ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#5026 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Jah citav zivot placas maglu, zivis u magli, halo bing :thumbup:
drug_profi

#5027 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:U hrvatskoj je bio 5 prije nego je postao eliminatoran, treba vremena da se pomladi vozni park, ili mislis tek onako 200.000 + auta koja neće moći nikako zadovoljiti normu eliminirati? Tu drzava izgubi brdo para i dobije socijalni bunt...
Mislis da je odluka o najnižoj normi za uvoz slučajna?
Auta se moraju evidentirati baza se mora napuniti, osnovice za obračun poreza napraviti...
Ne moze se to tako laicki posmatrati....
Kako misliš "auta koja neće moći zadovoljiti normu"?
Koju normu? Vlastitu fabricku ili neku minimalno propisanu?

Sve se moze popraviti. Sto ne moze, ide na otpad. Sta tu treba "prelaziti" 3 godine?
vjeshalica

#5028 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:
Bakir1 wrote:Greska to nije moj posao i to nije nekakav posao. Iako cijenim pokusaj omalovažavanja kako mene tako i mog posla bojim se da nije sebi lako priznati kada nemas pojma o nečemu pa zaspinujes omalovažavanjem :thumbup:
drug_profi wrote:
Jasno. Zato sam i rekao da je besmislica - ovdje.
LIjepe se naljepnice po katalogu, a ne po rezultatima testa.
Ok prihvatam da sam se lose izrazio.
Postujem i tvoju stoicku cvrstinu.

Preciznije, htio sam reci da je besmislica lijepiti stikere koji nemaju veze sa rezultatom testa (jesi li prosao ili nisi), tj. da stiker postoji sam radi sebe, a sta test pokazuje nije bitno. Odnosno, test nije eliminatoran.
Ali hajd mozda shvatis, mozda ne. Nebitno.
Prelazni period je da uzmu pare kreteni za stikere jer je ave stvar racunice
Stiker je najmanji problem,u prelaznom periodu se prave osnove da se moze poceti sa primjenom pravila novih,a kod nas se podrazumijeva uzimanje para
Kad prave prelazni period neka se pobrinu za kvalitet goriva na kojem milijarde zgrcu dojucerasnji prodavaci gaca i bokserica
vjeshalica

#5029 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:
Bakir1 wrote:U hrvatskoj je bio 5 prije nego je postao eliminatoran, treba vremena da se pomladi vozni park, ili mislis tek onako 200.000 + auta koja neće moći nikako zadovoljiti normu eliminirati? Tu drzava izgubi brdo para i dobije socijalni bunt...
Auta se moraju evidentirati baza se mora napuniti, osnovice za obračun poreza napraviti...

Sve se moze popraviti. Sto ne moze, ide na otpad. Sta tu treba "prelaziti" 3 godine?
Nista samo smo jedinice zamjenili sa izjebanim cetvorkama
Uvoz ne treba vezivati iskljucivo za ekolosku normu vec i za tehnicku ispravnost i tacno porijeklo vozila i njegove upotrebe
Hoce likovi prodavat vozila kojim se ne moze utvrditi kilometraza
vjeshalica

#5030 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote:

U prelaznom periodu od 3 godine popravljas dvojkaru da iz jedinice ide na normu 5
Kako ne kontas hahaha
Stvar je racunice njihove a ne poente u prelazu
Hoce da uzmu pare jer znaju kakvo groblje voza svijet na potpuno beskorisni ekotest kojeg svakako vode pod fabrickim a ne stvarnim normama
Travnički Noćni Šetač

#5031 Re: ZOBS

Post by Travnički Noćni Šetač »

vjeshalica wrote: Stiker je najmanji problem,u prelaznom periodu se prave osnove da se moze poceti sa primjenom pravila novih,a kod nas se podrazumijeva uzimanje para
Eto... Vjeshalica na svoj jedinstven način pojasni upravo ono što sam ja gore napisao i želio reći... :thumbup:
azdralovic

#5032 Re: ZOBS

Post by azdralovic »

nKrkan wrote:Čuo sam prije primjere pa da pitam je li i sad moguće to i ako jeste kako se ne može spriječiti

Naši ljudi koji rade po Sloveniji , ovdje dobije kaznu , radar ili što mu policajac napiše , vrati se u Sloveniju nakon toga, prijavi da je izgubio tablice , dobije nove tablice za 40€ i novu saobraćajnu , vraća se u BiH sve čisto, patrola ga zaustavi provjeravju tablice u bazi, ni tamo nema ništa sve čisto :-)
pa nema, nasi imaju bazu u kojoj pise broj tablica i koji prekrsaj je nacinio, nisu uvezani sa Slo tako da ne znaju ni kome auto pripada niti sta drugo...
Mada ne znam kakve to prekrsaje ovdje prave pa da se vise isplati 40€ dati za tablice, umjesto ovdje platiti 50ak maraka za prekoracenje ili sta vec...

Naravno MUP ako je bas voljan moze traziti saradnju sa Slo, pa da razmijene podatke , pa da se salje nalog u Slo, ali opet te ne mogu natjerati da platis
530i

#5033 Re: ZOBS

Post by 530i »

drug_profi wrote:
Kvalitetno trolovanje nema šta, svaka čast.
MAN-lion's coach

#5034 Re: ZOBS

Post by MAN-lion's coach »

azdralovic wrote:
nKrkan wrote:Čuo sam prije primjere pa da pitam je li i sad moguće to i ako jeste kako se ne može spriječiti

Naši ljudi koji rade po Sloveniji , ovdje dobije kaznu , radar ili što mu policajac napiše , vrati se u Sloveniju nakon toga, prijavi da je izgubio tablice , dobije nove tablice za 40€ i novu saobraćajnu , vraća se u BiH sve čisto, patrola ga zaustavi provjeravju tablice u bazi, ni tamo nema ništa sve čisto :-)
pa nema, nasi imaju bazu u kojoj pise broj tablica i koji prekrsaj je nacinio, nisu uvezani sa Slo tako da ne znaju ni kome auto pripada niti sta drugo...
Mada ne znam kakve to prekrsaje ovdje prave pa da se vise isplati 40€ dati za tablice, umjesto ovdje platiti 50ak maraka za prekoracenje ili sta vec...

Naravno MUP ako je bas voljan moze traziti saradnju sa Slo, pa da razmijene podatke , pa da se salje nalog u Slo, ali opet te ne mogu natjerati da platis
Nema tih varijanti da se nalog nekome salje vani.
Strancima se na licu mjesta izdaje nalog i ide se na placanje kazne u posti ili PS-u. Ako odbije dokumenti se oduzimaju i izvodi se pred sudiju za prekrsaje.
Domacim koji cine prekrsaje,nalog se salje na kucnu adresu.
Sto se tice tablica, bilo je slucajeva da covjek iz Njemacke prenosi table na vozila, a da je pocinio prekrsaj sa vozilom kojeg je prodao. To je citav proces dokazivanja na sudu i troskovi veci nego prekrsaj pa su mnogi u toj konfuznoj situaciji oko tablica odustali od pisanja kazni. To su slucajevi sa stacionara. Sve se ti postupci razlikuju od Kantona do Kantona i tu dolazi do problema.
nKrkan

#5035 Re: ZOBS

Post by nKrkan »

MAN-lion's coach wrote: Domacim koji cine prekrsaje,nalog se salje na kucnu adresu.
Sto se tice tablica, bilo je slucajeva da covjek iz Njemacke prenosi table na vozila, a da je pocinio prekrsaj sa vozilom kojeg je prodao. To je citav proces dokazivanja na sudu i troskovi veci nego prekrsaj pa su mnogi u toj konfuznoj situaciji oko tablica odustali od pisanja kazni. To su slucajevi sa stacionara. Sve se ti postupci razlikuju od Kantona do Kantona i tu dolazi do problema.
ovo ja pišem za ZDK , kad znaju da je kazna veća od 200 KM odmah tamo mijenjaju tablice i vraćaju se nazad čisti
MAN-lion's coach

#5036 Re: ZOBS

Post by MAN-lion's coach »

To bi se dalo riješiti tako što se na granici provjere table i izreknu sankcije isto kao da je unutar države. :)
drug_profi

#5037 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

530i wrote:
drug_profi wrote:
Kvalitetno trolovanje nema šta, svaka čast.
Eno sad.
Kaze auta koja ne mogu zadovoljiti eko normu.
Pa koja je to norma. Fabricka njegova ili mora biti euro 4, euro 5...?
Ako je fabricka, onda samo treba otici popraviti auto. Ja jedva cekam da vidim kako ce to da funkcionise kad se ovi pregazeni dizelasi pocnu buniti sto im se ne da voziti bez filtera i katalizatora.
Evo odmah da iznesem moju duboku sumnju da ce to ikada da zazivi. Jednostavno mi smo kita od drzave. provodi se samo ono sto drzavi donosi lovu, pa ce se neko sjetiti da donese neki propis za npr. dodatnu eko taksu za vozila koja ne zadovoljavaju normu jer ce tako navuci par miliona godisnje, a vlasnici nece morati ulagati stotine maraka u servis.
A time ce i ovaj eko test i naljepnica kategorije ostati sami sebi svrha sto je kod nas modus vivendi. Sve je samo pro forme i u cilju punjenja budzetskih vreca.
nivla

#5038 Re: ZOBS

Post by nivla »

zadnji tehnicki uredno prosao, na eko testu zacrnjenje mjerili i zadovoljava euro 4, 14 godina staro auto 440000 km presao, egr uredu, nema dpfa, katalizator uredu,svaki put prosao test, kad bude eliminatorno mozda i padne ali nista sto se ne moze rijesiti zamjenom/ popravkom
ono sto moze biti problem je obaveza ugradnje dodatnih preciscivaca ili skuplja registracija za vozila starijih euro normo( izglednije zbog naplate)
drug_profi

#5039 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa to ti kazem. I dalje ce pustati da se vozi ispod norme, ali ces morati doplatiti neku novu taksu. Samo zato ovo i provode. Kao da nekog zanima sta se udise.
530i

#5040 Re: ZOBS

Post by 530i »

Fabrička norma je jedino mjerilo svega. Ne biste vjerovali koliko auta ima da ne prolaze eko test zarad viška HC u ispuhu...iako bi tek dobro istreniran i iskusan nos uočio nešto. Ni traga nikakvom dimu. Da se za početak eliminišu sa ceste ovi gutači ulja i nafte, bilo bi dobro.
kokuz_sa

#5041 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

Ja radio u firmi jednoj..
Vozali auta 2016g..
Dodan LPG..

Odes na tehnicki..padnes svaki putna izduvnim gasovima..
I najnormalnije se registruje auto..
Bakir1

#5042 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Sta su trebali uraditi na tehničkom, oboriti te, na osnovu čega?
kokuz_sa

#5043 Re: ZOBS

Post by kokuz_sa »

Bakir1 wrote:Sta su trebali uraditi na tehničkom, oboriti te, na osnovu čega?
Ne znam na osnovu cega,
Al auto nije ispravno cim ima problema sa izduvnim gasovima..

Po nekoj mojoj logici bi tehnicki trebao da ti utvrsi da li je auto ispravno da ga mozes registrovat..

Nisi prosao test, padas..
Popravi pa dodji opet
Bakir1

#5044 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Pa zato valjda treba eko test kao posebna cjelina pri registraciji vozila i zato valjda treba da bude eliminatoran...
Za forumasa koji tako obzirno jos uvijek ne moze provarit cemu prelazni period i cemu etiketiranje vozila po fabrickim eko normama, forumas 530i je dao jako dobro tumacenje u pogledu gutaća ulja i nafte. To su vozila koja se trebaju eliminisati u prelaznom periodu....
drug_profi

#5045 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

530i wrote:Fabrička norma je jedino mjerilo svega. Ne biste vjerovali koliko auta ima da ne prolaze eko test zarad viška HC u ispuhu...iako bi tek dobro istreniran i iskusan nos uočio nešto. Ni traga nikakvom dimu. Da se za početak eliminišu sa ceste ovi gutači ulja i nafte, bilo bi dobro.
E kad bi bilo tako. ali kao sto sumnjam, svi ce oni i dalje voziti uz doplatu neke takse jer odstupaju od granica dozvoljenog.
drug_profi

#5046 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Pa zato valjda treba eko test kao posebna cjelina pri registraciji vozila i zato valjda treba da bude eliminatoran...
Za forumasa koji tako obzirno jos uvijek ne moze provarit cemu prelazni period i cemu etiketiranje vozila po fabrickim eko normama, forumas 530i je dao jako dobro tumacenje u pogledu gutaća ulja i nafte. To su vozila koja se trebaju eliminisati u prelaznom periodu....
Dobro jutro!
Jesmo li bolje volje danas?
Ima vamo jedan forumaš što i dalje ne može da skonta o čemu bješe riječ, ali hajd....nek bude da vamo jedan drugi ne konta čemu prelazni period..
Bakir1

#5047 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Kakve veze moja volja ima sa cinjenicom da jos uvijek ne mozes dokuciti svrhu i smisao nekih stvari?
Jel te proslo akutno stanje krize srednjih godina?
530i

#5048 Re: ZOBS

Post by 530i »

drug_profi wrote:
530i wrote:Fabrička norma je jedino mjerilo svega. Ne biste vjerovali koliko auta ima da ne prolaze eko test zarad viška HC u ispuhu...iako bi tek dobro istreniran i iskusan nos uočio nešto. Ni traga nikakvom dimu. Da se za početak eliminišu sa ceste ovi gutači ulja i nafte, bilo bi dobro.
E kad bi bilo tako. ali kao sto sumnjam, svi ce oni i dalje voziti uz doplatu neke takse jer odstupaju od granica dozvoljenog.

Vozit će svi i dalje sa svojom normom, samo će doplata biti u servisima koji se kao slučajno nalaze u blizini stanice tehničkog pregleda i gdje se radi dekarbonizacija motora i slični procesi za nekih 80-100 maraka :D A ovi gutači ulja i goriva...njima nema pomoći, osim kvalitetnog remonta.
drug_profi

#5049 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bakir1 wrote:Kakve veze moja volja ima sa cinjenicom da jos uvijek ne mozes dokuciti svrhu i smisao nekih stvari?
Jel te proslo akutno stanje krize srednjih godina?
Vidim ja opet je pocelo...
Neznam jesi probao sa cajem od vrkute?
Bakir1

#5050 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Nemas ja problema sa seksualnim životom da pijem čajeve, pa nisam toliko očajan.
S druge strane ti se cinis vrlim poznavaocem čajeva :lol:
Post Reply