Sid the sloth wrote: ↑03/03/2025 11:56
Pandakonda wrote: ↑03/03/2025 11:09
Sid the sloth wrote: ↑03/03/2025 10:46
Ovakve gluposti ne zasluzuju odgovor al hajd, mozda se upali koja mozdana celija.
Ako moze odgovor na ovo pitanje - zasto necije pravo da prelazi cestu na pjesackom ugrozava moje pravo da na istom tom mjestu vozim 80km/h kad je to i moja cesta koliko i njegova? Ukinuli su mi cejf da vozim 80 kroz naselje a meni se bas vozi.
Analogija ti je niđe veze i nema nikakvog smisla. Jer radnik svojom slobodnom voljom pristaje na uslove koji su ponuđeni, znaci ako sam se odlucio za trgovinu pristao sam da nemam fiksno jedan do drugog 2 dana slobodna, nego 2 dana koja ce biti raspoređena na drugaciji nacin jer je trgovina takva djelatnost. Isto kao sto kamiondzija zna da ce npr. 7 dana biti na cesti pa onda 10 odmarati itd.
Nemas pojma o cemu pricas. Upitaj te radnike da li vole raditi u trgovini ili rade zato sto moraju i nemaju drugog izbora pa ces vidjeti da bas i nisu odabrali.
Odabrali su silom prilika i sta sad trebamo im uskratit sva prava? Radis li ti nedjelje, ako ne, sto malo honorarno ne probas raditi u Bingu, slagati police i tako to?
Kako uskraćuješ pravo radniku ako nema nedjelju a ima utorak kao neradni dan?
Da se vratimo na početak.
Zakon o neradnoj nedjelji je predstavljen kao način da se zaštite radnici u prodavnicama koji su bili tjerani da rade svih sedam dana u sedmici, pa imali jedan ili dva dana mjesečno slobodna ili su radili mjesecima bez slobodnog dana.
Problem u tom objašnjenju je da već postoji zakon o radu koji kaže da radnik (i u trgovini) ima pravo u sedmici na jedan dan slobodan. Tako da je vlast trebala samo provesti zakon koji već ima i radnici bi bili zaštićeni.
Treba pitati vlast zbog čega ne provodi svoje zakone.
Ulazak u ovu avanturu, na način na koji je zakon o nedjelji napravljen, očito nema kao cilj zaštitu radnika. Spomenuti primjeri da i pored ovog zakona radnici rade u nedjelju iako je prodavnica zatvorena to dokazuju.
Ne zaboravimo da je zakon još "nov". Kada se poslodavci opuste, tog rada nedjeljom dok su prodavnice zatvorene će biti sve više. Jedan dan manje za kupovinu znači da je ostalim danima veći broj kupaca. To znači da radnici tim danima moraju više vremena provoditi u direktnom radu sa kupcima, šta im ne ostavlja prostor za druge poslove (punjenje polica, stavljanje cijena itd). Kako neće biti novi radnici zaposleni, način da se i ti poslovi obave je raditi ih kada nema kupaca u prodavnici, kada nema potrebe za direktnom interakcijom sa kupcima. Znači ili rad noću ili u nedjelju kada je prodavnica zatvorena.
Ima i treći način. Dok prodavači u drugoj smjeni rade sa kupcima, ovi iz prve smjene ostaju prekovremeno da pune police, stavljaju cijene itd. A onda se postavi pitanje plaćanja i uopšte kršenja zakona o prekovremenom radu i zaštite radnika od zloupotrebe tog rada.
Neradna nedjelja i zaštita radnika nemaju veze jedno s drugim. Zaštita radnika se provodi drugačije, ne neradnom nedjeljom.