Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

kriticarka_nikova wrote:
seljak_cojek wrote:
kriticarka_nikova wrote:Hej polako polako!
Nemojte se sad svadjati....sad kad smo dosli do 206 stranice,a sve je islo tako fino...sve do sad....niko se ni sa kim nije svadjao.... :D
Cuvajte svoje dostojanstvo dragi Bosanci (...i ostali koji uletite vamo),a piramida JAL JE IMA,JAL CE BITI :D
Tako treba.;-)
Nego, nešto sam razmišljao, postoji li mogućnost da je i Zmajeva Kula viš Gradačca napravljena na vrhu popločanog brda (ne smijem reći piramide) :)
Dao si mi dobru ideju...Jos nije sve istrazeno oko nje i ispod nje,a ima 3 tunela za koja se zna da idu negdje prema sredistu Bosne :D Ne ozbiljno imaju tuneli,al niko ne smije da ide njima jer se zna da imaju na nekim mjestima bunare...
ma evo bas gledam kulu.....sve je moguce.....sve je moguce......fakat moRe bit ono brdo poplocano :D :-)
Daj ba neku sliku ako imaš da i mi malo dumamo. Možda na kraju udarimo konkurenciju Semiru.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Kako se postavlja slika,de nek mi neko kaze da ovde postavim svoju jos ne istrazenu piramidu :)
wels

Post by wels »

kriticarka_nikova wrote:Kako se postavlja slika,de nek mi neko kaze da ovde postavim svoju jos ne istrazenu piramidu :)

Idi na ovu stranicu:
http://www.bilder-hosting.de/

1.Napravi upload slike i upishi nesto pod ono(titel)
Dobijes nekoliko linkova tvoje slike

2.Kopiraj skroz donji link(Original für Foren:)

3.Upishi ga u tvoju poruku i to je to.[/quote]
ILIR_

Post by ILIR_ »

kriticarka_nikova wrote:Ej a ne znam gdje da ovo postavim,al hajd evo ovdje cu......
Moj komsija je prije 4 godine u basti iskopao kamen na kom se nalazi otisak zvijezde,nesto kao fosil....
Ako se jos dokaze da je ovdje nekad bilo more.......... :D
Zivim u Gradaccu,nekoliko km od Posavine :-)

E pa nek pogleda komsija ako negdje u okolini nadje i neku halku - onda to je 100% od arheolosko-historijsko-naucnog interesa...

Javite to odmah kod najblizeg muzeja - a ako vidis da oni spavaju - ili se zajebavaju surfajuci internet - onda pozovi gospon Semira na mobil.
kriticarka_nikova

kriticarka_nikova

Jupiiiiii....uspjela sam...hvala wels....
eto moje piramide :D
adisio

Post by adisio »

kriticarka_nikova wrote:Jupiiiiii....uspjela sam...hvala wels....
Ahhh ljepote. Imam toliku zelju da posjetim Gradacac. AkoBogda krajem ljeta kad obidzem domovinu eto me u vas kanton :). Prije toga ipak moram da se odmorim u svom rodnom gradu ... gradu Faraona!
max_power

Post by max_power »

Legolas wrote:
Ovaj specijalac se sad poceo da brine za firme i njihove profite. :-)
Ne podmeći podmukla osobo. Tebi ne pada na pamet, kakva sudbina čeka ono što će biti pronađeno umjesto "piramide" ako ne bude dovoljno zanimljivo ili senzacionalno da bi se na tome moglo zarađivati. Otiđi do Radimlje pa provjeri. Ah da... imaš o pametnijim stvarima razmišljati, o felgama, o kvaliteti nečije kamere za mobitel ili kakvu muziku ima, o rolexima, novim škodama i šikaniranju neistomišljenika po toj osnovi. A sada prošetaj i vidi u kakvom stanju su oni istorijski spomenici za koje nikome ne pada na pamet da osnuje "fondaciju", a za razliku od "piramide" postoje i to u jadnom stanju.
Iskreno, kad vec pominjes Radimlju, mislim da je glavni razlog zasto je tako kako jeste nezainteresovanost nasih historicara i onih koji su nadlezni za takve historijske spomenike.
Tamo nedavno podigose spomenik zrtama Bleiburga a vec od ranije su tu napravili par magacina odmah pored nekropole, bez ikakvih dozvola, a historicari ni glasa da dignu. Bar ga ja nisam cuo... A ne sjecam se ni nekakvih peticija nezavisnih tzv. intelektualaca da se "zaustavi talibanizacija BiH"... Ili bolje receno "ustasizacija" :(
A Radimlja je jedan od nasih najvaznijih historijskih spomenika, sigurno vazniji od ono malo rusevina sto je preostalo na Visocici a o kojima se evo vec mjesecima prica i peticije pokrecu.
I sad je piramida kriva za sve...
Licemjeri...
Last edited by max_power on 20/04/2006 21:48, edited 1 time in total.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Bolja od Semirove. Vidi joj samo prilaznog platoa.
Macuser

Post by Macuser »

Pa dobro je li vama jasno da je prije 12000 godina bilo ledeno doba? Da je covjek u to doba pripitomio psa? Da su se Irska i Engleska u to doba odvojili od kontinenta. A, vi hocete da su ti nomadi gradili piramide u danasnjem Visokom na -11 (prosjecna temperatura u Ledenom dobu), bez ikakve tehnologije (tocak je otkriven prije 6000 godina). Blago vam pameti. Moze biti samo neolitski sajt ili rimski nekropoli, a piramide su vam u glavi i na Osmanagicevim Plejadama.

-12000 years Homo sapiens sapiens have domesticated dogs in Kirkuk, Iraq
-10000 years First permanent Homo sapiens sapiens settlements
-10000 years Homo sapiens sapiens learn to use fire to cast copper and harden pottery
-6000 years Writing is developed in Sumeria

the last ice age (80 000 B.C. - 10 000 B.C.) caused severe cold in northern Europe as far south as the Netherlands. Between these two ice ages a warmer period in northwest Europe allowed life to exist until the cold returned with the coming of the final ice age. It was not until about 10 000 B.C. -approximately the same time that England and Ireland became separated from the continent- that an enduring liveable climate was established in northern Europe.

The changing climate in northern Europe also had an effect on the plant and animal life there; the types, distribution and abundance of both varied as cold and warm periods alternated. Living as hunters of herds of animals which themselves migrated due to the the changing climate and as gatherers of fruits and nuts meant that people were also dependant indirectly on climactic conditions.
Last edited by Macuser on 20/04/2006 21:54, edited 1 time in total.
ILIR_

Post by ILIR_ »

kriticarka_nikova wrote:Proba........
URL=http://www.bilder-hosting.de/show/8VQH1.html]Image[/URL]
Wow, iz prva...pa uspjesna :-? (I vidi koja lijepa slika sa starim gradom)!

Hvala Wels, i ja naucio tu vrlo dobru stranicu.
kriticarka_nikova

seljak_cojek wrote:
Bolja od Semirove. Vidi joj samo prilaznog platoa.
Sve gotovo,nemoras kopat....kao sto vidite postovani gledaoci prilazni plato je doradjivan za vrijeme Rimljana.....ako pogledate malo lijevo vidjet cete dzamiju Husejniju koju je gradio nas kapetan Husein koji se borio protiv Turaka pa ga neki nazivaju Fikretom Abdicem :x
No Bosanska piramida Gradacca je stara oko 12000 godina,gradila ju je izumrla civilizacija,ciji sam ja direktan potomak :D
Spomenik koji je podignut izumrloj civilizaciji gradjen je prije 10000 godina,ali je poslije rata ,tacnije 1998 doradjivan.....prepravljan.....pa sad izgleda tako kao sto izgleda :D
wels

Post by wels »

kriticarka_nikova wrote:Proba........
URL=http://www.bilder-hosting.de/show/8VQH1.html]Image[/URL]
Kopiras ovaj dio i neces imat viska slova

Image
adisio

Post by adisio »

Macuser wrote:Pa dobro je li vama jasno da je prije 12000 godina bilo ledeno doba? Da je covjek u to doba pripitomio psa? Da su se Irska i Engleska u to doba odvojili od kontinenta. A, vi hocete da su ti nomadi gradili piramide u danasnjem Visokom na -11 (prosjecna temperatura u Ledenom dobu), bez ikakve tehnologije (tocak je otkriven prije 6000 godina). Blago vam pameti. Moze biti samo neolitski sajt ili rimski nekropoli, a piramide su vam u glavi i na Osmanagicevim Plejadama.

-12000 years Homo sapiens sapiens have domesticated dogs in Kirkuk, Iraq
-10000 years First permanent Homo sapiens sapiens settlements
-10000 years Homo sapiens sapiens learn to use fire to cast copper and harden pottery
-6000 years Writing is developed in Sumeria

the last ice age (80 000 B.C. - 10 000 B.C.) caused severe cold in northern Europe as far south as the Netherlands. Between these two ice ages a warmer period in northwest Europe allowed life to exist until the cold returned with the coming of the final ice age. It was not until about 10 000 B.C. -approximately the same time that England and Ireland became separated from the continent- that an enduring liveable climate was established in northern Europe.

The changing climate in northern Europe also had an effect on the plant and animal life there; the types, distribution and abundance of both varied as cold and warm periods alternated. Living as hunters of herds of animals which themselves migrated due to the the changing climate and as gatherers of fruits and nuts meant that people were also dependant indirectly on climactic conditions.
Ko to hoce? Malo si nejasan kad kazes VI HOCETE!
Niko nikada nije rekao da je ta piramida gradzena prije 12,000 godina. Kako sam ja razumije Semira on hoce da kaze da je ovo gradzeno nekad izmedju 8-12,000 godina Upravo zato sto se zna/predpostavlja da prije 8 hiljada pa navamo nije zivila ni jedna jaca civilizacija koja je u mogucnosti da izgradi tako nesto. A njegove predpostavke o razvitku pojedinih civilazicija u post-ledenom dobu po meni zvuce kao jedino logicno objasnjenje ukoliko se dokaze da je tu piramida.

Po tvom nekom tumacenju znaci ukoliko je pronadzena piramida bilo gdje u svijetu po tebi to nije piramida iz cistog razloga sto nema objasnjenja KAD je izgradzena? Semir uz otkrivanje Piramide nudi i jedno objasnjenje/predspostavku sto naravno nemora biti tacno. Ali nekad se predpostavke prenose kao jedno objasnjenje dok se nenadze dokazano objasnjenje ili ono koje se vise uklapa sa ostatkom historije.

Isto netreba zaboraviti da se Historija aktivno mjenja uz nova otkrica. A ne suprotno tj. Otkrica se ne negiraju samo zato sto se neuklapaju u trenutnu historiju.
horoz

Post by horoz »

piramida je pravo popularna.

prva vijest sirom planete. 8-)

Experts find evidence of Bosnia pyramid

MSNBC - Apr 20 5:21 AM
Researchers in Bosnia unearthed the first solid evidence that an ancient pyramid lies hidden beneath a massive hill.

Los Angeles Times - Apr 19 4:58 PM

VISOKO, Bosnia-Herzegovina -- Researchers in Bosnia on Wednesday unearthed the first solid evidence that an ancient pyramid lies hidden beneath a massive hill -- a series of geometrically cut stone slabs that could form part of the structure's sloping surface.

San Francisco Chronicle - Apr 19 7:10 PM
Researchers in Bosnia on Wednesday unearthed the first solid evidence that an ancient pyramid lies hidden beneath a massive hill _ a series of geometrically cut stone slabs that could form part of the structure's sloping surface. Archaeologists and...

ABC News - Apr 19 9:23 PM
Researchers Find First Solid Evidence of Ancient Pyramid Under Bosnian Hill

BBC News - Apr 15 6:20 AM
Archaeologists dig for what they believe might be a pyramid hidden beneath a hill in the town of Visoko, Bosnia.

CTV.ca - Apr 14 7:35 PM
Europe may seem like an unlikely place to find an ancient pyramid, but a group of scientists believe they've found one -- or possibly three -- in Bosnia

itd...
ludvig

Post by ludvig »

Macuser wrote:... bez ikakve tehnologije (tocak je otkriven prije 6000 godina)...
Maje i Asteci nisu poznavali tocak ali su gradili piramide 8) . Obrazuj se sinko. :-)
Macuser

Post by Macuser »

poradi malo na tom pravopisu, sintaksi i gramatici...
adisio wrote:
Niko nikada nije rekao da je ta piramida gradzena prije 12,000 godina. Kako sam ja razumije Semira on hoce da kaze da je ovo gradzeno nekad izmedju 8-12,000 godina Upravo zato sto se zna/predpostavlja da prije 8 hiljada pa navamo nije zivila ni jedna jaca civilizacija koja je u mogucnosti da izgradi tako nesto. A njegove predpostavke o razvitku pojedinih civilazicija u post-ledenom dobu po meni zvuce kao jedino logicno objasnjenje ukoliko se dokaze da je tu piramida.

Po tvom nekom tumacenju znaci ukoliko je pronadzena piramida bilo gdje u svijetu po tebi to nije piramida iz cistog razloga sto nema objasnjenja KAD je izgradzena? Semir uz otkrivanje Piramide nudi i jedno objasnjenje/predspostavku sto naravno nemora biti tacno. Ali nekad se predpostavke prenose kao jedno objasnjenje dok se nenadze dokazano objasnjenje ili ono koje se vise uklapa sa ostatkom historije.

Isto netreba zaboraviti da se Historija aktivno mjenja uz nova otkrica. A ne suprotno tj. Otkrica se ne negiraju samo zato sto se neuklapaju u trenutnu historiju.
Last edited by Macuser on 20/04/2006 23:19, edited 1 time in total.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Macuser wrote:
adisio wrote:poradi malo na tom pravopisu, sintaksi i gramatici...

U nedostatku argumenata fatamose gramatike.
To što ima gramatički i pravopisni grešaka neznaći da čojek nije u pravu.
Osim ako nejmaš kakav dobar argumenAt.
horoz

Post by horoz »

a evo malo i narodne geografije :D

TODAY'S BEST NEWS PHOTO
http://news.nationalgeographic.com/news ... ramid.html
Legolas

Post by Legolas »

Zbirka Mitovi I Legende Bosne I Hercegovine iza kojih stoji ozbiljna institucija (kao i u drugim zemljama) ne postoji. Razno-raznih sakupljaca razno-raznog, pojedinacnih nekih slucajeva svakako da ima (i to cesto ne u ime Bosne i Hercegovine, iako je na njenom terenu). Ovo je posao Zemaljskog muzeja BiH (trebao da bude).
Ti si jedna velika neznalica i, kako smo vidjeli iz prethodnih postova baljezgaš koještarije, odnosno praviš selekciju izmišljotina o bosanskoj historiji po kriteriju onoga što odgovara megalomanskoj euforiji u kojoj se trenutno nalaziš. Samo je tvoj problem što nisi čitao zlata vrijedne stranice Vlajka Palavestre, Radmile Fabijanić i drugih vrsnih etnologa; samo je tvoja površnost i aljkavost odgovorna što nikada nisi čitao bajke sa prostora Bosne i Hercegovine, prožete drevnim arhetipima slovenskog i ilirskog mythosa. Samo je tvoja krivica što pojma nemaš o bošnjačkoj bajci iz Bos. novoj o mudrom dedi, borcu portiv žene ljudoždera koja živi u nekoj vrsti džamije (ostatak mythosa o borbi heroja i pretka protiv nemani-aždahe), ili isto tako iz Srebrenice o Nasrudin hodži i ženi koaj se pretvara u krmaču i jede ljude, ili također iz Srebrenice o momku koji odlazi u Podzemlje da traži sebi ženu (motiv Orfeja), ili Sanskog mosta o mladiću i babi koja jaše na kozi koja živi u kući punoj ljudskih kostiju (motiv Baba Jage iz ruskih bajki), ili iz Bratunca o momku sa čarobnom kapom, čizmama i torbom koji ubija diva (motiv Hermesa), ili predivnu bajku iz bosanske krajine o Ivi i Mjesečevoj majci i Majci vukova (dragocjen relikt drvne religije), ili isto iz Srebrenice, o Ćeli koji se penje u nebo i tamo susreće "babu" koja ga uči kako će se pretvoriti u zeca, vuka i lisicu (definitivno prepričano iskustvo nekog drevngg vrača)... i mogao bih ovako nabrajati stranice i stranice i to zaslugom ovih vrijednih ljudi i znanstvenika koje, u svom neznanju i ljenosti da bilo šta naučiš, ovdje ponižavaš. Predlažem ti da, ako odeš na sajam knjige da baram kupiš,nedavno objavljenu zbirku "Narodnih Pripovjedaka Bosne i Hercegovine" koje je sakupio Palavestra. Dakle, istorija ne počinje od Semira Osmanagaića i njegovih brljotina isprepisivanih od belosvjetskih prodavača magle i "zavjera".

I na kraju krajeva, šta imaš protiv Marka Kraljevića? Marko narodnih pjesama, kao i Musa i Kesedžija, nemaju veze sa istorijskim ličnostima koje su se tako zvale. Priče o Marku direktan su nasljednik mitova o indoevropskom heroju, predaku roda, poput grčkog Herkulesa, irskog, Kukulina, njemačkog Sigfrida, kralja Artura itd.... koji su hristijanizacijom "istorizirani" ili dobili nova imena, a u suštini su drevna božanstva (kod Makedonaca postoji vjerovanje da je Marko Kraljević Božiji brat i da je učestvovao u stvaranju svijeta).

Dakle, ti koji ne obavljaš kako treba svoja proučavanja, popravi se radi sebe.
Last edited by Legolas on 20/04/2006 23:21, edited 1 time in total.
Macuser

Post by Macuser »

ludvig wrote:
Macuser wrote:... bez ikakve tehnologije (tocak je otkriven prije 6000 godina)...
Maje i Asteci nisu poznavali tocak ali su gradili piramide 8) . Obrazuj se sinko. :-)
Jeste, u pravu ste, to je piramida sagradjena u Ledenom dobu na -11°C od Prailira?i? (narod patentiran od strane Osmanagica), pradjedova BiH muslimana, koji su stigli sa Plejada (sad sto su Plejade konstelacija, a ne "mjesto" u svemiru drugi je padez). Prije toga su bili na Marsu. Sve to zajedno pise u knjizi "Alternativna historija".

Bosanci nisu samo glupi, vec su i uzasno neobrazovani.
CiCiban

Post by CiCiban »

:D :D :-) yoyyyyyy :shock: koliko gostiju viri u ovu temu.. madre of mia :? :P :D :-?
ludvig

Post by ludvig »

horoz wrote:a evo malo i narodne geografije :D

TODAY'S BEST NEWS PHOTO
http://news.nationalgeographic.com/news ... ramid.html
Legendo :thumbup:

Ovo je jos jedno veliko priznanje za fondaciju. Sve cestitke 8)
ludvig

Post by ludvig »

Macuser wrote: Bosanci nisu samo glupi, vec su i uzasno neobrazovani.
Ne projeciraj sebe na sve Bosance.

Znaci da ponovimo: Maje nisu poznavali tocak, ali su gradili piramide, jasno? :-)
Macuser

Post by Macuser »

seljak_cojek wrote: To što ima gramatički(h) i pravopisni(h) grešaka neznaći da čojek nije u pravu.
Osim ako nejmaš kakav dobar argumenAt.
Argument je historija nase planete, dokazana i potvrdjena.
Locked