja inverterima, tako da ti preporucujem malo pretrazi moze se dosta finih informacija naucit' ...
- rovac13
#5028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I jedno i drugobordo gandalf wrote:Jedno pitanje u vezi konvertera, da li konvektor od 2,5kW trosi toliko struje po satu ili mu je to jacina grijanja kao lupam kod peci na pelet od 15kW?
Konvektor od 2,5 kw trosi toliko struje i izbacuje isto toliko toplote.
Ako je kotao ili kamin na pelet snage 15 kw,znaci da mu je to max snaga kad odvrnes maximalno vatru............to bi trebalo da grije kao 6 konvektora po 2,5 kw kad se ne gase.S tim sto na peletu imas gubitaka jer dosta toga ode kroz dimnjak u nebo.Kotao ima manje gubitaka nego kamin,ali zato imas malo gubitaka u kotlovnici,na cijevima itd.Dok kod konvektora nema nikakvih gubitaka,sve sto izvuce iz uticnice ide direktno u sobu
U toj situaciji je pelet dosta povoljniji kao energent.
-
nemezis
#5029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo, pročitao sam dosta toga ovdje i sada, obzirom da imam razvedeno podno i radijatorsko grijanje, sam zainteresovan za neki sistem toplotne pumpe (zrak-voda ili zemlja-voda) gdje bih samo dodao na postojecu instalaciju, ovo sada na ugalj bih ostavio. Vidio sam pricu od prije dvije godine o tome. Kako se sada to krece, cijena, trosak? Ima li neko da koristi nesto slicno? Citam propagandne materijale gdje navode recimo na nekoj stranici iz Srbije potrosnju od 2 eura po danu prosječno za sezonu za oko 200 kvadrata i 5 cm stiropora.
Last edited by nemezis on 01/01/2017 19:48, edited 1 time in total.
- All Apologies
#5030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
channel10 wrote:Ne moze toliko od jednog konvektora. Ako sam dobro upamtio, kupila je od 1,5kw x 24 sata x 30 dana = 1080. Posto nece non stop raditi jer se prostorija mora kad tad ugrijatiProsperiram wrote:oko 250/300 maraka sigurno ako radi 24 satachannel10 wrote:Jesi li pratila utrosak struje, ako non stop radi? Da se poslije ne budes hvatala za glavu zbog visokog racuna., racun bi opet mogao biti 100 i vise KM koji bi napravio samo konvektor. Mada cisto sumnjam da ce ici toliko.
Kupila sam od 2000w
Preko dana radi i nikako se ne gasi, navecer ga dosta smanjim i ugasi se par puta ali ne bude dugo ugasen bar onoliko koliko sam upratila kad ustajem radi bebe. Vikendom ne budemo kuci. Inace za struju mi je dolazilo oko 50 KM. Nazalost nisam uspjela vidjeti koliko bi bilo povecanje na racunu sad za decembar jer mi nisu ocitali stanje nego napamet poslali racun od par KM.
- rovac13
#5031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Razlika je sto je fujitsu japanski brand o kome mozes naci sve detalje koji te zanimaju o performansama cop u glasnoci,fujitsu je brand koji ima eurovent certifikat,znaci ne moze fujtisu samo napisat u specifikaciji toliko i toliko i svi mi vjerujemo,na euroventu se moze procitati o performansama svakog uredjaja pojedinacno.
Gree je kineski brand koji nema eurovent certifikat......ono malo sto nadjes specifikacija to je sto je gree napisao i moras mu vjerovati na rijec........meni neki gree uredjaji ne izgledaju lose na papiru,ali su oni vec po skupi.........kako rade u stvarnosti to ces morat riskirat pa isprobat
........gree proizvodi puno klima,sto pod svojom naljepnicom,sto za druge......npr vivax i slicni uzmu uredjaj od gree i nalijepe svoju naljepnicu vivax.........mozda to radi ok......ali u odnosu najapanca postoji rizik sta ces dobit i kako ce radit.......pa bi realno bilo da bude jeftinije.
Konkretno evo malo iz specifikacija tih modela:
-fujitsu 14 lvca
-raspon kapaciteta grijanja 0,9 - 8,0 kw
-raspon potrosnje struje 250 - 2950 w
-max kapacitet npr na -15*C je 4,01 kw
Gree geh18aa
-kapacitet 1,12 - 6,80 kw
-potrosnja struje 350 - 2500 w
-kapacitete na razlicitim temperaturama je mozda nemoguce naci
Znaci fujitsu 14 lvca je jaca klima od gree geh18.Gree na papiru nije losa.Ima jos vecu vanjsku jedinicu,obje imaju dvoredni izmjenjivac u vanjskoj,u gree ide 150 gr freona vise nego u fujitsu.
Protok zraka vanjskih jedinica,kod gree 3200 m3/h dok je kod fujitsu 1750 m3/h..........ovdje je drasticna razlika.....mozda bi gree mogao puno cesce zamrzavat na temperaturama ispod 0*C jer daleko vise protice kroz njeg vanjskog hladnog vlaznog zraka.
To je na brzinu.
Gree je kineski brand koji nema eurovent certifikat......ono malo sto nadjes specifikacija to je sto je gree napisao i moras mu vjerovati na rijec........meni neki gree uredjaji ne izgledaju lose na papiru,ali su oni vec po skupi.........kako rade u stvarnosti to ces morat riskirat pa isprobat
........gree proizvodi puno klima,sto pod svojom naljepnicom,sto za druge......npr vivax i slicni uzmu uredjaj od gree i nalijepe svoju naljepnicu vivax.........mozda to radi ok......ali u odnosu najapanca postoji rizik sta ces dobit i kako ce radit.......pa bi realno bilo da bude jeftinije.
Konkretno evo malo iz specifikacija tih modela:
-fujitsu 14 lvca
-raspon kapaciteta grijanja 0,9 - 8,0 kw
-raspon potrosnje struje 250 - 2950 w
-max kapacitet npr na -15*C je 4,01 kw
Gree geh18aa
-kapacitet 1,12 - 6,80 kw
-potrosnja struje 350 - 2500 w
-kapacitete na razlicitim temperaturama je mozda nemoguce naci
Znaci fujitsu 14 lvca je jaca klima od gree geh18.Gree na papiru nije losa.Ima jos vecu vanjsku jedinicu,obje imaju dvoredni izmjenjivac u vanjskoj,u gree ide 150 gr freona vise nego u fujitsu.
Protok zraka vanjskih jedinica,kod gree 3200 m3/h dok je kod fujitsu 1750 m3/h..........ovdje je drasticna razlika.....mozda bi gree mogao puno cesce zamrzavat na temperaturama ispod 0*C jer daleko vise protice kroz njeg vanjskog hladnog vlaznog zraka.
To je na brzinu.
- rovac13
#5032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cini mi se da je to manual za koristenje funkcija daljinskog itdProsperiram wrote:evo ima ovaj manual https://www.manualslib.com/products/Gre ... 57573.html
Ovdje imas o specifikacijama uredjaja
https://gree-bulgaria.com/wp-content/up ... 1B_171.pdf
Iako su meni njihove specifikacije pravo ne jasne.
Samo jedno slovi na kraju (b ili c) donosi toliku razliku da jedna ima skroz drugi kompresor ugradjen unutra,bolji cop,hladjenje do -15.........sve isto osim jednog slova na kraju........i tolika razlika.......sa gree nikad nisi siguran sta uzimas
- rovac13
#5033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Malo je cudno prvo ici na skuplju varijantu sa podnim jedinicama,a onda stediti pa izabrati kineski brand.To se uzima da bi ti dugo trajalo.Ko ce znat reci koliko ce gree trajati.
Npr bolji jaci kvalitetniji stedljiviji uredjaj sa normalnom zidnom jedinicom se nadje do 2000KM,fujtisu mitsubishi,pa i toshiba
Podna jedinica vjerovatno ima neke svoje cari,ali je puno skuplja.
Npr bolji jaci kvalitetniji stedljiviji uredjaj sa normalnom zidnom jedinicom se nadje do 2000KM,fujtisu mitsubishi,pa i toshiba
Podna jedinica vjerovatno ima neke svoje cari,ali je puno skuplja.
- rovac13
#5034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa i ja sam mislio na isplativost.Prosperiram wrote:budžet je taj koji određuje, nekako bi bilo isplatnije po meni kupiti 2 gree parapetne za 3600 nego jednu fujitsu za 2800.
Nekako mi isplativije uzet dva komada zidnih fujitsu 12 lmca za 2600 KM obje.........instaliras i uzivas..........ja fujitsu imam evo peta godina nikad servisera nisam vidio.........dok su lg x puta dolazili obilazit,malo-malo ne radi dobro.
Fujitsu lmca je dobar uredjaj iz srednje klase.12ka kosta 1300KM.Ima i jeftinijih od 800 KM na dalje............a da ne govorim da za te pare mozes uzet fujitsu 12 ltca koja je trenutno najbolja serija fujitsu i kosta do 2000KM.
Zato mi je cudno.Ako je budzet problem onda valjda ides na zidne jedinice,za manje para dobijes japanski top kvalitetan uredjaj.............u odnosu na kineski uredjaj sa podnom jedinicom.
- rovac13
#5035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam znao da ti smeta fujitsu.O njemu sam pricao jer si uporedio gree i fujitsu.Jednostavno nije usporedivo.Prosperiram wrote:kod tebe je problem što nisi imao iskustva sa gree uređajima pa sve okrećeš na fujitsumislim nemam ni ja nikakva iskustva sa gree, ali bi mogao uletit kao probni pilot
Ne mora bit fujitsu.
Moze bit toshiba 16 suzumi plus.Jako kvalitetan uredjaj,sa twin rotary kompresorom kao i u fujitsu 12 ltca.To je zadnja generacija kompresora,najefikasniji i najtisi.I ta toshiba kosta manje nego gree podna.A kvalitet jednostavno nije uporediv.
Mitsubishi fh35ve kosta 2000KM..........model koji je pokupio brdo nagrada zadnjih godina........kvalitet nema dalje.......gree ne moze u ovu pricu ni iz bliza uci.
A ti kupi gree.........nisam te mislio nagovarat ni na sta.
- rovac13
#5036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti ako imas fujitsu llcc,to je najjeftinija klima iz fujitsu,pa tako i najslabija,nesto na cemu se najvise stedilo.
Ako si zadovoljan kako ti radi ta klima,onda slobodno smijes uzet gree podnu koju si naveo.......ne vjerujem da je on slabiji od 12 llcc.........jedino sto mozda nece trajat kao japanci.
Meni se taj gree ne svidja zbog tog sto kosta 2000KM..........jer toliko kosta najbolji zidni model iz mitsubishi i fujitsu.
Ako si zadovoljan kako ti radi ta klima,onda slobodno smijes uzet gree podnu koju si naveo.......ne vjerujem da je on slabiji od 12 llcc.........jedino sto mozda nece trajat kao japanci.
Meni se taj gree ne svidja zbog tog sto kosta 2000KM..........jer toliko kosta najbolji zidni model iz mitsubishi i fujitsu.
- rovac13
#5037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa sta ti trazis na forumu onda pomoc.Prosperiram wrote:štedilo se ne štedilo one obavljaju odličan posao, barem kod mene, uz nocriu, nema dalje, sve sobe otvorim, temperatura na 23 ne čuju se da rade
Imas kod kuce i vrhunsku klimu ,a imas i jeftine varijante.
Najbolje da sad uzmes tog gree od 2000 KM.........pa da malo uporedis sa nocriom koja kosta slicno
-
channel10
#5038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na racunu imas broj brojila i nadji brojilo u stubistu i sebi ocitajAll Apologies wrote:channel10 wrote:Ne moze toliko od jednog konvektora. Ako sam dobro upamtio, kupila je od 1,5kw x 24 sata x 30 dana = 1080. Posto nece non stop raditi jer se prostorija mora kad tad ugrijatiProsperiram wrote:Jesi li pratila utrosak struje, ako non stop radi? Da se poslije ne budes hvatala za glavu zbog visokog racuna.
oko 250/300 maraka sigurno ako radi 24 sata, racun bi opet mogao biti 100 i vise KM koji bi napravio samo konvektor. Mada cisto sumnjam da ce ici toliko.
Kupila sam od 2000w
Preko dana radi i nikako se ne gasi, navecer ga dosta smanjim i ugasi se par puta ali ne bude dugo ugasen bar onoliko koliko sam upratila kad ustajem radi bebe. Vikendom ne budemo kuci. Inace za struju mi je dolazilo oko 50 KM. Nazalost nisam uspjela vidjeti koliko bi bilo povecanje na racunu sad za decembar jer mi nisu ocitali stanje nego napamet poslali racun od par KM.
-
seiko
#5039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja imam tri te llc i dosta se osjete vibracije od vanjske jedinice. dok rade klime uz vibroizolatore ne cuje se nista al kod mene se klime cesto gase i pale pa se cuje to zalijetanje kompresora. moras shvatiti da su to osnovni modeli kod fujitsu pa tako i kompresori koji su ugradjivani nisu bas najtisi. jedino sto mozes je da ugradis vibroizolatore. imas ih kupiti u mb frigo na ilidzi i kostaju oko 12km.Prosperiram wrote:jel se neko susretao sa ovim problemom jedna od fujitsu LLC 12 je bučnija nego druga, vanjska jedinica je u pitanju, soba koju grije je malo veća nego soba koju grije druga klima, baš sjedim kod komšije evo i slika klime on se čudi kako kod mene su obe nečujne, ili kod njega ovi nosači prave vibracije+?ali opet druga klima koju ima je nečujna kao kod mene?
- nexteen
#5040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti bas imas para za bacanje , poslusaj lepo rovaca , da te ne boli glava posle .. Ovo je koliko vidim , postavljeno direktno na beton i blok , jel i druga isto tako ?
-
mazda
#5041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zdravo, imam problem sa Nocriom.
Juce ujutro, na balkonu ispod vanjske jedinice sve je mokro, sav balkon isprskan i sa cijele vanjske jed. izlazi tecnost sa svih strana mimo odvoda koji je izveden i inace odvodi tecnost do oluka. Klima je cijelo vrijeme radila normalno, ali sam je odmah ugasio kad sam to vidio. Palo mi je na pamet da nije nekako unutra u vanjskoj jed. spao onaj dio na koji se nastavlja crijevo za odvod tecnosti i pokusao sam da dodjem do njega, ali nisam uspio jer je jedan saraf oklopa preblizu do pregrade na balkonu i ne mogu da ga odvrnem da bih skinuo oklop (i da sam skinuo ne znam da li bih imao pristup tom dijelu gdje krece odvod ove tecnosti). Nadam se da sam bio razumljiv.
Da li je neko imao slican problem, sta bi moglo da bude, nisam jos zvao majstora, kontam da ne bude nesto bas skupo ili je samo nesto spalo.... Svaki savjet je dobrodosao..
Inace, kupio sam je prije 4 godine kod Jelica-Hrasno i super je koristila cijelo vrijeme.. Uglavnom, zimi radi skoro cijelo vrijeme, samo po noci sa smanjenom temperaturom i klima nikada nije potrosila vise od 50-55 KM, a grije oko 45-50 kvadrata sa skroz slabom izolacijom(stolarija iz 50tih i kuca je u pitanju).
Juce ujutro, na balkonu ispod vanjske jedinice sve je mokro, sav balkon isprskan i sa cijele vanjske jed. izlazi tecnost sa svih strana mimo odvoda koji je izveden i inace odvodi tecnost do oluka. Klima je cijelo vrijeme radila normalno, ali sam je odmah ugasio kad sam to vidio. Palo mi je na pamet da nije nekako unutra u vanjskoj jed. spao onaj dio na koji se nastavlja crijevo za odvod tecnosti i pokusao sam da dodjem do njega, ali nisam uspio jer je jedan saraf oklopa preblizu do pregrade na balkonu i ne mogu da ga odvrnem da bih skinuo oklop (i da sam skinuo ne znam da li bih imao pristup tom dijelu gdje krece odvod ove tecnosti). Nadam se da sam bio razumljiv.
Da li je neko imao slican problem, sta bi moglo da bude, nisam jos zvao majstora, kontam da ne bude nesto bas skupo ili je samo nesto spalo.... Svaki savjet je dobrodosao..
Inace, kupio sam je prije 4 godine kod Jelica-Hrasno i super je koristila cijelo vrijeme.. Uglavnom, zimi radi skoro cijelo vrijeme, samo po noci sa smanjenom temperaturom i klima nikada nije potrosila vise od 50-55 KM, a grije oko 45-50 kvadrata sa skroz slabom izolacijom(stolarija iz 50tih i kuca je u pitanju).
- rovac13
#5042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije ti to nista da se ne sikiras bezze.
Ako sam dobro razumio kod tebe je odvod spojen negdje u oluk.Zaledio ti je taj odvod pa voda od defrosta se sliva preko tacne kuda stigne.
Za te stvari postoji kabl grijac koji se polozi u tacnu i malo gurne u taj otvor odvod.Mozes ga palit po potrebi posto vidis i sam da se to rijetko desava,al nije ga lose imat za svaki slucaj.Ja ga imam iako mi nije zatrebao.
A sad za prvu pomoc mozes slobodno vrele vode sipat tamo iza npr.....dok ne procepi.......sipas niz izmjenjivac ono ce naci put dole gdje treba.
Ako sam dobro razumio kod tebe je odvod spojen negdje u oluk.Zaledio ti je taj odvod pa voda od defrosta se sliva preko tacne kuda stigne.
Za te stvari postoji kabl grijac koji se polozi u tacnu i malo gurne u taj otvor odvod.Mozes ga palit po potrebi posto vidis i sam da se to rijetko desava,al nije ga lose imat za svaki slucaj.Ja ga imam iako mi nije zatrebao.
A sad za prvu pomoc mozes slobodno vrele vode sipat tamo iza npr.....dok ne procepi.......sipas niz izmjenjivac ono ce naci put dole gdje treba.
- rovac13
#5043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesul tebi klime spojene na mjerac.Prosperiram wrote:
ovde je problem što je jedna malo bučnija a druga se uopšte ne čuje da radi kao da je i nema, bučnija je čak i malo unutrašnja jedinica.
Ako jedna radi na opterecenju 300w potrosnja a druga 700w.......normalno je da ce se druga vise cuti.
Stavi ih u isti rezim pa uporedi........npr stavis superquiet i to ce obje klime ogranicit na isto opterecenje......i pojacaj klimu na 30.......obje ce se tad zaletit do ogranicenja......i trebalo bi da isto zvuce......ako su isto ugradjene .....ako jedna ima kracu instalaciju od unutrasnje do vanjske onda ce bit bucnija......fujitsu trazi instalaciju min 3m dugu.
- rovac13
#5044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da ti ne kontasProsperiram wrote:ne kontaš, ovo mi je kod komšije kuća preko puta, obadvije klime mu rade na 23 stepena i auto opcija, obe imaju 3 metra instalacije, ali je jedna od njih bučnija iz nekog razloga treba joj i više da ugrije, puše iz nje malo hladniji zrak, dok iz ove druge odmah puše vruć zrak!
Obje klime ako su instalirane na isti nacin,sa tacno 3m instalacije,sa istom visinskom razlikom,istim trajanjem vakumiranja,znaci sve isto.
I na obje klime zadas isto 23 sa ekonomy auto mod itd........sve nek bude isto.
Obje klime mogu da vuku struje u rasponu izmedju 250 i 2000 w.
Ako jedna klima stoji u sobi 15 m2 i trosi 300w za odrzavanje temperature........a druga u sobi 30 m2.........normalno bi bilo da ova u vecoj sobi trosi duplo vise i da je bucnija.Tako i treba biti.
Ako su klime spojene na mjerac i imate uvid u trenutnu potrosnju..........ako obje klime trenutno isto vuku struje a jedna bucnija onda nesto nije uredu sa jednom klimom.
Dao sam ti primjer kako provjeris i bez mjeraca.Zadas 30 na obje klime,i ogranicis sa super quiet da ne ide do maximuma..........tad ce sigurno bit obje na istoj potrosnji ne znam tacno koliko je superquiet ogranicenje na tom modelu........u toj situaciji bi morale podjednako bit bucne.
- rovac13
#5045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ok nije to ni bitno........kod fujtisu svaka od brzina ima nekakvo ogranicenje preko cega ne ide dalje...........kod mene npr u super quiet ne moze da povuce preko 800-1000 w ne sjecam se tacno..........u quiet nemoze preko 1200 w......u low ne moze preko 1500w..........itd.....ovo mozda nisu 100% tacne vrijednosti ne sjecam se......ali je tu negdje.Prosperiram wrote:superquiet je opcija za nocria model, ove imaju opciju quiet
Zato kazem ogranici u neku manju brzinu i pojacaj temp da se zalete tacno do iste granice.........ako zvuce razlicito na istoj granici onda nesto nije uredu sigurno.
Ali ako jedna klima grije vise prostora izbacuje vise toplote.........onda mora bit malo bucnija......i mora topliji zrak izbacivat.
Serviseri ako dodju oni ce vec sve pregledat.
Meni su te llcc klime fine ali kad imas jednu ozbiljnu kao ti nocriu.......pa da one pomalo dobacuju rasporedjuju.......to je ipak jeftina klasa......i ja bi na njegovom mjestu zamijenio za neku malo zescu.
- madesa
#5046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
imam konvektor , cime cistite resetke sto pozute ?
-
mazda
#5047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala rovac13, samo mi nije jasno gdje da sipam vrelu vodu da se ovo odledi, nisam siguran da cu uspjeti odlediti sa fenom, gdje se nalazi taj izmjenjivac?rovac13 wrote:Nije ti to nista da se ne sikiras bezze.
- rovac13
#5048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mazda wrote:samo mi nije jasno gdje da sipam vrelu vodu da se ovo odledi, nisam siguran da cu uspjeti odlediti sa fenom, gdje se nalazi taj izmjenjivac?
Izmjenjivac je sve ovo sto vidis kao hladnjak na vanjskoj jedinici.......sav izmjenjivac zabijeli zaledi,pa onda klima ide u defrost odledi to...........prilikom odledjivanja sve to se sliva dole u tacnu i ako su uslovi teski dugo vremena zna da zaledi otvor za odvod.
Mozes da sipas toplu vodu isto tako da se sliva dole niz izmjenjivac u tacnu da bi topla voda nasla put prema otvoru da ga procepi.............sto vise tople vode da sto bolje ocisti tacnu........puno bi joj lakse bilo ako joj poskidas onu lulicu u otvoru da sto bolje otice voda..........mozes kantu stavit ispod da ti ne rasipa po terasi.
Pripremi to sto bolje jer javljaju ovih dana malo jacu zimu
Iako kod mene klima bolje i lakse radi u vecim minusima....tad je manje vlage u zraku.....rjedji defrosti
- starii
#5049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
da malo odmorimo od klima uređaja imal iko da je ugrađivao u svoj stan podno grijanje sa ovom infrared folijom..video u prilogu:
- rovac13
#5050 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja prvi put vidim to,Sta je to,kako radi,koje su prednosti koje su manestarii wrote:imal iko da je ugrađivao u svoj stan podno grijanje sa ovom infrared folijom..