Jala Brat & Buba Corelli

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#5026 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Entropio wrote: 13/05/2020 23:39
dale cooper wrote: 13/05/2020 23:02
Entropio wrote: 13/05/2020 22:56 Ma daj ba @dale cooper, kakav Tim Buckley, kakav Nick Drake, ko su ti? Nemoj nam te lijeve muzicke pravce i neku muzicku filozofiju na ovoj temi. Otvori brate neku temu pa pisi tamo o tim nekim nepoznatim likovima.

Ovdje pisemo o liku i djelu balkanskih velikana i neprikosnovenih gospodara estrade u ovom dijelu Evrope. Drzimo se toga, a imamo se za sta drzati. Toliko hitova, toliko spotova, toliko poezije u njihovim stihovima.

Tek je počela noć, vjeruj, grijeh je, bebe
Da te ne skinem i bacim na parket
Sve sa mene (Sad sve sa mene)
Svuci, a na ruci ostavi mi Patek
Kakve bolan lijeve muzičke pravce, govorimo o kantautorima. Ali dobro, da ti približim da ti bude lakše. Čuo si za Jadranku Stojaković,
Balaševića, Miladina Šobića, Arsena Dedića ili Josipu Lisac?
Eto to su ti je taj "lijevi pravac". Prvo skontaj o čemu ko priča, prouči
malo muzičke istorije, ako ne strane pa onda makar ove domaće. Ne pravi se muzika samo zadnjih par godina. :roll:
Ko njih ba slusa? To je davno proslo svrseno vrijeme. I oni jesu lijevi muzicki pravac. Kakva Jadranka, kakvi Arseni. Ne zelim uspavanke, zelim hitove koji me dizu u visu dimenziju: trebe, koka, guci, armani, supreme, patek... mesa mi daj. To se trazi.

Svega je svjesna, ubija
Ubila bi se, ubila
Ne staje pjesma, uvija
Ljubila bi se, ljubila

Idemoooooooooo, cijeli klub u transu.
Zabolje me kurac šta slušaš, slušaj šta hoćeš, tvoj izbor. Samo nemoj ulaziti u rasprave o stvarima o kojima veze nemaš.
zomri

#5027 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: 13/05/2020 23:43
zomri wrote: 13/05/2020 23:31 opet vršiš mentalnu gimnastiku. singlove si ti uveo u priču bez da ih je iko tražio. sve vrijeme se govori o hitovima i pjesmama koje su preživjele iz tog vremena i umjesto da mu daš konkretan primjer (npr. "stairway to heaven") ti okrećeš priču na izvođače, albume i singlove i još picajzliraš oko toga.
Šta je bilo mjerilo za hit pjesmu u to vrijeme?
vidi to sa njim majke ti.
BadBoy

#5028 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

Zomri je ovdje u pravu. Ja sam govorio o pjesmama (singlovima) koji su odoljeli zubu vremena i koji su postali evergreen hitovi. Ti si to okrenuo na izvođače.
dale cooper wrote: 13/05/2020 22:28 Pa to što neko od nas nije nešto čuo ne znači da nije tako. Osim toga ne djeluješ mi kao tip koji sluša introspektivne kantautore.
Ovo je nizak udarac. Ja svoju intelektualnu masturbaciju ne provodim kroz muziku nego kroz druge stvari (tipa literatura i opskurni koncepti). Dakle, introspekciju tražim u drugim stvarima. I nije mi problem reći kada ne znam za nešto ili nekoga, zato i pitam i kroz diskusiju pokušavam naučiti nove stvari.

Dobar primjer pjesme koja je preživjela je baš Stairway to Heaven. Za nju čak i ja znam i čak je i ja slušam. To je dobra poenta onoga što se želi reći ovdje - Stairway to Heaven pamte svi, ali niko ne pamti stotinu njenih savremenika koji su izgubljeni u moru mediokriteta iz tog perioda.

Entropio malo trolla.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#5029 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Entropio »

Vidis li ti u kojoj temi pises? Svoje poznavanje lijevih usranih muzickih pravaca pisi na prikladnoj temi, a ne ovdje. Koga boli qrac za tvoje nepoznate kantautore i njihove nepoznate pjesme koje samo ti znas. Ovo je tema o pravoj muzici.
dale cooper

#5030 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote: 13/05/2020 23:46
zomri wrote: 13/05/2020 23:31 opet vršiš mentalnu gimnastiku. singlove si ti uveo u priču bez da ih je iko tražio. sve vrijeme se govori o hitovima i pjesmama koje su preživjele iz tog vremena i umjesto da mu daš konkretan primjer (npr. "stairway to heaven") ti okrećeš priču na izvođače, albume i singlove i još picajzliraš oko toga.
Pa što to odmah nisi napisao, nego si uletio u prepisku radi kontriranja i podbadanja. :roll:
zomri

#5031 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Entropio wrote: 13/05/2020 23:50 Vidis li ti u kojoj temi pises? Svoje poznavanje lijevih usranih muzickih pravaca pisi na prikladnoj temi, a ne ovdje. Koga boli qrac za tvoje nepoznate kantautore i njihove nepoznate pjesme koje samo ti znas. Ovo je tema o pravoj muzici.
ovo ima smisla. on drvi o svom pa šta god bila tema. mislim uglavnom mi ne smeta, ali ovdje baš odavno nije ništa na temu napisao.
dale cooper wrote: 13/05/2020 23:51
zomri wrote: 13/05/2020 23:46

Pa što to odmah nisi napisao, nego si uletio u prepisku radi kontriranja i podbadanja. :roll:
griješiš dale. samo sam ti ukazao na grešku u komunikaciji. to šta je bilo hit je "vaša" rasprava. (bolje rečeno nije "moja")
Maha23

#5032 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Maha23 »

Cini mi se da je prica isla u pravcu "pjesma\singl koja je postala hit ili popularna nakon x godina a to nije bila u svoje vrijeme", mislim da Stairway to heaven nije dobar primjer...svakako bi bilo zanimljivo cuti neki "dobar primjer", ali mozda na nekoj drugoj temi :)
Logovan

#5033 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Logovan »

Image
zomri

#5034 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

Maha23 wrote: 14/05/2020 00:03
Cini mi se da je prica isla u pravcu "pjesma\HIT koja je postala hit ili popularna nakon x godina a to nije bila u svoje vrijeme", mislim da Stairway to heaven nije dobar primjer...svakako bi bilo zanimljivo cuti neki "dobar primjer", ali mozda na nekoj drugoj temi :)
popravio sam ti post

evo i posta od koga je sve krenulo, ni u jednom trenutku se ne spominje singl i svakome je jasno na šta se misli

BadBoy wrote: 13/05/2020 17:33 Ja sam se prebacio na novi sarajevski talas: Black Beriz, Stoposto, Cunami Flo, Geko MC :D
dale cooper wrote: 13/05/2020 13:18
Ali je i dosta muzike iz tog perioda tek naknadno revalorizirano. Tako da su neki, koji u to vrijeme možda nisu dospjeli ni do top lista ili
su se tek možda samo pojavili u top 100, ipak uspjeli doći do publike. Dok su neki drugi koji su u to vrijeme bili popularni pali u drugi plan
ili čak u zaborav. To je konstantan proces. Ali što kažeš tek vrijeme će to pokazati. Ono po čemu se zadnje dvije decenije muzike razlikuju
od 60tih, 70-tih, 80-tih pa i 90-tih je svojevrsni state of flux što podrazumijeva stalno mijenjanje trendova kao i reciklažu muzičke prošlosti.
Hmm mislim da ta revalorizacija čini daleko manji postotak ovih "svevremenskih" evergreen hitova. Možeš li mi dati neki primjer pjesme koja je bila flop u svoje vrijeme ali kasnije da je postala mega hit? Ja se nešto ne mogu sjetiti. U pravilu ako je bila hit, bila je hit od početka i takva ostala. Ostali su otpali vremenom, tako da su ostali samo ovi najveći.
BadBoy

#5035 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

to @zomri , još da nemaš tog futavca kao avatar super bi se slagali :lol:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#5036 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Entropio »

Al' dobro znam - nema bolje, znam da nema
(Ne, ne, nema, ne, ne, ne, nema)
Nema bolje, znam da nema
(Ne, ne, nema, ne, ne, ne, nema)
zomri

#5037 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

BadBoy wrote: 14/05/2020 00:11 to @zomri , još da nemaš tog futavca kao avatar super bi se slagali :lol:
sad si sve pokvario :( verbalno ga udri @dale neću se više miješati :oops: :mrgreen:
dale cooper

#5038 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

BadBoy wrote: 13/05/2020 23:48 Zomri je ovdje u pravu. Ja sam govorio o pjesmama (singlovima) koji su odoljeli zubu vremena i koji su postali evergreen hitovi. Ti si to okrenuo na izvođače.
dale cooper wrote: 13/05/2020 22:28 Pa to što neko od nas nije nešto čuo ne znači da nije tako. Osim toga ne djeluješ mi kao tip koji sluša introspektivne kantautore.
Ovo je nizak udarac. Ja svoju intelektualnu masturbaciju ne provodim kroz muziku nego kroz druge stvari (tipa literatura i opskurni koncepti). Dakle, introspekciju tražim u drugim stvarima. I nije mi problem reći kada ne znam za nešto ili nekoga, zato i pitam i kroz diskusiju pokušavam naučiti nove stvari.

Dobar primjer pjesme koja je preživjela je baš Stairway to Heaven. Za nju čak i ja znam i čak je i ja slušam. To je dobra poenta onoga što se želi reći ovdje - Stairway to Heaven pamte svi, ali niko ne pamti stotinu njenih savremenika koji su izgubljeni u moru mediokriteta iz tog perioda.

Entropio malo trolla.
Dobro, da raščistimo jednom za sva vremena. Šta ti smatraš hit pjesmom, odnosno kako je ona to postala u to vrijeme? Hoćemo se
složiti da je to bila prodaja singl ploča i rotacija na AM radio stanicama? Ja sam okrenuo na izvođače iz razloga što ne mislim da je
to jedina bitna i presudna stvar što je nešto postalo klasik. Neki izvođači, čiji je izbor većinski bio format albuma, su se uspjeli probiti
usponom FM radia koji je dopuštao više slobode disk džokejima pa su tako mogli puštati i pjesme sa albuma, a koje nisu bile
izdate kao singlovi, što im je kasnije postao i standard. Pa se tako Stairaway To Heaven mogao probiti i postati evergreenom uprkos
tome što je pjesma duga gotovo 8 minuta i nije klasični primjer hit pjesme od 3-4 minuta. Drugima ni to nije prvobitno uspjelo,
pa su tek naknadnom revalorizacijom (koju sam spominjao) uspjeli doći do publike do koje iz različitih razloga nisu mogli doći tada.

Ovoj gore rečenici nije bila namjena nizak udarac, samo konstatacija da imaš drugačiji ukus i da ti ovakva muzika vjerovatno ne leži.
Ništa drugo.

Normalno da je bilo i mediokriteta i treće razrednih bendova i izvođača, od kojih su neki možda i imali i po koji hit, ali su srećom
ostali u ropotarnici prošlosti.
sha_ba

#5039 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by sha_ba »

Dale :thumbup:
Top bebo :mrgreen: :lol: :lol:
dale cooper

#5040 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote: 14/05/2020 00:09
Maha23 wrote: 14/05/2020 00:03
Cini mi se da je prica isla u pravcu "pjesma\HIT koja je postala hit ili popularna nakon x godina a to nije bila u svoje vrijeme", mislim da Stairway to heaven nije dobar primjer...svakako bi bilo zanimljivo cuti neki "dobar primjer", ali mozda na nekoj drugoj temi :)
popravio sam ti post

evo i posta od koga je sve krenulo, ni u jednom trenutku se ne spominje singl i svakome je jasno na šta se misli

BadBoy wrote: 13/05/2020 17:33 Ja sam se prebacio na novi sarajevski talas: Black Beriz, Stoposto, Cunami Flo, Geko MC :D
dale cooper wrote: 13/05/2020 13:18
Ali je i dosta muzike iz tog perioda tek naknadno revalorizirano. Tako da su neki, koji u to vrijeme možda nisu dospjeli ni do top lista ili
su se tek možda samo pojavili u top 100, ipak uspjeli doći do publike. Dok su neki drugi koji su u to vrijeme bili popularni pali u drugi plan
ili čak u zaborav. To je konstantan proces. Ali što kažeš tek vrijeme će to pokazati. Ono po čemu se zadnje dvije decenije muzike razlikuju
od 60tih, 70-tih, 80-tih pa i 90-tih je svojevrsni state of flux što podrazumijeva stalno mijenjanje trendova kao i reciklažu muzičke prošlosti.
Hmm mislim da ta revalorizacija čini daleko manji postotak ovih "svevremenskih" evergreen hitova. Možeš li mi dati neki primjer pjesme koja je bila flop u svoje vrijeme ali kasnije da je postala mega hit? Ja se nešto ne mogu sjetiti. U pravilu ako je bila hit, bila je hit od početka i takva ostala. Ostali su otpali vremenom, tako da su ostali samo ovi najveći.
Spomenuo ga je u zadnjem:
BadBoy wrote: 13/05/2020 23:48 Zomri je ovdje u pravu. Ja sam govorio o pjesmama (singlovima) koji su odoljeli zubu vremena i koji su postali evergreen hitovi. Ti si to okrenuo na izvođače.
zomri

#5041 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: 14/05/2020 00:19

:lol: :lol: stvarno si salikovski uporan. a posteriori cijele ove rasprave je iskoristio tu riječ, ali vjerovatno opet ne misli na singl u tvom strogom smislu singl ploče, nego u kolokvijalnom smislu gdje je singl = pjesma/traka/hit. svakome dobronamjernom je to jasno.
BadBoy

#5042 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

zomri wrote: 14/05/2020 00:15
BadBoy wrote: 14/05/2020 00:11 to @zomri , još da nemaš tog futavca kao avatar super bi se slagali :lol:
sad si sve pokvario :( verbalno ga udri @dale neću se više miješati :oops: :mrgreen:
Hahha morao sam, slažem se sa navijačem Liverpoola, a Bobby je dosta timova znao u crno zavit :D
dale cooper wrote: 14/05/2020 00:15
Dobro, da raščistimo jednom za sva vremena. Šta ti smatraš hit pjesmom, odnosno kako je ona to postala u to vrijeme? Hoćemo se
složiti da je to bila prodaja singl ploča i rotacija na AM radio stanicama? Ja sam okrenuo na izvođače iz razloga što ne mislim da je
to jedina bitna i presudna stvar što je nešto postalo klasik. Neki izvođači, čiji je izbor većinski bio format albuma, su se uspjeli probiti
usponom FM radia koji je dopuštao više slobode disk džokejima pa su tako mogli puštati i pjesme sa albuma, a koje nisu bile
izdate kao singlovi, što im je kasnije postao i standard. Pa se tako Stairaway To Heaven mogao probiti i postati evergreenom uprkos
tome što je pjesma duga gotovo 8 minuta i nije klasični primjer hit pjesme od 3-4 minuta. Drugima ni to nije prvobitno uspjelo,
pa su tek naknadnom revalorizacijom (koju sam spominjao) uspjeli doći do publike do koje iz različitih razloga nisu mogli doći tada.

Ovoj gore rečenici nije bila namjena nizak udarac, samo konstatacija da imaš drugačiji ukus i da ti ovakva muzika vjerovatno ne leži.
Ništa drugo.

Normalno da je bilo i mediokriteta i treće razrednih bendova i izvođača, od kojih su neki možda i imali i po koji hit, ali su srećom
Opet mi nije jasno kakve veze imaju izvođači ako govorimo o pojedinačnim pjesmama koje su postale svevremeni hitovi? Sjeća li se ko npr. izvođača Makarene? Imaš tih one-hit wondera koji nisu ništa drugo u životu napravili al ipak imaju jednu ili dvije pjesme u panteonu najvećih hitova (zasluženo ili nezasluženo, to je već druga diskusija).
Ali me i dalje interesuje koje su to pjesme bile promašaj u svoje vrijeme, da bi kroz X godina postale globalni svjetski hitovi? Ja ne znam ni jednu.

Što me dovodi i do moje ultimativne poente: ne može se znati sada šta će ostati upamćeno kao hit za 20 godina. Ono što jeste sigurno je to da samo trenutni hitovi imaju šansu da ostanu hitovi i nakon X godina. Mediokriteti padaju i zaborav i teško mogu biti uskrsnuti nakon nekog vremena.
BadBoy

#5043 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by BadBoy »

zomri wrote: 14/05/2020 00:24

:lol: :lol: stvarno si salikovski uporan. a posteriori cijele ove rasprave je iskoristio tu riječ, ali vjerovatno opet ne misli na singl u tvom strogom smislu singl ploče, nego u kolokvijalnom smislu gdje je singl = pjesma/traka/hit. svakome dobronamjernom je to jasno.
Upravo ovo. Mislim na jednu jedinstvenu pjesmu, a termin single sam kasnije upotrijebio u kolokvijalnom značenju da pojasnim da mislim na istu stvar :D
dale cooper

#5044 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

Opet te pitam kako je neka pjesma postajala hit 60-tih ili 70-tih? Singl je bitan termin baš u tom strogom smislu, ako govoriš o muzici
iz tih dekada, jer se popularnost i nastajanje hita mjerilo velikim dijelom prodajom tog nosača zvuka.

Zato kažem da se ne mogu porediti ove dekade ako ne uzmemo u obzir načine na koji je muzika slušana i konzumirana.
zomri

#5045 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: 14/05/2020 00:34

Opet te pitam kako je neka pjesma postajala hit 60-tih ili 70-tih? Singl je bitan termin baš u tom strogom smislu, ako govoriš o muzici
iz tih dekada, jer se popularnost i nastajanje hita mjerilo velikim dijelom prodajom tog nosača zvuka.

Zato kažem da se ne mogu porediti ove dekade ako ne uzmemo u obzir načine na koji je muzika slušana i konzumirana.
quotao si mi post ali ne vidim da si ga aknowledgeovao. je li bio spomenut single ili si ga ti uveo u priču? je li prvi put spomenut od @BadBoy a, tek poslije sve ove rasprave i to ne u smislu kojim ti barataš? hajde ovo da riješimo pliz pa ćemo dalje.
dale cooper

#5046 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

zomri wrote: 14/05/2020 00:39

quotao si mi post ali ne vidim da si ga aknowledgeovao. je li bio spomenut single ili si ga ti uveo u priču? je li prvi put spomenut od @BadBoy a, tek poslije sve ove rasprave i to ne u smislu kojim ti barataš? hajde ovo da riješimo pliz pa ćemo dalje.
Ja sam singl spomenuo tek na odgovor tebi i tvoju provokaciju sa paralelnom stvarnošću. Prije toga sa BadBoyom uopšte nisam
govorio o tome.
zomri

#5047 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dale cooper wrote: 14/05/2020 00:46
zomri wrote: 14/05/2020 00:39

Ja sam singl spomenuo tek na odgovor tebi i tvoju provokaciju sa paralelnom stvarnošću. Prije toga sa BadBoyom uopšte nisam
govorio o tome.
dobro dakle iako je BadBoy i moja malenkost baratala pojmovima pjesme i hita, ti si uveo singl u priču, imputirajući nama da govorimo o njima. takođe si se nakon svega vadio da je na to BadBoy mislio u postu koji je došao *NAKON* prvobitne rasprave, ali te je gorespomenuti lično demantovao u postu poslije. case closed.

pjesme su mogle postati hitovi na druge načine, ne isključivo izdavanjem na singl ploči. jasno da bi za striktno mjerenje ovoga što se ovdje traži od strane BadBoya bilo lakše kada bi se gledali samo singlovi (u strogom smislu), ali ćeš dalje kriterije za raspravu vidjeti direktno sa njim.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5048 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by Velkoski »

https://www.youtube.com/watch?v=pPw_izFr5PA

eo vam najveći hit današnjice, nema na čemu
dale cooper

#5049 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by dale cooper »

BadBoy wrote: 14/05/2020 00:27
zomri wrote: 14/05/2020 00:15
Hahha morao sam, slažem se sa navijačem Liverpoola, a Bobby je dosta timova znao u crno zavit :D
dale cooper wrote: 14/05/2020 00:15

Ništa drugo.

Opet mi nije jasno kakve veze imaju izvođači ako govorimo o pojedinačnim pjesmama koje su postale svevremeni hitovi? Sjeća li se ko npr. izvođača Makarene? Imaš tih one-hit wondera koji nisu ništa drugo u životu napravili al ipak imaju jednu ili dvije pjesme u panteonu najvećih hitova (zasluženo ili nezasluženo, to je već druga diskusija).
Ali me i dalje interesuje koje su to pjesme bile promašaj u svoje vrijeme, da bi kroz X godina postale globalni svjetski hitovi? Ja ne znam ni jednu.

Što me dovodi i do moje ultimativne poente: ne može se znati sada šta će ostati upamćeno kao hit za 20 godina. Ono što jeste sigurno je to da samo trenutni hitovi imaju šansu da ostanu hitovi i nakon X godina. Mediokriteti padaju i zaborav i teško mogu biti uskrsnuti nakon nekog vremena.
Moja premisa je od početka bila da se iz pomenutih dekada (60te, 70te i 80te) ne slušaju isključivo stvari koje su postali hitovi u to vrijeme.
Zato sam ti u onom prvom postu i boldao taj dio i spomenuo izvođače kao jedinke. Jer imaš gomilu stvari koje su postali klasici, a nikada
nisu bili hitovi.
zomri

#5050 Re: Jala Brat & Buba Corelli

Post by zomri »

dobro, je li shvaćaš da na jednostavno pitanje koja je pjesma postala hit značajno vrijeme poslije izdavanja, ti okrećeš stvari na neku priču o izvođačima, neki posve nepotrebni mitologizacijski back-in-the-day auteur trip.

umjesto da daš konkretan primjer pjesme i začepiš mu usta.
Post Reply