Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
aka Enki

#5026 Re: Viza za Njemacku

Post by aka Enki »

skafiskafsnjak wrote: 09/02/2022 10:08
Lomi wrote: 08/02/2022 15:45 Pozdrav svima,

Je li postoji neka odredba za one koji su dobili posao i vizu preko WB pravila da moraju ostati uz tog inicijalnog poslodavca određeno vrijeme prije promjene poslodavca? Da li znate koji je to vremenski period (ukoliko postoji), i na koji način se može ta odredba promijeniti da se poslodavac mijenja već nakon nekoliko mjeseci?

Hvala na izdvojenom vremenu.
Ma vidi, po pravilu ne bi smio.... Ali svi mijenjaju.
Glavna ti je stvar da otkaz na prvom poslu predas tek kad dobijes Zustimmung za novi. Onda nemas rizika. Mnogi su ispali glupi, dali otkaz pa trazili Zustimmung...

Ti tek nakon 24 platne liste mozes predati da ti se "ukine" Zustimmung tj da mozes mijenjati poslodavca bez Zustimmunga.
I to je promijenjeno za one koji su dobili vizu preko Pravila za Zapadni Balkan nakon 01.01.2021. godine. Nakon 24 mjeseca opet moras dobiti Zustimmung.
Na dnu stranice pod Downloads
https://www.arbeitsagentur.de/vor-ort/z ... ng-deutsch ima pdf dokument.
Na stranici 3 pise ta izmjena.
Last edited by aka Enki on 09/02/2022 10:20, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#5027 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

aka Enki wrote: 09/02/2022 10:16
skafiskafsnjak wrote: 09/02/2022 10:08

Ma vidi, po pravilu ne bi smio.... Ali svi mijenjaju.
Glavna ti je stvar da otkaz na prvom poslu predas tek kad dobijes Zustimmung za novi. Onda nemas rizika. Mnogi su ispali glupi, dali otkaz pa trazili Zustimmung...

Ti tek nakon 24 platne liste mozes predati da ti se "ukine" Zustimmung tj da mozes mijenjati poslodavca bez Zustimmunga.
I to je promijenjeno za one koji su dobili vizu preko Pravila za Zapadni Balkan nakon 01.01.2021. godine. Nakon 24 mjeseca opet moras dobiti Zustimmung.
Ma ja mislim da ce opet zavisiti od sluzbenika :mrgreen:
Tek cemo saznati u 2023oj
aka Enki

#5028 Re: Viza za Njemacku

Post by aka Enki »

skafiskafsnjak wrote: 09/02/2022 10:19
aka Enki wrote: 09/02/2022 10:16

Pa hoce, jedan dobije na 3 godine vizu, jedan na 18 mjeseci a rade u istoj firmi. Jednom prime certifikat o poznavanju jezika sa seoskog kursa a drugom traze samo Goethe :mrgreen:
skafiskafsnjak

#5029 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

aka Enki wrote: 09/02/2022 10:32
skafiskafsnjak wrote: 09/02/2022 10:19
Pa hoce, jedan dobije na 3 godine vizu, jedan na 18 mjeseci a rade u istoj firmi. Jednom prime certifikat o poznavanju jezika sa seoskog kursa a drugom traze samo Goethe :mrgreen:
Pa ev meni je produzila prvi vizu hos 2.5 godine, tacnije na 3 ukupno. Nisam imao certifikat....doduse, rekla mi da odradim einstufung test. To je ono provjera na kojem sam nivou tad bio. Donesem ja B1 pise, produzi mi na 3. Kolega drugi mjesec dosao (druga sluzbenica) , produzi mu na godinu. Nece da cuje nista bez certifikata :mrgreen:

Joj moram sad taj b1 polagati....al mi je mrsko :zoka:
Lomi

#5030 Re: Viza za Njemacku

Post by Lomi »

Pozdrav @aka Enki, @skafiskafsnjak - Hvala vam na odgovorima. U tom slucaju taj "vremenski period" zapravo i predstavlja "broj platnih listi", pa ih je bolje vjerovatno skupiti sto vise da ne ispadne da je ta firma preko koje se dobila viza zapravo i bila samo ulazna, kao neki most da se ide dalje.

Uglavnom, ima smisla traziti Zustimmung za vrijeme radnog odnosa kako predlazete, pa tek po dobivanju potvrdnog odgovora ici dalje. Nije mi jasno da li je u tom "Zustimmung" koraku, prilikom predaje i trazenja te vrste odobrenja, trenutni poslodavac upoznat o tom koraku? Da li oni bilo kako direktno ili indirektno znaju da je doslo do tog zahtjeva? Takodjer, da li bi se taj "Zustimmung" mogao dobiti recimo u martu, a da se tek poslodavac promijeni u julu ili augustu (da li ima rok trajanja to odobrenje da se tako izrazim)?

Koje je vase misljenje?
Sociolog

#5031 Re: Viza za Njemacku

Post by Sociolog »

Jel izvlacenje lutrije 18 februara?
skafiskafsnjak

#5032 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Lomi wrote: 10/02/2022 12:20 jasno da li je u tom "Zustimmung" koraku, prilikom predaje i trazenja te vrste odobrenja, trenutni poslodavac upoznat o tom koraku? Da li oni bilo kako direktno ili indirektno znaju da je doslo do tog zahtjeva? Takodjer, da li bi se taj "Zustimmung" mogao dobiti recimo u martu, a da se tek poslodavac promijeni u julu ili augustu (da li ima rok trajanja to odobrenje da se tako izrazim)?

Koje je vase misljenje?
Ne zna sadasnji poslodavac, ne sekiraj se :mrgreen:
Mozes ti u martu Zustimmung, a da radis kasnije...ali ja mislim da ti novi poslodavac mora u ugovoru staviti kad kreces da radis. To mi je logicno nekako. Ljudi vecinom stave da novi posao krece kad odrade otkazni na starom
Lomi

#5033 Re: Viza za Njemacku

Post by Lomi »

skafiskafsnjak wrote: 10/02/2022 15:29
Lomi wrote: 10/02/2022 12:20 jasno da li je u tom "Zustimmung" koraku, prilikom predaje i trazenja te vrste odobrenja, trenutni poslodavac upoznat o tom koraku? Da li oni bilo kako direktno ili indirektno znaju da je doslo do tog zahtjeva? Takodjer, da li bi se taj "Zustimmung" mogao dobiti recimo u martu, a da se tek poslodavac promijeni u julu ili augustu (da li ima rok trajanja to odobrenje da se tako izrazim)?

Koje je vase misljenje?
Ne zna sadasnji poslodavac, ne sekiraj se :mrgreen:
Mozes ti u martu Zustimmung, a da radis kasnije...ali ja mislim da ti novi poslodavac mora u ugovoru staviti kad kreces da radis. To mi je logicno nekako. Ljudi vecinom stave da novi posao krece kad odrade otkazni na starom
Ima smisla, hvala na odgovoru :D

Zna li neko da li je ko dobio vizu otkako je ova WB lutrija krenula? Jel se neko uspio ispaliti?
decko_sa_kovaca

#5034 Re: Viza za Njemacku

Post by decko_sa_kovaca »

Objavljuje narod da dobijaju preko wb.
Eo i ja sam dobio doduse preko strucnog kadra, za dvije hefte idem gore. Kakav je vas pocetak bio
ibizza

#5035 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

decko_sa_kovaca wrote: 12/02/2022 10:00 Objavljuje narod da dobijaju preko wb.
Eo i ja sam dobio doduse preko strucnog kadra, za dvije hefte idem gore. Kakav je vas pocetak bio
Sretno manijače :thumbup:
inaa98

#5036 Re: Viza za Njemacku

Post by inaa98 »

Pozdrav , zanima me da li je neko u toku za medicinske radnike bez priznate diplome , da li se i oni prijavljuju na termin preko pravila za ZB ?
Vec imam ugovor za rad (pflegehilfskraft) i polozen B2 i diploma mi je vec poslata na priznavanje medjutim navedeno je da se moze cekati i do 4 mj. + nakon toga koliko mi je vremena potrebno za polaganje ispita/ odradjivanje prakse , pa me zanima da li je moguce na drugi nacin neki dobiti termin bez cekanja da me izvuku?
decko_sa_kovaca

#5037 Re: Viza za Njemacku

ibizza wrote: 12/02/2022 15:30
Sretno manijače :thumbup:
Hvala brate :thumbup:
abfahrt

#5038 Re: Viza za Njemacku

Post by abfahrt »

Pozdrav raja.

Ima li neko da je otišao u Njemačku preko pravila Zapadnog Balkana, a da nije vakcinisan protiv korone ili da je vakcinisan nekom drugom vakcinom osim onih koje su navedene kao priznate. Konkretno ja sam vakcinisan kineskom Sinopharm vakcinom i prebolio sam koronu prije neka 3 mjeseca. Mislio sam i buster vakcinu da primim kada za to bude vrijeme. Koliko mi to može praviti probleme?
Cellos

#5039 Re: Viza za Njemacku

Post by Cellos »

abfahrt wrote: 13/02/2022 13:17 Pozdrav raja.

Ima li neko da je otišao u Njemačku preko pravila Zapadnog Balkana, a da nije vakcinisan protiv korone ili da je vakcinisan nekom drugom vakcinom osim onih koje su navedene kao priznate. Konkretno ja sam vakcinisan kineskom Sinopharm vakcinom i prebolio sam koronu prije neka 3 mjeseca. Mislio sam i buster vakcinu da primim kada za to bude vrijeme. Koliko mi to može praviti probleme?
Ne vidim svrhu dolaska u Njemacku nevakcinisan. Nigdje neces moci da udjes. Tj uci ces ali neces moci recimo da uzmes da jedes i slicno. Traze ti ausvajs i potvrdu o primljenoj vakcini. Maska je u zatvorenom obavezna. Radis pod maskom 8 sati. Ukoliko niste spremni na to, sacekajte da ovo sve zavrsi ili nemojte dolazit.

Takodjer, na granici traze potvrdu o vakcini vecinom. Tezak je zivot vakcinisanih u Njemackoj, a pitanje je dana kad ce biti zakonom obavezna kao u Austriji.
skafiskafsnjak

#5040 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Cellos wrote: 13/02/2022 17:51
abfahrt wrote: 13/02/2022 13:17 Pozdrav raja.

Ne vidim svrhu dolaska u Njemacku nevakcinisan. Nigdje neces moci da udjes. Tj uci ces ali neces moci recimo da uzmes da jedes i slicno. Traze ti ausvajs i potvrdu o primljenoj vakcini. Maska je u zatvorenom obavezna. Radis pod maskom 8 sati. Ukoliko niste spremni na to, sacekajte da ovo sve zavrsi ili nemojte dolazit.

Takodjer, na granici traze potvrdu o vakcini vecinom. Tezak je zivot vakcinisanih u Njemackoj, a pitanje je dana kad ce biti zakonom obavezna kao u Austriji.
Pa nije covjek nevakcinisan, vidis sta je napisao.
Racuna se zakonski kao nevakcinisan , ali ti pises kao da je antivakser :mrgreen:

U mojoj firmi nevakcinisani se svaki dan testiraju i to je to. U Njemacku moze uci sa testom vjerovatno.

Obavezne vakcinacije nece biti. Cak su i u Pflege ukinuli obavezu....
Cellos

#5041 Re: Viza za Njemacku

Post by Cellos »

Ma opcenito govorim. Znam ja to, u Njemackoj sam i ja i ne mogu zamislit torturu koju prolaze ljudi koji nisu vakcinisani. Zabadat ono u nos svaki dan. Pa ti onda pokaze pozitivan i kad nisi. Pa lagano ides u izolaciju. I sve tako. Glupost.
skafiskafsnjak

#5042 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Mislim da nece vec dugo... Vec su popustili sa radnjama i restoranima sa 2g , pa.onda sa.pflege i obavezom...
sarajevo-x.com

#5043 Re: Viza za Njemacku

Post by sarajevo-x.com »

Ako vam je placena ta izolacija kada ste pozitivni onda nije ni cudo sto se ne vakcinisu :mrgreen:
skafiskafsnjak

#5044 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

sarajevo-x.com wrote: 13/02/2022 18:25 Ako vam je placena ta izolacija kada ste pozitivni onda nije ni cudo sto se ne vakcinisu :mrgreen:
Nije :mrgreen:
Tj bila je nekad, sad nije.
digoxin_24

#5045 Re: Viza za Njemacku

Post by digoxin_24 »

Pozdrav svima, da objasnim svoju situaciju ukratko: Uskoro bih preko brzog procesa vize trebao putovati u Njemačku, što znači da trebam uskoro predati dokumente u ambasadu u Sarajevu. Na stranici ambasade piše da sve dokumente moram predati u originalu i dvije kopije. Između ostalog piše za diplomu da treba biti sa apostile pečatom i prevodom na njemački jezik. Mene zanima da li apostile pečat ide na original diplomu ili na njenu kopiju i da li se i apostile prevodi? Da li mi neko može objasniti taj dio malo? Hvala unaprijed.
escobar__

#5046 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Na original diplome radiš apostille, a onda to s tim pečatom iskopiraš i prevedeš. Uz prijevod nek ti odradi i apostille, nije zgoreg. :D
Bakandza

#5047 Re: Viza za Njemacku

Post by Bakandza »

digoxin_24 wrote: 14/02/2022 19:25 Pozdrav svima, da objasnim svoju situaciju ukratko: Uskoro bih preko brzog procesa vize trebao putovati u Njemačku, što znači da trebam uskoro predati dokumente u ambasadu u Sarajevu. Na stranici ambasade piše da sve dokumente moram predati u originalu i dvije kopije. Između ostalog piše za diplomu da treba biti sa apostile pečatom i prevodom na njemački jezik. Mene zanima da li apostile pečat ide na original diplomu ili na njenu kopiju i da li se i apostile prevodi? Da li mi neko može objasniti taj dio malo? Hvala unaprijed.
Kad pripremite sve papire za termin na ambasadu, nemojte biti lijeni i skrti da platite nekoj agenciji da vam provjeri sve te papire bolje dati 50 maraka nego da vas vrate iz ambasade jer je greska u nekom broju, godini, slovima. Ovo govorim iz dobre namjere jer sam gledao kako ljude koji dobiju termin na lutriji vrate radi godine/rijeci.
sabanss

#5048 Re: Viza za Njemacku

Post by sabanss »

Opet ponavljam. Ko ne zna popuniti obrazac za vizu bolje da ne ide.
decko_sa_kovaca

#5049 Re: Viza za Njemacku

Apostile na original ,ja sam ga preveo. Al ja sam to sve morao za priznavanje diplome uraditi tako da mi je vec bilo spremno za termin
agnostic_front

#5050 Re: Viza za Njemacku

Post by agnostic_front »

Alles Gute :D
Post Reply