Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
zijancer
#5027 Re: Cijene stanova All about
piše da nadogradnja od 45 m2 ima odobrenje ali nije upisano.
jedan mali savjet: provjeri da li je u pitanju samo urbanistička, ili fakat ima građevinsku jer ljudi nekad brkaju pojmove
poenta je da samo građevinska garantuje da su na te kvadrate plaćene sve moguće naknade
krov djeluje problematično, da li je samo oštećenje oluka i dijela pokrova, ili je greška negdje pri vrhu krova..eto, na to bi možda trebalo obratiti pažnju
a zgrada kao zgrada djeluje kao solidna stara gradnja.
-
nuruka36
#5028 Re: Cijene stanova All about
Hvala Zijanceru, bas si brz.
Generalno, ko je odgovoran za odrzavanje krovova u ovakvim zgradama?
-
zijancer
#5029 Re: Cijene stanova All about
upravitelj tj. ako svi plaćaju, ili moraš sam, ali pokušaj onda prebiti za doživotno oslobađanje od naknade
samo još nešto, taj dvosobni stan, i da je bez potkrovlja nećeš fuliti, zgrada djeluje skroz okej
samo još nešto, taj dvosobni stan, i da je bez potkrovlja nećeš fuliti, zgrada djeluje skroz okej
- simbabimba
#5030 Re: Cijene stanova All about
Meni ovaj stan izgleda kao da bi mogao progutati jos 120 000 da se sredi, pa SVE se mora u njemu zamijeniti (jao pogledaj stepenice) a dojam je da se sve tako improvizacijski napravilo na tom potkrovlju.
Plus taj krov moze biti stravican problem, na svakom zidu su tragovi vode i prokisnjavanja i natapanja, plus fasada bez izolacije, plus sveskupa starudija samo takva
Plus taj krov moze biti stravican problem, na svakom zidu su tragovi vode i prokisnjavanja i natapanja, plus fasada bez izolacije, plus sveskupa starudija samo takva
-
Ci-Nick
#5031 Re: Cijene stanova All about
Možda ne treba 120.000 ali sa 50.000 KM ulaganja treba računati,
Krov sa krovnim prozorima i izolacijom plus renoviranje stana, bez ikakvih specijalnih želja može preći i 50.000 KM.
I onda stan košta 1.700 KM po metru kvadratnom a na stepeništu u januaru imaš temperaturu ispod nule.
Krov sa krovnim prozorima i izolacijom plus renoviranje stana, bez ikakvih specijalnih želja može preći i 50.000 KM.
I onda stan košta 1.700 KM po metru kvadratnom a na stepeništu u januaru imaš temperaturu ispod nule.
-
nuruka36
#5032 Re: Cijene stanova All about
Imam mu ponuditi dobar stan. Ovaj njegov je havarija ziva, mozda su i papiri problem, ali lokacija nije losa za iznajmljivanje.
Last edited by nuruka36 on 21/09/2019 08:28, edited 1 time in total.
- VenomousV
#5033 Re: Cijene stanova All about
A prodajes li ti taj na Dobrinji?nuruka36 wrote:Imam mu ponuditi dobar stan od 55m na Dobrinji koji je na super mjestu, bez ikakve mahane, ne znam koliko bi trebalo doplatiti. Ovaj njegov je havarija ziva, mozda su i papiri problem, ali lokacija nije losa za iznajmljivanje, booking, neki tako biznis.
- vjesticanametli
#5034 Re: Cijene stanova All about
Koliko nudis 
-
nuruka36
#5035 Re: Cijene stanova All about
Ne prodajem svoj stan, ali palo mi je na pamet da bih mogao zamijeniti.
Koliko nudim, hm, ne mogu reci, zavisi sta se nudi sa one strane. Zavisi od niza faktora, za pocetak treba li raditi krov ili ne i sl.
Koliko nudim, hm, ne mogu reci, zavisi sta se nudi sa one strane. Zavisi od niza faktora, za pocetak treba li raditi krov ili ne i sl.
- VenomousV
#5036 Re: Cijene stanova All about
Jel' to mene pitas?vjesticanametli wrote:Koliko nudis
Imas neki za ponuditi?
- HAVANA
#5037 Re: Cijene stanova All about
Racunaj da nemas krova.Udario rigips a gore mezar.Da valja i sve da uradis neces proci bez 70000-80000 km.nuruka36 wrote:Hvala Zijanceru, bas si brz.
- vjesticanametli
#5038 Re: Cijene stanova All about
mozdaVenomousV wrote:Jel' to mene pitas?vjesticanametli wrote:Koliko nudis
Imas neki za ponuditi?
- holowey
#5039 Re: Cijene stanova All about
nazalost, tako je...krov je briga samo onog odmah ispod, svi ostali prst u uho jer dok njima procuri tebi skrge narastu...HAVANA wrote:Racunaj da nemas krova.Udario rigips a gore mezar.Da valja i sve da uradis neces proci bez 70000-80000 km.nuruka36 wrote:Hvala Zijanceru, bas si brz.
a krov moze progutati love bruku...grede, daska, folije, podletva, letva, crijep ili lim...nekad bude i pola investicije potkrovnog stana...
- VenomousV
#5040 Re: Cijene stanova All about
Ako bi imala, gdje bi se, hipoteticki, nalazio taj stan?vjesticanametli wrote:mozdaVenomousV wrote:Jel' to mene pitas?vjesticanametli wrote:Koliko nudis
Imas neki za ponuditi?
- vjesticanametli
#5041 Re: Cijene stanova All about
Na dobrinji ali rano mi je sada ....imam neke planove za ca 1 ili 2 god
-
kuli1961
#5042 Re: Cijene stanova All about
Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
- Maraschino
#5043 Re: Cijene stanova All about
Dobar je, za ovaj krs trazi 2.200km/m², ode na drugu bolju lokaciju a ti se handri sa renoviranjem i upisom(ako se ikada i uspije).Stan ima upisanu kvadraturu od 55 m2 a za nadogradnju ima gradjevinsku dozvolu ali nije jos uvijek upisana kompletna povrsina
Nije vrijedan ni da se pogleda.
- starii
#5044 Re: Cijene stanova All about
Maraschino wrote:Dobar je, za ovaj krs trazi 2.200km/m², ode na drugu bolju lokaciju a ti se handri sa renoviranjem i upisom(ako se ikada i uspije).Stan ima upisanu kvadraturu od 55 m2 a za nadogradnju ima gradjevinsku dozvolu ali nije jos uvijek upisana kompletna povrsina
Nije vrijedan ni da se pogleda.
ne vrijedi ni 50000KM....
- VladaFBiH
#5045 Re: Cijene stanova All about
da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
-
kuli1961
#5046 Re: Cijene stanova All about
Za ovu i moguce narednu gradj. sezonu- temelji, sto podrazumijeva dimenzije 7 m dužine x 6 m širine temelja objekta, plus plocu terase (4 x 6 m) i ispod garaza. U dijelu temelja nalazi se podrum 2 x 6 m, te trotoar i stepenice do garaze (teren ima pad), trostrano stepeniste- ulaz u objekat, ploca 6 x 3,5 m- kao neki plato pred ulazom, i kompletna kanalizacija (3-komorna septička jama). Dalja gradnja ce morati malo sacekati. Neku konkretnu ponudu nemam, niti sam detaljno trazio, no u kontaktu sam sa firmom BH Brvnare u Ilijašu, g din Dzenan- vrlo korektan, konkretan, virjedi sa njim ici u dalje pregovore. Opcija je- bez njegovih radova na instalacijama i bez njegove stolarije.Necu raditi neki tipski projekt, imam "svoj" (dobio gradj, dozvolu)- osnova prizemlja u datoj dimenziji. Kupatilo ce bit dodatno ozidano ciglenim blokom, nasuprot njemu je stepeniste za mansardu, ostatak prizemlja je neka kuhinjica- elementi se kace na drugu stranu kupatilskog zida, terasa (4 x 6 m) otvoorena. Bocno, po duzini- veranda (7 x 3m). Mansardu pokriva asimetricno krov, tako da jedna "voda" krova pokriva verandu. Zidovi- poluoblica 120 x 200 m, pa 5 cm prostor za termoziolaciju, koji ujedno sluzi da se provuce elektroinstalacija, pa potom nesto "zavrsno"- daska, borodki pod, lameprija- jos nisam konacno odlucio. U svakom lsucaju necu stavljati rigips, ne svidja mi se. Krovni pokrivac- crijep Tondach ili Bramac, a razmisljam i o limenom, koji imitira crijep, sve naravno "po redu i zakonu"- hidro + termo izolacija krova, parna brana, letva- kontraletva....Limariju ce mi raditi prijatelj, tako da tu placam cijenu lima, ne i "ruke". Kako god bilo, nema sanse da prodjem ispod 30 K KM, vjerovatnije- sve gotovo- izmedju 35-40 K. No, dosta toga zna i sam uraditi, i mogu raditi ufazama, no najveca je frka sto se brvnara mora stavti "pod krov"- brza gradnja, istina, ali je i brzo placanje.VladaFBiH wrote:da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
-
kuli1961
#5047 Re: Cijene stanova All about
kuli1961 wrote:Za ovu i moguce narednu gradj. sezonu- temelji, sto podrazumijeva dimenzije 7 m dužine x 6 m širine temelja objekta, plus plocu terase (4 x 6 m) i ispod garaza. U dijelu temelja nalazi se podrum 2 x 6 m, te trotoar i stepenice do garaze (teren ima pad), trostrano stepeniste- ulaz u objekat, ploca 6 x 3,5 m- kao neki plato pred ulazom, i kompletna kanalizacija (3-komorna septička jama). Dalja gradnja ce morati malo sacekati. Neku konkretnu ponudu nemam, niti sam detaljno trazio, no u kontaktu sam sa firmom BH Brvnare u Ilijašu, g din Dzenan- vrlo korektan, konkretan, virjedi sa njim ici u dalje pregovore. Opcija je- bez njegovih radova na instalacijama i bez njegove stolarije.Necu raditi neki tipski projekt, imam "svoj" (dobio gradj, dozvolu)- osnova prizemlja u datoj dimenziji. Kupatilo ce bit dodatno ozidano ciglenim blokom, nasuprot njemu je stepeniste za mansardu, ostatak prizemlja je neka kuhinjica- elementi se kace na drugu stranu kupatilskog zida, ostatak- nazovimo dnevni boravak; terasa (4 x 6 m) otvoorena. Bocno, po duzini- veranda (7 x 3m). Mansardu pokriva asimetricno krov, tako da jedna "voda" krova pokriva verandu. Zidovi- poluoblica 120 x 200 m, pa 5 cm prostor za termoziolaciju, koji ujedno sluzi da se provuce elektroinstalacija, pa potom nesto "zavrsno"- daska, borodki pod, lameprija- jos nisam konacno odlucio. U svakom lsucaju necu stavljati rigips, ne svidja mi se. Krovni pokrivac- crijep Tondach ili Bramac, a razmisljam i o limenom, koji imitira crijep, sve naravno "po redu i zakonu"- hidro + termo izolacija krova, parna brana, letva- kontraletva....Limariju ce mi raditi prijatelj, tako da tu placam cijenu lima, ne i "ruke". Kako god bilo, nema sanse da prodjem ispod 30 K KM, vjerovatnije- sve gotovo- izmedju 35-40 K. No, dosta toga zna i sam uraditi, i mogu raditi ufazama, no najveca je frka sto se brvnara mora stavti "pod krov"- brza gradnja, istina, ali je i brzo placanje.VladaFBiH wrote:da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
- VladaFBiH
#5048 Re: Cijene stanova All about
kao što rekoh, planirao sam možda iduće godine da "stavim" jednu brvanu od 40-50m2 ali bih volio da čujem iskustvo nekoga ko je već koristi jer za 2x više para mogu imati čvrsti objekat te kvadrature i da ne razmišljam o trajnosti. Ovo što ti praviš je pravi projekt i ne vjerujem da ću ići tako dalekokuli1961 wrote:Za ovu i moguce narednu gradj. sezonu- temelji, sto podrazumijeva dimenzije 7 m dužine x 6 m širine temelja objekta, plus plocu terase (4 x 6 m) i ispod garaza. U dijelu temelja nalazi se podrum 2 x 6 m, te trotoar i stepenice do garaze (teren ima pad), trostrano stepeniste- ulaz u objekat, ploca 6 x 3,5 m- kao neki plato pred ulazom, i kompletna kanalizacija (3-komorna septička jama). Dalja gradnja ce morati malo sacekati. Neku konkretnu ponudu nemam, niti sam detaljno trazio, no u kontaktu sam sa firmom BH Brvnare u Ilijašu, g din Dzenan- vrlo korektan, konkretan, virjedi sa njim ici u dalje pregovore. Opcija je- bez njegovih radova na instalacijama i bez njegove stolarije.Necu raditi neki tipski projekt, imam "svoj" (dobio gradj, dozvolu)- osnova prizemlja u datoj dimenziji. Kupatilo ce bit dodatno ozidano ciglenim blokom, nasuprot njemu je stepeniste za mansardu, ostatak prizemlja je neka kuhinjica- elementi se kace na drugu stranu kupatilskog zida, terasa (4 x 6 m) otvoorena. Bocno, po duzini- veranda (7 x 3m). Mansardu pokriva asimetricno krov, tako da jedna "voda" krova pokriva verandu. Zidovi- poluoblica 120 x 200 m, pa 5 cm prostor za termoziolaciju, koji ujedno sluzi da se provuce elektroinstalacija, pa potom nesto "zavrsno"- daska, borodki pod, lameprija- jos nisam konacno odlucio. U svakom lsucaju necu stavljati rigips, ne svidja mi se. Krovni pokrivac- crijep Tondach ili Bramac, a razmisljam i o limenom, koji imitira crijep, sve naravno "po redu i zakonu"- hidro + termo izolacija krova, parna brana, letva- kontraletva....Limariju ce mi raditi prijatelj, tako da tu placam cijenu lima, ne i "ruke". Kako god bilo, nema sanse da prodjem ispod 30 K KM, vjerovatnije- sve gotovo- izmedju 35-40 K. No, dosta toga zna i sam uraditi, i mogu raditi ufazama, no najveca je frka sto se brvnara mora stavti "pod krov"- brza gradnja, istina, ali je i brzo placanje.VladaFBiH wrote:da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
Ja sam još gledao AD Brvnare (model Bosanka mi se sviđa) a ključ u ruke je cca 14-15k KM (bez temelja naravno) tako da sam najbliži ovoj opciji jer računam da bih s temeljom mogao biti na cca 20k KM (nemam pojma da li je 4k dovoljno za temelje
-
kuli1961
#5049 Re: Cijene stanova All about
Ne mogu quote na zadnju poruku, pa pisem ovdje:VladaFBiH wrote:da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
Model Bosanka sa OLX je ok, mada mi se ne svidja sto je niša nekako iza stepenica. No sta je tu je. Cvrsta gradnja ima jednu prednost- koliko para je u dzepu, toliko gradis, pa stanes dok opet ne napunis dzep, a toga nema kod brvnare- mora pod krov. Ali ja necu ciglu i beton, toga mi je preko glave. Izgleda da cijenu brvnare u dobroj mjeri odredjuju dimenzije, ali na 1/2 metra dimenzije, tj. 6,5 x 5 ili 6,5 x 5,5, a ne "punu" metrazu kao kod mene (7 x 6), jer ako je puna, tada se nabavlja dugacka gradja- u BH Brvnare su mi rekli da zbog moje duzine (7m), uzima se gradja minimalno 7,2 m, sto je veca cijena. Cijena temelja- 4 K- mislim da je malo, Opet sve zavisi kakav je teren, ravan ili ima pada, veceg, manjeg, koliki je iskop (imal i podruma pod plocom), kakva je zemlja- cvrsta, sabijena, ili rastresita, od cega se prave zidovi temelja- beton ili betonski blok sa potrebnim AB gredama itd itd... kod mene je osnova temelja 7 x 6 m, pa jos terasa 4 x 6 (otkrivena). Dubina temelja za temeljne trake je varirala. Postoji pad terena, a ploca temelja "viri" 50 cm iznad kote zemljista u gornjem dijelu, pa sam i pored tog pada i izdizanja, morao u donjem dijelu (gdje je garaza/ostava ispod ploce terase) kopati nekih 1,40 m, pa seo nda temeljnom trakom i mrtvom plocom "vracati" da bih imao potrebnu visinu ulaza u garazu. Dimenzije temeljnih traka su 65 cm (sirina) x 40 cm (dubina), a betonski temeljni zidovi- do ploce su 15, odnosno 20 cm. Pod dijelom temelja imam jos dodatno i podrum (6m x 2 m), tako da je nosivi dio- mrtva ploca+2 poprecna betonska zida od po 20 cm+ ploca temelja+ploca terase kao cjelina. Ostatak temeljnih zidova je debljine 15 cm. Garazu sam ozidao betonskim blokovima, to je najjeftinija varijanta , cijena bloka (40 x 20 x 19 cm), vrlo dobre kvalitete je 1,36 KM (ima jefinije, ali je za 3 klase losiji . suma summarum, u kompletne temelje, cijelu plocu, trotoar i stepeniste do garaze(10 stepenica), plocu ispred ulaza, trokrako ulazno stepeniste (3 stepenice) ugradjeno je nesto ispod 2 tone zeljeza i oko 43-45 kubika betona. Nije malo, znam, ali sam sigurna da necu za godinu dvije dati oglas u novine "prodajem temelj za vikendicu, nije puno presao". U svakom sliucaju, uzmi gotov beton- kad preracunas- povoljnije je nego mjesalica, sljunak cement, pa 3 lopate sljunka, jedan cementa..Definisi dimenzije temelja, i obavezno se posavjetuj sa projektantima- staticarima da ti urade projekat( interni, ne onaj zvanicni) i preliminarni predmjer za temelj. Vrijedi i to platiti, jer imas barem neki okvir i pravac sta i kako se radi. Ako je osnova nekih npr. 5 x 5 m, bez ploce terase, racunaj za temelj negdje izmedju 7 i 10 K KM. Ako ne bude toliko, jos bolje, ali u posao ne ulazi bet tih para u dzepu, osim ako imas mogucnost da odnekud pokrijes nedostajuci dio love. Za drveni dio-nemoj stedjeti na termoizolaciji (na slikama za Bosanku vidim da stavljaju meku vunu)- na krvo stavi tvrdu "kamenu vunu", stirodur ili slican materijal, parnu branu, sto kvalitetniju ljepenku i pokrivac-svi ovi elementi mnogo uticu na cijenu drvenog dijela. Vazno je brvnaru kvalitetno pokriti, pa ako dzep ne dozvoli odmah, moze se i naknadno- inistalacija, stolarija, unutrasnja obloga- rigips, brodski pod, seljacki pod... Kad s nekim majstorom za brvnaru dogovoras posao (npr, kljuc u ruke, kako i sam kazes) obavezno trazi da ti napismeno kaze koji i kakvi materijali se ugradjuju- npr za brodski pod, lamperiju- koje su dimenzije, koja je vrsta drveta, jedinicna cijena.. Zaista ne znam mozes li se uklopiti u 14-15 K KM za drveni dio, veliku ulogu igra dimenzija poluoblice- BH brnare uglavnom rade u dimenziji 7,5 cm ili 9,5 cm x 14 cm, te vrsta i dimenzija stolarije, instalacije...
- VladaFBiH
#5050 Re: Cijene stanova All about
ovo je baš detaljan odgovorkuli1961 wrote:Ne mogu quote na zadnju poruku, pa pisem ovdje:VladaFBiH wrote:da li si završio brvnaru ili samo temelje? Ko će ti je praviti? Koji model? Koliko m2? Daj mi malo više infokuli1961 wrote: Pošto imam neka iskustva oko rekonstrukcije stana, a ljetosam zavrsio gradnju temelja za buducu vikendicu -brvnaru, za ovu ponudu mogu samo reci- strvina! Krov je "villa propuh". Sve se mora oguliti, otkriti i onda se najvjerovatnije tek dolazi do groba! Slijedi ozbiljna popravka kompletne krovne konstrukcije.Kad se to zavrsi, tek onda guljenje rigipsa do golog zida, a on- ko zna od čega je. Korektan VELUX krovni prozor- sa potrebim dodacima i mrdjalicama- 600--900 KM, sa "rukama", uz malo sreće. Potom i gore i dole sva keramika, vodoinstalacije, sanitarije- napolje i sve nanovo.Podne obloge- donja etaza- parket riblja kost. vjerovatno bukovina- mozda moze i reapracija. brusenje, nove lajsne, lakiranje, ali npr. u kuhinji (slike 6-8-) neka kao "vinaz" folija preko daske??? Postojeća organizacija prostora- iste slike- kuhinja- zasto je šporet ukoso, iza nekh vrata? Kud ta vrata vode? Sprat, podovi- no comment...Obrni okreni, barem 70-80 K KM (i to uz malo sreće) da se dovede u korektno, ne fancy stanje..
Model Bosanka sa OLX je ok, mada mi se ne svidja sto je niša nekako iza stepenica. No sta je tu je. Cvrsta gradnja ima jednu prednost- koliko para je u dzepu, toliko gradis, pa stanes dok opet ne napunis dzep, a toga nema kod brvnare- mora pod krov. Ali ja necu ciglu i beton, toga mi je preko glave. Izgleda da cijenu brvnare u dobroj mjeri odredjuju dimenzije, ali na 1/2 metra dimenzije, tj. 6,5 x 5 ili 6,5 x 5,5, a ne "punu" metrazu kao kod mene (7 x 6), jer ako je puna, tada se nabavlja dugacka gradja- u BH Brvnare su mi rekli da zbog moje duzine (7m), uzima se gradja minimalno 7,2 m, sto je veca cijena. Cijena temelja- 4 K- mislim da je malo, Opet sve zavisi kakav je teren, ravan ili ima pada, veceg, manjeg, koliki je iskop (imal i podruma pod plocom), kakva je zemlja- cvrsta, sabijena, ili rastresita, od cega se prave zidovi temelja- beton ili betonski blok sa potrebnim AB gredama itd itd... kod mene je osnova temelja 7 x 6 m, pa jos terasa 4 x 6 (otkrivena). Dubina temelja za temeljne trake je varirala. Postoji pad terena, a ploca temelja "viri" 50 cm iznad kote zemljista u gornjem dijelu, pa sam i pored tog pada i izdizanja, morao u donjem dijelu (gdje je garaza/ostava ispod ploce terase) kopati nekih 1,40 m, pa seo nda temeljnom trakom i mrtvom plocom "vracati" da bih imao potrebnu visinu ulaza u garazu. Dimenzije temeljnih traka su 65 cm (sirina) x 40 cm (dubina), a betonski temeljni zidovi- do ploce su 15, odnosno 20 cm. Pod dijelom temelja imam jos dodatno i podrum (6m x 2 m), tako da je nosivi dio- mrtva ploca+2 poprecna betonska zida od po 20 cm+ ploca temelja+ploca terase kao cjelina. Ostatak temeljnih zidova je debljine 15 cm. Garazu sam ozidao betonskim blokovima, to je najjeftinija varijanta , cijena bloka (40 x 20 x 19 cm), vrlo dobre kvalitete je 1,36 KM (ima jefinije, ali je za 3 klase losiji . suma summarum, u kompletne temelje, cijelu plocu, trotoar i stepeniste do garaze(10 stepenica), plocu ispred ulaza, trokrako ulazno stepeniste (3 stepenice) ugradjeno je nesto ispod 2 tone zeljeza i oko 43-45 kubika betona. Nije malo, znam, ali sam sigurna da necu za godinu dvije dati oglas u novine "prodajem temelj za vikendicu, nije puno presao". U svakom sliucaju, uzmi gotov beton- kad preracunas- povoljnije je nego mjesalica, sljunak cement, pa 3 lopate sljunka, jedan cementa..Definisi dimenzije temelja, i obavezno se posavjetuj sa projektantima- staticarima da ti urade projekat( interni, ne onaj zvanicni) i preliminarni predmjer za temelj. Vrijedi i to platiti, jer imas barem neki okvir i pravac sta i kako se radi. Ako je osnova nekih npr. 5 x 5 m, bez ploce terase, racunaj za temelj negdje izmedju 7 i 10 K KM. Ako ne bude toliko, jos bolje, ali u posao ne ulazi bet tih para u dzepu, osim ako imas mogucnost da odnekud pokrijes nedostajuci dio love. Za drveni dio-nemoj stedjeti na termoizolaciji (na slikama za Bosanku vidim da stavljaju meku vunu)- na krvo stavi tvrdu "kamenu vunu", stirodur ili slican materijal, parnu branu, sto kvalitetniju ljepenku i pokrivac-svi ovi elementi mnogo uticu na cijenu drvenog dijela. Vazno je brvnaru kvalitetno pokriti, pa ako dzep ne dozvoli odmah, moze se i naknadno- inistalacija, stolarija, unutrasnja obloga- rigips, brodski pod, seljacki pod... Kad s nekim majstorom za brvnaru dogovoras posao (npr, kljuc u ruke, kako i sam kazes) obavezno trazi da ti napismeno kaze koji i kakvi materijali se ugradjuju- npr za brodski pod, lamperiju- koje su dimenzije, koja je vrsta drveta, jedinicna cijena.. Zaista ne znam mozes li se uklopiti u 14-15 K KM za drveni dio, veliku ulogu igra dimenzija poluoblice- BH brnare uglavnom rade u dimenziji 7,5 cm ili 9,5 cm x 14 cm, te vrsta i dimenzija stolarije, instalacije...